Отиди на
Форум "Наука"

Научна конференция: Bugarska okupacija juga Srbije u Prvom ratu pod lupom istoričara


Recommended Posts

 • Администратор

Между 29 и 30/31 октомври 2105 г. в сръбските градове Лесковац и Сурдулица ще се проведе научната конференция „Българската окупация на южните предели на Сърбия през Първата световна война“. Конференцията се организира от историците в Лесковачкия народен музей. Участие ще вземат учени от Сърбия, Русия, Швейцария и САЩ.
След края на конференцията е планирано темата да бъде продължена с голяма изложба, която трябва да се проведе през ноември. Повече подробности може да намерите ТУК.

 

Bugarska okupacija juga Srbije u Prvom ratu pod lupom istoričara
 

LESKOVAC – Leskovački istoričari iz Narodnog muzeja pripremaju veliki naučni skup i izložbu pod nazivom „Bugarska okupacija juga Srbije u Prvom svetskom ratu“, čiji je cilj da se osvetle događaji i zverstva o kojima se decenijama malo govorilo.

Naučni skup kome će prisustvovati eminetni istoričari iz Srbije, Amerike, Rusije i Švajcarske biće održan 29. oktobra u Surdulici i nastavljen 30 i 31. oktobra u Leskovcu. Učešće je prijavilo 42 istoričara i naučnika.

Projekat se nastavlja izložbom, planiranom za kraj novembra, gde će pored svakodnevnog života pod bugarskom okupacijom, biti i fotografije južnjaka koji su sa srpskom vojskom prešli Albaniju i ratovali na Solunskom frontu, kao i onih koji su se rausli po mediteranu.

Naučni skup i izložbu pripremamju istoričari i muzejski savetnici Mira Ninošević i Veroljub Trajković.

(Kraj) mil

 

 

Link to comment
Share on other sites

 • Мнения 58
 • Създадено
 • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

 • Потребител

Мдаа, трябва да се подържа огъня на сръбския национализъм, още повече на антибългаризма, че инак в тоя край на Сърбия с отварянето на границите и с интернета почват да проникват "ужасяващи" истини за история, език и народност.

Цели шествия масови и църковно организирани се правят в Сурдулица за пренасяне костите на "мъчениците" от сурдулица загинали през ПСВ. А инак рядко обръщат внимание на австро-унгарската окупация, доколкото не е свързана с  албанците. 

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Поздрави от Сурдулица, тук изобщо нема никакав антибългаризам в народа, и всеки който казва да не е така, нека знае да е тукашния кмет вече от години Българин Новица Тончев от село Божица.

Ако и има може би некой хора да мразят Българите и България, те са големо малцинство, и по правило са от новопокрстените Български семейства от планинските села околу града Босилеград, който се правят за големи Сърби да се не знае селското им потекло, или Сърбски бежанци от Косово/Метохия и Босна който мразят целия свет.

Тва не мога да кажа за хората който правят тази ,,конференция'', където не вярвам да ще се каже нищо умно освен митомании и глупости от типа ,,целия свет срещу Сърбия'', ,,бугарски фашисти,, и такива приказки.

Хората от Лесковац и иначе са над 50% Косовари който от 1945-та година бегат и продават имоти на Албанците там, и населват се тук да ,,облагородят'' земята ни с техната полудива шизофрения и простотия.

Ние, който сме от старите семейства в града, знаем, да никой от местното население в Сурдулица не е убит от Българска армия през 1-ва световна война,ама да знаете да в Сурдулица има много и много убити Сърби от други градове пр. Враня,Куршумлия,В.Хан, Прокупле и други. Колко убити има може да се прави дискусия, ама злосторства са правени на доста зверски начини.

 

Който мисли, да ви лъжем,ще му дам фейсбука и  ела нека дойде в Сурдулица и нека види, дали некой ще му каже нещо лошо щото е Българин.

Аз лично харесвам България и Български народ, за нас в Сурдулица вие не сте врагови а братя, щото по-блиски род от вас немаме!

 

Редактирано от Sokol
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

До колкото знам след Първата световна война и присъединяването на Воеводина, оттам се изселват около 400 000 австрийци и района опустява. Затова решават да заселят там хора от Лесковац и въобще Източна Сърбия, вероятно за да поразредят хората сред които може да е останало българско самосъзнание ;)

Иначе бях в Лесковац преди няколко седмици на Рощилиадата, сигурно 70% от оборота на фестивала го правят български туристи - та местните не само че не си спомняха окупацията, ами и бяха твърде любезни и направо се избиваха да те привлекат към своя щанд, приемаха да им плащаш и с български левове и тн., но и въобще отношението на всички обикновени хора е съвсем нормално. Доста пъти съм бил в Сърбия вече и с доста хора съм се срещал, но никога досега не съм попадал на шовинист като тия из интернет.

Та тая конференция ще е дело именно на такива хора. Но нищо де - отиди на нея и сподели след това тук какво са говорили и каква е била реакцията на хората от Сурдулица. :)

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Ами, от освобождението 1878 и до днес (и сега продолжават) има постояни миграциони процеси, и хората от Поморавия и градове Ниш,Лесковац, Враня и други по-малки се изселват, най-много в столицата Белград. (в Войводина не толкова).

Тва става масово след 1945-та, когато селата стават пусти щото комунистите даваха безплатни факултети и никой не искаше да бъде селяк а да работи некъде в Белград и да стане ,,Белграджанин'' и ,,столичанин''.Друго, защото обективно условия за живота там са по-добри и по-лесно се намира работа.

В района също така отдавна има колонизация на всякакви косовари и черногорци, предимно в градове като Куршумлия и Прокупле, за да пазят старата граница с Османска Империя (до 1912) и стратешки важни точки за държавата.

При нас не толкова, щото нас не ни смятат за важни, тук доселиха само 4,5 черногорски семейства по наказание, щото те беха против Тито а за Сталина, али те до днес се асимилираха и говорят Сурдулички език като и другите.

И при нас има много БГ туристи, специялно на Власинско езеро, аз лично бех с девойка ми миналия уикенд и срещнах много хора предимно от Ниш,София и други градове в България близо до границата.

Лесковац е известен по специялитети от месо, надвам се да поминахте хубаво, аз бех там преди може би 2,3 години, и пиенето е евтино а момичките са екстра :) 

Не мисля да ходя на конференция и да слушам глупости, ама лесно ще попитам хората и ще ви кажа какво е станало там, а тва мога да ви кажа и сега преди започването без да знам :)

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Е, добре, добре :) Радостно е, че народите са по-умни от историчарите. 

 

Иначе интересно на тая конференция кои пък учени от Швейцария и Русия са попаднали, що за исторически данни ще бъдат изнесени, като основният исторически извор за Титовата пропаганда беше .... титовата пропаганда и пропагандата от ПСВ. 

Български историк поканен има ли? 

 

Защото има един деликатен момент - ето човекът казва, че хората там знаят, че не е имало това, което се приписва на българската армия. 

Дали ще се чуе това на тая конференция - дали някой ще направи критичен преглед на пропагандата и ще отсее измислиците от истината? 

Или просто в Сърбия ще се разпали пак антибългарската щуротия и пак ще станем татари зверове и не знам си какво си, а тоя път и от НАТО, което подозирам че е целта на такива едни мероприятия... 

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

:) 

Не мисля да ходя на конференция и да слушам глупости, ама лесно ще попитам хората и ще ви кажа какво е станало там, а тва мога да ви кажа и сега преди започването без да знам :)

:)) Я опитай, дай предварителна версия преди започванет :)) 

Моят вариант: 

"Агресивната политика на България насочена към завладяване на изконно сръбски земи получава своя шанс през 1915 г. След като България беше разбита в злостаната си агресия през 1913, главно от сръбските сили, които разбира се спечелиха Първата Балканска война и превзеха Одрин, през 1915 зад гърба на Германия тя подло нападана героично сражаващата се Сърбия в гръб и превзе Южна Сърбия (!) Въстаналият сръбски народ героично започна борба с окупаторът, който извърши нечувани безчинства и изби 20 000 цивилни сърби (за доказателство - снимката, как "бугаре вешат цивиле" ), при това с нечувани зверства - например пълнеше църквите с хора и ги палеше. 

След като с героизма на сръбската, гръцката, английската, френската и руската армия окупаторът биде прогонен и победен, бяха намерени хиляди свидетелства на бугарските зверства, които днес са в музея, а именно костите на убитите. Паметта за тези ужаси никога не бива да се забравя. България винаги е била против православието и славянството и се е съюзявала с враговете му. Закривам конференцията."

 

)))) 

 

  

 

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

А, и един въпрос:

Къде е Южна Сърбия според конференцията? До Охрид или по-на юг? Или сега Сурдулица стана Южна Сърбия? 

 

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Сега бех на кафе, али за жал никой и не знаеше да има некаква конференция, ще попитам по-късно.

Сега сме в Първа Сърбска лига, тук беха Звезда и Партизан, а  имаме мач в неделя,и всички се занимават с тва (какво да се залага, дали ще тепаме Унгарски Спартак или ще е уредено и такива въпроси) :) докато не паднат коефициентите, и разбира се коя певица пее в коя дискотека.

Да се върнем на темата, за мен е най-важното да се знае да Българската армия не е убивала МЕСТНОТО население в Сурдулица, тва и Сърбски и всички източници от тва време ясно казват.Да има убити тук в Сурдулица али от други краища има, тва е сигурно али никой не може да ми обясни да в града от 2000 души Български зверови убиха 30.000, а след войната населението остана на същото место в по-голем брой.

В това могат да вярват само малоумници, а аз не се смятам за такъв, а и официялна Сърбска история казва, да е населението в Сурдулица в времето на войната, ,,от страх за живота си'' станало Българско и така останало до 1918-та, а убитите не се спомняват. (от местните хора).

Дедо ми (докато беше жив) е разказвал много приказки за 2-ра световна война в Сурдулица, когато той беше на 14 години, даже имам и неговата книшка от Българско училище където го записаха, да е знаел за тия 30.000 убити със сигурност би ми казал.

Той единствено се оплакваше и псуваше Българска армия, щото той бил ,,градско дете'' а го гонили в Власинско езеро да пази некаква говеда 2 месеци и после го върнали :)

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

А за границите на Сърбия, не малко пъти съм слушал от хората (дейци на радикална партия с 1% гласове в Сурдулица) да треба да бъдат от Солун до Шварцвалд, ама по-гадното е тва, да такива хора, макар и да са родени тук не знаят и не се занимават с нашата история (на нашия край), а зборуват за некаква Босна,Косово и Хърватска, и ни аз ни никой нормален не иска да ги слуша, каква полза аз имам от тия краища където никога не съм бил и не ме ни интересува какви хора живеят или не живеят там.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

До Берлин, до Берлин, какъв Шварцваалд )))) 

 

Цялата работа с приказките за избитите сърби в Сурдулица е военна пропаганда от ПСВ - там българите, особено веднага след войната са изкарани неописуеми зверове. 

Всичкко тръгва от Топличкият устанак, при който четници се опитват да вдигнат въстание в тила на Българската армия докато тя се разправя на юг с англичаните, французите и гърците и със отпочиналата сръбска армия на Солунския фронт. 

Въстанието не е масово и е потушено от ВМРО главно, не толкова от редовна войска - и да, има убити, повечето в бой и разбира се, неизбежно има и невинни жертви. 

Но такива цифри такива дивотии - това е безумие. 

Всъщност тази цялата пропаганда цели да се оправдае сръбския терор в Македония - той се налага там заради факта, че там са българи. 

А прочутата снима "Бугаре вешат цивиле" е от българския военен съд, изпълнил присъда над двама цигани за престъпление. 

 

ПП

Дядо ти ще да е бил евакуиран от голям град на село - заради бомбардировките на англо-американците всички училища са евакуирани по селата.  

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Всички водачи и над 90% от хората участвали в Топлишко въстание са черногорци,косовари и други колонисти в Топлишкия край. Въстанието нема нищо общо със Сурдулица а боеви действия са в Топлица и нещо малко околу общината Босилеград и околните селища,(некой от тях сега са в община Сурдулица,ама тогава не беха, щото Босилеград беше в България и преди войната).

Разбира се, да е имало много пропаганда в тва време, и много всякакви бандити който се ползваха от войната да уреждат свои лични сметки, али до сега ми не е ясно защо са тия въстаници и други наказвани тук в Сурдулица, а не там където ги е место или къде са заловени?

Скоро съм читал много книги за Македония, за борбите между Български,Сърбски и андартски чети, и спомени от тва време, и съм донекъде запознат с тази касапница, за която 99% от хората тук в нашия край изобщо немат идея, щото освен мемоарите на Пекянец тук до скоро немаше други книги за Македонският въпрос.

Не треба да обвинявате нас от Пирот,Враня и Сурдулица за тази събития, от като е направена Сърбска държава никой от нашите хора не е имал никакво големо влияние в политиката и водство на държавата, ние всепак сме тук провинция и никой за нищо не ни пита. :(

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

али никой не може да ми обясни да в града от 2000 души Български зверови убиха 30.000, а след войната населението остана на същото место в по-голем брой.

Обикновено обяснението, което съм получавал е, че от цялата област били докарвани хора за екзекуция там, тогава селата били доста по-населени отколкото сега. Макар че пак 30 хиляди души да се изпарят от областта щеше да доведе до демографски срив на населението, който не можеше да не се забележи, нищо такова не се наблюдава обаче.

Екзекутирани от българската армия разбира се е имало, но определено трябва да се махнат доста нули ;) това са били предимно престъпници, разбойници и четници нападащи както българската войска и полиция, така и местното население - да не забравяме, че шайката на Печанац напада и мирното население на Босилеград, опожарява къщи има и цивилни жертви. Та не знам по какъв друг начин може да се противодейства на тази шайка разбойници (терористи по съвременната трактовка) освен да бъдат залавяни и екзекутирани. Не знам и защо сърбите трябва да ни обвиняват в това след като в крайна сметка самите те (по заповед на Дража Михайлович) екзекутираха Коста Печанац през 44-а ;)

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Ей, Соколе, ти га направи да е било раздаване на рози а не голема война :) 

Топлишко въстание е най-голема катастрофа за колонистите от черна гора в района. От тва те никога не са се оправили. И днес там има селата, където ни ние от Сурдулица не треба да ходим, а камо ли Българин.....
 

Българските войски и комити не са били лудаци, а са ги убивали с разлог. Те дойдоха тук, за да ни асимилират до край, и да останаха, сега би си говорили на черногорски и шумадийски, а от Български би запомнил 2,3 песни от Андреа и Цветелина.

Разказваш тук на 3,4 човека от България, я кажи на нашите, на прости селяци в селата, и на пияници-националисти в самата Сурдулица. Ясно ми е и на мен, да не е имало 30.000 убити тук, ама утре твой деца и мой ще ги спомняват! Ще ги е срам и от тебе, щото не си ги учил за диви татарски племена отзад Власина, и от дедовците ти, що не са били Сърбски йонаци,,,

Никой от нашите више не помни тия времена, само остава тва, какво се учи в училищата,а там учат именно тва! 

Поздрав за сите приятели от България, успех и късмет ви желая :)

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Е, Дража поне е бил достоен противник, Печанац е бил кьопек.

Е не може да се каже, че Дража е някакъв принципен враг на България. Разбира се през войните 1913 и 1915-18 като войник се бие против нас, но това е негов дълг. През Междувоенния период е военен аташе в София, като води диалог предимно с опозиционни сили по проекта за влизане на България в състава на Югославия (преди Титовския такъв). Но се предвижда българите да са равноправен народ в държавата, като словенците и хърватите, а не да им се вменява че са "прави сърби" каквато е практиката във Вардарска Македония дотогава. Офертата е обаче всичкото това да е под властта на Караджорджевичите, което по начало превръща каузата в утопия.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Е. поработва той и с БЗНС и с БКП и праща някои и друг диверсант в България, ама то сега в реда на противостоянието... 

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Е, Дража поне е бил достоен противник, Печанац е бил кьопек.

Е не може да се каже, че Дража е някакъв принципен враг на България. Разбира се през войните 1913 и 1915-18 като войник се бие против нас, но това е негов дълг. През Междувоенния период е военен аташе в София, като води диалог предимно с опозиционни сили по проекта за влизане на България в състава на Югославия (преди Титовския такъв). Но се предвижда българите да са равноправен народ в държавата, като словенците и хърватите, а не да им се вменява че са "прави сърби" каквато е практиката във Вардарска Македония дотогава. Офертата е обаче всичкото това да е под властта на Караджорджевичите, което по начало превръща каузата в утопия.

Тия хора за съвместно управление не са ли чували?  Ето в Югославия след Тито се въртяха председателите по една или повече години. Можеха да измъдрят няколко крале... 

А още по-добрата идея беше Балканският съюз да се укрепва, а не да се отнема Макдония толкова късогледо.. В цялата сръбска политика има колкото и твърдост и ако щете героизъм, толкова и безогледство и балканска наивност. "Дай да узмеме сад па после ще видим... "

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Интересно дали конференцията ще разгледа възможността една голяма Сърбия и една голяма България, бидейки най-близки културно и пазейки си един на друг гърбовете, какъв фактор щяха да са на Балканите и на Европа чак.  ;) 

 

 

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Е, Дража поне е бил достоен противник, Печанац е бил кьопек.

Е не може да се каже, че Дража е някакъв принципен враг на България. Разбира се през войните 1913 и 1915-18 като войник се бие против нас, но това е негов дълг. През Междувоенния период е военен аташе в София, като води диалог предимно с опозиционни сили по проекта за влизане на България в състава на Югославия (преди Титовския такъв). Но се предвижда българите да са равноправен народ в държавата, като словенците и хърватите, а не да им се вменява че са "прави сърби" каквато е практиката във Вардарска Македония дотогава. Офертата е обаче всичкото това да е под властта на Караджорджевичите, което по начало превръща каузата в утопия.

Това за присъединяване на България към Югославия не е просто прах в очите, а е целенасочена политика за дестабилизация на България. За създаване на просръбски настроени среди у нас, които да се противопоставят на ВМРО и македонците у нас, уж под предтекст за обединение. И то от такъв шовинист като Дража Михайлович. Още повече те насърчават гражданска война у нас.

България да стане част от Югославия противоречи на цялата сръбска национална доктрина през 19 и 20 век. Сръбската национална доктрина е изградена върху  следната идея най-многобройни на Балканите са славяните и Сърбия трябва да бъде техен върховен лидер, затова нетрябва да позволява по-голяма славянска държава от Сърбия! Затова е целият тоя напън за Поморавието и Македония. Затова ни нападат 1885г. след съединението, затова отказват да отстъпят в Македония и по балканските войни и по първата световна. Те откровенно заявяват че България не трябва да бъде по-голяма от Сърбия след всяка война, защото тогава България ще управлява славяните на Балканите. 

А България в Югославия ще измести Сърбия, пък камо ли да спрът сърбизацията в Македония, дури и да сме една държава.

Тито перфектно го знаеше това, исто знаеше дека, за да постои Югославия, трябва велика сърбия да умре. Затова Тито така ги определи границите вътре в Югославия между републиките, че да няма голяма Сърбия. Затова създаде черногорската и македонската нации и още две автономии вътре в Сърбия.

Македонската нация си беше като компромис - няма да се сърбизира, което е неприемливо и за мнозинството вътре и за България, но ще бъде силно сърбоманска, което пък да е в полза на Сърбия.

Влизането на България в Югославия е една куха фантазия продавана в България с цел да разедини обществото, никой в Белград неще цяла България в Югославия и никога не са го искали. Между двете световни войни те немогат да се оправят с хърватите в Кралска Югославия пък камо ли с два пъти повече българи. Затова Тито после даде малко повече на хърватите и ореза малко сърбите за баланс!

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

 

А България в Югославия ще измести Сърбия, пък камо ли да спрът сърбизацията в Македония, дури и да сме една държава.

 

Извинявай, ама те това си беше изхвърляне. И как ще сме ги изместили?

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

 

А България в Югославия ще измести Сърбия, пък камо ли да спрът сърбизацията в Македония, дури и да сме една държава.

 

Извинявай, ама те това си беше изхвърляне. И как ще сме ги изместили?

Ами чисто количествено! Като сме по-голям народ, в нормална държава, ще имаме по-голямо влияние. Второ я си представи Югославия, в която участва и България, трябва да няма антибългарска пропаганда. Тогава какво става с населението в Поморавието при отворени граници и без да се възпитава в омраза към българите. А в Македония по онова време над 90% са с ясно българско самоопределение.  Как си представяш сърбите да го искат това?

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Вярно е, че трудно са се оправяли с хърватите, но това не им е пречело да продължават с претенциите и фантазиите. При Тито даже е още по-близко до реализация идеята за влизане и на България във федерацията, тогава само разрива му със Сталин и щастливата смърт на Гошо Мастиката осуетяват плана.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Уорлорде, това е идея на Москва. Белград би приел българите в Югославия само ако сърбите ги управляват и сърбизират, поне в някаква степен. 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...