Отиди на
Форум "Наука"

Селото в съвременна Европа


Recommended Posts

  • Модератор Военно дело

Дайте сега факти, и само факти какво съвременното състояние на селските райони в Европа. Нека видим, каква е ситуацията в Европа.

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2014/01/02/2212628_frenskata_provinciia_se_chuvstva_zabravena/

Идиличните пейзажи от френската провинция, които приличат на пощенска картичка и примамват туристи от цял свят, имат и друго лице. В делничен ден село Сусейрак изглежда напълно изоставено, пише Reuters. Паркингът в центъра е почти празен, а пощата и бюрото за туристическа информация са затворени. Икономическите несгоди на това населено място с 930 обитатели са много. Мобилните връзки пропадат, болницата е на час път с автомобил, месарницата и банката са затворили, а пицарията е на път да ги последва.

От десетилетия във Франция предградията с многорасово население около големите градове (banlieuе) са се превърнали в синоним на гето с висока престъпност и нищета. Но след като 42 млрд. евро бяха изсипани там през последните десет години, жителите на някои провинциални региони започнаха да се оплакват, че на тях се гледа като на граждани втора ръка и нямат достъп до основни обществени услуги.

"Тук, в Сусейрак, не мога да получа дори текстово съобщениe. Назад сме във всяко отношение. Как да накараш хората да дойдат, когато дори телефоните не работят", казва пред Reuters местният жител Фабиен Форе.

Недоволството в провинцията расте и въпреки че мудната икономика не дава на президента Франсоа Оланд много място за маневри, той не може да си позволи да пренебрегва значителния вот там, особено предвид рекордно ниския си рейтинг. Но дали правителството може да обърне упадъка на местните села, далеч не е ясно.

В покрайнините на Сусейрак по тучните пасища отглежда стоката си фермерът Морис Лабрус. Според него хората в провинцията се чувстват изоставени. "Уплашен съм, че животът на село е свършен. Не сме забравени, когато става въпрос за данъци, но услугите никакви ги няма. Достатъчно добри сме да плащаме за ремонти на пътищата, но нямаме основни неща. По-добре да живеем в градовете. Жалко е и съм против това, но така стоят нещата", обяснява Лабрус, който е оцелял след поредица от фалити на ферми. От 2000 г. една трета от фермите в областта са изчезнали, като или са били продадени на по-големи кооперативи, или са оставени да западат.

Тъжна тенденция

С повече територия от всяка друга държава в ЕС, Франция е почти два пъти по-голяма от европейската икономическа сила Германия, но с население с 20% по-малко, което създава проблеми в разходите и разпределението на обществените услуги. В същото време във Франция живеят двойно повече хора в провинцията, отколкото в Германия, и 10 пъти повече, отколкото във Великобритания. Но градските жители, които са 78% от населението и живеят върху 22% от земята, се радват на далеч повече облаги, отколкото живеещите в селата.

Доклад от 2009 г. за бедността в провинцията, поръчан от предишното консервативно правителство, признава, че малкото внимание, отделяно на ограничения достъп до здравеопазване и транспорт, както и на заетостта и настаняването е източник на сериозна загриженост. Провалът на плановете за създаване на министерство по провинциалните региони попари надеждите за намиране на изход от ситуацията. Но докато кабинетът си затваря очите за проблема, други не спят - крайнодесният лидер на "Национален фронт" Марин льо Пен се възползва умело от недоволството и по-рано тази година предприе "Обиколка на забравените във Франция" до различни места в провинцията.

Кметът на Сусейрак Франсис Лабори се опитва да направи така, че "да сме по-малко забравени". "От кого сме управлявани? От гражданите. А ние сме на второ място", казва той пред Reuters. И все пак селото му има защо да е относително доволно – има си пекарна, две училища, няколко кафенета и приличен ресторант. По-лошо е положението в северните области, където индустриалното западане и миграцията на населението оставят земята да запустява.

Ако оставим настрана чистия въздух и пасторалните гледки, остава горчивата реалност. Едно от две работни места е в обществените услуги, най-големият работодател в околността е старчески дом, откакто през 2008 г. затвори текстилната фабрика, а населението постоянно намалява, като сега е под половината, отколкото е било преди сто години. "Това е началото на края на Сусейрак", твърди безработният механик Паскал Делери, който очаква още бизнеси да затворят и още негови приятели да напуснат селото.

Националната носталгия по земята, която направи Франция богата и влиятелна през столетията, остава силна. Ежегодният фермерски панаир в Париж е задължителен за политиците, искащи да спечелят гласовете на избирателите от провинцията, и те не го пропускат, като позират пред крава или опитват прясно сирене. Но за мнозина това си остава само шоу. "От 30 години чувам как политиците казват, че животът в селата е важен и не могат да го оставят да изчезне, защото това ще е краят на Франция. Но имам чувството, и не съм само аз, че това е въздух под налягане", казва кметът на съседното село Айнак Жак Андюран.

Въпреки всички проблеми продължаващата от дълго време тенденция на обезлюдяване на селата се преобърна през последните години, тъй като хората започнаха да бягат от високите цени на наемите в градовете. Между 1999 и 2007 г. 9-процентовият ръст на населението в провинцията е двойно повече от този на градските области. А по-големият брой на гласоподаватели в селата може да изкуши политиците да започнат да правят повече за тези райони. Но на първо място е нуждата от завръщане на растежа и инвестициите в отдавна изостаналите в икономическо отношение области.

Няма връзка с този номер

Освен всички останали липси в провинцията се усещат особено силно затрудненията в комуникационните канали, тъй като няма високоскоростен интернет. Работещите онлайн и тези с гъвкаво работно време могат да бъдат изкушени от живот в провинцията, но това няма как да стане, ако нямат връзка с останалия свят.

Франция издаде лицензи за 4G мобилни мрежи, но в тях не се включва задължение спечелилите компании да започнат да изграждат инфраструктура първо в провинциалните области, както направи Германия. И докато градовете стават високотехнологични, то в Сусейрак дори мобилните телефони са проблем. "Не мога да си върша работата, тъй като телефонът ми не работи", обяснява Жан-Луи Трен. Но той не е единствен. В селото дори полицаите не могат да използват телефони по време на работа.

А подобни пречки в икономическото развитие са проблем и за работодатели, и за служители. Големият местен работодател – фабриката за конфитюр Andros, не може да си намери директори, които да са готови да се преместят в областта заедно със семействата си.

И макар че наоколо е достатъчно живописно, за да привлича туристи, сезонните приходи за местните, които разчитат до голяма степен на тях, са недостатъчни: "Лятото е чудесно, през зимата обаче е катастрофално", обяснява Мишел Лабрюни. Но въпреки всички недостатъци много жители на Сусейрак казват, че не биха живели никъде другаде.

Даже либералите от дойче веле признават-ситуацията е трагична.

http://www.dw.de/европейците-все-по-малко-и-все-по-стари/a-15484655

Редактирано от Frujin Assen
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

човек е свободен да избира къде да живее и го прави въз основа на финансовите си възможности и други приоритети - транспорт, деца, влечение към градинарство и т.н.

огромна част от населението не работи селско стопанство, от там на сетне селото трябва да предложи нещо повече от града

част от селата в западна европа са дефакто предградия на по-големите градове и се справят добре

друга част се хранят от туризъм

има единични случаи с голям завод или мина наблизо

тези, които не са нито предградия, нито се хранят от туризъм, нито имат предприятие наблизо (или то е затворено) или застаряват или се обезлюдяват

това което е характерно за цяла Западна Европа е, че селата имат много по-добра структура отколкото са имали в миналото

накратко това е - балансът градско/селско население е около 75/25 % с малки вариации на горе и надолу, по-голямата част от селското населние не работи в селското стопанство, а просто е избрало да живее в по-голяма къща, на по-спокойно и по-чисто място, като плаща с транспортни разходи (време + пари) за всяко нещо дето го няма в селото и наоколо

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

днес имах среща с една девойка дето сме учили едни работи заедно преди много години

има аптека в 300 души село в северна гърция, а живее в друго село, което е 2000 души, на 15км от 75 хиляден град

накратко за селото (това с аптеката) както ми го разказа тя

1) всяка седмица има погребение

2) за последната година в селото са се настанили само 2 млади двойки с бебета

другото било по жизнено, но местните магазинери те гледали на кръв ако отидеш в друг магазин, а не дай си боже да отидеш в Лидл и да те видят си персона нон грата - никога няма да си купят лекарство от теб

всъщност ако нямаш някакъв семеен бизнес или не си селски лекар или учител по тия места няма работа, възможности и избор

затова и младите бягат и никой не може да ги спре - ако не могат да се уредят в Солун, Кавала или Атина, отиват в чужбина

остават най-смотаните и най-мързеливите

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Много благодаря за информацията. Ти поне си ходил насам натам-разкажи, а ако ти се рови сложи и някакви статистики, разкази.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

:grin:

Даже либералите от дойче веле признават-ситуацията е трагична.

Трагична в сравнение с какво? В сравнение със селата в България и Румъния?!?

В селата не са се занимавали само със земеделие. Когато стопанството е било натурално са си произвеждали почти всичко - хляба, дрехите, чергите, храната. Други пък с професии, като попа, даскала и кръчмаря са имали земи, които са обработвали. Част от живеещите в градовете също са имали земеделска земя и са се занимавали с това.

Действително имаше отлив от селата заради технологиите, но сега пак заради технологиите има и обратния процес (разбира се не и у нас). Сега напр. има интернеттърговия. При нея няма значение къде физически се намира склада, защото стоката се праща по пощата. Но наема за склад в Лондон е доста по-голям от наем за склад в някое затънтено село. Ред новости, като напр. документите с електронен подпис дават възможност да си работиш на село, но да имаш необходимия контакт с клиентите, а в някои случаи и по-добър (в смисъл електронната поща работи доста по-бързо).

Днес хората се замислят и за качеството на храната - искат да е без химикали, без ГМО, а най-добрата гаранция, че това ще е така е ако сами си я произведат. Или поне част от нея. Тъй че духат нови ветрове.

А сега и няколко линка от мен, към нещо познато - Уикипедията. Селата по света, или по скоро селата на Запад. Може да попрегледате (за предпочитане националната страница и офиц. сайт). Има информация и снимки.

А с оглед трагично подетото начало, ще направя малко по-весел преглед на ситуацията.

Селата в Европа

OberjosbachFachwerk.jpg

Разнебитените селски улици на германския Нидернхаузен

Gaydon.jpg

Опустелия английски Гейдън, след като жителите му са заминали да работят като гастарбайтери в Странджа-Сакар и Врачанска област

Kopie_von_Karch_003.jpg

http://altach.at/jugend-bildung/schulen

В австрийския Алтах са останали предимно роми, които обират малцината останали там австрийци

800px-Nolay_%28C%C3%B4te-d%27Or%2C_Fr%29

Порутеното френско село Ноле

Та това са снимки на села от Западната Европа. А дали там е трагично или другаде си направете извода по това дали коментарите под снимката се отнасят за това, което виждате или ви напомнят за някоя друга държава.

:hmmm:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Действително имаше отлив от селата заради технологиите, но сега пак заради технологиите има и обратния процес (разбира се не и у нас). Сега напр. има интернеттърговия. При нея няма значение къде физически се намира склада, защото стоката се праща по пощата. Но наема за склад в Лондон е доста по-голям от наем за склад в някое затънтено село. Ред новости, като напр. документите с електронен подпис дават възможност да си работиш на село, но да имаш необходимия контакт с клиентите, а в някои случаи и по-добър (в смисъл електронната поща работи доста по-бързо).

Днес хората се замислят и за качеството на храната - искат да е без химикали, без ГМО, а най-добрата гаранция, че това ще е така е ако сами си я произведат. Или поне част от нея. Тъй че духат нови ветрове.

Галахадчо, пак приказваш глупости. Кой се връща- богатите, които си купуват къщи. Но това са глезотии, а не са истински селяни. Какво ми ги показваш тези селца с дворци и стари къщи. Това са туристически обекти, които живеят единствено от туризма. Това е като ду пуснеш снимки от Банско и да кажеш колко цветущи са селата и градчетата в България. И колко народ има. Ако ще доказваш нещо дай сериозни данни. По-добре кажи в коя европейска страна селското и стопанство се оправя с 50 дка стопанства без субсидии. Нали това са ви сънищата с Рома Стотинков.

Редактирано от Stefan Iv
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

галахад за пореден път използва класическата техника за водене на спор - омаловажаване

щом тук е по-зле, значи там не са зле

това, че там никой не се сравнява с тук и дългосрочният тренд е трайно надолу - няма значение

в страната на галахад положението е по-лошо - това е най-важно

това, че в западна европа живеят много повече хора отколкото в малка БГ също не е важно

още по-важно е, че за всичко са виновни комунистите и ще бъдат виновни още 500г.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

галахад за пореден път използва класическата техника за водене на спор - омаловажаване

щом тук е по-зле, значи там не са зле

това, че там никой не се сравнява с тук и дългосрочният тренд е трайно надолу - няма значение

в страната на галахад положението е по-лошо - това е най-важно

това, че в западна европа живеят много повече хора отколкото в малка БГ също не е важно

още по-важно е, че за всичко са виновни комунистите и ще бъдат виновни още 500г.

Само допълвам

Комунистите кооперираха селяните за да имат в лицата на ТКЗС "дойна крава" в икономиката си (до началото средата на 60-те години България е предимно аграрна страна)

Проблемът мисля не е толкова в кооперирането (то може да е проблем, но е наивно е да се смята и очаква че комунистите биха позволили създаването на средна класа от селяни -самостоятелни собственици, които да се разпореждат със земята си), колкото експропиирането на доходите на стопаните и собствениците; в неформалното одържавяване на кооперациите, Вместо да се инвестират тези доходите в по селата в инфраструктура и работни места, (услуги, вкл. туризъм, лека промишленост) и директно в агробизнеса, тези приходи се пренасочваха към градоветете, и за създаване промишленост

Връщането на земята в "границите на прадядовите/дядовите ниви" (което беше направено административно в България и "спонтанно" в Албания), за разлика от реституцията на селскостопанската земя, извършена в Унгария, Чехия и Словакия, може би катализира процесите на запустяване и изоставяне на българските села..(тук трябва да се правят сравнения с Чехия и Унгария, където реституцията беше направена по друг начин)

/Имаше един период когато безработицата в България беше висока, и/или доходите от заплата бяха несигурни. Вследствие на това част от хората с със запазени "корени" се върнаха към земята, но това само две условно "групи" според мен:

-Това са тези успяха да разделят наследствените си земи с роднините си, и да имат налице повече от 35-40 декара земя в землището (говоря за равнината), с които да си осигурят поминъка и прехраната

-Другата част от завърналите се бяха пенсионери, разчитащи (освен на пенсиите си) на личното си стопанство за да си осигуряват прехраната.

Сега, днес, хората от първата група са пенсионери, а децата им (в голямото мнозинство) отдавна са се установили в градовете; втората група са в покойници, или са в преклонна възраст/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Комунистите кооперираха селяните за да имат в лицата на ТКЗС "дойна крава" в икономиката си (до началото средата на 60-те години България е предимно аграрна страна)

Проблемът мисля не е толкова в кооперирането (то може да е проблем, но е наивно е да се смята и очаква че комунистите биха позволили създаването на средна класа от селяни -самостоятелни собственици, които да се разпореждат със земята си), колкото експропиирането на доходите на стопаните и собствениците; в неформалното одържавяване на кооперациите, Вместо да се инвестират тези доходите в по селата в инфраструктура и работни места, (услуги, вкл. туризъм, лека промишленост) и директно в агробизнеса, тези приходи се пренасочваха към градоветете, и за създаване промишленост

проблемът на соца е очевиден - липсва всякаква форма на стимулиране на добрите работници и администратори, т.е. как работиш в едно стопанство или как го управляваш няма значение

това важи и за индустрията и за селското стопанство

т.е. след първоначалните успехи от екстензивен растеж и икономии от мащаба, следват неуспехи поради ниска мотивация и ефективност

масово участниците в системата се отдават на крадене

Връщането на земята в "границите на прадядовите/дядовите ниви" (което беше направено административно в България и "спонтанно" в Албания), за разлика от реституцията на селскостопанската земя, извършена в Унгария, Чехия и Словакия, може би катализира процесите на запустяване и изоставяне на българските села..(тук трябва да се правят сравнения с Чехия и Унгария, където реституцията беше направена по друг начин)

реституцията даде една разбита земя на внуците и децата на бившите собственици, масата от настоящите собственици бяха 'градски чеда' и идея си нямаха какво да я правят, като в повечето случаи пред останах само 3 възможности - аренда, продажба и запустяване

комасацията продължава да е мръсна дума и през 2014г., материалната база от соца беше унищожена или разграбена

резултатът е, че земеделието с изключение на Добружда и единични други случаи се върна десетилетия назад

Редактирано от Alexander_Nevski
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Оставете сега комасацията. Дайте да видим какво става по селата в Франция, Германия, Англия, където никога е нямало комунизъм.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Оставете сега комасацията. Дайте да видим какво става по селата в Франция, Германия, Англия, където никога е нямало комунизъм.

въпреки комасацията, облагородяването, инвестициите в инфраструктура и субсидиите те се обезлюдяват

какво толкова имаме да гледаме

новите селски жители са по правило по-заможни тръсещи по-спокоен, по-зелен, по-еко, по-чист живот

преобладаващото (нетното) движение е към болницата (която е в големия град) и гробищата (за дъртаците) или към големите градове (за младите)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Всъщност съм сложил линк за селата в Европа представени в Уикипедия. Сиреч там не са само няколко села, а огромен брой села, вкл. и Банско. Тези села имат и някакви офиц. сайтове където има данни за жители, училища и т.н. Всеки може виртуално да се разходи и да види какво е. Да гледаме стъкмистиката на НСИ просто няма смисъл, защото на родните стъкмистици никой не им вярва.

Кое е добре и кое е зле много зависи от пространство и време. Сиреч там като е зле, то къде е добре и кога е било по-добре. И за разлика от родната агитка, за която Родината е СССР, то да, нормално е да се мисли как е и у нас. Добрите практики следва да се внедряват.

Кой се връща- богатите, които си купуват къщи.

Ами явно в тези държави има много богати хора, защото селата са ама доста по-населени от нашите.

Тъй че другари прегледайте през сълзи колко добре са устроени и колко са оживени западните села, за разлика от нашите. Защото интернета се оказа огромен враг на цоциализма - с него може да се погледне и дали капитализма на Запад загива и да се сравнят цените в Метро или Била в различните държави. Тъй че на другарите им остава само да се самонавиват с викането на лозунги, а останалите е добре да се замислят какво да се промени.

Не ми е ясно и защо постоянно се реве за субсидиите. И в САЩ има субсидии, а през соца имаше дотации. Ами когато всички го правят, този който не го прави е глупак. Ако навсякъде се спрат субсидиите, то тогава цените на продукцията ще скочат доста и стопаните ще взимат пари не от държавата, а от пазара. Ако всички го правят, а някой не го прави, то продукцията му ще е прекалено скъпа и никой няма да я купува. Елементарно! Да съм критикувал някога, че Партията е подпомагала селското стопанство?!? Втори е въпросът, че у нас се дотираха безумни проекти и резултата е налице.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не ми е ясно и защо постоянно се реве за субсидиите. И в САЩ има субсидии, а през соца имаше дотации. Ами когато всички го правят, този който не го прави е глупак. Ако навсякъде се спрат субсидиите, то тогава цените на продукцията ще скочат доста и стопаните ще взимат пари не от държавата, а от пазара. Ако всички го правят, а някой не го прави, то продукцията му ще е прекалено скъпа и никой няма да я купува. Елементарно! Да съм критикувал някога, че Партията е подпомагала селското стопанство?!? Втори е въпросът, че у нас се дотираха безумни проекти и резултата е налице.

То всичко, което не ти изнася не ти е ясно.Това вече го разбрахме. Когато и в България имаше субсидии за селското стопанство имаше и голямо производство. Като спряха субсидиите и селското стопанство умря и вече всичко е на внос. Толкова е просто. За това е този рев за субсидии.

проблемът на соца е очевиден - липсва всякаква форма на стимулиране на добрите работници и администратори, т.е. как работиш в едно стопанство или как го управляваш няма значение

това важи и за индустрията и за селското стопанство

т.е. след първоначалните успехи от екстензивен растеж и икономии от мащаба, следват неуспехи поради ниска мотивация и ефективност

масово участниците в системата се отдават на крадене

Мотивацията беше един от дребните проблеми на соца. Основният проблем беше желанието за индустриализиране в максимално кратки срокове и в максимално големи размери. И тъй като с потенциала на България това нямаше как да се случи количеството беше за сметка на качеството. Голяма част от заводите бяха неефективни и се налагаха дотации. Отделяше се преклаено голямо внимание на тежкото машиностроене и се пренебрегваше индустрията за масовото потрбеление. Така се създаде перманентен дефицит. Социализмът създаде база, която не можеше да управлява. Като прибавим и прекомерното залитане на СССР във военната индустрия нещата станаха на лице той рухна.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Сиреч там като е зле, то къде е добре и кога е било по-добре.

имаме човек, който не прави разлика между негативна тенденция, лустро и реалност

и за който е мечта да е живял в къща там 'на село' на запад

с такъв човек не може да се води диалог, дискусия и даже да се спори

Ами явно в тези държави има много богати хора, защото селата са ама доста по-населени от нашите.

пиша вече за 10ти път, че от твоите/нашите или каквито и да било села тук никой не се интересува

големите западноевропейски държави имат 300млн. население от което примерно 50млн. живее в селските райони, подчертавам в селски райони, а не селата, това са 7-8 Българии население

и това население е по-малко с всяка изминала година и така от десетилетия

колкото соцът и комунизмът са отживелица, толкова и антикомунистическите лозунги са отживелица

и проява на лош вкус

Втори е въпросът, че у нас се дотираха безумни проекти и резултата е налице.

разбира се 'там на запад' (каквото и да значи това) и лайната миришат на парфюм
и никога не се дотират никакви безумни проекти
особено пък в селското стопанство
Редактирано от Alexander_Nevski
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

колкото соцът и комунизмът са отживелица, толкова и антикомунистическите лозунги са отживелица

и проява на лош вкус

Именно. Големият проблем на т.нар. антикомунисти е че искат времето да се върне назад. И така единственото, което постигат е да станат смешни и жалки.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

драги галахад

само да ти припомня, ако си пропуснал, че съм с двойно местожителство и прекарвам значителна част от времето си там на запад, там в провинцията и то в къща

това там е там в UK

също така пак по работа ми се е наложило да ходя в 10ки села и стотици къщи в UK

сега разбирам, че галахад е голям специалист, най-вече по антикомунизма, но ... нЕкой работи хич не ги разбира и не вижда по далеч от носа си

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

драги галахад

само да ти припомня, ако си пропуснал, че съм с двойно местожителство и прекарвам значителна част от времето си там на запад, там в провинцията и то в къща

това там е там в UK

също така пак по работа ми се е наложило да ходя в 10ки села и стотици къщи в UK

сега разбирам, че галахад е голям специалист, най-вече по антикомунизма, но ... нЕкой работи хич не ги разбира и не вижда по далеч от носа си

:laughing1: Не съм забравил, че така както постоянно кибичиш на компютъра живееш в Англия, България, Швейцария и Гърция, както и че постоянно разправяш колко по-хубаво би било да живееш в Китай или Русия. Защо тогава не направиш правилния избор?!? И си истински демократ - почти като Сергей Станишев и Гоце. :mrgreen:

Проблемът е, че агитлитературата ти е от времето преди появата на интернет в България. А сега всеки с достъп до интернет може да погледне сам и да прецени, вместо да вярва на твоята честна дума.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Галахад, хайде да не даваме лош пример на потребителите, вменявайки им някакви партийни пристрастия и симпатии само защото не споделят нашето мнение.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

:laughing1: Не съм забравил, че така както постоянно кибичиш на компютъра живееш в Англия, България, Швейцария и Гърция, както и че постоянно разправяш колко по-хубаво би било да живееш в Китай или Русия. Защо тогава не направиш правилния избор?!? И си истински демократ - почти като Сергей Станишев и Гоце. :mrgreen:

Проблемът е, че агитлитературата ти е от времето преди появата на интернет в България. А сега всеки с достъп до интернет може да погледне сам и да прецени, вместо да вярва на твоята честна дума.

нещо май си плачеш да бъдеш наказан

ходиш по ръба от доста време, ама в безсилието си започнал да прекаляваш

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

И накрая, стигнахме ли до заключението, че и без комунистите на запад селата също са на доживяване.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

И накрая, стигнахме ли до заключението, че и без комунистите на запад селата също са на доживяване.

не знам какво значи на доживяване

ако имаш предвид, че са по-слабонаселени отколкото са били и много по-зависими от града и че застаряват, то да на доживяване са

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

И защо да са на доизживяване? Нивите са засети, има си население, улиците и сградите са в перфектно състояние, в училищата си има ученици? Това, че на някой, чието мнение няма никакво значение не му харесва работещия модел, благодарение на който всичко това е възможно и иска да бъде заменен с някакво недоразумение, което да направи селата безлюдни, улиците в дупки, сградите порутени и училищата празни едва ли ще направи тези селища да изчезнат. По-скоро би станало ако се направи обратното, но за щастие нещата са добре, защото никой там не се връзва на такива глупости.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

И защо да са на доизживяване? Нивите са засети, има си население, улиците и сградите са в перфектно състояние, в училищата си има ученици? Това, че на някой, чието мнение няма никакво значение не му харесва работещия модел, благодарение на който всичко това е възможно и иска да бъде заменен с някакво недоразумение, което да направи селата безлюдни, улиците в дупки, сградите порутени и училищата празни едва ли ще направи тези селища да изчезнат. По-скоро би станало ако се направи обратното, но за щастие нещата са добре, защото никой там не се връзва на такива глупости.

колкото ти се интересуваш от състоянието на селата в кения и камерун и техните сгради и пътища, толкова го интересува и някой, който живее в някое немско или френско село какво става в селата в БГ

хората гледат своето собствено минало и настояще и правят изводи за бъдещето

твоето мнение в случая няма никакво значение, защото ти не си от тези хора, не си бил сред тях и няма как да знаеш какво мислят и какво става там

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

колкото ти се интересуваш от състоянието на селата в кения и камерун и техните сгради и пътища, толкова го интересува и някой, който живее в някое немско или френско село какво става в селата в БГ

хората гледат своето собствено минало и настояще и правят изводи за бъдещето

твоето мнение в случая няма никакво значение, защото ти не си от тези хора, не си бил сред тях и няма как да знаеш какво мислят и какво става там

Отново неадекватно изказване. Всъщност се интересуват от бълг. село или по-скоро се интересуваха, докато разбраха за какво става дума. Идеята им беше да закупят имоти в България и тъй като тя е влязла в ЕС, то цените им ще скочат и те ще спечелят. Но за разлика от други източни страни, където наистина се случи такова нещо, то тук ситуацията се оказа съвсем друга. Някои си купиха имоти, но при едно много голяма част нещата се развиха по съвсем друг начин. Резултата е, че сега има доста сгради с не особено ясна собственост - в смисъл, че са капарирали имота, той е построен, но не искат да го доплатят, пък няма друг желаещ да го купи.

Тъй че интерес към българските села имаше, но резултата от този интерес е, че разбраха, че нямат там никакъв инвестиционен интерес.

Кога приемат Кения и Камерун в ЕС ще се заинтересувам дали мога да купя там спекулативно имот. Пък и не само спекулативно. Аз обичам топъл климат.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...