Отиди на
Форум "Наука"

Шест мистерии, разплетени от науката


Recommended Posts

  • Потребители

Бермудският триъгълник

Бермудският триъгълник е район в Атлантическият океан между Бермуда, Пуерто Рико, и Маями. Обгърнат е в мистерия поради твърденията, че самолети са изчезвали безследно при странни обстоятелства.
Мистерията е разплетена през 1975, когато Лари Куш от университета на Аризона открил, че някои от твърденията са раздухани или направо неверни. Открил също така, че зоната няма необичаен брой потънали кораби или самолети сравнено с други райони с приблизително същия трафик. Обаче течението Гълфстрийм е достатъчно силно за да премахне всички възможни доказателства.

Движещи се камъни в Долината на смъртта

Известната долина в Калифорния е ‘нашарена’ от стотици пътеки създадени от големи камъни, въпреки, че никой не е виждал камъните да се движат. Учените са разрешили тази загадка, като са поставили Джи-пи-ес с камери и са изучили атмосферните условия в долината.
Макар, че Долината на смъртта е известна с изгарящата си жега, то зимата е мека и дъждовната вода, която пада достига няколко сантиметра. След като се стъмни и температурите паднат, водата замръзва и образува тънка покривка лед. Ледът е затплен от слънцето на следващата сутрин и се чупи на малки плочи. Когато една от тези плочи се намира под камък, то вятърът и водният поток бутат камъка много бавно, като той изминава около 224 метра по време на зимния сезон. Това движение оставя дирята в калта, която след това изсъхва и остава това, което виждаме.

Спонтанно самозапалване

Спонтанното самозапалване, включва човек починал от пламъци, които нямат определен външен изтоник. Този феномен за пръв път е описан през 15 век и изпепелява главата и трупа.
Изследвания показват, че много от тези случаи са прекалено раздухани. Понеже тялото е в по-голямата си част вода, изглежда малко вероятно то да избухне в пламъци. Вместо това по-правдоподно обяснение за тези случаи, е че облеклото на жертвите е пламнало докосвайки се до малки източници на огън, като цигара или свещ. Поради невъзможност да загасят пламъка заради възрастта или физическото си състояние, то хората изгарят до смърт. След като огънят премине през дрехите, телесните мазнини служат като гориво.

Механизмът ‘Антикитера’

Този измервателен механизъм е изработен от гърците.
Устройството е изгубено в антично корабокрушение и е открито през 1900, озадачавайки учените с целта си и произхода си.
През годините различни изследователи са се опитвали да стигнат до дъното на мистерията. Карбоново датиране разкрива, че корабът е потънал през 60 г. Пр. Хр.
Въпреки, че устройството е на над 2000 години то е поне 1000 години напред за времето си. Анализът е разкрил, че механизмът използва 30 бронзови зъбци за да направлява три подобни на часовници дискове. Те пресмятат приблизителните позиции на слънцето и първите 6 планети без значение от датата. Устройството дори е предричало лунни затъмнения.

Изгубеният град Атландида

Голямата мистерия на Атландита, както се оказва, е как градът се оказва мистерия. Описван като утопична островна цивилизация съществувала около 9000г. Пр. Хр., богатата на ресурси страна превърнала обитателите й в алчни. Затова те били наказани от Зевси Посейдон, и градът бил запратен на океанското дъно. Атландида за пръв път е описана от Платон през 360г. Пр.хр. Разказа му е целял да провокира към размисъл относно алчността, властта и корупцията.
През годините някои отхвърлят приказната стойност на Атлантида и твърдят, че наистина е съществувала.

Стоунхендж

Стоунхендж се състои от кръг камъни някои поставени хоризонтално върху други, намира се в отдалечен район в Уилтшайър, Англия.
Карбоновото датиране навежда на мисълта, че тази структура е създадена около 3000-2000г. Пр. Хр. И също така повдига въпроси за това как едно такова архитектурно посижение е направено с тогавашната технология. Много предполагат, че Стоунхендж е продукт на робски труд или извънземна намеса.
Уоли Уолингтън, дърводелец от Мичиган е разбил тези твърдения, когато построява реплика на Стоунхендж в задния си двор, напълно сам, използвайки технология достъпна за хората от онова време. Ако един човек може да постигне това само със собствени усилия, то група иновативни строители от онова време, са привършили бързо с тази конструкция и близките нея, които са се изгубии през вековете.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Спонтанно самозапалване

В много случаи освен пепел нищо не остава....Колко трябва да е температурата за да изчезнат и кокалите?

Стоунхендж

Вече говорят за цял коплекс на постройки под и около Стоунхендж.

Въпросът не е толкова как са ги изправяли тези камъни на ами как са ги издълбали, и прекарали от 20-30-50 километра.....

:book: :book: :book:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Местните жители на Великденския остров показват на Тур Хейердал как са местили и изправяли големите статуи.В кариерата са останали инструментите с които са дялани тия камъни.

Това че кокалите са изгаряли вероятно са недостоверни слухове.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Именно! Подсъзнателно си представяме старите общества като нещо като днешно село. Те са твърде различни и способни на учудващи неща... Ето на мегалитите, разпространени по цял свят. Много е трудно да ги докараш, но пък като го направиш веднъж, си вдигнал цяла стена. Въпрос на упоритост и организация.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

освен това от съвременна гледна точка доста често подценяваме интелигентността на древните, само защото си мислим, че без кранове и модерна техника не можело.

Aйде пак да пусна това образователно филмче:

Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • Потребител
http://nauka.offnews.bg/news/%D0%A1%D0%BA%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B8%D0%BA_3/%D0%A1%D0%A1%D0%A1%D0%A0-%D0%B5-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B0%D0%BB-%D0%BE%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%B8%D0%B5-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%BD%D0%B8_13838.html "СССР е разработвал оръжие срещу извънземни?

1435656183_1_559x*.jpg

Възможно ли е СССР да са разработвали оръжие срещу неидентифицираните летящи обекти (НЛО)? Булото върху тази дълбоко пазена в годините тайна беше повдигнато от интервю на Валерий Булдаков - човек, близък до Сергей Корольов – конструкторът, пряко ангажиран с производството на ракетно-космическа техника и ракетните оръжия в СССР по времето на Сталин и малко след него.

Под ръководството на Корольов е осъществено изстрелването на първия изкуствен спътник Спутник 1 през 1957 г. и полетът на Юрий Гагарин. Разработките му в областта на ракетната техника имат изключителна важност за развитието на съветското ракетно въоръжение, а в областта на космонавтиката имат световно значение

..."

...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...