Отиди на
Форум "Наука"

Провокацията "Отоман"


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

http://www.btv.bg/news/bulgaria/obshtestvo/story/1252000820-Proval_za_partiyata_na_bratya_Yuzeirovi_v_Shumen.html

Добре де,това не е ли протиконституционно? Откровено се насява етническо разделение и омраза. Това ако се беше случило в Турция или Сърбия до сега вече тези хора щяха да бъдат арестувани!

Навръх Разпети петък, братя Юзеирови за втори път се опитаха да учредят етническа партия. Този път в Шумен, под името Отоман. Опитът не успя, тъй като Юзеир и Али Юзеирови, станали известни с построяването на паметник на незнайния турски воин, не успяха да съберат 500 души за учредители на партията. На живо от Шумен предаде Марина Цекова.

По-малко от сто роми слушаха Софи Маринова, ядоха, пиха и си отидоха. Без дори да са чували за братя Юзеирови и партия Отоман.

- От къде сте вие?

- Търговище.

- Защо сте тук?

- Не знам.

- А знаете ли, че ще ставате учредители на партията?

- Не.

Братя Юзеирови провокираха събралите се симпатизанти на ВМРО и Атака. С феса на главата на Юзеир Юзеиров, с мюсюлманска молитва пред паметника на полковник Константин Констанцалиев, загинал край Дойран през Първата световна война.

- Господин Юзеиров, кажете ми какъв символ е вашата шапка?

- Шапка като шапка.

- Защо сте с такава?

- Какво е тя? Гръцка шапка.

- Напомня на турски фес.

- Може, тя е от Истанбул.

- Провокация ли е това, което правите днес на Разпети петък?

- А на вас кой ден ви е удобен?

Въпреки провокациите, до сблъсък не се стигна, може би благодарение на засиленото полицейско присъствие. Юзеирови се заканиха през следващата седмица, че ще учредят партия Отоман, но нелегално.

"Такава партия с такива идеи ще има. Дали ще сме ние, ще видим. Но днес направихме опит да заковем втория пирон в ковчега на шовинизма в България”, каза Али Юзеиров.

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 50
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Глобален Модератор

това са позьори и фигуранти. По-интересното е кой стои зад тях.

Другият път да приготвят поне 500 кебапчета и да поканят Азис да им пее, че току виж пак не им се учреди 'партията'. :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Хубаво. Нека правят циркове и се излагат. Докато работата им не се получава, най-добре за всички. Ако, не дай, Боже, вземат, че успеят да съставят партийка, вече би било неприятно. И то не защото партийката ще има голямо значение. Тя само по себе си би била едно нищо.

А защото Доган ще се бие в гърдите, че ДПС, за разлика от Юзеирието не е създадено на етническа основа; ще се бие още по-силно вгърдите, че, за разлика от Юзеирието, ДПС не е и по никакъв начин радикално (защото да правиш публични жестове с фесове и то баш на Разпети петък си е предизвикателно отвсякъде, както и да се опиташ да наречеш партия с името "Отоман"); и защото българският съд най-вероятно би обявил подобна партия за противоконституционна (което не е зле), но пък глупавите европейски институции биха се разшумели за правата на малцинствата, а това пак ще бъде черна точка за нещастната ни България. Същевременно не върви нито да тикнеш Юзеирите в панделата, нито да им скалъпваш обвинение по нещо. Да се надяваме само, че те или няма да имат успех, или съдът, ББ и хората му все пак биха застанали зад Конституцията, колкото и некадърно да е написана.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ако някоя европейска институция ревне, да ги покани у тях си да учредяват турска партия - турци в цяла Европа колкото искаш. Швейцарците не забрниха ли джамиите?

А тия не са никакви палячовци - играят по нечия свирка и пробват държавата доколко ще ги изтърпи.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Конституцията на България, колкото и некадърно да е написана...

В момента се готвят промени в изборното ни законодателство.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

С "гръцка шапка" и име "ОТОМАН", което било пълно съвпадение... Кой му е адреса на този паляк?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Нов незаконен опит за учредяване на 'партията'. Този път в първия освободен от турско робство град - Свищов.

Отново с любезното съдействие на циганския електорат:

Тайна сбирка в Свищов учредила партия ОТОМАН

03 април 2010 / News.dir.bg

Вече учредихме партия ОТОМАН, протоколът с необходимите подписи е подписан по обед, каза Али Юзеиров пред "Фокус".

По думите му събраните подписи са 550 и организацията на мероприятието е минала гладко.

След провала на събранието вчера в Шумен Али Юзеиров днес отново ще се опита да учреди партия ОТОМАН, като този път запази в тайна датата и мястото на новото събрание, което се оказа в Свищов.

По време на събирането на подписите в ромската махала на Свищов е имало полицейско присъствие, като според Юзеиров полицаите са ги охранявали, така че всичко да мине гладко и без ексцесии.

Наистина нямахме разрешение за това събиране и ще си понесем отговорността. Ще ни съставят актове, но факт е, че партията е учредена”, коментира Юзеиров. След събирането на подписите предстои регистрацията на партията в Софийски градски съд. Вчера очаквахме такава провокация, но е много лесно да играеш шах с човек, чиито ходове са предвидими. Те не очакваха такъв резултат от наша страна, коментира още той. Това е била и причината днешната организация да е била предварително подготвена.

Часове след като в циганската махала на Свищов, където братя Юзеирови направиха новото си събиране за учредяване на партия ОТОМАН, останаха три патрулки и много полиция, предаде още "Фокус". Повече мъже и няколко жени и непълнолетни, се разхождаха с кебапчета и бира, а отстрани на тях бяха стоварени допълнителни каси с бира. Около 50 души са били на мероприятието.

По думите на Димитър Кръстев, началник на Районно управление - Свищов, Братя Юзеирови са били поканени на разговор.

Кметът на Свищов Станислав Благов разпореди проверка за „нелегалното” събиране в циганската махала. „Сега получих информацията и съм дълбоко изненадан. Не съм чувал за това нещо”. В общината не е постъпвало писмо, с което да се уведомява кмета за подобно мероприятие или за да се иска разрешение за провеждането му. Кметът Благов е разпоредил, ако наистина няма никакво разрешение за това събиране, властите да вземат съответните мерки. По смисъла на закона това е не е регламентирано мероприятие, коментира кметът.

По-рано днес стана ясно, че Районната прокуратура в Шумен е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител за проповядване на омраза на религиозна основа във връзка с вчерашния опит на братята Али и Юзеир Юзеирови да учредят партия ОТОМАН в града, съобщи зам.-окръжният прокурор на Шумен Димитър Димов. Досъдебното производство е и за принуждаване на различни лица да участват в религиозни обреди и служби. Вчера пред съдия са били разпитани част от присъствалите на проваления опит за учредяването на партията.

Ако в България има нормален съд, не би трябвало подобна партия като ОТОМАН да бъде регистрирана, защото техните намерения, особено след вчерашните им изявления и предишните им провокации, които направиха с паметника на така наречения турски войн и с опитите да учредят партия на религиозна основа – тези хора просто се опитват да създават провокации, от които да извличат дивиденти. Вероятно някой стои зад тях и им плаща за подобни глупости. Това коментира лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. По думите му: „Ако в България има служби за сигурност, които са си на мястото, днешното събиране не може да остане тайна и такова нещо не може да се случи”.

Лидерът на ВМРО определи организаторите като провокатори. „Видяхте вчера как се държаха в Шумен – абсолютно провокативно – с фесове, с приказки за „втория пирон в ковчега на българския шовинизъм”, но имаха пред вид пирона в ковчега на България. С претенциите си да сменят имената на градове и с голямата си наглост, мисля, че тези хора не са за обществената сцена, а за затвора”, каза още той.

Не само заради конституционната забрана, а заради характера на интеграционните процеси в българското общество, заради българския интеграционен модел, България не се нуждае от етнически и религиозни партии. Това каза зам.-председателят на ДПС Лютви Местан в коментар за опитите за учредяване на партия ОТОМАН.

Какво се опитват да направят там, вероятно има кой да прецени и да вземе съответното решение, каза още Местан.

По думите му: „Ако започнем да коментираме подобни неща, отново влизаме в една схема на придаване на значимост на нещо, което не заслужава такова внимание. Нашата позиция е категорична – ДПС смята, че политическият модел в България не се нуждае от партии, основани на етнос и религия, че нашият модел трябва да бъде интеграционен.”

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Добре де,това не е ли протиконституционно? Откровено се насява етническо разделение и омраза. Това ако се беше случило в Турция или Сърбия до сега вече тези хора щяха да бъдат арестувани

Кое е противоконституционното - събиране на подписи ли?

Ако започне да се съблюдава действащата в момента конституция трябва да се сменят имената на много партии заради наличие на етноним в абревиатурите и името.

Имената на всяка четвърта политическа партия в България съдържа в името си етническа компонента, което е нарушение на Конституцията.

Примери:

Българска социалистическа партия

Вътрешно-Македонска Революционна Организация-Българско Национално Движение

Български Земеделски Народен Съюз (БЗНС-Георги Пинчев)

Българска евролевица

Българска нова демокрация

Българска комунистическа партия Владимир Спасов

Българска комунистическа партия Родина

Българска национално-патриотична партия

Българска национално-радикална партия

Българска партия на справедливостта

Българска работническо-селска партия

Българска средна класа

Българска християнска коалиция

Български демократически форум

Български народен пенсионерски съюз

Български социалдемократи

Българска социалдемокрация

Български социалдемократически съюз

Български бизнес блок

Обединение на българските патриоти

Обединение на българските националисти Целокупна България

Партия на българските жени

Партия на българските комунисти

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

ИЦА-та пак е в стихията си. :biggrin:

Приеми, че в имената на тези партии стои не "етническо", а "държавническо" съдържание. Това са партии от държавата България и ако трябва да бъда честен, за мен е задължително всички партии да имат в началото на името си "Българска" - това трябва да бъде въведено в "Закона за политическите партии" в Република България. Тези, при които това липсва следва да се обявят за "противоконституционни" и ако в даден им срок не приведат имената си съгласно закона и конституцията, да се заличават.

Много добре звучи "Българско движение за права и свободи" и направо то трябва да пази правата и свободите на сънародниците не само в държавата си България, но и в останалите извън историческите й предели такива, че и в цяла Европа. Например могат да поработят и върху църковния проблем в Западните покрайнини, където на отец Йоан и останалите българи се правят всякакви неканонични и противоречащи на европейските норми пречки за своята църквица, която откриха наскоро. :smokeing:

Иначе по темата: Наистина ли било нещо за организиране на някаква партия. Аз мислех, че е външна продукция към предаването "Комиците" или "Черното влечуго", чаках да се появи и Аткинсън. Впоследствие разбрах, че това било топ новина и нещо за правене на партия. Тези така дискредитираха турците, които иначе са сериозни хора, че ако бях на мястото на последните щях да съм бесен. Станаха за смях, даже и пред най-крайната махала, хората и май продължават... Само си представям, ако ги беше видял Мидхад паша и реакцията му на това как и какви хора го пародират... :biggrin:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Приеми, че в имената на тези партии стои не "етническо", а "държавническо" съдържание. Това са партии от държавата България и ако трябва да бъда честен, за мен е задължително всички партии да имат в началото на името си "Българска"...

Българския етнически модел предполага равноправноото мирно съжителстване между етносите живеещи в република България - българи, турци, румъни, евреи, арменци, цигани(роми), руси, сърби, македонци, гърци и др.

Но според сега действащата конституция, никой етнос бил той и българския няма право да вписва етнонима си в име или абревиатура на политическа партия.

В Турската партия Движение за права и свободи (ДПС) са спазили разпоредбите на конституцията, и името на партията им не съдържа етноним, но много други партии съдържат етноним в името или абревиатурата си и това ги прави противоконституционни и могат да бъдат атакувани пред Конституционния съд.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Еньо, като цитира Иванко, поне прочете ли какво ти е писал?

Бългрска партия на нещо си, означава партия на българските граждани защитаващи еди каква си идея.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Бългрска партия на нещо си, означава партия на българските граждани защитаващи еди каква си идея.

Конституцията на Р. България забранява партии на етническа основа (в тази забрана влиза и съдържание на етноним в името и абревиатурата, включително и етнонима "българска", "български".

А относно партията ОТОМАН какви думи формират абревиатурата?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

СЮНЕТ мисля, че е по-яко... М.... също... и КПСС става !!!

А Търговище може да се пре-Кръсти от мюфтията, като се има предвид произходът и икономическият профил на сем. ЮзеирОВИ, на Ески Минет Евлядлар.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Кое е противоконституционното - събиране на подписи ли?

Вярвам, че разбра за кое съм казал, че е противоконституционно. Няма нужда да оригиналничим, особено, когато става въпрос за сериозни неща.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Вярвам, че разбра за кое съм казал, че е противоконституционно.

Първо. Никой няма право самоволно да обявява за противоконститиционна една или друга партия.

Това право има само и единствено съда.

И второ. Чл. 11.

(2) Нито една политическа партия или идеология не може да се обявява или утвърждава за държавна.

Tака че тълкуването на някой колеги, че етнонима "българска" в някой партии видите ли не значело етноним, а общодържавно определение е по своята същност противоконституционно и не е атакувано, само защото никой не е поискал все още да го направи.

Добре, че бай Юзеир все още не си е наел стабилни адвокати.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Aбе човек, ти сериозно ли не разбираш какво искам да кажа или се правиш? Партията им на този етап не ме интересува, говоря за провокативните действия - фесове, молитви пред паметника, интервютата.

А както се видя от това:

По-рано днес стана ясно, че Районната прокуратура в Шумен е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител за проповядване на омраза на религиозна основа във връзка с вчерашния опит на братята Али и Юзеир Юзеирови да учредят партия ОТОМАН в града, съобщи зам.-окръжният прокурор на Шумен Димитър Димов. Досъдебното производство е и за принуждаване на различни лица да участват в религиозни обреди и служби. Вчера пред съдия са били разпитани част от присъствалите на проваления опит за учредяването на партията.

явно все пак са в нарушение.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Партията им на този етап не ме интересува, говоря за провокативните действия - фесове, молитви пред паметника, интервютата.

А както се видя от това:

Носенето на фес не е престъппление. Най много да ни осъди в Страсбург.

И какво беше другото - "принуждаване" на лица да участват в религиозни обреди и служби...

Как ги е принуждавал?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

И какво беше другото - "принуждаване" на лица да участват в религиозни обреди и служби...

Как ги е принуждавал?

С бира и кебапчета.:)

Ще взема и аз по този начин да 'учредя' една римска партия, за възстановяването на провинциите Мизия и Тракия под римска власт, че нещо 1500 система по тези земи ме потиска.

Партията ще се казва РИМ /Развитие, Икономика, Мир/. Естествено аз като последен римлянин ще настоявам за незабавно прекръстване на всички градове с латинските им имена, официално въвеждане на латински език в училищата, носенето на тоги, организиране на гладиаторски игри /където електоратът на братя Юзерови ще е добра атракция/.

Айде Христос Воскресе и не се прави на ударен. След няколко месеца и тея клоуни от цигански произход ще се покрият както и тракториста Кемал. ;)

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

С бира и кебапчета.:)

Ще взема и аз по този начин да 'учредя' една римска партия, за възстановяването на провинциите Мизия и Тракия под римска власт, че нещо 1500 система по тези земи ме потиска.

Партията ще се казва РИМ /Развитие, Икономика, Мир/.

Бай Юзеир ако има стабилни съветници ще организира мобилна кухня за бедни и ще готви курбан за бог да прости където си пожелае. Тъкмо ще подпомогне социалното министерство.

Аз не знам защо се връзвате да ревете с пяня на уста срещу елементарна провокацийка имащ за цел само събиране и прошнуроване в папките на ДПС на описание на примери за "воинстващия великовългарски шовинизъм" на местно и държавно равнище.

Подобни примери се събират в база данни и ще се използват за оправдание в предстоящите събития на Балканите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

"Отоман"! Брей! Звучи страшно! Сега обаче, е 2 010-та година! Явно тези ляс кафалии* не са в час. Може би пушат марихуана!

* ляс кафалия - (тур.) лява глава (резба)

И какво общо имат с гроба на полковник Каварналиев?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Бай Юзеир ако има стабилни съветници ще организира мобилна кухня за бедни и ще готви курбан за бог да прости където си пожелае. Тъкмо ще подпомогне социалното министерство.

Аз не знам защо се връзвате да ревете с пяня на уста срещу елементарна провокацийка имащ за цел само събиране и прошнуроване в папките на ДПС на описание на примери за "воинстващия великовългарски шовинизъм" на местно и държавно равнище.

Подобни примери се събират в база данни и ще се използват за оправдание в предстоящите събития на Балканите.

Аз не рева с пяна на уста, просто се подхилвам ехидно. Но ми е интересно кой дърпа конците на тея двама мангали. :)

А колкото повече им обръщаме внимание, толкова по-добре за тях:

Борисов: Юзеирови не заслужават медийно внимание

04 април 2010 / News.dir.bg

Братя Юзеирови не заслужават вниманието на медиите. Те обиждат държавата, обиждат нас и обиждат съседите ни.

Това каза министър-председателят Бойко Борисов на мотополигона край Горна Росица по повод желанието на братя Юзеирови на Разпети петък в България да бъде регистрирана новата турска партия ОТОМАН и повторния им опит в събота в Свищов, предаде „Фокус”.

Бойко Борисов се обърна към журналистите с настояване медиите да не обръщат внимание и каза, че братя Юзеирови разчитат на медиите. Ако вие не им казвате имената, никой няма да знае за тях. Вие ги правите известни, каза премиерът и допълни, че идеята за смяна на имената на градовете с турски трябва да се възприема като първоаприлска шега.

Според министър-председателя Бойко Борисов полицията се е справила перфектно по време на последните арести. Не бива да бъдем толкова състрадателни към хората, които са нанесли огромни щети на държавата, каза още той по повод коментарите, че в арестите, извършени напоследък е имало повече показност.

Борисов коментира още, че когато отидат при него майки с деца или онкоболни на него му е по-мъчно за тях отколкото за арестуваните по време на акциите.

По-рано стана ясно, че по категоричен начин е установено, че събрание за учредяване на партия ОТОМАН от братята Юзеирови в Свищов в събота не е провеждано. Това съобщи районният прокурор на Свищов Калинка Тодорова, след като вчера скандалният Али Юзеиров от село Славяново заяви, че е успял да учреди партия ОТОМАН след събрание в Свищов.

Проверката на полицията по случая в Свищов е към приключване. Данните от проверката към момента обаче категорично установяват, че не е провеждано събрание, подчерта прокурор Тодорова.

„По Закона за политическите партии на самото учредително събрания трябва да присъстват поне 500 души, а по данните, които към момента са установени, не повече от 50 души са присъствали на мястото и не е имало нищо под формата на събрание или някакво друго организирано мероприятие с изказвания, агитационни материали или нещо подобно. Просто е имало почерпка. Имало е хора около заведението, за да разберат какво става. Провеждани са разговори с отделни хора от братята”, обясни Тодорова. Запитана дали от проверката до момента има основание за образуване на досъдебно производство по случая Тодорова каза, че къммомента от това, което й е докладвано, не са установени данни да е говорено или агитирано към расова, етническа омраза или някакви такива изявления, които да насочват към такива данни.

Официалната информация, с която е разполагала прокуратурата, е че се готви събрание за 15 часа. Братя Юзеирови обаче са си тръгнали преди 15 часа след като са били предупредени от полицията, че нямат право да провеждат събрания или каквото и да е подобно мероприятие без да имат необходимото разрешение от Община Свищов.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Според министър-председателя Бойко Борисов полицията се е справила перфектно по време на последните арести. Не бива да бъдем толкова състрадателни към хората ...

Поради проведеното вчера активно мероприятие на агенти на ДАНС и службите МВР и КАТ за осуетяване на свободното придвижване на гражданите и спиране на проследявани aвтомибили и автобуси със измислени поводи за проверка на документи, винетки, багажници, технически преглед и т.н. братя Юзеирови минават към план Б - блъфиране за реалния час на събранието и провеждането му преди да се задейства репресивната машина на власта.

Иначе щеше да стане по-лошо, шяхме да гледаме репортажи по телевизията в стил "шок и ужас" в който служители на МВР, жандармериятя или НСБОП ще се надпреварват, кой ще изпълни новите хватки които са оттренирали по американски образец със извиване на ръце, просване на земята по корем и оковаване на ръце с белезници зад гърба под оглушителните викове -Стой, на колене, легни на пода, не мърдай...!

ЗАКОН ЗА СЪБРАНИЯТА, МИТИНГИТЕ И МАНИФЕСТАЦИИТЕ

Чл. 4. Гражданите не могат да бъдат преследвани и наказвани за организиране и участие в събрания, митинги и манифестации и за изразените от тях мнения, възгледи и становища освен ако това съставлява престъпление или друго правонарушение.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

ЗАКОН ЗА СЪБРАНИЯТА, МИТИНГИТЕ И МАНИФЕСТАЦИИТЕ

Чл. 4. Гражданите не могат да бъдат преследвани и наказвани за организиране и участие в събрания, митинги и манифестации и за изразените от тях мнения, възгледи и становища освен ако това съставлява престъпление или друго правонарушение.

Няма разрешение за провеждане на подобно събрание в Свищов, така че нарушителите на закона ще си понесат последствията. Но това е вече работа на прокуратурата, така че няма какво повече да го дискутираме туй поредно опитче за провокацийка. :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Няма разрешение за провеждане на подобно събрание в Свищов, така че нарушителите на закона ще си понесат последствията. Но това е вече работа на прокуратурата, така че няма какво повече да го дискутираме туй поредно опитче за провокацийка.

Както виждаш, в закона никъде не пише, че се забранява провеждане на събрание без разрешение. Това не било нито митинг, нито шествие нито манифестация а най-обикнивено събрание. Разрешение трябва да се иска, ако се затруднява придвиждането в района, или се вдига шум по-вече от обичайното.

Нима на събранията пред жилишните блокове се иска разрешение от кмета?

Аз да съм на мястото на г-н Юзеир бих свикал учредителното събрание сред природата, извън населено място, и няма да ми трябват никакви бумажщини.

Коля три овена както повелява традицията и каня всички желаещи на родолюбива среща за учредяване партия на съмишленици.

Понякога и най заплетените и безисходни наглед случаи могат да се решат много просто. :)

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...