Отиди на
Форум "Наука"

Индуския език


Recommended Posts

  • Потребители

Още не сме разчели Индуския език и не знаем нищо за него...цивилизация над 4000 години, за която не знаем много.
 
Разчитаме египетските надписи, Месопотамия, дори на Маите писмеността, а индуския език не можем да разчете поради малките текстове и археологически находки, които имаме.
 
В това видео Раджеш Рао говори как се дешифрира 4000 годишната индуска писменост. На ТЕД 2011 той разказва как е събрал модерни компютърни технологии, които да разчетат индуския език, ключът към разбирането на тази древна цивилизация.
 

http://www.ted.com/talks/rajesh_rao_computing_a_rosetta_stone_for_the_indus_script?language=bg#t-81243

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Темата се припокрива частично с темата за Мохенджо Даро от Праистория. Копирам един мой постинг от нея:

В Харапа и Мохенджо Даро писменост никога не е имало. "Пиктографското писмо" е сбор от знаци/тамги върху печати или съдове за обозначаване на собственост/принадлежност. Така тръгва и клинописът в Шумер. В Харапа не е открит "текст" на тая "азбука" с повече от 25 знака, повечето "текстове" са с дължина между 3 и 6 знака. В Шумер по същото време се организират цели библиотеки с клинописно писмо.

Доуточнение: да се употребява термин индуски език е неправилно. индус е означение на всеки жител на Индия.

По-правилно е да се каже езици от цивилизацията на р. Инд. За съжаление докато не се открие нещо подобно на шумерските библиотеки там, ползващо тези знаци, по-вероятна си остава теорията за тамги върху печатите. Дравидското разчитане е също неясно, тъй като не се знае кога дравидските езици са дошли на субконтинента и от коя посока.

Сравнението с разчитането на линейно писмо А и Б е може би най-близко. Алис Кобер е ползвала подобен подход на честотно групиране на знаците (без да разполага с компютър преди 60 години), за да определи, че този език е флективен (като старогръцки). За съжаление "текстовете" от Мохенджо Даро са страшно кратки и такъв честотен анализ не би имал такава стойност.


Клинописното писмо е разчетено без да има розетски камък. Писмото на маите е разчетено с помощта на "азбуката" на Де Ланда (епископ на Юкатан) и естествено, опирайки се на съвременните езици майя.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Едно научно-популярно филмче, в което се засяга и въпроса за писмеността ( на Английски/Френски е):

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

А коректен термин ли е "индуски"? Индуси са днешните индийци, (х)индуисти по религия и говорещи често хинди или бенгали.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...