Отиди на
Форум "Наука"

Докога ще продължаваме с "играта на зарчета"?


Recommended Posts

 • Потребители

Опитите с Хигс бозона застрашават Вселената

Стивън Хокинг: Опитите с Хигс бозон застрашават Вселената

https://technews.bg/article-73826.html

автор: TechNews.bg дата: 11/09/2014 08:45 коментари: 10

Ако изпадне в повишена неустойчивост, божествената частица може да доведе до разпад на Вселената, предупреди ученият

Стивън Хокинг в Големия адронен колайдер през 2006 г. (снимка: NBC News)

Стивън Хокинг в Големия адронен колайдер през 2006 г. (снимка: NBC News)

Британският физик Стивън Хокинг предупреди научната общност, че по-нататъшните опити с Хигс бозон могат да доведат до вселенска катастрофа. „Божествената частица” е способна да предизвика изчезване на времето и пространството, смята ученият, цитиран от NBC News.

„Хигс бозон има много опасен потенциал: ако влезе в състояние на повишена нестабилност, той може да доведе до разпад на вакуума”, казва Хокинг в предисловието на книгата „Starmus: 50 години от първия полет на човек в космоса”, която ще излезе през октомври.

На сегашния етап на развитие на науката и технологиите обаче подобна опасност не съществува. За да влезе Хигс бозон в нестабилно състояние, способно да разруши равновесието, възникнало при образуване на Вселената, е необходимо огромно количество енергия – около 100 милиарда гигаeлектронволта, според изчисленията на Хокинг. За целта ще е необходим ускорител, който превишава размерите на Земята.

Теорията на Стивън Хокинг се основава на предположението, че съществуват два вида вакуум с различни количества енергия – лъжовен и истински. Нашата Вселена се намира в лъжовния вакуум, смята британският физик. Нестабилното състояние на бозона може да доведе до нарушаване на равновесието и мигновен преход на Вселената в друго физическо състояние.

Хокинг не е единственият учен, който предупреждава за подобна опасност. И други велики умове поддържат теорията, че Хигс бозон може да доведе до край на света – квантовата флуктуация на вакуума създава „балон”, който се разширява в пространството и „изтрива” Вселената.

„Това може да се случи след 10-100 години, така че не бързайте да продавате къщата си и не спирайте да плащате данъци”, заяви физикът Джозеф Ликен на лекция в института, носещ неговото име. От друга страна, балонът вече може да е възникнал и да не знаем за това, тъй като процесът се развива със скоростта на светлината и предупреждение няма да има.

 

И още:

http://www.npr.org/sections/thetwo-way/2013/02/19/172422921/if-higgs-boson-calculations-are-right-a-catastrophic-bubble-could-end-universe

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Сега ми попадна статията..Не знаех, че хипотетично може да същестува квантова вероятност да се тунелираме на в "друго измерение" с по-ниска енергия ... Не съм физик..

https://www.scientificamerican.com/article/how-the-higgs-boson-might-spell-doom-for-the-universe/

http://www.preposterousuniverse.com/blog/2013/08/22/the-higgs-boson-vs-boltzmann-brains/

В тази връзка, че аз не съм физик, а тук има физици..,. и аз да попитам, ако може: Има ли тук тема, свързана с тази новина?

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Да, бе, да!

Очаквай физиците да обяснят.:) Не, че не знаят... Те просто знаят ... петнайсе и повече варианти на обяснение, ама не са съгласни с тях и ... помежду си!

(по телевизора преди време питаха министър: "А, защо пада доларът?" Той отговори: "Имам мнение по въпроса, но не съм съгласен с него!" - долу-горе, така е и с мненията за "физическо"  обяснение на Света. Няма единно становище, особено сред "големите" учени... Мога да кажа свое мнение (не съм физик, а любител, така че - не ми вярвай, а се забавлявай и проверявай:)) - в така наречените ЧД, няма "маса" - не са "масови" обекти. (В центъра на геврека, геврек има ли!:)). В центъра на Галактиките има подреждане-структура от полеви обекти на вакуума - невидими за Изследовател и тази подредба управлява цялостното движение на светещото вещество, около ЧД. Затова считам, че изказването на Хокинг и др., че в колайдера може да се случи мини ЧД е лишено от смисъл, независимо от енергетичните пресмятания и ... няма база за притеснение.)

...

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Инженерни науки
Преди 21 часа, Gravity said:

2014(!), какво те накара да го постнеш сега?

Защо, има ли проблем? Разделът се казва "Естествени науки", а не "Кратки новини". Нито плагиатства или поне аз не се сещам за подобна тема. Дава материал за размисъл.

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 59 минути, Joro-01 said:

Защо, има ли проблем? Разделът се казва "Естествени науки", а не "Кратки новини". Нито плагиатства или поне аз не се сещам за подобна тема. Дава материал за размисъл.

Защо, има ли проблем, че съм попитал?! 

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Инженерни науки

Провокираш. Изглежда като заяждане, дори и да не е.

Не си станал още Айнщайн да отговаряш на въпроса с въпрос.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Ето и нещо по-ново, макар и за "известни" неща в "играта на зарове", въобще.:) Вероятностите "работят" точно, ама тълкуванията... в сегашното, водят до "загадка" - което си е пак интересно (макар и не чак толкова обществено полезно:af:).

http://megavselena.bg/taynite-na-neutrino-edna-ot-nay-strannite-chastitsi-v-poznatata-ni-vselena/

Тайните на неутрино – една от най-странните частици в познатата ни вселена

image.png.ff0c47a917006916e4ebefdf4186b6b8.png

Частиците неутрино вероятно са най-енигматичните в цялата вселена. Те бяха открити за първи път през 50-те години на миналия век, като продукт от радиоактивното разпадане, но също така са и резултат от процеса на ядрения синтез. Невероятни количества неутрино се образуват благодарение на процесите ставащи в кората на нашето слънце.

Наблюденията на произведените от слънцето неутрино започват през 60-те години на миналия век. Именно тогава учените се натъкват на мистерията позната под името „проблемът слънчево неутрино“.  Отговор  на този проблем беше намерен в самия край на миналия век, но той само потвърди, че неутрино са много по-странни отколкото сме си представяли.

„Проблемът слънчево неутрино“ възниква, когато учените установяват, че количеството неутрино идващо от слънцето, е едва около 1/3 от това, което теоретично те очакват. Това означава, че или нашата теория за ядрения синтез на слънцето е грешна или че нещо странно се случва с частиците неутрино идващи от слънцето. По това време изследванията показват, че електронът има две частици – „посестрими“, наречени лептони, а именно муон и тауон. Всяка от тях си има кореспондиращо неутрино. Това означава, че има три вида неутрино. Това прави проблема с измерените три  пъти по-малко от очакваните неутрино още по странен.

Първите уреди за откриване на неутрино можеха да показват само електронното неутриното, така че ако слънцето произвежда само електронно неутрино, най-вероятно нещо става и част от частиците неутрино свързани с електроните се преобразуват в друг тип неутрино.  От друга страна обаче, според физиката на частиците, неутрино нямат маса, могат да се движат със скоростта на светлината и няма как да се преобразуват в друг вид. Ако имат маса, промяната би била възможна. Според учените, масата на неутрино е много по-различна от понятието „маса“, с което сме боравили досега. В стандартния модел неутрино се управляват от силата на електроенергията, която е обединение на електромагнитната сила на зарядите и магнитите и слабата ядрена сила, която регулира радиоактивното разпадане.

Моделът на електроизлъчване е квантова теория, така че неща като принципа на несигурността влизат в действие. В резултат на това можете да измерите маса на неутрино или неговия характер, вид, но не и двете. Това означава, че можем да кажем, че неутрино имат маса, но никога не можем да кажем, че електронният вид има определена маса.

Поради това квантово размиване между маса и вид, винаги сме ограничени да знаем само едното или другото. Според познатия модел има три вида маса (mass eigenstates) и три вида неутрино (flavor eigenstates). Ако знаем вида на неутриното – електрон, муон или тауон, тогава този вид е суперпозиция (квантова смес) на трите типа маса. Ако знаем масата на неутриното тогава това е суперпозиция от трите вида неутрино.

Това което отличава електронното неутрино от да кажем неутриното свързано с муона, е тяхната специфична смес от различни видове маса. Всеки вид неотрино е специфична суперпозиция от различни маси.

Новото откритие е, че всеки тип от трите маси има различна скорост. Така че ако електронно неутрино се появи в следствие на ядрена реакция, неговата маса ще бъде специфична, поради различната му скорост в сравнение с другите два типа неутрино. В квантовата теория, всеки вид маса има различна дължина на вълната, така че техните вълни започват да се смесват, когато се преместват в пространството. Когато електронно неутрино пътува във вселената, то се колебае между другите видове неутрино и шансовете му да се наблюдава като муон или тауон неутрино се променят – увеличават се или намаляват.

...

 

Забелязвам - не е ясно какво е маса при неутриното.

(въобще даже не е известно, че мюоните и тауоните са продукт на разпад и избиване на частици от мезонния слой на неутрони и протони. Преди избиване са били като възел-сателит на образуванието на керна (керн - най-вътрешния слой - център на частица) на частиците. Всяко от тези образувания си има Обвивка, която е само с характеристики на сдвоен фотон. Тези Обвивки - нямат характеристика "маса", но отговарят за общата маса, докато са си на място около частицата, защото като цяло забавят движението на самите частици - оказват съпротива при принудително преместване (това е "маса"). При разпад (и/или взаимодействия) на тия частици се освобождава обвивката - във вид на фотони - фотоните нямат маса. И тъй като са с различна големина на пакета, то и "приемането им" в къв да е датчик, ще е с различно времетраене при регистриране. Еднаква им е скоростта като "вълни" (при суперпозиция), но като отделно "поглъщани фотони" - илюзията е, че се движат с различна скорост. (маса имат само частици с керн - описвал съм го в хипотеза. Така че - "новото откритие" е заблуда, илюзия:564da112d749c_wink(1):)

...

Редактирано от Малоум 2
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 38 минути, Joro-01 said:

Провокираш. Изглежда като заяждане, дори и да не е.

Статията е от преди няколко години. Той я поства без никакъв коментар (да не говорим, че това само по себе си е недобър форумен етикет). Според мен е напълно нормално да попитам защо. Напълно възможно е да има ново изказване на Хокинг или някакво ново развитие, или автора да има някакво мнение, или да има конкретни въпроси, или... 

 

Цитирай

Не си станал още Айнщайн да отговаряш на въпроса с въпрос.

А ти кой си станал, че ми държиш такъв покровителствен тон!

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Инженерни науки
Преди 12 минути, Gravity said:

Статията е от преди няколко години. Той я поства без никакъв коментар (да не говорим, че това само по себе си е недобър форумен етикет). Според мен е напълно нормално да попитам защо. Напълно възможно е да има ново изказване на Хокинг или някакво ново развитие, или автора да има някакво мнение, или да има конкретни въпроси, или...

Дали няма да намеря твоя тема или най-малкото кометар (не от днес и вчера, може на повечко от година), който е само линк, на английски, без дори твой коментар, отговарящ точно на критериите, които не одобряваш?

Преди 16 минути, Gravity said:

 А ти кой си станал, че ми държиш такъв покровителствен тон!

Отговарям адекватно на твоята провокация.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Доколкото знам, проблемът си е още открит. Не само гигантски ускорител, но и черните дупки могат да предизвикат преминаване в състояние на истински вакуум. Така че - "Носете си новите дрехи, момчета" .:)

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 12 минути, Joro-01 said:

Дали няма да намеря твоя тема или най-малкото кометар (не от днес и вчера, може на повечко от година), който е само линк, на английски, без дори твой коментар, отговарящ точно на критериите, които не одобряваш?

И ако някой ме попита веднага бих пояснил и дал повече информация. 

Но ако някой попита мен защо съм пуснал тема, ти ще тръгнеш ли да се заяждаш с тях?

Цитирай

Отговарям адекватно на твоята провокация.

Каква провокация бе човек! 

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 1 минута, Doris said:

Доколкото знам, проблемът си е още открит. Не само гигантски ускорител, но и черните дупки могат да предизвикат преминаване в състояние на истински вакуум. Така че - "Носете си новите дрехи, момчета" .:)

Всъщност, какъв точно е проблема? Журналистическата статия не дава много информация.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Гравити, моето участие не е толкова интерсно. Приемам че съм нарушил форумната етиката. За мен лично е малко или повече загадка, това на физиците  - във форума и изобщо..Защо? Нямам нито един отговор в темата по същество, и не намерих в мрежата някакво по-официално обосноване от написаното в двата линка, на това защо Хигс бозонът не би предизвикал този катаклизъм, за който Стивън Хокинг и Джозеф Ликен бият тревога..

Книгата на Стивън Хокинг не можах да я намеря в мрежата..

 

Апропо, ако в инженерни науки бих попитал някого "какво има предвид за нещо" в някоя тема, бих се опитал и да му отговоря... Както аз мога да опиша или обясня един инженерен проблем без голямо затрудение, предполагам и ти така можеш да опишеш един от физиката без много затруднения, греша ли?

 

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители
Преди 7 минути, Doris said:

Доколкото знам, проблемът си е още открит. Не само гигантски ускорител, но и черните дупки могат да предизвикат преминаване в състояние на истински вакуум. Така че - "Носете си новите дрехи, момчета" .:)

Благодаря, и наздраве (тъкмо е бирено време)  :)

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

@nik1 , не обръщай внимание на Жоро, то по една или друга причина все смята, че съм тук да се заяждам. 

Аз нямах (и нямам) никакви възражения за темата. Само питам защо я започна сега? 

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Инженерни науки
Преди 22 минути, Gravity said:

И ако някой ме попита веднага бих пояснил и дал повече информация. 

Но ако някой попита мен защо съм пуснал тема, ти ще тръгнеш ли да се заяждаш с тях?

Каква провокация бе човек! 

Но не ти е пречело да пускаш така, нали?

Зависи от начина по който те попита. Ако ти каже "Гравити дай повече инфо" - няма. Ако ти каже "Кво си пуснал бе идио?" - да, ще им направя забележка. Тоя случай не е точно такъв, но е сходен. Усещаш нюанса (който не съм и вкарвал, това беше забележка и предполагам вярна) в тона ми и го определяш като покровителствен, а в твоите въпроси не го усещаш. Удивителен знак в скоби, защо сега пусна темата и прочие. Няма паритетност някак си. След моя въпрос "Какъв е проблемът" има обяснения. След твоя - не. Той по-скоро звучи като "Какъв ти е проблемът".

Ти нямаш желание този безмислен дебат спре и продължаваш. Аз предлагам да спрем. Има си ред за докладване, има и лични съощения. Тук можеш да обясняваш по темата.

 

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 33 минути, Gravity said:

Всъщност, какъв точно е проблема? Журналистическата статия не дава много информация.

https://hi-news.ru/research-development/mogut-li-chernye-dyry-unichtozhit-vselennuyu.html

http://www.npr.org/sections/thetwo-way/2013/02/19/172422921/if-higgs-boson-calculations-are-right-a-catastrophic-bubble-could-end-universe

https://sly2m.livejournal.com/611020.html

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 21 часа, Малоум 2 said:

"А, защо пада доларът?"

Защото се повиши индексът MICEXINDEXCF. Свързано е с ъп-тренда на нефта. Това е според вълновата теория. Техническите анализатори обаче може да са на друго мнение.

Преди 21 часа, Малоум 2 said:

В центъра на геврека, геврек има ли!:)

https://scisne.net/a-1374?pg=10#0

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 19 часа, Малоум 2 said:

Забелязвам - не е ясно какво е маса при неутриното.

(въобще даже не е известно, че мюоните и тауоните са продукт на разпад и избиване на частици от мезонния слой на неутрони и протони. Преди избиване са били като възел-сателит на образуванието на керна (керн - най-вътрешния слой - център на частица) на частиците. Всяко от тези образувания си има Обвивка, която е само с характеристики на сдвоен фотон. Тези Обвивки - нямат характеристика "маса", но отговарят за общата маса, докато са си на място около частицата, защото като цяло забавят движението на самите частици - оказват съпротива при принудително преместване (това е "маса"). При разпад (и/или взаимодействия) на тия частици се освобождава обвивката - във вид на фотони - фотоните нямат маса. И тъй като са с различна големина на пакета, то и "приемането им" в къв да е датчик, ще е с различно времетраене при регистриране. Еднаква им е скоростта като "вълни" (при суперпозиция), но като отделно "поглъщани фотони" - илюзията е, че се движат с различна скорост. (маса имат само частици с керн - описвал съм го в хипотеза. Така че - "новото откритие" е заблуда, илюзия:564da112d749c_wink(1):)

МОДЕРАТОРИ!

Помислете за обикновените хора, които четат подобни менторски коментари и си градят една изкривена представа за науката. Вземете мерки за този спам, помогнете на човека да се ориентира към правилният път, след като той сам не може. Ако си го държите като шута на форума, поне предупредете хората да не се впрягат.

Редактирано от scaner
Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

 

https://sly2m.livejournal.com/611020.html
 

Цитирай

 

Но есть и другой вариант перескока вакуума из ложного состояния в истинное. Спонтанный. Ни от чего не зависящий, ни от каких частиц, энергий и столкновений. Чисто вследствие законов квантовой механики. В этой механике существует так называемый туннельный эффект, когда какая–то частица может совершенно случайно "перескочить через потенциальную гору" и оказаться позади ее, в прямом смысле — словно по туннелю сквозь и напрямик. В данном случае это не какой–то забавный казус теории, интересный только в виде хитрой формулы на бумаге. Все мы, прямо сейчас пользуемся данным эффектом в нашей электронике, например в том компьютере или планшете, при помощи которого вы читаете текущий пост тоже наверняка есть туннельный диод, транзистор или какая–то еще хитрая микросхема, напрямую использующая данный квантовомеханический эффект для своей (т.е. нашей) прямой пользы.
 

1410463205-b0c2af3b17116e32da7d122d946867b7Вот и в ситуации с ложным вакуумом, может так статься, что какая–то падла возьмет, и перескочит через гору без всякой на то причины. И всю остальную вселенную за собой потащит. Шансы на такой исход очень и очень малы (в квантовой механике вообще все, что угодно может случится, но с определенной вероятностью в каждом конкретном случае). Тут же риски вообще неисчислимо малы, число нулей после запятой в вероятности такого события ни в какую галактику не поместится даже если печатать их мелким шрифтом прямо по вакууму. Однако и Вселенная тоже довольно велика (может и бесконечна). Как знать, может быть где–то этот переход–перескок уже произошел, и на нас испепеляющим мечом Немезиды со скоростью света движется другая Вселенная, с новыми, улучшенными (но, увы, не для нас) законами физики.

С другой стороны, если этот шар зародился в миллиарде световых лет от нас, можно не беспокоиться. В запасе окажется миллиард (или или пять, или десять, кто знает) лет. За это время обязательно произойдет еще множество интересных и смертельных событий и катаклизмов, человеческой цивилизации еще сто раз появится возможность быть уничтоженной — стоит ли опасаться сто первого, к тому же мгновенного и безболезненного?

 

Една от по-горните идеи беше че изкуствено полученият Higgs бозон, поради високата си енергия/маса, може да повлияе върху квановите флуктуации на вакума, така че да се промени енергията му и от сегашното метастабилно състояние Вселената да се окаже в друго.
В общият случай квантовите флутуации не променят енергията на вакума (няма промяа в общата енергия):  раждат се толкова частици, колкото и се колкото се анихилират, Смята се от някои автори че изкуствено получения Higgs бозон, заради голямата си енергия/маса, може да промени това. 

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Но защо тунелирането към истинския вакум е гиблено за вселената? Това се твърди във всичките линкове по горе, но подробности няма, а не мен не ми е ясно. Съмнявам се, че е очевидно. По горе попитах и очаквах някой да обясни или да даде линк към източници с подробности, а не само журналистически  преразкази.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 46 минути, Gravity said:

Но защо тунелирането към истинския вакум е гиблено за вселената? Това се твърди във всичките линкове по горе, но подробности няма, а не мен не ми е ясно. Съмнявам се, че е очевидно. По горе попитах и очаквах някой да обясни или да даде линк към източници с подробности, а не само журналистически  преразкази.

В момента не мога да дам линк към по-сериозни източници, трябва специално да седна да ги търся... Но от общи съображения нещата стоят горе-долу така.

Енергията на лъжливият вакуум, в който живеем, се определя като сума от енергиите на "субстанциите" които принципно не могат да бъдат отстранени: квантовите флуктуации, тъмната енергия, полето на Хигс, и още нещата за които и не подозираме... Енергията на истинският вакуум е по-малка, т.е. енергията на някоя от съставките или на всичките заедно трябва да намалее.

Намаляването на енергията на квантовите флуктуации води до интересни детайли. В момента заредените частици са полу-екранирани от облаци виртуални мезони, които се раждат и анихилират като флуктуации. Тоест на практика ние наблюдаваме, измерваме, и в молекулните връзки участва заряд, който е с по-малка стойност от истинският заряд на тези заредени частици. Реално ние наблюдаваме не истинският заряд, а ефективен заряд.  Ако намалее енергията на флуктуациите, ще намалее енергията и на екраниращият мезонен облак, и на практика ефективният заряд ще се увеличи, ще се увеличи силата на привличане/отблъскване на заредените частици, ще се промени константата на фината структура.

Ако се промени енергията на полето на Хигс, това ще се отрази пряко във взаимодействието което придава маса на масовите чатици, телата ще променят масата си, не е ясно дали и безмасовите досега частици като фотоните няма да се поблазнят по това...

Промяната на тъмната енергия нямам представа до какво би довела, знаещите хора би трябвало да могат да сметнат и да са го смятали вече. Вероятно ще е свързано с някакви качества на пространство-времето в по-глобален мащаб.

Промяната на константата на тънката структура е достатъчна за да се срути вселената - стабилността на атомите и обектите съставени от тях, както и молекулите лежащи в основата на живота, изключително силно зависи от величината на тази консттанта и дори много малки промени са фатални в това отношение. Животът със сигурност ще изчезне мигновено. Колкото до Вселената, сигурно все нещо ще остане в нея, на доизживяване...

А, да добавя. Тъй като енергията не се губи, разликата в енергиите на двата вакуума ще се отдели в общият случай като лъчение и засилено термодинамично движение, което ще изпържи това което е оцеляло. Енергията е огромна, ще има доста порядъци за вдигане на температурата.

Редактирано от scaner
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
On ‎29‎.‎08‎.‎2017 at 18:01, nik1 said:

Стивън Хокинг: Опитите с Хигс бозон застрашават Вселената

 

 Извънземните за взели мерки, не са ни оставили такива опции с играчките  Последното ниво преди GAME OVER-а  е да си разрушим планетата :) 

Редактирано от JImBeam
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Това просветлява нещата донакъде. Недей да си губиш времето да търсиш сериозни изтучници. Аз бях останал с впечетлението, че твърдението е, че гибелта на вселената е свързна с нейното изчезване или нещо подобно. 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...