Отиди на
Форум "Наука"

Кое е решаващото сражение в Освободителната война?


Recommended Posts

  • Потребител

Може би по този въпрос вече е говорено, обсъждано много, но според мен е с важно значение. Знаем, че руснаците през Освободителната война от 1877-1878 година имат големи победи, но и победи, които са трудно спечелени. Едни от тях са обсадата на Плевен и битките при Шипка. Те са взаимно свързани и може би зависими една от друга. Ала все пак нека да видим кое е по-решителното, тоест - къде се решава важната за нас, и в наша полза, война.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Плевен. Но разбира се, ако турците бяха пробили при Шипка, войната щеше да се проточи повече и може би щеше да свърши като предходните. :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Плевен. Но разбира се, ако турците бяха пробили при Шипка, войната щеше да се проточи повече и може би щеше да свърши като предходните. :bigwink:

"Klembovski orosz tábornoknak a kémkedésről írt könyvében találunk egy-két érdekesebb esetet. Különösen kiemeli egy K. N. F. kezdőbetűvel jelzett kém működését, aki az orosz vezérkar főnökének utasítására Szerbián keresztül Ruszesukba utazott és határozott utasításokat kapott, hogy mit, hol kell megállapítania. Feladatának derekasan megfelelt. 1877 júniusában sikerült a török sereg háta mögé férkőznie. Megállapította Ozmán pasa had­seregének létszámát, helyzetét és egyesülését az Egyiptomból jövő Hasszán pasa csapataival és egy cserkeszkülönítménnyel és bevonulását Plevnába."

http://www.zmne.hu/tanszekek/Hadtortenelem/tematika/spy/1017.RTF

Клембовски пише, че е имал един К.Н.Ф. разузнавач който през сърбия е влязал и разузнал количеството на войската на Осман паша и съединението му с войската на Хассан паша. Също е влязал в Плевна и благодарение на това успяват да окупират и превземат градът.

:book: :book: :book:

Редактирано от Skubi
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Идеята за боевете при Шипка е да се премина Балкана и да се снеме обсадата на Плевен. В смисъл, че Плевен е основното сражение, но то се е решило при Шипка. На практика днешна Североизт. България е попадала в един четириъгълник от 4 силни турски крепости и руснаците даже и не се опитват в тази район да правят нещо съществено. Територията пък на днешна Северозападна България се е държала от Осман паша. При евентуален пробив на Сюлейман паша на север от Балкана щяха да се струпат значителни турски сили, Плевен може би нямаше да падне и тъй като пък на южния фронт нещата се развиват успешно за турците е било напълно възможно да не се стигне до освобождение на България. Неуспеха при Шипка обаче предрешава съдбата на Плевен, а пленяването на толкова голяма армия пък предопределя и руския успех на севернния фронт.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

1. Форсирането на река Дунав

2. Атаките срещу гр. Плевен и обсадата на града

3. Сраженията на върховете Шипка, Свети Никола и Орлово гнездо

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Потребител

Решаващо сражение - Плевен и заедно с него поставям Шипка...тези две сражения са пряко взаимон обусловени и съподчинени( в турската стратегия към онзи момент)......и Шейново(при Шейново, окончателно са съкрушени турските войски).

Тук(при Плевен и Шипка) турците са провалят, въпреки, че издържат доста време на обсадата...за щастие не са успели в Северозападна България да се укрепят и да устоят, както в Североизточна....

Според мен....., ако са имали още 2-3 силни укрепени пунктове в Северозападна България, по подобие на ,,четириъгълника в североизточна България: Силистра-Русе-Шуман-Варна(оставете го Видин- той е периферия в тази война, тоест стратегически е маргинален) задачите на Руската имперска армия биха били непосилно трудни.......

Когато се загонвори за срежения в Руско-турската Освободителна война 1877-1878г., за Вас лично, как оценявате авантюрата(за мен поне е такава) при Стара Загора на Генерал Гурко с ,,Предния отряд", който , макар и с опълчението в него е най-слаб като численост и огнева мощ?За мен лично преминаването на Стара Планина и навлизането в горнотракийската низина(северна Тракия) с толкова малочислени войски, там където е равно, е голяма грешка.....

Дано си спомняте, че в началото на 1877г. един от разработените и обсъждани планове за военни действия е за ,,малка война")май беше инициатор горчаков), тоест за ТВД, ограничен само в Мизия...

Естествено руснаците искат настъпление на юг и югоизток(Цариград, Източна Тракия).

Редактирано от andreiS40
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...