Отиди на
Форум "Наука"

"Национализъм и плосък данък"


Balkanian_Reader

Recommended Posts

  • Потребител

ВРЪЗКАТА МЕЖДУ НАЦИОНАЛИЗМА И ПЛОСКИЯ ДАНЪК

И така, на пръв поглед каква може да е връзката между "национализъм" и "плосък данък"? Ами много тясна, нека погледнем само държавите в Европа, които го налагат: те всички на практика или са се изтръгнали от обятията на съветската империя, или от бившия т.н. "социалистически блок" или са отломки от изкуственото създание на име "Югославия": прибалтийските държави - Литва, Латвия и Естония; Украйна, Грузия, Русия, Словакия, Румъния, Македония, Сърбия... Какво ги обединява тези на пръв поглед не много приличащи си държави? Ами най-важното: национализмът, който, макар и в различна степен, е много силно развит във всяка една от тях.

Какви са предимствата на плоското данъчно облагане в сравнение с останалите данъчни системи? Ами няколко, и то много важни: на първо място, дребният собственик, който се явява гръбнакът на държавата, се отървава от непосилното данъчно бреме, което е лежало върху гърба му до момента на въвеждането на плоския данък. От този ден нататък данъчните вампири вече нямат тая хватка върху шията на дребния собственик, който вече може да диша свободно. На второ място, тази вече силно опростена данъчна система не позволява толкова лесно и безнаказано бъркане в хазната от страна на политиците и бюрократите (т.е. държавните служители). Също така, намалените данъчни приходи намаляват и размера на "кацата с меда" в която нашите мъдри политици така са свикнали да бъркат с повод и без повод. На трето място, това, че данъците са по-ниски означава, че по-голяма част от заплатите и останалите приходи на данъкоплатците остават в техните ръце. Това означава, че тези пари пряко или непряко ще се реинвестират в българската икономика и тя ще зависи по-малко от чужди инвестиции.

От казаното до тук става ясно, че който се обявява срещу плоския данък под какъвто и да било предлог - най-вече с този, че "той бил засилвал социалното неравенство" (сиреч който не работи е обречен на глад, защото вече не може да виси на шията на другия, който се блъска денонощно, а това, сами разбирате, е нечовешка несправедливост) - сам се издава на кого служи. Мнозина "борци за социална справедливост" едва ли осъзнават, че големите фирми в България плащат или относително ниски данъци или почти не плащат такива. Едно проучване би демонстрирало, че голяма част от тези фирми, всъщност са инкорпорирани в екзотични, офшорни дестинации като швейцарският кантон Цуг, Карибските острови, Северен Кипър и други подобни. Крайно време е начина ни на мислене да еволюира от "аз плащам високи данъци, нека богатите да плащат по-високи" към "след като богатите намират начини да плащат ниски данъци, не може ли и моите данъци да са ниски".

Тук е редно да уточним, че от плоския данък има смисъл само ако е и нисък. Иначе и в Швеция данъците са почти "плоски" защото данъчните ставки варират между 50% и 65%.

Държави като нашата също както и "западните демокрации" рано или късно ще трябва да приемат плоския данък защото няма да издържат на конкуренцията на новите националистически държави от бившата Югославия, Чехословакия и СССР. Интересното е, че държави като Литва и Естония успяха да запазят системата си на плосък данък въпреки, че са част от ЕС. Това показва, че за политици които искат да защитават националните интереси на държавите си, ЕС не е само средство с което да извинят неадекватната си фискална политика. Конкуренцията се засилва и на балканския фронт. Македония иска да въведе плоски данъчни ставки от 10% за данък общ доход и за корпоративния данък и 0% данък върху реинвестираната (в икономиката на страната) печалба. Интересното е, че в момента в Албания тече дискусия на същата тема.

Масовото (гробно) мълчание на тема плосък данък в българските масмедии и сред така наречените "десни" политици и български националисти означава само едно нещо: след десетина години не албанците и македонците, а ние ще се тълпим пред посолствата им и ще обясняваме, че имаме роднини в държавите им и че заслужаваме техни паспорт.

Текстът на статията е взет от следния източник:

http://www.br-zo.com/forum/viewtopic.php?t=1007&start=0&sid=5b3c5edb0affbee005bf9bc018b3770d

Обърнете внимание на датата на публикуване на статията, това е един много важен момент!

Авторът на статията е българин, който живее и работи в САЩ от доста години.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В България точно "националистите" (по същество национал-комунисти) са против плоския данък.

Иначе аз съм "за".

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Плоският данък е справедлив, но в моменти на голямо обществено напрежение - война, бедствия - временното налагане на прогресивен (или еднократен висок за платежоспособните) данък би могло да бъде и спасително за нацията. Разбира се, със съответните последващи компенсации за обложените по този начин лица и организации. Инак прогресивният данък, колкото и привлекателен да изглежда, може да подкопае основите на националното богатство и на инициативността в дългосрочен план.

Все пак това не означава, че държавата трябва да се лишава от социалните си функции. Те просто трябва да бъдат справедливи и относително ограничени (но не до степен на недостъпност на образование или медицинско обслужване). Социалната справедливост далеч не е празно понятие; но с него трябва да си служим предпазливо.

А това за ниските данъци е вярно. Колкото по-нисък е данъкът, толкова по-събираем е. Всъщност е парадокс, че "кацата с меда" намалява при увеличаване на ставката. Със сигурност обаче трябва да има равновесие между разумно нисък и безмислено нисък данък.

Вече отделен проблем е този за възнагражденията. Каквито и да са данъците у нас, съществува много странно разпределение на приоритетните по възнаграждаемост професии.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Защо така? Темата е доста интересна.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Да, би трябвало да е с пълен член :)

Именно. Дори при плосък данък с ниска ставка парите на държавата идват от високите възнаграждения. Въпросът е кой ги взима и по каква логика. Нищо против вършителите на неквалифициран труд, разбира се, но човек може да се запита за чий да учи, ако ще бъде по-зле платен.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Пазарът на труда също има своята логика.

Имам един приятел, той беше шеф на финансовия отдел на един русенски завод преди няколко години. Та той вземаше 800 лв., а заварчиците от завода над 1000! Истински комунизъм! Попитах го, как така, все пак той беше един от първите в йерархията. Отговори ми, че това е решение на собственика, защото, ако заплатите на заварчиците са по-ниски, веднага ще избягат в Румъния, където плащат доста по-добре. Ето ви как пазара диктува условията - квалифицираните заварчици са малко, имат реална алтернатива в близка Румъния и съответно биват ухажвани. Докато моят човек е финансист, но такива бълва и Свищов, и София, и Варна, че и Русе вече и кадри има.

За строителството. След като нашите юнаци, забогатели бързо и лесно, решиха, че да строят е изгодна инвестиция, вкараха много пари в сектора. Съответно започна търсене на качествени работници. Един мой съсед, майстор, ходеше ту по Черноморието, ту по Банско, а и в Русе бачкаше и си докарваше спокойно по няколко хиляди на месец! Строителството стана моторът на бг икономиката и при многото пари, които се изляха, хората бяха добре платени. Имам друг приятел, строителен инженер, също е много добре платен (или поне беше, то 2-3 години не съм се чувал с него).

Специално лекарите, за да нямат наистина добро заплащане са виновни две неща. Първо, държавната регулация на сектора, която за нас е полезна и необходима, но тя поставя определени бариери за тях. И второ, лошото мениджиране, плод и на закони, и на разхитителство, все неща характерни за българския стил на управление. Иначе джипитата са добре. Лошото е, че специалистите не са.

Ако обаче за горните примери има обективни предпоставки, може ли някой да ми каже, докога в България ще се приема за нормално учителите да имат по-ниски заплати от полицаите? Как е възможно учител с висше да взема по-малко от полицай със средно? Тук вече пазарни механизми няма, само държавни приоритети и традиции от комунизма, когато МВР-то беше един от стълбовете на режима, съответно служителите му привилегировани.

Редактирано от Михов
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В България точно "националистите" (по същество национал-комунисти) са против плоския данък.

Иначе аз съм "за".

Ама виж ти парадокс ;). Именно "социалистите" го въведоха :). Може би е идея на някои други от Тройната коалиция (не съм навътре в нещата там).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ама виж ти парадокс ;). Именно "социалистите" го въведоха :). Може би е идея на някои други от Тройната коалиция (не съм навътре в нещата там).

Митак, БСП като политика на върхушката й, няма много общо с прослойката, назоваващи се български "националисти", но всъщност хорица носталгично прокомунистически настроени.

Освен това, за налагане на "плосък данък" по време на Тройната коалиция главна заслуга имат НДСВ, това си беше и част от програмата им.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Абе един приятел казваше: Не само комунизма ражда национализъм, ама където има комунизъм винаги се (го) пръква(т) национализъм(а) ;). Да НДСВ го наложиха, ама ТЕ се съгласиха нали и после гордо го развяваха ;).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Пък и БСП не е точно лява партия.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Глобален Модератор

ВРЪЗКАТА МЕЖДУ НАЦИОНАЛИЗМА И ПЛОСКИЯ ДАНЪК

И така, на пръв поглед каква може да е връзката между "национализъм" и "плосък данък"? Ами много тясна, нека погледнем само държавите в Европа, които го налагат: те всички на практика или са се изтръгнали от обятията на съветската империя, или от бившия т.н. "социалистически блок" или са отломки от изкуственото създание на име "Югославия": прибалтийските държави - Литва, Латвия и Естония; Украйна, Грузия, Русия, Словакия, Румъния, Македония, Сърбия... Какво ги обединява тези на пръв поглед не много приличащи си държави? Ами най-важното: национализмът, който, макар и в различна степен, е много силно развит във всяка една от тях.

Какви са предимствата на плоското данъчно облагане в сравнение с останалите данъчни системи? Ами няколко, и то много важни: на първо място, дребният собственик, който се явява гръбнакът на държавата, се отървава от непосилното данъчно бреме, което е лежало върху гърба му до момента на въвеждането на плоския данък. От този ден нататък данъчните вампири вече нямат тая хватка върху шията на дребния собственик, който вече може да диша свободно. На второ място, тази вече силно опростена данъчна система не позволява толкова лесно и безнаказано бъркане в хазната от страна на политиците и бюрократите (т.е. държавните служители). Също така, намалените данъчни приходи намаляват и размера на "кацата с меда" в която нашите мъдри политици така са свикнали да бъркат с повод и без повод. На трето място, това, че данъците са по-ниски означава, че по-голяма част от заплатите и останалите приходи на данъкоплатците остават в техните ръце. Това означава, че тези пари пряко или непряко ще се реинвестират в българската икономика и тя ще зависи по-малко от чужди инвестиции.

От казаното до тук става ясно, че който се обявява срещу плоския данък под какъвто и да било предлог - най-вече с този, че "той бил засилвал социалното неравенство" (сиреч който не работи е обречен на глад, защото вече не може да виси на шията на другия, който се блъска денонощно, а това, сами разбирате, е нечовешка несправедливост) - сам се издава на кого служи. Мнозина "борци за социална справедливост" едва ли осъзнават, че големите фирми в България плащат или относително ниски данъци или почти не плащат такива. Едно проучване би демонстрирало, че голяма част от тези фирми, всъщност са инкорпорирани в екзотични, офшорни дестинации като швейцарският кантон Цуг, Карибските острови, Северен Кипър и други подобни. Крайно време е начина ни на мислене да еволюира от "аз плащам високи данъци, нека богатите да плащат по-високи" към "след като богатите намират начини да плащат ниски данъци, не може ли и моите данъци да са ниски".

Тук е редно да уточним, че от плоския данък има смисъл само ако е и нисък. Иначе и в Швеция данъците са почти "плоски" защото данъчните ставки варират между 50% и 65%.

Държави като нашата също както и "западните демокрации" рано или късно ще трябва да приемат плоския данък защото няма да издържат на конкуренцията на новите националистически държави от бившата Югославия, Чехословакия и СССР. Интересното е, че държави като Литва и Естония успяха да запазят системата си на плосък данък въпреки, че са част от ЕС. Това показва, че за политици които искат да защитават националните интереси на държавите си, ЕС не е само средство с което да извинят неадекватната си фискална политика. Конкуренцията се засилва и на балканския фронт. Македония иска да въведе плоски данъчни ставки от 10% за данък общ доход и за корпоративния данък и 0% данък върху реинвестираната (в икономиката на страната) печалба. Интересното е, че в момента в Албания тече дискусия на същата тема.

Масовото (гробно) мълчание на тема плосък данък в българските масмедии и сред така наречените "десни" политици и български националисти означава само едно нещо: след десетина години не албанците и македонците, а ние ще се тълпим пред посолствата им и ще обясняваме, че имаме роднини в държавите им и че заслужаваме техни паспорт.

Текстът на статията е взет от следния източник:

http://www.br-zo.com/forum/viewtopic.php?t=1007&start=0&sid=5b3c5edb0affbee005bf9bc018b3770d

Обърнете внимание на датата на публикуване на статията, това е един много важен момент!

Авторът на статията е българин, който живее и работи в САЩ от доста години.

Малко засилено е да се нарича Чехия националистическа, но по същество съм съгласен с автора.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Пазарът на труда също има своята логика...

Ако обаче за горните примери (виж постинг 8) има обективни предпоставки, може ли някой да ми каже, докога в България ще се приема за нормално учителите да имат по-ниски заплати от полицаите? Как е възможно учител с висше образование да взема по-малко от полицай със средно?

Тук вече пазарни механизми няма, само държавни приоритети и традиции от комунизма, когато МВР-то беше един от стълбовете на режима, съответно служителите му все още са привилегировани.

Ами учител с няколко (поне 2) висши образования и с около 10 г. стаж взима около 450+, ама не-повече от 500 - в най-добрите случаи.

Директор с над 20 г. стаж взима малко повече.

В нашата държава трудът на интелектуалците не се цени. Докога ще е така?

Вероятно - защото плодовете от труда им не се виждат с просто око и не се усеща веднага какво са свършили - брой откъснати плодове и зеленчуци, брой налепени плочки в банята, брой наредени павета на тротоара, брой разпитани и "респектирани" лица от подземния свят (ще рече човек, че тези хора живеят в Долната земя от приказките!)...

Плодовете на интелектуалния труд се "засаждат" трудно и "покълват" след време.

В интерес на обективността, нека споменем, че има полицаи с полувисше и с висше образование, че има и учители висшисти, които са частично неграмотни или не са експерти в областта, която преподават, но това са по-скоро изключения.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Добре, много хубаво.

Аз обаче съм националист, който иска пропорционален данък. Аууу, ужас. Да не би да съм национал-социалист :biggrin:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ама виж ти парадокс ;). Именно "социалистите" го въведоха :). Може би е идея на някои други от Тройната коалиция (не съм навътре в нещата там).

Нямаха избор. Има моменти, в които икононмиката или ще трябва да стъпи на разумни и адекватни релси, или ще се разпадне. Затвоа всички леви партии, като вземат властта, подържат в някои аспекти що годе дясна икономическа политика, но я смущават и компрометират с корупция, кражби и неадекватни проекти, източващи много пари.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Абе един приятел казваше: Не само комунизма ражда национализъм, ама където има комунизъм винаги се (го) пръква(т) национализъм(а) ;). Да НДСВ го наложиха, ама ТЕ се съгласиха нали и после гордо го развяваха ;).

Псевдонационализма. За истинския национализъм комунистите бяха създали цяло управление да се бори с него....

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В интерес на обективността, нека споменем, че има полицаи с полувисше и с висше образование...

Разбира се, че има полицаи с висше. Целият команден състав са висшисти.

Аз обаче сравнявам заплащането на учител висшист и полицай среднист. Полицаят взима повече. А ако е с висше и на съответната за ценза длъжност в МВР, взима доста повече от учителя.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да, така е.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...