Отиди на
Форум "Наука"

Турски жертви от войната 1877-78


Recommended Posts

 • Потребител

Зане се, че българите дават доста жертви през Руско-туркската война, освен опълченците и участвали пряко във военните действия има и доста мирни жители както в Стара и Нова Загора.

Но това изглежда е доста по-малко, отколкото са дали турците. Особено ме заинтереува епизода с масовите бягства на мирни жители през февруари 1878, когато изглежда огромен брой загиват поради лошите климатични условия.

Например, този случай с намерено турско злато е едно от малкото споменавания, които съм срещала на български в последните години:

http://novavarna.net/2015/04/01/%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%B3%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B5-%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D1%81%D1%8A%D1%81-%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D0%BE-%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5/

По разни интернет места турците твърдят, че има до милион загинали - войници и мирни жители. Може би това обяснява откъде българите са се сдобили със земя и защо никой турчин не идва да си я потърси по-нататък.

Има ли някой предстгавяа за реалния брой на жертвите, защото ако са милион при няколко милиона турци тогава, това си е жив геноцид.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=16768&page=2 - в тая тема се скъсаха да ми опонират, че изселвания на турци немало :) и все пак от данните от 1910 мюсюлманите са едва 13% от населението на страната (като в тях влизат не само турците, ами и мюсюлманите от останалите етноси - българи, цигани, татари).

Та наистина ли мислите, че до 1877 г. на територията на бъдещата ни държава е имало само 13% мюсюлмани?

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор История

1910 г. си е 30 години след 1878 г.Целенасочен геноцид не е имало.Това трябва да се каже дебело.В Учредителното събрание в Търново има поне 40 турци.Това ясно говори че антитурски настроения няма.Процес на изселване на турци има но той е доброволен.Иначе към 1878 г. в България си има и турски градове - с преобладаващо турско население.Във Видин са повече от половината,а в Казанлък почти 100 процента.

Редактирано от resavsky
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Изрових преброяването и от 1900 г. - пак излизат ок. 13-14%. Данните от това след съединението (1887 г.) не ги откривам засега, но се съмнявам да са коренно различни.

За целенасочен държавен геноцид против турците или обществена омраза никъде не съм писал. Изселили са се доброволно, доколкото може да се нарече доброволно това, че се сменя властта и има опасения, че животът им може да стане по-труден в тези земи.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

 • Модератор История

Ами те турците са си основно в Северна българия.В Източа Румелия турците са основно в Кърджали но той отпада в 1886 година.Няма ги още Родопите и селата по Струма.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

И в Северна и в Южна намаляват и то твърде значително, в сравнение с данните на картата от другата тема.

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор История

И в Северна и в Южна намаляват и то твърде значително, в сравнение с данните на картата от другата тема.

Нормално е и в Елзас и в Лотарингия намаляват германците чувтвително след 1945 г.За Източна Прусия да не говорим там съвсем изчезват.Да не говорим че турците в голямата си част са религиозни фанатици и трудно биха приели да живеят в една християнска държава.

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор История

А между другото турците в Северна България сравнително лесно приемат българската власт.Има съвсем леки размирици докъм 1880 - 81 г. и толкова.Още в 1885 г. турците си участват в СрЪбско- българската война като най лоялни поданици.Много опасения е имало и по време на Балканската война за евентуален бунт в Лудогорието - още повече че турците са се перчели че ще хвърлят десант при Варна.Нищо подобно - там и една пушка не гръмва.И дори Трета армия минава през райони с компактно турско население а нейното придвижване остава нефиксирано от турското разузнаване.Което ни носи победата при Лозенград.

Редактирано от resavsky
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Най-големия та6ак е че за Сръбско-българската ни пращат подкрепления и от самата Турция :)

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Бягства на турци има само през 1878 г., от настъпващата турска армия.

Имотите им се пазят. Няма, повтарям, няма заграбване на турска земя от българите. Върховният касацинен съд постановява дори, към края на 19 век, че в определени случаи не е текла придобивна давност в полза на владелците на турски имоти. Има процес на продажба на имотите им от тях самите или от техните наследници - като е имало много случаи, в които българи по пълномощие са управлявали турски имоти.

Основната част от собствеността върху земята преминава от ръцете на турските феодали в българските селяни през 18 - 19 век, особено при икономическия възход от началото на 18 век и Възраждането на България. Това става по съвсем естествен път, срещу пари, а те се изкарват с пословичния български труд.

И едно нещо трябва да е категорично ясно - няма държавна политика по изселване на турците от България. Няма!

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Няма разбира се държавна политика, иначе щяха ли разни гешефтари-рекетьори да принуждават турците поединично да напускат земята си - спомняте си Варна дето Петко войвода след войната даже го играе адвокатин на турците срещу местните гешефтари.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Да, като частни случаи такива неща е имало, затова е дошло и решението на ВКС - че придобивната давност не е текла за такива, дето искат да заграбят земите им.

Всъщност, процесът е естествен и поучителен - още в първата половина на 19 век, дори може би през 118-ти турското население в България губи пасионарност и постепенно бива изместено - първо в географски, после в демографски, накрая и в стопански аспект, от възраждащите се българи. Бежанската вълна пред настъпващите руснаци е само един от щрихите на тая картина.

В цяла България българите изкупуват земите, турците остават или като градски жители или администрация и армия или в някои райони на страната - като жители на не богати села.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Разбира се, геноцид на турското население през време на войната не е имало в буквален смисъл, но както се споменава в горната статия има огромен "collateral damage".

Турското население в Тракия, както и новозаселени татари и черкези панически бягат при настъпление на руската войска и това прочиства етнически много райони в равнината. Североизточна България не е била обект на военни действия и турците, и без това мнозинство, не са имали причини да бягат. Голяма част се изселват доброволно след това в течение на годините и съответно продават или заменят имотите си с български бежанци.

То и руснаците претендират за 200000 жертви, сигурно е имало поне толкова сред турските войници, отделно цивилните.

Въросът ми беше за събитията 1878г. наистина ли са измръзнали по 20000 човека на едно място и то близо до Одрин, където зимата не би трябвало да е толкова сурова.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Може би това обяснява откъде българите са се сдобили със земя и защо никой турчин не идва да си я потърси по-нататък.

Откъде българите са се сдобили със земя? Това не е ли, всъщност, изконната земя на българите, заграбена от турците в края на 14 век?

Редактирано от Зитко
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Изхождайки от понятието "геноцид" изобщо не може да се говори за скрит или явен такъв. Турците сами напускат земята си и родните си места по различни подбуди, опасения или заблуди. Геноцид е това, което те вършат с българите в Одринска Тракия и с гърците и арменците в Мала Азия след ПСВ. Въпреки че броят на турците е нараснал през вековете на Отоманската империя, те си остават малцинство в нея през 1877-78, че и по-късно. Затова Ататюрк е принуден да въведе постулата, че в Турция живеят само турски граждани с всички последици от това, включително и с геноцида над ентически групи от българи, гърци, арменци, дори и над мюсюлмани като кюрдите и т.н.

Редактирано от DendroaspisP
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Откъде българите са се сдобили със земя? Това не е ли, всъщност, изконната земя на българите, заграбена от турците в края на

Прав си по принцип, но се интересувам от фактите от по-новата история, за които не знаем нищо.

За този епизод българите не са виновни, даже и руснаците не са могли да предвидят реакцията на турското население и най-вече капризите на времето.

Баба ми е разказвала за събитията в Сливен от зимата на 1878г. която знае от своята баба. Когато се чуло, че руснаците идват, сред турците настава паника и всички трескаво почват да се готвят за бягство. Сред българите пък се пуска слух, че турската войска има заповед да избие всички българи и да запали града. Почти всички жители на българския квартал Клуцохор побягват към планината.

Всичко е покрито с дълбок сняг, а хората са с цървули и навуща и не добре облечени. През нощта запалват големи огньове да се топлят, но снегът се стопява и намокря краката на тези близо до огъня. Които не са имали сухи навуща да си сменят премръзват, впоследствие им окапват пръстите на караката, някои даже умират. Така прекарват 2-3 дни, докато някой се провиква, че вижда войска. Отначало помислят, че турците идват да ги гонят и избият, но се оказва, че това са руски части, настава луда радост и така могат да се върнат по домовете.

Междувременно в Сливен се разиграват събития около дома на прадядо ми. Баща му е търговец на вино и има коне в къщата. Някакви турци идват и искат да ги вземат, но те залостват портите и поради високите каменни дувари турците не могат да влязат. Тогава те започват да хвърлят подпалени факли по покрива и къщата се запалва, семейството на прядядо ми е принудено да отвори и избяга. От силния огън бъчвите с вино и ракия в зимника почват да гърмят като бомби, запалват целия квартал. Цялата чаршия на Сливен изгаря. Тук трябва да отбележа, че застраховки тогава не е имало и прадядо ми от сравнително заможен търговец става сетен бедняк.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Разбира се, геноцид на турското население през време на войната не е имало в буквален смисъл, но както се споменава в горната статия има огромен "collateral damage".

Турското население в Тракия, както и новозаселени татари и черкези панически бягат при настъпление на руската войска и това прочиства етнически много райони в равнината. Североизточна България не е била обект на военни действия и турците, и без това мнозинство, не са имали причини да бягат. Голяма част се изселват доброволно след това в течение на годините и съответно продават или заменят имотите си с български бежанци.

То и руснаците претендират за 200000 жертви, сигурно е имало поне толкова сред турските войници, отделно цивилните.

Въросът ми беше за събитията 1878г. наистина ли са измръзнали по 20000 човека на едно място и то близо до Одрин, където зимата не би трябвало да е толкова сурова.

Не знам за такъв случай. Но зимата е била жестока и даже руснаци са замръзвали по планините.

Черкезите не са били дори и пълноценни заселници в България - основното им занятие е било грабеж. Както са дошли, така са си отишли след между Кримската и Руско-турската война.

Прав си по принцип, но се интересувам от фактите от по-новата история, за които не знаем нищо.

За този епизод българите не са виновни, даже и руснаците не са могли да предвидят реакцията на турското население и най-вече капризите на времето.

Баба ми е разказвала за събитията в Сливен от зимата на 1878г. която знае от своята баба. Когато се чуло, че руснаците идват, сред турците настава паника и всички трескаво почват да се готвят за бягство. Сред българите пък се пуска слух, че турската войска има заповед да избие всички българи и да запали града. Почти всички жители на българския квартал Клуцохор побягват към планината.

Всичко е покрито с дълбок сняг, а хората са с цървули и навуща и не добре облечени. През нощта запалват големи огньове да се топлят, но снегът се стопява и намокря краката на тези близо до огъня. Които не са имали сухи навуща да си сменят премръзват, впоследствие им окапват пръстите на караката, някои даже умират. Така прекарват 2-3 дни, докато някой се провиква, че вижда войска. Отначало помислят, че турците идват да ги гонят и избият, но се оказва, че това са руски части, настава луда радост и така могат да се върнат по домовете.

Междувременно в Сливен се разиграват събития около дома на прадядо ми. Баща му е търговец на вино и има коне в къщата. Някакви турци идват и искат да ги вземат, но те залостват портите и поради високите каменни дувари турците не могат да влязат. Тогава те започват да хвърлят подпалени факли по покрива и къщата се запалва, семейството на прядядо ми е принудено да отвори и избяга. От силния огън бъчвите с вино и ракия в зимника почват да гърмят като бомби, запалват целия квартал. Цялата чаршия на Сливен изгаря. Тук трябва да отбележа, че застраховки тогава не е имало и прадядо ми от сравнително заможен търговец става сетен бедняк.

Понат ли смутове, тежко и горко на обикновения човек.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Изглежда турското командване се е опитвало да приложи тактиката на "изгорена земя", но по ирония на съдбата това се е обърнало срещу тях. При положение, че е имало команда за опожаряване на градовете в Подбалкана и Тракия, турското население не е имало друг изход, освен да се евакуира. Поне за София се знае със сигурност, че е планирано системно опожаряване, така че и за Сливен може да не е било само слух. За София на това попречило застъпничеството на централния равин пред Сюлейман паша, за който се говори, че е бил дьонме от помюсюлманчените евреи от сектата на Шабатай.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%8C%D0%BE%D0%BD%D0%BC%D0%B5

За другите градове паниката и бързото настъпление на руснаците е попречило на методично опожаряване и ексцесии над християнското население.

Редактирано от genefan
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Въросът ми беше за събитията 1878г. наистина ли са измръзнали по 20000 човека на едно място и то близо до Одрин, където зимата не би трябвало да е толкова сурова.

Зимите са били доста по-сурови. От тази на 1912-13 има снимки на български и сръбски войници на пост по време на обсадата на Одрин затрупани почти целите в преспи сняг.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Да! Когато бях много малък имаше един почти 100 годишен дядо в нашето село който разказваше че го затрупвал страхотен сняг и една седмица не могли да излязат от някаква землянка през Балканската война точно около Одрин.

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор История

Може би нещата опират до психология.Турците имат вроден страх от руснаците след толкова войни.Особено казаците са рисувани като някакви страшни зверове с изключителна жестокост дошли да грабят и да убиват.Казаците наистина не са най милите хора на света по отношение на враговете си /питайте и днес някой поляк или унгарец/.Затова турското население изпитва панически ужас от настъпващите руски части и тръгва да бяга панически през ледения януари 1878 г.Следва трагедията.

Редактирано от resavsky
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Да. После голяма част от мюсюлманското население са черкезите, а те друг избор освен да бягат нямат. Погледнато обективно, това така или иначе е освободило бъдещата България от определена тежест ...

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Съществена част от това мюсюлманско население са били башибозуци и са правели големи мизерии и в мирно време. Та те всичките са духнали овреме, защото са щяли да ги линчуват ако загубят протекцията на местната власт с изчезването й. И с право.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...