Отиди на
Форум "Наука"

"Биосфера 2"


Elemag

Recommended Posts

  • Потребители
Това е най-мащабният проект от произволно избрания от нас списък. Било решено да се създаде действащ модел на земната биосфера.

През 1985 г. повече от двеста американски учени и инженери се обединили за построяването на огромно стъклено здание с образци на земната флора и фауна. Зданието е построено в пустинята Сонора (щата Аризона). Сградата е херметически затворена и в нея не постъпват вещества и енергия (с изключение на слънчевата). Група от 8 доброволци "бионавти" се трябвало да се засели в зданието за 2 години. Експериментът имал за цел да способства за изучаването на връзките в естествената биосфера и да се провери възможността за продължително съществуване на хора в затворена система , както е например при продължителните космически полети. За доставката на кислород се разчитало на зелените растения. Водата трябвало да се обезпечава от естественият кръговрат и процесите на биологично самоочистване. Храната щяла да идва от растенията и животните.

Вътрешната площ на зданието била разделена на три основни части. В първата били разположени образци от 5 характерни екосистеми на Земята: участък от тропическа гора, "океан" (басейн със солена вода), пустиня, савана (с протичаща през нея "река") и блато. Във всички тези части били заселени отбрани от ботаниците и зоолозите представители на флората и фауната. Във втората част на зданието разположили жизнеобезпечаващите системи: 4 хектара за отглеждане на културни растения за храна (139 вида, включително тропически продукти от "гората"); басейни за риба и отсек за биологично очистване на отточните води. Накрая, в трета част разположили жилищният отсек за "бионавтите" - на всеки по 33 кв. м. с обща столова и хол. Слънчеви батерии обезпечавали електрическото захранване за компютрите и нощното осветление.

В края на септември 1991 г. осемте "бионавти" се затворили в стъклената оранжерия. И скоро започнали проблемите. Времето се оказало необичайно облачно и фотосинтезата била по-слаба от нормалното. Освен това в почвата се размножили бактерии, използващи кислород и за 16 месеца съдържанието му във въздуха значително намаляло от нормалните 21% до 14%. Наложило се да добавят кислород отвън, от балони. Добивът от ядливите растения се оказал значително по-малък от разчета и населението на "Биосфера-2" постоянно гладувало. Изчезнали заселените насекоми опрашители (измрели от 15 до 30% от видовете). затова пък се размножили хлебарките, които никой не бил заселвал. "Бионавтите" все пак можели да останат до края на набелязания двегодишен срок, но като цяло експериментът бил неуспешен. Той още веднъж показал колко фини и уязвими са механизмите в биосферата, обезпечаваща нашият живот.

Днес гигантското съоръжение се използва за отделни опити с животни и растения.

http://www.infobg.org/bg/article/science/736-biosfera-2

Още информация за Biosphere 2 от Wikipedia

http://en.wikipedia.org/wiki/Biosphere_2

Джейн Пойнтър: Животът в Биосфера 2

видео със субтитри на български

http://www.ted.com/talks/lang/eng/jane_poynter_life_in_biosphere_2.html

Сайтът на Biosphere 2

http://www.b2science.org/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Помня го този проект. Бях много ентусиазиран около него, просто така - по младежки. Мащабен и сериозен проект. Всички новини относно краха му, както и всички сведения около развитието му, следяхме от Канал 1 - нямаше други телевизии освен Канала и Ефир 2.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Още едно доказателство, че природата е в пъти по-сложна и по-организирана, отколкото си мислим, и току така човек не може да се направи на бог.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Раничко е за бог :) Може би пространството не беше достатъчно и не беше направено както трябва, но едва ли е това. Рано е.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Раничко е за бог :)

Много херметично изказване! :)

Редактирано от Б.Богданов
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Просто за пресъздаване на една изкуствена биосфера са нужни много повече параметри за отчитане, взаимовръзки и организми. Но този проект е добър опит. Надявам се опитите да продължат. Само така ще можем да създадем земноподобни бази на Луната и останалите планети, които решим да колонизираме. А там възможно отклонение ще бъде пагубно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Проектът наистина беше важен и неуспешен, което демонстрира сложността на екологичните системи и тяхното много трудно изследване, прогнозиране и управление. Разбира се проектът е осъществен с технологичните възможности които е имало тогава, но технологиите се усъвършенстват и в бъдеще не се знае... За сега обаче е ясно, че единственият наш дом е планетата Земя и нейната биосфера. :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ясно е и друго - че от вид,появили се и запазил се непроменен 300 млн. години преди Homo Sapiens, няма как да очакваме, че ще го победим просто ей така. Хлебарките не прощават. Дори и в "изолирана", изцяло разчетена и предвидена от човека екосистема "Биосфера 2", малките гадинки пак са намерили начин да се вмъкнат, че и на всичкото отгоре и да се приспособят далеч по-добре към новата си среда, отколкото 30% от останалите насекоми...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...