Отиди на
Форум "Наука"

Тежкото Бмп


КГ125

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

От няколко години насам полека полека си пробива път една тенденция БТР-ити и БМП-тата да повишават защитата си. Класическата им лека схема явно вече не върши работа, заради повишените възможности на РПГ, както и заради нестандартността на военните конфликти. Макар първоначалната идея за БМП, на един немски генерал от Бундесвера е отпред да бъде защитано колкото танк, знаем, че това са лекобронирани машини със специфично предназначение. Същото важи и за БТР-те, чиято броня е противошрапнелна и противокуршумна, но на директно попадение с нещо по-тежко не издържа.

Очевидно обаче това е на път да се промени. Израел и Русия разработват тежки БТР-и, а последните тенденции в класическите колесни машини е да се повишава тяхната маса и защита (SEP и Патриа). На БМП-тата се проектират допълнителни брони, дори кабините на новите военни камиони се бронират.. И нормално ,защото иначе унищожението е гарантирано.

Израел е първенец с БМП "Ахзарит": http://ru.wikipedia.org/wiki/Ахзарит и с базирания на "Меркава" "Намер": http://www.otvaga2004.narod.ru/otvaga2004/...m-isr_namer.htm

Следва Русия с БМПТ /което не е точно БТР, а машина за подръжка на танковете с ракетно оръжие и леко оръдие и картечници/, какато и с ново поколение разработки БТР-т - http://btvt.narod.ru/4/t_btr_russ.htm

Хааглундс пък твърди, че тежката му машина издържа попадение на РПГ - 7 http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=8161

post-727-1264248482.jpg

post-727-1264248491_thumb.jpg

post-727-1264248495_thumb.jpg

post-727-1264248499_thumb.jpg

post-727-1264248505.jpg

post-727-1264248514_thumb.jpg

post-727-1264248517.jpg

post-727-1264248527_thumb.jpg

post-727-1264248773_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

KG, по принцип нямаше ли някакви иновативни желния, въобще за подмяна на танковете с нещо като усилено БМП/БТР?БКМ ???

Американците също работят по въпроса - http://lenta.ru/news/2010/01/22/bradley/ . Те обаче искат най вече да се предпазят от РПГ-7 с които са въоражени иракски, афгански и други партизани .

Не знам какъв калибър пробива БМП-то , но предполагам ДШК-то не му прощава , за "Владимировката'' съм повече от сигурен - КП-ВТ ,14,5 мм . Картечницата има бронебойна способност — пробива 20 мм броня на разстояние от 1 000 м и 30 мм на разстояние от 500 м. http://www.shooter.com.ua/Usylyvaia_mosch/...ysch__KPVT.html

General Dynamics установит динамическую защиту на БМП Bradley

Американская компания General Dynamics получила контракт стоимостью 33 миллиона долларов на производство динамической защиты для боевых машин пехоты M2 Bradley, сообщает Defense Industry Daily. На какое именно количество машин будет установлена новая броня, не уточняется.

По данным на начало 2008 года, на вооружении Армии США состояли около 6,7 тысячи M2 Bradley. Предполагается ли установка новой динамической защиты на все эти машины, пока неизвестно. По условиям контракта, поставки новой защиты для бронемашин начнутся в июне 2010 года и завершатся в ноябре.

Защита производства General Dynamics для Bradley состоит из 96 блоков. Каждый блок содержит инертное высокоэнергетическое взрывчатое вещество. Разработкой динамической защиты для Bradley General Dynamics занималась совместно с израильской компанией Rafael Advanced Defense Systems.

Динамическая защита, как правило, представляет собой две металлические пластины, между которыми расположен тонкий слой взрывчатого вещества. Взрыв такого вещества в момент попадания по бронемашине пули или снаряда способен значительно снизить силу удара боеприпаса по броне или вовсе его отклонить.

БМП Bradley способен развивать скорость до 66 километров в час и передвигаться на расстояние до 480 километров. Бронемашина вооружена 25-миллиметровой пушкой и пулеметом калибра 7,62 миллиметра.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Не знаех за американците, но с Брадли и със повишаване на бронята на класическите машини няма да стигнат доникъде. Требе си тука танков корпус.

Танковете не могат да се подменят, защото си трябва машина с оръдие, БТР/БМП са с друго предназначение. Неслучайно напоследък се разработват леки модулни машини, като тази:

http://img37.imageshack.us/img37/5048/sep.jpg или тази http://www.network54.com/Forum/211833/thre...ank+PLC+project

Според мен в бъдеще това ще се случи и с тежките. "Меркава" е първата в този дух май.

http://btvt.narod.ru/index.html

един добър сайт с връзки

post-727-080613100 1282999042_thumb.jpg

post-727-012492500 1282999050_thumb.jpg

post-727-018049900 1282999056_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами за израелците е нормално да усещат необходимост от подобни машини, защото държат окупирани чужди територии където никой не ги обича, но и те не искат да се изтеглят.

Но ако не се ползват срещу мирно население и някакви форми на партизанска съпротива, а за водене на война срещу редовна армия е по-добре да са леки. Идеята е да дават някаква защита, но най-добрата им защита е да стигнат максимално бързо до позицията на врага, където намиращата се в тях пехота да атакува. Ако са много бавни противниковата артилерия и авиация ще ги помелят независимо дали са им сложили 1-2 см. повече броня.

Но за етническо прочистване като в Палестина където населението в ликвидация може да си позволи максимум РПГ определено може и да свършат някаква работа. Сиреч - стават за геноцид, но не и за война.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

За градски бой за градски бой. И за да се предпазят от многото РПГ.

Освен това, те не отменят леките, а ги допълват. Пък и подвижността не е толкова слаба, колкото изглежда на пръв поглед, защото един танк без купола направо лети, а и с купола е доста сериозноповдвижен вече.

Шведите едва ли се готвят да окупират някого, както и чехите.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами явно и те предпочитат да подсилят сигурността на екипажа за сметка на маневреността на машината, защото явно не смятат да водят шеметни настъпателни действия срещу потенцален враг в обозримо бъдеще :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Е той си е достатъчно подвижен. Просто леките и подвижните вече лесно се гръмват и не могат явно да се ползват във всяка ситуация.

И чехите бронират камионите дори.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

БМП си остава една добра машина - вижте тук някои изпитания

"2.1. Противопульная стойкость лобовой и бортовой проекции бронекорпуса и башни соответствует ТТХ: при обстреле машины в горизонтальном положении 12.7-мм пулей Б-32 с дальности 100м (ударная скорость 790м/с) в пределах курсовых углов, оговоренных ТТХ(для башни и верхнего пояса корпуса +-30гр, для нижнего пояса +-27) некодниционных поражений брони не было

2.2 Противопульная стойкость кормовой проекции корпуса соответствует ТТХ: при обстреле машины в горизонтальном положении 7.62-мм пулей БЗ к автомату АК-47 в пределах оговоренных ТТХ дальностей (для верхнего пояса 125м, для нижнего 175м) при курсовом угле 180гр получены только кондиционные поражения. Однако кормовая амбразура автомата не имеет защиты в боевом положении.

2.3 Фактические курсовые углы кондиционных поражений для бронекорпуса составляют

- при попаданиях 12.7-мм пуль Б-32 - +-35гр;

- при попаданиях 7.62-мм пул Б-32 - +-53гр;

- при попаданиях 7.62-мм легких пуль - +- 70гр;

- при попаданиях 7.62-мм пуль БЗ к АК-47 - +-68гр;

- при указанных углах попадания пуль в сварные швы вызывали так же кондиционные поаржения..."

"Как рассказывает полковник Г.Б Пастернак, при минных подрывах БМД-1 даже без пробития днища выявлялась еще одна проблема - взрыв боекомплекта из за срабатывания самоликвидатора осколочной гранаты"

такая вот "жестяная" коробочка...

Има и снимки - http://www.blitzfront.com/forums/index.php...5&start=195

Ето и още едно интересно репортажче по темата -

http://www.1tv.ru/newsvideo/157077

''боевая машина поддержки танков'' - БМПТ - това е новото руско :dwarf: ''терминаторче''

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Глобален Модератор

http://alternathistory.org.ua/chto-nam-stoit-bmp-postroit-ukrainskie-tyazhelye-btr-i-bmp-na-baze-t-64#comments

След появата на въоръжение в Израел на "Намер" и на БМПТ, има ли вече съмнение, че тежка бронирана бойна машина на пехотата ще намери съществено място във въоръжението на 21 век?

Танк без купола позволява допълнително брониране и защита и наистина просто не виждам защо БМП-тата досега са толкова леки..

Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • Потребител

Много добре се вписва новото немско БМП "Пума", но при тая криза не знам дали няма да орежат програмата.

http://www.google.bg/url?sa=t&source=web&cd=1&ved=0CBsQFjAA&url=http%3A%2F%2Fotvaga2004.narod.ru%2Fpubl_w4%2F039_puma.htm&ei=hVppTPnUO9SJONnV7bgF&usg=AFQjCNFK_ORZ9NzrygTaD4IpbAsRDU8TzQ

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да, така е. Но то си остава леко, макар и все по-добре защитено. Още първоначалната концепция за БМП Мардер, на Ерих Миделдорф от 1956 г. изизсква противоснарядна защита в челната проекция.

Според мен новите условия налагат кръгова такава, особено като се има предвид типа конфликти, които има сега и напредъка на танковото дело...

Просто гледаме израелците и това е. imho

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Тук четем за нещо наистина впечатляващо. Само не знам пехотинците след такъв комфорт как ще се спешат да се бият.

http://www.militaryparitet.com/perevodnie/data/ic_perevodnie/1031/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Много добре се вписва новото немско БМП "Пума", но при тая криза не знам дали няма да орежат програмата.

http://www.google.bg...aD4IpbAsRDU8TzQ

Leopard 2 A6 M е единствения танк който издържа на мина. Но скъпичък...

Но срещу организирана РПГ атака няма спасение. Само пехота, която може да учисти от РПГ стрелци околноста.

Сега контузиха унгарски войници които пътуваха в бронирани коли.

Пускат почти едновременно 2-3 РПГ снаряда върху една и съща точка. Първият активира активната броня, вторият заслабва стандартната и третият удря вътре в колата. Една жена убиха, един в тежка кома и двама тежко рънени беше "резултата" на гадовете...

mf_oct__01.gifmf_oct__01.gifmf_oct__01.gif

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Танкът си е танк, но тука дискусията е за БМП, и то за машина тежък тип, доближаваща се по защита да танка. Горните опции с тегло над 30 т и нагоре предлагат добра защита за пехотинците вътре.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Руснаците са се отказали от всичко съветско. Няма да приемат на въоражение ни БМПТ, ни БТР-Т , ни БМПТ, даже от БМП-3 са се отказали въобще нищо. Споменали са че новите условия изискват напълно нова машина, а не преправяне на стари. Да видим докъде ще достигнат.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

До нещо като "Намер". Сега е време за нови танкови брони, и БМП-то ще трябва да се приближи до тях.

Тук четем за нещо наистина впечатляващо. Само не знам пехотинците след такъв комфорт как ще се спешат да се бият.

http://www.militaryparitet.com/perevodnie/data/ic_perevodnie/1031/

Шега-шега, ама ето, че стигна 50 т., значи може да е танк вече.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...