Отиди на
Форум "Наука"

Кой е Михаил Каган ?


Recommended Posts

  • Потребител

В апокрифа ,, Тълкувание Данилово " се говори за един загадъчен цар , който трябва да дойде или е дошъл - Михаил Каган . Някои историци смятат , че това е княз Борис I . Но Иван Венедиков в книгата ,, Бележити българи" , ДВИ , 1967 г. , застъпва тезата , че този владетел е Петър Делян . Той привежда аргумента , че във връзка с Михаил Каган се споменават имената на градовете , в които се е сражавал Делян . Как мислите , кой е Михаил Каган ? Ето част от апокрифа : ,, И когато настане лютото начало по целия свят , ще дойде Михаил Каган у българите . Не е дадено царство на българите , а по насилие го приеха . Тогава ще въстане брат срещу брат , и град срещу град , и земя срещу земя ... И ще бъде велик метеж . И ще дойде цар от Слънчев град , у унгарците . ( ! ) И ще дойде с тях , и ще приеме всички градове . "

Редактирано от Петър Петров
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Това е пророчество, текст, който имитира, да речем, св. Йоановото "Откровение". Този Михаил е толкова историчен, колкото е, да речем, Артур от "Пророчествата на Мерлин".

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Борис І. По всичко изглежда, че преди покръстването е използвал титлата хаган, която отговаря на император (дефиницията за Борис е по Дуклянеца).

Вж. на каган

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Борис І. По всичко изглежда, че преди покръстването е използвал титлата хаган, която отговаря на император (дефиницията за Борис е по Дуклянеца).

Вж. на каган

Изглежда, обаче няма паметници, които да го доказват. А за киевските князе има.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Изглежда, обаче няма паметници, които да го доказват. А за киевските князе има.

Хипотеза: каган Михаил е Михаил, синът на Симеон.

За "каган":

§ 8. Cagan

Каган е титла, която са имали владетелите на хазарите и аварите и затова обикновено се свързва именно с тях. Но тази титла се среща нееднократно и у други народи. Например в писмо до Василий І от 871 г. Людовик ІІ отбелязва, че титла каган имат владетелите на аварите, хазарите и норманите (“chaganum vero non praelatum Avarum, non Cazarum, aut Nortmanorum nuncipari reperimus”44). Бертинските анали описват посещение на група “руски шведи” (Rhos... gentis esses Sueonum) от Цариград в Ингелсхайм през 839 г., които наричали своя владетел каган (rex illorum chaganus vocabulo); руският митрополит Иларион в “Слово о законе и благодати” (ХІ в.) нарича руските владетели св. Владимир и Ярослав Мъдри кагани; в “Слово о полку Игореве” (XII в.) също се споменава титлата каган45 .

Тази титла се среща и в българската история. “Гаган” е наричан Петър Делян; кавкан е едно от знатните лица, пленени от византийската армия на император Василий ІІ при превземането на Воден; цар Самуил е “внук” на “кавган Шишман” според Воденския надпис.

За най-голямо учудване Миюшкович в превода си е предал “каган” като “кан”46. За разлика от “каган”, която се среща у различни народи, титлата “кан” се използва от някои съвременни историци за означаване на българските владетели. Във всички случаи тя може да се възприема само като българска. Така в дадения случай виждаме как при “редактиране” и превеждане в разглеждания от нас текст последователно се внасят характерни и типични “български елементи”, които първоначално липсват: Борис вместо Крис, Мизия вместо Силодуксия, кан вместо каган.

Това е откъс от статията

Йордан Табов. “Вулгари” от Волга или гото-славяни „бугари” от Буг? История, 2010, № 4, 24-47. Jordan Tabov: “Vulgari” sa Volge ili Goto-Sloveni “Bugari” sa Buga? http://www.svevlad.org.rs/knjige_files/tabov_bugari.html

Който проявява любопитство, може да погледне в нея и да види какво са правили (и все още правят) с българската история - започвайки от изворите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Само по себе си още не е абсурд, но и не е достатъчно убедително. Все пак Михаил, син на Симеон, не е български владетел, а "каган" или "хаган" е владетелска титла.

Лично аз смятам, че Михаил Каган от "Тълкувание Даниилово" не е историческо лице, а по-скоро литературен конструкт, може би дължащ името, чертите и подробностите за деянията си на няколко исторически и/или легендарни фигури, включително и от небългарски произход, в това число библейски.

Link to comment
Share on other sites

В апокрифа ,, Тълкувание Данилово " се говори за един загадъчен цар , който трябва да дойде или е дошъл - Михаил Каган . Някои историци смятат , че това е княз Борис I . Но Иван Венедиков в книгата ,, Бележити българи" , ДВИ , 1967 г. , застъпва тезата , че този владетел е Петър Делян . Той привежда аргумента , че във връзка с Михаил Каган се споменават имената на градовете , в които се е сражавал Делян . Как мислите , кой е Михаил Каган ? Ето част от апокрифа : ,, И когато настане лютото начало по целия свят , ще дойде Михаил Каган у българите . Не е дадено царство на българите , а по насилие го приеха . Тогава ще въстане брат срещу брат , и град срещу град , и земя срещу земя ... И ще бъде велик метеж.

Както обикновено и това пророчество си има своята обективна историческа основа: http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=7838&st=3260&gopid=183928&#entry183928 - #3263 - проф. Добрев

Редактирано от проф. Добрев
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...