Отиди на
Форум "Наука"

Боеспособна ли е руската армия?


ganyo

Recommended Posts

  • Потребител

За да не спамя повече в темата за сръбския дух, предпочетох да отворя нова тема.

Смятам, че Русия не разполага с боеспособна армия и в близко бъдеще няма да разполага. За да придобият руските ВС някакви способности са необходими големи разходи, които Руската федерация не може да си позволи. Отделно досега провежданите "реформи" допълнително влошиха положението и се стигна до смяната на министъра на отбраната, а това е показателно, че сред руските военнослужещи и ВПК има някакво недоволство от сегашното състояние на ВС.

Конфликтите в Грузия и Сирия ясно показват, че Русия трудно може да защити себе си, да не говорим за далечни съюзници, от потенциални агресори. Единственият буфер е ядреното оръжие, но то трудно може да се смята за решение на военен конфликт със страни като Грузия, Азербайджан или Беларус. А за партизански конфликти като в Чечня и Сирия пък е съвсем не приложимо.

Мнението на този руснак е интересно и поне за мен показателно за разрухата в съвременна Русия.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 80
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребител

не е боеспособна и изисква огромни реформи и съкращения ...

това обаче ще е непопулярно и ще остави един куп народ без хляб и работа и ще породи социално напрежениe ...

покрай руската армия директно и индиректно се хранят милиони хора ...

Редактирано от Alexander_Nevski
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Генералът е политкомисар от времената на Брежнев и Горбачов. Според мен не може да му се вярва.

Проверих биографията му и се оказа, че е полит офицер, но това не прави твърденията му по-малко достоверни. За последните две години бяха регистрирани доста брожения в руските ВС, в сл,едствие, на които бяха удвоени заплатите им, но явно напрежението остава. Та такива брожения едва ли са продукт на розовата картинка описвана от Путя. ;)

Редактирано от ganyo
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

накрая току виж военните направили преврат и пак въвели диктатура. :maniac:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не е добре да се стига до подобни ексцесии, защото ще има много страдание и разрушения, а и може да дойде някой луд на власт, който да изнася революцията навън. Не, че сега са цъфнали, та вързали де.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Доколкото съм чел руски форуми, там настроенията са следните. Имаме една патриотична група която хвали собствения ВПК и безаналоговите му творения. Тази група е доволно пъстра и включва освен патриоти и комунисти. Работата е там, че в последните години тече една реставрация на имперското величие на СССР. Доколкото съм чел и съм говорил с млади руски патриоти, които изобщо не са комунисти, те възприемат СССР като руска империя, а колетивизацията, гулаг и чистките като цена която е била платена за да съществува тази империя. В този смисъл те реабилитират Сталин, Брежнев и целия строй, като доблестни мъже които не са се побояли да употребят насилие и заплатят тази цена. Тази група се сближава с комунистите които въздишат по хляба по 20 стотинки и поради любовта си към СССР минават за патриотично настроени.

Разликата с България е, че ние нямаме такава патриотична група която да въздиша по НРБ. Нашите патриоти въздишат или по кан Кубрат и въобще великото минало, или по периода до 1944. Може би, освен малка група бивши военни няма хора които да свързват НРБ с патриотизма.

Втората група която плюе собствения ВПК са добре познатите и у нас либерали. Това са про западно настроени, до голяма степен нихилистично настроени хора, част от които антикомунисти. Както и у нас те с омерзение говорят за изостаналостта на собствената си държава и бленуват за запада.

Писанията които четем за руската армия корелират почти на 100% с хора от тези групи. Така че, трябва да сме много внимателни кой и с каква цел хвали или критикува руската армия.

Сердюков, който беше уволнен беше представител по скоро на либералната линия. Той купуваше техника от запад, поради което беше мразен от патриоти, комунисти и собственото ВПК. Те го обвиняваха в корупция, че купува западна техника за да взема комисионни, а и в саботаж и зловредничество към руската армия. Либералите пък, го хвалеха, че най сетне реформирал изостаналата и небоеспособна руска армия, като при това купувал качествено западно въоражение.

post-70-0-44731500-1354183260_thumb.jpg

Критика към Сердюков за вредителската му дейност в армията.

Редактирано от Frujin Assen
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Днешна Русия,поне по думите на цар Владимир Владимиромич е комбинация,симбиоза от СССР,Руската империя и добрите неща,които биха могли да се вземат от запад.Нормално е руските патриоти да се кефат на СССр,то даже има икони и на Сталин ма тва е друга риба.Въобще така би трябвало да е всеки честен патриот!Не може да си патриот и да отричаш цяла една епоха от държавното съществуване на отечеството си само,защото това не се харесва на западните леберали.

Иначе дали руската армия е боеспособна говори факта,че САЩ все още ги смятат за най-голяма заплаха,по-голяма и от Поднебесната империя. Имаше съкращения,реформи и тнт в армията и сега вече е компактна,мобилна и се превъоражава,а с новите оръжия от типа на "Отец всех бомби" става най-страшното нещо ,което планетата ни може да изпита,опазил Бог!

Впрочем в България има националсти,които се свързват с НРБ ,например Нова зора и Отечествения фронт :google:

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

От тогава започва западането на всяка армия по света. Дори и американците стопират развитието на армията си, а европейските армии приличат по скоро на жандармерии. Но това е нормално, днес никой не застрашава мирът и няма смисъл от огромни армии.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Доколкото знам, Елцин прави големи отстъпки в разоръжаването и "сваля гащите" на армията. След това Путин пооправя положението.

Сега не знам как мога да оценя боеспособноста на една армия. Обикновено има някакви показатели, но не ми се занимава.

"Не столько страшен руский танк,

сколько его пияный екипаж".

Редактирано от sirius
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

не бих казал, че американската армия е западнала. Просто фукцията й вече е полицейска - 'налага демокрация' на по-слабите държавици.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Конфликтите в Грузия и Сирия ясно показват, че Русия трудно може да защити себе си, да не говорим за далечни съюзници, от потенциални агресори.

На Русия никога не й е било зор да защитава Сирия или други далечни съюзници. Те са й съюзници доколкото да ги защитават само на думи и да им продават излишната и остаряла техника.

А за войната в Грузия какво точно имаш предвид? Руснаците постигнаха целите си в нея - Абхазия и Южна Осетия практически станаха независими от Тбилиси. И това беше наложено с военна победа наложена в доста кратък срок (няколко дни) от доста ограничени сили (една въздушно-десантна дивизия и една колона на танковете и пехотата, която влезе през тунел в Грузия до колкото помня). Пък през цялото време в щаба на грузинците имаше американски военни консултанти, така че не може да се каже, че са воювали срещу съвсем неориентиран противник.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

На Русия никога не й е било зор да защитава Сирия или други далечни съюзници. Те са й съюзници доколкото да ги защитават само на думи и да им продават излишната и остаряла техника.

Именно, защото нямат какво ново да предложат, руснаците залагат на "доброто старо време". Но тогава даряваха доста и от сърце. Руснаците имат особен интерес да опазят Сирия, защото там е единствената им база в Средиземно море. Предвид, че очертаващата се тенденция сблъсъците между Великите сили да се измести от контрола върху сухопътните към морските търговски пътища е нормално да положат усилия колкото могат, за да запазят позициите си. САЩ и европейците пък имат интерес да изтласкат руснаците за постоянно от Средиземно море и близоста на Тартус до залежите на нефт и природен газ в Източно Средиземно море.

Да не забравяме, че след Сирия следващия кандидат в списъка е Иран, а после пътя към Средна Азия е открит...

А за войната в Грузия какво точно имаш предвид? Руснаците постигнаха целите си в нея - Абхазия и Южна Осетия практически станаха независими от Тбилиси. И това беше наложено с военна победа наложена в доста кратък срок (няколко дни) от доста ограничени сили (една въздушно-десантна дивизия и една колона на танковете и пехотата, която влезе през тунел в Грузия до колкото помня).

Правя уточнението, че за мен грузинците са тези, които нападнаха и убиха цивилни в Южна Осетия и смятам руската намеса за справедлива.

Авантюрата на наакашвили коства скъпо на Грузия, но руснаците постигнаха победата си над противник, който трудно може да бъде наречен равностоен. Липсата на модерна ПВО система, комбинирана с липсата на изстребителна авиация каза своето. Макар, че грузинците използваха на няколко пъти Су-25, руснаците, разбираемо имаха господство в небето.

Победата си руснаците я постигнаха благодарение на превъзходството си във въздуха, некадърно планираната настъпателна операция на грузинците. Може би са смятали, че руснаците няма да отговорят толкова твърдо и са подценили руските учения в края на юли. Липсва дори един опит от грузинска страна да бъде затворен тунела, по който се предвижиха руснаците.

Относно възможностите на руската армия в този конфликт отговора се крие в твоя пост. Защо ВДВ трябва да минават през тунел? От 2008 целия авиопарк на ВДВ е предаден на ВВС... Още повече, че планът за модернизация на РА до 2020 беше забързан след август 2008, през 2009 Медведев обяви нова концепция за нац. сигурност. и т.н., но това не променя цялостната картина на разруха.

Пък през цялото време в щаба на грузинците имаше американски военни консултанти, така че не може да се каже, че са воювали срещу съвсем неориентиран противник.

Според същите хамерикани от висшия състав на грузинските въоръжени сили "чеп за зеле не става". ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител

Боеспособна е ,ако говорим за дълги,продължителни войни в голям мащаб и на своя територия.Защото победата във война е резултат не само от съвременното оръжие,а от мотивацията и способността на нацията да воюва.Оценката на руски военни анализатори е ,че западните армии /и демокрации главно/ стават за войни от типа на полицейска операция,но не и за такива с над 10 000 жертви от своя страна.За да победи един Хитлер на запада му трябваше пълна мобилизация плюс диктатор като Сталин.Защото съвременната война се закучи дотам неизбежно западното толерастко и разлигавено от демокрация общество задава въпроса за смисъла от нещата.Просто руснаците не трябва да позволяват на запада, с малки мръсни войнички да къса парче по парче.Затова смазаха грузините и се заядоха в Сирия.Знаят че няма да рискува нова глобална война и играят "ва банк'

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Правя уточнението, че за мен грузинците са тези, които нападнаха и убиха цивилни в Южна Осетия и смятам руската намеса за справедлива.

Интересно тълкувание на международното право - а пък ние, по-простите, смятаме, че т.нар. Южна Осетия и т.нар. Абхазия са част от грузинската държава по силата на редица договорености. Изглежда, за анти-САЩианците и русофили до гроб, всичко е приемливо...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

То и Косово е част от Сърбия ,но НАТО се намеси във вътрешен спор и вече не е.Така - руснаците само взимат пример.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Именно, защото нямат какво ново да предложат, руснаците залагат на "доброто старо време".

Ами имат, обаче гледат да пробутат ръждясалото ;) и американците така правят, поне със страните от 3-ия свят. Така че руснаците общо взето не изостават с новите модели танкове и самолети да кажем, но и леко стрелково оръжие и др., проблема е, че няма пари да ги пускат в масово производство.

Наакашвили американците го окрилиха, че ще го подпрат решително, ако работата се спече и той се беше помислил за безсмъртен, ама в крайна сметка го цакнаха. Да оставим спора за справедливостта в тази война, в нея аз видях една боеспособна руска армия, която в много кратко време и използвайки доста ограничена част от силите си постигна пълен успех. Вярно е, че грузинците не дадоха сериозен отпор, някои от позициите като тази при Гори бяха зарязани без да се произведе и един изстрел срещу настъпващия враг, но важното за Русия е да има ефективна армия в собствения си регион - Грузия, Чечня, Дагестан, Туркестан, Сибир, за Сирия не смятам, че ще си дадат такъв зор, целта няма да оправдае средствата, които ще хвърлят. Но предстои да видим какво ще стане.

ВДВ не ги ли пуснаха с въздушен десант, това дето мина през тунела бяха танкове и камиони? И всъщност защо го споменаваш това, смяташ, че преминаването на ВДВ към ВВС ще намали ефективността и нивото им?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

И във втората чеченска война си бяха доста добре руснаците. Небоеспособни бяха през 90-тте и, както се оказа - ппрез 80-тте...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Небоеспособни бяха през 90-тте и, както се оказа - ппрез 80-тте

Боеспособността е важна предпоставка за победоносността на една армия, но не я гарантира. ;)

Ами имат, обаче гледат да пробутат ръждясалото ;) и американците така правят, поне със страните от 3-ия свят. Така че руснаците общо взето не изостават с новите модели танкове и самолети да кажем, но и леко стрелково оръжие и др., проблема е, че няма пари да ги пускат в масово производство.

Проблемът е в това, че технологично новото руско оръжие отговаря на старите сша модели, продадени на страните от "близката чужбина". По Ф-22 се работи от 20+ години докато бъде завършен накрая, а по ПАК ФА-то... БайДъВей Ф-35 също се закучи нещо!

Наакашвили американците го окрилиха, че ще го подпрат решително, ако работата се спече и той се беше помислил за безсмъртен, ама в крайна сметка го цакнаха. Да оставим спора за справедливостта в тази война, в нея аз видях една боеспособна руска армия, която в много кратко време и използвайки доста ограничена част от силите си постигна пълен успех.

Нацвъкили има огромни успехи в превръщането на Грузия в модерна държава, но фиаското от 2008 беше без американска подкрепа. Ако бяха участвали амриканците в планировката щеше да си личи, че има и резервен план. :P Освен, ако не са направили ново предоговаряне тип Малта 1990 и са чертали на някоя салфетка, което не ми се вярва. Руската армия се направи на боеспособна пред една наистина небоеспособна армия/сбирщина. :grin:

Вярно е, че грузинците не дадоха сериозен отпор, някои от позициите като тази при Гори бяха зарязани без да се произведе и един изстрел срещу настъпващия враг, но важното за Русия е да има ефективна армия в собствения си регион - Грузия, Чечня, Дагестан, Туркестан, Сибир, за Сирия не смятам, че ще си дадат такъв зор, целта няма да оправдае средствата, които ще хвърлят. Но предстои да видим какво ще стане.

Не желая да натрапвам мнението си (поне засега :king: ) на другите, но съдейки по руските действия след войната са имали съвсем други (завишени) очаквания от войските си.

Също така руския елит все още възприема разпада на СССР като временно явления, следователно възприемат Русия като глобална сила. Като такава армията й трябва да бъде способна да защитава руските интереси по целия свят, явно са се убедили, че не може. Ето защо започнаха превъоръжаване, което да възстанови изгубените способности.

Съдейски по руските действия около събитията в Сирия мисля, че руснаците са много сериозни в желанието си да запазят присъствието си в региона и да не допуснат преминаването на Сирия във вражия лагер. Защото след Сирия е Иран, а от там пътя към Средна Азия е открит и се оголва тила "близката чужбина". Така руснаците съвсем ще бъдат обкръжени и задушени. Поради чисто географски причини Русия винаги е била принудена да търси контрол върху южните търговски пътища, по които минава износа й, защото северни няма. А да транспортираш една стока от Поволжието до Владивосток, за да я закараш в Индия, Египет или Франция е безкрайно скъпо. Това е водещата причина по руското влечение към юга.

ВДВ не ги ли пуснаха с въздушен десант, това дето мина през тунела бяха танкове и камиони? И всъщност защо го споменаваш това, смяташ, че преминаването на ВДВ към ВВС ще намали ефективността и нивото им?

ВДВ все още са си самостоятелни, но самолетния им парк премина още през лятото на 2008 към състава на ВВС, което за мен е безсмислено. Морската пехота в САЩ е дефакто част от флота, но сътрудничеството между двете "институции" е на високо равнище, докато конфликта е със сухопътните части. Докато при руснаците е точно обратното.Има вътрешни боричкания кой кого да глътне и това създава организационни проблеми. Наскоро стана ясно, че Космическите войски ще станат част от... ВВС.

Като предивсичко морска сила САЩ развиват своя флот и видовете войски, които да му позволят да осигури плацдарм за по-нататъшно настъпление, докато дойде пехотата. Морската пехота почти по нищо не се отличава от баш пехотата и от там идва проблема, защото едните смятат, че има дублиране на функции и т.н. При руснаците като чисто континентална сила е нормално да развият способности за доставка не пехотата по въздуха, но странното е, че конфликта е с подпомагащата структура - ВВС, а не с дублиращата - сухопътни войски. За какви организирани въздушни десанти можем да си говорим. ;)

-------

Какво се разбра и може да се обобщи от темата до тук.

Руската армия все още има способността да се справи с по-малките съседи на страната, но с големи затруднения. Също така в "близката чужбина" Русия няма противник, който да може да се противопостави и да очаква успех в един ограничен/локален конфликт. Докато настъпи времето да избухне пълномащабен конфликт международното положение ще се е задействало, а ако не е руснаците ще успеят да развърнат остатъчния си потенциал. :elf:

За момента руската армия разполага със структура, която би й позволила (евентуално при достатъчно финансиране) да води успешни конфликти някъде из Евразия, но се отделят големи средства и за флота, което може да бъде качествен скок във възприятието на РФ като глобална сила на фона на изгряването на Китай и Индия.

В новото нормално контрола върху морските маршрути, по които се осъществява търговията е най-важен за всички водещи сили. Явно и за руснаците е важно да вземат участие в осигуряването на поне част от маршрутите, които смятат за важни за себе си.

-------

Да ги питам "запознатите" :fish:изобщо дават ли си сметка какво се крие зад "международно право" и знаят ли на колко "прецеденти" (в случая с Ю. Осетия и Абхазия последствия) се гради въпросното право?

Редактирано от ganyo
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами ето - от това че скалъпиха за 0 време ПАК-ФА в сравнение с американците дето от десетилетия го мъдреха Ф-22, излиза че са свръхмобилни ;) Вярно, че имаше епични спорове дали всъщност реално бил изтребител от 5-о поколение, най-вече заради двигателя и там още квото беше. Но все пак на мен ми се струва, че руснаците не изостават с новите модели.

Промяната във ВДВ не е голяма драма. Нормално е и да има разлика с американските структури, при тях концепцията е друга и се залага много на флота. Но е вярно, че задкулисните борби за власт и корупцията при руснаците са къде-къде по-високи и определено се отразяват на цялостната ефективност на армията. Както казах обаче в собствения си регион имат капацитета да контролират положението. А за далечни южни пътища нямат, но никога и не са го имали.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Нека видим какво става в САЩ. Ф-22 го разработваха толкова десетилетия, че остаря преди да го пуснат в производство. Наложило се е, да го доработват във връзка с остарели за 20 години елементи. Накрая произведоха 168 машини и дотук. Машината струва 150 милиона долара, а с отчет на разработката 350 милиона. Този самолет е "златен", защото струва приблизително теглото си в злато. Ф-35 също го строят вече десетилетие и отгоре. Явно имат време и не планират скоро да влезе в бой. Вертолета Команч въобще не го приеха на въоръжение. Нямат и нов танк, новото им САУ Кръстоносец също го спряха.

Както виждате, дори най осигурената и богата държава не обновява особено армията си, вие искате това да прави Русия, защо? Ето, руснаците разработваха танк ново поколение. Беше практически готов, но се отказаха от него-няма смисъл казаха те. Да гониш папуаси чудесно става и с Т-90, а голяма война не се планира. Отгоре на всичко, след 1989 нито една от водещите танкостроителни държави не разработва нов танк! Сега на мода са разни леки машини, с които да гонят талибаните из пустинята.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Боеспособна ле е руската армия?

Да!

Иначе отдавна да бяха сложили Русия на заден ред м-у нациите.

Задето се задават такива въпроси, навярно лобито заинтересувано с бизнисът в оръжие, смята да откърти малка повече от държавният бюджет...Ще стане. Благодарение например сирийските събития...

:gathering2:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Няма такова нещо, поне по отношение на авиацията, просто руснаците са тръгнали по друг път на развитие, който не изключва близкия маневрен бой като концепция. Какво са виновни, че американците са се вътрили толкова яко с тоя стелт? Те едва са вкарали Ф22 на въоръжение и още не са разработили Ф 35 до край и вече има предпоставки за обезсмислянето на стелта като концепция. А стелтовете им са с маневрените характеристики на предното поколение руски изтребители. Така че какъв им е проблема на руснаците? Дори старите им модели в момента на въоръжение имат маневрените характеристики за да се бият с новите американски стелтове в маневрен бой (новите им модели далеч ги превъзхождат). В момента в който стелта отпадне като фактор благодарение на разни нововъведения като пасивните радари и новите оптични средства, американските скъпи тухлички ги пиши плячка.

Доколкото съм запознат с тематиката американската концепция за въздушен бой не предвижда воденето на бой от близко разстояние, а цели нещата да се разрешат от далеч. Затова американските самолети са скъпи технологични джаджи, а руснаците изоставайки технологично предпочитат да наблегнат на маневреността. Но какъв е смисъла от маневренност за евентуален близък бой, ако врагът може да те свали от 60+ километра?

Още малко за технологичната надпревара по света:

Китай и изтребителят от шесто поколение 31.12.2012, 10:11

4h_50594648.jpgПрез последно време се появяват все повече съобщения, че Китай е не само единствената страна, която едновременно реализира две програми за създаване на изтребител от 5-то поколение, но има активен проект и за изтребител от 6-то поколение.

По-рано съществуването на такива проекти беше предмет на слухове, но наскоро наличието на програмата бе потвърдено от китайската преса. Вероятно мащабните работи за създаване на изтребител от 6-то поколение ще започнат в идното десетилетие.

Вниманието на експерти привлече една статия в „Китайски промишлен вестник”, където пише за внедряването на модерни системи за автоматизирано проектиране на Шенянската авиопромишлена корпорация. В статията се казва, че в Китай е пусната платформа за автоматизирано проектиране на самолет от 6-то поколение.

По отношение на самолетите от 5-то поколение в професионалната среда до момента е изработен един списък от критерии – такива като малка забележимост, свръхманевреност, висока скорост. А относно 6-то поколение засега общи критерии не съществуват.

С концептуално проектиране на такива комплекси сега се занимават във Франция и САЩ. По-специално, компания Lockheed Martin представи миналата година изображение на такъв перспективен самолет. Предполага се той да е безпилотен, да има нови оръжия (по-специално, електромагнитни оръдия и лазери), още по-висока скорост и далечина на полета в сравнение със самолетите 5-то поколение.

Въпреки това, дори в САЩ процесът на създаване на самолети от 6-то поколение е в най-предварителен етап на формиране на изисквания и основни подходи към подобни машини. Изследвания в тази насока се водят от Военноморските сили и Военновъздушните сили на САЩ. Предполага се самолетите от 6-топоколение да се появят не по-рано от 2020, а по-скоро през 40-50-те години.

Относно изискванията, които китайските специалисти предявяват към самолетите от 6-то поколение, е известно още по-малко, отколкото към аналогични проекти на Запад. Програмата по създаване на самолет от 6-топоколение, наред с двете програми по 5-то поколение, е поредно потвърждение, че Китай се позиционира като перспективна свръх държава, изравнила се със САЩ, а в нещо и изпреварила ги.

Успехите на Китай в това състезание ще зависят главно от ефикасността на прокарваната сега подкрепа на науката и реформирането на университетите, както и от състоянието на основните отрасли на промишлеността, такива, като металургията, производството на авиационни композиционни материали, електронната промишленост и т.н.

http://bulgarian.ruvr.ru/

http://svodka.start....ё (16-31)-18952

Редактирано от ganyo
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...