Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Народе???? или Кой предаде Левски?

Препръчано мнение

• Потребители
Публикувано
On 14.06.2025 г. at 22:00, Borova gora said:

И все се питам, Иван Ведър доколко ли е знаел за зазачите, които получавал Обретенов, за делата му? Можел ли е някои от тяах да спре? Смъртта на Ботев не би могъл, но на Пенев, на Кънчев, на Левски?

Според мен - не. Дори и да е бил в течение какво вършат Обретенов и другарите му от "Зора", след бягството на Пенев от Букурещ с тайни писма на Каравелов, нещата са се развили извън контрол. Мисля, че Пенев е отишъл в печатницата на Каравелов по препоръка на Обретенов, в една толкова важна за БРЦК печатница едва ли е можело да постъпиш просто така, по-късно Левски препоръчва в едно писмо негов словослагател на Каравелов. Бягството на Пенев в такъв случай е било личен провал на Обретенов и той лично е трябвало спешно да ликвидира последствията, за да запази доверието на Каравелов, затова е действал спешно и припряно. След ареста му от полицията, всичко вече е било в ръцете на османските власти, а не в тези на Ведър. Доказва го преписът на писмото за вдигане на въстание, което са направили. Също така и спешното самокомандироване на Обретенов в Букурещ като делегат. За Обретенов е било на живот и смърт, въпрос за оцеляване. Ведър може и да е имал информация за подготвяно въстание, затова разпраща подопечните му по гарите с морзови апарати на 28 август, да наблюдават движение на войски и да му дават информация, но контрол върху Обретенов по онова време са имали османските власти, а не Ведър. Затова и Обретенов никъде не отива, остава си в Русе като куриер.

• Мнения 2,1k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикувано
Преди 4 часа, Б. Киров said:

Според мен - не. Дори и да е бил в течение какво вършат Обретенов и другарите му от "Зора", след бягството на Пенев от Букурещ с тайни писма на Каравелов, нещата са се развили извън контрол. Мисля, че Пенев е отишъл в печатницата на Каравелов по препоръка на Обретенов, в една толкова важна за БРЦК печатница едва ли е можело да постъпиш просто така, по-късно Левски препоръчва в едно писмо негов словослагател на Каравелов. Бягството на Пенев в такъв случай е било личен провал на Обретенов и той лично е трябвало спешно да ликвидира последствията, за да запази доверието на Каравелов, затова е действал спешно и припряно. След ареста му от полицията, всичко вече е било в ръцете на османските власти, а не в тези на Ведър. Доказва го преписът на писмото за вдигане на въстание, което са направили. Също така и спешното самокомандироване на Обретенов в Букурещ като делегат. За Обретенов е било на живот и смърт, въпрос за оцеляване. Ведър може и да е имал информация за подготвяно въстание, затова разпраща подопечните му по гарите с морзови апарати на 28 август, да наблюдават движение на войски и да му дават информация, но контрол върху Обретенов по онова време са имали османските власти, а не Ведър. Затова и Обретенов никъде не отива, остава си в Русе като куриер.

За Пенев съм абсолютно съгласна, той е така кълцан и рязан, че прилича на жестоко лично отмъщение, а не на обикновено изпълнение на поръчка.

Но се питах доколко Ведър би стимулирал предателството на организацията от страна на Обретенов. Силите на които е служил като масон, са нямали интерес от въстание в българско и стартирането на война от страна на Русия. Някак не съм сигурна, че Обретенов е спрял да се отчита на Ведър и не му е давал информация какво прави в организацията, какво се случва вътре. Той си е останал масон до края, а и по масонска линия е разчитал на закрила при ареста заради Пенев. Успява да прокара и фалшивото обвинение срещу Ангел Кънчев, който в крайна сметка е изоставен не само от комитите, но и от събратята си масони. На практика това означавало, че Ведър е имал отношение към убийствата, извършени от Русенския комитет и... подкрепата му за Обретенов, който взима в новосъздадената ложа през 1880г. дали означава нещо повече от просто наблюдение на историческите събития в онзи момент?
За Каравелов, попрочетох доста и си мисля, той не е искал успешно въстание като Левски т.е. освобождение със собствени сили, той е искал въстание, чието потушаване да доведе някоя от Великите сили в българско и като освободи народа, да му даде и политически пост. Това е доста кардинално разминаване, за вестникаря човешките жертви при една такава акция не са значели това, което са били за Апостола. Между другото, аз винаги съм си мислила, че най-силните думи за Априлското е трябвало да излезнат от неговото перо. И изведнъж, когато не участва пряко и няма личен интерес, нищо за Батак, нищо за Клисура, нищо за героите, нищо и за Ботевата чета.
Толкова жертви и кръв не успяват да събудят патриотизма в него, не оставя нито ред.
Не е бил и обединител, за Апостола всеки, който е можел да допринесе за делото е бил важен, докато Каравелов се изпокарал с Букурещките дейци, вместо да търси някаква обща земя между себе си и тях в името на голямата цел. Напразни били усилията на Левски, всичките му малки и големи компромиси, за да обединява. Още по-лошото е, че със събранието в Букурещ се получил компромис на всяка цена. И цената била платена.

• Потребители
Публикувано
Преди 7 часа, Borova gora said:

На практика това означавало, че Ведър е имал отношение към убийствата, извършени от Русенския комитет и... подкрепата му за Обретенов, който взима в новосъздадената ложа през 1880г. дали означава нещо повече от просто наблюдение на историческите събития в онзи момент?

Не мисля, че ложите се намесват пряко в политиката, техните членове на политически и административни постове могат да правят това, но от позицията на чиновници и политици. Шакир бей, протеже на Мидхат, дава информация на английския консул в качеството му на член на Следствената комисия, а не като брат масон на брат масон, тази информация по каналния ред отива при английския посланик в Цариград и оттам към министъра на Външните работи и правителството, което е отговорно за вземане на политически решения. Механиката е такава, братството в масонска ложа може да дава възможност, примерно, на Шакир бей да общува неформално с консула или посланика в една и съща ложа и т.н., но не и да предава официална правителствена информация като основа за вземане на управленски решения.

Решението на Обретенов да не предаде писмото на Каравелов за незабавно въстание и решението му да отиде на всяка цена като делегат в Букурещ, според мен, са му били наложени от османската администрация, а не от братята в ложата, станало е по административен път, за да се появи донесението на валията Хамди до Великия везир за заловеното писмо, както и информацията му до Великия везир за ролята на Левски в комитета. Двете неща са се движели от машината на администрацията и политическия апарат на империята, вървели са по този канален ред.

По принцип в тези години официалната френска и британска политика е била да се държи Русия далече от Проливите и да не се допусне на Балканите да бъде създадена силна югославянска държава, сателит на Русия, чрез която Русия да излезе с флот в Средиземно море. По обясними военни и търговски съображения, нали за това се е водила Кримската война, за която Русия е търсела реванш. Берлинският конгрес подпечатва тази западна политика, а Батенберг е инсталиран като гарант на Запада, че Русия ще бъде обуздавана в амбициите й.

нищо за Батак, нищо за Клисура, нищо за героите, нищо и за Ботевата чета.

... нищо за Левски, ни дума, ни стон... първата му дописка е от юни 1873, половин година след обесването на Апостола, все едно не е имало такъв човек, с който е споделял делото за освобождение на България.

За Каравелов, попрочетох доста и си мисля, той не е искал успешно въстание като Левски т.е. освобождение със собствени сили, той е искал въстание, чието потушаване да доведе някоя от Великите сили в българско и като освободи народа, да му даде и политически пост.

Да! Следвал е стриктно инструкциите...Слушкал и папкал. Време е някой да каже, "Царя е гол". Само че за това се искат... исторически топки.

Напразни били усилията на Левски, всичките му малки и големи компромиси, за да обединява. Още по-лошото е, че със събранието в Букурещ се получил компромис на всяка цена. И цената била платена.

Мерсия Макдермот сравнява личността на Левски с многостенен шлифован диамант, където всички страни са едновременно хармонични и противоположни, всяко качество уравновесява другото. Тя го е усетила най-добре от авторите, които са опитвали перото си да го обяснят, може би със сърцето си на жена.

• Потребител
Публикувано
Преди 15 часа, Б. Киров said:

Не мисля, че ложите се намесват пряко в политиката, техните членове на политически и административни постове могат да правят това, но от позицията на чиновници и политици. Шакир бей, протеже на Мидхат, дава информация на английския консул в качеството му на член на Следствената комисия, а не като брат масон на брат масон, тази информация по каналния ред отива при английския посланик в Цариград и оттам към министъра на Външните работи и правителството, което е отговорно за вземане на политически решения. Механиката е такава, братството в масонска ложа може да дава възможност, примерно, на Шакир бей да общува неформално с консула или посланика в една и съща ложа и т.н., но не и да предава официална правителствена информация като основа за вземане на управленски решения.

Решението на Обретенов да не предаде писмото на Каравелов за незабавно въстание и решението му да отиде на всяка цена като делегат в Букурещ, според мен, са му били наложени от османската администрация, а не от братята в ложата, станало е по административен път, за да се появи донесението на валията Хамди до Великия везир за заловеното писмо, както и информацията му до Великия везир за ролята на Левски в комитета. Двете неща са се движели от машината на администрацията и политическия апарат на империята, вървели са по този канален ред.

По принцип в тези години официалната френска и британска политика е била да се държи Русия далече от Проливите и да не се допусне на Балканите да бъде създадена силна югославянска държава, сателит на Русия, чрез която Русия да излезе с флот в Средиземно море. По обясними военни и търговски съображения, нали за това се е водила Кримската война, за която Русия е търсела реванш. Берлинският конгрес подпечатва тази западна политика, а Батенберг е инсталиран като гарант на Запада, че Русия ще бъде обуздавана в амбициите й.

... нищо за Левски, ни дума, ни стон... първата му дописка е от юни 1873, половин година след обесването на Апостола, все едно не е имало такъв човек, с който е споделял делото за освобождение на България.

Да! Следвал е стриктно инструкциите...Слушкал и папкал. Време е някой да каже, "Царя е гол". Само че за това се искат... исторически топки.

Мерсия Макдермот сравнява личността на Левски с многостенен шлифован диамант, където всички страни са едновременно хармонични и противоположни, всяко качество уравновесява другото. Тя го е усетила най-добре от авторите, които са опитвали перото си да го обяснят, може би със сърцето си на жена.

Каравелов... Много ми се иска да престанем с лъжите, с патетиката, с измислиците за него. Крайно време е след всички документи. Левски не е знаел всичко, не е подозирал дори, но ние знаем. Освен това все искал пари от ВРО, все трябвало да му пращат, все бил в дългове заради организацията, макар че в Букурещ имало богати родолюбиви българи, от които да поиска пари за движението, но не се потрудил, трудил се Левски и му пращал, макар да искал парите да отиват основно за оръжие и събирал всеки грош, пък накрая съпругата на Каравелов се оказала богата вдовица, факт трудно преглъщан от Стамболов. Ако има право на коментари под подкастовете на проф. Митев, за които писах по-горе, смятам да напиша въпросите си за мълчанието на историците към т.н. революционер, защото дефиницията и примерите от историята ни за революционери не се покриват от биографията на вестникаря.

За Левски... Ние сме по студените следи на предателства и убийства с документи събирани век и половина и пак е трудно да посочим, да кажем този и този е виновник. Но наистина си мисля, че Никола Тихов Обретенов е заподозрян първи за издаването на решенията от събранието, включително за посочването на Ловеч като център. Въпросът е, че в един момент вече се губя кога на кого е служил, на масонската ложа, на ВРО, на Каравелов лично, на турската полиция... Той самият как се е оправял ми е чудно. Може би и затова цял живот е бил покорен изпълнител и никога лидер, въпреки участието си в Гюргевския комитет. Но за апостол не ставал, ни на Софийски, ни на Врачански, ни на друг окръг. Непрекъснато е трябвало да служи някому и да се покорява. Искаше ми се да имам повече доказателства, извори за дейността му в сенките. Непрекъснато е лъжел, но са му се доверявали. Все събитията и времето са работили в негова полза. Много е бил прикриван, затова си мисля, че и по масонска линия е имал закрила за разлика от Кънчев. Има нещо в Русенската ложа, която спуснала чадър над него и така и не го прибрала. Наистина мисля, че полицията и хората на Ведър са били на едно мнение, да протежират Обретенов. Затова умувам, че Ведър може да е очаквал разгрома на ВРО, точно през него би следвало да е минало внушението, че организацията и въстанието трябва да бъде спрени, за да не дадат повод на Русия за война. Всички знаем за проливите, как на едните са били целта, а българско е било на пътя им, а на другите пак са били целта, ама да не допуснат други до тях и така чак до Галиполи в следващия век... Някак се съмнявам, че точно Ведър е останал извън силно прокарваната линия да няма бунтове в България, да няма борба за освобождение. Въпросът е, че Левски показал мащабите на организацията в българско, отвън се виждало, отвътре е имало предател и уплашил големите сили, истински ги е изплашил, взели мерки да държат под контрол събитията в Империята. 

• Потребители
Публикувано
Преди 1 час, Borova gora said:

Каравелов... Много ми се иска да престанем с лъжите, с патетиката, с измислиците за него. Крайно време е след всички документи. Левски не е знаел всичко, не е подозирал дори, но ние знаем. Освен това все искал пари от ВРО, все трябвало да му пращат, все бил в дългове заради организацията, макар че в Букурещ имало богати родолюбиви българи, от които да поиска пари за движението, но не се потрудил, трудил се Левски и му пращал, макар да искал парите да отиват основно за оръжие и събирал всеки грош, пък накрая съпругата на Каравелов се оказала богата вдовица, факт трудно преглъщан от Стамболов. Ако има право на коментари под подкастовете на проф. Митев, за които писах по-горе, смятам да напиша въпросите си за мълчанието на историците към т.н. революционер, защото дефиницията и примерите от историята ни за революционери не се покриват от биографията на вестникаря.

"Следва получаването на визи за Сърбия и Русия и от 28 април 1869 г. Каравелов неизменно е със сръбски паспорт, със сръбска дипломатическа протекция, където и да е, и с необходимите му безплатни визи за желаните от него за посещение Балкански държави и Велики сили. При това “спонсориран” твърде щедро не от някой друг, а от самото сръбско правителство. За парите, които той получава от Белград, биографите му споменават твърде пестеливо, а е достатъчно да се прочете изследването на Джордже Игнятович, посветено на Каравелов, за да се разбере, че зад финансовата помощ, или по скоро издръжка, стои самият министър-председател на Сърбия Радивойе Милойкович, който е и бивш министър на вътрешните работи и който става личен гарант пред Държавната печатница в Белград през 1870 г. за 502 жълтици, които Каравелов дължи за предоставените му печатарска машина и букви. Изброените документално помощи в парични средства, посочени от Игнятович, дадени на българина от Белградското правителство и най-вече от Министерството на външните работи, впечатляват със своята мащабност.

Ако Левски записва в своето тефтерче всеки изразходен от него грош, с идеята, че това са народни пари, дадени за революцията, политикът Каравелов получава щедра издръжка от сръбското правителство, която той използва, без да дава какъвто и да е отчет. Тук ще бъде приведен един дълъг цитат от изследването на Дж. Игнятович, за да се избягнат всякакви недоразумения в тази посока: „...От запазените документи се вижда, че Каравелов получил следните суми: на 3 февруари 1870 г. от Коста Цукич 50 дуката (1400 гроша, един дукат бил равен на 28 гроша), на 26 февруари същата година пак 50 дуката, 17 август 100 дуката (2800 гроша), през 1871 година 100 дуката. На 28 април 1871 година Каравелов подписал разписка за получени от Стоян Бошкович, тогава секретар на министерство на външните работи, 100 дуката, а по разписка от 3 ноември 1875 година 400 дуката (11200 гроша), отпуснати по нареждане на министъра на външните работиДжордже М. Павлович „за извести цели”, а през март 1876 година въз основа на решение на министъра на вътрешните работи 600 дуката (16800 гроша). Последната сума е отпусната при извънредни обстоятелства, в навечерието на Сръбскотурската война. Иначе, Каравелов получавал редовно 400 дуката годишно (11200 гроша), отпускани му в зависимост от обстоятелствата в разни суми."

Стоянов, Иван, Любен Каравелов, Нови щрихи от живата и дейността му, УИ Климент Охридски, 2008, с.13, с. 119

Игнятович, Дж. Любен Каравелов и сръбското общество. Ниш., 1969.

Само да уточня подчертаното от мен с болд, 11 200 гроша годишно, прави около 1000 гроша месечно или по днешни цени, около 10 000 лева месечна заплата за Каравелов от сръбското правителство в продължение на 7 години. Месечната заплата на български депутат през 2025 е 7800 лева.

Преди 1 час, Borova gora said:

много е бил прикриван, затова си мисля, че и по масонска линия е имал закрила за разлика от Кънчев. Има нещо в Русенската ложа, която спуснала чадър над него и така и не го прибрала. Наистина мисля, че полицията и хората на Ведър са били на едно мнение, да протежират Обретенов. Затова умувам, че Ведър може да е очаквал разгрома на ВРО, точно през него би следвало да е минало внушението, че организацията и въстанието трябва да бъде спрени, за да не дадат повод на Русия за война. Всички знаем за проливите, как на едните са били целта, а българско е било на пътя им, а на другите пак са били целта, ама да не допуснат други до тях и така чак до Галиполи в следващия век... Някак се съмнявам, че точно Ведър е останал извън силно прокарваната линия да няма бунтове в България, да няма борба за освобождение.

Напълно съм съгласен, аз сам написах по-горе, че е много възможно предателството да е станало по масонска линия, но... там документи няма да се открият, можем да разсъждаваме за това единствено дедуктивно, т.е. да реконструираме събитията по логика, но не и върху писмени източници.

Ако сглобим дедуктивно събитията след внедряването на Обретенов във ВРО, тяхната последователност и нареждането им като пъзел, водят точно до такова заключение.

п.с. Можете да си свалите в електронен формат книгата на Иван Стоянов от този линк:

https://z-lib.id/

• Потребител
Публикувано
Преди 8 часа, Б. Киров said:

"Следва получаването на визи за Сърбия и Русия и от 28 април 1869 г. Каравелов неизменно е със сръбски паспорт, със сръбска дипломатическа протекция, където и да е, и с необходимите му безплатни визи за желаните от него за посещение Балкански държави и Велики сили. При това “спонсориран” твърде щедро не от някой друг, а от самото сръбско правителство. За парите, които той получава от Белград, биографите му споменават твърде пестеливо, а е достатъчно да се прочете изследването на Джордже Игнятович, посветено на Каравелов, за да се разбере, че зад финансовата помощ, или по скоро издръжка, стои самият министър-председател на Сърбия Радивойе Милойкович, който е и бивш министър на вътрешните работи и който става личен гарант пред Държавната печатница в Белград през 1870 г. за 502 жълтици, които Каравелов дължи за предоставените му печатарска машина и букви. Изброените документално помощи в парични средства, посочени от Игнятович, дадени на българина от Белградското правителство и най-вече от Министерството на външните работи, впечатляват със своята мащабност.

Ако Левски записва в своето тефтерче всеки изразходен от него грош, с идеята, че това са народни пари, дадени за революцията, политикът Каравелов получава щедра издръжка от сръбското правителство, която той използва, без да дава какъвто и да е отчет. Тук ще бъде приведен един дълъг цитат от изследването на Дж. Игнятович, за да се избягнат всякакви недоразумения в тази посока: „...От запазените документи се вижда, че Каравелов получил следните суми: на 3 февруари 1870 г. от Коста Цукич 50 дуката (1400 гроша, един дукат бил равен на 28 гроша), на 26 февруари същата година пак 50 дуката, 17 август 100 дуката (2800 гроша), през 1871 година 100 дуката. На 28 април 1871 година Каравелов подписал разписка за получени от Стоян Бошкович, тогава секретар на министерство на външните работи, 100 дуката, а по разписка от 3 ноември 1875 година 400 дуката (11200 гроша), отпуснати по нареждане на министъра на външните работиДжордже М. Павлович „за извести цели”, а през март 1876 година въз основа на решение на министъра на вътрешните работи 600 дуката (16800 гроша). Последната сума е отпусната при извънредни обстоятелства, в навечерието на Сръбскотурската война. Иначе, Каравелов получавал редовно 400 дуката годишно (11200 гроша), отпускани му в зависимост от обстоятелствата в разни суми."

Стоянов, Иван, Любен Каравелов, Нови щрихи от живата и дейността му, УИ Климент Охридски, 2008, с.13, с. 119

Игнятович, Дж. Любен Каравелов и сръбското общество. Ниш., 1969.

Само да уточня подчертаното от мен с болд, 11 200 гроша годишно, прави около 1000 гроша месечно или по днешни цени, около 10 000 лева месечна заплата за Каравелов от сръбското правителство в продължение на 7 години. Месечната заплата на български депутат през 2025 е 7800 лева.

Напълно съм съгласен, аз сам написах по-горе, че е много възможно предателството да е станало по масонска линия, но... там документи няма да се открият, можем да разсъждаваме за това единствено дедуктивно, т.е. да реконструираме събитията по логика, но не и върху писмени източници.

Ако сглобим дедуктивно събитията след внедряването на Обретенов във ВРО, тяхната последователност и нареждането им като пъзел, водят точно до такова заключение.

п.с. Можете да си свалите в електронен формат книгата на Иван Стоянов от този линк:

https://z-lib.id/

Направо съм безмълвна пред двуличието му, наглостта му, байганьовщината му, един грош не е дал за делото, винаги искал и взимал народна пара, всичко да му се плаща, от Ботев също искал пари, макар буквите да били платени от Левски, което било причина за един от конфликтите между тях..., а междувременно добре си е пълнел джобовете без да му мигне окото и искал още и още, някъде четох, че дал благословията си за Арабаконак, та получил и пари по Тодор Пеев... Не е истина просто кого са ни представяли за народен човек в учебниците, пример за революционер... По-голям лъжльо и от Общия, лъгал за Поп Кръстьо, лъгал за смъртта на Стоян Пенев, лъгал и за Ангел Кънчев, а не спирал да лъже и за пари...

Книгата не успях да изтегля, не я показва изобщо както и да изпиша заглавие, автор и т.н., но и Вашият откъс ми е достатъчен. Големи длъжници са историците ни, много големи...

За Обретенов - за Ангел Кънчев съм сигурна, че предварително го е изкарал предател по масонска линия, измислил е нещо, както и Стоян Пенев нарича предател. Но не успявам извън големия му интерес към Апостола, да се хвана за нещо, което да потвърждава издайничеството му на Ловеч, откъдето тръгва всичко. 

Мидхат паша напуска Русе пролетта на 1872г., назначен е Хамди паша от средата на юни, за когото не знаем дали е бил масон, възможно ли е Обретенов и сие да са искали да се подмажат на новия шеф? Или той е наследил критичните случаи, започнал е свое разследване по тях и така Обретенов се е оказал отново в центъра на разпити от страна на властта. Логично започнал с лице на име Левски, пренос на оръжие, град Ловеч определен за нелегална столица... Но как е посочил Драсов, който не е бил на събранието?

• Потребители
Публикувано
Преди 2 часа, Borova gora said:

Книгата не успях да изтегля, не я показва изобщо както и да изпиша заглавие, автор и т.н., но и Вашият откъс ми е достатъчен. Големи длъжници са историците ни, много големи...

Любен Каравелов. Нови щрихи към живота и дейността му (Иван Стоянов) (Z-Library).pdf

Мидхат паша напуска Русе пролетта на 1872г., назначен е Хамди паша от средата на юни, за когото не знаем дали е бил масон, възможно ли е Обретенов и сие да са искали да се подмажат на новия шеф?

gov.jpg.d6ed0f231257d25a8874d542662ae4c1.jpg

Ахмед Расим Паша - младоосманец и роднина на Мидхат паша, също масон - октомври 1871 - юни 1872, предшественик на Хамди. Периодът на събранието и трите убийства.

Но как е посочил Драсов, който не е бил на събранието?

Узнал е за комитета в Ловеч от Ангел Кънчев, който му се е доверил:

1000.thumb.jpg.f3d5267078916d1d4f23dce40015197f.jpg

Ангел му обещава в това писмо "каквото свърша ще ти явя", после се виждат с Обретенов и "Тома, Радя, Ганча и др.", в началото на декември 1871, когато Ангел е бил изпратен с мисия в Букурещ за събранието, но не успял да мине поради карантината и в началото на януари 1872 /може би на връщане от Букурещ?/, третото идване на Кънчев в Русе на 3-ти март 1872 е било фатално за него.

Не знаем дали след това писмо, в което Кънчев съобщава на Обретенов, че вече е в Ловеч, не е имало и други писма до Обретенов, които са се "загубили". Не знаем също, дали каналът на писмата от Ловеч до Данаил не се е пренасочил от Плевен през Русе, защото в едно писмо от юли 1871 Драсов съобщава на Данаил, че Сава Младенов, техния куриер до Турну Мъгуреле, вече се е отказал да носи писма.

Писмото на Каравелов за въстание до Горов в Гюргево от 1-ви ноември 1872 му указва да прати препис на Д.Попов в Мъгуреле, логично е писмата до Данаил от Ловеч, след като Попхинов е бил изваден от длъжността куриер, да са минавали по същия път - Ловеч - Русе - Гюргево - Турну Мъгуреле. Което означава, че Обретенов е чел всички писма писани от Драсов до Данаил в този период. 

След събранието от май 1872 каналът през Плевен е бил възстановен, но в Плевен отива със "скара" за тайнопис като куриер Ради Иванов от Русе, който започва работа като учител в Плевен, явно пак по препоръка на Обретенов. Така че след събранието цялата кореспонденция е била четена от русенци...Всичко в Ловеч ставащо е било пред очите им.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 12 часа, Б. Киров said:

Любен Каравелов. Нови щрихи към живота и дейността му (Иван Стоянов) (Z-Library).pdf 2.28 MB · 30 изтегляния

gov.jpg.d6ed0f231257d25a8874d542662ae4c1.jpg

Ахмед Расим Паша - младоосманец и роднина на Мидхат паша, също масон - октомври 1871 - юни 1872, предшественик на Хамди. Периодът на събранието и трите убийства.

Узнал е за комитета в Ловеч от Ангел Кънчев, който му се е доверил:

1000.thumb.jpg.f3d5267078916d1d4f23dce40015197f.jpg

Ангел му обещава в това писмо "каквото свърша ще ти явя", после се виждат с Обретенов и "Тома, Радя, Ганча и др.", в началото на декември 1871, когато Ангел е бил изпратен с мисия в Букурещ за събранието, но не успял да мине поради карантината и в началото на януари 1872 /може би на връщане от Букурещ?/, третото идване на Кънчев в Русе на 3-ти март 1872 е било фатално за него.

Не знаем дали след това писмо, в което Кънчев съобщава на Обретенов, че вече е в Ловеч, не е имало и други писма до Обретенов, които са се "загубили". Не знаем също, дали каналът на писмата от Ловеч до Данаил не се е пренасочил от Плевен през Русе, защото в едно писмо от юли 1871 Драсов съобщава на Данаил, че Сава Младенов, техния куриер до Турну Мъгуреле, вече се е отказал да носи писма.

Писмото на Каравелов за въстание до Горов в Гюргево от 1-ви ноември 1872 му указва да прати препис на Д.Попов в Мъгуреле, логично е писмата до Данаил от Ловеч, след като Попхинов е бил изваден от длъжността куриер, да са минавали по същия път - Ловеч - Русе - Гюргево - Турну Мъгуреле. Което означава, че Обретенов е чел всички писма писани от Драсов до Данаил в този период. 

След събранието от май 1872 каналът през Плевен е бил възстановен, но в Плевен отива със "скара" за тайнопис като куриер Ради Иванов от Русе, който започва работа като учител в Плевен, явно пак по препоръка на Обретенов. Така че след събранието цялата кореспонденция е била четена от русенци...Всичко в Ловеч ставащо е било пред очите им.

Да, съвсем заплетено е било, минал Ангел Кънчев през Сръбско и отишъл да помага на Левски, да работи за народа, но пък след това давал отчет на Обретенов какво е свършил, защо? Не е ли шефът му Апостола? 
Май такава трябва да е била и работата на Стоян Пенев, който в един момент вместо да давал отчет какви ги вършел Каравелов, откраднал писма.

И от списъкът "Тома, Радя, Ганча и др." се вижда, че не са били само четиримата от убийството в един комитет, имало и още Ганчовци и сие, които да се справят с Костаки, със самия Кънчев, докато другите са били в кауша. Някъде там около тях вече е гравитирал и Захари... Ако пък съвсем сме пунктуални, ще излезе, че официално, по Протокол, Русенският комитет не е образуван по искане на Каравелов, а при отиването на Кънчев в Русе през декември 1871г. Неговата цел е била да премине Дунава, да свърши работа за събранието, но като изприказвал всичко на Обретенов, тогава последният следва да е получил указания от шефовете си, че трябва и той да бъде на събранието, за да предава отвътре, от мястото на събитието на полицията или по масонска линия, така че официално се нарекли комитет. Ако бе по искане на Каравелов, щяха да го основат още лятото на 1871г. когато е срещата Обретенов-Каравелов в Букурещ.

Дотогава си пренасяли пощата без да са във ВРО, поне половин година, контролирали каква информация преминава през тях без да носят никаква отговорност към някого. Ей, не са ставали за конспиратори нашите комити, хич не, нищо че имало пробойна в Плевен, ама това не оправдава скалъпването на две-на три на нов канал. Каналите са били изключително важно нещо. Съвсем през просото я е карал Големия когато е бил под стрес... Ще излезе, че неслучайно Левски не искал през Русенския канал да преминат пушките иглянки, нито пък той самият се вяснал там 1871-1872г. Значи, ако не било събранието, Обретенов можел и никога да не стане комитаджия, а да си остане само пощальон. Но напредването на работата пришпорило господарите му да му наредят да направи комитет, за да следи и да следят и те всичко свързано с бунт и въстание отвътре.  
И все пак има яснота... Ангел Кънчев е запознал подробно Обретенов с комитета в Ловеч. Там по това време наистина работата я въртял Драсов, не Поплуканов, който обаче отишъл на събранието. Но през Драсов минавали парите, членския внос, закупуването на пистолетите. Ясно защо първи е улучен от целия Ловчански комитет и то най-вероятно от русенци.

Те пък наистина бързо запълвали свободните места. Първо били разпратени по железниците от Ведър през август 1872г., значи той си ги е командвал и няма как да не е знаел за арестите им през март, за обвинението в убийството на Пенев, за смъртта на Костаки, за освобождаването им, за ходенето на Обретенов до Букурещ. Някак съвсем навреме когато започнало истинското разследване в Ловеч след убийството на Стойчо Гиргинов, изтеглил своите хора извън Русе.

Изпратили и Ради в Плевен, да запълни мястото на Попхинов, за да не пропуснат нещо. Същият Ради, за който искали пари от Големия и писали, че той е убил Пенев т.е. касапинът на дружинката. 

Не са били в ролята на публика в Русе да гледат разгрома на Ловеч, чакали са... Апостола. Ако бе оцелял в Къкрина и решил да мине Дунава през Русе... щяхме пак да сме в история с предателства... Така или иначе не ни се разминава, точно Обретенов ни оставя в наследство нечистоплътни, мъгляви обяснения за смъртта на Войводата Ботев...

-----

И много, много благодаря за книгата, уникална е на моменти заради мълчанието на агнетата в нашата историография, нищо, че още от 1969г. се е появила информация в сръбската публицистика за Каравелов.

Редактирано от Borova gora
  • Потребители
Публикувано

Дотогава си пренасяли пощата без да са във ВРО, поне половин година, контролирали каква информация преминава през тях без да носят никаква отговорност към някого.

Проследяването на кореспонденцията между Ловеч и Букурещ в периода юни 1871 - май 1872 много ясно сигнализира за мащабно подготвяно въстание; там е преписката с Филип Тотю за пушките в Одеса /5-6000/, там е и кореспонденцията с Панайот Хитов, който като голям стратег съветва сливенци кои гарнизони трябва да бъдат атакувани и по какъв начин, става дума и за внасяне на хиляди пушки иглянки и т.н. От разменяните писма се вижда и ролята на Левски във ВРО, както и на комитета в Ловеч като център на всички останали във ВРО, може да се установят и разногласията между емиграцията в Румъния и Сърбия и ВРО. Тоест, един дори не задълбочен анализ на писмата, ако са попадали в ръцете на полицията /а според мен двете заловени, за които пише Хамди, не са били единствените, минаващите през Обретенов са били четени регулярно, да си спомним огнярят-приятел на Мидхат, който пренасял комитетски писма, що за екстравагантност от страна на "куриера" Обретенов?!/ са дали пълна картина за мащаба на подготовката и организацията, ВРО и външната, включително Одеското общество /Филип Тотю/ и базираните в Сърбия и подкрепяни финансово и политически от сръбското правителство /Панайот Хитов/. Така че, според мен, на властите в Русе и Цариград е било известно много-много повече от написаното в доклада на Хамди, за който ние знаем, без да сме предполагали за него преди 15 години.

И все пак има яснота... Ангел Кънчев е запознал подробно Обретенов с комитета в Ловеч. Там по това време наистина работата я въртял Драсов, не Поплуканов, който обаче отишъл на събранието. Но през Драсов минавали парите, членския внос, закупуването на пистолетите. Ясно защо първи е улучен от целия Ловчански комитет и то най-вероятно от русенци.

Драсов има няколко писма до Данаил Попов, от които е съвсем ясно, че в отсъствието на Левски той е бил всичко в комитета. Той дори си позволява от свое име да дава категорично мнение за дейците от Плоещ, които критикуват Левски за своеволство, а и не само за това. Много ясно от тези негови писма, а сигурно има и други неоцелели, личи лидерската роля на Драсов в комитета в Ловеч. Обретенов и Драсов са почти връстници и завистливият Обретенов не може да не е изпитал чувство на малоценност, ако е разбрал за ролята на Драсов в Ловеч - в сравнение с Драсов, Обретенов е бил периферно техническо лице. Най-малкото Кънчев му е разказал за комитета в Ловеч и за ролята на младите в него - Драсов, Поплуканов и Пъшков, където обаче, за разлика от Обретенов, Ангел е влязъл през парадния вход като най-доверен помощник на Апостола.

Като изключим субективния фактор, стратегически най-верният ход да се разнищи комитета в Ловеч е бил точно този - да бъде елиминаран Иван Драсов и да се всее подозрителност и страх между самите членове на комитета.

• Потребител
Публикувано (edited)
On 18.06.2025 г. at 17:49, Б. Киров said:

Проследяването на кореспонденцията между Ловеч и Букурещ в периода юни 1871 - май 1872 много ясно сигнализира за мащабно подготвяно въстание; там е преписката с Филип Тотю за пушките в Одеса /5-6000/, там е и кореспонденцията с Панайот Хитов, който като голям стратег съветва сливенци кои гарнизони трябва да бъдат атакувани и по какъв начин, става дума и за внасяне на хиляди пушки иглянки и т.н. От разменяните писма се вижда и ролята на Левски във ВРО, както и на комитета в Ловеч като център на всички останали във ВРО, може да се установят и разногласията между емиграцията в Румъния и Сърбия и ВРО. Тоест, един дори не задълбочен анализ на писмата, ако са попадали в ръцете на полицията /а според мен двете заловени, за които пише Хамди, не са били единствените, минаващите през Обретенов са били четени регулярно, да си спомним огнярят-приятел на Мидхат, който пренасял комитетски писма, що за екстравагантност от страна на "куриера" Обретенов?!/ са дали пълна картина за мащаба на подготовката и организацията, ВРО и външната, включително Одеското общество /Филип Тотю/ и базираните в Сърбия и подкрепяни финансово и политически от сръбското правителство /Панайот Хитов/. Така че, според мен, на властите в Русе и Цариград е било известно много-много повече от написаното в доклада на Хамди, за който ние знаем, без да сме предполагали за него преди 15 години.

Драсов има няколко писма до Данаил Попов, от които е съвсем ясно, че в отсъствието на Левски той е бил всичко в комитета. Той дори си позволява от свое име да дава категорично мнение за дейците от Плоещ, които критикуват Левски за своеволство, а и не само за това. Много ясно от тези негови писма, а сигурно има и други неоцелели, личи лидерската роля на Драсов в комитета в Ловеч. Обретенов и Драсов са почти връстници и завистливият Обретенов не може да не е изпитал чувство на малоценност, ако е разбрал за ролята на Драсов в Ловеч - в сравнение с Драсов, Обретенов е бил периферно техническо лице. Най-малкото Кънчев му е разказал за комитета в Ловеч и за ролята на младите в него - Драсов, Поплуканов и Пъшков, където обаче, за разлика от Обретенов, Ангел е влязъл през парадния вход като най-доверен помощник на Апостола.

Като изключим субективния фактор, стратегически най-верният ход да се разнищи комитета в Ловеч е бил точно този - да бъде елиминаран Иван Драсов и да се всее подозрителност и страх между самите членове на комитета.

Точно заради този достъп до информацията, който щастливо им е паднал от небето, смятам, че от ВРО е трябвало да внимават повече когато избират куриери. При толкова пазене от шпиони от страна на Апостола, накрая с пълна сила вкарали сами в организацията цял шпионски комитет. Затова продължавам да се питам до каква степен е бил замесен Ведър, знаел е почти всичко, иначе не би се погрижил за тях през август. Питам се доколко е бил съгласен с изпълняваното от Обретенов, който най-вероятно следвал инструкциите на турската полиция.

Лично мнение, Обретенов не е криел нищо от полицията и от масонската ложа, не е спестявал важна информация, включително за Левски, не е тип едно да изкаже, друго да премълчи, както се вижда от доклада на Хамди паша, доносниците му са били без никакви задръжки. Дори Дора Чаушева е отбелязала в предговора на новите документи този факт, някак необичаен, но факт. Това ме бе впечатлило и е косвено доказателство, подкрепя съмненията в Обретенов като първи и важен издайник, защото не е бил революционер като Драсов например, влезнал в организацията само защото изпълнявал поръчка и докладвал без задръжки, изпълнявал и убийства без задръжки. Най-сетне имам обяснение защо толкова много е издавано. Защото е бил той и е гледал колкото се може повече да съобщи.

Това обаче поставя Ведър в сложна позиция, доколко е можел да се намеси в събитията, за които е бил редовно осведомяван като шеф на Обретенов в ложата, какво е било отношението му към ВРО, към Апостола... Намесил се като изтеглил комитета набързо по позиции в железницата, но... как ли му е била представена кражбата на писмата на Стоян Пенев? Какво му е съобщено за Ангел Кънчев? За Левски е имал информация не само от подчинените си, какво е било водещото за него когато се случва всичко, господарите му, българския народ, друго?                                              

Редактирано от Borova gora

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.