Отиди на
Форум "Наука"

"Плачем, че VW не идва, но активно гоним тези, които вече са тук!"


Recommended Posts

 • Потребител
 

https://www.mediapool.bg/plachem-che-vw-ne-idva-no-aktivno-gonim-tezi-koito-veche-sa-tuk-news295909.html

 

Информацията, че VW най-вероятно няма да изгради новия си завод в България, се приема като малка национална катастрофа – медиите и социалните мрежи са залети от мрачни коментари за „провалената“ ни държава. Донякъде съм съгласен с подобна интерпретация – всеки неуспех в привличането на голям инвеститор трябва да се разглежда по подобен начин. Накрая VW може все пак да дойде, но аз още сега виждам позитивното в цялата история: Благодарение на лавината от коментари и стискането на палци, българското общество най-сетне започна да осъзнава колко важни за развитието на страната са големите индустриални инвестиции. Крайно време беше. Защото последните години са изпълнени с примери, в които не просто не се борихме за тях, а даже активно ги прогонвахме.

Ще коментирам само най-значимия и известен случай – спирането на проекта на Шеврон за проучване за шистов газ. За забравилите, припомням: През лятото на 2011 г. компанията плати 30 милиона долара за разрешение за проучване за шистов газ в Североизточна България. Броени дни след това стартира пропаганда кампания срещу проекта. Сформира се специфична коалиция от леви и зелени до крайно-десни активисти, организации и партии, обединени от „каузата“ да се предотвратят не само добива, а дори и проучванията за наличие на шистов газ. Кампанията по „страхуване“ на населението започна в Интернет и социалните медии и много бързо премина в ежедневно присъствие по всички национални медии и протестни шествия с десетки хиляди участници във всички по-големи градове в страната. Рационалният диалог бе напълно заглушен. Мненията на експертите по темата – геолози, инженери, икономисти – останаха практически нечути. В резултат през януари, 2012 г. Парламентът наложи мораториум върху технологията на хидравлично напукване, чрез което се проучва и добива газ от шисти. След около още две години Шеврон се оттегли от България.

Днес оплакваме пропуснатите ползи от неидването на компания, за чието привличане сме готови да похарчим стотици милиони, а тогава активно прогонихме друга такава, която си беше платила, за да е тук. Без да подценявам потенциалните ползи от идването на VW, трябва да отбележа, че пропуснатите ползи от прогонването на Шеврон всъщност бяха доста по-големи. Според американската Агенция за енергийна информация България вероятно разполага със залежи на шистов газ от 481 млрд. куб. м и с над 200 млн. барела шистов нефт. Това са огромни за нашите нужди количества, които дават възможност не само за използване на евтина и чиста енергия, а за експлозивно развитие на множество традиционни за България индустрии, за които газът е суровина – производство на торове, пластмаси, химикали, влакна и др. Според изготвената от екип на икономиста Красен Станчев оценка на пълните ефекти от евентуалния добив върху икономиката ни в период от 30 г. варира от 9.5 млрд. евро инвестиции, 26 хиляди работни места и 18.3% по-висок БВП в края на периода (консервативен вариант) до 27 млрд. евро инвестиции, 39 хиляди работни места и 26.6% по-висок БВП (пълен потенциал). Знам, и на мен ми е трудно да си представя подобни числа!

Горните сметки даже не включват трудни за остойностяване ползи като енергийна сигурност и независимост от една, иначе братска, страна, както и намаляване на замърсяването на въздуха, което ежегодно допринася за преждевременната смърт на около 10 000 души и се дължи в най-голяма степен на изгарянето на твърди горива от домакинствата. Градските топлофикации и директното използване на газ за отопление са чистите алтернативи, които масово се използват в Европа. Ако приемем, че значима част (над 50%) от потребителите на твърди горива в големите градове преминат на ТЕЦ, газ или ток, България би могла да се отърве от проблема с мръсния въздух и всеки един от нас да живее с около 2 години по-дълго и по-здрав. Забележете, че проект, който бива отхвърлен заради имагинерен страх от „екологична катастрофа“ всъщност осигурява пряк път към решаване на най-значимия екологичен проблем на страната. И това ако не е парадокс?

Войната срещу добива на собствен газ съвсем не приключи с изгонването на Шеврон. В края на 2017 г., след подобна кампания за всяване на масов страх, община Генерал Тошево проведе референдум, за да предотврати проект за добив на газ на територията си. Забележете, че става дума за напълно стандартен проект, без фракинг, при това не за проучване, а вече за реален добив. Под такъв „обществен“ натиск, РИОСВ-Варна отхвърли Доклада по ОВОС на инвеститора и практически спря проекта. Явно не искаме изобщо да чуем за собствен добив на газ? А, ако случайно и Шел намерят нещо значимо в морето, как ще реагираме?

Също в края на 2017 г. правителството използва Мораториума от 2012 г. като претекст да откаже разрешение за провеждане на научна експедиция за проучване на газови хидрати в Черно Море, поискано от немски научен институт. Над 4 трилиона куб. м. природен газ са прогнозните ресурси, които може да лежат на дъното в българска акватория. Правя хипотетично сравнение само, за да придобиете представа за какво количество иде реч: Ако Хан Аспарух го беше намерил през 681 г. и България оттогава потребяваше толкова газ годишно, колкото днес, точно щяхме да сме стигнали до изчерпването му. Явно не искаме да знаем дали настина са там?

Газовите проекти са само върха на айсберга на активно прогонени от нас самите значими инвестиции. От предотвратяването на проекти за добив на метални руди за милиарди евро, през практически всеки проект за енергийно оползотворяване на отпадъци, забраната за отглеждане на ГМО, до забавянето или окончателно възпрепятстване на десетки други проекти за инфраструктура, заводи или курорти – днес анти-бизнес активизмът у нас достига застрашителни размери, които буквално стопират технологичния прогрес и икономиката ни. Да, безспорно активното гражданско общество е изключително важен елемент от формулата на всяка добре работеща демокрация. Да се служи на интересите на обществото обаче е чест, която поставя много високи изисквания към активиста. На първо място той трябва да е добре информиран и да схваща, че без индустрия и инвестиции няма нито работа, нито висок стандарт на живот. И тъй като съм убеден, че много хора ще извадят от ръкава си „екологичната“ карта, държа да отбележа – абсолютно всеки индустриален проект, включително и автомобилен завод, има пряко негативно въздействие върху околната среда. То обаче винаги може да бъде управлявано и минимизирано. Точно това се случва навсякъде, където има значим добив на нефт и газ в САЩ, като в Тексас и Пенсилвания – хората не само забогатяват, но и живеят във все по-чиста среда. Колкото по-голям е икономическият ефект от една инвестиция, толкова по-значими са непреките ползи за околната среда – просто само така можем да имаме средствата, за да си позволим чист въздух, води, почви и опазване на природата. Неслучайно, най-богатите страни в света са и най-чисти. Или някой се съмнява в простия факт, че Швейцария е по-зелена от Пакистан?

Да, държавата ни се проваля. Но не толкова в привличането на нови инвеститори, колкото в създаване на добри условия за бизнес и изграждане на обществено съзнание за приемане на компаниите и индустриите, които вече са тук. Защото каква полза има България от тяхното развитие и успех, ако ги принуждаваме да инвестират печалбите си в чужбина? Крайно време е това да се промени!

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Типичен пример за лобистка статия, вероятно платена от Шеврон или от някоя от компаниите занимаващи се с газ. Америка за България действа задкулисно с меки средства, като финансира медии и съответно публикациите им са проамерикански, либертарянски и антибългарски. Държавата ни се проваляла, щото вземала решения в нейна полза, а ако държавата се прададе така че някоя компания да изтрови четвърт от нея тогава държавата няма да се е провалила.

Статията е пълна с буквални манипулации като най-добрия пример е сравнението на алпийска Швейцария и Пакистан. По-добре да бяха сравнили Швейцария със Сахара и да бяха извели заключението че ако Сахара беше по-богата щеше да е цялата зелена.

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 8 часа, makebulgar said:

Държавата ни се проваляла, щото вземала решения в нейна полза, а ако държавата се прададе така че някоя компания да изтрови четвърт от нея тогава държавата няма да се е провалила.

 

Припомни ни "изтравянията" и катастрофите при добива на шистов газ от Шеврон, моля..


 

Преди 8 часа, makebulgar said:

Държавата ни се проваляла, щото вземала решения в нейна полза, а ако държавата се прададе така че някоя компания да изтрови четвърт от нея тогава държавата няма да се е провалила.

Дрън-дрън

Държавата има "полза" в нея да влизат инвестиции, както и да се развива това производство на местна почва

Защо? Пише го, само трябва да  се чете и мисли


 

Цитирай

 

Според американската Агенция за енергийна информация България вероятно разполага със залежи на шистов газ от 481 млрд. куб. м и с над 200 млн. барела шистов нефт. Това са огромни за нашите нужди количества, които дават възможност не само за използване на евтина и чиста енергия, а за експлозивно развитие на множество традиционни за България индустрии, за които газът е суровина – производство на торове, пластмаси, химикали, влакна и др. Според изготвената от екип на икономиста Красен Станчев оценка на пълните ефекти от евентуалния добив върху икономиката ни в период от 30 г. варира от 9.5 млрд. евро инвестиции, 26 хиляди работни места и 18.3% по-висок БВП в края на периода (консервативен вариант) до 27 млрд. евро инвестиции, 39 хиляди работни места и 26.6% по-висок БВП (пълен потенциал). Знам, и на мен ми е трудно да си представя подобни числа! 

Горните сметки даже не включват трудни за остойностяване ползи като енергийна сигурност и независимост от една, иначе братска, страна, както и намаляване на замърсяването на въздуха, което ежегодно допринася за преждевременната смърт на около 10 000 души и се дължи в най-голяма степен на изгарянето на твърди горива от домакинствата. Градските топлофикации и директното използване на газ за отопление са чистите алтернативи, които масово се използват в Европа. Ако приемем, че значима част (над 50%) от потребителите на твърди горива в големите градове преминат на ТЕЦ, газ или ток, България би могла да се отърве от проблема с мръсния въздух и всеки един от нас да живее с около 2 години по-дълго и по-здрав. Забележете, че проект, който бива отхвърлен заради имагинерен страх от „екологична катастрофа“ всъщност осигурява пряк път към решаване на най-значимия екологичен проблем на страната. И това ако не е парадокс?

 

 

ПС

Ако не знаете какво представлява и до какво води изгарянето на лигнитите, (уж в интересите на България, както бихте казал вие),  което го предполагам, можете да прочетете долните публикации..

https://www.mediapool.bg/tets-maritsa-iztok-2-prichinyava-nai-mnogo-ekoshteti-v-evropa-news227616.html

 

http://old.segabg.com/article.php?sid=2014112600040000102

 

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/11/22/3349844_bulgarska_centrala_zamursiava_vuzduha_chak_do_solun/

Цитирай

Българският енергиен холдинг (БЕХ) е в топ 10 на европейските производители на ток от въглища, обвинявани за огромен дял от здравните проблеми заради мръсен въздух в Европа, и е втори в ЕС по това колко здравни разходи предизвиква всеки мегаватчас, произведен от ТЕЦ. Общият ефект за БЕХ е оценен на еквивалента на 900 млн. евро здравни разходи и преждевременната смърт на 310 души през 2016 г.

 

https://www.dnevnik.bg/zelen/2014/11/28/2427979_nai-zamursiavashtiiat_tec_v_evropa_dali_i_kakvo_znachi/

 

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Абе никът Ник1, можеше да си спестиш несполучливата пледоария, ако беше си направил простата сметка 200 млн барела са криво ляво 30 млн тона.  Европейска държава със 7 млн души харчи годишно около 7 млн тона нефт. Значи ще изчерпим находището за 4 години и нещо. Какво си взел да раздуваш за 26000 работници? И то българи, дето гледат на работата лекото и на хляба мекото. Ще дойдат в нефтения бизнес, ама утре.

  Добре, те идват и трябва да плащаш  25000*4000*12=1.2 млрд годишно заплати /*4000еу/

   при 200-250еу  за тон,   т.е. доход  200*7млн = 1.4 млрд , остават  200 млн  за кое ?  амортизация, консумативи? ами печалба?

   Освен това да се простим с общо взето работещия туризъм? Това ли искаш? Айде върви кандърдисвай украинците. Ние не сме толкоз прости.  

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

 

Преди 5 часа, Exhemus said:

Абе никът Ник1, можеше да си спестиш несполучливата пледоария, ако беше си направил простата сметка 200 млн барела са криво ляво 30 млн тона.  Европейска държава със 7 млн души харчи годишно около 7 млн тона нефт. Значи ще изчерпим находището за 4 години и нещо. Какво си взел да раздуваш за 26000 работници?

Чети какво пише сетне се хвърляй на клавиатурата !:bv:

 Там става въпрос за шистовия газ, изчисленията са за него.Отваряй и чети линковете де! :read:

 

Редактирано от vvarbanov
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 5 часа, Exhemus said:

Освен това да се простим с общо взето работещия туризъм? Това ли искаш? Айде върви кандърдисвай украинците. Ние не сме толкоз прости.  

Никой не казва, че сте прости.Просто не е достатъчно да знаеш таблицата за умножение и да правиш изчисления за петрола.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 15 часа, nik1 said:

Припомни ни "изтравянията" и катастрофите при добива на шистов газ от Шеврон, моля..

Методът на добив на шистов газ е вреден по принцип  без значение какво е името на компанията.

Използват се милиони тонове питейна вода смесена с безброй отровни химикали, като сместта първо се вкарва в земята, където остава частично, и след това се изкарва колкото може на повърхността в хвостохранилища, които съответно като поизсъхнат чрез вятъра разпиляват отровите във въздуха. И съответно добива изисква плътно надупчване и замърсяване на територията.

  energy-natural-gas-fracking-wells.jpg?it

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
On 21.07.2019 г. at 10:54, makebulgar said:

Методът на добив на шистов газ е вреден по принцип  без значение какво е името на компанията.

Използват се милиони тонове питейна вода смесена с безброй отровни химикали, като сместта първо се вкарва в земята, където остава частично, и след това се изкарва колкото може на повърхността в хвостохранилища, които съответно като поизсъхнат чрез вятъра разпиляват отровите във въздуха. И съответно добива изисква плътно надупчване и замърсяване на територията.

  energy-natural-gas-fracking-wells.jpg?it

Няма такова нещо че отровите се разпилявали във възхуда - не лъжете. Няма отровени от този добив в САЩ, където при 50-60 процента от добива на газ и нефт се използва хидрофракинг

https://www.mediapool.bg/shto-e-to-hidrofraking-i-kolko-cheren-e-dyavolat-news192947.html

 

Има добри инженерни практики и стандарти във всяко производство и не само в производството  -   чувал сте го вероятно, но е по- лесно да плашите и демагогствате. 

Освен това, площадките подлежат на рекултивация - не изкривявайте фактите

----------------

Всяко производство може да бъде опасно (дори и селскостопанското - с неговите пестициди и хербициди, които замърсяват директно околната среда, с ерозия на почвите)- навсякъде  има риск ,и затова той се минимизира и калкулира.

Така е във всяка индустрия, колкото и да не ви се иска

 

 

 

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
On 21.07.2019 г. at 0:05, Exhemus said:

Абе никът Ник1, можеше да си спестиш несполучливата пледоария, ако беше си направил простата сметка 200 млн барела са криво ляво 30 млн тона.  Европейска държава със 7 млн души харчи годишно около 7 млн тона нефт. Значи ще изчерпим находището за 4 години и нещо. Какво си взел да раздуваш за 26000 работници? И то българи, дето гледат на работата лекото и на хляба мекото. Ще дойдат в нефтения бизнес, ама утре.

  Добре, те идват и трябва да плащаш  25000*4000*12=1.2 млрд годишно заплати /*4000еу/

   при 200-250еу  за тон,   т.е. доход  200*7млн = 1.4 млрд , остават  200 млн  за кое ?  амортизация, консумативи? ами печалба?

 

Ей комундетата и русофилистиците сте големи екземи , Пише се за 480 милиарда кубична метра газ, ако имаш представа какво е това..

 

Цитирай

 Освен това да се простим с общо взето работещия туризъм?

Идиотизми.

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 19 минути, nik1 said:

Няма такова нещо че отровите се разпилявали във възхуда - не лъжете. Няма отровени от този добив в САЩ, където при 50-60 процента от добива на газ и нефт се използва хидрофракинг

https://www.mediapool.bg/shto-e-to-hidrofraking-i-kolko-cheren-e-dyavolat-news192947.html

 

Има добри инженерни практики и стандарти във всяко производство и не само в производството  -   чувал сте го вероятно, но е по- лесно да плашите и демагогствате. 

Освен това, площадките подлежат на рекултивация - не изкривявайте фактите

----------------

Всяко производство може да бъде опасно (дори и селскостопанското - с неговите пестициди и хербициди, които замърсяват директно околната среда, с ерозия на почвите)- навсякъде  има риск ,и затова той се минимизира и калкулира.

Така е във всяка индустрия, колкото и да не ви се иска

 

 

 

 

PS

Ако говорим за друг "принцип" само на българска почва - той е че на американските инвеститори и компании се гледа под лупа ,

- но не е така с големите руски компании

Пример: Лукойл не само нарушава вътрешното законодателство, но и е един от голeмите замърсители в България!

В противовес- AES, Гълъбово (лигнитната електроцентрала) е гледан под лупа, и го няма на карта на замърсителите, Последното е така,защото се използват най-добрите инженерни решения и се покриват най-високите изисквания - централата е без комин и е със "затворен цикъл"- изпуска единствено безвредният въглероден двуокис

 

- не е така с държавните български

Пример: ТЕЦ Марица -Изток 2 трябва да затворена /или приватизирана и реконструирана.т.е модернизирана ексктремно/ , тя не покрива дори "предишните" (по-старите) стандарти, да не говорим за съвременните!, Но като държабна  минава "метър" (тя е като бездънна каца, я която "държавата налива" и от която всеки политик, близъьк до властта бизнесмен,  синдикалист и високоплатени работници  - черпят пари или влияние)

 

- не е така и с българските компании на "нашите хора" (на олигарсите и близките до властта бизнесмени)

Вижте "Брикел" на Хр. Ковачки, и другите му централи

(които са субсидирани, на разлика от AES са най-мръсните - eлектроенергията от “Брикел” от 1 юли се изкупува по над 17 ст. на киловатчас без ДДС)

Вижте и как "работят"

 

https://www.capital.bg/biznes/energetika/2019/07/11/3937278_tec_brikel_na_kovachki_shte_bude_globen_sled_mediini/

Цитирай

Така излиза, че регионалната инспекция ще глоби ТЕЦ-а не защото денонощно бълва черен пушек, а заради медийния шум около запрашаването в района на Гълъбово.

Глоба, но не заради замърсяването

При извършената проверка на място на депо за неопасни производствени отпадъци на ТЕЦ "Брикел" и на площадката на централата е било констатирано, че оросителната система на депото работи в нормален режим и няма запрашаване. "Регистрираното във вчерашния ден запрашаване е в резултат на неорганизирани емисии от депото", обясняват от РИОСВ - Стара Загора.

В случая се има предвид силния вятър, който е раздухал прахоляка. Съгласно условията на комплексното разрешително ТЕЦ-ът е задължен да уведомява компетентните органи при аварии или други замърсявания, както и да документира случаите на неорганизирани емисии и предприетите коригиращи мерки за ограничаване на образуването им. При проверката обаче е установено, че не са изпълнени тези условия. Именно заради това ще бъде стартирана административнонаказателна процедура срещу централата, а не заради самото замърсяване.

"Предвид променливата метеорологична обстановка е издадено и предписание да се предприемат всички мерки за допълнително овлажняване на депото през следващите дни с цел недопускане на замърсяване на атмосферния въздух и ежедневно докладване за изпълнение на предписанието", казват още от старозагорската екоинспекция.


https://www.capital.bg/biznes/energetika/2019/07/18/3939682_toplofikacii_na_kovachki_shte_poluchat_216_mln_lv_ot/

 

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Защо инвестициите в S-400 и на Volkswagen в Турция са взаимно обвързани? – част първа

Президентът Ердоган изглежда има намерение да разшири сеизмичната зона около сделката с S-400 – като изпробва толерантността на партньорите си в НАТО и ЕС. Те обмислят санкции – които изглеждат на този етап прекалено меки, за да хапят, но показват посока, в която лошите сценарии са доста. Инвестицията на Фолксваген в Турция, с тежкото лобиране на ключовия активист на Кремъл, бившият канцлер Шрьодер, неизбежно ще бъде изправена пред значителни и потенциално ескалиращи политически рискове, които трудно могат да бъдат управлявани и смекчени.

Като начало – естеството и хоризонта на посочените рискове еволюират във времето. Въпреки, че незабавен срив в Турция, следствие на отклонението на Ердоган от европейските темели и западната идентичност, завещани от Кемал Ататюрк, е малко вероятен, дългосрочните тенденции и развитието на конфликта сочат възходяща посока отвъд точката на кипене и потенциален срив. Източникът на разминаването между Турция и САЩ, от една страна, и ЕС, от друга, е фундаменталната разлика в ценности и интереси, което лесно може да премине точката на необратимост и разкъсване, превръщайки Турция в потенциален нов Иран.

Изявлението на държавния глава на Турция, че решението му да купи най-новата отбранителна система SAM от Русия, е било най-важното в съвременната история на страната, означава само едно. Промяната не е мимолетна, а стратегическа, няма червена линия, която президентът Ердоган не е готов да пресече, за да обслужи собствените си преценки. Придобиването на S-400 не е самотен акт на неподчинение, предназначен да предоговори отношенията със Запада според неговите собствени условия. Тук няма средно положение или място за догадки – НАТО не може да си позволи да си затваря очите за закупуването на оръжейна система от противник, прецедент, който може да бъде използван от други страни и така бавно и постепенно да се стигне до тотална ерозия и смърт на Алианса. В този момент НАТО не може нито да преговаря, нито да отстъпва. Президентът Ердоган напълно осъзнава, че създава опасен прецедент и умишлено подкопава съюза, което пък търгува с Путин.

Забележете, неговите съждения за закупуването на S-400 не се основават на реална оценка и нужди на националната сигурност на Турция. Системите за противовъздушна отбрана с американските „Пейтрийт“, с холандски и други екипи от различни страни на НАТО, защитават и сега южната граница на Турция като част от интегрираната интегрираната въздушна отбрана на блока. Въпреки това, турският президент настоя и купува С-400 за личната си защита срещу това, което той възприема като потенциална заплаха – турските военновъздушни сили в нов военен преврат. Президентът Ердоган все още вярва, че Западът стои зад миналия неуспешен опит и изглежда непреклонен и фиксиран в убеждението си.Мнозина на Запад смятаха, че в крайна сметка той ще се откаже и ще купи американските „Пейтриът“, особено след като, президентът Тръмп обеща да постави Анкара на първо място в списъка на купувачите за възможно най-бърза доставка. Напротив, турският президент дълбоко вярва, че отношенията с Русия и руските оръжия са най-добрия му хедж в случай на отказ на Запада да предоговори отношенията и ги съобрази с неговите желания. Затова този път той вече е решил да върви по средата, между Запада и Русия, вместо да играе като част от екипа НАТО и от страната на Запада. Той избра да играе ролята на трета страна между Русия, Китай, Близкия изток и ислямския свят, от една страна и Запада, от друга. Оттук нататък това е стратегически завой, които е бременен с огромен политически риск, който нито един от инвеститорите от ЕС или САЩ не може да си позволи да игнорира, тъй като политически предизвиканата ескалация на конфликти и напрежение имат незабавно въздействие върху търговията и инвестициите, някои от които необратими.

Ако германският автомобилен производител възнамерява да продава автомобили на VW на Русия и Близкия изток – решението за инвестиране в Турция изглежда логично и правдоподобно. Ако обаче целта е пазарът на ЕС – решението повдига много въпросителни и допълнителни съображения

Русия нервно изчака отстрани, как Ердоган ще реагира на неизбежните санкции. Защото няма какво да предложи на Ердоган, от това което в момента ЕС и САЩ предлагат по отношение на технологии, капитал и пазари. Ето защо Кремъл тества нова схема, с помощта на съюзника Герхард Шрьодер, който лобира активно в полза на инвестицията на Фолксваген в Турция, като демонстрация на отрицание на санкциите, и възнаграждение на Ердоган за решението му да закупи S-400 и да продължи да разширява обхвата на ерозията в НАТО и ЕС. Тази линия „Шрьодер“ в германо-руската ос към Турция, съвместява стратегическите цели и оръжейни интереси на Москва с германските технологии и капитали, които надграждат на системно равнище сделките на Русия по Северен и Турски поток.

Фолксваген и други инвеститори, разбира се, винаги могат да пренебрегнат или омаловажат рисковете от стратегически инвестиции в Турция на Ердоган. Но акционерите със сигурност ще го отчетат. Новото разбирателство по оста Анкара – Москва, което се обслужва и насърчава от бившия германски канцлер Шрьодер в сделката с Фолксваген, който е водещия прокремълски и антинатовски германски и европейски политик, със сигурност е от полза за Кремъл, от която Шрьодер печели милиони.

Слизайки от общия контекст на стратегическия завой на Ердоган, навлизаме в следващите зони на устойчиво разминаване с интересите на Запада и съвпадение с тези на Русия – Москва насърчава ролята на Турция, като незаобиколим енергиен център на Европа.

Преди около десет години Ердоган успя да популяризира Турция като опорна база на Южния газов коридор, максимално усилвайки позициите си пред САЩ и ЕС. В този момент ТАНАП бе уникална и рядка възможност на Запада да диверсифицира енергийните доставки извън тези на Русия. Ердоган избра да играе в екипа на Запада, за да осигури безопасен транзит на въглеводороди от Каспийско море до Италия и света. И получи и Баку-Джейхън и ТАНАП.

 

Газовите открития в офшорната зона на Израел породиха и планове за офшорни транзитни тръбопроводи от Източното Средиземноморие през Турция до ЕС. За тях най-силно лобираха САЩ.

 

Докато един ден Анкара реши да заиграе по-голяма игра и да стане глобален брокер със стратегическата си позиции, като предложи домакинство и на Турски поток 1 и 2, които са преки конкуренти на ТАНАП и по същество да обслужват интересите на Москва да заобиколи Украйна.

 

Днес никой не мисли за Турция като транзитна зона на енергийните ресурси от Източното Средиземноморие. А ТАНАП вече не е изключителния коз на Анкара.

Системата S-400, веднъж разположен в провинция Мерсин, освен че ще защитава АЕЦ „Аккую“, ще покрие цялото Източно Средиземноморие, включително и зоната на спорно сондиране на четирите турски сондажни платформи в икономическата зона на Кипър. Това представлява явен стремеж на Ердоган да хармонизира действията си с Русия за контрол върху откритията и най-вече добива и преноса на въглеводороди от целия регион.

Това, което инвеститорите от ЕС и САЩ в Турция изглежда не успяват да разберат, е, че турският президент тепърва ще тества нови територии за разграничаване от Запада, който той възприема като враждебен и ненадежден. Ердоган най-силно цени личната си власт и съвпадението на ценности с автократи като Путин, докато възприема ЕС и САЩ с техните демократични ценности и традиции в защитата на човешките права и свободи като чужди.

Никак не е изключено, Анкара да премине от думи към дела, като приеме предложението на Москва да закупи и започне производство на самолети SU-57, напълно съзнавайки, че те не могат да съперничат на американския стелт самолет и че Русия не е в състояние да се заеме със серийното им производство, поне в мащаб, който да позволи на Турция да замени поръчаните вече 115 F-35.

Тъй като Ердоган се движи от собствените си преценки и его, а не от общодостъпна логика, политическият риск при големи инвестиции в Турция не може да бъде нито предсказан, нито оценен, още по-малко управляван.

 

Токсичната смесица от висока инфлация и изкуствено намалени лихвени проценти, след като Ердоган замени шефа на Централната банка на страната, означава за всеки обективен наблюдател само едно – националната банка на страната загуби независимостта си, което беше един от вай-важните хеджове срещу ексцесиите в политиката на президента.

 

Историята на уволнението на гуверньора на централната банка на Турция говори много. Президентът Тайип Ердоган го уволни с напълно абсурден мотив – че отказва да намали високите лихвени проценти в условията на висока инфлация и проблеми с рефинансиране на дълга. Лошите разсъждения, стъпват върху лоши преценки, водят до лоши решения, които вкупом подхранват страховете за по-висок инвестиционен риск и предстояща дългосрочна непредсказуемост, поне в ерата Ердоган.

 

Това едва ли е изненада за президент, който вярва, че пазарите могат да бъдат насочвани и контролирани. Съдбата на губернатора на ЦБ не е изключение, това е правилото, след поредица от събития, които започнаха с назначаването на зет му Берат Албайрак за финансов министър през 2018 г.

 

Край на първа част

 

От Илиян Василев http://bulgariaanalytica.org

Редактирано от bulgaroid
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
On 23.07.2019 г. at 10:38, nik1 said:

но не е така с големите руски компании

Пример: Лукойл не само нарушава вътрешното законодателство, но и е един от голeмите замърсители в България!

 Номинальными держателями акций «Лукойла», осуществляющими их хранение и учёт, являются: 61,78 % — Bank of New York, 10,79 % — кипрская компания LUKOIL EMPLOYEE LIMITED(контролируется Банком Кипра через Odella Resources Limited).

 

 

В середине мая 2007 года в Арбитражный суд Москвы от имени Федеральной таможенной службы России был подан иск с требованием взыскать с Bank of New York $22,5 млрд как ущерб, причинённый России в 1996—1999 годах. По мнению Федеральной таможенной службы России…

« при попустительстве банка была организована схема незаконного вывода денег за рубеж и уклонения от уплаты таможенных платежей за импортируемые товары[3]. »

В сентябре 2009 года стало известно, что стороны решили пойти на мировую. Вина банка не доказана, однако он заплатит ФТС отступные в размере не менее $14 млн. Параллельно BoNY предоставит России кредит в размере $4 млрд[4].

Това са санкции със знак -     май?

Совет директоров избранный 21 июня 2017 года ........ Тоби Гати ......

Съвсем руска компания  :)

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 6 часа, Exhemus said:

Номинальными держателями акций «Лукойла», осуществляющими их хранение и учёт, являются: 61,78 % — Bank of New York, 10,79 % — кипрская компания LUKOIL EMPLOYEE LIMITED(контролируется Банком Кипра через Odella Resources Limited)...................

.........Съвсем руска компания  :)

ПАО «Лукойл» — российская нефтяная компания.

Номинальными держателями акций «Лукойла» - Номиниран е лице или фирма, на чието име се прехвърлят ценни книжа или други имоти, за да се улеснят сделките, като клиентът остане действителен собственик.

Номиниран във финансовата търговия се отнася до лице или компания, на която е поверено съхраняването на ценни книжа на инвеститорите

Или "Bank of New York" не е собственик на акции на "Лукойл",...... гиди мушмурок такъв!

Преди 6 часа, Exhemus said:

Совет директоров избранный 21 июня 2017 года ........ Тоби Гати ......

Това е перфиден начин да се заплатят направени услуги.

Френска банка налива на Кунева над € 200 хил. на месец.

  Снахата на митичния по времето на соца съратник на Тодор Живков - Иван Пръмов, получава над 200 000 евро месечно възнаграждение от френската банка „Париба”. За този факт е категоричен бившият независим депутат Минчо Христов. Петата по големина банка в света назначи Кунева за член на борда на директорите през 2010 г. при доста съмнителни обстоятелства. Преди да се замеси в банкерския бизнес, със съдействието на Кунева пък бяха закрити трети и четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй”, които произвеждаха енергия под 2 стотинки за кв./ч. Според Христов цялото поведение на настоящата кандидатка за креслото в „Дондуков” 2 е престъпно, тъй като според него едничката цел на жълтата дама е била да осигури пазар за румънската централа „Черна вода”. В същото време се оказва, че АЕЦ-ът в южната ни съседка е финансиран вероятно неслучайно от банка „Париба”,

„Много странно е, че закриваш „Козлодуй“ и осигуряваш печалбите на румънската централа, която да си продава тока на Балканите, с което пък осигуряваш печалбите на „Париба”, и след като свършва мандатът ти като еврокомисар, те назначават като висш член”, https://frognews.bg/politika/frenska-banka-naliva-kuneva-nad--200-hil-mesets.html

Еще один христоматиен пример.

Герхард Шрьодер оглави съвета на директорите на "Роснефт".

   По-рано този месец руското правителство номинира бившия германски канцлер Герхард Шрьодер за “независим директор” на борда на една от най-големите компании в страната – “Роснефт”. Шрьодер е добре познат на германското общество с проруската си станца, освен това той премина в управлението на руската “Газпром” непосредствено след напускането на поста си през 2005 г., което още тогава предизвика големи дебати в страната.

Politico нарекоха събитието “най-голям пример за продажност на политик към авторитарно правителство в западната политика”. https://terminal3.bg/shroder-i-rusija-prikazka-bez-kraj/

Авторитетното американско издание "Уолстрийт джърнъл" нарече неотдавна Герхард Шрьодер, най важния олигарх на Путин.

 Или както казва товариш Путин "погледни ме с едно, да те погледна с двете."

Сега понимаеш ли, защо в бордовете на някои големи компании се срещат бивши политически фигури?

 

Редактирано от vvarbanov
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Само санкции за безопашатия дявол Путин!

... ама,

  .. нека сега, малко.. по изключение да му дадем $4  милиарда ,  че  да не стане нещо с милите ни дивидентчета.

 Той, американския народ го ухапала бълха... Ние после ще засилим санкциите и народа ще си върне парите.

  Така разсъждават високоморалните американски управляващи.

   Но вие българи и там други, понеже не разбирате какво е висок морал, само да сте посмели да нарушите санкциите - лошо ви се пише.

  А тоя, Шрьодер не е имал късмет да е американски велможа.  :)

 

Редактирано от Exhemus
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 4 часа, Exhemus said:

Само санкции за безопашатия дявол Путин!

... ама,...................

Виждам, че познаваш руската пропаганда наизуст, но няма нужда да я повтаряш непрекъснато!

Остави я нея, кажи сега стана ли ти ясно какво е "Номинальными держателями акций «Лукойла»" ? И почему назначават за директори "заслужили" политици? :bn: 

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
On 27.07.2019 г. at 21:50, Exhemus said:

Номинальными держателями акций «Лукойла», осуществляющими их хранение и учёт, являются: 61,78 % — Bank of New York, 10,79 % — кипрская компания LUKOIL EMPLOYEE LIMITED(контролируется Банком Кипра через Odella Resources Limited).

 
 
 
Цитирай

 

Номинальный держатель ценных бумаг
Материал из Википедии — свободной энциклопедии
 
 

Перейти к навигации Перейти к поиску

Номинальный держатель ценных бумаг — депозитарий, на лицевом счете (счете депо) которого учитываются права на ценные бумаги, принадлежащие другим лицам. Понятие номинального держателя введено федеральным законом «О рынке ценных бумаг» (статья 8.3). Он представляет собой лицо, которое держит ценные бумаги от своего имени и по поручению другого лица, но не является их собственником[1].

 

 

Link to comment
Share on other sites

 • 4 седмици по-късно...
 • Модератор Военно дело
Цитирай

Забележете, неговите съждения за закупуването на S-400 не се основават на реална оценка и нужди на националната сигурност на Турция.

Много интересно съждение! Ние отстрани по разбираме от Ердоган и турския генерален щаб какво е нужно или ненужно за отбраната на Турция.

Цитирай

Въпреки това, турският президент настоя и купува С-400 за личната си защита срещу това, което той възприема като потенциална заплаха – турските военновъздушни сили в нов военен преврат. Президентът Ердоган все още вярва, че Западът стои зад миналия неуспешен опит и изглежда непреклонен и фиксиран в убеждението си.

Прави се извода, че Ердоган е проЗД и очевидно почитател на теориите на конспирацията- никой на запад не му е готвил преврат, но лоши хора го излъгали и той вярва.

Цитирай

Никак не е изключено, Анкара да премине от думи към дела, като приеме предложението на Москва да закупи и започне производство на самолети SU-57, напълно съзнавайки, че те не могат да съперничат на американския стелт самолет и че Русия не е в състояние да се заеме със серийното им производство, поне в мащаб, който да позволи на Турция да замени поръчаните вече 115 F-35.

ВЪХ! Жива да не бях! Изключително силно казано. Джурналиста не разбира нищо от авиация, но смело се изказва кой самолет е по добър! Най малко не може да бъде толкова категоричен защото Су-57 е все още твърде секретен и едва в началото на своето производство и на никого не е ясно какво може или не може. Най много защото и Ф-35 е все още сурова машина, която все още никъде не е влизала в бой.

Благодаря на Булгароид за смеха. По ярко политически оцветена и малоумна статия отдавна не бях чел.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...