Отиди на
Форум "Наука"

Украинците за България


Recommended Posts

  • Потребител

Кой въстана срещу нашето свещено дело – съединението на Южна със Северна България? Кой караше турците да навля­зат в България и да пуснат малко кръвчица на братушките? Кой отчисли българския княз от редовете на армията си, за да го опозори и омаскари, когато той се намираше на границата сре­щу неприятеля? Кой си дръпна от нашата войска офицерите, които хрантутехме като просяци с единствена адска цел да ни съсипе войската, когато тя се намираше в път за бойното поле? Кой насъска сърбите да ни нападнат откъм гърба, когато ние бяхме въз друга страна?

В Южной Добрудже в 1916 г. болгаро-турецкие войска выступили против русско-румынских и хуже того - побили их. Генерал Василий Гурко в книге "Война и революция в России", рассказывает об этом так:
"Второе, что мы сделали для оказания помощи румынам, была посылка на левый берег Дуная, в Добруджу, особого корпуса, составленого из руских и сербских дивизий.
При отправке этого корпуса, народ в России цеплялся за обманчивую надежду на то, что болгары не решатся обнажить меч на братьев и потомков тех солдат, которые менее сорока лет назад напоили болгарскую землю своей кровью, чтобы её ценой создать независимую Болгарию. Вскоре, несмотря ни на что, эти иллюзии поблекли и
окончательно умерли, когда этот самый русско-сербский корпус, столкнувшись в тяжёлом кровопролитном бою с превосходящими силами болгар, потерпел серьёзное поражение..." (стр. 234) "...превосходящие силы болгаро-турецких войск отбросили их дальше в направлении долин нижнего Дуная." (стр. 241)

На 12 август 1944 г. парламентарната опозиция и Отечественият фронт излизат с обща декларация за създаване на „ново конституционно правителство”. След натиск от страна на Москва и директивата на Георги Димитров Отечественият фронт се отказва от подписа си под декларацията. Върховното командване на Съветския съюз замисля да се предприеме на територията на България настъпателна операция, като за това се отдели цял фронт и се вземат мерки да се постигне изненада чрез бърза подготовка и светкавично осъществяване на операцията. На 22 август 1944 г. заместникът на върховния главнокомандващ маршал Георгий Жуков е извикан във Върховното главно командване, където получава задачата да разработи план за настъпление в България на 3-ти Украински фронт, в чийто състав влизат три войскови армии – 46-а, 57-а и 37-а; една въздушна армия – 17-а; два механизирани корпуса – 7-и и 4-и гвардейски. Общата численост на фронта възлиза на 258 000 души, 169 000 от които са стрелкови войски, разполагащи с над 6300 оръдия и минохвъргачки, 470 танка и самоходни артилерийски установки и с над 720 самолета.
На 29 август 1944 г. Върховното главно командване поставя задача на щаба на 3-ти Украински фронт, базиран в гр. Черна вода, Румъния, със стремителен марш да съсредоточи войските си на румъно-българската граница в Добруджа.
На 5 септември 1944 г. СССР прекъсва дипломатическите си отношения с Царство България и му обявява война.
Редактирано от Атила Дуло
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

това в Киев не е референдум, а опит за преврат.

Виждам че това в Киев не е референдум :)

Мисълта ми беше, че каквото и да е, можеше вероятно да се избегне ако бяха направили един референдум на който да определеят каква да им бъде стратегическтата ориентация - в ЕС или извън него, като си оценят всички плюсове и минуси.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Атила, напълно естествено е, руските имперски интереси да не съвпадат с българските. Руснаците с нищо не са ни длъжни, както и ние на тях.

И недей да говориш неверни неща. Чекам да ми изброиш колко пъти Русия напада България.

Само не ми излизай с княз Светослав-това е било в много далечно минало.

Ми то от разбойник Светослав ни тръгва на зле - първо източноримско ли , византийско ли е, после след кратка почивка турско...

Иначе за нападенията от по-ново време на ум ми идва едно стихотворение на дядо Вазов дето се чуди какъв го дирят нашите братя-освободители... и естествено 1944. Обаче , тъй като последното се води за една част от българското общество Освобождаване от монархо-фашизма може би не трябва да го броим.

Лично аз предпочитам мнението на Раковски , Стамболов и З.Стоянов по въпроса.

п.с.Встъпителният пост в темата , който сте цитирали и който явно подкрепяте е зле прикрита руска политпропаганда.

Редактирано от ДеДо Либен
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Захари Стоянов в статия “Русия и българската криза” пише: “С безобразните си военни действия през 1804, 1807, 1828 и 1854 тя опожари страната, погуби населението и в крайна сметка я остави на произвола на поробителите. Трябва да се отбележи, че тези войни не се вдъхновяваха никога от интересите на България, чието име не бе дори произнасяно. Не е ли Русия тази, която разруши градове като Свищов, Русчук, Силистра, Сливен, Стара Загора, Разград, Варна и т.н.”

В "Кой" пише: "И подир всички тия върволици жестокости и злини, които ни една държава не е направила над България, възможно ли ще да бъде да се намерят помежду ни такива идиоти и изменници даже, които да клеветят, че Русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателка! Мълчете и не говорете, защото и природните стихии ще да въстанат и протестират срещу подобно едно престъпление! По-малък грях е да обереш черква и манастир, отколкото да клеветиш пред олтара на историята и на събитията, че руското правителство имало братски, честни и благородни намерения, когато е стъпило в земята ни да ни освобождава. Ще ни се смеят ташкенците, авганците, черкезите, бухарците и арменците, за които същата Русия не по-малко кръв е проляла. Ще ни кълне Полша, тая китка на славянството, която руските железни автократи три пъти хайдушки разделиха помежду три царства, с бесилници и с колове окичиха цели градове и села. Ще ни кълне още нещастна Босна и Херцеговина, която пак руските дипломати харизаха на Австрия, а ние идиотите заедно с много още идиоти славяни псувахме ли, псувахме Австрия, че ги узурпирала!"

Редактирано от Атила Дуло
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Пейо Яворов - "Шипка":

И ние се питаме: какво би требало да прави оня тамъ задъ Рила, когато свободния българинъ празднува своето освобождение?

Да се моли за дългоденствието на „усмирителя на бунтовниците” Зинониева ли?
Да се моли за здравето на „достойния защитникъ на угнетените” – Машкова ли?
Да празднува 7-годишнината на богоугодното руско-австрийско съглашение ли?
Да. Въ дните на славните шипченски тържества той не може да си припомни нищо друго….
Той иска милость — не му се даде; иска туй що му бе дадено — и то не се даде; поиска, най-сетне, да помисли самъ за себе си — и тукъ братска ръка се изпречи и го спре. Освободителятъ на България стана джелатинъ на Македония!
Тая е връзката между тукъ и тамъ. Ако възъ основа на миналото единъ българинъ може да казва „великий освободителю”, защо единъ македонецъ възъ основа на настоящето да не каже „ великий джелатино” ?
Ако единъ българинъ благоговее предъ пролятата за свободата му руска кръвь, защо единъ македонецъ да не проклина всичките п о к р о в и т е л и на турската зверщина?
Ако единъ българинъ може да мисли, че свободата му е дарена отъ Русия, защо единъ македонецъ да не мисли, че робството му е дарено от същата Русия?И тукъ и тамъ изхождат отъ историята. Сквернословие няма!
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Атила, аз не намирам смисъл да си затормозявам мислите с някакви имагинерни въпроси, за мен са важни само историческите факти, а те са следните:

- Русия обявавя война на Турция в 1877 г.

- Русия дава над 200 000 жертви (убити, починали, ранени, осакатени и т.н.)

- В резултат от войната се появява нова държава на Балканите - България

- Тази държава съществува и до днес(все още).

Това е, приятелю, историята помни фактите, а ти си развивай каквито искаш тези за имперските амбиции на Русия - на кой ли му пука, обаче?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Атила, аз не намирам смисъл да си затормозявам мислите с някакви имагинерни въпроси, за мен са важни само историческите факти, а те са следните:

- Русия обявавя война на Турция в 1877 г.

- Русия дава над 200 000 жертви (убити, починали, ранени, осакатени и т.н.)

Русия или народа? Включително руснаци, поляци, украинци, финланци, "татари", българи, молдовани, власи, сърби, гърци и т.н.

- В резултат от войната се появява нова държава на Балканите - България

- Тази държава съществува и до днес(все още).

Безкрайно осъкатена, разчленена и немощна...каквато им трябва.

Това е, приятелю, историята помни фактите, а ти си развивай каквито искаш тези за имперските амбиции на Русия - на кой ли му пука, обаче?

Искам да подчертая: Аз обожавам руската култура, изкуство, език, наука, природа, хора, душевност, търпение, издръжливост и т.н., но съм против руските (и всички други) официални власти, ако не са в интерес на БЪЛГАРИЯ.

Думи на Майстора: “Съществува една отлична перспектива за застрашените от руския царизъм балкански народи – създаването на независима държава Украина, която да бъде буфер между Руската империя и европейските държави”.

Редактирано от Атила Дуло
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Зитко, по същата логика.

Русия неподкрепя съединението, и е от страните, които нямат против Сърбия да нападне България и ако победи да вземе Видинско, Трънско и Царибродско. А в най-лошия вариант и Софийско и Пернишко.

Русия подкрепя сърбизацията на Македония, поне половината сърбомани в сев. Македония са благодарение натиск на Русия.

Русия остава България да бъде нападната от Румъния и Турция в балканските войни, въпреки военните договори помежду ни.

И накрая съветска Русия подкрепя македонизацията и дебългаризацията във Вардарска Македония и ни кара да правим същото и в Пиринска.

Същото може да се каже и за Англия и Германия, по-късно и САЩ.

Такава е играта на Великите сили. Те се движат от свои интереси. Ако съвпадат с тези на България биха ти поднесли на тепсия даже това, което сам неможеш да вземеш. Ако си против тях могат да те разсипят за отрицателно време.

Второ всички Балкански страни са освободени от Русия. Е значи всички трябва да сме сателите и вечно полузависими?

Трето те ни окупираха 44г. и ни наложиха абсолютно нежелана система, която изрина изоснови цялият ни народ и икономика. Очевидно в дългосрочен план с крайно отрицателни последици - икономически и демографски. Бяхме полузависими 45 години.

И накрая те самите я унищожиха тази зависимост, защото нямаха икономически ресурс да я подържат.

Е сега ние какво, отчаяно да драпаме по тях за слава ли? И ние си гледаме интереса и това е, понякога с тях, понякога срещу тях! Със всички последици и от едното и другото.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Стинка, ако не беше Руската империя, днеска не само нямаше да има държава България, но и такъв етнос на Балканите нямаше да има (прочети за арменския геноцид в Турция), а ти си седнал да се кахъриш за Македония.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Стинка, ако не беше Руската империя, днеска не само нямаше да има държава България, но и такъв етнос на Балканите нямаше да има (прочети за арменския геноцид в Турция), а ти си седнал да се кахъриш за Македония.

А ако нямаше държава България, щеше ли да има Руска империя? А, ако не беше Руската империя, може би щеше да има България на 4 - ри морета. ...А като сме почнали с "ако -тата", ако не беше Руската империя и СССР, можеше да няма младотурски преврат, Турция, че и ....т.н. С голяма вероятност можеше да няма "БЮРМ", Косово, Китайска Народна Република и прочие...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Зитко, българите нямаше да съществуват без Русия е как да кажа пресилено. Аз не отричам огромния принос на Русия към нашата независимост. Но това кво значи да се обречем на вечна вярност на Русия ли? Ние не сме една държава, нито един народ всеки гледа себе си. Това е.

И това много ми прилича на напълно идентичен пропаганден модел в Р. Македония. Там се твърди, че без Сърбия македонска държава и народ нямаше да има. Е?

И ако ще я караме с ако... Принципно Англия, Франция или Австроунгария са антибългарски доста често не за друго, а затова че гледат на българите и тяхната държава като на руски протекторат. Та ако не бяхме руска сфера на влияние можеха да завъртят нещо друго, ама с ако..... може и така и така.

Редактирано от stinka (Rom)
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Само не разбрах, защото като е толкова зле в ЕС французите и англичаните не бягат масово в Русия и Украйна (освен някои свръхбогати, на които им допадат тези олигархично-мафиотски райски кътчета - гледам, че и Берлускони се е насочил натам, след като го осъдиха за данъчни измами)? Защо поне другарите Станишев и Първанов не избягат там заедно със съпартийците и верните си сътрудници от КДС?!? :grin:

Казват, че България била зле заради членството си в ЕС? А дали пък не е заради желязната прегръдка на Москва? Дали сред болните теми не са нежеланите от българския народ АЕЦ-Белене и "Южен поток"? А колко паметници в България има свързани с обединена Европа и колко на Съветската армия?

Стана дума и за братската руска помощ. Екзарх Антим хубаво го е казал на руснаците: "Благодаря, че ни освободихте, но сега кой ще ни освободи от вас, руснаците" - пророчески думи на един умен българин. А сещате ли се, че Съединението и Независимостта стават по време на едни по-хладни българо-руски отношения. Пак при такова захлаждане на българо-руските отношения румънците ни връщат Южна Добруджа. А какво става, когато по време на Балканската война руския цар е бил определен за арбитър как ще се разпредели спорната зона? А сещате ли се какви територии се държат от бълг. армия, когато Съветската армия влиза да ни освобождава и какво ни остава, след като ни е освободила?!?

Украинците имат сериозни проблеми, но дали случайно това няма връзка с обстоятелството, че и те са в желязната прегръдка на Москва?!?

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

На Атила отговарям.

През 1885 аз не знам руски войски да воюват с българите. Не знам Русия да обявява война на България.

Русия била подкрепила Сърбия за македония. Ми така са решили, така са направили. Факт е, че Сърбия безпрекословно подкрепя Русия, и затова и руснаците ги подкрепят. Геополитика, какво да правиш.

През 1915 България напада Румъния и там се среща с руски войски. Общо взето, войната е справедлива, но България се явява агресора.

През 1944 България не се явява субект, а обект. Ние нямаме там думата, Сталин, Рузвелт и Чърчил си поделят европа без да питат нито българи, нито поляци, нито никой. Имперска политика...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Точно така! Имперска политика не братска. Затова и никому недължим братска любов, а си избираме съюзниците според интересите!

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Стинка, не разбирам какъв е проблемът, че политиката на Русия към нас е имперска, след като благодарение именно на тази политика се появява държавата България през 1878 г. ? Би ли ми отговорил какво щеше да стане с българите, ако православната Руска империя никога не бе имала имперски интереси на Балканите?

Редактирано от Зитко
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

На Атила отговарям.

През 1885 аз не знам руски войски да воюват с българите. Не знам Русия да обявява война на България.

Русия била подкрепила Сърбия за македония. Ми така са решили, така са направили. Факт е, че Сърбия безпрекословно подкрепя Русия, и затова и руснаците ги подкрепят. Геополитика, какво да правиш.

Даже ме е срам да го чета това...

През 1915 България напада Румъния и там се среща с руски войски. Общо взето, войната е справедлива, но България се явява агресора.

Понякога съжелявам, че съм български офицер...а ген Тошев, ген. Колев, и хилядите знайни и незнайни жертви, в т.ч. и прадядо ми(убит при Тутракан 1916г., доброволно върнал се след раняване...без да знае и дума на български) се обръщат в гробовете си! Потресен съм!!! Това което пишете ...нямам думи

През 1944 България не се явява субект, а обект. Ние нямаме там думата, Сталин, Рузвелт и Чърчил си поделят европа без да питат нито българи, нито поляци, нито никой. Имперска политика...

Хората в България са "обекти" ?

Редактирано от Атила Дуло
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
На руските войни
И.Вазов
О, руси, о, братя славянски,
защо сте вий тука? Защо сте
дошле на полята балкански
немили, неканени гости?
Желали би вас възхитени
да срещнем со сълзи и с китки...
Но идете вий настървени,
на грозни зовете ни битки!
Желали би вас да прегърнем
и тоз път сърдечно, горещо.
Но взорът ви свети зловещо...
Как ръце сега да разгърнем?
О, руси! Аз друг път ви славях
за подвиг велик и чутовен,
високо ви ликът поставях
във мойта душа, в мойта песен!
Вий някога знаме Христово
развяхте за благо човешко -
строшихте ни игото тежко,
а днеска ни носите ново!
И пак не ви мразим (не крия:
обича ви още народа);
но любим и свойта свобода,
стократно по любим я ния.
За тоз кумир ния се бием
и с чужд, и със близък упорно
и няма ний врат да превием
пред никакво иго позорно!
О, колко ви, братя, желая!
О, как би желал, братя клети,
свобода и вам, и за нея,
кат нас да живейте и мрете!
Истинското избухване на негодуванието на Вазов от политиката на русите е на 9 февруари 1916 г. На съобщението на своя събеседник, че "някаква руска ескадра била обстрелвана от наши аероплани и че един руски торпильор се натъкнал на наши мини при Варна и потънал", Вазов без задръжки отвръща: "Хак им е! Какво търсят около нашите брегове?" (Цит. съч., 135.)
Няколко месеца по-късно (на 9 септември 1916 г.) в "Мир" (8. IX., бр. 4952) излиза Вазовото стихотворение "Armata nostra (по случай великата победа при Тутракан)". Както свидетелства Шишманов: "Вазов е възхитен. Всяко тясно русофилство е изчезнало в него. С възмущение говори за някои "изверги", с пораженческа психология, които и днес биха желали България да пропадне, но тяхното да се докаже." Пред своя приятел поетът изповядва: "Аз съм преди всичко българин." (Цит. съч., 143.) Естествен завършек на започналия процес на преосмисляне на отношението към Русия е стихотворението "На руските войни". Първата му публикация е в "Мир" (XXV, бр. 5005) от 11 ноември 1916 г. под заглавието "Написано при първото появяване на русите в Добруджа като съюзници на румъните". То има дата 7 септември 1916 година:

Редактирано от Атила Дуло
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Атила, в случая ПСВ започва в 1914, ние се включваме през 1915 съзнателно на страната на Германия. Според мен лично правилно е сметнато, че нашия национален интерес диктува да подкрепим Германия. И така, както на нас ни помагат немски войски, така и на румънците им помагат руснаци.

Или ти очакваш, че руснаците няма да помогнат на своя съюзник, защото българската кауза е справедлива?

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

България e безспорен европейски шампион за 2012 по

безработица.Над 500 хиляди човека са безработните в България и броят им се

увеличава.Общо наетите на трудов договор в България са 2,09 млн.Над 769 хиляди лица са наети в

бюджетният сектор, от тях 430 хиляди лица са наети в държавният бюджет (над 130

хиляди лица са наети само в изпълнителната власт).Минималната заплата е 158 евро,

която получават над 120 хиляди работници.За над 500 хиляди работещи заплатата е

до 255 евро.За над 80 % от работещите средна заплата е 250 евро.Пенсионерите са

2,2 млн., като 60% от тях са с пенсия до 138 евро.Минималната пенсия е 77 евро

за 736 хиляди пенсионери.Средната пенсия е 150 евро.За да покрие основните си

разходи на всеки човек са му необходими 300 евро.Над 65% от хората нямат

никакви влогове.

Тези данни дали ще излязат в официалните медии?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тези данни дали ще излязат в официалните медии?

И какво всъщност означават тези данни??? С какво се сравняваме?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами какво щеше да е съдбата на България без първото освобождение може само да гадаем, защото нещата не опират до любов, а до политика. Май само българите са тъй наивни, та да бъркат политиката с любовта. До ПСВ не съществува нито Полша, нито Чехия и Словакия, нито Унгария. Те са създадени от териториите на загубилите войната страни, вкл. отстъпените им по Брест-Литовския мир. Тъй че можеше когато вече я няма православна Русия, а комунистическия СССР страните победителки да се нуждаят от по-силна държава, която да е противовес на настъплението на комунизма от североизток и на реваншизма на Турция и Австрия - сиреч можеше да има днес една Сан-Стефанска България, включваща и Цариград. В политиката няма вечни врагове и вечни приятели, а вечни интереси. Но за това си имаме отделна тема.

Що се отнася обаче до съветската благодарност, тя е следната. Ако България се беше намесила във ВСВ когато Хитлер беше обсадил Москва, то можеше и СССР да изгуби войната. И как ни се отблагодари др. Сталин - ами не само ни беше отнето всичко, което самия Чърчил отбелязва, че за тази земи претенциите на България са справедливи, ами дори се опитва да отреже и Пиринския край за Титова Югомакедония. Та такава е руската политика спрямо България - винаги ни е използвала и винаги ни е предавала. До ХVІІІв. когато Русия изобщо не е интересувала от Балканите, Австрия е подпомагала опитите ни за освобождение, ама също не от любов, а преследвайки собствени цели. От Освободителната война Русия не остава само с едното благодаря, а взима територии от Румъния давайки им в замяна нашата Северна Добруджа. Та и това благодеяние не е минало без полза за тях и без загуба за нас.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Само изчезващите украинци са способни да плюят държавата си, и то в полза на трета страна/държава (Руссия)...)))))))))))))

Това беше алегория... А това са украинците на живо:

http://www.vostok-europe.bg/main/index.html

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

само нещо не разбрах - как така от 'украинския въпрос', темата отново се прехвърли към братята руснаци и техните користни/безкористи цели дето са ги гонили при освобождението ни? Айде да следвате зададената тема, щото и тя плаче за катанец.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Големия проблем на украинците е че никога не са имали съзнание за общност.Разделението между западни и източни украинци е много по дълбоко отколкото можете да си представите.Пример:през 1919 г. западноукраинците водят неравна война с поляците /които считат Западна Украйна за изконна полска територия/ без нито един от Източна Украйна да им се притече на помощ.Съвместният живот по времето на СССР и независима Украйна явно въобще не е помогнал да се предолее това разделение.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...