Отиди на
Форум "Наука"

Балканската война 1912-1913-та година


eMGeto

Recommended Posts

  • Потребител

За всички, които се интересуват от Балканската война - семпло и точно!

Тази тема започвам главно за младите, които няма да четат написаното на "старобългарски", а ще предпочетат и разберат по-добре описанието на събитията, изписано на съвременен български език!

Благодарности на Николай!

18_____________1912__________________________________________.doc

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тази страница не е завършена - ще сложа снимка, но това ще стане в България. Ще помоля управата на форума да я подмени с пълния файл. Промяна в текста обаче, няма да има. Пропуснах да отбележа, че написаното с тъмно синьо са мои бележки!

_________________________________19_____________1912.doc

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Еди мой познат смята, че ''най-добрия'' вариант на действие е бил съюз с Османската империя.

Е, това са идеализми от 21 в..., но през 1915г. дейстивтелно сме съюзници с тях.

През 1912г. обаче има Австро-Унгария, Русия и т.н. и този фактор не се отчита.

Трябвало е да мируваме още само 2 годинки, докато цопне голямата бомба. При такова стечение всеки би ни обещал голямо парче от баницата и ние бихме могли да си го вземем, тогава и останалите Балканоиди нямаше да правят на ербапи .

Ръмънците щяха да си сънуват Трансилвания и въобще нямаше и да се сетят за неква си Южна Добруджа.

Гърците щяха да се поят със солените води на Егеите и да сънуват новия ''византийски'' император.

Правите српи, щяха да изправят мюсюлманските бошняци и нямаше и да помиришат и Македония.

За албанците да се карат там италианци, српи и гърци , а пък Османската империя щяхме да я ликвидираме с изправяне на линията Мидия-Енос.

Въпреки това, смятам, тъй като в момента чета ,спомените на Радославов, че България много правилно е преценила след 1-вата катастрофа на коя страна да се намеси.

Русия, като не ни даде Македония загуби войната. При евентуално българско участие, никога нямаше да има още 3 години война. Съглашението щеше да бъде сигурно свързано, а Османците бързо щяха да излязат от войната.

Сърбия загуби, защото опиянението от 20-ти век, завърши с Косово през 1999г. ,а какрто се вижда , скоро ще се превърне в Белградския пашалък, под която форма се е появил през 1812г.

Гърция ни взема Западна Тракия, но се прости с идеята за възстановяване на Византия ЗАВИНАГИ, въпреки ,че и до днес има някои ортодоксални фантазьори, които си мислят ,че Истанбул ще стане християнски.

Румъния, беше поукротена, а ни върна Южна Добруджа.

Австро-Унгария я няма.

Османската империя -тоже/.

По далечните не ги броя (Англия, Франция, Германия, Италия) да се оправят.

Макар да са свирили в Балканския оркестър ,тяхното участие е непряко(с изключение на Италия, която през 30-те и 40-те години се опита да възстанови Римската империя и завладя Западната част на Балканите).

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Като цяло и аз. В крайна сметка никой от съседите, които ни прецакаха през 1913 не успя да осъществи националните си идеали и обединение както те го виждат.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Не разбирам защо нашите през 1912-та са избрали линията Мидия-Енос за граница! Границата трябва да е при Булаир и Чаталджа. Текирдаг е Родосто.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Потребител

RIZAR, не разбирам само как щяхме да постигнем своето. Турция все още е била силна и не знам кой би предпочел да заложи на нас, вместо на тях, че да ни обещава територии. Да не забравяме, че през ПСВ сме силни И заради новоприсъединените територии от Балканските войни, от там и по-голямата армия мобилизирана от по-голямо население.

Вариант 1: България и Турция са съюзници - няма промяна на общи граници, без значение изхода на войната.

Вариант 2: България се оказва на печелившата страна, Турция на губещата - взимаме още територии, но защо забравяш евентуалния принос на гръцката флота? Надали биха ги оставили само с островите като награда.

Вариант 3: България на губещата, Турция на печелишвата страна - тук даже не ми се и мисли - губим минимум Изт. Румелия.

Много, ама много се съмнявам, Англия да би подкрепила една обединена и голяма България, ако ще и да сме изнесли всички битки на Балканите на наш гръб.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Е тогава е било за да удари контра на руската позиция и съответно да подкрепи отслабването на руското влияние в България.

Османската империя е нямало как да се окаже на печелившата страна след като преди нас влиза във войната на страната на Централните сили, ако ние не бяхме с тях щяха много по-бързо да клекнат и съответно българите бързо да съсредоточат всичките си сили за влизане в Източна Тракия и Истанбул, поради липса на други фронтове. В този случай Англия обаче не желае това да стане и за това не прави нищо за привличането на България на страната на Антантата.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Глобален Модератор

Странджа наистина е пренебрегнато направление и от двете страни. Но не е трудно да си обясним защо, всички знаят че главния удар ще е по Одрин и в направлението към Цариград директно през равната и широка Тракия. Турците обаче повече се излагат, защото в началото те държат склоновете на планината и както изглежда разполагат с доста башибозук там, които обаче духват на юг още след първите престрелки.

Бургаския отряд обаче не е единствената ни сила, която прекосява Странджа. Части от 3-а българска армия на ген. Р. Димитриев също минават, макар и по западните склонове на път за Лозенград. Поне 2-ра бригада и 6-та пехотна дивизия със сигурност минават от там.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Турското население е било въоръжено, може би месеци преди началото на войната, с което е приключила и ролята на Турция там. Били са оставени буквално на произвола на съдбата. Даже не е имало и снабдяване. Такова яйце се е пекло на гъза на Турция на основният фронт, че изобщо да се говори за Странджа е било същото, като да питат Хитлер на 30-ти април 45-та - Какво ще правим с Норвегия?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да, а интересно е, че и при избухването на Междусъюзническата война като се възползват от ситуацията, че сме вече практически безпомощни, за да стигнат до старата граница при Одрин, но пропускат да реокупират въпросните земи, където е действал Бургаския отряд. И въпреки катастрофата от 1913 все пак задържаме Странджа и южното Черноморие, които са си един много перспективен район.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...