Отиди на
Форум "Наука"

"Ако бяхме продължили надпреварата с руснаците в космоса, сега щяхме да имаме селища на Марс" (видео)


Recommended Posts

  • Администратор

Изтичник: https://nauka.offnews.bg/news/

Известният астрофизик и водещ на серията "Космос" Нийл де Грас Тайсън смята, че бъдещото изследване на космоса може да донесе мир на Земята, защото необходимостта от войни за ресурси ще отпадне.

"Мисля, че през следващите 60 години Слънчевата система може да стане наш заден двор. Ако това се случи, можем да използваме ресурсите, които иначе са редки на Земята, но са в изобилие в космоса", заяви астрофизикът пред Fox News.

Тайсън, който е и директор на Нюйоркския планетариум, говори на пресконференция в Ню Йорк, където той и неговият екип на научно-популярната поредица "Космос" представиха сезон 3 на серията - "Космос: Възможни светове".

 "Изследването на космоса може да бъде най-големият двигател на мира. Това е моята надежда”, отбеляза астрофизикът.

Тази година Тайсън и НАСА празнуват 60-ия си рожден ден.

1540052410_7_559x*.jpg

Той заяви, че е важно да се помни, че космическата агенция бе основана след появата на първия спътник в космоса на Съветския съюз.

"Ние създадохме НАСА не, за да изследваме космоса, ние я създадохме в отговор на ... Съветския съюз. Те пуснаха своя "Спутник" през октомври 1957 г., една година по-късно създадохме НАСА."

Астрофизикът предположи, че ако руснаците се бяха насочили към изследване на Марс, първите селища на планетата щяха да се появят до 1980 г. 

"Ние помним себе си като пионери в космоса, когато на практика всяка стъпка, която някога сме правили в космоса, е реакция на предишна стъпка на руснаците. Така че, когато разберете, че именно това ни доведе в космоса и че руснаците всъщност няма да успеят да стигнат до Луната, тогава става напълно очевидно защо спряхме да ходим на Луната и защо никога не стигнахме Марс.

"Ако бяхме продължили на тази надпревара, щяхме да имаме селища на Марс до 80-те години и хората бяха толкова разочаровани", добави той. "Бихме могли да имаме селища на Марс, но трябва да помните какво трябва да ни тегли и само желанието да отидеш там никога не е достатъчно, за да се се осъществи".

НАСА планира мисия да изпрати първите заселници на Марс до 2030 г.

Миналата година Тайсън заяви, че ще отиде в космоса на ракета на SpaceX само след като Илън Мъск изпрати майка си там и тя се върне цяла и невредима.

1540052236_7_559x*.jpg

Обръщайки се към феновете на "Космос" сега, когато поредицата се завръща през 2019 г., Тайсън отбелязва, че епичното шоу е далеч отвъд документален филм и предизвиква размисъл.

"Мисля, че това е така, защото "Космос" успешно премина през няколко клона на науката по начин, който да разясни защо са важни за вас", коментира Тайсън.

"Възможни светове" е изследване на всички светове, които са станали светове и тези, които не са и защо и какви сили на химията, биологията и физиката оказват влияние върху съдбата им ...  много от тях са някаква алегория за това, какви стопани сме ние на Земята и на собствената си съдба тук на Земята?"

Изтичник: https://nauka.offnews.bg/news/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да заповяда Тайсън. Почваме на ново.....Тръмп подновява надпреварата в разработка на нови оръжия.....

President Trump Participates in "Make America Great Again" Rally in Elko, Nevada

https://twitter.com/i/broadcasts/1lPJqkMwgaLKb

 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

много точно и смислено интервю, което обяснява кризата в американския космически отрасъл, настъпила след края на Студената война.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Тайсън е левичар и като всички левичари притежава много сериозна склонност да подценява ролята на икономиката. Сатурн 5 изпратиха хора до Луната, но тези ракети никога не бяха пазарно ориентирани и след приключването на програмата бяха извадени от експлоатация. И всичко приключи.

Днес нещата са различни. Да, имаме Мъск, СпейсЕкс, но тежкотоварната ракета Фалкън Хеви е пазарно-ориентирана. За нея има закупени вече 5 полета и поради това няма причина да смятаме, че скоро ще си отиде, както се случи със Сатурн 5 и Буран. 

Частната космическа надпревара е в разгара си. Ако бъдат намерени икономически обосновки за усвояването на Луната и Марс, заселването на Слънчевата система ще започне. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

"Ако бъдат намерени икономически обосновки за усвояването на Луната и Марс, заселването на Слънчевата система ще започне."

Това беспорно е така, но икономическите причини не се виждат на хоризонта в близките 100 години.. След тях - "ще гледаме"

Аз лично мисля че колонизацията по икономически причини може да стане реалност след около 150 години.
Проблемите, които Земляните трябва да решат, и ресурсите, от които според мен Земляните ще имат в нужда в близките 150 години, по всичко изглежда  са тук, ...на Земята
Трябва да се осигурят вода за пиене, храна за изхранване и енергия за мегаполисите и за добиване на храната и водата на нарастващото население на Земята..
т.е. Икономиката и науката ще бъдат фокусирани и агажирани да се намерят нови методи, технологии,и начини за получаване на тези дефицитни и търсени ресурси..

 

Апропо, Проблемите свързани със свръхполуацията не могат  да се решат с колонизацията на неподходящи за живеене на вида ни места,...Иначе, филмите са красиви и съдържателни, аз самиоят съм фен на скай-фаи книгите и филмите, последния свързан с колониозирането на слънчевата система беше гледаем

http://filmi7.com/title/Експанзията

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Първо ще почне съревнование за ресурсите на северният полюс и тук фактичиски двете супер сили са заинтересовани, докато за южният има редица кандидати. Почващи от Чили, чрез Аргентина, Юар, Австралия чак до големите....Ако тези ресурси се изчерпят и човечосеите все така си оцелеят някъде, може да говорим за Марс и другите планети...

Дотогава.....

Може и да нямаме 150 години екологически или политически..... 

Кой знае...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

А може би ресурси няма да ни трябват... Когато задоволим всичките си енергийни нужди от слънцето и термоядрения синтез всички ще са задоволени, и планетата ще може да понесе и 30-40 милиарда население... 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 37 минути, makebulgar said:

А може би ресурси няма да ни трябват... Когато задоволим всичките си енергийни нужди от слънцето и термоядрения синтез всички ще са задоволени, и планетата ще може да понесе и 30-40 милиарда население... 

Къде? Виж какво става като мръдне няколко 10 хиляди африканци или азияци към европа или латиноси към САЩ? Къде и как ще ги задоволяваш?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Еми с излишъка от ток лесно ще се гледа зарзават и жито в парници през зимата, тъй че храната не е проблем, а водата ще си я пречистваме от океана. От остатъчната сол може да направим къщи. Тъй че 30-40 милиарда са си нормална опция. Хората ще са в мегаполисите и ще мислят как да превземем Марс, а в провинцията ще възстановим дивата природа.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...