Отиди на
Форум "Наука"

Автоимунни заболявания! Диабет тип 1?!

Mihaela

Recommended Posts

• Потребител

Здравейте! :)

Казвам се Михаела и от 1 година съм с автоимунен диабет (тип 1).

Това, което ме интересув,а е как аджеба става тази автоимунна реакция? Защо тялото почва да образува антитела срещу бета клетките на панкреаса? Както и не само за Диабет тип 1, така и за други автоимунни болести стои въпроса за причината за тези реакции на организма. Доколкото съм питала (ендокриенолози и доктори) и търсела за тази автоимунна реакция на организма , отговора който съм получавала е че все още не се знае причината за тази реакция (диабет тип 1). Някои казват че е от стрес, други от геннопредразположение..

Искам да чуя мнението на хора запознати с човешката биология за това каква може да е причината за тази автоимунна реакция по специално при диабет тип 1. Да поясня че съм си правила изследвания за Анти Гад тела, които бяха много много положителни и за гени съм си

правила - Генни резултати: HLA специфичност: HLA - DRB1*04(DRB4), *13(DRB3*);DQB1*03, *06, от където ми казаха че съм имала гени на захарен диабет тип 1.

От една статия в този форум "Откриха как вирусите са променили човешката еволюция", ми направи впечатление че има хора които носят гени предразполагащи към нападение от различни вируси. От където разбирам че аз имам гени предразполагащи към нападане от вируси, причиняващи диабет тип 1!

Вчера попаднах и на още една много интересна статия, която препоръчвам да се прочете - "Тайната на автоимунните заболявания е разкрита", според която се касае за инфекции с L-бактериални форми, вируси, рикетсии, приони, нанобактерии и други натрапници нападащи мускули, стави, сърце, нерви, ендокринни и екзокринни жлези, кости и т.н.. Отговорът на организма е като отделя антитела срещу тези натрапници като същевременно унищожава и засегнатите клетки! Представям си го така, всеки човек е различен организъм, различни гени, различна имунна система, както при компютрите всеки използва различни антивирусни програми, ако при някои от тези програми може да пробие вирус, то при други не може защото е по добра антивирусната програма, така е и при хората може би!?!

Искам да чуя мнения на биолози, които имат познания в тази област, да ме упътят към истината, защото съм много объркана.. Не знам на кое да вярвам - на медицината, която всъщност няма конкретен отговор, или на другата страна (нападението от вируси или др. натрапници), която ми се струва много, много ЛОГИЧНА!!! Знаете ли че дори още през 60-те години на 20-ти век се е говорило за Coxie(нещо подобно беше) вирус, който се срещал в много голяма част от заболелите с диабет тип 1! Аз съм момиче което винаги се е подчинявало логиката и добре аргументираните хипотези, а именно тази хипотеза за натрапниците ми се струва много логична.. A ако греша, моля да ме поправите, за да не се лутам напразно и да си тровя съзнанието излишно, макар че знам, че никога няма да спра да търся истината...

• Глобален Модератор
Не знам на кое да вярвам - на медицината, която всъщност няма конкретен отговор, или на другата страна (нападението от вируси или др. натрапници), която ми се струва много, много ЛОГИЧНА!!!

Друга страна просто няма! Различните хипотези за автоимунните реакции са просто част от медицината. Медицината обаче за съжаление не може да даде всички отговори, хубавото е, че постоянно се търсят тези отговори ( може да видиш това ) Засега истината е, че няма потвърдена теория за причината за автоимуните реакции. Много вероятно е подобни заболявания да са причинени от множество фактори- диабет тип 1 например със сигурност има полигенетична етиология, но изследванията на еднояйчни близнаци показват, че това не е достатъчно т.е. ако единия е болен другия може да е здрав, което показва, че тук важни са и факторите на околната среда (както се споменава за предразположеност при къс период на кърмене, нисък прием на вит Д и т.н.) . А самата експресия на гените може да е провокирана и от вируси и бактерии и т.н. както спомена например коксаки вируса (Coxsackie virus).

Просто истината е , че отговор все още няма и ако някой го намери вероятно ще е нобелов лауреат. Вярвам, че това време наближава.

• 2 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор

Мненията по- скоро биха объркали нещата, тук трябва да говорим за факти, научни постижения, знания. тези знания се трупат постепено, благодарение на много учени, които работят в областта. Това, което искаш да видиш тук само ще те обърка. Търси научни статии и сериозни изследвания в областта, защото иначе става една каша- един казал едно друг твърди друго ...различни мнения, а мнения може да има само ако говорим за някаква теория и то недоказана. Ето нещо ново като изследване, което все пак слага някакво парченце в пъзела:

"Нови биологични доказателства сочат, че витамин D може би предпазва от някои автоимунни заболявания и определени видове рак. Според генетичен анализ витаминът взаимодейства с гени, специфични за колоректалния карцином, множествената склероза, тип 1 диабета и други заболявания.

Проучването е публикувано в Genome Research. Авторите анализирали свързването на витамин D рецептори към генни региони, свързани с различни заболявания. Било установено повишено свързване към гени за множествена склероза, болест на Крон, лупус, ревматоиден артрит, колоректален рак и хронична лимфоцирна левкемия. Според авторите, именно витамин D участва в регулацията на тези горещи гени.

Ролята на суплементацията с витамин D като начин за превенция на тези заболявания все още не е добре известна. Експозицията на слънчева светлина е ефективен начин за повишаване на кръвните нива на витамина; храни, богати на нутриента, са: мазни риби, мляко и др.

Повечето хора обаче не получават необходимите количества чрез храната, а повишената употреба на слънчеви протектори намалява и синтезираните от тялото количества. Според различни преценки и изследвания, около 50% от зрялото население на САЩ имат дефицит на витамина.

Настоящите препоръки за прием на витамин D са:

- 200 IU/ден за лица до 50-годишна възраст

- 400 IU/ден za лица между 51- и 70-годишна възраст

- 600 IU/ден за лица над 70

Редица експерти обаче смятат, че по-горните дози са твърде ниски и препоръчват прием от около 2 000 UI/ден. Кръвните нива на витамина се измерват под формата на 25-хидроксивитамин D. Нива под 20 нг/мл се считат като дефицит.

Д-р Edward Giovannucci от Harvard School of Public Health смята, че нива на 25-хидроксивитамин D между 30 и 40 ng/ml са може би достатъчни за намаляване на риска от автоимунни заболявания и някои видове рак."

цитата е от .doctorbg.com

• 4 месеца по късно...
  • Потребител

Здравей Михаела

Ще ти отговоря на някой от въпросите. Стресът е ключов фактор не само за Диабет, а и за много други психични, неврологични, сърдечно-съдови заболявания и др. А появата на стрес е резултат от тежкото ежедневеие което водим. Друг ключов фактор за появата на Диабет е и генетическата предразположеност, гените, които са виновни за диабета са вече 32. Като едновременно от някой тях отговарят не само за появата на диабет, а и за продължителността на съня, затлъстяването и може би за още куп неща. Не се отчайвай, медицината никога няма да бъде точна наука и никога няма да се изучи до край.

• 1 year later...
  • Потребител

сега незнам точно какво въобще е това (Автоимунни)

Аз съм диабетик с инсулинозависим от доста години и искам да попитам ако реша да имам деца или дете то Болно от диабет ли ще е след като - БАЩАТА Е ИНСУЛИНО ЗАВИСИМ А МАЙКАТА Е НАПЪЛНО ЗДРАВА С НИКАКВИ БОЛЕСТИ

МОЛЯВИ ОТГОВОРЕТЕМИ ЧЕСНО БЕЗ ДАСЕ ПРИТЕСНЯВАТЕ - БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗА ИСКРЕНОСТА

• Глобален Модератор

диабет тип 1 е генетично предавано заболяване /тук трябва да уточниш дали си диабетик по рождение, или не/, така че шансът е 50 на 50.

• Потребител

диабет тип 1 е генетично предавано заболяване /тук трябва да уточниш дали си диабетик по рождение, или не/, така че шансът е 50 на 50.

не е ...

В зависимост от пола детето също може да боледува, а може да бъде здраво, но да е носител на болестта.

и при какъв пол какво става?

стегнете се малко ...

Редактирано от Alexander_Nevski

• Потребител

сега незнам точно какво въобще е това (Автоимунни)

Аз съм диабетик с инсулинозависим от доста години и искам да попитам ако реша да имам деца или дете то Болно от диабет ли ще е след като - БАЩАТА Е ИНСУЛИНО ЗАВИСИМ А МАЙКАТА Е НАПЪЛНО ЗДРАВА С НИКАКВИ БОЛЕСТИ

МОЛЯВИ ОТГОВОРЕТЕМИ ЧЕСНО БЕЗ ДАСЕ ПРИТЕСНЯВАТЕ - БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗА ИСКРЕНОСТА

рискът в твоя случай е около 10% ... говорете с майката и вземете решение ...

поздрави ...

• Потребител

Рискът е по-висок. За Диабет тип І е налице наследственост и/или генетична предразположеност и наблюденията, които отчитат вероятност за наследяване по линия на бащата - 10% - не са много точни.

• Потребител

кое не е?

шанс 50/50 на има само при автозомно доминантни заболявания с пълна пенетрация ...

диабетът от първи тип не е такова заболяване ...

прочети си пак книжлетата ...

• Потребител

Рискът е по-висок. За Диабет тип І е налице наследственост и/или генетична предразположеност и наблюденията, които отчитат вероятност за наследяване по линия на бащата - 10% - не са много точни.

поредният гений във форума ...

дай по-точни

http://www.joslin.org/info/genetics_and_diabetes.html

• Глобален Модератор

шанс 50/50 на има само при автозомно доминантни заболявания с пълна пенетрация ...

диабетът от първи тип не е такова заболяване ...

прочети си пак книжлетата ...

може, може.

• Потребител

...ако реша да имам деца или дете то Болно от диабет ли ще е ...

Не се чуди - за добро или за лошо не сме Спарта все пак, а да се надяваме че фармацефтиците най-накрая ще се оядат и ще почнат да създават илачи не за лекуване последствията от заболяванията, а самите причини за тези заболявания.

/да не се обиждат аптекарите, мисля че е ясно кого имам предвид/

Редактирано от JImBeam

• Глобален Модератор

Не се чуди - за добро или за лошо не сме Спарта все пак, а да се надяваме че фармацефтиците най-накрая ще се оядат и ще почнат да създават илачи не за лекуване последствията от заболяванията, а самите причини за тези заболявания.

/да не се обиждат аптекарите, мисля че е ясно кого имам предвид/

не ми е ясно кого имаш предвид /те и аптекарите са си фармацевти :tooth: /, но така или иначе антидиабетните лекарства удължиха продължителността на живота на диабетиците десетократно. Не говоря само за създадените инсулини, а и за пероралната терапия при по-често срещания Диабет Тип 2.

Иначе причините за заболяването няма как да бъдат ликвидирани. Нито ще спреш да се стресираш, нито ще спреш да ядеш боклуци, нито ще спреш да пиеш като смок, нищо пък ще тръгнеш да спортуваш активно. Така че не фармацията ви е виновна, а начинът ви на живот. Отделна бира са генетичните дефекти, които могат да бъдат елиминирани вбъдеще чрез създаването на идеален геном.

Редактирано от Last roman

• Потребител

Здравейте! :)

Казвам се Михаела и от 1 година съм с автоимунен диабет (тип 1).

Това, което ме интересув,а е как аджеба става тази автоимунна реакция? Защо тялото почва да образува антитела срещу бета клетките на панкреаса? Както и не само за Диабет тип 1, така и за други автоимунни болести стои въпроса за причината за тези реакции на организма. Доколкото съм питала (ендокриенолози и доктори) и търсела за тази автоимунна реакция на организма , отговора който съм получавала е че все още не се знае причината за тази реакция (диабет тип 1). Някои казват че е от стрес, други от геннопредразположение..

Искам да чуя мнението на хора запознати с човешката биология за това каква може да е причината за тази автоимунна реакция по специално при диабет тип 1. Да поясня че съм си правила изследвания за Анти Гад тела, които бяха много много положителни и за гени съм си

правила - Генни резултати: HLA специфичност: HLA - DRB1*04(DRB4), *13(DRB3*);DQB1*03, *06, от където ми казаха че съм имала гени на захарен диабет тип 1.

От една статия в този форум "Откриха как вирусите са променили човешката еволюция", ми направи впечатление че има хора които носят гени предразполагащи към нападение от различни вируси. От където разбирам че аз имам гени предразполагащи към нападане от вируси, причиняващи диабет тип 1!

Вчера попаднах и на още една много интересна статия, която препоръчвам да се прочете - "Тайната на автоимунните заболявания е разкрита", според която се касае за инфекции с L-бактериални форми, вируси, рикетсии, приони, нанобактерии и други натрапници нападащи мускули, стави, сърце, нерви, ендокринни и екзокринни жлези, кости и т.н.. Отговорът на организма е като отделя антитела срещу тези натрапници като същевременно унищожава и засегнатите клетки! Представям си го така, всеки човек е различен организъм, различни гени, различна имунна система, както при компютрите всеки използва различни антивирусни програми, ако при някои от тези програми може да пробие вирус, то при други не може защото е по добра антивирусната програма, така е и при хората може би!?!

Искам да чуя мнения на биолози, които имат познания в тази област, да ме упътят към истината, защото съм много объркана.. Не знам на кое да вярвам - на медицината, която всъщност няма конкретен отговор, или на другата страна (нападението от вируси или др. натрапници), която ми се струва много, много ЛОГИЧНА!!! Знаете ли че дори още през 60-те години на 20-ти век се е говорило за Coxie(нещо подобно беше) вирус, който се срещал в много голяма част от заболелите с диабет тип 1! Аз съм момиче което винаги се е подчинявало логиката и добре аргументираните хипотези, а именно тази хипотеза за натрапниците ми се струва много логична.. A ако греша, моля да ме поправите, за да не се лутам напразно и да си тровя съзнанието излишно, макар че знам, че никога няма да спра да търся истината...

конкретен отговор няма да получиш, заболяването, което те интересува е с комплексна патогенеза и етиология ...

освен това, отговрът няма никакво значение за практиката ...

• Глобален Модератор

конкретен отговор няма да получиш, заболяването, което те интересува е с комплексна патогенеза и етиология ...

Естествено - има си ендокринолози за тази цел. Нито един от пишещите тук не е такъв.

• Потребител

Естествено - има си ендокринолози за тази цел. Нито един от пишещите тук не е такъв.

ендокринолозите не знаят и не могат да предвидят кой ще развие диабет 1 тип а кой не ... и защо това се е случило/не се е случило ...

съвременната наука не е достатъчно развита за да дава отговор на такива въпроси ...

• Потребител

не ми е ясно кого имаш предвид /те и аптекарите са си фармацевти :tooth: /,

Знаех си аз че все ще има някой дето "взима нещата" буквално :biggrin: , ... а и все пак да не забравяме че

" - Езикът е извор на недоразумения" :bigwink:

• Глобален Модератор

ендокринолозите не знаят и не могат да предвидят кой ще развие диабет 1 тип а кой не ... и защо това се е случило/не се е случило ...

съвременната наука не е достатъчно развита за да дава отговор на такива въпроси ...

Невски, словоблудството не е порок, но е голяма свинщина. :biggrin:

• Потребител

Невски, словоблудството не е порок, но е голяма свинщина. :biggrin:

абсолютно ... за това ти предлагам да се върнеш на първия въпрос в темата и да видите колко сте словоблудствали ...

всъщност само аз и fixxxers сме написали нещо съществено и конкретно ...

а именно - няма кой да и отговори на девойката и че при баща с диабет тип рискът детето също да има диабет е около 10%, вижте си вашите постинги, особено твоя с 50/50 ...

• Потребител

аз сам се разболял на 4 годинки в едната ми ипикриза пише от Оплаха в втората ми пише от страна на Бащами накакав негов роднина е имал диеабет инсулино зависим и така само той е бил болен от диабет 1 но здрав имам и сестра и брат които са здрави аз сам най малкия от тях и мен ме тресна вече с инсулин съм 32 години а се разболях на четри

И затова питам аз доколкото знам е 50/50 казвалисами че моето дете може да не е болно от диабет но се предавало по линия и на моето дете неговото ще е диабетик

Но ми е ясно нещата лоши са и в двата случая затова питам вас или ако има някой тук или познат които е диабетно болен тип1 женаму не е и имат дете да ме свържете стях или да пишат тук просто искам желая обикновените неща в живота - БЛАГОДАРЯВИ ЗА КУЛТУРАТА И ЗНАНИЯТА КОИТО ИМАТЕ ЩЕ СЕ НАДЯВАМ ДА МИ ОТГОВОРИТЕ

• Потребител

аз сам се разболял на 4 годинки в едната ми ипикриза пише от Оплаха в втората ми пише от страна на Бащами накакав негов роднина е имал диеабет инсулино зависим и така само той е бил болен от диабет 1 но здрав имам и сестра и брат които са здрави аз сам най малкия от тях и мен ме тресна вече с инсулин съм 32 години а се разболях на четри

И затова питам аз доколкото знам е 50/50 казвалисами че моето дете може да не е болно от диабет но се предавало по линия и на моето дете неговото ще е диабетик

Но ми е ясно нещата лоши са и в двата случая затова питам вас или ако има някой тук или познат които е диабетно болен тип1 женаму не е и имат дете да ме свържете стях или да пишат тук просто искам желая обикновените неща в живота - БЛАГОДАРЯВИ ЗА КУЛТУРАТА И ЗНАНИЯТА КОИТО ИМАТЕ ЩЕ СЕ НАДЯВАМ ДА МИ ОТГОВОРИТЕ

пак ти повтарям рискът детото ти да има диабет е около 10% ако майката е здрава ...

решението е ваше ...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!