Отиди на
Форум "Наука"

Стволови клетки


btrend

Recommended Posts

  • Потребител

"Стволовите клетки са изграждащите елементи на нашия организъм. Те имат потенциала да се трансформират в друг тип клетки на тялото ни – клетки от кръвта, сърцето, костите, кожата, мускулите, мозъка, както и всички тъкани, които ни правят това, което сме.

Стволовите клетки са клетки, откривани в повечето, ако не във всички многоклетъчни организми. Те се характеризират със способността да се самовъзстановяват чрез митотично клетъчно делене и да се диференцират до различни класове от специализирани клетъчни типове. Изследователи в областта на медицината вярват, че изследването на стволовите клетки има потенциал да промени борбата с болестите при човека, като се използва за поправка на определени тъкани или за отглеждане на органи. При бозайниците стволовите клетки са два основни типа: ембрионални стволови клетки, които се откриват в бластоцистите и възрастни стволови клетки, откривани в зрелите тъкани. В развиващият се ембрион, стволовите клетки могат да се диференцират във всички от специализираните ембрионални тъкани. При възрастните организми, стволовите клетки и клетките от първоизточника действат като система за възстановяване на тялото, заменяща специализираните клетки, но също така и поддържа нормалната реорганизация на регенерираните органи, като кръв, кожа или интестинални тъкани.

Новата техника може да доведе до производство на сърдечна тъкан от клетъчен материал на пациента, което ще премахне нуждата от намиране на подходящ донор и ще намали вероятността от имунна реакция."

А чували ли сте за това, че повечето родилки, дори не разбират кога са отстранили пъпната връв, камо ли какво става с нея след това. Има теория, че това се прави с цел изкупуването им ( на черно) от големи козметични компании... Било хубаво след раждане, пъпната връв да не бъде прекъсване на секундата, само че повечето пъти, именно бързото отстраняване е причини за съмненията какво се случва с пъпните връви.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Поредната модна тенденция от която се възползват някои лаборатории предлагащи да съхраняват стволови клетки с оглед на евентуалното им бъдещо ползване от донорите. Иначе доколкото съм наясно със ситуацията в България, повечето пъпни върви, плаценти и пр. се изхвърлят като биологичен отпадък и се унищожават в инсинератора в МУ, например.

А темата е явна реклама на съответната 'банка', така че ако обичате свържете се с администратора на форума и срещу съответната тарифа ще получите възможност да рекламирате легално.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Махнах рекламата от мнението.

В българското законодателство няма нищо за този тип дейност. Реално могат да ти взимат парите за да складират твоите клетки в някоя "банка", а реално как се складират тези клетки не е много ясно, няма регулатор, които да следи. Няма никакви законови и правни рамки, на които някой "пострадал" да се позове, ако се окаже, че "банката" реално е фиктивна.

Това може спокойно да е новата форма на "пирамида" в нашата мила родина.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Потребител

Здравейте, въпросът ми е има ли наистина смисъл от съхранението на стволови клетки. Знам, че е един вид застраховка, но реално биха ли помогнали с неща? Някой съхранява ли?

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Да не дава Господ да опреш до това. Казвал ми го е лекар, щом работата опре до лечение със стволови клетки ... Господ да ти е на помощ.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Терапията дава МНОГО възможности, НО хората все още имат слаб контрол.

Хората очакват, че като се имплантират тези клетки и по магически начин те ще "попълнят липсите" или ще "ремонтират повредите".

Действителността е съвсем различна.

Клетките се диференцират благодарение на молекулите в междуклетъчния матрикс -хормони, растежни фактори, протеини и подобни.

НО има и ужасяващ вариант, който също може да се случи и то не рядко - туморогенеза. Ембрионалните клетки фактически са клетки, които могат да се делят без контрол, по което приличат на тумори. Те могат да се диференцират и в тъкан, която например не е подходяща...

Понякога се образуват и тератоми - отново тумори.

Абе страшна работа си е.

Но ако алтернативата е фатална... По-добре от нищо.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...