Отиди на
Форум "Наука"

Истината за конфликта в Сирия – интервю със сириец


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Знаем, че нашият сайт по принцип не пише за подобни теми, но идеята на Под Моста е да бъде свободен, независим портал за актуалните (е, не винаги) неща, които вълнуват вас и нас. Затова и по изключение писахме за протестите, затова и сега ще пишем за конфликта в Сирия. Представяме ви едно наистина адски интересно интервю с българския сириец Дахер Дахер, известен повече у нас като най-забавния книжен блогър Dah Lammoth.

Дахер е на 31 години, работи в БАН и живее в София. В момента е един от най-популярните книжни блогъри у нас. В същото време поддържа друг, отново изключително популярен, хумористичен блог за „нещата от живота“ и кино. Третият му блог, и една от причините, заради която реших, че е най-подходящият човек за това интервю, се казва „Истината за Сирия“ , в който публикува статии по темата на английски и български.

Димитър Панайотов: Как започна всичко?

Дахер Фарид Дахер: Както винаги истинската причина се крие в откриването на нови находища на природен газ – около районите на Тартус и Латакия – двата големи пристанищни града, които са аналози на Бургас и Варна в Сирия. Понеже съм работил по въпроса – става дума за т.нар. Левантийски басейн, който по предварителни изчисления има потенциал за 3.5 трилиона кубични метра природен газ, както и на най-малко 1.7 милиарда барела нефт. Втората причина е получаването на т.нар. Шиитски полумесец между Иран, Ирак и Сирия. Иранците започнаха проект, чрез който тръбопроводите минават през Сирия и оттам излаз за Средиземноморието. Иранците сключиха и сделка с Пакистан – така тръбопроводите достигат директно до Китай през пакистанска територия. Това сериозно нарушава интересите на САЩ и техните васали – Саудитска Арабия, Катар, Турция и Кувейт. Не е чудно, че те са основните спонсори на бунтовниците, нали?

Историята за това как са измъчвали деца в град Дараа е изфабрикувана и преиначена. Това беше вкаран елемент, за да избухне пламъкът – а от там спиране няма. Елементарна пропаганда, която исторически винаги се е получавала. Още от библейски времена.

Защо и кой се разбунтува?

Първоначално се разбунтуваха много хора и то от различни класи и етноси. Постепенно обаче вълненията започнаха да утихват. Тогава бе вкаран сектариански елемент – просто отвън искаха да предизвикат война, да съсипят инфраструктурата на страната и бе много лесно да се използва религиозното многоoбразие в Сирия. Сега се бунтуват единствено консервативно и радикално настроените сунити, т.е. ислямистите – хора, симпатизанти на Мюсюлманските братя, които бяха враг номер едно на сегашния светски режим на Асад. Това са все хора от по-бедните квартали и градове в страната – характеризират се с висока раждаемост, ниска грамотност и съответно са лесноконтролируеми. Свободната армия всъщност представлява общо название на десетки ислямистки въоръжени групировки – като почнем от Ал-Нусра, минем през Ал-Фарук, и стигнем до Ахрар Ал-Шам и десетките подобни. Две трети от тях дори не са сирийци, а нещо като талибаните – вкара ислямисти от Либия, Афганистан, Пакистан, Чечения, С. Арабия и т.н. Точно както се случи в Афганистан преди време.

Кой има най-голяма полза от война?

САЩ. Те са насочили поглед към Иран, който е най-големият играч на природен газ, наред с Катар и Русия. Само напомням факти, без да искам да бъда обвиняван в предразсъдъци, ксенофобия и други глупости. Израел започна експлоатацията на находището в Тамар – може да се разгледа като част от Левантийския басейн. Факт, нали? Другите страни, свързани с находищата в тази част на Средиземноморието – Кипър и Гърция, изпаднаха във финансови кризи, а в Ливан съвсем скоро ще започнат проблемите… Както и очевидно в Иран, а може би и в Пакистан.

Какви са историческите предпоставки за този конфликт?

Фамилията Асад, която управлява страната, са алауити, т.е. шиити. Алауитите са малцинство, едва 12% от населението на страната, а бяха завладели голяма част от печелившите отрасли – телекомуникации, ресурси. Трябва да се отбележи, че алауитите са светско настроени, те празнуват Kоледа заедно с християните, а жените никога не се забраждат. Сунитите са над 70%. Християните са между 10 и 12%, т.е. близо 2,5 милиона. Съюзниците от САЩ и С. Арабия искаха да се възползват именно от този елемент – те се надяваха да спечелят сунитите на своя страна и да направят преврат и да качат тяхна марионетка. Това, което забравиха, е, че голяма част от сунитите са светско настроени хора. Сред тях има близо 2 милиона кюрди, над милион бедуини, около 1 милион туркмени, половин милион палестинци, а освен тях има черкези и т.н. Не им се получи. Затова вкараха ислямисти от цял свят – от това най-страдат християните, чиито селища са брутално ограбвани и малтретирани. Само тази седмица бяха нападнати Сейдная, Мармарита, Махарде – все християнски градове. Както и християнският квартал в Дамаск – Баб Тума. Така се получи не война за демокрация, а борба за светска държава срещу шериат и ислямистка такава.

Защо подкрепяш правителството, а не бунтовниците?

Ето ти една история свързана с България. Ако някой си спомня събитията в Пазарджик и ислямо-салфитското шествие там, нека му известя, че организатор на тези „учения”, по-късно и подсъдим, бе Муафак Ал-Асаад, а той е братовчед на….Риад Ал-Асаад - символът и лидерът на свободната армия, т.е. на бунтовниците. Защо никоя медия не спомена този факт? Аз как да се идентифицирам с човек, чиято фамилия се занимава с разпространение на радикален ислям и шериат? Как да се идентифицирам с престъпници и главорези, каквито са 90% от Свободната армия, и които искат да избият християните и всички различни в Сирия. Как да се идентифицирам с армия, която където и да е влязла, налага шериат и гони малцинствата? Това е нетърпимо, ежедневен терор, прикриван от западните и българските медии. Имам ли друг избор, освен да застана зад светската диктатура на Асад? Не, нямам. Не че я харесвам. Мога да те уверя, че поне 65% от сирийците са зад Асад, а зад бунтовниците са брадати, зомбирани наемници, финансирани от Саудитска Арабия, Катар, Мюсюлманските братя, Ал-Каида и за съжаление – САЩ и Европа. Победата на бунтовниците означава смърт за всички малцинства и светски структури в Сирия, ужас за близо 65% от населението. Означава кошмар за всички нормални хора в Сирия. Как успяха медиите да направят така, че хората да си мислят, че бунтовниците са някакви клетници…та нали 2/3 от тях не са дори сирийци!

Какво беше положението в Сирия преди и какво е след войната?

Сирия нямаше един долар външен дълг, образованието и здравеопазването бяха безплатни, имаше масово производство, заводи, имаше затворени цели промишлени цикли. Преди войната Сирия се развиваше с бързи темпове. Много сирийци в България се връщаха в родината си, заплатите бяха по-високи от тукашните, имаше много работа, много възможности. Нямаше корпорации, които да завладяват пазара, а дребното занаятчийство и семейният бизнес процъфтяваха. Разбира се, имаше и лоши страни – писането на доноси, прибирането и изчезването на политически затворници, някои от тях наказани за привидно смешни и недоказани неща и т.н. Никой не може да отрече това, но в крайна сметка Сирия бе хиляди пъти по-демократична и по-светска държава, отколкото например Кувейт, Саудитска Арабия и Катар, или Бахрейн. Защо не сложат демократични режими там? В Саудитска Арабия и Катар християнството и християнските символи са забранени, жените нямат почти права, на чужденците им се взимат паспортите, когато постъпват на работа… и се управляват от деспотични фамилии. Каква демокрация имаме там? Сирия бе най-толерантната, най-светската страна от всички други мюсюлмански страни взети заедно. Християните имаха пълни права, почивка в събота и неделя, имаха собствени съдилища…къде другаде имаше такова спокойствие? В Саудитска Арабия може би? Където християнските проповеди се наказват със смърт? Съсипаха най-светската страна в региона. И си залагам всичко, че ще я превърнат в нетолерантна уахабитска дупка.

Реално какво е мнението на сирийците за конфликта и преувеличават ли медиите цялата война?

Имаме сериозно разделение. Зависи кого попиташ. Но в България има много сирийци и съотношението е доста показателно. 95% от християните, включително и арменците, както и 95% от алауитите и друзите са на страната на Асад, към тях са и голяма част от светско настроените араби сунити, палестинци и кюрди. Общо са 2/3, но ако попитате другата страна вероятно ще ви кажат обратното, макар и дълбоко в себе си да осъзнават, че е така. Над 95% от опозицията пък са консервативни сунити, тук там с няколко купени християни или алауити, които ги слагат на водещи позиции, за да замажат ситуацията и да не се червят. По мое мнение общо са по-малко от 1/3 от сирийците. Разделението е голямо и остро. Войната е повече от кървава. На страната на бунтовниците се включват ислямисти от цял свят, предимно от С. Арабия, Пакистан, Афганистан, Тунис, Чечения, Либия, Ирак, Катар, Кувейт, Судан и т.н. Аз съм християнин (фиктивно) и в тази война загубих близо 20 от моите роднини. Повечето са жени. Болезнено е. Всичките убити с атентати и зверства от т.нар. бунтовници. В Сирия няма да срещнеш християнско населено място, което да не е нападано и разграбено от бунтовниците. Войната е жестока. Ако американците наистина се намесят и помогнат на тези внесени „опозиционери” – това означава край на всички християни и на всички малцинства в Сирия. Така, както стана в Ирак, където вече няма християни. А Сирия е родината на християнството. Та нали Христос е бил арамеец, които са били от т.нар. сириани.

И накрая – какво според теб е бъдещето на страната и въобще развоят на събитията?

Има много варианти – бунтовниците да спечелят и Сирия да се превърне в радикална ислямистка държава, каквито са Катар, С. Арабия. Лош вариант, но за съжаление най-вероятният, ако САЩ се намеси директно. Друг вариант е страната да се разцепи на две или повече части. Трети вариант е статуквото да се върне както преди. Но каквото и да стане, Сирия няма вече да е независима и войната ще я тресе дълги години наред. За съжаление, приказен край няма, бъдещето е срутено. Противниците на Сирия вече постигнаха своето.

п.п
Интервюто е публикувано първоначално в Security.bg

Видео по темата, направено от Дахер вижте тук:

http://podmosta.bg/syria/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Разполагам с много интересен коментар на мой приятел полуиракчанин относно това интервю: коментарът е, че това мирише на партенка и пропаганда. Газ почти няма. Асад е имал много врагове в страната.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Дахер Фарид Дахер: Както винаги истинската причина се крие в откриването на нови находища на природен газ – около районите на Тартус и Латакия – двата големи пристанищни града, които са аналози на Бургас и Варна в Сирия. Понеже съм работил по въпроса – става дума за т.нар. Левантийски басейн, който по предварителни изчисления има потенциал за 3.5 трилиона кубични метра природен газ, както и на най-малко 1.7 милиарда барела нефт. Втората причина е получаването на т.нар. Шиитски полумесец между Иран, Ирак и Сирия. Иранците започнаха проект, чрез който тръбопроводите минават през Сирия и оттам излаз за Средиземноморието. Иранците сключиха и сделка с Пакистан – така тръбопроводите достигат директно до Китай през пакистанска територия. Това сериозно нарушава интересите на САЩ и техните васали – Саудитска Арабия, Катар, Турция и Кувейт. Не е чудно, че те са основните спонсори на бунтовниците, нали?

Глишо, газ има до пос.ране. Остави ти какво пускат в превод от Ройтерс в сайтовете на Економедия.

Ето два други текста, съвпадащи с казаното от Дахер:

Oil and Gas find offshore Syria motive for US Israeli mercenary uprising and bloodshed in Syria

http://counterpsyops.com/2012/12/02/oil-and-gas-find-offshore-syria-motive-for-us-israeli-mercenary-uprising-and-bloodshed-in-syria/

Геополитика газа и сирийский кризис

http://www.fondsk.ru/news/2013/05/29/geopolitika-gaza-i-sirijskij-krizis-20759.html

П.П. За наличието на огромни залежи от газ в акваторията на Сирия и Ливан днес ми спомена и един мой приятел, роден и отрасъл в Сирия.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Глишо, газ има до пос.ране. Остави ти какво пускат в превод от Ройтерс в сайтовете на Економедия.

Ето два други текста, съвпадащи с казаното от Дахер:

Oil and Gas find offshore Syria motive for US Israeli mercenary uprising and bloodshed in Syria

http://counterpsyops.com/2012/12/02/oil-and-gas-find-offshore-syria-motive-for-us-israeli-mercenary-uprising-and-bloodshed-in-syria/

Геополитика газа и сирийский кризис

http://www.fondsk.ru/news/2013/05/29/geopolitika-gaza-i-sirijskij-krizis-20759.html

П.П. За наличието на огромни залежи от газ в акваторията на Сирия и Ливан днес ми спомена и един мой приятел, роден и отрасъл в Сирия.

Газ има, но в акваториите на Израел и Ливан. Досега не съм срещал авторитетно издание, което да дава някаква конкретика за открити в акваторията на Сирия особено големи газови залежи.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

А и недопускането на алтернативен газо/петролопровод от Иран /през Сирия/ към Средиземноморието звучи доста логично. Последното нещо, за което се грижат Щатите е защитата на цивилното население в Сирия. Но за първи път те напълно открито толерират терористи и явно искат и тази светска държава да затъне в блатото на фундаментализма, подобно на Либия и Египет.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Последното за нещастие е вярно, Романе.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Моите 2 стотинки по темата, без претенции за прецизност. Първо, естествено, съм абсолютно против нападение на САЩ над Сирия. Съвсем очевидно кръговете, които доминират политическата стратегия на САЩ си търсят причина за война със Сирия. От провала във Виетнам насам, щатите избягват решителни сухопътни операции и гледат да решават нещата по въздух и като използват чужда сила за пехота, т.е. ще помелят Сирия от бомбардировки, ще избият буквално стотици хиляди абсолютно невинни хора, далеч повече от жертвите на газовата атака, под предтекст че отмъщават за ... газовата атака. И на кого ще отмъстят? Ако се наложи, най-вероято ще използват турски войски за пехота. Турция изгаря от неоосманистки амбиции и Ердоган вече изяви мерак да го направи, което не е изненада, и между впрочем, изкарва на повърхността още нещо - конфликт между Турция и Израел няма, двете страни играят доброто и лошото ченге в близкия изток, като ролята на Турция е на доброто, за да трупа червени точки в ролята на адвокат на арабите; в същото време е готова да бъде абсолютно безпощадна, когато Израел и Америка поискат.

-не, не става въпрос за газ и за природни ресурси. Става въпрос за "стабилизация и модернизация" на близкия изток, ама така, както го разбира Америка. Без оглед на жертвите. След Афганистан и Ирак идва ред на Сирия, и така, докато целия близък изток бъде подчинен на желязната воля на американските (демократични - републиканците са изолационисти по традиция) елити, до пълна и абсолютна безропотност. До 20-30 години ще го направят, ще създадат някакъв панарабски съюз по подобие на европейската общност и ще назначат Израел или Турция за лидери на региона, макар че сделката изглежда е подкрепа за амеркика и израел в бл. изток - ходатайство на америка и израел за вкарването на Турция в европейската общност, последното, между впрочем, би дошло дюшеш и на трите страни. За мене, това, което са замислили за Сирия, е престъпление с оглед на това, че отново ни най-малко не ги е грижа за цивилните жертви. Самият американски народ е в ужас от идеята за нова война в близкия изток - бърз поглед във форумите на яху показва, че всеки постинг срещу американска намеса е със стотици плюсове одобрение. Обикновените американци не са изтрещели съвсем още - наясноса, че поредната война, както обикновено, нито е в американски интерес, нито в сирийски. След като "омиротворят" близкия изток, ам. политически елити ще се насочат към последната крепост - Русия. Най вероятно ще използват някой козел за сламен човек, който да направят президент и да обърнат курса на руската политика в удобна за америка посока, докато ги поставят под пълен контрол и тях.

Между впрочем няй одобрявания постинг в хъфингтън пост - една от най-популярните интернет медии в америка и канада, е на човек, който твърди, че с изявлението си за сирия Путин е направил Обама да изглежда жалък, а себе си като рационален и разумемен политик. Някой трябва да познава традиционната русофобия на обикновения американец, за да си даде с/ка за каква непопулярност на идеята за война говори одобрението на действията на архи врага Путин, който беше наречен буквално "по-мислещ за Америка политик от Обама". С други думи, неадекватъните и агресивни действия на ам. администрация вдигнаха акциите на Путин в америка и свалиха тези на собствения им президент. Не, не е изперкала напълно америка, макар че е на път.

Но, както и да е, ни най-малко не става въпрос за природните богатства на Сирия" - става въпрос за целенасочена политика към отслабване на арабския свят - с цел преустройство, която америка води с желязна настойчивост от падането на източния блок насам без оглед на собствените и чуждите жертви. Те не искат "омиротворен" Египет, примерно. Те искат слаб Египет. Същото се отнася и за Сирия, и за Либия и т.н. За всичките. Китай е държан от щатите на желязна икономическа каишка, като куче. Същото се отнася и за Индия. Европа е така доста отдавна. От известно време - и източна Европа. Сащ осъществяват мащабно преустройство на света, по техния израз, one step at a time. Защо - те си знаят, да кажем. Не че не знам. но не мога да го напиша дори във форум.

Америка има капацитета и стратегическото мислене да направи, каквото е намислила и на практика няма противници. Но не задължително това, което е добро за ам. политически елити, е добро и за света, и дори добро за самата америка. От там и симпатиите на обикновения американец към изявлението на Путин. Америка може да се провали само при грешно направена сметка. Образователното ниво на Америка върви стремглаво надолу поради реформите, с които замениха обективността с полит коректност - то и това е идеята на политкоректността, общо взето, да се крие истината и да се правят хората да живеят в един измислен свят, само че тези малоумници, които произвежда целенасочено системата, са нож с две остриета - от тях се очаква да бъдат конкурентни и на нивото на предшествениците си, а това, без обективно образование, може и да няма как да стане, поради което Америка светкавично губи интелектуален капацитет и това може да доведе и до загуба на технологично и стратегическо превъзходство за сметка на страни, които в наши дни изглеждат аутсайдери, но ако запазят обективността на образованието си и независимостта си от америка достатъчно дълго, ще произведат генерации, които ще са далеч по-способни и компетентни от американските генерации "учени" и "политици". Горе долу в това е и надеждата на човечеството, колкото и да е странно. Не вярвам в "доброто" на Америка. Не можеш да постигнеш добро чрез вършене на зло. А бомбардирането на невинни хора не е добро и никакви "велики" цели не го оправдават, те тия цели не са ни най-малко велики. Самата Америка в момента идеологически е буквално парализирана от тоталитаризъм, който е сравним с тоталитаризма на идеологемите на източния блок, което обаче не се отразява добре на компетентността на новите генерации и от там може да дойде засечката.

Много бързо влязохме в период на нов тоталитаризъм - само 20 г. след края на последния. Не говоря за България, а за америка. Америка е много по-силна от някогашният съветски съюз - засега - и поради това много по опасна, няма конкурент. Поради което и проблебът на Сирия.

Редактирано от Южняк
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Но, както и да е, ни най-малко не става въпрос за природните богатства

на Сирия" - става въпрос за целенасочена политика към отслабване на

арабския свят - с цел преустройство, която америка води с желязна

настойчивост от падането на източния блок насам без оглед на собствените

и чуждите жертви. Те не искат "омиротворен" Египет, примерно. Те искат

слаб Египет. Същото се отнася и за Сирия, и за Либия и т.н. За всичките.

Китай е държан от щатите на желязна икономическа каишка, като куче.

Същото се отнася и за Индия. Европа е така доста отдавна. От известно

време - и източна Европа. Сащ осъществяват мащабно преустройство на

света, по техния израз, one step at a time. Защо - те си знаят, да

кажем. Не че не знам. но не мога да го напиша дори във форум.

Със или без газ, целите така или иначе пак са икономически. Предполагам, че под отслабване може да се има предвид постоянно военно напрежение, а това също подхранва определени бизнеси. Освен, че съсипва икономиките на дадените страни.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Интересно ще е Южняка все пак да намекне за целите на цялата патаклама.

Далеч от теорията за световната конспирация , дали серията от нелогични действия не се дължи на едно определено лоби с цел да се охлаби леко около врата на една определена държава.

За което обаче не е прието да се говори дори по форумите :grin:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Пленник в Сирия: Газовата атака край Дамаск е дело на бунтовниците

Белгийският учен и писател Пиер Пичинин да Прата, който вчера бе освободен от 6-месечен плен в Сирия, заяви пред телевизия RTL, че газовата атака край Дамаск от 21 август е организирана от ислямистки бунтовници.

„Имах случай да чуя разговор между бойците за подготовка на газова атака с цел да бъде провокирано чуждестранно нахлуване в страната. Мой морален дълг е да съобщя за това“, заявява Пичинин. Особена тежест на думите му придава фактът, че винаги досега той се е изказвал в подкрепа на сирийската опозиция.

Като преподавател в лицей в белгийския град Филипвил Пичинин в последните години се занимава с изучаване на протестните движения в арабските държави и прекарва отпуските си в Либия, Йемен и Сирия. От началото на военния конфликт в Сирия той е посещавал страната седем пъти и два пъти е отвличан.

Първия път бунтовниците от антиправителствените сили го вземат за заложник през май 2012 г., но след няколко дни изтезания и побои става ясно, че не могат да получат откуп за скромния преподавател и той е освободен. Втория път той е похитен по време на великденската си ваканция в Сирия през април. Вчера той бе пуснат заедно с друг пленник – италианския журналист от в. „Ла Стампа“ Доменико Куирико, като и за двамата, според някои медии, сирийските опозиционни бойци са получили откуп.

От белгийското Министерство на външните работи обаче твърдят, че не са плащали откуп. „Не е в нашите принципи да преговаряме за изплащане на откуп“, заявява белгийският външен министър Дидие Рейндрес, цитиран от „Интерфакс“.

http://fakti.bg/world/76212-plennik-v-siria-gazovata-ataka-krai-damask-e-delo-na-buntovnicite-

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Бунтовниците използвали химическо оръжие по погрешка :

In a report that is sure to be considered blockbuster news, the rebels told Mint Press Reporter Yahya Ababneh they are responsible for the chemical attacklast week.

MPN reporter Ababneh said that rebels allegedly told told her the chemical attack was a result of mishandling chemical weapons.

This news should deflate the accusations, against theAssad regime, coming from the U.S., Britain, France and the Arab League.

Since the chemical attacks last week, the Assad government was immediately blamed. On Monday, Secretary of State John Kerry said: That Assad’s guilt was “a judgment already clear to the world," according to theguardian.com. ...

Източник : http://www.examiner.com/article/breaking-news-rebels-admit-gas-attack-result-of-mishandling-chemical-weapons

Редактирано от Петър Петров
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

терористите никога не използват оръжия за масово поразяване по погрешка.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

8 неща, които медиите (не) ви казват за Сирия

1. Кои са бунтовниците?

Медиите се опитват да ни пробутат тезата, че бунтовниците са клети сирийци, които се бунтуват срещу жестокия режим на Башар. По-голямата част от бунтовниците са всъщност муджахидини, които нямат нищо общо със Сирия, а са привнесени ислямисти от цял свят. Това го видяхме вече в Афганистан, когато САЩ използва същата технология. Много хора си мислят, че талибаните са афганистанци. Не, не са. Това са въоръжени ислямисти от други страни (С. Арабия, Катар, Судан, Тунис и т.н.) , вкарани и финансирани (смята се, че става въпрос за $6-20 млрд) от САЩ чрез т.нар. доктрина на Рейгън за да се борят срещу влиянието на СССР.

Клиповете, които самите бунтовници в Сирия качват, показват, че това са една паплач, която се мотивира чрез грабежи, плячкосвания и разрушения. Ядене на сърца, разпорване, показни убийства по най-брутален начин, влачене на хора по асфалт с автомобил, рязане на гърла, въоръжаване на 11-12 годишни деца, всичко това придружено с крясъци Аллаху Акбар. Психологически се опитват да внасят ужас и страх сред населението, като показно отправят послания с какви нечовешки жестокости ще бъдат приложени към всеки, който не е с тях.

А когато попитате някои от “опозицията” какво представляват бунтовниците, веднага сменят темата.

2. Радикалните елементи са малко, а Свободна сирийска армия се бие и с тях.

Лъжа! След като цял свят вижда с очите си какво правят десетките ислямистки групировки, начело с Ал-Нусра, Ахрар ал-Шам и подобни, медиите и опозицията започват да мажат и хвърлят прах в очите на хората – видите ли, това е малка фракция от опозицията, а Сирийската свободна армия щяла да са бие с тях (ама след като свалят Асад). Всъщност истината е, че такава Свободна армия не съществува, а тя самата представлява сбирщина от радикални ислямистки групировки, всичките с една и съща идеология – налагане на шериат и създаване на ислямистка държава. Опозицията с по-светски настроения е извън страната и въобще нямат представа какво се случва вътре в нея, и нямат никакъв контрол. Самите лидери на т.нар. Свободна армия са откровени ислямисти. Като примерно символът на тази армия – Риад Ал-Асаад, чиито роднини са известни “проповедници” на шериата и се занимават с разпространението му в Европа. Като неговия братовчед Муафак Ал-Асаад, който организира ислямистките шествия в Пазарджик, а другите в момента строят една от най-големите джамии в Швеция. Има достатъчно клипове на лидерите на тази армия, в които те ясно показват каква им е идеологията – религиозен фашизъм.

3. Близо 70% от сирийците подкрепят Асад.

Да, точно така. Колкото и да ви звучи невероятно е така. Това не означава, че всички харесват Асад и диктатурата, но при внесени 100 000 ислямисти от цял свят сирийският народ твърдо се солидаризира зад светската кауза. Това и обяснява защо режимът още не е паднал, въпреки че реално Сирия води война с няколко страни едновременно. Не е тайна, че тези ислямисти са финансирани от С. Арабия, Катар, Турция, САЩ и Великобритания.

4. Избиване на християни и малцинствата в Сирия

Когато някой отвори тема по този въпрос, всички свеждат глави към пода и си подсвиркват. Сирия е мулти-етническа страна и САЩ сътвори една от най-безумните, направо малоумни грешки – вкара терористи по вече познатата формула в Афганистан, забравяйки че в Сирия има над 2,5 милиона християни, а над 40% от населението са от т.нар. малцинства. Всичките в момента са пред угрозата да бъдат заклани от въоръжени престъпници, обучени да колят и бесят, и които са в страната единствено за да разграбват и рушат.

Онзи ден Свободната сирийска армия нападна Маалула- градът светиня, единственият, в който се говори още езикът на Исус Христос, арамейския. Чеченец се самовзриви и отвори пътя за останалите “бунтовници”, които нахлуха в града с викове “Алаху акбар” и разрушиха един от най-старите християнски храмове в света, а също така караха местното население да станат мюсюлмани преди да бъдат заклани. Светът в момента мълчи, но истината е, че всички кървави убийства и цялата трагедия е предизвикана не от режима, а от “бунтовниците”, вкарани и спонсорирани от Катар, С.Арабия – доминионите на САЩ.

Фактът, че всички християни и почти всички малцинства са на страната на Башар е твърде показателен за това, какво представлява опозицията, нали? И не че всички харесват Башар, но при условие, че Сирийската арабска армия в момента е единствената преграда между тях и ислямистите, между животът и смъртта, повече от логично на коя страна ще застанат, нали. Дори повечето въобще да не харесват Башар.

Някой въобще питал ли се е какво ще се случи, ако тази преграда и стена падне? При толкова много безчинства, които извърша “Сирийската” свободна армия досега, какво ще ги спре да извършат поредния геноцид? Направо е гнусно как западната преса мълчи и се опитва по всички възможни начини да замаже този факт.

5. Хизбула са виновници за всичко.

След като се разбра, че почти всички “бунтовници” в Сирия са ислямисти от радикални групи, опозицията започна да използва гузно картата “Хизбула”. Да, вероятно има 2-3 може би 4 хиляди бойци на Хизбула в Сирия, които пазят инвестициите на Иран, но не те рушат църкви и не те избиват християни. Не те разрушават и изнасят за Турция заводи и предприятия. Не те искат да наложат шериат и се гаврят с населението. Не те ядат сърца и разпорват жертвите си, а след това доволно качват клиповете си в интернет.

Никой не е почитател на Хизбула. Но в крайна сметка наличието на тази групировка в Сирия спомогна за справянето с истинския проблем – бойците на Ал-Каида и привържениците на Мюсюлманските братя. Пропагандната машина на опозицията използват тази карта за да оправдаят масовите убийства, извършени от бунтовниците и да замажат кланетата в градовете, които т.нар. Свободна армия извършва.

По просто казано, ако Хизбула са лошите, то тогава Ал-Каида, Мюсюлманските братя и техните спонсори от Турция, Катар, С.Арабия и САЩ са направо изроди на стотна степен. Ако Башар е убиец, то водачите на споменатите страни са масови убийци, изроди и шизофреници. Сирийският народ има правото да избере далеч по-малкото зло.

6. Глупости, всички казани неща по-горе е пропаганда. Башар е убиец.

Преди няколко дни, една американка от сирийски произход, от християнското малцинство, почти разревана се произнесе пред лоената топка сенатор МакКейн, обяснявайки как всъщност бунтовниците са убили братовчед й и продължават да избиват там християните. Позната история, но МакКейн безчувствено и нагло вместо да отговори, отново пусна развалената плоча, която всички ползват – че Асад е масов убиец. Сякаш й каза – и какво от това, Асад е убиец, какво като мрете ?

Асад със сигурност не е агънце, но как бихме си обяснили, че 2/3 от сирийците го подкрепят и защо се получи така? Той да не зъл маг, който с вълшебна топка контролира 400000-на армия, всеки войник от които има семейство или роднини?Ако Асад е боклук, какво да кажем за вас, г-н МакКейн, нали такива като вас финансират 100 000 муджахидини, за да могат да рушат инфраструктурата (за радост на една съседна държава) и да избиват друговерците и противниците на шериата? Какво да кажем за тях? Дали щеше да има кръвопролития, ако те не бяха вкарани и не бяха очевадните лицемерни и нагли, но много хитри провокации. Да, да го кажем така: ако едната страна е торба лайна, то другата е цял океан от лайна и вие г-н МакКейн съвсем сериозно допринасяте нивото на лайняния океан да не спада, поддържайки го с метанови ви лъжи.

Като заговорихме за газ, по същия посочен метод се отговаря и за останалите неща.

Ако споменеш газовите находища – това е било руска пропаганда. Следват обвинения за комунизъм.

Избиването на хора от бунтовниците – това е руска пропаганда. Следват обвинения за леви убеждения.

Щото видите ли Иран, Русия са зад Башар, затова е позволено на бунтовниците да правят каквото си поискат с хората в Сирия, които не искат шериат. Що за аргумент е това? Защо се крият зад този аргумент, толкова яростно? Интересно е категоричният отказ от страна на САЩ да осъди престъпленията, брутални и фашистки по природа, извършени от бунтовниците. Ами ако бунтовниците са използвали хим. газ? Тогава дали ще ги нападнат и обезоръжат? Защо преди да се направи разследване веднага по сигнал се обвинява Асад? И какъв е смисълът Сирийската арабска армия да ползва хим. оръжия, при условие, че печелеха битка след битка, а бунтовниците бяха пред крах? Кой има по-голяма изгода и що за безумие е да извършиш подобно нещо? Направо е противно.

7. Какво ще бомбардират САЩ и кой ще спечели от това.

След като стана ясно, че бунтовниците губят сериозно позиции и бяха на път най-сетне да бъдат изтласкани, САЩ приложи последната си карта – химическо оръжие. Както се вижда едни и същи номера във всяка война. Какъв смисъл има Асад да използва такова, след като е гледан изпод две лупи от цял свят и знае, че САЩ търси и най-малката причина да влезе в нея и да защити наемниците си?

След като 70% от народа на Сирия е застанал твърдо СРЕЩУ опозицията и бунтовниците, не толкова за Асад, какво по-точно ще бомбардират американците? Последната стена, която спира бунтовниците от това да изпозаколят още едно християнско градче, да изнесат завод, да наложат шериат в още един район или още кръвопролития, изнасилвания в градовете и селата, извършени от космати, брадати създания, дошли от нетолерантните си, херметически затворени общества като афганското, саудитското или чеченското?

Защо не бомбардират самите бунтовници тогава и не застанат зад принципите си, след като повече от очевадно кой лее кръвта на сирийския народ? Защо не казаха дори думичка против тях? А дори отричат наличието на Ал-Каида в страната. Ако не бяха милионите писъци от Сирия срещу тях, имайки предвид смазващата пропагандна машина на САЩ и катарската Ал-Джазира, вероятно никой нямаше да научи действително какво се случва в Сирия.

А какво ще бомбардират реално САЩ? Газопроводите (за радост на техните доминиони Катар и С.Арабия), Тартус и Латакия, където по ирония на съдбата живеят предимно християни и алауити и където се намират находищата на газ, защитната система на Сирия (Израел вероятно претрива доволно ръце). И ще превърнат по позната схема Сирия в Афганистан. Или Ирак. Или Либия. Все страни, където има много демокрация. Толкова, колкото имат и съюзниците Катар, Кувейт, С. Арабия и прочие.

8. Бежанците

Бежанците специално в България са доста съмнителна маса от хора, които никой не знае какво представлява. Ако се проучи местата, от които идват ще се види, че е странно хомогенна маса, при все че Сирия е мулти-етническа страна. Ако разбирате какво имам предвид.

Всъщност е много лесно да вземеш такава “платена” маса, която получава пари реално без да работи нищо, освен да разказва пред медиите сълзливи истории и да се включват в протестите, в които по принцип има плачевно малко хора, в сравнение с протестите срещу опозицията.

Лошото е, че много страни приемат бежанци, само ако те са съгласни да говорят против Асад по медиите или да си мълчат. Но явно тази война са обречени всички сирийци.

————–

Накратко – тази статия няма намерение да защитава режима на Асад, той е лош, това всеки го разбира. Тази статия иска да покаже защо повечето светско настроени хора, интелигенцията, малцинствата и нормалните семейства предпочитат Асад пред истинските, професионални убийци и разрушители на инфраструктура – наемниците-ислямисти, поддържани от редица страни. Ако едната страна е зла, то другата е милиони пъти по-зла, по-нагла, по-деспотична, по-лицемерна, по-жестока, по-уродлива и по-жалка.

Както винаги изборът е по-малкото зло. Ако някой мисли, че има друг изход – НЕ, няма. За съжаление.

http://trueaboutsyria.wordpress.com/2013/09/09/10thnigs/

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Както казваше Оби уон Кеноби:Истината е въпрос на гледна точка.

С какво въпросния блог , който даже няма автор допринася за фактическото осветляване на темата.

Като използва същите методи - няколко факта и оттам нататък на пропагандата - контрапропаганда.

Показателна е т.5 - 2,3-5 хил. от Хизбула зашитавали инвестициите на Иран. Така де , пък други 2,3-5 хил. защитават инвестициите на Саудитска Арабия.Пошло , но факт.

И това последното , дето и Асад е лош , ама трябва да изберем по-малкото зло и всички са маскари...Тоя филм вече сме го гледали , така че мерси.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Дедушка, сегашното положение на сирийците ни напомня за това на едновремешните руснаци, украинци, беларуси и десетките други народности в СССР - не всички обичат Асад (Сталин), но пред угрозата да бъдат избити или колонизирани от ислямистите (германците), почти всички започват да се бият за "матушка". При така създалото се положение нямат друга алтернатива.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

То па точно по тая логика ние сме в ролята на Полша от септември 39-та до събитията в Катин.

Ислямски конфликт на хиляда и кусур години , няма по-малко зло - има зло и друго зло , нямаме работа в него , няма защо да заемаме страна.

p.s.виж САЩ и Русия имат интереси - те могат да си заемат страна и да си правят пропаганда.

Редактирано от ДеДо Либен
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Че кой пита българите (евентуално с референдум), дали България има някаква работа в Близкия Изток?!?

Държавата е член на НАТО, т.е. васал е не толкова на Америка, колкото на психясали маниаци, болни на тема световно господство. За какво ни е поставено компрадорско правителство? Смяташ ли, че някой ще ни бави? Я бързо в кюпа!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Компрадорско правителство , в кюпа викате , ама ако не сте забелязали има промяна - днешното правителство е по-скоро товаришческо :grin:

И съответно и ние леко , така с недомлъвки защитаваме гледната точка на товаришчите.

Щото по навик - всяка крива линия успоредна на съветската е права линия.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Както казваше Оби уон Кеноби:Истината е въпрос на гледна точка.

С какво въпросния блог , който даже няма автор допринася за фактическото осветляване на темата.

Като използва същите методи - няколко факта и оттам нататък на пропагандата - контрапропаганда.

Показателна е т.5 - 2,3-5 хил. от Хизбула зашитавали инвестициите на Иран. Така де , пък други 2,3-5 хил. защитават инвестициите на Саудитска Арабия.Пошло , но факт.

И това последното , дето и Асад е лош , ама трябва да изберем по-малкото зло и всички са маскари...Тоя филм вече сме го гледали , така че мерси.

Аха значи по.добре ислямистите, отколкото Асад. Май твоята логика е щом Русия подкрепя някой режим, той автоматично е лош, но виж САЩ са друга работа. И то за какво, защото свързваме Русия със СССР. Ми на това му се вика патологичен антикомунизъм.

Редактирано от Stefan Iv
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аха значи по.добре ислямистите, отколкото Асад. Май твоята логика е щом Русия подкрепя някой режим, той автоматично е лош, но виж САЩ са друга работа. И то за какво, защото свързваме Русия със СССР. Ми на това му се вика патологичен антикомунизъм.

Ако бяхте чел внимателно какво съм писал нямаше да слагате в устата ми думи , които не съм казал.

Казано е обаче , че чукчата е главно писател.

Зле прикритото зад привиден патриотизъм панславянство и бленуване и блеене за Трети Рим е повече от жалко.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ако бяхте чел внимателно какво съм писал нямаше да слагате в устата ми думи , които не съм казал.

Казано е обаче , че чукчата е главно писател.

Зле прикритото зад привиден патриотизъм панславянство и бленуване и блеене за Трети Рим е повече от жалко.

Аз пък не виждам, къде гледаш "блеене" за трети Рим?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ако бяхте чел внимателно какво съм писал нямаше да слагате в устата ми думи , които не съм казал.

Казано е обаче , че чукчата е главно писател.

Зле прикритото зад привиден патриотизъм панславянство и бленуване и блеене за Трети Рим е повече от жалко.

И къде го видя този Трети Рим? Ако не си разбрал темата е Сирия, а не Русия.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...