Отиди на
Форум "Наука"

Седемдесетарски цитат


glishev

Recommended Posts

  • Потребители

- Ще възразите ли, ако ви помоля да вземете със себе си светена вода и късче причастие?

- Тук вече навлизате в коварните дебри на теологията.

- Защо?

- Засега няма да отхвърля молбата ви. И трябва да подчертая, че на мое място някой по-млад свещеник навярно би приел почти веднага, без никакви колебания. Те приемат църковните одежди не буквално, а символично - като жезъла и пернатата корона на шамана. Младият свещеник сигурно би ви сметнал за луд, но ако с малко светена вода има начин да облекчи лудостта ви, значи всичко е наред. Аз не мога така. Ако тръгна да изпълня молбата ви по делничен костюм и не нося под мишница нищо освен забавно книжле, всичко си остава между нас. Но ако тръгна с причастието... тогава съм представител на светата католическа църква, готов да изпълни онова, което смята за висш дълг на своя сан. Тогава съм земен наместник на Христа. Може и да съм жалко подобие на свещеник - понякога си го мисля наистина - малко изтормозен, малко циничен, а напоследък и страдащ от липса на... как да го нарека? вяра? самочувствие?... но все още вярвам дълбоко във величавата, мистична и върховна мощ на църквата, която стои зад мен, затова потръпвам при мисълта, че мога лекомислено да приема молбата ви. Църквата не е просто торба с идеали, както си въобразяват младоците. Тя е нещо повече от духовен скаутски отряд. Църквата е Сила... а човек не бива лекомислено да прибягва към Силата. Разбирате ли? Жизнено важно е да разберете.

- Разбирам.

- Сигурно знаете, че през настоящия век цялостната представа на католическата църква за злото претърпя коренна промяна. Известно ли ви е защо?

- Заради Фройд, предполагам.

- Отлично. Католическата църква още в началото на двайсети век се сблъска с една нова представа - зло с малко "з". И дявол, който не е червено рогато чудовище с остра опашка и раздвоени копита, нито пък змия в райската градина... макар че последното е великолепно психологическо сравнение. Дяволът, според Евангелие от Фройда, е гигантска колективна амеба, нашето общо подсъзнание.

- Като представа звучи доста по-внушително, отколкото разни рогати таласъми и демони, надарени с толкова чувствителни носове, че да се разбягват от една по-якичка пръдня на някой запечен духовник.

- Внушително, разбира се. Но безлично. Безжалостно. Недосегаемо. Пропъждането на Фройдовия дявол е също тъй невъзможно, както и сделката на Шейлок да се отреже фунт месо, без да капне кръв. Католическата църква бе принудена да преосмисли целия си подход към злото - бомбардировачи над Камбоджа, войни в Ирландия и Средния Изток, убийства на полицаи и бунтове в гетата, безброй отделни злини връхлитат всеки ден над света като облаци кръвожадни комари. Църквата се изнизва от старата си шаманска кожа и се превръща в социално активна, социално осъзната организация. Градската дискотека засенчва изповедалната кабинка. Причастието свири втора цигулка в борбата за граждански права или благоустройство на кварталите. Църквата се опитва да стъпи и с двата крака на земята.

- И на тази земя няма нито инкуби, нито вампири, а само пребити деца, кръвосмешение и насилие над природната среда.

- Да.

- А вие ненавиждате това, нали?

- Да. Мисля, че това е светотатство. По този начин католическата църква обявява, че Бог не е мъртъв, само мъничко е изкуфял. И с това навярно отговорих на въпроса ви.

Източникът е приятно изненадващ и лекичко влиза в спор със съвсем официални, но не много популярни изявления на католически авторитети, които, разбира се, защитават реалното, личностно присъствие на Дявола в света.

Редактирано от glishev
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Нищо напротив, свобода на съвестта. Дяволът обаче е в подробностите. :biggrin: А подробностите са грешни.

"Сигурно знаете, че през настоящия век цялостната представа на католическата църква за злото претърпя коренна промяна.

- Заради Фройд, предполагам.

Дяволът, според Евангелие от Фройда, е гигантска колективна амеба, нашето общо подсъзнание. "

Не е на Фройд идеята, на Юнг е. Никъде Фройд не споменава концепцията за колективно подсъзнание. А Юнг е най-големия противник на Фройд в дисциплината. Токова се мразят от един момент нататък, че Фройд зад гърба му го нарича "Нашият тевтонец" :tooth: - с недобро чувсто. Който е написал горното, слабо познава Фройд.

" Църквата се изнизва от старата си шаманска кожа и се превръща в социално активна, социално осъзната организация."

Айде бе, шаманска кожа (?) - християнството е социално активна и осъзната организация от първия си дъх; от първия си ред. "Ако имаш две ризи, дай едната на ближния си. Блаженни нищите. Блаженни бедните. По скоро камила ще мине през иглено ухо, отколкото богат ще влезе в царството. Остави всичко, което имаш и тръгни след мен". И т.н. и т.н. Християнството е социално осъзнато и много активно от началото си, а не от 20-ти век.

Сиропиталищата. Фондовете за бедни. Свети Франциск от Асизи.

Ерго, написалият редовете не познава добре и християнството.

"- Отлично. Католическата църква още в началото на двайсети век се сблъска с една нова представа - зло с малко "з"." - а-ха, баналният характер на злото. Ами не е католическата църква, Хана Арендт е, нейна е концепцията. Хубаво - цитира Аренд, ама защо приписва мисълта и на католическа църква?

Но разбира се, в последните изречения авторът на цитата прави завой на 180 гр. от собствените си твърдения. Вираж.

Редактирано от Южняк
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

О, Боже, неспособността на учения да разбира ненаучен текст е удивителна :) Не го казвам с лошо чувство, просто отбелязвам. Когато текстът не е докрай непротиворечив, докрай подреден, не дай си Боже есеистичен, когато е приблизителен, той не може да бъде четен от един скрупульозен ум.

Всъщност, mutatis mutandis, откъсът не е лош. Просто е от роман.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не мисля, че трябва да се правят каквито и да е било изводи относно автора, а само относно героите. Пък и не е това идеята на Глишев (предполагам). Два пъти го прочетох, не ми стана ясно защо толкова го харесват някои. Може би трябва да прочета романа, само филма съм гледал и предполагам е доста различно. Може би трябва да съм християнин или пък съм фунционално неграмотен.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Те приемат църковните одежди не буквално, а символично - като жезъла и пернатата корона на шамана.

Молим?!?... Човекът нещо не е в час с шаманите. :smokeing:

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Глишев, не го написах с лошо чувсто, извинения. Няма да паля клади ;) и да го хвърлям в огъня. Сигурно си прав и не е лошо. Погледнах източника - май е Стивън Кинг? Въобще урбулешката го написах. Освен това Гравити е сигурно прав за контекста.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Нито пък аз го написах с лошо чувство :) Просто текстът е от птичи поглед, така да се каже. Авторът е просто Стивън Кинг и ми се струва, че в основата си е напипал нещо много вярно. Врял съм се доста в религиозни среди (губил съм си времето като хлапак) и знам, че за такива хора горният цитат би бил направо откриване на топлата вода, колелото, огъня, Америка - такива неща.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...