Отиди на
Форум "Наука"

Диетите


Benita

Recommended Posts

  • Потребител

Споря с един познат/непознат и той ме убеждава, че това дали си дебел или слаб зависи само от това какво и колко ядеш и дали спортуваш. Аз не съм много съгласна - за мен всичко е заложено в гените. Естествено, ако не хапваш нищо или пиеш лекарства, билки - няма как да надебелееш, но основно гените носят заложбите за това дали си пълен или слаб, дали имаш правилна обмяна на веществата и т.н. Нали все пак гените са носителитне на информацията и от тях зависи всичко?!

Дори някъде бях чела, че Американски учени щели да измислят индивидуална храна за всеки индивид, в зависимост от това каква информация носи неговото ДНК...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Зависи и от гените и от диетите. Познавам няколко момичета, които учат в Герамния. Преди да дойдат тука бяха слабички и стройни. Тука напълняха сериозно. Отидоха си за лятната ваканция в България и като се върнаха стройни като тополи :)

Извод: генетично им е заложено да са слаби, но "пластмасовите" храни в LIDL ги прецакват. А от друга страна има хора, които пазят ужасни диети и не свалят почти нищо. Има си обаче много и от спорта. Майката му е спорт и правилно хранене.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Потребител

ИДВА ЛИ КРАЯТ НА ДИЕТИТЕ?…

Мастити диетолози твърдят, че досега са “изобретени” над 27 000 диети! И нито една от тези диети не дава задоволителен, траен резултат. Най- вече поради така наречения “йо- йо- ефект”.

Какво ще рече това? Когато лишите тялото си от определен брой калории, вие действително започвате да отслабвате. Отслабвате обаче дотогава, докато поддържате този нисък прием на калории. Започнете ли да се храните по старому, тялото ви реагира на тази промяна и започва да трупа още повече килограми.

Затова всичките тези диети, дебелриуми, кафенца, чайчета, кремчета и коланчета са напълно излишни и безполезни. Те не водят до нищо добро!

Това проумяха като че ли най- напред звездите на Холивуд. Повечето от тях слагат веднъж завинаги кръст на диетите и търсят други начини за поддържане на фигурата. Това тяхно решение е повее от разумно. Защото дори и древната индийска медицина, известна под наименованието “аюрведа” се е занимавала с тази проблематика. Натрупаният през хилядолетията опит говори за това, че е далеч по- разумно и здравословно да въведем по един разтоварващ ден седмично. През този разтоварващ ден ние пием или само вода, или се храним с нискокалорични плодове и зеленчуци. Хубаво е освен това да правим и по- продължителни разходки.

Този модел е възприет вече от много американски звезди на шоу- бизнеса. Всички ние знаем и помним Джейн Сиймор най- вече от нескончаемия сериал “Д- р Куин лечителката”. Тя е възприела точно този модел- през един ден от седмицата тя не приема никаква храна, а изпива само 15 чаши вода.

Методът на Мадона е малко по- различен. През своя разтоварващ ден тя консумира само сурово зеле, приготвено по- най- различни начини. Успоредно с това тя провежда и своите прочути кросове.

Слабичката Калиста Флокхард не яде нищо в понеделник, като освен това скача на въже. Подобен е и подходът на Ан Хечи. Виждате резултатите от всичко това- фигурите им са повече от безупречни.

Време е и българките да се замислят сериозно над тези неща. Безпристрастната статистика вече сочи, че 60 % от българите имат наднормено тегло. Знайно е, че от затлъстяването до хипертонията, а оттам и до инсулта има само една крачка. Затова е толкова важно за нас, българите- световните шампиони по броя на инсултите да вземем незабавни мерки в тази насока…

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

Link to comment
Share on other sites

  • 6 месеца по късно...
  • Потребител

ВОДА, ВОДА И ПАК ВОДА

Нашето тяло е изградено до 75 % от вода. Затова източната медицина ни учи, че ние катадневно трябва да поемаме доста големи количества вода. На 20 кг. живо тегло по един литър вода- това е източната представа за здравословен живот.

Да продължим в този дух… За да отслабне човек, той трябвало да пие още повече вода. Има си и обяснение за това.

Най-важната роля на черния дроб е превръщането на складираните мазнини в енергия. С това функцията му обаче не се изчерпва.

Понякога му се налага да поема и част от работата на бъбреците, когато те са лишени от вода. По този начин черният ни дроб поема допълнителни задачи, а това, разбира се, намалява неговата „работоспособност”. Той вече не е в състояние да преработва мазнините толкова бързо, колкото би го правил, ако бъбреците функционираха нормално.

Лишите ли организма си от вода, вие проявявате не само небрежност към черния си дроб, но сами създавате условия за натрупване на мазнини, защото намалявате ефективността на работата му за превръщането им в енергия.

Ако сте разбрали как водата помага в процеса на изгаряне на мазнините, сигурно вече си задавате следващия въпрос: Колко вода да пиете?

Споменах вече какво е становището на източната медицина. Какво мислят по въпроса нашенските лекари?...

Въпреки че специализираните изследвания за нуждата от течности на хора, които водят заседнал или физически-активен начин на живот, са доста оскъдни, Journal of the American Dietetics Association дава едно доста ясно правило. Обобщено, то е следното: на мъжа, водещ заседнал начин на живот, са необходими средно 12 чаши течности дневно, а на жените – 9. Така се осигуряват оптимални условия за работа на черния дроб. Най-добре е тези течности да се набавят от безалкохолни напитки, супи и храна.

По правило с храната си набавяме 4 чаши течност дневно, 1 чаша идва от метаболизма, а останалото количество се набавя от приемането на течности.

За физически активните хора, количеството на приеманите ежедневно течности трябва да бъде по-голямо и зависи от степента на тяхното изразходване.

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

За отслабването съм го чувал, но не ми се вярва много. Водата издува корема, а и е част от състава на мазнините. Затова като се пържи сланина се изпарява доста вода. Тъй че не се ли ограничи яденето - пълнеенето е неизбежно, отслабването - невъзможно.

Водата е важна, но човек си има надежден датчик - жаждата. Прекаляването с течности също не е желателно. Лятото добре - има потене за охлаждане на тялото. Но зимата потенето е малко и многото вода е предпоставка за настиване.

Тъй че както пишело на стената на Делфийския оракул - "Нищо прекалено".

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз също съм чувал че водата води до отслабване макар то да не е толокова ясно проявено. Знам че пиенето на топла вода на гладно е показано за отслабване. Водата е безспороно необходима течност чрез която се изхвърят много токсични за организма вещества и метаболтни продукти получени от обмяната. Зимата дори и да прекарлите с водата сигурен съм че няма да се задържи много в организма. :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Бях чела книга за отслабване с вода, но, според мен, е неуместно. Човек трябва да пие толкова вода, колкото иска (т. е., когато е жаден). В противен случай - при прекаляване... човек може да стане леко подут, защото водата се задържа в някой слой, който, мисля, че беше подкожният...

За да се стимулира потребността от още вода, трябва да има повече движение... Така, разбирам, да се увеличи дозата вода на ден... иначе... не.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

ПОПУЛЯРНИ НЕЛЕПИЦИ, СВЪРЗАНИ С ОТСЛАБВАНЕТО

Професор Сузане Клаус от Института по хранене и обмяна на веществата в град Постдам, Германия, определя като най-разпространени следните 20 мита за отслабването:

1. Може да се отслабне като се употребяват нискокалорични продукти. Обаче благодарение на ниската си калоричност тези продукти не ни засищат достатъчно и се налага да се храним повече. Ефектът е нулев, а освен това може да се предизвика и разширение на стомаха.

2. За затлъстяването е виновна захарта. Даже напълно да изключим всичко сладко от нашето меню в много продукти се съдържат различни вещества, които организмът преобразува в захар. А и захарта е необходима на организма, защото тя е незаменим източник на енергия.

3. Трябва да се употребяват по-малко въглехидрати. Върху това становище се базират различни диети, някои от които изключват от храненето и мазнините.

Тези диети могат да ни помогнат, но след много дълго приложение. Всички възможни негативни последствия за организма все още не са достатъчно изучени.

4. Трябва да се яде често, но по-малко. Това твърдение не е доказано от никакви научни данни. Теглото се натрупва в организма въз основа на общото ежедневно количество храна и нейната калоричност. Няма никакво значение дали тя е изядена на два или десет пъти.

5. Може да се яде всичко, но да се изяжда само половината от необходимия порцион. Тази много модна заблуда може да ви помогне да отслабнете, но ще навреди на здравето ви - бързо ще усетите недостиг на витамини и други ценни вещества.

6. Гладуването може да ни помогне да отслабнем бързо и прочиства организма от вредни вещества. Можем да отслабнем, но при възстановяване на нормалния ни хранителен режим ще напълнеем дори повече.

7. Ананасите помагат да се отслабне, дори ако се употребява мазна храна. В ананасите действително се съдържат вещества, които разграждат мазнините. Но когато попаднат в стомаха те се дезактивират и не могат да възпрепятстват натрупването на мазнини.

Съвсем различен би бил случая, ако науката успее да изолира тези вещества от ананаса и създаде на тяхна основа специален медикамент.

8. Редовната употреба на слабителни чайове спасява от затлъстяването. Това е опасно заблуждение. Да се пие такъв чай се препоръчва само при постоянен запек. В противен случай може да се причини вреда на микрофлората на стомаха и червата, което ще доведе и до проблеми с имунната система.

9. Причината за затлъстяването е мазната храна. Но мастните киселини са необходими на организма, тъй като те са незаменимо звено при обмяната на веществата. При недостиг на мазнини възникват проблеми с жлъчката. В дневната ни доза храна трябва да има не по-малко от 20% мазнини.

10. Отказването от вечеря може да ни помогне да отслабнем. Този метод действа не върху всеки организъм. Решаващо значение има количеството храна, а не времето, когато е изядена.

11. За да си запазим фигурата трябва два пъти годишно да приемаме средства за отслабване. Този метод може да причини сериозна вреда. Ефектът от прилагането на този метод се постига или за сметка обезводняването на организма - тогава страдат бъбреците, или от слабителното действие - страдат стомаха и червата.

12. Редовните занимания със спорт премахват необходимостта от ограничаване в храната. Заниманията със спорт и движенията изгарят калориите, но не толкова интензивно, колкото ни се струва. Например един час джогинг изгаря само толкова калории, колкото се съдържат в един шоколад.

13. Посещаването на сауни и бани предпазва от напълняване. За съжаление това не е вярно. Организмът се отървава само от течностите, чието количество бързо се възстановява след утоляване на жаждата.

14. Масажът с твърди сухи четки или ръкавици може да ни избави от целулита. Това би било прекрасно, но за съжаление подобно механично въздействие не е способно да премахне мастното наслояване. Иначе такъв масаж е много полезен за кожата - тя става гладка и еластична.

15. За затлъстяването са виновни само продуктите с висок гликемичен индекс: картофи, хляб, макарони и т.н. Това не е доказано от науката.

Гликемичният индекс определя относителната способност на един или друг продукт да се преработва в глюкозата на кръвта - индексът на глюкозата се приема за 100%. Само диабетиците трябва да внимават за този показател.

16. Употребата на продукти с високо съдържание на белтъци ще ни помогне да отслабнем. Да, тези продукти могат да допринесат за нашето отслабване. С този метод обаче не трябва да се злоупотребява, за да не се увреди работата на бъбреците.

17. Ако преди ядене изпиваме чаша ледено студена вода, няма да повишим теглото си. При употребата на студена вода организмът действително "изгаря" калории, за да се стопли, но много малко - за 1 литър се изразходват около 30-35 калории, което е равно на калоричността на бучка захар.

18. Обилната закуска "програмира" организма за обилен обяд и вечеря, затова е по-добре да не закусваме. Децата и хората, извършващи тежък физически труд, задължително трябва да закусват пълноценно. За хората, водещи заседнал начин на живот, отказването от закуска също е вредно. А иначе - няма полезно преяждане.

19. Можем да ядем колкото ни се иска, но само до шест часа вечерта. Това не е вярно, тъй като има значение общото количество и калоричност на храната за денонощие, а не часът на хранене.

20. Разделното хранене ни помага в отслабването. Всички методи на разделното хранене, например отделната употреба на белтъци и въглехидрати, от научна гледна точка са пълна безсмислица. Но тези методи помагат на човека да контролира и планира по-добре своето хранене.

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител

ДИЕТА С ГРЕЙПФРУТИ

Напоследък все по- често се говори за една диета с грейпфрути, която е особено ефективна.

При направените изследвания в Калифорнийския научноизследователски център по хранене и метаболизъм се доказва, че грейпфрутът действително помага да се намали теглото.

Сто човека, всеки с тегло от приблизително 90 кг, били разделени на три групи. Първата група изяждали по половинка грейпфрут преди всяко приемане на храна три пъти на ден.

Втората група изпивали чаша грейпфрутов сок преди всяко приемане на храна също така три пъти на ден.

А третата изобщо не ядели грейпфрути.

Като се изключи цитрусовият плод участниците в експеримента продължавали да се хранят така, както са свикнали. Освен това малко увеличили физическото натоварване.

След дванайсет седмици тези, които яли грейпфрути, се освободили средно от 1,6 кг. Тези, които пили грейпфрутов сок, свалили по 1,4 кг. А тези, които не консумирали от плода в храната, отслабнали средно само с 227 г.

Работата е там, че тези плодове съдържат веществото нарингин. То подобрява храносмилането, активизира работата на черния дроб и стимулира изгарянето на мазнините. Затова при редовна консумация на грейпфрут, излишните килограми изчезват по естествен начин. Освен това, както изяснили учените, грейпфрутът помага да се регулира апетитът, допринася за нормализацията на нивото на глюкозата в кръвта и не е изключено, че може да понижава риска от диабет.

За кой е противопоказна тази диета?

Независимо от всички достойнства, грейпфрута не се препоръчва, ако:

• Приемате препарати за лечение на артериална хипертония и сърдечносъдови заболявания, защото калцият, съдържащ се в грейпфрута, забавя процеса на усвояване на лекарствата, които се натрупват в кръвта и могат да доведат до отравяне на организма, аритмия и дори сърдечен пристъп. В никакъв случай не бива да се пият таблетки с грейпфрутов сок.

• Наскоро сте преживели силно емоционално натоварване, защото стресът кара вашите надбъбречни жлези да изгарят повече пантотенова киселина (витамин В5), а консумацията на цитрусови плодове, и грейпфрутът в това число, което при дефицит в организма от витамин В5 може да предизвика силна алергична реакция.

• Страдате от гастрит с повишена киселинност на стомашния сок, язва на стомаха и дванадесетопръстника, тъй като съдържащите се в цитрусовите плодове киселини повишават секрецията на стомашния сок.

• Страдате от кожна екзема - в грейпфрута се съдържа химичното вещество колцихин, което разрушава фолиевата киселина, необходима за възстановяването на цялостната кожна покривка.

Ако искате да опитате, ето я и нея- оригиналната диета с грейпфрути…Запомнете обаче! Преди всяко ядене трябва да хапвате по половин грейпфрут или да изпивате чаша прясно изстискан сок от грейпфрут!

ДИЕТА С ГРЕЙПФРУТИ

Първи ден

ЗАКУСКА

• Каша със сушени кайсии.

Сварете в обезмаслено мляко овесена или оризова каша (150г), добавете 3 ситно нарязани сушени кайсии.

ОБЕД

• Питка с пилешко месо.

Напълнете 1 питка с 50г варено пиле без кожата, ситно нарязана зелена салата и добавете 1 супена лъжица сос чили. Поднесете със зеленчукова салата.

ВЕЧЕРЯ

• Печена сьомга с картофи.

Запечете 115г филе от сьомга. Гарнитура: 225 г варени картофи, зеленчуци и резен лимон.

МЕЖДИННА ЗАКУСКА

• Кисело мляко.

Една малка кофичка нискомаслено кисело мляко с плодове.

Втори ден

ЗАКУСКА

• Яйце с хлебче на тост.

Направете сандвич от 1 твърдо сварено яйце, хлебче на тост и 1 чаена лъжичка краве масло.

ОБЕД

• Сандвич с пушен бут и моцарела.

Между 2 парчета пълнозърнест хляб(25г) сложете парче пушен бут (50г) и сирене моцарела (25г). Запечете до образуването на румена коричка.

Поднесете със салата и сладък пипер.

ВЕЧЕРЯ

• Зеленчукова салата.

Нарежете на ситно 1/2 зелена салата, добавете 75г варен зелен боб, 2 средни домата, наряза ни на кубчета, 200г консервиран бял фасул, 50г маслини, 75г консервирана риба-тон и 2 супени лъжици нарязан магданоз. Добавете обезмаслена подправка за салата. 2 хлебчета.

МЕЖДИННА ЗАКУСКА

• Плодове.

Например, 1 праскова.

Трети ден

ЗАКУСКА

• Бананово кисело мляко.

Нарежете на кубчета 1 малък банан. Добавете 150г обезмаслено кисело мляко. Тост от пълнозърнесто брашно с мармалад или масло.

ОБЕД

• Салата от моркови.

Една голяма салата от моркови или други зеленчуци.

ВЕЧЕРЯ

• Задушени зеленчуци.

Нарежете на ситно някакви зеленчуци. Задушете ги с 1 супена лъжица растително масло, добавете по 1 супена лъжица соев сос и подправки за задушаване на зеленчуци. Сварете 50г ориз, смесете го със зеленчуците, подправете ястието с пресен кориандър.

МЕЖДИННА ЗАКУСКА

• Плодове, но не много сладки.

Четвърти ден

ЗАКУСКА

• Кроасан с шоколад.

Затоплете кроасан с шоколад.

ОБЯД

• Салата Трикольор".

Изрежете месестата част от половинка авокадо. Нарежете я на ситно, а също и 40г сирене моцарела и 1 домат. Смесете, подправете с винен оцет, лимонов сок. 2 филийки хляб.

ВЕЧЕРЯ

• Зеленчукова пица.

Наредете в тава нарязаните червени чушки, лук, гъби и две половинки домат.

Полейте зеленчуците с 1 супена лъжица зехтин, посипете с пресен босилек.

Поставете във фурната за 20 минути. Намажете парче пълнозърнест хляб (50г) с 2 супени лъжици немазен сос за пици. Наредете отгоре зеленчуците.

Поднесете със зеленчукова салата

МЕЖДИННА ЗАКУСКА

• Сладолед.

Една топка ванилов сладолед и чаша диетична кола.

Пети ден

ЗАКУСКА

• Питка с кренвирш.

Сложете 1 изпечен кренвирш и нарязан на кубчета домат в затоплена питка. Подправете със супена лъжица кетчуп.

ОБЕД

• Печени небелени картофи.

Запечете 200г необелени картофи. Поднесете със зеленчукова салата и 50г сладка царевица, смесена с 1 супена лъжица нискокалорична майонеза и натурално обезмаслено кисело мляко.

ВЕЧЕРЯ

• Риба с картоф.

Задушете 150 г филе от риба. Разрежете картоф (200 г) на осем триъгълника, намажете със зехтин и запечете във фурна 20 минути.

Поднесете със зеленчуци.

МЕЖДИННА ЗАКУСКА

• Плодове.

1 ябълка.

Ако искате да следвате програмата повече от пет дни, тогава за безопасно всекидневно отслабване ви е необходимо да увеличите малко количеството на менюто си.

В зависимост от това, колко излишни килограми искате да свалите, могат да се наложат допълнителни междинни закуски.

• Ако искате да загубите по-малко от 6 кг, придържайте се към основното цитрусово меню от 1000 ккал.

• Ако искате да загубите повече от 18 кг. обаче, увеличете калоричността на всекидневното меню с 500 ккал. Процесът на отслабване малко ще се проточи, но пък от излишното тегло ще се освободите без да вредите на здравето си.

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

ИДЕАЛНАТА ДИЕТА

„Изобретени” са над 28 000 диети и в крайна сметка нито една от тях не дава задоволителен резултат. И все пак, мнозина са ме питали и продължават да ме питат, коя е най- добрата диета.

У нас има ред специалисти и това са най- вече дипломирани лекари, които считат за най-добра нискокалоричната диета, чийто "връх" е лечебното гладуване. Аз лично смятам, че това лечебно гладуване е опасно и вредно и не дава никакъв резултат.

Други експерти са на мнение, че най- добра е нискокалоричната диета, но с пълноценно съдържание на белтъчини, витамини, микроелементи. При нея количеството мазнини и въглехидрати се свежда до минимум.

Съществуват режими, които съдържат пълноценно количество мазнини и белтъчини, изключвайки въобще въглехидратите. В други диети белтъчините са над нормата, но пък няма мазнини, а въглехидратите са почти в норма.

Разделното хранене също не е съвместимо със сериозните занимания, но тази диета често се съчетава с басейна, комплекса от домашни упражнения, масажа и банята. Не се надявайте обаче че ще отслабнете.

Разделното хранене е само опит да се излъже организма - вие ядете храна, чийто обем просто е достатъчен, за да не чувствате глад. Известни са и диети, при които ефектът от отслабването е свързан с изменението на водно-солевия баланс, като например т. нар. "лунна диета".

Всичките тези диети не са перспективни и дори са вредни, но се ползват с голям успех поради мнимото бързо отслабване. В действителност те водят до едно обезводняване на организма, което може да има опасни последствия.

В последните години все повече диетолози смятат, че диетите, ограничаващи приема на един или друг тип необходими на организма вещества, водят до дефицит в организма. Всеки трезво мислещ човек би трябвало да разбира, че в крайна сметка гладът е враг на тялото. Е да, но трезво мислещите хора като че ли от ден на ден стават все по- малко.

В стремежа си да отслабнете не трябва да довеждате организма до критични състояния.

Все по-чести стават случаите и на хора, спазващи диета, която води до тежки разстройства на психиката и обмяната на веществата.

Всъщност правилният подход е не да изберете някаква диета, която ви допада, съветват диетолозите. Вашият враг не е храната, а неправилното отношение към нея. Ако се научите от какво всъщност има нужда организмът ви и започнете да се храните рационално, а не емоционално, всичко ще бъде наред.

Добре би било, ако комбинирайте всички възможни методи за отслабване.

Ако все пак сте решили, че всички усилия (диети и фитнес), които влагате не са достатъчни, доверете се на съвременните препарати за намаляване на теглото. Избирайте продукти, които са на растителна основа без химически консерванти.

Коригирането на теглото наистина е нелека задача. Добрата новина е тази: вие имате съюзници в борбата срещу излишните килограми. Питате се кои са те?

Общите условия за здравословно хранене са следните: минимум алкохол, минимум захар, минимум сол, минимум животински мазнини, минимум стрес. Всичко това богато гарнирано с максимум фибри и витамини, максимум радост и самочувствие.

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

www.Otslabni.net

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребители

:angry: Не може да се предлага универсален диетичен режим за всички. ТОЙ може да е вреден за мен и да е полезен за съседката.

ЗА ТОВА ИМА ДИЕТОЛОЗИ - те ти предписват ппрограма, разнообразана при това и те приучват как да се храниш правилно цял живот а не как да отслабнеш бързо!

Аз от такива диети от тоя оня уж универсални станах дотолкова жертва на йо-йо ефекта че сега една се оправям!! Сваля 10 качвам 13, сваля 13 качвам 15... Всяко рязко отслабване в рамките на седмица или месец е ВРЕДНО

Сега си имам специален режим - съставен САМО за мен и моите нужди! Чувствам се добре и изобщо не се чувствам на диета! И никой не ми обеща да отслабна за 5 дни! Ще ми трябва година и да се науча да се храня правилно...

и няма ДИЕТА ЗА 5 ДНИ - има правилно и НЕПРАВИЛНО хранене

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор
С риск да бъда линчуван ...

Чакай бе човек...защо да си линчуван...аз честно казано мисля, че всички в този форум са против диетите…и само с предписание от доктор…

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Има кой да го линчува...има хора, които си мислят че затлъстяването не е болест и не ходят на лекар, те пробват всякакви диети от нета, вестници и прочие източници и затъват още повече в затворен кръг - отслабване качване на двойно кила. Ако е до диета - има специалисти това е ясно. Но ако трябва да се свалят 5-6 кила лично съветвам хората да не пазят диета а да почнат активно да спортуват. И да се движат повече колкото и когато могат. Аз така почнах с диета от мързел - имах да сваля само 7 килограма до идеалното тегло. Сега трябва да сваля 30 само след 2 години затворен кръг на диети, хранителни добавки за отслабване и какви ли не карнитини и програми от тоя оня взети.

За това влизайте във фитнеса, инструктора там дори може да ви посъветва кое да поограничите от менюто си взависимост от тренировките. Това е правилно хранене е изхода.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор
За това влизайте във фитнеса, инструктора там дори може да ви посъветва кое да поограничите от менюто си взависимост от тренировките. Това е правилно хранене е изхода.

Това аз не го харесвам... фитнеса…това тук последните години (или може би не само) стана много известно…аз съм за нормалния спорт…леката атлетика е просто перфектна, както и плуване, тенис на корт и други свързани с бягане и движение на цялото тяло…

Вярно е, че храненето също е фактор, но аз мога да дам пример с възрастни хора, които цял живот са яли…какво ли не и са на 80-90 години…всичко е до стреса…, но това е отделна тема…

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Вярно е, че храненето също е фактор, но аз мога да дам пример с възрастни хора, които цял живот са яли…какво ли не и са на 80-90 години…всичко е до стреса…, но това е отделна тема…

определено обаче са й работили здраво, живели са в по-чиста среда и са се хранели през по-голямата си част от живота си с натурални продукти. Не е въпроса докога ще доживееш в днешно време а да живееш качествено. Килограмите отгоре са опасно нещо. Много хора ядат по веднъж на ден, не закусват, ядат рафинирана храна или полуфабрикати... и както казваш като добавим и стреса!

Това аз не го харесвам... фитнеса…това тук последните години (или може би не само) стана много известно…аз съм за нормалния спорт…леката атлетика е просто перфектна, както и плуване, тенис на корт и други свързани с бягане и движение на цялото тяло…

фитнеса е скучна работа но ефективна. За плуване - не знам дали има някъде достатъчно чист басейн вече за да плувам всеки ден, ако знаеш такъв дай инфо.. От басейните такива ужасяващи инфекции се прихващат че не смея да вляза. Морето е веднъж годишно а по язовири рядко ходя и обикновено не бива да "плаша рибата" на някого. Леката атлетика и тичането не става за хора с много наднормено тегло - опасно е за ставите, може да доведе до травми и доста неприятни резултати. За тях - каране на колело, ходене по баири, качване на стълби и плуване. Но пак ти казвам за плуване трябва условия... А тениса на корт е удоволствие, което не всеки ден мога да си позволя - като се има пред вид колко струва корта за един час!

Link to comment
Share on other sites

  • 5 седмици по-късно...

Причина 1: Не преценявате добре размера на порциите

Резултатите от изследвания сочат, че обикновено хората потребяват средно 700 ккал повече дневно, отколкото им се струва.

Изходът е един - правете точна сметка на всичко изядено, като предварително знаете колко калории съдържа всяка храна, включена в дневната ви диета.

Причина 2: Употребявате твърде много мазнини

Стараейки се да избегнем маргарина, кравето масло, майонезата, мазните сосове, често забравяме, че продукти като месото, млякото, кашкавалът също съдържат доста мазнини.

Изходът е прост. Първо, организмът трябва да получи достатъчно целулоза, витамини А и С, фолиева киселина - всички те помагат за процеса на отслабване.

Второ - откажете се от всичко пържено. Дори "полезните" растителни мазнини в разгорещения тиган са вредни.

Трето, когато си купувате полуфабрикат, обръщайте внимание върху етикета - мазнините трябва да са колкото се може по-малко.

Причина 3: Обикновено пропускате закуската

Изследванията показват, че 35% от хората пропускат сутрешното хранене, защото смятат, че по този начин ще намалят количеството приемни калории.

Практиката обаче показва, че пропуснатото сутринта количество храна се наваксва в течение на деня и в резултат на това се изяждат много "по-нездравословни" продукти, отколкото би трябвало.

Освен това да се закусва е полезно - неслучайно повечето специалисти твърдят, че това е най-важното хранене през деня.

От друга страна, най-много се пълнее, когато се яде преди сън. Затова, вместо да бързате за работа с празен стомах, си пригответе овесени ядки или мюсли с мляко, изяжте някакъв плод или изпийте чаша сок.

Причина 4: Обичате да хапвате чипс и да пиете газирани напитки

Ако наистина искате да свалите някой килограм, ще трябва да се откажете от този навик. На мястото на похапванията между основните хранения, най-полезни ще ви бъдат плодовете - ябълка, портокал, дори морков.

Причина 5: Пренебрегвате пълнозърнестия хляб

А той не се прави от брашно, богат е на целулоза, сложни въглехидрати, витамини и микроелементи.

Обичайните рафинирани хлебни изделия съдържат значително повече мазнини, захар, сол, вредни добавки и консерванти.

Причина 6: Употребявате твърде малко калций

Калцият заздравява костите и намалява риска от остеопороза - това е добре известен факт.

Малко хора обаче знаят, че този микроелемент спомага и за намаляване на теглото.

Доказано е, че, за да запазим костите си здрави и да се преборим ефективно с излишните килограми, е необходимо да получаваме 1000-1200 мг калций дневно, при това желателно с храната.

Причина 7: Пренебрегвате бобовите култури в менюто си

Соята, грахът и фасулът са превъзходен източник на растителни белтъчини, целулоза и сложни въглехидрати, при това напълно лишени от наситени мазнини и холестерол.

Препоръчително е този тип храна да присъства всекидневно в храната - поне по веднъж..

Причина 8: Мислите, че не можете да живеете без захар

По статистика всеки човек употребява средно около 80 кг захар годишно. 75% от захарта се съдържа в продукти като бонбоните, сладките, подсладеното мляко, газираните напитки и др.

Вместо да се "глезите" с подобни лакомства всеки ден, поставете си като правило: сладко - веднъж седмично.

Ако четете внимателно етикетите на храните, няма да е толкова трудно да намалите тези с голямо количество захароза, фруктоза и глюкоза.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
  • Потребител

Аз пък съм чувал, че закуската трябва да си я изядеш сам, обеда да разделиш с приятел, а вечерята да оставиш на врага :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребител

Аз спазвам няколко основни принципа.

Пълноценната храна си я набавям, като получавам около 60 % мазнини,25 % протеини/белтъчини и 15 % въглехидрати /за удоволствие/.

Гледам да не смесвам въглехидрати с протеини при хранене.

Ям през 3-4 часа на ден, 4 пъти.

Когато не ям,между храненията, пия слънчева вода,около2л на ден.

Предпочитам наситените мазнини пред ненаситените.

Обичам сланина,яйца и да загарям на слънце.Карам колело и ходя пеша.Спортувам.

Редактирано от mnoogo
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ей, чак сега я виждам тая простотия с грейпфрутите. За незапознатите ще кажа, че прекаляването с цитрусови плодове и концентрати може да възпали лигавицата /демек да ви докара гастрит/. Нещо повече - грейпфрутът се явява инхибитор на цитохромите /ензимни системи в черния дроб, които отговарят за метаболизма на редица храни и лекарства/ и пиейки нон стоп грейпфрутов сок рискувате да си докарате някоя неприятност, ако същевременно приемате медикаменти. Така че по-полека с глупостите. Просто яжте по-малко джънк фуд, движете се повече и спортувайте. И разбира се - пийте водка Nemiroff /ако държите да ви хване по-бързо, може да гаврътнете паралелно и чаша грейпфрутов сок/. :)

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз спазвам няколко основни принципа.

Пълноценната храна си я набавям, като получавам около 60 % мазнини,25 % протеини/белтъчини и 15 % въглехидрати /за удоволствие/.

60% мазнини!!! Да не си разменил мазнините и въглехидратите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не, ВМ-НВХ/високо маслено-нисковъглехидратно хранене/,не е диета на Дюкан,защото рафинираното месо само, е вредно.Просто хранене като едно време,но в съвременен вариант.

Разнообразно хранене?Някои си мислят че като ядат днес фасул,утре картофи ,а после ориз,при това винаги с хляб и торта например за десерт, че се хранят разнообразно и пълноценно?Но не е така.Това си е основно въглехидрати,от които организма товари черния дроб, за да си произведе мазнини/енергия/. Затлъстяване,диабет и др.Да не говорим, че раковите клетки се хранят с въглехидрати грубо казано.Когато смесваш протеини с въглехидрати, в червата постъпва необработена храна, която гние.Когато се храниш през по малко от 3 часа също.И.тн.

Редактирано от mnoogo
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...