Отиди на
Форум "Наука"

Електрети


dedenze

Recommended Posts

В нормално състояние веществата в природата имат потенциала и заряда на земната кора, който е приет за неутрален. В определени случаи обаче те имат изразен повърхностен заряд – остатъчна поляризация. Подобно на постоянните магнити, някои вещества имат постоянен електрически заряд, наречени са електрети.

В 20 –те години на миналия век, японският физик Мототаро Егучи, създава първия електрет от карнаубски восък, колофон и пчелен восък, както и приспосообления за измерване на заряда. Използува се фазовия преход от течно в твърдо състояние на сместта и приложено външно, силно, електрическо поле.

По време на Втората световна война, американците залавят японски кораб и установяват, че телефонната връзка в него, работи без захранващи източници. В микрофоните и слушалките нямало магнити и намотки. Всичко било изработено на база електрети.

След ВСВ започва изследването и създаването на нови електрети, тяхното приложение нараства. Получени са електрети от полимери като- полиметилметакрилат, почивинилацетат, полиамидна смола и пр…Също и от неорганични вещества като – нафталин; сяра; магнезиев, цинков, калциев, бариев, бисмутов, стронциев титанати ; стеатит и пр…

През 1937 г. академик Георги Наджаков получава електрет от сяра, като въздействувал на стопилката едновременно със светлина и ел. поле. Получения по- този начин електрет имал заряди, които изчезвали на светлина. В тъмнина, зарядите се запазвали за няколко месеца. Г. Наджаков нарекъл получените от него електрети – фотоелектрети. На базата на множество негови открития, след години се създава и първата високоефективна, размножителна техника – ксерокс.

Опитите за получаване на ефективни електрети не спира и през 80 –те години. В Институт по електропромишленост, група ентусиасти с ръководител ст.н.с.ктн. док. Недялко Тенев, опитват да създадат електрети на база високомолекулни, епоксидни смоли. Резултатите нямат практическа стойност, като електрети, получените заряди са малки . Но те показват, че епоксидните смоли и компаунди са едни от най- добрите и устойчиви високоволтови диелектрици с малка остатъчна поляризация и диелектрични загуби. Така се разработва широка гама от изолационни състави, ползувани до днес.

Приложението и гамата на електретите се увеличава всяка година. В някои отношения, те са незаменими. Използуват се за микрофони, генератори на ел. поле и високо напрежение, газови филтри, дозиметри и друга измервателна техника, източници на постоянен ток и пр…

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да, фотоелектретите са първото българско откритие , но заради борбата със самиздата соцлагерът дълго време не беше оборудван с копирни машини:

http://www.phys.uni-sofia.bg/upb/CopyM.html

Редактирано от Doris
Link to comment
Share on other sites

Не е първото българско откритие Дорис, има и други в медицината, самолетостроенено и компютрите преди него. Причината за оборудването с копирни машини на соцлагера, не бе в опасността от самиздата, имаше достатъчно хелиографи и циклостили. Причината беше в тромавостта на системата и липсата на персонална заинтересованост и лични стимули. За да стигне нещо до производство и внедряване пътя беше тежък и сложен, минаваше задължително през партийните структури. След 80 -те години, нямаше вече такива грешки, защото стана ясно, че и на социализма е нужна добра печалба и то в долари. ДСО "ИЗОТ" изнасяше за ІВМ дискови запаметяващи устройства за милиони . За съжаление несъвършенството на системата и съветската намеса обричаха на гибел подобни начинания.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Зависи от критериите за откритие и за българско - аз си спомням, че дълго време се смяташе и за единствено.

Колкото до системата на социалистическото производство - калпава си беше и през осемдесетте години, но все пак имаше сериозни производства, не като сега.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

* * *

ДСО "ИЗОТ" изнасяше за ІВМ дискови запаметяващи устройства за милиони .

* * *

Това звучи невероятно! Убеден ли си в това което пишеш?

Много държа да получа отговор!

Периферията на архитектура ІВМ360/370/390 се произвежда основно в Ирландия.. включително и бюрата.

Работил съм в център оборудван с IBM машини. Нямаше нищо произведено в бившия соц. лагер.

В ТиЦоВете / ТИЦ - Териториален Изчислителен Център/ имаше соц. периферия - български лентови устройства, източно германски терминали и принтери. . . Но извън соц. държави аз лично не съм чул да има соц. периферия.

. . .

Конкретно за дисковите трактове, мога да се обзаложа, че технологично IBM бяха с поне едно, едно и половина поколение по-напред от света.. . . От целия свят!

Самите стартови дискети се кастамизират от PROFI на процесорната конзола. Само щатите разполагаха с подобна технология.

Както и над двуканални телекомуникационни процесори с инсталирано NCP . Съответно те бяха ембаргови за България.

Мога да предоставя доказателства за период от 1978 година до 1992 година.

Редактирано от Б.Богданов
Link to comment
Share on other sites

Става дума за дискови запаметяващи устройства 4- 10 твърди диска с феропокритие,( които замениха лентовите) с механика и четци монтирани на алуминиева отливка, не за дискети ( и те се произвеждаха по късно СД). Още се виждат тук там по балконите ставаха за външна телевизионна антена. ІВМ ги ползуваха в първите стационарни компютри и ВАХ (ембаргови), не мога да кажа точно кои модификации. Не съм работил конкретно в тази сфера и нямам подробна информация, но при добро желание може да се намери. В състезанието за износ по т.н. второ направление първи бяха ДСО "ИЗОТ".

Може би това малко ще помогне:

<LI>Завод „Електроника" - базов завод

Произвеждани машини [редактиране]

  • Изот 301 - аналог на PDP 8
  • Изот 310
  • Изот 1016 - аналог на PDP-11 или по СИВ СМ - 4, най-масово произвежданата изч. "малка" машина от завод "Електроника" София. Имаше монтирани машини в СССР, Куба, Зимбабве, Сев. Корея и др.
  • Изот 1055 - DEC VAX 11/730
  • Изот 1055C - VAX 11/750
  • Изот 1056 - VAX 11/780
  • Изот ЕС-1035 - аналог на IBM System/370, 140-160 хиляди операции в секунда
  • Изот-1030C - с процесор съвместим с Интел 8086
  • Изот-1031C - Z80 / U880 - мониторът и компютърът са заедно в една кутия, има 8" флопидисково устройство
  • Изот 1036C - ИБМ ПК съвместим
  • Изот ЕС-1037С - модулна компютърна система 8/16 битова
  • Изот-1039С

Запаметяващите устройства са един елемент от тези машини и се продаваха и отделно като разширение на паметта и резервни части.

HronikaBGizchTechnikaVasNedev.doc

Редактирано от dedenze
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Под марката на IBM, соц. периферия никога не е излизала на пазара и не е дистрибутирана от търговците на IBM!!! Включително и в България!

. . .

Бях останал с впечатление, че говориш за българска техника под марката на IBM. Това, че бг периферии имаше по цял соц. свят и във всеки окръжен град е неоспорим факт.

След като бях поработил две години на лицензен софтуер на IBM и техника на IBM бях ужасен от качествата на изчислителната техника експлоатирана в Информационно обслужване. Предимно източно германска - Роботрон и българска Изот под управлението на процесори IBM 4381. Не се шегувам за "ужасен", това е слаба дума.

. . .

Дискетите, които споменах са големи колкото грамофона плоча и имат чисто системна функция да стартират дисков тракт.

. . .

България пусна 350 мегабайтови твърди дискове - пълен провал. Но това е друга тема.

Редактирано от Б.Богданов
Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Само да вметна ...

Много неща се правеха в онези години, без да се казва, че идват от България. :biggrin:

По онова време ми се наложи да прекарам известно време в немски военно-промишлен комплекс (Западна Германия, тогава бяха две), при това съвсем официално (като консултант, а не като емигрант). Имаха сериозен проблем с елемент на своите бронирани машини. Разрешихме го и до днес имаме много добри отношения с колегите. Много вече са пенсионери, а други работят за руснаците.

В от заводите тук имаше обработващи центрове, които бяха ембаргови за Западна Европа. В зората на демокрацията, японците ги демонтираха и ги прибраха. Изключително прецизни машини. Фундаментите им бяха с много необичайна конструкция.

Обличахме и хранехме Шести американски флот в Средиземно море и това си беше в реда на нещата. Руснаците знаеха за това, но се правеха, че нищо не се случва. В крайна сметка печелехме много добре при това в конвертируема валута.

Произвеждахме проводници, на които пишеше KERPEN.

Смешно е, че в момента произвеждаме много неща, на които пише Made in China, в т.ч. и релейни станции за Северна Африка. :bigwink:

А забраните за внос в България ги налагаха КОКОМ.

Що се отнася до Източна Германия, фирмата там се казваше ROBOTRON и в СИВ отговаряше за периферия и компютри. Аз съм работил със SKET и нямам поглед върху ROBOTRON. SKET работеха основно с Япония и за това след обединението бяха ликвидирани. Друга немска фирма която познавам от онези години е Maho. Сега е част от консорциума DMG (Decel, Мacho, Gildemister). Много добри колеги.

А доколкото знам колегите от Кавендиш повече от петдесет години си сътрудничат със САЩ. :post-70473-1124971712:

Та в този ред на мисли ...

Някой да познава Пешо Вакса (извинявам се но така си го спомнян) от Ботевград?

В онези години там имаше мини машина VAX. Държаха я в института в парка срещу спортната зала. Мисля, че някъде ползваха и PDP, но може и да греша.

Avatara

P.S. Имам няколко часа свободно време и се зачетох във форума. Моля да ме извините, ако досаждам

Редактирано от Avatara
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Брей-брей! За да знаеш такива неща трябва да си бил доста вътрешен. Аз, например, даже не исках да знам от това дето го правя самовар ли ще сглобят или танк. :)

Редактирано от Doris
Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Не е първото българско откритие Дорис, има и други в медицината, самолетостроенено и компютрите преди него. ....

За някого и когато си открие чехлите под леглото може да е откритие, но има общоприети критерии за откритие, които са описани в Закона за откритията, изобретенията и рационализаторските предложения.

В Патентното ведомство има Златна книга на българските открития и изобретения, в която №1 по ред е откритието на Наджаков за фотоелектетите.

Общо мисля че са 16.

Редактирано от Doris
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

P.S. Имам няколко часа свободно време и се зачетох във форума. Моля да ме извините, ако досаждам

Не само, че не досаждаш, ами понапиши и още нещо :))

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...

Това което пише Аватара е вярно, дано понапише и други неща преди да са отишли в модерното забвение.

През Белгия, Институт по електропромишленост (ИЕП) също притежаваше ембаргов VАХ с 20 работни места и прецизен фотоплотер за изчертаване на печатни платки и други, още си помня аватара и паролата за достъп. Кагато "пристигна демокрацията", към ИЕП беше отправен иск от над 100000 долара за тази техника, независимо, че финансовото задължение беше на ДСО "ЕЛПРОМ" . ИЕП се намираше в собственопостроена сграда в атрактивния квартал на София - Лозенец. Вече над 4 частни банки и десетина холдинга смениха собствеността на сградата след скандална приватизация. VАХ и плотера, сигурно са унищожени, защото заемаха 3-4 стаи и изискваха добра квалификация за ползуване.

Ще ви помоля да не политизирате раздел Физика.

Модератор Физика и математика Богданов

Редактирано от Б.Богданов
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Аз пък мисля, че като изключим лазерните принтери (но пък иначе най-ефективната технология за печат), електретните микрофони, някой електрофилтър и кориците на някои папки, електретите са много широко разпространени.

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз пък мисля, че като изключим лазерните принтери (но пък иначе най-ефективната технология за печат), електретните микрофони, някой електрофилтър и кориците на някои папки, електретите са много широко разпространени.

Как се използват електрети в кориците на папки?

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

За тези неща говоря.

Аз отново съм в грешка... Да се чете:"Аз пък мисля, че като изключим лазерните принтери (но пък иначе най-ефективната технология за печат), електретните микрофони, някой електрофилтър и кориците на някои папки, електретите не са много широко разпространени."

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Малко да се доизясня, че много съм станал пестелив на думи... В папки подвързани с тези корици може да забележите, че титулната страница се привлича към корицата и ефектът не е случаен.. Това е.

Офтопик...

Има интересни офис материали.

Някъде четох, че има и нитинолови кламери, потърсих, но не съм видял още. Може в БГ да ги няма

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За тези неща говоря.

Аз отново съм в грешка... Да се чете:"Аз пък мисля, че като изключим лазерните принтери (но пък иначе най-ефективната технология за печат), електретните микрофони, някой електрофилтър и кориците на някои папки, електретите не са много широко разпространени."

Струва ми се, че тези папки са най-обикновено PVC, наистина, много се наелектризирват и привличат първата страница, но това стаава при всякакви обстоятелства и по-скоро е нежелан, отколкото търсен ефект.

Канцеларските материали са област, в която има много интересни нови технологии.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...
  • Потребител
On 16.01.2011 г. at 17:22, Doris said:

В Патентното ведомство има Златна книга на българските открития и изобретения, в която №1 по ред е откритието на Наджаков за фотоелектетите.

Общо мисля че са 16.

17 са вече.

Законът, който регламентира признаването на откритията в България, е приет на 3 февруари 1961 г. По тази причина авторът забавя узаконяването на откритието си. Иначе резултатите от изследванията са оповестени на 22 юни 1937 г. на заседанието на Френската академия на науките. Докладът е изнесен от големия френски учен Пол Ланжвен, при когото Наджаков специализира по него време.

Редактирано от insighting
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Няма, защото чакат патент. Все по-трудно вече се изпълняват поставените условия. Има доста български открития, които са променили света, а някои от щурите хрумки вече са забравени. От друга страна, ако български учен работи по проект в чужбина на трудов договор и откритието му е резултат от изпълнение на трудовите му задължения, то имуществените права върху изобретението принадлежат на организацията, която го е наела. За откривателя в такъв случай остават неизменни неимуществените права. Но по такива проекти често се работи в екип. И тъй като работата е екипна, няма как да се присъди заслугата само на един човек. Затова често четем: "Американски учени са открили..."

 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки
Преди 2 часа, insighting said:

Няма, защото чакат патент. Все по-трудно вече се изпълняват поставените условия. Има доста български открития, които са променили света, а някои от щурите хрумки вече са забравени. От друга страна, ако български учен работи по проект в чужбина на трудов договор и откритието му е резултат от изпълнение на трудовите му задължения, то имуществените права върху изобретението принадлежат на организацията, която го е наела. За откривателя в такъв случай остават неизменни неимуществените права. Но по такива проекти често се работи в екип. И тъй като работата е екипна, няма как да се присъди заслугата само на един човек. Затова често четем: "Американски учени са открили..."

 

Не само в чужбина е така. В БГ също

Цитирам ЗАКОН ЗА ПАТЕНТИТЕ И РЕГИСТРАЦИЯТА НА ПОЛЕЗНИТЕ МОДЕЛИ (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 64 ОТ 2006 Г., В СИЛА ОТ 09.11.2006 Г.) от lex.bg - http://lex.bg/laws/ldoc/2133094401

Цитирай
Чл. 13. (1) Правото на заявяване принадлежи на изобретателя или на неговия правоприемник. Когато правото на заявяване принадлежи на няколко лица, то се упражнява от тях съвместно. Отказът на едно или на няколко от тях да участват в заявяването или в процедурата по издаване на патента не е пречка останалите да извършват предвидените в този закон действия.
(2) Счита се, че заявителят има право на заявяване, докато не се установи друго по съдебен ред.
(3) Правото на заявяване на изобретение, създадено при условията на чл. 15, принадлежи на работодателя, ако той подаде заявка в тримесечен срок от получаване на уведомление от изобретателя за създаването на изобретението. В противен случай правото на заявяване преминава върху изобретателя. Правото на заявяване може да принадлежи съвместно на работодателя и на изобретателя, ако това е предварително уговорено в договор.
(4) Когато изобретението е създадено въз основа на договор, правото на заявяване принадлежи на възложителя освен ако друго не е предвидено в договора.

и Чл. 15

Цитирай

Служебно изобретение

Чл. 15. (1) Изобретението е служебно, когато е създадено при изпълнение на задължения, произтичащи от трудови или други правоотношения на изобретателя, освен ако с договора не е предвидено друго.
(2) Изобретението е служебно съгласно предходната алинея, когато при създаването му:
1. изобретателят е изпълнявал присъщите за длъжността му служебни задължения;
2. изобретателят е изпълнявал задължения извън посочените в т. 1, но те специално са му били възложени и от това се е очаквало създаването на изобретение;
3. изобретателят е използвал материални или финансови (парични) средства, осигурени от работодателя или възложителя, или знания и опит, придобити в резултат на работата.
(3) Когато изобретението е служебно само по отношение на един или на няколко от изобретателите, съответно изпълнителите, разпоредбите на предходните алинеи и на чл. 13 се прилагат само по отношение на тези изобретатели, на техните работодатели и възложители.
(4) Изобретателят, съответно изпълнителят, по смисъла на този член е длъжен в тримесечен срок от създаването на изобретението да уведоми писмено за това работодателя, съответно възложителя.
(5) (Изм. - ДВ, бр. 66 от 2002 г.) Изобретателят, който е създал служебно изобретение, има право да бъде посочен и право на справедливо възнаграждение, ако такова не е било предвидено в съответния договор. При определяне на възнаграждението се вземат предвид:
1. печалбата, реализирана от всички видове използване на изобретението по време на действието на патента;
2. ценността на изобретението;
3. приносът на работодателя, изразяващ се в инвестираните средства за създаване на изобретението, предоставеното оборудване, материали, знания, опит, персонал и друга помощ. Възнаграждението се дължи от работодателя, а когато той не е патентопритежател - от него и патентопритежателя солидарно.
(6) Когато възнаграждението по предходната алинея, независимо дали е уговорено в договор или е определено съгласно посочените правила, е несправедливо с оглед на реално получената печалба и ценността на изобретението, то може да бъде увеличено по искане на изобретателя.
(7) Работодателят, възложителят, изобретателят и изпълнителят са длъжни да се въздържат от действия, които накърняват правата по този член и по чл. 13.
 

17-те открития, май ще е по-лсно да минат по този закон - ЗАКОН ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА - http://lex.bg/laws/ldoc/2133094401  Всъщност не зная, него не съм го чел.

Нормално е да не е лесно. Говоря за патентите, но може и тук да не е. Това е ниша, която би могла да осигури доходи, на онези, които са вчас с матеията и биха се занимавали. Да, изглежда несправедливо. Открива, трябва да го направиш, презентираш, платиш за регистрацията, да т го пазят и всяка година да се плаща такса, която се увелиява с времето. И никой не гарантира, че ще ти дадат пари за него, както и че в Китай или някой в кщи няма да си го направи. Както дори и че няма някоя фабрика (у нас?) да го внедри нарушавайки закона и да вади праи от това. Но както казах, това е ниша или регламент. Някой американски юрист бе казал, че законът е съглашение между хората. Имайте предвид, че въпреки тези трудности, жеаещи да регистрират паенти има.

Ей отдавна не бях влизал за толкова време тука.

 

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
1 hour ago, Joro-01 said:

17-те открития, май ще е по-лсно да минат по този закон - ЗАКОН ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА

Ами не е много лесно. Напр. художникът Харви Бол не успя да докаже авторството си, та се наложи да патентова усмивка, различна от първата. Но това е загадка на една друга тема и затова не се впускам в подробности.
Иначе Г. Наджаков разработва идеята си след като получава необходимата за това апаратура, благодарение на Пол Ланжвен (откривателят на ултразвука), който заделя едно ъгълче от лабораторията си за него. Наджаков е и един от авторите на Закона за защита на мира. Една несправедливост обаче спасява живота му. Заради отказа му да стане действащ офицер не го зачисляват в състава на някой от софийските полкове, но по-късно разбира, че до края на войната почти всички офицери от тях са загинали. Със своите постижения във физиката големият български учен дава пример на всички останали, които следват същия път в науката.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Ама как ще е! Няма лесно. Както казваха с "Сянката на властта" - "Процедурата е дълга за да е справедлива". Има си и ред когато ти се накърнят правата. Никой нкого не кара да патентова. Те тези гаражните изобретатели, най-много идеи имат. Значи ако нещото (аз говоря за първия закон, автоството засега не ме нтересува) е паентнопригодно и си струва да го има и човекът наистина е първият, пъят си струва да се извърви. Значи трябва наистина стойностно изобретение / схема / полезен модел. Щото такива с идеи много. Във всяко квартално кръме има дузина, немалко от тях дори са вишисти (може и инженери). Само идеята е нищо, нека отсега да се знае.

Едит: Кaкто разбирам, Наджаков е направил необходимото - разрботил си е идеята (откритието). Няма значение как(благодарение на кого). Както можеш. Продава се нещо готово. Идеи само никой не купува. Никой не забранява на откривателя да отказва продажба и той да си вкара изобретението в производство / употреба.

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...