Отиди на
Форум "Наука"

Wikileaks за инвестиционния климат в България: повсеместна мафия и бюрокрация


Recommended Posts

  • Потребител

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/02/28/1776549_wikileaks_za_investicionniia_klimat_v_bulgariia/

Интересно четиво, между другото на тези момчета от СТРАТФОР отдавна не им бях чел докладите, имейла ми е задръстен с тях.

Правя тази тема за да се дискутира това което пише в статията, и за да видим какво ще кажат хората.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ех, как го каза: по онова време, in illo tempore, у време оно, въ оNо врѣмѧ... зер сега е друго, сега е хубаво, инвестиционен рай, свеж бизнес-климат, разцвет на стопанството, бюрокрацията не е тежка, мафия няма, работи се, има тежко наследство, но инак позитивни тенденции, Бог да пази правителството, то ни пази от престъпници, руснаци, комунисти, турци и дяволи, ура, браво, да живей biggrin.gif

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

аз от 2008г. съм напуснал БГ ... обаче си идвам всеки месец ...

съществена промяна от тогава няма ...

ще дам и пример ... като вдигнаха цените на цигарите ... стимулите за контрабанда и измами са много по-сериозни ... точно това и се случва ...

същото важи и за нафтата ...

новото правителство стори на поразия, а там колко корупция и нергамотност има ви е бедна фантазията ... всъщност достатъчно е да се повозиш по БГ пътища и получаваш илюстрация ...

общо взето каквото е описано, още си е така ... мен точно затова и ми харесва в БГ ... щото с няколко телефона и няколко познати можеш да си свършиш много работа, която по други държави ти отнема месеци ...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами то какво да им коментираме. На фона на актуалните политически скандали и ризбиващите доклади на световните и европейски институции определено бледнее. Информацията е доста стара. Не е застъпено драстичното обедняване на българите, което е в докладите на Световната банка. Не е застъпено, че в доклада на ЕС е отразено, че президентските избори са фалшифицирани, т.е. затъналите в скандали Плевнелиев и Попова нито са легитимни, нито имат някаква тежест в държавата. Не е застъпен въпроса за колосалните бонуси, както и за рекетът бонусиралите са да поделят плячката с мафията. Няма го отрязването за Шенген. Няма го спирането на еврофондовете. Няма го наводнението заради зле поддържаните язавори (язовирите са във владение на ДПС). Няма ги опитите на сегашната оправа да отложат максимално дълго деагентизацията и декомунизацията на силовите министерства МНО и МВР, т.е. демафиотизацаията им. Иначе казано климатът за бизнес в България е като климатът в Антрактида за отглеждане на банани.

Но няколко думи по бележките, макар че да се изброяат по дати и имена си е като да се изброят поименно жертвите от атомната бомба в Хирошима.

- Организираната престъпност играе голяма роля в правителството и бизнес операциите.

Понастоящем ролята вече не е просто голяма, а е водеща.

- Сигурността в пристанищата е нулева. Мафията владее портовете и ги ползва постоянно за контрабанда и други престъпления, които не се докладват и остават без противодействие.

Вярно беше и още си е така.

- Сигурността по пътищата и железниците е отчайваща - контрабандата и други престъпления не се докладват и няма противодействие.

Без промяна.

- Кражбите на карго са чести, включват насилие и са значителен проблем за прекъсването на веригата на доставките.

Така си беше и така е.

- Корупцията в правителството и полицията е всеобхватна, практически безнаказана, част от обществото.

Предполагам, че това включва и че самият министър взима консултантски (през 2008г. им се викаше рушвети)

- Организираната престъпност контролира изцяло веригата за доставки.

И все още си така. Но обръчите от фирми са по-скоро мафия. Организирана престъпност като понятие е по-слаба престъпност от ъброчи от фирми. Може да се касае за лош превод.

- Чуждестранните компании са редовна мишена за организираната престъпност - поне веднъж месечно те са жертва на рекет, негативни пиар кампании, физически нападения срещу компанията и нейните служители.

Не знам зако са пропуснати дребните инвеститори - тези, дето си купиха къщи и апартаменти. Може вложенията им да са отнисително малки, но бяха многобройна група. Доста от тях бяха измамени, а тези, дето все пак се сдобиха с имоти, при следващо идване в страната установиха, че са им отмъкнати не само мебелите, ами дори и градивните елементи на постройката: тухли, дограма, керемиди и желязото от бетонните конструкции.

Политическата и регулаторна рамка се характеризира с относителна политическа стабилност, но и с повсеместна бюрокрация. Наблюдават се внезапни кампании на гласовит икономически национализъм, свободни интерпретации на законите, преференциални принуди за фирмите, слаба централна власт и произвол от страна на местните власти.

Не е отчетен полицейския произвол, тъй като за разлика от другите държави у нас полицията (думата иде от полис - град, т.е. градска охрана)е на подчинение на центр. власт. Сещате се: "Ама това е Човекът-Глас", "Сложете го пак да легне за да го снимат журналистите" и т.н.

Присъединяването към ЕС не е променило картината, отчита обобщаващият документ. Това, че са приети промени в законите, не означава, че ще бъдат приложени, коментира анализаторът на STRATFOR и дава негативна тенденция в тази част на проучването.

Промяна има - картината се е влошила много повече.

В графата "тероризъм и безредици" е отбелязано, че България не е обект на терористични нападения, които могат да повлияят на гладката работа на бизнеса. Умерен е рискът от природни бедствия (наводнения по Дунав и слаб риск от земетресения).

За природните бедствия вече не е актуално. Надзора се води от хора без диплома, но с богато криминално минало, тъй че констатацията е далеч от истината. Тероризъм няма, защото един терористичен акт трудно може да причини вредите от административен акт на чиновник в България. Безредици все още няма.

От профсъюзите не могат да се очакват особени проблеми, отбелязва още докладът. Влиянието им в бизнеса е умерено, а икономическото и политическото влияние на синдикатите и слабо. Стачките са рядкост и протичат без насилие. Профсъюзите са сговорчиви и предпочитат да се договарят и да лобират. Законите за синдикалната дейност са направени "от правителството и за правителството". Намалява броят на работниците, които членуват в синдикати.

Проблемът на бутафорните съюзи не е, че не могат никого да изкарат на улицата, а че не могат никого да приберат. За един инвеститор е важно при стачка да има с кого да преговаря и да се договаря.

Неправителствените организации също са беззъби, без влияние върху решенията на правителството и законодателите в областта на корпоративната политика.

Допуска се съществуването само на казионни организации, раководени от агентурата на "бившата" ДС. Опитите за създаване на алтернативни се смазват безцеремонно.

Добре е оценена и международната стабилност, липсата на конфликти и военни действия със съседни страни, но инфраструктурата за търговия и енергийните доставки получава черна точка заради липсата на независимост и на резервни мощности. Проблем са и лошите комуникации по море, реки, пътища и железопътен транспорт.

Без промяна, като изключим крайно амортизираното състояние на техниката на БДЖ, криеща сериозни рискове от чести и тежки катастрофи.

"Цялостното впечатление от този доклад за България е, че става дума за страна с инфраструктура от Третия свят, държавно устройство в полза на бюрократи и корумпирани политици, без гражданско общество, завладяна от мафията, но и с някои достойнства: не е в състояние на международна или гражданска война и не е огнище на тероризъм и земетресения",

Относно първата част за съжаление и за втората за щастие все още е така.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Галахаде, това трябва да го разправяш денонощно на нашия форумен бард, според когото всичко е наред :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Галахаде, това трябва да го разправяш денонощно на нашия форумен бард, според когото всичко е наред :)

Може ли да подскажеш кой е форумния бард за да си имам едно на ум когато чета постовете му?

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...