Отиди на
Форум "Наука"

Генетично изследване на Тутанкамон


Recommended Posts

  • Потребител

Половината европейци с ДНК като на Тутанкамон

Сред съвременните египтяни мъжете, които принадлежат към същата генетична група, са едва 1%, сочи ново изследване Близо 70% от британците и испанците, 60% от французите и средно половината мъже в Европа имат сходна ДНК с египетския фараон Тутанкамон, съобщи Ройтерс, като се позова на доклад на швейцарски учени от генеалогическия център "Игенеа".

Учените успели да реконструират ДНК на фараона Тутанкамон, възкачил се на престола на 9-годишна възраст преди три хилядолетия.

Той принадлежал към генетична група, към която принадлежат и половината мъже в Европа, което - според учените - показва, че те имат общи предци най-вероятно живели преди 9500 години в района на днешен Кавказ.

Сред съвременните египтяни мъжете, които принадлежат към същата генетична група, са една 1%.

Все още не е установено как предците на Тутанкамон са пристигнали в древен Египет от Кавказ, посочва Ройтерс.

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4004491

Хаплогрупата му била R1b. :hmmm: А, де, какви са тия индоевропейци в древен Египет? Хиксосите? Средиземноморски морски преселници?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хаплогрупата му била R1b. :hmmm: А, де, какви са тия индоевропейци в древен Египет? Хиксосите? Средиземноморски морски преселници?

Може би тези, които са оставили и Варненското съкровище?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това трябва да е източникът на новината:

http://www.igenea.com/en/index.php?c=62

За 129 евро всеки може да провери дали е роднина на Тутанкамон.

Изобщо има възможности да си проследиш произхода:

http://www.igenea.com/en/index.php?c=04

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хетската връзка е най-вероятна при положение че тази хаплогрупа е била разпространена сред населенението на Хетското царство. Може някой хетски велможа да се е оженил за египетска принцеса и те или техен потомък да са поставили началото на династия или примерно хетски военачалник постъпва на служба при египетския фараон и след време негов наследник се изкачва на престола.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не съм много в час с тези днк изследвания, нямам си ни най-малка представа какво е "Хаплогрупа". Това което мога да кажа, е че фараон на име - Тутанкамон няма.

Още в края на Средното царство делтата е била буквално залята от азиатци, след което царството пада и долен Египет е завладян от Хиксосите. След Яхмос, Египет става империя. За отдавна спряганата и наскоро доказаната баба на Тутанхамун, се смята че има чужд произход, въпреки че семейството й е живяло и работило в Египет. Има сведения и за няколко брака на чуждоземни принцеси за египетски фараони, през осемнадесета династия, в чиито край е живял въпросния цар. Тутанхамун е бил дете на кръвосмешение, родено от сестра на баща му. Въпреки че мумията на майка му е известна, то не се знае нейното име.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

То всичко хубаво, ама що пак за Тутанкамон говорим? Кой тоя бе бате? :laugh:

Нека не бъдем чак такива пуристи г-н Павлов , тъй е навлезло името извън научната литература у нас (че ако се разровиш в по-стари исторически книги и в част от историческата :biggrin: )

Две неща обаче заслужават внимание:

- изключително идиотското ниво на българската журналистика. Вижте заглавието - 60% от европейците са фараони :doh: , пък после излиза , че европейците и г-н Т имат общ прародител...Мъка , обаче подобни хора формират обществено мнение.

- с развитието на генетичните изследвания според мен предстоят още доста подобни изненади , просто хората в миналото са се придвижвали и смесвали без да ги е интересувало как в бъдеще учените ще обясняват това :tooth:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това им е работата на журналистите, да привличат вниманието към медията, ако заглавието е гръмко, то това увеличава шансовете някой да прочете статията или да остане за след рекламите. Пък като го направи ще се генерират кликове, реклами, статистики и там разните му глупостти за които се плаща. Журналистите не са идиоти (или поне не всички), но вършат идиотски неща, че да се продават, съвсем като докторите, политиците и всъщност кой ли още не?

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...