Отиди на
Форум "Наука"

Клип за Бялата гвардия


Recommended Posts

  • Потребител

Това е клип за генералите от Бялата гвардия - Антон Деникин , Александър Колчак , Лавър Корнилов и др . и изобщо за белогвардейците . Има кадри от филма ,, Адмирал " ( 2008 ) сериала ,, Гибелта на империята " ( 2004 ) Приятно гледане !!! http://www.vbox7.com/play:2f0ee828

Редактирано от Петър Петров
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

С тази и с песента от "Бялото слънце над пустинята" СССР (защото не си мислете, че ако властта не искаше, Булат Окуджава щеше да може да ги изпълнява) за пръв път след повече от 60 г. реабилитира образа белогвардейците ...

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

мдам, заслужава да се упомене и един незаслужено забравен генерал, който, ако не беше противодействието на Англия и Литва и Естония, можеше да превземе Петроград и тогава историята може би щеше да е по-различна.

За Н.Н. Юденич иде реч.

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%AE%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%87,_%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B9_%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Глобален Модератор

Одобрявам, КГ, прекрасна песен. А ето и оригиналът на 'Прощание славянки' /песен писана за ВВ1 клип 1/, а впоследствие използвана за идеологическа пропаганда и от страната на белите, и от страта на червените - клип 2 и 3/:

http://www.youtube.com/watch?v=Vfc-rsAthB4&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=8BXcnv7-GyY

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Встань за веру русская земля

Клипа също е интересен. Докато при нас гледаме как Гоцета и Боцета правят бутафорни избори и смятаме колко десетилетия още остават на държавата ни да изчезне от лицето на земята, в днешните руски клипове се вижда волята за промяна и връщане на някогашното велечие на държавата им. Хубаво за тях и жалко за нас.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

А ето Прощаването на славянката на иврит

През 70-те и 80-те години музикалните състави към израелската армия са направили доста успешна серия с песни в продължение на няколко набора. Но новите определено не са толкова сполучливи. За съжаление не мога да намеря в нета превод на останалите песни на някакъв по-популарен език, а Гугъла превежда иврит доста безобразно и почти нищо не може да се разбере. Но на тази песен текста е известен, тъй е ясно за ккаво се пее.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Галахад, и ти гледам си голям фен на белогвардейската версия на "Прощание славянки". :smokeing:

Айде и за теб поздрав:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами явно Прощаването е много харесвана песен, защото са направени много клипове с нея. Ето още един с кадри от филма "Героите на Шипка" (в началото почва с кадри от "Гибелта на империята") с атаката срещу редутите при Плевен.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Популярната песен "Прощаване на славянката" е написана от възторжения младеж-музикант Агапкин в края на 1912 година. Тогавашна славянофилска Русия тръпне от възторзи по повод успехите на Балканския съюз във войната срещу вековния руски противник - Османската империя. Но тъй като замислите са други, руската официозна пропаганда , а и въобще руското обществено съзнание не иска да чуе истината, че военните успехи до края на 1912 година са дело на българите, те тръбят и се хвалят, че всъщност славяните побеждават. Това чува и младежът Агапкин и така кръщава великолепната мелодия, която съчинява. Правилно щеше да я беше нарекъл "Прощаване на българката", но както и да е. Сърби и черногорци също са славяни , гърците - православни.

През Световната война песента се разпространява и с нея изпращат ешалоните и влаковете по руските гари. След това песента става неофициален химн на Бялата гвардия. И съответно по-късно е в списъка на забранените песни от болшевиките.

В руските днешни сайтове имаше дискусия, дали мелодията поне, без предизвикателните текстове, се е изпълнявала по време на парадите в Москва през 1941 и 1945г.и пр. Надали е било възможно, на трибуната на мавзолея са били Сталин и Ворошилов, надали са рискували да ги дразнят с тази - макар и велика мелодия. А самият Агапкин по-късно се издига до главен диригент на представителния духов оркестър на НКВД, става генерал-майор, приятел е на Лаврентий Берия, но след 1953 г. поради тази причина и него забравят и заличават името му.

А мелодията живее и нови и нови текстове се раждат по нея...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ха, не знаех за българския пръст в тази песен. Колко типично рускп - тръгва от заблуда, става много внушително.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • 4 месеца по късно...
  • 2 месеца по късно...
  • Глобален Модератор

тази година се навършва 1 век от композирането на 'Прощание славянки' от Агапкин;

http://rg.ru/2012/05/31/slavyanka.html

Link to comment
Share on other sites

  • 7 месеца по късно...
  • 5 месеца по късно...
  • 4 месеца по късно...
  • 3 седмици по-късно...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...