Отиди на
Форум "Наука"

Съветският летящ кораб “Екраноплан”


Recommended Posts

  • Администратор

"Убиецът на самолетоносачи". В търбуха на единствения в света летящ кораб

7249F0F9-D48F-4416-8058-8E988476A60A_w10

Екранопланът от клас “Лун” по международните класификации се определя като морски кораб. Бивша топ-секретна военна разработка, той се плъзга над вълните с реактивна скорост, скривайки се от радарите и избягвайки морските мини.

Екранопланът по време на изпитания в Каспийско море през 80-те години
Екранопланът по време на изпитания в Каспийско море през 80-те години

Корпусът на съда е бил оборудван с шест пускови установки, които могат да изстрелват ядрени ракети, достатъчно мощни, за да унищожат самолетоносач.

E7BC1D9D-2717-4045-B0CF-A571A6E45E33_w10

Екранопланът използва за придвижване така наречения „екранен ефект“ или “ефект на влиянието на Земята”. При него се наблюдава рязко увеличение на подемната сила на крилата, благодарение на създадената въздушна възглавница при полет в непосредствена близост (до 10-15 м) над екранираща повърност, която може да е вода, суша и др. Открито в средата на 20-те години на ХХ в., явлението се наблюдава при морските птици, прелитащи над вълните.

Цялата статия: https://www.svobodnaevropa.bg/

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Потребители

Малко ровене в интернет показва, че това упражнение по конструиране е неефективно и производството му е нерентабилно. Колкото е и "убиец" на самолетоносачи.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 17.08.2020 г. at 23:44, Р. Теодосиев said:

Екранопланът използва за придвижване така наречения „екранен ефект“ или “ефект на влиянието на Земята”. При него се наблюдава рязко увеличение на подемната сила на крилата, благодарение на създадената въздушна възглавница при полет в непосредствена близост (до 10-15 м) над екранираща повърност, която може да е вода, суша и др.

Значи така се наричало "екранен ефект !?

През шестдесет и някоя година ми бяха подарили някакъв конструктор.Изрязах и сглобих самолетчетата ,но едно от тях беше много особенно. Другите се рееха във въздуха, а то като го хвърля веднага падаше на няколко сантиметра от земята.След това изминаваше доста голямо разстояние преди да се приземи. Тогава , а и досега мислех, че нещо съм объркал при направата и сглобяването му.Не предполагах, че този ефект е известен и самолетчето не е сбъркано, а нарочно направено така.

Спомням си, че най добре хвъркаше или по скоро се хлъзгаше над асфалта.Полетът му е много стабилен, красив и на учудващо голямо разстояние.

Редактирано от vvarbanov
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...