Отиди на
Форум "Наука"

"Манастирът на Мостич" или на Георги Синкел


Recommended Posts

  • Глобален Модератор
проф.Казимир Попконстантинов: Храмът на Мостич за съжаление не знаем на кого е посветен. Този храм е изключително интересен и важен, не защото правим разкопки и продължаваме изследванията на професор Станчо Ваклинов, но заради това, че поне до този момент в ареала на днешна България той е един-единствен. Какво имам предвид? Не само по своите планове – такива планове има. А по това, че той е предназначен за съхраняване на мощи и за препогребване на тленните останки на видни личности. Защото нямаме втори храм, с изключение на този, който проучи гръцкият професор Николаос Муцопулос на Преспанското езеро, храма, за който се предполага, че е построен или от княз Борис, или от цар Самуил. Каква е приликата между двата храма? Както в Преслав в олтарната част имаме погребани в дяконикона, така и в цялата южна част са разкрити гробовете на цар Самуил и на неговите наследници. Неотдавна излезе книгата на проф. Муцопулос на български език и от неговото изследване става видно, че такива са два храма. Единият е в днешна Североизточна България във втората българска столица Преслав и вторият български храм, който е предназначен за съхранение на останки на видни личности, е този на остров Свети Ахил.

http://www.focus-news.net/?id=f15165

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Тук за първи път се откриват съхранявани светите мощи на осем светци. Това е в северната част, близо до олтаря, в специално вградена гробна камера, която наподобява реликварий, т.е. място, на което се съхраняват мощи. Сред тези осем светци са главата и ръката на Света Марина Александрийска, Свети Киприан, Свети Иевстратий, Свети Симеон Стълпник Нови и Свети Симеон Стари, Света Варвара и други. Отчитаме и наличието на препогребването на Чъргубиля Мостич, препогребването на майката на Георги Синкел (ние знаем това от надписа върху тухлата, която открихме преди две години в западната част на храма, портика, където е централният вход). Върху тухлата е отбелязано „Синкел погреба своята мъка с прискърбие, мъка”.

Като гледам надписа, от него не е ясно дали става дума за сингел Георги или за някой друг синкел. Иначе синкел Георги най-вероятно е и архиепископ Георги, тъй като печатите им са доста сходни. Пък и си е напълно в реда на нещата синкелът да стане архиепископ. Тъй че може да е георги Синкел, ама може и да е сингелът на (архиепископ) Георги. В навалицата с фантазии тъй и не става ясното най-интересното - дали са намерени мощи или само мястото, където са съхранявани мощите. Тъй като има монети на съвременници на цар Симеон, а от друга страна мощите на двама светци носят името Симеон, то може би храма по-скоро има връзка с този владетел. Владетелите имали голяма слабост към светци носещи тяхното име. Не че и днес някой би отказал да получи част от мощите на именния си светия, но тогава са били още по-запалени.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Творческият журналистически подход си личи. Във всеки вестник по нещо различно. Тук се появява и печат на виз. администратор Йоан:

http://culture.actualno.com/news_79824.html

Тук обаче излиза, че има и печат на цар Петър І: http://www.bg-news.org/news/read/c:pari/dva-pechata-na-tsar-petar-i-georgi-sinkela-otkriha-arheolozi

Ще рече, че е напълно възможно манастирът да си е дело на Мостич, с изграждането му да е бил свързан някой синкел, който да е изпратил или занесъл някои документи съставени от негов предшественик - синкела Георги и Йоан. Щом в манастира е погребана майката на синкела и малко дете, то вероятния ктитор е родственик на синкела. Може дори някой от синовете на Мостич да е станал синкел (тати очевидно е имал подходящите връзки).

А мощите излезе че са отдавна познатите "етикети".

Позицията на Преславския музей все още е, че Георги Синкел е персона от ІХв. http://www.museum-preslav.com/seals.html

845.jpg

И информацията на музея:

Съдържат имената на осем православни светци и светици, изписани с кирилски букви. Открити заедно с кости и метални обковки в гробнична камера близо до олтарната част на църквата, надписите представляват своего рода “етикети” към сандъчета, в които са се съхранявали свети мощи.
Редактирано от Galahad
добавка на снимка
Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
  • Потребител

Иначе синкел Георги най-вероятно е и архиепископ Георги, тъй като печатите им са доста сходни.

Ето къде се намира печатът на архиепископ Георги:

http://www.harvardartmuseums.org/art/74758

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...