Отиди на
Форум "Наука"

Дезинфекция на самобръсначка?


wwwolfish

Recommended Posts

  • Потребител

Случайно се случи електрическата ми самобръсначка Филипс да я ползва друг човек. Съответно я измих и обилно напръсках със спирт режещата глава и отделението за космите. Но се чудя достатъчно ли е това? Знам ,че някои вируси и бактерии почти моментално умират във външна среда,но други вируси или спори на бактерии, гъбички и т.н са много устойчиви. Не мога да изваря режещата глава защото има пластмасови елементи в нея и е възможно да се повредят. Необходимо ли е да направя нещо допълнително по въпроса за категорична сигурност?

Благодаря предварително

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

По-добре си купи нова и занапред не я давай на друг. Щото ако онзи е спинозен, един спирт няма да ти реши проблема.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

HIV вирусът не оцелява дълго извън организма, така че опасността от евентуална зараза не е голяма. Както и да е - има много други вируси, дето не е хубаво човек да ги хваща. Така че най-доброто решение е подмяна на режещата част или нов уред.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да, най-сигурния начин е нова. Но въпреки това мнението на този Aspandiant e супер елементарно. Не съм запознат със всички вируси ,но е пределно много обяснявано,че вируса на Спин е един от най-малко устойчивите вируси в открита среда. След определено време ,мисля че няколко часа беше е гарантирано ,че ще е неспособен да причини инфекция дори и без да се дезинфектира. Ако този вирус се предаваше по този начин, да беше станала досега пандемия. Мнението не подхожда за форум наречен Наука. Както и да е. Едва ли ще изхвърля самобръсначката. В 21 век и с тези средства за дезинфекция едва ли ще е необходимо, просто ще потърся друго мнение.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител

Не се притеснявай опасността от някакво заразяване е много малка и няма нужда въобще да я вземаш под внимание.И сега има хора които бъркат в кофите за боклук.Аз също като ми хареса нещо си го вземам от контейнера.Тук в Мартен изхвърляха краставици от оранжериите на сметището и аз ходих да си взема ,но то не можеш да се уредиш.Голяма конкуренция има.Хубаво че една циганка ме хареса(или съжали) ,та ми даде две краставици за ракията.Няма нужда да дезинфекцираме всяко ново гадже или самобръсначка всеки път преди употреба ,дори и да са ползвани от други.

Редактирано от vvarbanov
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

доста вируси са устойчиви на термична обработка и спирт, така че използването на игли и спринцовки за многократна употреба е била причината за широкото разпространение на хепатит С в края на 80-те /например/;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това важи ли и за иглите с които някои се боцкат или лекари боцкат нас?

Всички видове храни и напитки ,както и иглите за спринцовки са за еднократна употреба.Часта за спринцовките не я спазвам твърде ,с една игла си бия инсулин цял месец по два пъти на ден.Повече не може защото иглата вече се изтъпява.Не трябва с една игла да се боцкат двама или повече човека.Има такова суеверие , добре е да се спазва за всеки случай.
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Гледам, че за спина вече съм закъснял, защото или гадинката отдавна е умряла или отдавна се е лепнала на потребителя. :mrgreen:

Бръсначите, колкото повече се усъвършенстват, толкова по-мърляви стават. Най-старите, дето са като нож са с лесно достъпно за почустване острие, макар и риска от порязване с тях е най-голям. Самобръсначките са доста по-безопасни, но между 2-3 ножчета и гумичката за идеално гладко бръснене се събира каква ли не мръсотия. Ел. самобръсначките са най-безопасни и най-мърляви. При тях има дупчеста мрежа и вибрираща част с множество пластини, които прерязват проникналия през мрежата косъм. Ще рече, че между пластините и мрежата се събират най-много нежелани неща - части от разкървавени пъпки, косми и др. под. Да речем, че идеалното почистване е доста трудно. Като се пусне гугъла предполагам ще изскочат реклами не дизенфектанти, за които ще се твърди, че са най-доброто за целта. Може да са най-доброто, но не трябва много да се разчита на безотказен резултат.

Спинът беше посочен по-скоро условно, заради ореола с който е обвит, тъй че не ми стана много ясно защо питащия толкова трябваше да се пени. Можело е да се каже примерно Трипер, ама това звучи гадно и компрометиращо, дори и да се прикачи след нечий агентурен псевдоним.

Та в случая, след ползването на самобръсначката от друг е предизвикало сериозни размисли, то вероятно си има някаква причина. защото ако ползвалия не е изобщо подозрителен, то не виждам причина да се търсят кой знае колко радикални средства за почистване. Все пак трябва да се има предвид, че спина може и да се разпространява доста специфично и смесването на телесни течности да е важно, но за много други заболявания (напр. кожно-венерическите) изобщо не е задължително да се лепнат от съвместно използвана игла или самобръсначка, а може да стане при ръкуване, ползване на общи съдове, дрехи, кърпи и т.н.

Та както винаги казвам, за по-полезен отговор е добре да се задава по-конкретен въпрос. Не е лошо да се обърне внимание на това, че форума е за наука, а не форума на Баба Ванга, та да може както и да се попита, да се получи видение за действителното положение и да се даде точен и верен отговор.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...