Отиди на
Форум "Наука"

Накъде, Българийо?


Recommended Posts

Противниците на отминалия, соц. тоталитарен опит за комунистическо общество, на първо място изтъкват изоставането на соца в технологиите и производството на потребителски стоки. Отхвърлят се и успехите в много сфери на науката и техниката, като това се обяснява с подарък на суровини и планов соц. пазар, принуден да купува всичко. Когато някой се опита да анализира обективно миналото и да отдаде заслуженото , за труда на хиляди хора, го обвиняват в опити за реставрация на стария строй. Стига се до там, че без никой да ни пита, ходим по Европа и плачем като вдовици – колко лошо и страшно е било, 20 години по-късно. Даже Иван Костов, този "свръхвелик" стратег на прехода, плаче по разни партии и институции, цитирайки думите на Бойко Борисов за направеното по Тошово време ?

Много съфорумци с основание предлагат да не се политизират темите, затова спирам до тук, но ще се опитам да покажа една друга страна, относно индустриализацията и технологиите, особено важна.

Бившите соц. страни никога не са имали, предварително развито, сериозно високотехнологично производство (малко изключение, правят ГДР – срината от ВСВ, Чехия и Унгария) . Повечето са били монархии в края на феодализма. СССР в края на ВСВ, на база лишения и военизиран труд е световна сила с която всички се съобразяват. За 30-40 години от една изостанала монархия се нарежда в челните редици и то само на базата на социализма, независимо от изродената му форма и огромни човешки загуби. Много социолози считат, че ако не е била ВОСР сега Русия, щеше да бъде по-бедна и изостанала и изхода на ВСВ щеше да бъде съвсем друг. В НРБ имаше лозунг – "Да станем нация техническа"- и се правеха много неща за превръщане в реалност.

Тук трябва да се отвори една скоба и да се поясни как и може ли да стане това.?

В капиталистическите общества, това става по еволюционен път. Първо се създава материалната база и научно- техническата подготовка на хората. Формира се техническа култура и производство. Това не става с налагане и политика, а по естествен път на развитие. Конкуренцията и заплащането са движещата сила. С годините фирмите се специализират в определени производства и държат монопола с качество, ниска себестойност и иновации. Всяка иновация и нова технология, носеща пари се развива бързо. Когато държавното устройство и сплотеността на нацията, работят в една посока, се раждат и развиват бързо нови неша и пазаря се преразпределя – Япония, Корея, Китай…Всичко е много хубаво, но нито една изостанала страна, без ресурси и само с частна инициатива, не може да се впише успешно в това съревнование. Тогава тези държави стават туристически (за което са нужни също много инвестиции) или т.н. бананови републики. Това е и реалната перспектива пред България, ако нищо не се промени.

В годините на соца се направи опит тази обреченост да се промени. Много грешки бяха допуснати, както и много външна намеса (основно от страна на СССР). Бяха създадени много производства, понякога надхвърлящи, нашите реални възможности. Други безценни и нужни, някои от които работят в малки мащаби и днес. Доста неща се продаваха и в кап. света с добро качество и търсене. Усилията да се произведе конкурентна стока, бяха понакога нечовешки при ограничената материална база и уравнивиловката на заплатите. Даже валутните приходи не се оставяха на хората допринесли за тях, а се даваха за нови неща, медицина, измервателна техника, и пр…Развитият капитализъм отговаряше с дъмпинг и не продаваше на соц. лагера високотехнологични продукти, поставяше ембарго и студена война. Липсваха дънките, бананите и модните стоки, но се опитвахме да се мерим и гоним с първите. Може би наивно, с надценяване на възможностите, но с много ентусиазъм и трудолюбие. Всички виждаха недостатъците, ограниченията на свободите, партийните издънки. Но виждаха и бъдещите възможности за реализация. Почти всеки ден се раждаше нещо ново и необходимо. Нямаше безработица и за новозавършилите. Старините бяха осигурени достойно за всички…Никой не може да убеди един кадърен специалист с изобретения и продадени машини и съоръжения на кап. пазаря, че е бил втора ръка, затова, че е имал нещастието да се роди и живее в НРБ.! Ето това са част от причините за т.н. носталгия по старото време. Политиците умишлено промиват мозъците особено на младите, че миналите години на соца са най- лошите и страшни в историята на България. Надменно подценяват и времето и хората, и постигнатото с чисто политически, и икономически цели. Хванати да крадат в крупни мащаби, нахално продължават да висят в парламента и да ни управляват! Много хора вече разбират, всичко това. Има доста неща, които трябва да се признаят и оценят подобаващо, за отминалия соц ! Това е нужно, за да продължим правилно напред.

Стария строй не може да се върне вече. Надали има някой разумен човек, който да иска това. Тогава, се допуснаха големи грешки, създаде се втора, субективна, ценностна система – партийната. Сега в капитализма, тази грешка пак се допуска, тя разединява хората и не формира общ национален път и интерес. За малките, бедни държави е гибелен път – на разграбване и унищожение. За това е и тази тема, да се види и очертае спасителен път . За България е свързан с по-голямо, над 50% участие на държавата в индустрията и икономиката, ликвидация на партиите ! Това не означава ликвидация на частната собственост и инициатива, напротив трябва да и се помага в конкурентната борба. Всеки носещ просперитет на България, да е добре дошъл. Тогава и милионите, кадърни хора напуснали страната, ще се върнат и отдадат знания и опит тук!

Редактирано от ISTORIK
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 211
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребител

Дядо, старините бяха "осигурени", но само за рамките на онова време! То (СИВ) нямаше как да е вечно!

Много социолози считат, че ако не е била ВОСР сега Русия, щеше да бъде по-бедна и изостанала и изхода на ВСВ щеше да бъде съвсем друг.

А много други смятат, че без комунизъм, Русия щеше да бъде една демографски процъфтяваща, радваща се на устойчиво и трайно развитие страна...

Какво се опитваш да внушаваш?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

В следващия брой на списанието ни ще можете да прочетете какво правят хората по света, за да развиват науките - фундаментални и приложни.

И, на фона на това, да видим какво правят нашите правителства...

Изобщо правят ли нещо в Парламента и в Министерския съвет за подобряване на живота в страната? Или подобряват само своя собствен живот и живота на своите синове, внуци и правнуци.

Дупетатите, които избягаха от "час" в парламента, с надеждата да се сдобият с джиесеми (групата Vertu), дават пример, който учениците следват.

Докато моето поколение, бидейки ученици учехме и всяка събота и отучвахме празниците в неделя, днешните ученици не искат да отучват в събота и искат по-големи ваканции. От какво са уморени? Да не би да е толкова трудно да учиш всеки ден - на час по лъжичка? И кои протестират? Тези с по над 10 неизвинени отсъствия, тези с по 100, 200 или 300 извинени отсъствия (преди края на първия срок още!!!), тези, чиито бележници са изпълнени с двойки, тези, които ще останат неграмотни и след петото си висше образование.

Не може с трици да се ловят маймуни, тоест - да се канят български специалисти, живеещи в чужбина, и чужденци, а да им се осигурява стандарт, равен на 1/10 от този, който те имат там.

Не може да се иска от тях да прекарват известно време през годината в родината си, за да я подпомагат със своите знания и умения (а също - и с парите си, които ще харчат те тук през този период), а в същото време да им се предлагат трохи и те да не могат, заради труда, отдаден "на ползу роду", да си свършат работата, която извършват на Запад.

Редактирано от ISTORIK
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Михов, нищо не е вечно на този свят. Човек живее кратко и е много тъжно, ако някой се опита да задраска част от жизненият му път, или да го профанизира.

Ученето и труда са насилствен процес, ако си осигурен отвсякъде и някой, всеки ден ти дава по 100 лева джобни - няма да пипнеш нищо - само лайф и фън. Затова, не само аз считам, че военизираният, насилствен, съветски модел даде резултат общомащабно, вярно на много висока цена с ограничения и лишения за обикновения човек. Хитлер стигна на 13 км. от Москва, но срещна нещо невиждано - хора, предпочели да жертвуват живота си срещу окупатора,до последния човек, отколкото да бъдат разстреляни като дезертьори от своите. Конструкторите работеха в затворените градове и лагерите и независимо от това, правеха върхови, световни постижения. Едва ли фамилия Романови би направила и постигнала подобно нещо. Развитие щеше да има, но не с такива темпове и мащаби . Днес, независимо от природните богатства, нямаше да е световна сила, а една посредствена държава с доста по-малка територия.

В най- развитите днес страни, модела на насилието над работещите хора се прилага също. Това става, чрез безработицата, значителните средства нужни за оцеляване, които от ВСВ до сега нарастнаха над 30 пъти, ограничение на отпуските и свободното време, висока опасна за здравето интензивност на труда, високи данъци и такси, инфлация и пр...

По въпроса за внушенията, те се генерират основно в ресора на рекламата и политическото надлъгване, надали мога нещо да внуша, даже и да ми се иска. Това, че все пак си прочел темата и реагираш е достатъчно. Ако съм помогнал да формираш правилна човешка, а не партиина позиция, ще се радвам. Човек се учи цял живот и не бива да робува на постулати и аксиоми, понякога в рамките на един живот, нещата се променят коренно, няколко пъти.

Напълно прав е Историк, днешният ученик, копирайки висшите модели на властта и управлението, формира нова философия базираща се на далаверата, слободията и безгрижието. Особено помагат новите модели и ценностни системи с които медиите и нета ни залива. Нищо чудно, той трябва да бъде отличен потребител с по- малко знания. Ученето и заниманието с наука се смята за ненормално явление и се блокира с всевъзможни средства и поведение. Тъжна е професията на учителя, особено добрия, който иска добре да си свърши работата. Единствената утеха , че това е световна тенденция, резултат от безпътица и фалшиви ценности. Нашето задължение е да показваме всички страни на медала и да не бъдем снисходителни, когато се касае за бъдещето на хората, когато се опитват да ни направят стадо овце..

Редактирано от dedenze
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
А много други смятат, че без комунизъм, Русия щеше да бъде една демографски процъфтяваща, радваща се на устойчиво и трайно развитие страна...

Аз не познавам нормален човек, който да смята това нещо. Темата е много добра.

Редактирано от alvassareiro
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Аз не познавам нормален човек, който да смята това нещо. Темата е много добра.

Ще рече, че наричаш ненормален например режисьорът Станислав Говорухин?

Май малко нормални хора познаваш. Изглежда, че през Голдомора и Гулага Русия щеше да загине. ??

Точно това е щяло да се случи с Русия, ако не беше СССР. И изобщо, който се опитва да обяснява колко чудесно е било през негово време, просто мъти главите на хората.

Та, да видим, господа, накъде България?

1/ Накъде през 1944 г.

2/ Накъде през 60-тте?

3/ Накъде през 1989 г.

4/ Накъде сега (тука моля без злободневна политика).

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

КГ чудесността на времето и оценката на определен период, по стар български обичай, винаги я прекарваш през стомаха и ако нещо остане, през възторжено, манипулиран, демократичен, син разум. Накратко звучи така: няма дънки,няма рок, няма банани, няма мацки на пилони - значи няма прогрес, техника, технологии, наука. Критериите не прябва да се заключаават само в сферата на потреблението и консумацията, както и само в свободите на хората. Никой не казва, че е било чудесно, но и никой не бива да слага само минуси и да стига до грешни твърдения и омаловажаване. Не само в СССР и НРБ не е било чудесно, но и на много други места, където е нямало соц и Гулак. Важна е не политическата, а безпристрастната оценка на редица феномени и постижения в трудни условия.

Накъде през 1944 - на никъде, само с СССР, към комунизма - друго не е възможно. Англичаните предпочитат Турция и Гърция, нас не ни искат. И да нямаше РЕМС и БКП, да нямаше и всеизвестните "лидери", щяха бързо да ни спретнат или внесат нови, може би по-страшни, обучени по-добре от КГБ и КПСС.

През 60- те и тогава възможностите са малко - "нема лабаво". Това са години на незапомнен строеж и модернизация. Базови са съветските суровини и технологии- други няма. Стана ясно, че е нужно образование и наука . 80% от хората нямаха средно образование. Голяма част от партийните лидери нямаха и основно образование. Затова, тогава трудно можеше да се оформи наш път на развитие. Основно се слушаше големия брат СССР и неговите специалисти. Създадоха се много важни производства, но и ненужно големи мощности с остарели технологии. Това стана напълно ясно към 85 -те години и се оцени официално ( да не си помисли някой новоизлюпен политик, че е направил откритие) Стана ясно, че световния бум ще дойде от развитието на електрониката и основните средства се насочиха натам. Трябва да се признае, че в началото т.н. ДСО "ИЗОТ" продаваше успешно на кап.пазаря и имаше световен авторитет. Много са факторите за последвалите неуспехи -партийна, некомпетентна намеса, липса на информация и кадърни кадри, подготвени във водещи институти по света, ембарго, дъмпинг и пр....Системата започна да се самооунищожава. Опитите за промяна, като формиране на частна собственост и фирми, смесени предприятия със запада бяха порицавани и спирани от СССР - основен суровинен доставчик. Един добър опит да се опише елемент от тази история са мемоарите на Огнян Дойнов. Малко са партийните пристрастия в тях, повече са историческите факти за промишлеността и времето, полезно четиво, особено за по- младите.

През 1989 г. България имаше 12 милиарда долара външен дълг (това е и много и малко зависи колко е БВП). , но с огромна и ценна материално-техническа база.(само заводите на ДСО "ЕЛПРОМ бяха над 120). Търговията със соц. страните се разпадна, няма планово стопанство, няма СИВ, няма и евтини братски суровини. Партийните, задкулисни, котерийни борби, започнали още в 80 -те се изостриха. Всички знаеха за краха на соца и се готвеха усилено, само конкретната дата не беше ясна. БКП отчете невъзможността, нещата да продължават постарому и започна отдавна подготвяните промени. Тук трябва да се отбележи ,че тя вече не беше комунистическа партия и членската и маса имаше други, лични вече, приоритети.СССР си имаше големи собствени проблеми и нямаше да се меси - стана безопасно. Първата работа беше да се разграби всичко възможно и да се осигурят и поколенията. Така до днес. Смешно е да се мисли, че промяната е извършена от сини, жълти и зелени, подскачащи по митинги и сказки. Голяма част от тях са бивши членове на БКП, като елитарна партия с над 1300000 членове към 1989 г.Те просто бяха употребени за ново партийни и лични нужди. Никой в този момент не е мислил за хората и българските интереси. Не е търсил най -добрата схема на прехода. По -скоро, прилича на поведението на глутница вълци, изчакващи жертвата сама да падне. 20 години по-късно стана и на умствено ограничените ясно, че е допусната грешка, от която страдат всички. Тя реално струва много скъпо и се изразява в ликвидация на националната, българска идентичност, както и в геноцид срещу народа.

Редактирано от dedenze
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Знаеш ли, Деде, мацки на пилони не са нужни. Мацките са си лично нещо :)

Но да се редя аз на опашка за книги, за цветен телевизор, за дънки и за зарзалии по 2-3 часа, да тъсря из цяла България лак за паркет! А, не!

Целият комунизъм на България е досег до капиталите на една от великите сили и пълно пропиляване на възможностите. Строежи много, ама не баш каквито трябва. Огромни глупави заводи..

Центъра на Благоевград целия в мрамори, а градът няма парно. Ей това беше соца.

Алтернативите?

Да ги видим:

Link to comment
Share on other sites

Ще кажа и за тях КГ, вече в много теми съм казвал. Сега ми се спи, днес боядисвах и сменях кинефа на един богаташ, защото с инвалидна пенсийка в "нова, модерна" България не е възможно да се живее. Утре ще си позволя една "демократична" пържолка и ще продължа.:punk::help:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не знам Русия на какво дередже са, но минах тия дни през Северозападна България. Не ми се описва, полуразрушени пусти села,въпреки такса смет навсякъде сметища и боклук къде ли не, тук-там мъждукаща светлина, изровени пътища, буренясали полета. Ако ще човек да е най-големият оптимист, от картината му се подкосяват краката.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това е една от, много малкото безпристрасни теми, засягащи ситуацията у нас. Много ми хареса! Най-вече за това, че дедето успява да покаже с думи нещата, точно такива каквито са и каквито бяха. Без тенденция и омраза.

Редактирано от В.Павлов
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Михов, нищо не е вечно на този свят. Човек живее кратко и е много тъжно, ако някой се опита да задраска част от жизненият му път, или да го профанизира.

Ученето и труда са насилствен процес, ако си осигурен отвсякъде и някой, всеки ден ти дава по 100 лева джобни - няма да пипнеш нищо - само лайф и фън. Затова, не само аз считам, че военизираният, насилствен, съветски модел даде резултат общомащабно, вярно на много висока цена с ограничения и лишения за обикновения човек. Хитлер стигна на 13 км. от Москва, но срещна нещо невиждано - хора, предпочели да жертвуват живота си срещу окупатора,до последния човек, отколкото да бъдат разстреляни като дезертьори от своите. Конструкторите работеха в затворените градове и лагерите и независимо от това, правеха върхови, световни постижения. Едва ли фамилия Романови би направила и постигнала подобно нещо. Развитие щеше да има, но не с такива темпове и мащаби . Днес, независимо от природните богатства, нямаше да е световна сила, а една посредствена държава с доста по-малка територия.

В най- развитите днес страни, модела на насилието над работещите хора се прилага също. Това става, чрез безработицата, значителните средства нужни за оцеляване, които от ВСВ до сега нарастнаха над 30 пъти, ограничение на отпуските и свободното време, висока опасна за здравето интензивност на труда, високи данъци и такси, инфлация и пр...

По въпроса за внушенията, те се генерират основно в ресора на рекламата и политическото надлъгване, надали мога нещо да внуша, даже и да ми се иска. Това, че все пак си прочел темата и реагираш е достатъчно. Ако съм помогнал да формираш правилна човешка, а не партиина позиция, ще се радвам. Човек се учи цял живот и не бива да робува на постулати и аксиоми, понякога в рамките на един живот, нещата се променят коренно, няколко пъти.

Напълно прав е Историк, днешният ученик, копирайки висшите модели на властта и управлението, формира нова философия базираща се на далаверата, слободията и безгрижието. Особено помагат новите модели и ценностни системи с които медиите и нета ни залива. Нищо чудно, той трябва да бъде отличен потребител с по- малко знания. Ученето и заниманието с наука се смята за ненормално явление и се блокира с всевъзможни средства и поведение. Тъжна е професията на учителя, особено добрия, който иска добре да си свърши работата. Единствената утеха , че това е световна тенденция, резултат от безпътица и фалшиви ценности. Нашето задължение е да показваме всички страни на медала и да не бъдем снисходителни, когато се касае за бъдещето на хората, когато се опитват да ни направят стадо овце..

Деде, Хитлер стигна на 13км. от Москва при Сталин, а при Романови главната квартира беше при Могильов. На Сталин помагаха (по-късно) сума ти съюзници (ленд лиза), а от Романови се искаше да помагат. По отношение на тоталната глупост дето пишеш, че (според много социолози (дай имена бре)) Русия без Ленин и комунизма би била слабо развита страна, мога да ти хвърля много данни. За добива на зърно, за производство на стомана, за добив на въглища. Очевидно си голям "фен" на Голодомор. какво са 10-20 милиона? Русия изнася зърно без да репресира селяните. СССР така и не се научи. Да и тя изнасяше при Сталин, но на каква цена? След него само внасяше. Какво друго изнесе СССР тогава? Освен "революция" и и морално остарели заводи и технологии, а и ресурси. Че и тук настроихме завод до завода, всичките стари, нерентабилни и зависещи изцяло от Големия брат. И от неговите ресурси де. Ама КОЙ, Щатите ли ни спряха ресурсите? Или Горби? А преди това Брежнев реекспорта.

Нещо не те разбирам? Заклет враг си на Щатите, а "бленуваш" за ера и възможност СССР да са били или станали като тях, па и бетер? О.к две световни супер сили. Да махнем идеологията, ма Щатите избиха индианите още в 19-ти век, а СССР изтреби (и изгони) не евенките и чукчите, а елита на нацията си в средата на 20-я. И то с цел!

Сега още нещо, пишеш за Романови, но забравяш Февруарската революция! ТОВА е било революция! А Октомврийския преврат си е просто контра-революция. Не знам доколко познаваш историята, но едномилионния гарнизон на Питер обявява "неутралитет". Керенски безусловно е бил слаб. И затова е станало така. Земската и т.н. рангова с-ма на Романови е заменена по-късно от вождленцата на Сталин, които са се пръкнали приживе от Ленин. Както би казал Португалеца - културата не прощава :).

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Е, чак пък едномилионен гарнизон на Питер?!? Както и да е... някой ще се сети ли кой и къде беше помествал прогнози за това, че БЕЗ комунизма, Русия към 1950 г. ще е водещата икономическа сила в Света, независимо от развитието на западните страни. Реформите от преди 1911 г. като че ли подсказват подобно бъдещо развитие. Човешкият потенциал на тогавашната империя не е бил за пренебрегване относно нейното икономическо развитие. ВСВ също връща Русия в първи клас. Но, алтернативната история за мен е екзотика и не твърде убедителен критерий за това или онова... Божа работа!

От друга страна този промишлен (и донякъде икономически) скок, който Русия прави през 30-те години на XX в. не е правен никъде по света. Нито в Америка, нито Германия, нито от сегашен Китай ;) Какъвто и темп на развитие да се опитаме да приложим към днешна дата, той няма да бъде актуален спрямо тогавашната, ако мога така да се изразя, свещенна вяра в добродетелите на социализма :) Е, с пистолетите зад врата всеки ще бъде накаран да вярва... Около 1938г. СССР вече е втората промишлена сила в света след Америка! Жизненият стандарт донякъде (на практика) гони 50% спрямо този на западноевропейските страни. Заплатите като цяло са по-малки от тези на Запад. Не липсват и комични оценки за този бутафорен социализъм на селските стопанства и дървените къщички, с кашлящото тракторче пред тях ;) Но се живее сравнително доста по-добре отколкото по царско време. Но къде се живее по-добре? Май само в градовете. Разбира се, по селата ги няма въшките по брадите, както през XVII в. ;) Обаче имаме (поради липсата на жито) гладуващи и умиращи селяни... и не толкова заради самата комунистическа ситема, колкото от факта, че селяните също не са обичани от централната власт и тя прави всичко възможно да ги... накара да изчезнат . Освен интелигенцията, властта мрази и селското съсловие. Обича си само черните хлебарки, т.е пролетариите, понеже по-лесно може да ги манипулира и държи под контрол ;) Нека не се увличаме излишно.... :) Русия е страна на парадоксите ;) Освен евреите и циганите по света, Господ пази и нея :)))

Не само северозапдна България е в окаян вид. Доколкото знам най-зле е положението в окръзите Търговище, Хасково, Добрич, Шумен... Абе нявсякъде... Алтернативи? Няма... освен една: връщането ни в XIX в.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не ставай смешен Монте Кристо. Абат Фариа ще се срамува от теб ;). Де го скока на СССР през 30-те години на миналия век? СССР почва да "скача" чак след колективизацията. Без него нема ....ток ;). Нищо не писа за жертвите, на тоз "глобален скок". Или ги минаваме в разход?

Не не въпроса си е доста по-сериозен.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не ставай смешен Монте Кристо. Абат Фариа ще се срамува от теб ;). Де го скока на СССР през 30-те години на миналия век? СССР почва да "скача" чак след колективизацията. Без него нема ....ток ;). Нищо не писа за жертвите, на тоз "глобален скок". Или ги минаваме в разход?

Не не въпроса си е доста по-сериозен.

Ееее, Митак, извинявай, но изказванията ти са първосигнални в стил дрън-дрън ;) Никъде не съм твърдял, че къщата има само втори етаж, а първия не съществува. Чети внимателно, ако обичаш.

Колективизацията е заема времето от края на 20-те и началото на 30-те години на XX в. А аз говоря за промишления скок от 30-те. А този скок си е факт. Отделен е въпроса дали го приемаш или не. Жертвите са ясни - може би милиони, но не и десетки милиони. Всъщност така отстрани на всички ни е лесно да си играем с цифрите. За Русия плюсове и мнуси са имали, както старата система, така и новата.

Един въпрос: според теб къде има ток в Америка през 20-те години на XX в.? 100% ли е електрифицирана?

За България е ясно, че ток в скоро време не ще й трябва. Няма да има кой да го ползва.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Такаааа, а индустриализация с какво е финансирана? Може би СССР е изнасяла нефт, газ, ядрена енергия и друго? Разбира се, че приемам индустриализацията, че тя е факт!!! Но само за СССР, тя и после продължава да си изнася суровини и зърно в това число. Имам чувството, че не познаваш историята на СССР. Позаинтересувай се особено от преброяването по времето на Сталин, тогаз ще видиш колко са "изчезнали", има и документи и сума ти художествена литератира от съветски автори. В документите пише как майка сварява най-малкото си дете, за да живеят другите (според нея, ама надали), в худ. л-ра доста други работи.

Това за дрън-дрън ме обиди! Кое е дрън-дрън?

Според мен това, за жизнения стандарт може би. Даже така да е (ама къде в града или селото? Че в селото не може и 50% да е), с цената на какво е постигнат и какво значи 50% (но дай данни, ще ни е интересно на всички, а за производството на Романова Русия и СССР аз имам и ще ги дам, както и за ИЗНОС на зърно без колхози и глад!) или 2 пъти по-лошо?

Мит е, че в градовете се живее по-добре! Кронщад за какво е било? Даже Троцки се е сетил! Виж тези дето са избягали овреме от селото и са станали "пролетарии' наистина са живели по-добре, от колкото в селото разбира се. Ама не мож прищти всичките, и "селяните" са били изолирани още на гарата и връщани. Без коричка хляб!

Централната власт не обича селяните, те са класов враг и според М-Е, според Ленин и Сталин и според Троцки, Зиновиев и Каменев. Ама не са изкали да изчезнат ;). Неее! Ми кой ще произвежда жито! Кой ще гледа крави, овци, свине? Кои ще хранят и пролетариите и комисарите? Няма кои други - това са селяните. Липса на жито не е имало, жито е имало, но е изземвано. С цената на всичко. И именно то е давало ценната валута за да се извърши индустрализаията, технологично или машинно, работна ръка е имал Сталин. И тя индустриализацицията не е била никакъв качествен скок Да си чул СССР да изнася технологии (освен в СИВ де) или маини и апарати (овен танкове и калашници)? Ако си чул провери и дай документи. ТУК.

Селяните не само са били принудени да оцеляват както могат. Кулаците и "подкулаците" (е те тука може да влезе всеки работлив селянин) не само са избивани, а и са интернирани в Сибир с цялото домочадие и без даже една кирка (да си построят землянка поне) на гола земя.

Гарнизона на Питер е бил едномилионен, чети документи. Това е една от причините, преврата да успее. Не са искали да ходят на фронта, Керенски не е успял да ги "убеди" и затова са обявили неутралитет (и болшевиките не са им харесвали много). Но след двата декрета са стнали яростни "болшевики" ;), поне до граждаската война и отнемането на земята. После по чати то е ясно.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Митак, щом съм те обидил - ИЗВИНЯВАЙ! :)

Всъщност, нито ти, нито аз имаме някаква съществена теза по темата, а и се отклонихме доста със Съветка Русия, и по този начин я разводняване с излишна и ненужна информация. За другите потребители, навярно ще бъде интересно, какво предлагаш за спасението на България. Ясно е, че в никакъв случай няма да им препоръчаш да носят хоругви с образа на Бай Тошо на бъдещите литйни шествия из улиците на СФ ;)

p.s. не съм и предполагал, че един милион души ще останат толкова инертни и късогледи, относно своята съдба. за разлика от тях, латвийската червена гвардия си е свършила добре работата на един по-късен етап.

Link to comment
Share on other sites

КГ обещах да кажа и накъде сега, според моите разбирания и представи. За 20 години нито една политическа партия не го каза, освен лозунги от рода "Напред към светли бъднини!" Реално тръгнахме към мрачни безпътици. Това е така, защото на нито една партия, не и пука за нищо друго, освен за личното облагодетелствуване. Медиите непрекъснато показват крупномащабни, организирани и престъпни схеми на ликвидация, грабеж и организирана престъпност, без нито един осъден и виновен. Сега въпроса е какво все още може да се спаси: Няколко спонтанни примера, предполагам,че ще добавите още много:

1. Възстановяване на държавен сектор в промишлеността с печеливши производства - кариерни и природни изкопаеми, особено за строителството. Традиционните български храни - хляб, мляко, сирене...Без ограничаване, но и без преференции за частният сектор. Консумативи за държавни нужди да се произвеждат основно от държавни фирми. Фармацевтика и козметика - печеливши и важни за здравето и пр....По високи защитни мита за традиционни наши стоки.(не е редно да внасяме мартеници от Китай)

2.Учебните заведения да създадат или възстановят производства с пазарен достъп, освен учебна цел, да им се даде възможност за допълнителни приходи.

3. Забрана и изземване имуществото на политическите партии. Мажоритарни избори, без платена държавно рекламна и агитационна дейност. Т.н. пряка демокрация с мажоритарен избор на всички нива. Отпадане на имунитети и привилегии. Съкращение на държавния апарат и народното събрание с около 50%.

4. Разрешителен режим за раждане и отглеждане на деца, по ясни критерии. (Не може да раждаш нещастници и да се храниш от социалните помощи за деца)

5. Задължително средно образование с общ изпит за придобити знания, тежка материална санкция за родителите при лоши резултати.

6. Поддържане на верига държавни магазини в други страни с опростен достъп на производителите до тях.

7. Държавна и общинска инфраструктура, около ценни археологически обекти и природни забележителности, финансирани от държавата с масирана реклама пред наши и чужди туристически агенции.

8. Узаконяване на леката дрога и проституцията с подобаващ данък. Данък хазарт, порно и реклами.

9. Държавна поръчка за учащи се с висок успех и степен на интелигентност. Изпращане в най-добрите учебни заведения в света за държавна сметка и договор за работа тук у нас след завършване за определен период.

10 . Възстановяване функциите на държавната банка и задължително обслужване на държавния и общински сектор в нея.

11. Създаване на държавна (безпартийна) младежка организация от 10-30 години, младежко ръководство и управление,с възможност за самофинансиране, с богата, материална база (като основа може да се използуват и читалищата) с основна образователна цел, творчество, самодейност, спорт, екология, доброволен труд и пр....

12. Строги и високи, материални санкции за подвеждаща реклама, опасни стоки, нелоялна конкуренция, дъмпинг на цени и стоки, монополизъм и пр....

Редактирано от dedenze
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Митак, щом съм те обидил - ИЗВИНЯВАЙ! :)

Всъщност, нито ти, нито аз имаме някаква съществена теза по темата, а и се отклонихме доста със Съветка Русия, и по този начин я разводняване с излишна и ненужна информация. За другите потребители, навярно ще бъде интересно, какво предлагаш за спасението на България. Ясно е, че в никакъв случай няма да им препоръчаш да носят хоругви с образа на Бай Тошо на бъдещите литйни шествия из улиците на СФ ;)

p.s. не съм и предполагал, че един милион души ще останат толкова инертни и късогледи, относно своята съдба. за разлика от тях, латвийската червена гвардия си е свършила добре работата на един по-късен етап.

Не си ме обидил. Ако съм оставил това впечтление ти извинявай ;).

Прав си, че се отклоняваме от темата! Ккво предлагам ли? Ми не предлагам нищо! Не съм Ленин, Троцки, Пол Пот. Не съм и Хрусщов, Брежнев и Тато, дето се носеха по течението. Не съм и Дедото, за да предлагам ренимация на нещо умряло отдавна, ама ще коментирам. Разбира се лесно е да критикивош, по-трудното е да предложиш нали ;)! Но когато не си в състояние да предложиш, не можеш да лъжеш? Или да измисляш?

П.П. Не са били късогледи и инертни! Керенски ги е пращал на фронта, Ленин е обещавал не само мир, а и земя (а те са мужищи и имат нужда от земя). Ти к'во би избрал? Факт е обаче, е не са вярвали особено на Ленин (неутралитет, а не подкрепа).

Латвийската гвардия е избита до един, от Сталин по-късно.

Та кои а били "късогледите"?

Но тов си е ОТ.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

КГ обещах да кажа и накъде сега, според моите разбирания и представи. За 20 години нито една политическа партия не го каза, освен лозунги от рода "Напред към светли бъднини!" Реално тръгнахме към мрачни безпътици. Това е така, защото на нито една партия, не и пука за нищо друго, освен за личното облагодетелствуване. Медиите непрекъснато показват крупномащабни, организирани и престъпни схеми на ликвидация, грабеж и организирана престъпност, без нито един осъден и виновен. Сега въпроса е какво все още може да се спаси: Няколко спонтанни примера, предполагам,че ще добавите още много:

1. Възстановяване на държавен сектор в промишлеността с печеливши производства - кариерни и природни изкопаеми, особено за строителството. Традиционните български храни - хляб, мляко, сирене...Без ограничаване, но и без преференции за частният сектор. Консумативи за държавни нужди да се произвеждат основно от държавни фирми. Фармацевтика и козметика - печеливши и важни за здравето и пр....По високи защитни мита за традиционни наши стоки.(не е редно да внасяме мартеници от Китай)

2.Учебните заведения да създадат или възстановят производства с пазарен достъп, освен учебна цел, да им се даде възможност за допълнителни приходи.

3. Забрана и изземване имуществото на политическите партии. Мажоритарни избори, без платена държавно рекламна и агитационна дейност. Т.н. пряка демокрация с мажоритарен избор на всички нива. Отпадане на имунитети и привилегии. Съкращение на държавния апарат и народното събрание с около 50%.

4. Разрешителен режим за раждане и отглеждане на деца, по ясни критерии. (Не може да раждаш нещастници и да се храниш от социалните помощи за деца)

5. Задължително средно образование с общ изпит за придобити знания, тежка материална санкция за родителите при лоши резултати.

6. Поддържане на верига държавни магазини в други страни с опростен достъп на производителите до тях.

7. Държавна и общинска инфраструктура, около ценни археологически обекти и природни забележителности, финансирани от държавата с масирана реклама пред наши и чужди туристически агенции.

8. Узаконяване на леката дрога и проституцията с подобаващ данък. Данък хазарт, порно и реклами.

9. Държавна поръчка за учащи се с висок успех и степен на интелигентност. Изпращане в най-добрите учебни заведения в света за държавна сметка и договор за работа тук у нас след завършване за определен период.

10 . Възстановяване функциите на държавната банка и задължително обслужване на държавния и общински сектор в нея.

11. Създаване на държавна (безпартийна) младежка организация от 10-30 години, младежко ръководство и управление,с възможност за самофинансиране, с богата, материална база (като основа може да се използуват и читалищата) с основна образователна цел, творчество, самодейност, спорт, екология, доброволен труд и пр....

12. Строги и високи, материални санкции за подвеждаща реклама, опасни стоки, нелоялна конкуренция, дъмпинг на цени и стоки, монополизъм и пр....

Деде,

много ми е интересно #3 как смяташ, че може да се постигне? "Забрана и изземване имуществото на политическите партии" - ми ти говориш за революция - при това едва ли мирна.:)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Ще рече, че наричаш ненормален например режисьорът Станислав Говорухин?

Хората на изкуството обикновено трудно минават за нормални. Това, че един режисьор решил да престави колко цъфтуща е Свещенная Рус въобще не означава, че това е истина. И ние имахме такива режисьори през социализма.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

КГ обещах да кажа и накъде сега, според моите разбирания и представи. За 20 години нито една политическа партия не го каза, освен лозунги от рода "Напред към светли бъднини!" Реално тръгнахме към мрачни безпътици. Това е така, защото на нито една партия, не и пука за нищо друго, освен за личното облагодетелствуване. Медиите непрекъснато показват крупномащабни, организирани и престъпни схеми на ликвидация, грабеж и организирана престъпност, без нито един осъден и виновен. Сега въпроса е какво все още може да се спаси: Няколко спонтанни примера, предполагам,че ще добавите още много:

1. Възстановяване на държавен сектор в промишлеността с печеливши производства - кариерни и природни изкопаеми, особено за строителството. Традиционните български храни - хляб, мляко, сирене...Без ограничаване, но и без преференции за частният сектор. Консумативи за държавни нужди да се произвеждат основно от държавни фирми. Фармацевтика и козметика - печеливши и важни за здравето и пр....По високи защитни мита за традиционни наши стоки.(не е редно да внасяме мартеници от Китай)

2.Учебните заведения да създадат или възстановят производства с пазарен достъп, освен учебна цел, да им се даде възможност за допълнителни приходи.

3. Забрана и изземване имуществото на политическите партии. Мажоритарни избори, без платена държавно рекламна и агитационна дейност. Т.н. пряка демокрация с мажоритарен избор на всички нива. Отпадане на имунитети и привилегии. Съкращение на държавния апарат и народното събрание с около 50%.

4. Разрешителен режим за раждане и отглеждане на деца, по ясни критерии. (Не може да раждаш нещастници и да се храниш от социалните помощи за деца)

5. Задължително средно образование с общ изпит за придобити знания, тежка материална санкция за родителите при лоши резултати.

6. Поддържане на верига държавни магазини в други страни с опростен достъп на производителите до тях.

7. Държавна и общинска инфраструктура, около ценни археологически обекти и природни забележителности, финансирани от държавата с масирана реклама пред наши и чужди туристически агенции.

8. Узаконяване на леката дрога и проституцията с подобаващ данък. Данък хазарт, порно и реклами.

9. Държавна поръчка за учащи се с висок успех и степен на интелигентност. Изпращане в най-добрите учебни заведения в света за държавна сметка и договор за работа тук у нас след завършване за определен период.

10 . Възстановяване функциите на държавната банка и задължително обслужване на държавния и общински сектор в нея.

11. Създаване на държавна (безпартийна) младежка организация от 10-30 години, младежко ръководство и управление,с възможност за самофинансиране, с богата, материална база (като основа може да се използуват и читалищата) с основна образователна цел, творчество, самодейност, спорт, екология, доброволен труд и пр....

12. Строги и високи, материални санкции за подвеждаща реклама, опасни стоки, нелоялна конкуренция, дъмпинг на цени и стоки, монополизъм и пр....

Много добре казано, ясно, конкретно и стегнато, с конкретни предложения. Не само общи приказки и политизация. Браво дедо.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...