Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Народе???? или Кой предаде Левски?

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 6 часа, Б. Киров said:

Тук съм на друго мнение. Шакир бей казва, че показанията на Общи са били взети под клетва, а това означава, че са били протоколирани и записани. Този документ във вида, в който са изложени фактите от Шакир бей пред английския консул, а оттам са заминали към външния министър на Англия, пред всеки съд би имал силата на доказателство от свидетел. Върховният съд в Османската империя по това време се е намирал в ръцете на Мидхат паша, Иванчо Хаджипенчович идва като представител на тази институция и протеже лично на Мидхат още от времето на валийството на Мидхат в Русе. Явявайки се пред Върховния съд с неоспорими доказателства подписани под клетва, подкрепени с кореспонденцията на Левски с Хитов, Каравелов, Филип Тотю и Кишелски - а стана ясно от новите документи, че тази кореспонденция е била в турски ръце - решението на съда е можело да обърне цялата властова пирамида в Османската империя и да даде коридор към властта на младо-османците. Между другото, в няколко писма на Левски се казва, че се очаква въстание на младоосманската партия, но реално такова е имало през 1876-та, когато Мидхат отново става Велик везир и организира преврат срещу Султана.

Ако сега тук разгледаме оцелелите писма на Левски с изброените дейци зад граница, ще видите колко ясно са изложени в тях плановете за въстание и руското участие в тези планове, визирам писмата на Тотю за арсеналите в Одеса, но и преговорите на Хитов с черногорското и сръбско правителство, както и ролята на Кънчев и Общи в организацията, преминала през кореспонденцията между Левски, Хитов и Каравелов. И това е само част от кореспонденцията, според мен, най-важните писма не са включени в публикуваните у нас архиви.

Тук голям въпрос е как точно тази кореспонденция се е озовала в ръцете на османската власт, още преди Левски да бъде заловен. Фактът е шокиращ.

Може би аз не съм успяла да обясня какво имам предвид. Не прочетох Шакир бей да е представил документ, а само устно да е изложил случая. Да, Протоколи са правени и са подписани от разпитаните, първо са създавани по искане на Митхад паша, а после заради Извънредната Комисия. Така че, Димитър няколко пъти е подписвал признания, участвал е в очни ставки... Но... Английският дипломат не е видял негов Протокол, при това написан на турски. Разказано му е какво е съобщил Дяковчанина, обаче най-добрата дезинформация е когато е прикрита между истинска информация. Ако Шакир бей е целял да пусне "котка сред гълъбите" в главите на английските управляващи, направил го е съвсем успешно, като първокласен турски шпионин. Дал е сериозна и важна информация, но между нея вмъкнал участие на руски консули и незнам кво си. Това може и да не идва от Димитър. Може да е дезинформация, съзнателно "продадена" на англичаните заедно с истинската информация. 

Не вярвам на маскените съчинения, защото Димитър е бил ръководен от Белград и там е могъл да срещне консули също, защото Каравелов не е бил в Букурещ по това време, а както отбелязахте Вие, Кънчев и Левски също не са били налични в Букурещ. Но интересно е, че не споменават много за Кънчев, а ние имаме нужда да не пропуснем нещо за него. 

"а стана ясно от новите документи, че тази кореспонденция е била в турски ръце" - аз не помня къде бе текста за кореспонденцията в новите документи. Помня как Марин познал ловешкия архив изсипан в краката му, а той лично го занесъл запечатан на Каравелов няколко месеца преди това. Безкрайни са опитите да бъде оневинен вестникарят по въпроса, но наистина кореспонденцията му я няма. От Левски е запазено това, което Мария Сиркова и Никола Цвятков са спасили, както и малкото съхранено от Димитър Ценович. 

"И това е само част от кореспонденцията, според мен, най-важните писма не са включени в публикуваните у нас архиви." - Защо не са публикувани? Знаем ли къде се намират?

За Отоманската империя съм изчела няколко вагона с книги, не е лесно да бъде анализирана историята й, но да, има го този момент, че през цялото време са същесвували религиозни ордени във войсковите части, кога легално, кога не, особено популярен е бил орденът на Мевляна Руми. На тяхно място се опитвали да се внедрят масонските ложи през 19-ти век. През този век започва и времето на младотурците, но на тях принадлежи следващия, двайстия век, когато те оставят своята дума в историята. Подготовката им за реформи обаче започва още преди обиколките на Левски, който пък е бил в Истанбул и със сигурност е подучул там нещо за дейността им. Нормално да е възлагал големи надежди на тях, борели се за промяна в цялата Империя. 

За черногроските войводи - тук не знам достатъчно, но не изключвам Левски да си е писал и с някои от тях. Да напомня, той не е отказвал помощ и от дявола, влизал е в кореспонденция и с Кишелски, искал контакти на Петко Капавелов, да има връзка с него отделно от Любен, изобщо е бил широкоскроен - хем да следи къде какво се случва от извора, хем да събира колкото се може повече мнения и поглед върху обстановката, хем да не изпусне някоя полза за достигането до крайната цел. Затова вярвам да е кореспондирал с някого или с повече от Черна гора, Мария Сиркова е разказвала как по цели нощи пишел на свещ, но нямам идея с кого. 

Редактирано от Borova gora
  • Мнения 2,6k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребители
Публикувано
Преди 2 часа, Borova gora said:

"а стана ясно от новите документи, че тази кореспонденция е била в турски ръце" - аз не помня къде бе текста за кореспонденцията в новите документи.

№ 171а

Телеграма от окръжния управител на Търново Али бей до Великото везирство за залавянето на Васил Левски в Къкрина

Търново, 28 декември 1872 г.

Дешифриран текст на телеграма, получена на 28 канун-и еввел [12]881 от Окръжното управление (мютесарифство) на Търново

Докладвам, че дошлият откъм Сърбия и Влашко в качеството на ръководител на цялата революционна организация, разкрита [по време на съдебния процес] в София, и от три-четири години подбудител и подстрекател на бунтове и смут по тези места Васил Левски от Карлово, [който ] от седем-осем месеца насам е издирван, след като снимката (фотографията) му е била придобита по подходящия начин, [а междувременно] са били конфискувани към шестдесет-седемдесет броя писма и документи, които е получил от революционните клетки в Русия, Влашко и Сърбия, е бил обсаден преди два дни в едно село в [околията на] Ловеч. [Тогава той] извадил оръжие, ранил едно заптие и понечил да избяга, но в отговор [на дръзката му постъпка] е бил заловен в ранено състояние заедно с трима негови другари. За случилото се докладвам също и до [управлението на] вилаета.

[Бележка на гърба на документа:] Да бъде задържан.

ОА, Истанбул – BOA, BOA, A. MKT. UM 1244/72. Превод Орлин Събев.

https://vlevskimuseum-bg.org/wp-content/uploads/2020/12/Levski-pred-sada-na-Portata.pdf?fbclid=IwY2xjawHcoDJleHRuA2FlbQIxMAABHfgEbOonZcRjQRFOhuoZng-8rGT-aXdLBjuDDruVtAi529z82-u9MqoQZw_aem_lLglBEr1-PwcR3-BEpx9kQ

• Потребител
Публикувано
Преди 8 часа, Б. Киров said:

№ 171а

Телеграма от окръжния управител на Търново Али бей до Великото везирство за залавянето на Васил Левски в Къкрина

Търново, 28 декември 1872 г.

Дешифриран текст на телеграма, получена на 28 канун-и еввел [12]881 от Окръжното управление (мютесарифство) на Търново

Докладвам, че дошлият откъм Сърбия и Влашко в качеството на ръководител на цялата революционна организация, разкрита [по време на съдебния процес] в София, и от три-четири години подбудител и подстрекател на бунтове и смут по тези места Васил Левски от Карлово, [който ] от седем-осем месеца насам е издирван, след като снимката (фотографията) му е била придобита по подходящия начин, [а междувременно] са били конфискувани към шестдесет-седемдесет броя писма и документи, които е получил от революционните клетки в Русия, Влашко и Сърбия, е бил обсаден преди два дни в едно село в [околията на] Ловеч. [Тогава той] извадил оръжие, ранил едно заптие и понечил да избяга, но в отговор [на дръзката му постъпка] е бил заловен в ранено състояние заедно с трима негови другари. За случилото се докладвам също и до [управлението на] вилаета.

[Бележка на гърба на документа:] Да бъде задържан.

ОА, Истанбул – BOA, BOA, A. MKT. UM 1244/72. Превод Орлин Събев.

https://vlevskimuseum-bg.org/wp-content/uploads/2020/12/Levski-pred-sada-na-Portata.pdf?fbclid=IwY2xjawHcoDJleHRuA2FlbQIxMAABHfgEbOonZcRjQRFOhuoZng-8rGT-aXdLBjuDDruVtAi529z82-u9MqoQZw_aem_lLglBEr1-PwcR3-BEpx9kQ

Да, това не са конфискуваните документи, изровените от нивите, извадените от скривалищата на комитетските дейци, защото Левски при тях не е държал своята кореспонденция. Имал е съвсем малко тайни места за целта. Мисля, в Букурещ са били само изпратените от него писма до Каравелов. Но писма и документи, които той получил от Русия, Влашко и Сърбия няма как да бъдат нито в тайните комитети на Етрополе или Троян, нито в Букурещ при Каравелов. При това така както аз го чета, те са намерени или са им предадени почти по едно и също време със снимката, по която са го издирвали т.е. няма начин да са ги взели при залавянето му. Добрали са се до кореспонденцията му преди това. Къде ли я е държал? При кого? Данаил Попов правел преписи на писмата му, но от и за българско. Значи е бил предаден още веднъж, със снимката, с писмата, дни, седмици преди Къкрина...

• Потребители
Публикувано

Но писма и документи, които той получил от Русия, Влашко и Сърбия няма как да бъдат нито в тайните комитети на Етрополе или Троян, нито в Букурещ при Каравелов. При това така както аз го чета, те са намерени или са им предадени почти по едно и също време със снимката, по която са го издирвали т.е. няма начин да са ги взели при залавянето му. Добрали са се до кореспонденцията му преди това. Къде ли я е държал? При кого? Данаил Попов правел преписи на писмата му, но от и за българско. Значи е бил предаден още веднъж, със снимката, с писмата, дни, седмици преди Къкрина...

Няма къде другаде да са били тези писма, освен в Ловеч, според мен. Това обяснява защо на някои писма зад граница има единствено писма отговори на Левски, но не и тези на кореспондента, например изчезнало е прословутото писмо, което наричаме "знаеш ли ти кои сме?" от Плоещ, както и писмото на Иван Кършовски от Влашко, имаме само техните отговори на Левски. Липсва и писмото на Филип Тотю за събиране на подписи за прошение до руския император, разбираме за съдържанието му единствено по отговора, който му е написал Левски, писмото на Левски е датирано 18 април 1871-ва, писмото на Тотю е изчезнало. Липсват писмата на Кишелски и до Кишелски, те пак са писани през април-май 1871-ва.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 2 часа, Б. Киров said:

Няма къде другаде да са били тези писма, освен в Ловеч, според мен. Това обяснява защо на някои писма зад граница има единствено писма отговори на Левски, но не и тези на кореспондента, например изчезнало е прословутото писмо, което наричаме "знаеш ли ти кои сме?" от Плоещ, както и писмото на Иван Кършовски от Влашко, имаме само техните отговори на Левски. Липсва и писмото на Филип Тотю за събиране на подписи за прошение до руския император, разбираме за съдържанието му единствено по отговора, който му е написал Левски, писмото на Левски е датирано 18 април 1871-ва, писмото на Тотю е изчезнало. Липсват писмата на Киселски и до Киселски, те пак са писани през април-май 1871-ва.

Направо си пренаписахме Възраждането в опит да намерим отговор на куп замитани под черджето факти и въпроси.
Сега в ролята на Шолмс, Ширлок Холмс, по студените следи на тайните в българската доосвобожденска история. 
Значи, хем са предадени писма на властта, хем избирателно и всичко е някъде по времето на предаването и на снимката. Част са скрити или унищожени, особено от кореспондентите, или пък не са били в купчината от самото начало. Аз имам две варианта, не съм се спряла на един, защото имат плюс и минус и двата, трябва да ги разгледаме:
Вариант 1 - Анастас Попхинов - голяма част от кореспонденцията на Левски е минавала през него до средата на 1871г., не знаем дали е имал задача като брат си да прави преписи. Заловен е преди Апостола, издавал всичко с най-голяма охота, разнищихме защо, ако е правил преписи на писма, със сигурност са предадени на властта. Не знаем обаче този архив от писма от Влашко, Русия и Сърбия до коя дата са били, това би ни ориентирало, особено ако са до средата на 1871г.
Вариант 2 - Някой от комитета в Ловеч - там са правени преписи по искане на Левски, Иван Драсов е писал и писма от негово име, докато Левски му е диктувал. Писмата на кореспондентите може да са останали в самия Дякон, докато Драсов е правел преписи и изпращал писмата. Така се е натрупал архив, който Драсов е предал с парите и копирната книга на Марин Поплуканов при тръгването си за Чехия. Оттам-насетне, арестувани са били Марин и Пъшков почти два месеца преди залавянето на Апостола, дали са се опитали да се откупят с архива? Ако фамилията на Поплуканов е имала достъп до тях, възможно е да са ги преровили и да са отстранили най-опасните, а другите да са занесли в конака в опит да измъкнат Марин. Хрумва ми, защото са го правили и след това, имало е техен опит за ровене в архива на Марийка Сиркова, откъдето пък липсва последното писмо до Левски от Ловеч, занесено от Никола Сирков, с което му се съобщава за подхвърлени писма през портата на Величка. Подозрително точно това писмо не е оцеляло. Имаме само отговорът на Апостола. 
Не подозирам Ради Иванов, защото той е куриер само една година на ВРО, на Левски в Плевен, няма как в неговите ръце да са били писма от началото на 1871г., а Попхинов не му е предал архив, иначе това щеше да го има в кореспонденцията до Данаил Попов, подробен е Левски до него по случая...

Третият архив на Левски е бил в Данаил Попов, но някак си няма причина да тича от Турну Магуреле през Дунава, за да го издаде.

Значи освен архива на Каравелов, имаме всъщност още един предаден на властта архив с важна кореспонденция, с документи на Апостола, написано е в телеграмата, че имало и документи... Дълбочината на предателството, измерена не с един а с два архива, още преди залавянето му, е по-голяма от известното ни.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 1 час, Borova gora said:

Направо си пренаписахме Възраждането в опит да намерим отговор на куп замитани под черджето факти и въпроси.
Сега в ролята на Шолмс, Ширлок Холмс, по студените следи на тайните в българската доосвобожденска история. 
Значи, хем са предадени писма на властта, хем избирателно и всичко е някъде по времето на предаването и на снимката. Част са скрити или унищожени, особено от кореспондентите, или пък не са били в купчината от самото начало. Аз имам две варианта, не съм се спряла на един, защото имат плюс и минус и двата, трябва да ги разгледаме:
Вариант 1 - Анастас Попхинов - голяма част от кореспонденцията на Левски е минавала през него до средата на 1871г., не знаем дали е имал задача като брат си да прави преписи. Заловен е преди Апостола, издавал всичко с най-голяма охота, разнищихме защо, ако е правил преписи на писма, със сигурност са предадени на властта. Не знаем обаче този архив от писма от Влашко, Русия и Сърбия до коя дата са били, това би ни ориентирало, особено ако са до средата на 1871г.
Вариант 2 - Някой от комитета в Ловеч - там са правени преписи по искане на Левски, Иван Драсов е писал и писма от негово име, докато Левски му е диктувал. Писмата на кореспондентите може да са останали в самия Дякон, докато Драсов е правел преписи и изпращал писмата. Така се е натрупал архив, който Драсов е предал с парите и копирната книга на Марин Поплуканов при тръгването си за Чехия. Оттам-насетне, арестувани са били Марин и Пъшков почти два месеца преди залавянето на Апостола, дали са се опитали да се откупят с архива? Ако фамилията на Поплуканов е имала достъп до тях, възможно е да са ги преровили и да са отстранили най-опасните, а другите да са занесли в конака в опит да измъкнат Марин. Хрумва ми, защото са го правили и след това, имало е техен опит за ровене в архива на Марийка Сиркова, откъдето пък липсва последното писмо до Левски от Ловеч, занесено от Никола Сирков, с което му се съобщава за подхвърлени писма през портата на Величка. Подозрително точно това писмо не е оцеляло. Имаме само отговорът на Апостола. 
Не подозирам Ради Иванов, защото той е куриер само една година на ВРО, на Левски в Плевен, няма как в неговите ръце да са били писма от началото на 1871г., а Попхинов не му е предал архив, иначе това щеше да го има в кореспонденцията до Данаил Попов, подробен е Левски до него по случая...

Третият архив на Левски е бил в Данаил Попов, но някак си няма причина да тича от Турну Магуреле през Дунава, за да го издаде.

Значи освен архива на Каравелов, имаме всъщност още един предаден на властта архив с важна кореспонденция, с документи на Апостола, написано е в телеграмата, че имало и документи... Дълбочината на предателството, измерена не с един а с два архива, още преди залавянето му, е по-голяма от известното ни.

Аз обаче трябва да се допълня, първо не е отбелязано дали въпросните писма и документи са оригинали или преписи.

Второ, като важност е подчертано "шестдесет-седемдесет броя писма и документи, които е получил от революционните клетки в Русия, Влашко и Сърбия" - не пише да са негови писма, а писма адресирани до него. Това не значи, че авторът на телеграмата от вълнение не е грешал, грешал е, защото твърди, че Левски е заловен "заедно с трима негови другари", а историята знае само за двама, Латинеца и Никола Цвятков, така че е възможно просто да е обобщил писма до него, защото не е предполагал, че Апостола е правел и пазел преписи.

• Потребители
Публикувано

Значи, хем са предадени писма на властта, хем избирателно и всичко е някъде по времето на предаването и на снимката.

Ако преводът е точен, снимката е била придобита, а писмата конфискувани; има разлика, другите две писма на Каравелов са "взети" по подходящ начин и върнати на приносителя; тези Събев е превел като "конфискувани". 

Попхинов със сигурност е нямал право да преписва писма до Левски, никъде Левски не споменава това, единствено брат му е имал право да разпечатва писмата му, да ги чете и да прави преписи. Още един аргумент, че е нямал това право е скандала с разпечатаното писмо на Кишелски до Левски, което става причина да се търси друг куриер в лицето на Обретенов. Ако ги е разпечатвал и е правел преписи, правел го е по свое усмотрение; но защо? Трябвало е да разпечатва преписваните писма и после пак да ги запечатва без да оставя никакви следи, а Левски хваща такова разпечатване чак в края на май 1871-ва, дотогава Попхинов е изпълнявал ролята на куриер година и половина без забележки от Левски. Според мен, не са конфискувани от Попхинов.

Драсов е писал писма и разпечатвал писма до Левски в негово отсъствие, но не ги е съхранявал, архивът се водел на съхранение у председателя Марин Поплуканов; Левски го търси на 12 декември 1872-ра от Председателя, нарежда писма и пари да се пренесат у Сиркови от Председателя; председател несъмнено е бил Марин, всички опити да се прехвърли тази роля на поп Кръстьо /започнали от Страшимиров/ са ялови, те само показват гузност и изкривяване на действителността, за да се натика тя в някаква предпоставена теза, в случая, че поп Кръстьо е предал Левски.

Архивът еднозначно се е съхранявал от Марин Поплуканов. За да са "конфискувани", това трябва да е станало при обиск, а такъв е бил правен веднага след убийството на слугата; обиск е имало и у Сиркови, където също може да са били част от писмата, там е имало тайна стаичка-писалище на Апостола. Сиркова твърди, че Величка я предупредила за обиска у тях, това го обсъждахме, но при брат й и в къщата на Величка също е имало обиски, Левски пише за това, че Марин хвърлил всичко в "заода". Обиски със сигурност с правени в къщите на Марин /поп Лукан/ и Величка и при арестуването им, Пъшков свидетелства, че такъв обиск е правен и в неговата къща при ареста му.

Но в телеграмата на Али бей се споменават единствено писма от революционните клетки във Влашко, Русия и Сърбия, нищо за писма до ЧРК в Българско, селективно. Не е от архива на Каравелов, защото писмата от Русия не са минавали през него, Филип Тотю си е пишел директно до Левски през Данаил Попов.

Остава единствено Ловеч, според мен, фамилията Поплуканови. 

Данаил Попов и Ради Иванов ги изключвам напълно, Попов щеше да предаде на турците писмото на Каравелов за вдигане на въстание, но неговия препис намира Левски, а оригиналът у Обретенов никога не стига да Търново, ерго Попов не е бил предател; Ради Иванов става куриер от Плевен много по-късно, когато кореспонденция с Русия вече не е имало, такава е имало с Тошков и Ф.Тотю, но преди Ради да поеме куриерски функции. Същото е валидно е за Обретенов.

• Потребители
Публикувано
Преди 21 минути, Borova gora said:

Второ, като важност е подчертано "шестдесет-седемдесет броя писма и документи, които е получил от революционните клетки в Русия, Влашко и Сърбия" - не пише да са негови писма, а писма адресирани до него. Това не значи, че авторът на телеграмата от вълнение не е грешал, грешал е, защото твърди, че Левски е заловен "заедно с трима негови другари", а историята знае само за двама, Латинеца и Никола Цвятков, така че е възможно просто да е обобщил писма до него, защото не е предполагал, че Апостола е правел и пазел преписи.

Левски не е правел преписи на писма до него, за които крайният адресант е бил той самият; правел е преписи на писмата, които той изпраща до други. Преписите на писма, изпращани до него са били грижа на тези, които ги изпращат. Има такова писмо на Хитов до Левски в два варианта, единият е на самият Хитов, много неграмотно написано, където Хитов сам е написал "от афторо", а писмото намерило Левски е писано от друг по-грамотен човек, явно преписано от хитовото.

Факт е обаче, и може да се изследва писмо по писмо, че липсват редица писма писани от зад граница до Левски, а са запазени само неговите отговори до изпращачите, посочих три - писмото от Плоещките българи, на Иван Кършовски и на Филип Тотю за прошението, но със сигурност са повече. Няма никакъв смисъл Левски да не е съхранявал оригиналите, за да може при спорове да ги извади като аргумент, в това отношение той е бил абсолютно акуратен, имайки предвид изкривяването на думите, когато не са написани черно на бяло; нещо повече, характерно за неговата кореспонденция с емигрантите, в отговорите си той преразказва техните писма, така научаваме какво те са му писали.

Но оригиналите ги няма, факт. И факт е, че в телеграмата се твърди, че има писма до Левски, конфискувани, от клетки в Русия, Сърбия и Влашко, писма, не само документи. Не може да са разпечатани циркуляри от Букурещ, каквито е получавал оттам, от Сърбия и Русия никой не е пращал циркулярни печатни писма, пращали са му лично написани писма до него. За такива писма става дума в телеграмата.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 2 часа, Б. Киров said:

Левски не е правел преписи на писма до него, за които крайният адресант е бил той самият; правел е преписи на писмата, които той изпраща до други. Преписите на писма, изпращани до него са били грижа на тези, които ги изпращат. Има такова писмо на Хитов до Левски в два варианта, единият е на самият Хитов, много неграмотно написано, където Хитов сам е написал "от афторо", а писмото намерило Левски е писано от друг по-грамотен човек, явно преписано от хитовото.

Факт е обаче, и може да се изследва писмо по писмо, че липсват редица писма писани от зад граница до Левски, а са запазени само неговите отговори до изпращачите, посочих три - писмото от Плоещките българи, на Иван Кършовски и на Филип Тотю за прошението, но със сигурност са повече. Няма никакъв смисъл Левски да не е съхранявал оригиналите, за да може при спорове да ги извади като аргумент, в това отношение той е бил абсолютно акуратен, имайки предвид изкривяването на думите, когато не са написани черно на бяло; нещо повече, характерно за неговата кореспонденция с емигрантите, в отговорите си той преразказва техните писма, така научаваме какво те са му писали.

Но оригиналите ги няма, факт. И факт е, че в телеграмата се твърди, че има писма до Левски, конфискувани, от клетки в Русия, Сърбия и Влашко, писма, не само документи. Не може да са разпечатани циркуляри от Букурещ, каквито е получавал оттам, от Сърбия и Русия никой не е пращал циркулярни печатни писма, пращали са му лично написани писма до него. За такива писма става дума в телеграмата.

Както и да разглеждам случая, аз също стигам до Ловеч. Левски не е носил и не би могъл да носи със себе си през цялото време дузина писма, а не е било и редно, можело да го заловят, тогава ще вземат и тях. Оставял ги е някъде на съхранение, най-логично е Ловеч, защото там е получавал част от тях, но и защото най-често там се завръщал, градът е бил неговата столица, имал е доверие. Съхранявал е със сигурност важните, което обяснява писма и документи от "Влашко, Русия, Сърбия",  от тези места всичко е било специално и важно. 

ОК, градът е посочен. Сега да видим къщите. Имал е четири, не една, а четири къщи, на които е разчитал. Сиркови са били за "зъл случай", по-често е ползвал тази на поп Лукан и Марин, после на Величка Хашнова, рядко на Драсов, понякога на Латинеца, никога на Пъшков. Оттук, интересуват ни обиските в тези домове, по спомени, домът на Драсов също е бил обискиран, нищо, че е бил заминал. Сиркова разказва след години, че са влезнали, разгледали и нищо не намерили в тяхната, макар пушките да били вътре скрити, униформата на Левски също, което навежда на мисълта, че по-скоро са разгледали къщата, за да преценят ако Апостола влезе вътре откъде би могъл да опита да се измъкне, след което я "заградили чак до Коледа". 

Къщата на Марин обаче е претърсвана няколко пъти, хвърлял неща в заода, но... не е бил арестуван през август. Ако са ги намерили тогава, нямало да излезе от кауша. След арестуването му в края на октомври отново всичко е било прегледано още по-внимателно. 

В къщата на Пъшков влезнал партньорът му Яким Шишков, запалил огъня и хвърлил вътре всичко подозрително. Тъкмо си тръгвал и видял заптиетата да пресичат улицата, за да я претършуват.

За къщата на Латинеца не знаем нищо, а там Левски също понякога е нощувал и я е смятал за сигурна, както и стопанинът й. Нито знаем да е била заградена, нито колко време, нито дали е имало обиск...

Къщата на Величка, брат й Марин се изплашил, хвърлял всичко, но тя е пазела в мазе неща на Левски, отгоре имало капак и слагала черга и стан за тъкане, за да не бъде разкрито скривалището. Величка е разпитвана след ареста на брат й, пусната от конака и затворена в дома на поп Кръстьо. Нейната къща тогава е била обискирана втори път, първият след убийството на Стойчо Гиргинов. Излиза, че при вторите обиски, вече по-внимателни, са намерени и конфискувани тези писма и документи.

Преписите на самите писма на Левски са предадени на Сиркови или са били в Сиркови, зашити в самара на коня и спасени от Никола Цвятков. Но писмата до Левски... Явно са били два архива в две различни къщи за по-голяма сигурност, той наистина е взимал мерки всичко на едно място да не бъде.

За конфискувани писма до него не се споменава никъде в кореспонденцията му от октомври-ноември-декември 1872г., не го споменава и той в писмото до тях от 12-ти декември 1872г. Дали е научил, че ги няма? Ако ДА, 

Предположения:

писмата до него не са били в дома на Сиркови, ако бяха конфискувани, не би имал доверие на тази къща до последно.

писмата до него не са били в дома на Латинеца, ако бяха конфискувани, не би му имал доверие, не би му заръчал да отвори ханчето в Къкрина и да го чака.

писмата до него не са били в дома на Пъшков, по някакви причини той не е бил от верните му хора.

писмата до него не са били в дома на поп Кръстьо, той е бил касиер на комитета, но не и съхраняващ нещо, дрехи, оръжие, писма на Апостола.

Остават къщите на Драсов, на Хашнови, на Марин, макар никой от тях да не ги е дал доброволно, конфискуването се е случило още при арестите, на Величка или на Марин, или ако е от дома на Драсов, тогава имаме отговор защо никой нищо не е научил и няма следа в кореспонденцията за липсващ архив. Ако бе от дома на Марин поне Пъшков в Спомените си щеше да го посочи, по-възможно е да е било от дома на Величка, заради което се е стигнало до нейния арест. Тук пък имаме отговор защо тя е била арестувана, брат й не би я издал, нито баща й... а не е арестуван съпругът й, което е съвсем нелогично...

• Потребители
Публикувано
Преди 3 часа, Borova gora said:

Къщата на Марин обаче е претърсвана няколко пъти, хвърлял неща в заода, но... не е бил арестуван през август. Ако са ги намерили тогава, нямало да излезе от кауша. След арестуването му в края на октомври отново всичко е било прегледано още по-внимателно. 

В къщата на Пъшков влезнал партньорът му Яким Шишков, запалил огъня и хвърлил вътре всичко подозрително. Тъкмо си тръгвал и видял заптиетата да пресичат улицата, за да я претършуват.

За къщата на Латинеца не знаем нищо, а там Левски също понякога е нощувал и я е смятал за сигурна, както и стопанинът й. Нито знаем да е била заградена, нито колко време, нито дали е имало обиск...

Къщата на Величка, брат й Марин се изплашил, хвърлял всичко, но тя е пазела в мазе неща на Левски, отгоре имало капак и слагала черга и стан за тъкане, за да не бъде разкрито скривалището. Величка е разпитвана след ареста на брат й, пусната от конака и затворена в дома на поп Кръстьо. Нейната къща тогава е била обискирана втори път, първият след убийството на Стойчо Гиргинов. Излиза, че при вторите обиски, вече по-внимателни, са намерени и конфискувани тези писма и документи.

Според мен, писмата до Левски от Русия, Сърбия и Влашко /външните писма до Левски/ са били конфискувани от къщата на Величка Хашнова, където е имало скривалище и където Левски се е отбил, за да търси парите на комитета в деня преди да го арестуват в Къкрина. Левски е пришил заедно със Сирков комитетския архив в самара на коня сутринта, но преди това пришиване не е имал време да прави преглед на писмата едно по едно, за да установи кои липсват. Именно тези писма от самара на коня с който Левски е бил в Къкрина са това, което наричаме Ловчански архив и тях Захари Стоянов по-късно взема с разписка от Сиркова, а тя ги е наследила от покойния си мъж, той от своя страна ги е извадил от самара на коня, върнат след арестуването на Левски от турците.

Преди да пришият тези писма, целия архив е стоял на съхранение у Величкини, там е трябвало да бъдат и парите на Привременното правителство в Ловеч; Сирков по нареждане на Левски е взел писмата, но с вече предварително извадените от там писма до Левски от външни комитети от турците, това е интересувало турците. Да преписват и превеждат десетки писма са нямали необходимото време, но са извадили точно тези, защото те са били неоспоримо доказателство за руска и сръбска намеса в подготовката на въстание в българските земи на Османската империя. Тези писма са били взривоопасни като доказателство пред съдебен процес воден публично и осветен от пресата. Когато след залавянето на Левски, Великият везир, тогава вече Надим паша, е повел линия на процеса с избягване на публичност и обществена тишина, писмата са си останали в османските архиви, но не са били пуснати в действие, целият процес е целял ограничаване на международен скандал и публичност, тишина и полу-мълчание за мащабите, както вече писахме, затова е проведен в София при закрити врати.

Писмата до Левски с доказателства за сръбска и руска намеса в българските комитети са били много силен политически коз в ръцете на Мидхат паша като Велик везир, той е бил на държавното кормило до 19 октомври 1872-ра, след което е бил сменен на този пост с Надим паша. Надим паша, приятел на Игнатиев, вече е бил застрашен от даването на публичност на писмата, макар че окръжния управител на Търново, Али бей, очевидно е знаел за тяхното съществуване, както и за фотографията на Левски, по която е издирван. Знанието на Али паша показва, че разследването и преследването на Левски е минавало пред Търново, тоест имало е добра координация между Ловеч и Търново, тъй като писмата са били конфискувани в Ловеч, но за тях е било докладвано по надлежния ред в Търново.

Само да отбележа в заключение, че писмата отвън, които са дошли в Ловеч до Левски, са можели да бъдат конфискувани само на едно място накуп: и това място е Ловеч. Изключено е да са били на друго място, защото отговорите на тези писма са писани от Левски в Ловеч и са се съхранявали в Ловеч, а самите писма до него липсват в архива на Ловеч.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 3 часа, Б. Киров said:

Според мен, писмата до Левски от Русия, Сърбия и Влашко /външните писма до Левски/ са били конфискувани от къщата на Величка Хашнова, където е имало скривалище и където Левски се е отбил, за да търси парите на комитета в деня преди да го арестуват в Къкрина. Левски е пришил заедно със Сирков комитетския архив в самара на коня сутринта, но преди това пришиване не е имал време да прави преглед на писмата едно по едно, за да установи кои липсват. Именно тези писма от самара на коня с който Левски е бил в Къкрина са това, което наричаме Ловчански архив и тях Захари Стоянов по-късно взема с разписка от Сиркова, а тя ги е наследила от покойния си мъж, той от своя страна ги е извадил от самара на коня, върнат след арестуването на Левски от турците.

Преди да пришият тези писма, целия архив е стоял на съхранение у Величкини, там е трябвало да бъдат и парите на Привременното правителство в Ловеч; Сирков по нареждане на Левски е взел писмата, но с вече предварително извадените от там писма до Левски от външни комитети от турците, това е интересувало турците. Да преписват и превеждат десетки писма са нямали необходимото време, но са извадили точно тези, защото те са били неоспоримо доказателство за руска и сръбска намеса в подготовката на въстание в българските земи на Османската империя. Тези писма са били взривоопасни като доказателство пред съдебен процес воден публично и осветен от пресата. Когато след залавянето на Левски, Великият везир, тогава вече Надим паша, е повел линия на процеса с избягване на публичност и обществена тишина, писмата са си останали в османските архиви, но не са били пуснати в действие, целият процес е целял ограничаване на международен скандал и публичност, тишина и полу-мълчание за мащабите, както вече писахме, затова е проведен в София при закрити врати.

Писмата до Левски с доказателства за сръбска и руска намеса в българските комитети са били много силен политически коз в ръцете на Мидхат паша като Велик везир, той е бил на държавното кормило до 19 октомври 1872-ра, след което е бил сменен на този пост с Надим паша. Надим паша, приятел на Игнатиев, вече е бил застрашен от даването на публичност на писмата, макар че окръжния управител на Търново, Али бей, очевидно е знаел за тяхното съществуване, както и за фотографията на Левски, по която е издирван. Знанието на Али паша показва, че разследването и преследването на Левски е минавало пред Търново, тоест имало е добра координация между Ловеч и Търново, тъй като писмата са били конфискувани в Ловеч, но за тях е било докладвано по надлежния ред в Търново.

Само да отбележа в заключение, че писмата отвън, които са дошли в Ловеч до Левски, са можели да бъдат конфискувани само на едно място накуп: и това място е Ловеч. Изключено е да са били на друго място, защото отговорите на тези писма са писани от Левски в Ловеч и са се съхранявали в Ловеч, а самите писма до него липсват в архива на Ловеч.

Два въпроса:
Защо не са конфискувани всички писма?

Защо не е арестуван Гечо Хашната, синовете му, защо Величка? Това е изключително необяснимо предвид, че глава на семейството в къщата е той, тя не е била самотна майка или вдовица, по-късно ще бъде такава...

Но имаме обяснение защо е била и тя арестувана, не само брат й, намерили са нещо в дома й...

Ако са конфискувани при втория обиск, след арестуването на Марин, значи още тогава се е пропукало всичко и Величка е започнала да сътрудничи от ден първи не само за да спаси брат си, но и себе си, нея също я е очаквало присъда. В онези дванадесет дни, в които Марин е бил в кауша е твърде възможно да са й осигурили свиждане, за да го убеди да съдейства, защото полицията е намерила писмата, документите в нейния дом, макар в своя Марин да унищожил всичко. Да говори е нямало нужда, вече са знаели и детайлите, но да съдейства за залавянето на Апостола... Пъшков в Спомените си хвърля подсказка, че в София, Марин седял цял ден на прозорчето в кауша, за да види лично Левски ли са заловили или поредния му фалшив двойник, видял го с превръзката на главата, познал го, съобщил на Пъшков и напуснал наблюдателницата си т.е. очаквал залавянето му, това спасявало него от бесилото...

След това каймакаминът e имал достатъчно време да съчинява капан А, капан Б, капан В за Левски. Защо не го е арестувал още в Ловеч, а се случило после, в Къкрина? Защото Величка разбрала, убедила се, че е там, когато минал да й поиска парите на път за ханчето и защото не е искала да падне подозрението на всички върху тях при негов арест в града. Но в следващите часове трябва да го е издала, за да отърве живота си, брат си, семейството си... Сирков се чудел как като никой не знаел, някой е предал Дякона, за него е било сто процента гарантирано предателството и тези думи употребил съгласно статията по-долу, защото не обкръжили нито цялото село, нито друго ханче, а само това, в което той сам пратил Апостола...

Аз намерих доказателство за Вашето твърдение, но все още мисля над отговорите на моите въпроси:

"В черквата служеха поп Лукан и поп Кръстю. Като наближи да привършва службата, Величка излезе преди нас. На връщане тя ме чакаше зад портата и ми даде писмата. Латинката не разбра нищо." "Левски и Николчо  Сирков зашиха всички книжа, които Левски бе събрал, и тези, които бяха донесени от Величка, в самаря на коня." https://artdialog-bg.com/васил-левски-180-години-от-рождението-144-го/ - дала е писма, при това едва ли писмата дето уж били прехвърляни през портата й. Сиркова е била неграмотна, изобщо не е разбрала колко и какви писма е получила да предаде на Левски. Тези писма и останалите в Сиркови набързо са зашили в самара на коня.

Ако обаче Левски е отишъл да спи във Величкини според една от версиите, не е било необходимо Сиркова да ходи да взима писмата. По-склонна съм да вярвам на другата версия, че е спал в Сиркови и в последния си ден на свобода е минал на път за Къкрина през дома на Величка. Освен нея, допускам поп Лукан да го е издал, за да спаси децата си. Как са узнали за ханчето? Латинецът им е бил роднина, жена му си е била в къщи, само той отишъл на ханчето, на Величка не й е било нужно много, за да я посети и научи каквото иска, смятана е била за доверен човек на комитета и на Левски. След това е конакът и събирането на потерията... Забавила се е потерията, защото Величка е търчала да разпитва роднините преди да съобщи...

Но така и така се върнахме в Ловеч, да си потвърдим още нещо:

"Разправих му, че след като арестуваха председателя и подпредседателя и останахме без водачи, ние дотолкова изтръпнахме и нито се срещахме, нито се събирахме. Само два-три пъти се виждах тогава с поп Кръстя – нашият касиерhttps://www.vasil-levski.eu/за-левски/spodvijnitsi/никола-сирков/ - Никола Сирков категорично е посочил, председателят е бил арестуван, а поп Кръстьо е бил само касиер, който не е арестуван, но трябвало много години след това в своите Спомени да го съобщи и Димитър Пъшков, за да приемат факта историците, че председателят е бил Марин.

• Потребители
Публикувано

Защо не са конфискувани всички писма?

Защото в този случай Величка изгаря като примамка за Левски; веднага лъсва, че при нея има провал, а тя е била оставена на свобода единствено като стръв в капан приготвен за влизането на Левски в Ловеч, стръв и сигнална лампа; ако всички писма са конфискувани, конфискувано е и златото на комитета, Левски няма за какво да идва в Ловеч, нито архива му е там, нито парите, ще си продължи пътя за Влашко по друг маршрут, а на полицията й е необходимо да го засече в Ловеч.

"В черквата служеха поп Лукан и поп Кръстю. Като наближи да привършва службата, Величка излезе преди нас. На връщане тя ме чакаше зад портата и ми даде писмата. Латинката не разбра нищо." "Левски и Николчо  Сирков зашиха всички книжа, които Левски бе събрал, и тези, които бяха донесени от Величка, в самаря на коня." https://artdialog-bg.com/васил-левски-180-години-от-рождението-144-го/ - дала е писма, при това едва ли писмата дето уж били прехвърляни през портата й. Сиркова е била неграмотна, изобщо не е разбрала колко и какви писма е получила да предаде на Левски. Тези писма и останалите в Сиркови набързо са зашили в самара на коня.

Ако изобщо тези разкази на Сиркова имат нещо общо с действителността. След като по думите на Сирков, първите думи на Левски са били "на никого няма да казвате, че съм у вас", Сиркова напук хуква към Величка... Според мен това е нейна компенсаторна лъжа, целяща да хвърли вина и подозрение за предателство към Величка, за да снеме подозрения от нея и мъжа й, където Левски последно е нощувал, но така или иначе, не променя цялата ситуация около писмата.

Но да допуснем, че са истина думите й, пак е взела някакви писма, различни от конфискуваните преди това от ловечката полиция, според мен, точно компрометиращите поп Кръстьо подхвърлени писма, които впоследствие Поплуканови са прочистили от върнатия архив, за да заличат всякакви техни следи. Взетите писма до Левски от чужбина са си останали в османските власти, за да съобщава за тях в телеграмата си Али бей, те и сега най-вероятно са в османските архиви и биха доказали моята хипотеза, ако се открият там, а няма къде другаде да са, щом веднъж са взети като доказателства срещу Левски и ВРО, сериозна държава, каквато е била Османската империя, никога не губи архиви, пази ги векове наред. Щом фотографията, по която са го търсели се пази, някъде там в архивите трябва да са и въпросните писма до Левски, писани от Русия, Сърбия и Влашко, държавен служител като Али бей не би си позволил да пише празни приказки и фантазии до Великото везирство, недопустимо е.

Защо не го е арестувал още в Ловеч, а се случило после, в Къкрина? Защото Величка разбрала, убедила се, че е там, когато минал да й поиска парите на път за ханчето и защото не е искала да падне подозрението на всички върху тях при негов арест в града.

Освен всичко това, с което съм съгласен, арест на опасен човек с оръжие, какъвто е бил Левски, е много по трудно в града или дори в къща с изходи към пещера от покрива, каквато е била Сирковата, отколкото в обкръжено отвсякъде ханче с два изхода, един от предната врата и един откъм обора, на разсъмване, когато няма никакви хора да се мотаят наоколо. Не са искали да поемат никакъв риск да го изпуснат, трябвал им е жив.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 9 часа, Б. Киров said:

Защото в този случай Величка изгаря като примамка за Левски; веднага лъсва, че при нея има провал, а тя е била оставена на свобода единствено като стръв в капан приготвен за влизането на Левски в Ловеч, стръв и сигнална лампа; ако всички писма са конфискувани, конфискувано е и златото на комитета, Левски няма за какво да идва в Ловеч, нито архива му е там, нито парите, ще си продължи пътя за Влашко по друг маршрут, а на полицията й е необходимо да го засече в Ловеч.

Ако изобщо тези разкази на Сиркова имат нещо общо с действителността. След като по думите на Сирков, първите думи на Левски са били "на никого няма да казвате, че съм у вас", Сиркова напук хуква към Величка... Според мен това е нейна компенсаторна лъжа, целяща да хвърли вина и подозрение за предателство към Величка, за да снеме подозрения от нея и мъжа й, където Левски последно е нощувал, но така или иначе, не променя цялата ситуация около писмата.

Но да допуснем, че са истина думите й, пак е взела някакви писма, различни от конфискуваните преди това от ловечката полиция, според мен, точно компрометиращите поп Кръстьо подхвърлени писма, които впоследствие Поплуканови са прочистили от върнатия архив, за да заличат всякакви техни следи. Взетите писма до Левски от чужбина са си останали в османските власти, за да съобщава за тях в телеграмата си Али бей, те и сега най-вероятно са в османските архиви и биха доказали моята хипотеза, ако се открият там, а няма къде другаде да са, щом веднъж са взети като доказателства срещу Левски и ВРО, сериозна държава, каквато е била Османската империя, никога не губи архиви, пази ги векове наред. Щом фотографията, по която са го търсели се пази, някъде там в архивите трябва да са и въпросните писма до Левски, писани от Русия, Сърбия и Влашко, държавен служител като Али бей не би си позволил да пише празни приказки и фантазии до Великото везирство, недопустимо е.

Освен всичко това, с което съм съгласен, арест на опасен човек с оръжие, какъвто е бил Левски, е много по трудно в града или дори в къща с изходи към пещера от покрива, каквато е била Сирковата, отколкото в обкръжено отвсякъде ханче с два изхода, един от предната врата и един откъм обора, на разсъмване, когато няма никакви хора да се мотаят наоколо. Не са искали да поемат никакъв риск да го изпуснат, трябвал им е жив.

Преди да влезнем в обувките на полицията, нека влезнем в тези на предателите. 

Къщата на Сиркови е заградена от убийството на Стойчо Гиргинов до залавянето на Левски и въпреки това, ни заптие го е видял, ни някой го е издал. ОК, било е тъмно когато се е промушил и никой с точност не го е чакал въпросната вечер, може да са го изпуснали. Обаче, след като е заловен, абсурдно е турската полиция да не е разследвала къде е бил, при кого е спал и т.н. Но... Никола Сирков не е повикан на разпит, точно топ-ятакът на баш комитата... Поне да каже нещо дето и полицията може да е пропуснала... Но не. Три дни не ял и пил само мастика, но му се разминало, не го закачали както било редно, защото бил важен и главен в комитета, след като на него лидерът най-голямо доверие имал. Но... 

Обаче Сирков не е бил глупак, дори да не е участвал пряко в предателството, знаел, че го е направил косвено като занесъл писмо от Величка на Левски в село близо до Троян, знаел, че къщата му е заградена, а го приел в къщи... Научил, че Левски минал покрай Величка на път за Къкрина, по-късно Сиркова признала в спомените, че и Величка, и Гечо, и поп Лукан научили, че е в града. 

Не е арестуван в Ловеч, защото може и да не е казано в конака докато е бил в града, не са искали да бъдат предатели пред очите на целия град. Не знаем в кой момент е научила полицията, но да речем, че в тази част Юсеин Бошняк казал истината, че на каймакамина е било съобщено привечер и тогава наредили потерията да се събира. На предателят/предателите е било необходимо време за кураж да го предадат, а и да не ги видят посред бял ден в конака, през деня имало и български служители там, щели да ги забележат, например брата на Яким Шишков, затова и арестите и разпитите, включително на поп Кръстьо, са извършвани тихомълком нощем.  Освен това Апостола едва ли е казал на Величка, че отива в Къкрина, не му е дала парите, изгубила доверието му, а брат й само могъл да съобщи, че е на пътя за Севлиево, дотам го шпионирал уж да го пази от шпиони. На Хашнова й трябвало време да тича по родата да научи накъде е тръгнал и стигнала привечер до полицията. Сиркова не признава, но или тя, съпругът й, или съпругата на Латинеца са казали на Величка точното му местонахождение. В противен случай някой от тях тримата е търчал в конака. Затова после няма как Сирков да не се е досетил кой го е издал. Починал най-вероятно от отравяне, сигурно е разпитвал Величкини, наистина не е бил глупак, хекиминът му е бил убит от Големия - https://www.vasil-levski.eu/за-левски/spodvijnitsi/никола-сирков/,. Както съобщава Сиркова, след смъртта му изведнъж Величка започнала да говори, че поп Кръстьо е предател. Докато бил жив, такива думи не смеела да изрече. 

Към роднината им Величка Хашнова полицията също внезапно загубила интерес, нищо че е била разпитвана, арестувана, не съпругът й Гечо, а тя, държана в къщата на попа и нищо, никой повече не се сетил за нея. Макар че, няма вариант полицията да не е разбрала след залавянето му, че Левски минал през дома й да говорят. Никой повече не я търсил да каже какво са си говорили с него, какво е искал от нея... 

• Потребители
Публикувано

Преди да влезнем в обувките на полицията, нека влезнем в тези на предателите. 

Къщата на Сиркови е заградена от убийството на Стойчо Гиргинов до залавянето на Левски и въпреки това, ни заптие го е видял, ни някой го е издал. ОК, било е тъмно когато се е промушил и никой с точност не го е чакал въпросната вечер, може да са го изпуснали. Обаче, след като е заловен, абсурдно е турската полиция да не е разследвала къде е бил, при кого е спал и т.н. Но... Никола Сирков не е повикан на разпит, точно топ-ятакът на баш комитата... Поне да каже нещо дето и полицията може да е пропуснала... Но не. Три дни не ял и пил само мастика, но му се разминало, не го закачали както било редно, защото бил важен и главен в комитета, след като на него лидерът най-голямо доверие имал. Но... 

Обаче Сирков не е бил глупак, дори да не е участвал пряко в предателството, знаел, че го е направил косвено като занесъл писмо от Величка на Левски в село близо до Троян, знаел, че къщата му е заградена, а го приел в къщи... Научил, че Левски минал покрай Величка на път за Къкрина, по-късно Сиркова признала в спомените, че и Величка, и Гечо, и поп Лукан научили, че е в града. 

Не е арестуван в Ловеч, защото може и да не е казано в конака докато е бил в града, не са искали да бъдат предатели пред очите на целия град. Не знаем в кой момент е научила полицията, но да речем, че в тази част Юсеин Бошняк казал истината, че на каймакамина е било съобщено привечер и тогава наредили потерията да се събира. На предателят/предателите е било необходимо време за кураж да го предадат, а и да не ги видят посред бял ден в конака, през деня имало и български служители там, щели да ги забележат, например брата на Яким Шишков, затова и арестите и разпитите, включително на поп Кръстьо, са извършвани тихомълком нощем.  Освен това Апостола едва ли е казал на Величка, че отива в Къкрина, не му е дала парите, изгубила доверието му, а брат й само могъл да съобщи, че е на пътя за Севлиево, дотам го шпионирал уж да го пази от шпиони. На Хашнова й трябвало време да тича по родата да научи накъде е тръгнал и стигнала привечер до полицията. Сиркова не признава, но или тя, съпругът й, или съпругата на Латинеца са казали на Величка точното му местонахождение. В противен случай някой от тях тримата е търчал в конака. Затова после няма как Сирков да не се е досетил кой го е издал. Починал най-вероятно от отравяне, сигурно е разпитвал Величкини, наистина не е бил глупак, хекиминът му е бил убит от Големия - https://www.vasil-levski.eu/за-левски/spodvijnitsi/никола-сирков/,. Както съобщава Сиркова, след смъртта му изведнъж Величка започнала да говори, че поп Кръстьо е предател. Докато бил жив, такива думи не смеела да изрече. 

Към роднината им Величка Хашнова полицията също внезапно загубила интерес, нищо че е била разпитвана, арестувана, не съпругът й Гечо, а тя, държана в къщата на попа и нищо, никой повече не се сетил за нея. Макар че, няма вариант полицията да не е разбрала след залавянето му, че Левски минал през дома й да говорят. Никой повече не я търсил да каже какво са си говорили с него, какво е искал от нея... 

Да, стигаме отново до Ловеч, след като направихме този голям кръг, но и в телеграмата на Али бей е написано, че Левски в качеството му на лидер на революционната организация, се издирва от 7-8 месеца, а като върнем 8 месеца назад, излиза, че това целенасочено търсене на лидера е започнало още през май 1872, докато се е провеждало общото събрание на БРЦК и ВРО в Букурещ.

Провалът в Ловеч е започнал почти веднага след събранието и е дошъл отвън, от информация от участник в събранието, 99 процента сигурно Никола Тихов Обретенов, след като проследихме цялата му история около убийството на Стоян Пенев и задържането му за 40 дни в Русе след това убийство.

Оттам изтеглихме нишката към Букурещ, към Каравелов, по чието нареждане става това убийство на Стоян Пенев, първата жертва на терора.

И връщайки се още по-назад във времето, установихме, че обединението на ВРО и БРЦК със събранието в Букурещ е било продиктувано от привидната необходимост да се вдигне спешно въстание в българските земи, защото се очаквало въстание в Босна и Херцеговина и намеса на Сърбия и Черна гора с военна сила в това въстание. Тази спешна необходимост от подготовка за въстание е тласнала веригата от всички последвали събития, довели в крайна сметка до разгром и обезглавяване на ВРО, организацията изградена тухла по тухла като голяма мрежа частни революционни комитети в България, буквално изплетена като паяжина от един-единствен неин лидер, Васил Левски.

Голямото мащабно предателство на цялата вътрешна мрежа от частни комитети е било задвижено от подаден отвън фалшив сигнал за спешна подготовка на въстание в Българско и ангажиране на ВРО в този фалшив сигнал за спешност, този импулс, довежда и до изпращането на двама посочени от чужди държави емисари, Димитър Общи /Сърбия/ и Ангел Кънчев /за мен той е несъмнен избор на руските славянофили, заради ангажирането му със събиране на подписи за прошение до императора/.

Всичко това е започнало в първата половина на 1871-ва и финалът е бил верижно предателство на дейци от комитета в Ловеч, разбиването на този комитет отвътре /донесението на Хамди паша със списъка на членовете на комитета, направен пак от член на този комитет на висока позиция/ и залавянето на Левски в Къкрина.

Можем да се заровим в детайлите около това последно предателство в Ловеч, но това с нищо няма да промени така очертаната с едри линии карта на събитията и пропорциите в тази карта, мащаба на предателството срещу цялата вътрешна революционна организация в Българско.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 3 часа, Б. Киров said:

Да, стигаме отново до Ловеч, след като направихме този голям кръг, но и в телеграмата на Али бей е написано, че Левски в качеството му на лидер на революционната организация, се издирва от 7-8 месеца, а като върнем 8 месеца назад, излиза, че това целенасочено търсене на лидера е започнало още през май 1872, докато се е провеждало общото събрание на БРЦК и ВРО в Букурещ.

Провалът в Ловеч е започнал почти веднага след събранието и е дошъл отвън, от информация от участник в събранието, 99 процента сигурно Никола Тихов Обретенов, след като проследихме цялата му история около убийството на Стоян Пенев и задържането му за 40 дни в Русе след това убийство.

Оттам изтеглихме нишката към Букурещ, към Каравелов, по чието нареждане става това убийство на Стоян Пенев, първата жертва на терора.

И връщайки се още по-назад във времето, установихме, че обединението на ВРО и БРЦК със събранието в Букурещ е било продиктувано от привидната необходимост да се вдигне спешно въстание в българските земи, защото се очаквало въстание в Босна и Херцеговина и намеса на Сърбия и Черна гора с военна сила в това въстание. Тази спешна необходимост от подготовка за въстание е тласнала веригата от всички последвали събития, довели в крайна сметка до разгром и обезглавяване на ВРО, организацията изградена тухла по тухла като голяма мрежа частни революционни комитети в България, буквално изплетена като паяжина от един-единствен неин лидер, Васил Левски.

Голямото мащабно предателство на цялата вътрешна мрежа от частни комитети е било задвижено от подаден отвън фалшив сигнал за спешна подготовка на въстание в Българско и ангажиране на ВРО в този фалшив сигнал за спешност, този импулс, довежда и до изпращането на двама посочени от чужди държави емисари, Димитър Общи /Сърбия/ и Ангел Кънчев /за мен той е несъмнен избор на руските славянофили, заради ангажирането му със събиране на подписи за прошение до императора/.

Всичко това е започнало в първата половина на 1871-ва и финалът е бил верижно предателство на дейци от комитета в Ловеч, разбиването на този комитет отвътре /донесението на Хамди паша със списъка на членовете на комитета, направен пак от член на този комитет на висока позиция/ и залавянето на Левски в Къкрина.

Можем да се заровим в детайлите около това последно предателство в Ловеч, но това с нищо няма да промени така очертаната с едри линии карта на събитията и пропорциите в тази карта, мащаба на предателството срещу цялата вътрешна революционна организация в Българско.

Абсолютно съм съгласна с направеното от Вас обобщение :)

Аз обаче имам какво да напиша, малко по-късно през седмицата, относно книгата на Обретенов, там има неща, които съм пропуснала да си  спомня, а сега ми се струват значими.
Плюс, темата не е "Кой предаде ВРО?", а "... Кой предаде Левски????" :), така че навлизам дълбоко в ловешките детайли относно Апостола. 
В цитатът на Сирков, който поместих по-горе, има нещо пропускано, той твърди, че и председателя и подпредседателя са в кауша, затова работата замряла. Марин е бил председател, ОК, но другият арестуван, за когото знаем, е Пъшков. Пъшков обаче председател не е бил, тогава кой е третият арестуван? Знаем един от двамата подпредседатели, Цвятко Хаджипавлов, който отговарял за разпределението на оръжието, но няма данни той да е бил в кауша. Кой е другият?

"Провалът в Ловеч е започнал почти веднага след събранието и е дошъл отвън, от информация от участник в събранието, 99 процента сигурно Никола Тихов Обретенов, след като проследихме цялата му история около убийството на Стоян Пенев и задържането му за 40 дни в Русе след това убийство." - дошъл е отвътре, от допуснатия за участник Обретенов, но съм готова да споря за времето на събитията, преди Събранието започва предателството на Ловеч. Обретенов е бил куриер преди убийството на Стоян Пенев, знаел е комитета в Ловеч, а от Кънчев е научил и за главните действащи лица в този комитет. Ако предателството бе започнало веднага след Събранието в Букурещ, името дадено на валията на Русе е щяло да бъде Марин Поплуканов за Ловеч. Но... бягащият първи оттам е Иван Драсов, все едно под какъв предлог е спринтирал навън. Той така и до Освобождението не се върнал, въпреки че в родния му град всичко утихнало и арести нямало след залавянето на Апостола, значи целта му не е била да учи в странство, диплома също не взел. Нито пък на приятелчето му Иван Колев.

За мен Драсов е издаден първи, защото той е въртял комитета в Ловеч, столицата на Привременното правителство, бил е известен, получавал е писмата, отговарял им, за него Кънчев трябва да е разказвал, защото Драсов го защитавал за да му дадат Пълномощно. Предаден е още през март месец, не през май, след ареста на Обретенов, който трябвало да си спасява кожата и го е предал, неговото име знаел, него издал, за Марин Поплуканов едва ли е чувал до този момент. Али Чауш, съседът на Драсов, научил, работел е в конака, полицай, били са в изключително добри отношения, трябва да му е казал, че е под наблюдение след предателство отнякъде. В началото всички са били само под наблюдение, полицията е чакала провал, за да ги арестува, пишеше го в документите, новите документи. Драсов е намерил пари от зет си, за да избяга навреме, за да не стане доносник на властта срещу своите или за да не остане в кауша задълго заради противодържавна дейност. Направил сбогуване, на което Али Чауш присъствал и му дал паспорт, Сиркова е запомнила това. 
След което предателството продължило с отиването на Обретенов на Събранието, защото е пуснат от затвора точно преди него, защото нямал ОК от Търново да отиде, но се самоизпратил, а пък Каравелов го приел, това го разнищихме... От него валията трябва да е получил и материалите на комитета, за които пише в доклада от септември, 1872г., русенецът ги е пренасял...

"Голямото мащабно предателство на цялата вътрешна мрежа от частни комитети е било задвижено от подаден отвън фалшив сигнал за спешна подготовка на въстание в Българско и ангажиране на ВРО в този фалшив сигнал за спешност" - ей, това не ми дава спокойствие, значи още през 1871г. лъснало, че Левски е създал сериозна организация, но да измислиш този план да се провали организацията отвътре като вдигне въстание и никой не й помогне... интересен ход и задълбочен. По принцип отвън им трябвало малък, но контролиран бунт, с който да искат помощ от Великите, не голямо въстание да осигури независимост на нова държава... Много мисъл има в тази идея и разработването й, много работа по въпроса, изплашили са се от независимата ВРО и непроницаемият й лидер наистина. Април 1871г. е писмото на Филип Тотю за подписите, с което самата организация да се постави в услуга на искането на външна помощ и съответно на самата външна сила осигуряваща помощта. Оттам-насетне през цялото време е имало борба срещу независимостта на ВРО, приравнена е от Каравелов до 1-ви отдел на БРЦК, съгласно печата, направен от него, демек поставена под контрол, но как и в коя глава се е родило да бъде измислено фалшиво въстание, за да въстане само ВРО и да загуби, след като по друг начин не можели да се справят с нея... От гледна точка на нашите "поборници" Каравелов, Хитов и сие, пълно подчинение на външни сили, никаква борба за българското...

• Потребители
Публикувано
Преди 5 часа, Borova gora said:

ОК, но другият арестуван, за когото знаем, е Пъшков. Пъшков обаче председател не е бил, тогава кой е третият арестуван? Знаем един от двамата подпредседатели, Цвятко Хаджипавлов, който отговарял за разпределението на оръжието, но няма данни той да е бил в кауша. Кой е другият?

Според мен Сирков е имал предвид като подпредседател Пъшков, нямал е предвид друг. Може Пъшков в този период действително да е изпълнявал функцията на подпредседател, защото сам пише, че отварял писмата, адресирани до Марин в негово отсъствие и ги четял, това непосредствено преди да ги арестуват двамата по показанията на Общи.

дошъл е отвътре, от допуснатия за участник Обретенов, но съм готова да споря за времето на събитията, преди Събранието започва предателството на Ловеч. Обретенов е бил куриер преди убийството на Стоян Пенев, знаел е комитета в Ловеч, а от Кънчев е научил и за главните действащи лица в този комитет. Ако предателството бе започнало веднага след Събранието в Букурещ, името дадено на валията на Русе е щяло да бъде Марин Поплуканов за Ловеч. Но... бягащият първи оттам е Иван Драсов, все едно под какъв предлог е спринтирал навън. Той така и до Освобождението не се върнал, въпреки че в родния му град всичко утихнало и арести нямало след залавянето на Апостола, значи целта му не е била да учи в странство, диплома също не взел. Нито пък на приятелчето му Иван Колев.

За мен Драсов е издаден първи, защото той е въртял комитета в Ловеч, столицата на Привременното правителство, бил е известен, получавал е писмата, отговарял им, за него Кънчев трябва да е разказвал, защото Драсов го защитавал за да му дадат Пълномощно. Предаден е още през март месец, не през май, след ареста на Обретенов, който трябвало да си спасява кожата и го е предал, неговото име знаел, него издал, за Марин Поплуканов едва ли е чувал до този момент. Али Чауш, съседът на Драсов, научил, работел е в конака, полицай, били са в изключително добри отношения, трябва да му е казал, че е под наблюдение след предателство отнякъде. В началото всички са били само под наблюдение, полицията е чакала провал, за да ги арестува, пишеше го в документите, новите документи. Драсов е намерил пари от зет си, за да избяга навреме, за да не стане доносник на властта срещу своите или за да не остане в кауша задълго заради противодържавна дейност. Направил сбогуване, на което Али Чауш присъствал и му дал паспорт, Сиркова е запомнила това. 
След което предателството продължило с отиването на Обретенов на Събранието, защото е пуснат от затвора точно преди него, защото нямал ОК от Търново да отиде, но се самоизпратил, а пък Каравелов го приел, това го разнищихме... От него валията трябва да е получил и материалите на комитета, за които пише в доклада от септември, 1872г., русенецът ги е пренасял...

Съгласен съм с всичко написано от Вас тук, с уточнението, че под "отвън" в моя цитат, имам предвид "отвън комитета в Ловеч", външен за комитета човек, какъвто е бил Обретенов, той дефакто е бил външен човек и във ВРО, защого техния частен комитет е основан извън всички правила, описани от Левски в неговата Нареда за основаване на частни комитети: няма разпределени функции на членовете /освен на касиер/, не са седмина, от които единия задължително свещеник, не са положили клетва пред Евангелието и т.н. и т.н.

"Голямото мащабно предателство на цялата вътрешна мрежа от частни комитети е било задвижено от подаден отвън фалшив сигнал за спешна подготовка на въстание в Българско и ангажиране на ВРО в този фалшив сигнал за спешност" - ей, това не ми дава спокойствие, значи още през 1871г. лъснало, че Левски е създал сериозна организация, но да измислиш този план да се провали организацията отвътре като вдигне въстание и никой не й помогне... интересен ход и задълбочен. По принцип отвън им трябвало малък, но контролиран бунт, с който да искат помощ от Великите, не голямо въстание да осигури независимост на нова държава... Много мисъл има в тази идея и разработването й, много работа по въпроса, изплашили са се от независимата ВРО и непроницаемият й лидер наистина. Април 1871г. е писмото на Филип Тотю за подписите, с което самата организация да се постави в услуга на искането на външна помощ и съответно на самата външна сила осигуряваща помощта. Оттам-насетне през цялото време е имало борба срещу независимостта на ВРО, приравнена е от Каравелов до 1-ви отдел на БРЦК, съгласно печата, направен от него, демек поставена под контрол, но как и в коя глава се е родило да бъде измислено фалшиво въстание, за да въстане само ВРО и да загуби, след като по друг начин не можели да се справят с нея... От гледна точка на нашите "поборници" Каравелов, Хитов и сие, пълно подчинение на външни сили, никаква борба за българското...

Това вече е тема за цяла монография. Само няколко важни момента. През 1870 Султанът издава ферман, с който е призната като автокефална църква Българската Екзархия. Заедно с признаването на Българска Екзархия е признат е български миллет, в отличие на рум миллет, към който са се числели българите/, което отваря нова страница в историята, защото в този Султански Ферман е посочено, че Екзархът е едновременно църковен и административен водач на българския миллет. На практика този акт е обособяване на българската нация, макар и в границите на Османската империя.

И вижте сега в какви граници е била призната тази нова българска нация:

220-5.thumb.jpg.289b1cada414ab1d6f0b22dded3afd43.jpg

Онова малко нещо горе на северозапад от границите на Екзархията, далече зад Пирот, е Сърбия. Ако Вие сте сръбски регент или княз по онова време и Ви кажат, че докъдето са границите на българската Екзархия, призната със Султански Ферман, дотам са границите на българската нация /български миллет/, как бихте реагирали? При твърдото Ви убеждение, че Душанова Сърбия се простира върху цяла Македония и в българските земи до Чирпан?

Аз лично бих направил всичко възможно такава държава да не се появи върху картата на Европа, ако съм сръбски регент през 1870.

Вижте например как са се самодекларирали жителите в днешна Северна Македония по едно турско преброяване от началото на 80-те години на 19-ти век, турско преброяване, не българско:

220-3.thumb.JPG.8b5153c2d54340776b4a46a0fef49961.JPG

Екзархисти /български/ като проценти спрямо "и други", в Щип, Кочани, Велес, Крива паланка, Прилеп, Охрид... над 90 процента!

И е стартирала, малко по-късно, сръбската операция "чисти ръце" срещу българската националноосвободителна ВРО и нейният лидер, който е твърдял, че трябва да съберем "четирите краища на Българско, където живеят 7 милиона българи"; руските славянофили /Кишелски в Одеса/ са се възползвали от ситуацията, но не те са я създали.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 4 часа, Б. Киров said:

Според мен Сирков е имал предвид като подпредседател Пъшков, нямал е предвид друг. Може Пъшков в този период действително да е изпълнявал функцията на подпредседател, защото сам пише, че отварял писмата, адресирани до Марин в негово отсъствие и ги четял, това непосредствено преди да ги арестуват двамата по показанията на Общи.

Съгласен съм с всичко написано от Вас тук, с уточнението, че под "отвън" в моя цитат, имам предвид "отвън комитета в Ловеч", външен за комитета човек, какъвто е бил Обретенов, той дефакто е бил външен човек и във ВРО, защого техния частен комитет е основан извън всички правила, описани от Левски в неговата Нареда за основаване на частни комитети: няма разпределени функции на членовете /освен на касиер/, не са седмина, от които единия задължително свещеник, не са положили клетва пред Евангелието и т.н. и т.н.

Това вече е тема за цяла монография. Само няколко важни момента. През 1870 Султанът издава ферман, с който е призната като автокефална църква Българската Екзархия. Заедно с признаването на Българска Екзархия е признат е български миллет, в отличие на рум миллет, към който са се числели българите/, което отваря нова страница в историята, защото в този Султански Ферман е посочено, че Екзархът е едновременно църковен и административен водач на българския миллет. На практика този акт е обособяване на българската нация, макар и в границите на Османската империя.

И вижте сега в какви граници е била призната тази нова българска нация:

220-5.thumb.jpg.289b1cada414ab1d6f0b22dded3afd43.jpg

Онова малко нещо горе на северозапад от границите на Екзархията, далече зад Пирот, е Сърбия. Ако Вие сте сръбски регент или княз по онова време и Ви кажат, че докъдето са границите на българската Екзархия, призната със Султански Ферман, дотам са границите на българската нация /български миллет/, как бихте реагирали? При твърдото Ви убеждение, че Душанова Сърбия се простира върху цяла Македония и в българските земи до Чирпан?

Аз лично бих направил всичко възможно такава държава да не се появи върху картата на Европа, ако съм сръбски регент през 1870.

Вижте например как са се самодекларирали жителите в днешна Северна Македония по едно турско преброяване от началото на 80-те години на 19-ти век, турско преброяване, не българско:

220-3.thumb.JPG.8b5153c2d54340776b4a46a0fef49961.JPG

Екзархисти /български/ като проценти спрямо "и други", в Щип, Кочани, Велес, Крива паланка, Прилеп, Охрид... над 90 процента!

И е стартирала, малко по-късно, сръбската операция "чисти ръце" срещу българската националноосвободителна ВРО и нейният лидер, който е твърдял, че трябва да съберем "четирите краища на Българско, където живеят 7 милиона българи"; руските славянофили /Кишелски в Одеса/ са се възползвали от ситуацията, но не те са я създали.

А, на монографията може да й дойде времето, може да решите да я напишете един ден когато анализираме всичко докрай :) Много е ценна информацията, която сте събрали и на по-глобално ниво обощавате, логическите връзки, които правите. 

Сега пропуснатото дотук, в списание Пролом Обретенов отбелязва, че той оставил Левски в Букурещ на 18-ти май, защото трябвало да се върне в Русе. В доклада на Хамди паша е отбелязано: "лице на име Левски... от известно време насам се намира във Влашко" т.е. когато е започнало предателството, това е било май или юни 1872г. преди Левски да се върне в българско на 1-ви юли. Хамди паша е поел поста през юни, значи първото донесение е по това време. 

Сетих се и още нещо, когато Левски пише на Каравелов, че ще му прати поп Кръстьо да печати, не му споменава, че попът е председател на комитата в Ловеч, защото не е бил, иначе не би пропуснал толкова важна информация. Цялата лъжа с поп Кръстьо председател е необяснимо колко дълго е царувала в историографията ни: "Нашъ Священикь, на име Попъ Крьстю, ще доде при васъ да са разбере ще може ли Вашята печятница да издава вястникъ, който ще бъде слободенъ за въ Българско..." Димитър Панчовски, „Последните дни на Васил Левски”.

„Като излязохме от дома на този болнав човек, който се нарича Никола - казал отец Матей, сторих хабер на поп Кръстю да дойде в черквата. Там от дума на дума стигнахме до залавянето на Левски. Според попа тази работа е объркала Величка, сестрата на председателя им (Марин Луканов — б. Д. П.), който без разрешение от Левски, прибрал от разни комитети около 15 000 гроша, и като не ги внесъл в комитетската каса, а ги употребил за лични свои нужди, то поп Кръстю казал за това на Левски, поради което целият им род го намразил и започнали да го клеветят и одумват…”

Сирков: „Друг път попът ми стори хабер да отида в черквата, където ми даде 3000 гроша и една торба с книжа, като каза, че те биле на комитета, та ако Левски дойде, да му ги предам, но по-добре било да му съобщя да не дохожда, а като пристигна у дома, аз му предадох всичко.” - не председателят, а попът, но пък интересно, че в него имало не само пари, но и книжа, които да предаде на Сирков...

И продължавам да мисля все пак, как се е родила идеята за фалшивото въстание, в Спомените на Обретенов, Каравелов всеки час на Събранието настоявал за него... Могли са да бъдат измислени безброй други възможности да се справят с ВРО, тази е наистина уникална, знаели са, че няма оръжие и подготовка, дори да се вдигне от четирите краища, обречена е...

• Потребители
Публикувано

А, на монографията може да й дойде времето, може да решите да я напишете един ден когато анализираме всичко докрай 

Аз пиша, че е тема за монография, а не че ще я напиша аз:)

И продължавам да мисля все пак, как се е родила идеята за фалшивото въстание, в Спомените на Обретенов, Каравелов всеки час на Събранието настоявал за него... Могли са да бъдат измислени безброй други възможности да се справят с ВРО, тази е наистина уникална

Не са могли да измислят безброй други възможности, ВРО, както е била изградена от Левски, е била напълно затворена херметично организация, контролирана само от един човек. Няма други възможности, освен да ангажираш точно този човек да задвижи цялата организация.

Как се е родила идеята за фалшиво въстание в Босна и Херцеговина, трябва да е точния въпрос. Отговорите трябва да са в сръбските архиви, ако държавата Сърбия се грижи да ги пази, едно, и ако държавата Сърбия е склонна да ги направи публични, две.

Това, което знам, но не съм виждал е, че през лятото на 1871-ва Панайот Хитов в качеството му на Главен войвода на българските чети, назначен като такъв от Георги Раковски, сключва договор  с черногорския войвода Джуро Матанович, делегиран от черногорския княз Никола, за съвместна дейност между Черна гора и българската емиграция в случай на просръбско въстание в Босна и Херцеговина. Във всички писма на Левски след това се споменава въстание в Босна и Херцеговина и действия на Сърбия и Черна гора. Този договор между Хитов и Матанович не съм виждал публикуван.

Не може да е бил само един договор с Черна гора, защото и Каравелов навсякъде повтаря като мантра, че Сърбия и Черна Гора вече са готови за война с Турция и само нас българите чакат.

Имало е и други договори, писмени, и те трябва да са в Белград и Подгорица.

Само че през 1871, 1872, 1873 и 1874 няма никъде никакви данни за подготвяно от Сърбия и Черна гора въстание в Босна или в Херцеговина, няма и въстание там. Тогава какво са били всички тези договори от сръбска страна, освен фалшив флаг?

Въстанието в Босна и Херцеговина избухва през 1875-та, а Сръбско-Турската война, в която участва и Черна гора през 1876. Само че тогава няма нито ВРО, нито Левски. Има едно нещо, което от приличие се нарича Старозагорско въстание, а всъщност е чета от 25 души, която се саморазпуска.

Така стоят нещата с "фалшивото въстание".

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.