Отиди на
Форум "Наука"

КОНТАКТЪТ


BG-Science

Recommended Posts

 • Администратор

КОНТАКТЪТ

Справедливостта изисква да признаем, че контактът с другопланетен разум е напълно непредсказуемо събитие. И ако все пак го отнасяме към следващото столетие, то е, защото тогава ще започнат сериозните ни усилия да го осъществим.

Първо, трябва да отговорим на въпроса: що е контакт? Очевидността на отговора е измамна. Директната среща или свободната обмяна на радиотелеграми е чистопробна фантастика и не трябва да се приема сериозно. Ние не знаем къде са нашите братя по разум, на какво стъпало в развитието са, какви канали за връзка използват; не знаем нищо за езика им, за културата им, за интересите им. Нещо повече — не знаем дали те изобщо съществуват!

Възможни са два варианта: 1) те да ни посетят и 2) ние да ги открием. Първият може да се осъществи утре, след 100 или след 1000 години, следователно той ни обрича на пасивност — да чакаме със скръстени ръце. Земното човечество едва ли ще възприеме такава стратегия на очакване. За да се осъществи вековният ни блян, ще трябва ние да станем «нападателната» страна — да изпращаме и да прослушваме сигналите, да извършваме разузнавателни полети в Космоса.

И точно тук започват стотиците «как» и «какво». Но космическите разстояния са непредставимо огромни и значи предавателите трябва да бъдат свръхмощни. И тъй като не знаем посоката (адреса), те трябва да работят денонощно. Това са огромни разходи на енергия, вложени за доста съмнителна цел. Можем ли да си позволим подобно разточителство? И нещо по-важно: има ли смисъл?

Ако на разстояние няколко десетки светлинни години около нас има развита цивилизация, тя би трябвало да забележи нашето съществуване — ще улови нашите радиопредавания, телевизионни сигнали и т. н. Тя ще разполага с реалната възможност да ни отговори. Щом досега не го е направила, или не съществува технически развита цивилизация, или е предприела тактиката да се крие. И в двата случая става безсмислено да продължаваме да изпращаме своите позивни.

Тези разсъждения са верни само ако очакваме двустранни връзки. По-разумна ни се струва другата схема: изпращаме сигнали в Космоса само за да известим на ТЯХ своето собствено съществуване. В края на краищата това е по-важно от всичко друго — да знаят, че не са самотни. Така ще отпадне мъчителната въпросителна, която терзае и нас.

Какво ще трябва да излъчваме в Космоса? Една симфония е напълно достатъчна. Може би ще попитате: а какво ще научат от нея те за нас? Че сме разумни същества, че имаме изкуство и култура. Щом са стигнали до нивото да подслушват Вселената, значи са поне на нашето равнище и не се нуждаят от нашите научни сведения. Щом сигналът не е предназначен за тях, значи не би трябвало да ги интересуват нито нашият вид, нито нашият физикохимичен строеж, нито нашата история. Една симфония е напълно достатъчна. Тя има и друго безспорно предимство: може да бъде разбрана от всеки, който има «уши». Защото иначе на преден план излиза проблемът с езика, на който трябва да общуваме, а той е неизбродна джунгла. И все пак като че ли по-разумно е вместо да излъчваме сигнали, да прослушваме небето. Много по-изгодно е да се правят свръхчувствителни приемници, отколкото свръхмощни предаватели. Всеки такъв приемник би могъл да има десетки, стотици хиляди канали, които да прослушва неуморимо. Появата на необичаен сигнал ще задейства записващите устройства и ще може да бъде анализиран от компютър.

Вероятно ще попитат: а какво очакваме да чуем? Едва ли някой би могъл да ви отговори. Най-общо казано, очакваме поредица от сигнали, в които да се забелязва разумна подреденост. Тоест да не е хаотична смесица от шумове, а да съдържа някакъв устойчив ред. Най-вероятно това ще бъде писмо, което изобщо не е предназначено за нас, а просто случайно прелитаща край нашата планета вест. Тя ще прелети със скоростта на светлината и ще отмине, затова трябва непрекъснато да бъдем нащрек. Едва ли от такова случайно и мимолетно послание ще успеем да научим нещо по-интересно, но поне ще сме убедени, че не сме сами във Вселената.

Съществува и контакт от «втори вид» — да намерим някаква веществена следа от дейността на чуждоземен разум. Това може да е космически кораб, селище, канал, уред или каквото и да е друго. Тогава ще научим повече за неговите непознати създатели — за степента на тяхното развитие, за културата им, за нравите им. Това ще са много полезни знания, тъй като не е изключено въпросната цивилизация да е вече мъртва.

Може би тук е мястото да споменем и за най-благоприятния вариант — да открием такива следи на нашата собствена планета или в Слънчевата система. Това ще е наистина изключителен шанс! Още повече че не е изключено там да открием и допълнителни подробности, предназначени лично за нас — откъде са нашите събратя, кога са идвали наоколо, с каква цел.

И накрая за контактите от «трети вид» — директната среща с тях. Според най-оптимистичните прогнози човечеството ще може да полети към съседните звезди след не по-рано от 150 години. Подобни пътешествия ще бъдат доста продължителни, може би повече от един човешки живот. Създаването на звездолети със затворен екологичен цикъл ще изисква задружните усилия (финансови и мозъчни) на всички държави.

Накратко, засега като че ли нещата са в техните ръце — очакваме те да известят за съществуването си, те да долетят при нас, те да са ни оставили някаква следа. Ние все още сме страната в сянка. Но човекът е възторжен и ще продължи да прави всичко, за да превъзмогне вселенската си самота. Междузвездната връзка е нещо много рядко, затова трябва много разум и много търпение.

 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Тук идва простото: non credo. Не вярвам, че и да има извънземен живот, ще разберем за него. В това има нещо като трагизъм - може би някъде другаде други цивилизации си задават нашите въпроси, но никога няма да се срещнем.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...

А малко ли доказателства имате, че съществуват извънземни?

Погледнете първо нашата планета Земя и тогава тръгнете да обикаляте Космоса!

Как може дори и за миг да си помислите, че сме сами?!

Ааааа, да, вярно - ние сме единствената интелигентна цивилизация... Да, ама - друг път!

Малко история имаме зад гърба си, за да не разберем, че именно те - ,,извънземните,, - донякъде имат пръст в развитието ни.

Ха ха ха... А това, че съществуваме само 200 000 години, трябва да ви подскаже нещо - че сме още много много зелени и пресни за всичко, което става около нас.Това, че обикновеният човек не знае нищо за извънземните, не означава, че хората, които въртят света на малкия си пръст, не са в час за какво става въпрос.

:)

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Брей, нерегистриран пише у форума. Това ако не е доказателство за извънземна намеса...

 • Upvote 6
Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Така си е :grin: Пък и от намесата му пак стигам до печалното заключение, че разни non sequitur ни се проповядват като света истина.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

тя в сравнение с нашите дебили вече че влаза у класиката... ако искаме да цакнем враго, тех требе да пратиме

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Анонимния гост може и да не е извънземен, може и да е от ония дето са "в час за какво става въпрос" ;)

Едит:

Followed By

( 1 anonymous user)

Следят ни! :help:

Редактирано от Warlord
 • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Те са навсякъде!

Не помня кой беше казал, че католицизмът е най-приемливата версия на духовно безразличие. С удоволствие откривам същото за православието - веднъж православен, не можеш да вярваш в секти, извънземни, "звездите ми говорят", "паметта на водата", та за щастие даже и в част от собствено православните щуротии, имам предвид тези от народно-християнски характер (примерно "бъхтенето" на икони). За мен е очевидно, че цялата мания около посещения на извънземни е чисто суеверие. Препоръчвам православието като мека версия на здравословния просветен атеизъм от консервативен тип. То гони всяка нечиста сила със силата на светия кръст и немалка доза ирония. Извънземните запокитва направо в Геената при леенето на куршум, хомеопатията, тракоманията, световния заговор и любовното биле. Повечко здрав разум, учене в даскало, миене на ръцете и прекръстване преди ядене гарантират липса на бацили както в храносмилателния, така и в умствения тракт. Амин ;)

 • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Нема да откажеш прогресивната младеж да си верва в извънземни бай Глишев, ялова работа е тва ;)

 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Кажете ми как да пиша мнения като нерегистриран, за да мога да поспоря със себи си, без да съм си направил втора (непозволена, нали?) регистрация.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

въпросът дали сме сами във вселената изобщо не е суеверие. всъщност, ако се базираме на науката, е почти сигурно, че не сме.

въпросът обаче дали е възможен контакт е особено сложен и най-вероятно отговорът е не.

Редактирано от alvassareiro
 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

ако се базираме на науката, е почти сигурно, че не сме.

На коя наука баце?

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

още 60те години бяха направени формули за броя на хипотетичните извънземни цивилизации във вселената. А в 1976 ако не се лъжа дойде и извънземен сигнал (УАУ). Има конкретни факти.

http://en.wikipedia.org/wiki/Drake_equation

http://en.wikipedia.org/wiki/Wow!_signal

Редактирано от alvassareiro
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Те са навсякъде!

Не помня кой беше казал, че католицизмът е най-приемливата версия на духовно безразличие. С удоволствие откривам същото за православието - веднъж православен, не можеш да вярваш в секти, извънземни, "звездите ми говорят", "паметта на водата", та за щастие даже и в част от собствено православните щуротии, имам предвид тези от народно-християнски характер (примерно "бъхтенето" на икони). За мен е очевидно, че цялата мания около посещения на извънземни е чисто суеверие. Препоръчвам православието като мека версия на здравословния просветен атеизъм от консервативен тип. То гони всяка нечиста сила със силата на светия кръст и немалка доза ирония. Извънземните запокитва направо в Геената при леенето на куршум, хомеопатията, тракоманията, световния заговор и любовното биле. Повечко здрав разум, учене в даскало, миене на ръцете и прекръстване преди ядене гарантират липса на бацили както в храносмилателния, така и в умствения тракт. Амин ;)

Добер казано, но защо да спираме до тук. Може да направим и последната крачка и да бъдем без всякакви суеверия, без бог, без нужда от прекръстване и казване на молитва. Или го предлагаш защото хората(някои) не могат без никакви суеверия, и православието (или католицизма) са най-малкото зло от всичките ирационални вярвания.

 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 • 3 седмици по-късно...
 • Потребител

въпросът дали сме сами във вселената изобщо не е суеверие. всъщност, ако се базираме на науката, е почти сигурно, че не сме.

въпросът обаче дали е възможен контакт е особено сложен и най-вероятно отговорът е не.

Според Хокинг вероятността за контакт се увеличава, ако извънземните са високотехнологични колонисти, но това не би трябвало да ни радва особено:

http://vbox7.com/play:3a2bd4e4

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Принципно правилно казано от Хокинг, но това важи и в обратната посока: самите ние сме високотехнологични колонисти, тъй че ще видим кой - кого :smokeing:

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Темата е доста оспамена и е учедващо защо насоката й е толкова несеризона.

Една добра отправна точка към по-серизна дискусия е т.нар. "парадокс на Ферми":

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%81_%D0%BD%D0%B0_%D0%A4%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B8

http://en.wikipedia.org/wiki/Fermi_paradox

 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Според мен високотехнологични извънземни не представляват заплаха. Дори и да са консуматорски настроени и да нямат морални задръжки относно други форми на живот, те не биха били заплаха. Ако са наистина високотехнологични, а би трябвало да са, ако са успели да стигнат до тук, тогава земята за тях не би била кое знае какъв източник на суровини. Всяка по-голяма планета или астероиди или слънчевата енергия биха били по-ценни за тях.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Според мен високотехнологични извънземни не представляват заплаха. Дори и да са консуматорски настроени и да нямат морални задръжки относно други форми на живот, те не биха били заплаха. Ако са наистина високотехнологични, а би трябвало да са, ако са успели да стигнат до тук, тогава земята за тях не би била кое знае какъв източник на суровини. Всяка по-голяма планета или астероиди или слънчевата енергия биха били по-ценни за тях.

Защо винаги да търсим човешката гледна точка и логика...

Каква полза има един умислен в проблемите си човек , който разхождайки се в парка минава през верига от работливи мравки и смачква определен брой от тях. Какъв вид ресурси е придобил в резултат от този свой акт.

И къде точно не се е получила комуникацията между двата вида за да се получи това.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Защо винаги да търсим човешката гледна точка и логика...

Каква полза има един умислен в проблемите си човек , който разхождайки се в парка минава през верига от работливи мравки и смачква определен брой от тях. Какъв вид ресурси е придобил в резултат от този свой акт.

И къде точно не се е получила комуникацията между двата вида за да се получи това.

Предлагаийки този пример показва, че ти търсиш човешката гледна точка. Човек тръгнал умислено в парка не е добра аналогия на извънземни от другия край на глактиката пристигащи в слънчевата система. Също така какво точно е високотехнологичното на човек, който се разхожда из пака? Съвсем неподходящ пример.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Предлагаийки този пример показва, че ти търсиш човешката гледна точка. Човек тръгнал умислено в парка не е добра аналогия на извънземни от другия край на глактиката пристигащи в слънчевата система. Също така какво точно е високотехнологичното на човек, който се разхожда из пака? Съвсем неподходящ пример.

Високотехнологичното на човека ще се прояви , ако реши да избие мравките умишлено.Примерно като си припомни последния път как са му развалили опита за пикник... оттам- пали колата до първата ветеринарна аптека, купува съответния препарат , връща се и огън по гадините :grin:

А горките мравки и да се опитват да комуникират и да се опитат да разберат какво и защо се случва - полза никаква.

Мисълта ми беше , че при такава разлика в ...развитието и ,,технологиите,, това може да се случи и без какъвто и да е повод , просто ей така.

Идеята ,че при евентуален контакт с високотехнологична извънземна цивилизация силата и блясъка на Ума на подбран кръг от земни учени , ще впечатли някой дошъл от другия край на галактиката е по своему безкрайно романтично-героична , но в същността си - глуповата.

Link to comment
Share on other sites

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...