Отиди на
Форум "Наука"

Ако Осман паша се беше укрепил на юг от Балкана


Recommended Posts

  • Потребители

Вече разгледахме въпроса как би могла да завърши руско-турската война, ако турското командване е било приело плана на Осман паша да прехвърли военните действия на север от Дунав. Тъй че предлагам да разгледаме и още една алтернативна възможност - бойните действия да се изместят на юг от Балкана. При един такъв ход Осм. империя е щяла да загуби цяла северозападна Мизия, но все пак въпроса е да се спечели не битката, а войната.

Удържайки западна Мизия Осман паша се оказал в доста сложно положение. От север на Дунав се намирала воюващата с него Румъния, на запад реваншистки настроената заради загубата от 1876г. Сърбия, а от изток го атакувала мощна руска армия. Единствената "топла връзка" бил Балкана, който обаче зимата ставал трудно проходим, а турските войски нямат склонността на руските към подвизи и епични преминавания на Алпи и Балкани. Ще рече, че избирайки да брани региона на Плевен-Видин той се е обрекъл да попадне в "чувал" и е въпрос на време да капитулира.

Как стои въпросът обаче, ако е било взето по-непопулярното решение да се измести на юг?

Това е можело да стане в удобно за преминаване на планината време за него, но и за руската армия. Но ако войната се проточи до зимата, то руските подкрепления е трябвало да минават негостоприемния Балкан, а турските да маневрират из доста по-удобния терен на Тракия.

Изместването на юг е давало възможност за прегрупиране на турските сили. "Четириъгълникът" отбраняван от Мехмед Али е гарантирал, че няма да има руско преминаване през източната част на Балкана, а благосклонният английски флот е можел да бъде от помощ по море както при снабдяването, така и при евакуация при необходимост.

При това положение с изместването на Сюлейман паша на изток и при една изтегляне на Осман паша на юг Османската империя е щяла да разполага със значителни сили в Тракия за да спре руското настъпление в Тракия. Протакането на войната е от полза за Турция, но не и за Русия. Още повече, че на кавказкия фронт действията на руската армия не са особено успешни.

С избора на Плевен обаче турските сили се оказват разпокъсани - източната армия е блокирана и бездейства, централната е спряна при Шипка от значително по-малки сили, а върху западната се стоварила цялата руска мощ и в крайна сметка Осман паша капитулирал, като по този начин били извадени от строя значителни турски сили. Сюлейман паша и Вейсел паша вече не разполагат с достатъчно сили за да удържат руската армия на юг от Балкана при София и Шипка-Шейново. А капитулацията и на Вейсел паша предрешила изхода на войната. Агонията на турските сили при Плевен била последвана от обрат и на Кавказкия фронт, където руските войски отново пренесли бойните действия на турска територия. Лишана от армиите си на Балканите, Турция била спасена от пълен погром от Великите сили, които спрели Русия пред самите врати на турската столица.

Но ако тур. командване не беше допуснало армиите на Осм. империя да бъдат разпокъсани и изолирани една от друга, то войната можеше да завърши при доста по-благоприятни условия за тях.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Действително - в логистично отношение щеше да им е много по-лесно, а също и по-лесно можеха да се прехвърлят части в помощ на важните участъци. Балканът щеше да остане само препятствие, което руската логистика да трябва да преодолява, снабдявайки се.

Тогава вероятно руската армия щеше да атакува през Източна стара Планина, разделяйки се на две - едното направление на юг, второто на югозапад. Но едно героично минаване на проходите можеше да направи така, че руска войска да излезе при София, а тогава вече можеше турски части да са обградени в Пловдив.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

От Пловдив много по-лесно могат да се изтеглят към Цариград, отколкото през зимата от Плевен. Пък на юг от Балкана имат доста сили, а по-море имат връзка с "четириъгълника". Ако Русия се забие в "четириъгълника" войната е щяла да се проточи, което е от полза за Турция. Ако минат пък на юг, ще са изправени едновременно среку Осман и Сюлейман. Докато иначе при Шипка малки руски сили задържат голяма турска армия, а пък останалото се стоварва върху Плевен. В Тракия силите на Столетов не биха могли да попречат на Сюлейман паша да се присъедини към Осман паша.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Не е баш тъй. Турците трябва да бранят софийското поле на всяка цена. Айде към тракия е Сюлейман паша, а към Македония? Руснаците блокират София и се втурват към Скопие, към Солун, кой ще ги спре? Който владее София и софийското поле владее ключа към балканите. Историята с Плевен щеше да се повтори 1 към 1, но в по далечен град.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ако турците бяха решили да се окупират на юг от Балкана, то Русия просто щеше без никакви военни действия да възстанови България на север от Стара Планина, със столица Търново, а след това ние щяхме да си воюваме за останалата българска територия.

Редактирано от Зитко
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Осман паша си е добре в Плевен където ангажира целия руски Западен отряд.Полезния ход на турците би бил съединяване на Сюлейман с войските от четиръгълника и мощно настъпление на запад.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В четириъгълника е трудно да създадат турците настъпателна групировка. Войската им не е съсредоточена. Може би ако се е опитал да прикрие проходите от Троян до Петрохан с основни сили на Арабаконак, Осман е можел да забави руснаците, но толкова, колкото и при Плевен.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Проблемът на Русия е, че се страхува, че ако войната се проточи може да се стигне до нова Кримска война. Тъй че за някакво настъпление към Македония или Солун изобщо не може да става дума. Вярно, че при едно такова настъпление към Русия е можело да се присъедини и Гърция, но бойните действия се отдалечевали доста от столицата Цариград. Пък Турция за да запази столицита е била готова на повече отстъпки, отколкото да опази някаква част от периферията.

Проблемът с отбраната на Балкана и София иде след пленяването на Осман паша, защото Турция се лишила от способен командир и голяма и добре въоръжена армия. За по-сериозна съпротива вече нямали достатъчно ресурси. С армията на Осман паша положението би било друго.

За Турция е било добре, ако Осман и Сюлейман бяха успели да си обединят силите, но Балканът ги разделил. Затова в темата разглеждаме доста по-непопулярната идея за отстъпление, но пък при нея тур. армия е можела да прегрупира силите си тъй, както и руската. А както са се развили нещата трите турски армии са били изолирани една от друга, докато руснаците прехвърляли своите части свободно според необходимостта.

Плевен не е бил обурудвана крепост примерно като Видин и тези от четириъгълника, но Осман паша е успял своевременно да направи каквото може, та да издържи толкова дълто време. Тъй че с един добър командир като Осман паша и неговата армия турците биха се справили чудесно при планинските проходи.

Иначе това, че руснаците са щели да окупират територията между Дунава и Балкана не е толкова фатално, защото в крайна сметка завзели много повече. Но ако не бяха могли да минат Балкана и да застрашат Цариград това можеше да е поредната война, в която са напреднали доста на юг, но в крайна сметка пак е трябвало да се изтеглет на север от Дунав.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Значи, образува се подкова. На двата върха са четириъгълника и Плевен в основата Шипка. Руснаците не могат да напредват на юг, докато над тях висят Плевен и четириъгълника. Ако вместо към Плевен отстъпят към София сами се хващат в капана. Защото ако руснаците пробият при Шипка излизат в Тракия и отрязват София. Ако турците се укрепят при Пловдив, то руснаците заемат София, после бързичко македония барабар със Солун. Към тях се присъединява Гърция ... Докато основните сили са обкръжени при Пловдив (защото руснаците рано или късно ще ги обсадят) никой не стои между тях и Цариград. Става мазало.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Само дето за руснаците е подкова, а за турците - подкова разсечена от Балкана. Оптималният вариант е бил Сюлейман паша по-отрано да е бил прехвърлен някъде около Търново, сиреч още преди руския десент. Така Осман, Сюлейман и Мехмед Али е нямало да са разделени от Балкана и ако руснаците прехвърлят сили за атака и турците е можело да правят съответното прегрупиране и да не допуснат на някой участък противника да е със значително превъзходство. Това разбира се е лесният за пресмятане вариант. Но на практика това не се е оказало възможно, тъй като руснаците настъпили преди Сюлейман да бъде докаран. Тъй че смятаме по-трудната задача. Дали е било по-добре руснаците да се прегрупилат както им е удобно, а турците да не могат, тъй като армиите са им изолирани една от друга или е било по-добре Осман да се изтегли на юг, но да може да си прехвърлят подразделения според случая.

Руснаците през никоя от войните не са имали намерение да ходат в Солун, а винаги са се насочвали към Цариград и в тази война нямало да направят изключение. В Солун нямали никаква работа, а както били притиснати от времето за екскурзии и дума не е можело да става. Русия се страхува от нова Кримска война, да не говорим, че трябва да се снабдява с боеприпаси, които ги няма ня склад. Пък и с изместването на бойните действия на юг башибозукът е можел вече да пречи по-успешно на руското снабдяване.

Иначе руснаците превземат лесно София, защото Осман е бил вече пленен, а сюлейман е претърпял загуби в боевете при Шипка. Ако Осман се е бил изтеглил на юг, тогава проблем с преминаването на Балкана са щели да имат руснаците. И ако те са се опитали да вземат хора от Предния отряд за да ги хвърлят срещу Плевен, то Столетов едва ли е щял да удържи в полето Сюлейман да не изпрати помощ на Осман паша - примерно ако единият е в Пловдив, а другият в Стара Загора.

Редактирано от Galahad
Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Потребител

Укрепяването на Осман паша южно от Балкана (в софийско) не е удачно. Руснаците могат с малко сили да блокират проходите и той да си остане там. При това положение Сюлейман паша щеше да загуби при Стара Загора, откривайки пътя към Цариград.

Осман паша много добре е решил да отбранява Плевен, но Сюлейман закъснява, а Шуменската армия непонятно бездействува. Тя дори не предприема нещо, с което да отвлече някакви руски сили от Плевен. Просто един Осман паша не е достатъчен. Пък има и други проблеми. Просто турската армия не е достатъчно устойчива.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Прав е еМГето. Укрепване там може да попречи за напредване към Солун и Македония, ама руснаците нямат 'интерес' към това. Напротив, цялата сила тогаз би се изсипала с/у Сюлейман (с прикрития на Балкана, да не му хрумне 'щури' идеи а ла Геник ;)). Осман би бил поставен в естествен цувал без да се хабят сили нито за обкръжаването му, нито за неговия разгром. След като о-ната част от руската армия пробие през центъра (няма начин да не пробие и то бързо) ще бъде проблем заплахите от към двата фланга, но четириъгълника няма ни силата ни командира за да направи нещо по-различно от това да си седи, Осман обаче трябва да си сменя 'позицията' и да бърза за Плповдив или вече Одрин. Т.е. избора на София е ще бъде стратегическа катастрофа за разположение на войските на Осман и логично не е взет.

Какво би станало, ако всичко е от юг на Балкана? Това пак няма как да стане, щото значи едно единствено нещо - 'вземете Северна България' ей ви я на! Няма никакъв аскер там. Мисля, че тогаз и самите българи биха се справили, разбира се с руската армия на Дунава. Да кажем и война е нямало да има, но за това няма никаква, ама абсолютно никаква индикация. Че как ще стане? Ако Османската Империя така лесно би се отказала, би го направила още преди войната. Всъщност смятам, че стратегията на турското командване е била много добра, за разлика от руското, заради безплодните щурмове на Плевен. Но и това си има обяснение ;). 'Идиотите' ги създават историците и то най-лошите!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

То, че руския план не е добър е едно на ръка, но и изпълнението на приетия план е неудачно - Осман паша тръгва от Видин, а руснаците от Свищов. Турската армия достига Плевен часове преди руската! Измерете разстоянието от Видин до Плевен и от Свищов до Плевен. Явно стьопите са се спирали навсякъде. К'во да правиш - много гайди, много ракия и много чевермета, как да ги отминеш!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

То, че руския план не е добър е едно на ръка, но и изпълнението на приетия план е неудачно - Осман паша тръгва от Видин, а руснаците от Свищов. Турската армия достига Плевен часове преди руската! Измерете разстоянието от Видин до Плевен и от Свищов до Плевен. Явно стьопите са се спирали навсякъде. К'во да правиш - много гайди, много ракия и много чевермета, как да ги отминеш!

Преди да тръгнат към Плевен Западният отряд напълно закономерно е трябвало да се справи с гарнизона на Никопол - 8500 човека и над 100 оръдия. Което е и станало. От там идва забавянето на Криденер.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0_%D0%BF%D1%80%D0%B8_%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB_(1877)

Не е въпросът до чеверметата.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Дори във варианта от 1877 г. Никополската крепост хич не е за подценяване.Криденер не е ло пълководец но не и гений да предвиди ходовете на Осман паша.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Между другото първончаналната идея на Осман паша е била да се укрепи в Никополи неговата войска да усили гарницона там.Но по време на придвижването получавана новината за падането на Никопол и се налага да импровизира.Плевен до тогава въобще не е бил укрепван и не може да се нарече по никакъв начин крепост.Нито пък има някакво особено стратегическо положение.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не е баш тъй. Турците трябва да бранят софийското поле на всяка цена. Айде към тракия е Сюлейман паша, а към Македония? Руснаците блокират София и се втурват към Скопие, към Солун, кой ще ги спре? Който владее София и софийското поле владее ключа към балканите. Историята с Плевен щеше да се повтори 1 към 1, но в по далечен град.

Това е така, ако целта на руснаците е да завладява целите Балкани с бойни действия. А в тази война те нямат такава цел. В същност София е най-западната точка на напредване на руските сили и като цяло си е в страни от основните бойни действия.

При хипотетичната конструкция на Галахад, София пак има значение като най-западен опорен пункт, с чието превземане руснаците биха застрашили левия фланг на турската отбрана на юг от Стара планина. В това отношение, по-важен е въпросът дали укрепяването на София още в началото на войната (или дори преди това) при наличието на проходи би направило този град по-трудно превземаем от Плевен или не.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз считам, че Никопол може само да се блокира - рано или късно той ще падне сам. Гарнизонът му не е много голям (около два полка). Плевен, макар и неукрепен е много по важен. Плевенските височини дават предимство за това. Руснаците могат да продължат своето настъпление на юг с Никопол в техния тил, но това не става, ако Плевен е в тила им + многочислената армия на Осман паша.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Западният отряд е 35 000 души и 108 оръдия, ако остави сили за блокиране на Никопол, с какво ще върви на запад срещу Осман паша Криденер? В Никопол са 8500 турци. Трябва да остави поне два пъти повече за блокиране, плюс артилерия. И кво му остава? Армията на Осман паша влиза в Плевен с около 35 000 д.

Редактирано от kramer
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Аз считам, че Никопол може само да се блокира - рано или късно той ще падне сам. Гарнизонът му не е много голям (около два полка). Плевен, макар и неукрепен е много по важен. Плевенските височини дават предимство за това. Руснаците могат да продължат своето настъпление на юг с Никопол в техния тил, но това не става, ако Плевен е в тила им + многочислената армия на Осман паша.

Е няма кой да ги чака 6 месеца да съшат провизиите и да се предадат.Още повече Никопол може да бъде снабдяван по Дунава.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

А защо трябва да остави два пъти повече войска около Никопол? Блокиране не означава обсада! Като е обсадил Осман паша не е имал 70 000 души. При всички положения му трябват подкрепления и той няма друг шанс, освен да ги изчака.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Емге за истинка обсада на Плевен може да се говори едва след септември.Дотогава Осман паша си има връзка със София.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Защото гарнизона на Никопол може да извърши излаз и да разгроми блокиращите го части.

Руснаците се решават да преминат софийския балкан защото там вече няма турски сили които да им пречат. Ситуацията е следната, руснаците правят изненадващ десант при Свищов и вземат Търново. Ясно е, че ще вървят по най краткия път към Цариград. Нито Мехмед Али, нито Осман могат да догонят предния отряд. Цялата надежда е в армията на Сюлейман. Ако в такава ситуация Осман зареже северна България и хукне да догонва предния отряд, няма съмнение че минимум ще го уволнят за страхливост. Задава се въпроса, при започнала обсада, възможно ли е армията на Осман да отстъпи организирано? Дали руснаците няма да ги унищожат докато отстъпват?

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Освен това Никопол е прекалено близо до Свищов.А при Свищов е единственият мост който свързва руската армия с Румъния.Прекалено опасно е.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Укрепяването на Осман паша южно от Балкана (в софийско) не е удачно. Руснаците могат с малко сили да блокират проходите и той да си остане там. При това положение Сюлейман паша щеше да загуби при Стара Загора, откривайки пътя към Цариград.

Осман паша много добре е решил да отбранява Плевен, но Сюлейман закъснява, а Шуменската армия непонятно бездействува. Тя дори не предприема нещо, с което да отвлече някакви руски сили от Плевен. Просто един Осман паша не е достатъчен. Пък има и други проблеми. Просто турската армия не е достатъчно устойчива.

Това, че турската армия не била устойчива, как го реши?

Най-вече на базата, на какви доводи?

Турската армия си е много сериозна сила и това го установяват и руснаците във войната 1877-1878г.

При това въпреки изключително ниското качество на средния и низш ешелон на офицерския корпус в турската армия.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...