Отиди на
Форум "Наука"

Религии, вдъхновени от киното и литературата


Recommended Posts

  • Потребител

Доста пъти съм попадал на информация за религии възникнали вследствие на нашумял филм, сериал, книга или поредица книги. За съжаление не можах да открия подробна и систематизирана информация по въпроса.
Та искам да науча кои религии са "излезли" от художествени и развлекателни произведения, а в последствие са навлезли в реалния живот? 
Кои от тези измислени богове, вярвания, ритуали и религиозни практики след време са се прехвърлили от страниците на книгите или от екрана и са станали истински и живи със свои последователи?

Известни са ми църквата на спагетеното чудовище, тази вдъхновена от Star wars", сциентологията измислена и създадена от Л. Рон Хъбарт. 

Надявам се да успеете да допълните с много и подробна информация. 

П.С. Интересувам се само за такива, произлезли от киното и доказано художествена литература, а не от други религии, митологията, легендите или стари предания.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

Не е точно религия и не е било нещо ново дори в онова време, НО има последователи в основите си и до днес, а пък и е да кажем върху основата на  нещо много, много по древно , Демоните на слънчевото острие.

   < Civitas silis > , Това е книгата на Кампанела и самият Кампанела е все още <жив> 

  Една осакатена издънка е приерно бялото братство на Дънов.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Има едно извращение при научно-фантастичната литература, "дължащо" се на съвременното неразбиране на науката: - всичко стана "шашма" на квантов принцип. Включително религията се докопва, за да обоснове себе си, като съвременност. Обобщено - в това интервю:

...

...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 23.08.2020 г. at 15:49, ISTORIK said:

Странни световни религии

https://webcafe.bg/gradat/1527327202-nay-strannite-svetovni-religii.html

Това съм го чел. Както и още няколко подобни статии. Но там не намерих отговор на моите въпрос. В заглавния пост съм допуснал грешки като съм споменал църквата на спагетеното чудовище и Л.Рон Хъбарт, тъй като в първия случай става дума за пародиране на масовите религии, а във втория за религия създадена от конкретен писател, а не зародила се в някое от неговите произведения. Поне на български информацията, която открих е твърде малко. Надявам се някой от хората във форума интересуващи се от художествена литература и религия/религии да може да даде нещо интересно и по-подробно по темата. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 9 часа, Димитър Йорданов said:

религия създадена от конкретен писател, а не зародила се в някое от неговите произведения.

Не съм сциентолог,но Хъбарт ме привлече именно с книгите си и конкретно с "Мисия Земя". В тях се съдържат и културните основи на религията му. Впрочем,Евангелията са станали книга едва след талантливо написаното Евангелия на Марк. Преди Марк Евангелията са били просто народни сказки и суеверия.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

„Духовни стихове“ /„Маснави-е Манави“/ на персийският поет и мистик Мевляна Джалал ад-Дин Мухаммад Руми лежи в основата на ордена на дервишите Мевлеви /въртящи се дервиши/, основан от неговия син; стиховете на Руми са безспорно художествена литература с високо качество, те са преведени и се четат на почти всички съвременни езици, включително български. Орденът Мевлеви е бил много популярен в Османската империя, популярен е и в днешна Турция.

https://www.encyclopedia.com/people/literature-and-arts/asian-literature-biographies/jalal-ad-din-rumi

При ритуала, който цели постигането на "сама" /нещо като единение с Бог/ се започва с рецитиране на стихове от Руми, акомпанирани с музика, като дервишът се върти все по-бързо в кръг.

На български има една великолепна книга от Елиф Шафак за духовния учител на Руми, Шамс от Табриз, както и за източниците на вдъхновение на Руми.

https://chitanka.info/text/27536/26

Шафак също е суфист и беше изправена пред съдебен процес в Турция.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребители
On 24.08.2020 г. at 21:18, Димитър Йорданов said:

Това съм го чел. Както и още няколко подобни статии. Но там не намерих отговор на моите въпрос. В заглавния пост съм допуснал грешки като съм споменал църквата на спагетеното чудовище и Л.Рон Хъбарт, тъй като в първия случай става дума за пародиране на масовите религии, а във втория за религия създадена от конкретен писател, а не зародила се в някое от неговите произведения. Поне на български информацията, която открих е твърде малко. Надявам се някой от хората във форума интересуващи се от художествена литература и религия/религии да може да даде нещо интересно и по-подробно по темата. 

Стана ми интересна темата и доста рових по нея, но не успях да намеря случай, когато писател или друг творец създава художествено произведение с цел да го превърне в религия. По-скоро открих доста случаи, когато публиката на такъв творец, въпреки неговото намерение да направи фикция, превръща тази фикция в действаща религия. Ето в тази статия е прокарана разликата между традиционните религии /древни и съвременни/ и тези възникнали на базата на фикция:

"Базираната на фикция религия се отнася до религиозна дейност и религиозни традиции, в които художествена измислица в текстове се използват като авторитетни текстове. Базираната на фикция религия се различава от конвенционалната („базирана на историята“) религия, защото се основава на разкази, които не претендират да се отнасят до събития, които са се случили в реалния, исторически-емпиричен свят, докато конвенционалната религия се основава върху разкази, които твърдят, че разказват за действията на свръхестествените агенти в действителния свят. Можем да говорим за религия, основана на фикция в изкуството, когато художествените разкази се използват като авторитетни текстове за действителната религиозна практика.

Въпреки фиктивната им основа, базираните на фикция религии са истински религии, тъй като дейността и убежденията, от които се състоят, се отнасят до свръхестествени същества, за които се твърди, че съществуват в реалния свят."

https://www3.uef.fi/documents/661547/931509/04_Davidsen_Fiction.pdf/10ff60ff-341a-48d4-a3e4-0bf2f4848cee

Примери:

Неоезическата Church of All Worlds (CAW) е американска новоезическа религиозна група, чиято заявена мисия е да развие мрежа от информация, митология и опит, която предоставя контекст и стимул за пробуждане на Гея и събиране на нейните деца чрез племенна общност, посветена на отговорното управление и еволюиращо съзнание. Базиран е в Cotati, Калифорния.Основният основател на CAW е Oberon Zell-Ravenheartт, който служи на Църквата като "Примат", по-късно заедно със съпругата си, Morning Glory Zell-Ravenheart, определена за Върховна жрица. CAW е създадена през 1962 г., като еволюира от група приятели, вдъхновени от измислена едноименна религия в научно-фантастичния роман „Непознат в странна земя“  /Stranger in a Strange Land/  (1961) от  Робърт А. Хайнлайн /Robert A. Heinlein/.Членовете на CAW, наречени Waterkin, почитат „Гея“, богинята-майка на Земята и Бог-Отец, както и царството на феите и божествата на много други пантеони. Много от техните ритуални чествания са съсредоточени върху боговете и богините на древна Гърция.

https://en.wikipedia.org/wiki/Church_of_All_Worlds

https://en.wikipedia.org/wiki/Stranger_in_a_Strange_Land

Chaos Magicians призовават чудовищните богове от цикъла с разкази на ужасите на Хауърд Лъвкрафт /H.P. Lovecraft/, така наречения Cthulhu Mythos.

https://en.wikipedia.org/wiki/Cthulhu_Mythos

https://en.wikipedia.org/wiki/H._P._Lovecraft

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Call_of_Cthulhu

Има различни самоидентифицирани езически, християнски и гностични групи, които се основават на литературната митология на J.R.R.Tolkien твърдят, че комуникират с богове от Вселената на Толкин Valar /Валари/.

https://en.wikipedia.org/wiki/Vala_(Middle-earth)

Otherkin, които вярват, че са „различни от хората“ същества от художествената литература; например, Елфи, Дракони или Вампири.

https://en.wikipedia.org/wiki/Otherkin

И най-яркият, който пишеш че познаваш в първия си пост:

Jediism е религия, основана главно на  героите джедаи в Междузвездни войни. Джедаизмът привлича общественото внимание през 2001 г., когато редица хора записват своята религиозна принадлежност като „джедаи“ при национални преброявания. Ранните уебсайтове, посветени на създаването на система от вярвания от филмите „Междузвездни войни“, цитираха кода на джедаите, състоящ се от 21 максими, като отправна точка за „истинския джедай“. Реалното движение на джедаизма няма лидер или централна структура. Въпреки че последователите на джедаизма признават влиянието на „Междузвездни войни“ върху тяхната религия, следвайки моралните и духовни кодекси, демонстрирани от измислените джедаи, те също така настояват, че техният път е различен от този на измислените герои и че джедаизмът не се фокусира върху мита и измислицата в Междузвездни войни. Въпреки че има някои вариации в преподаването, джедаите от Храма на Ордена на джедаите следват "16 учения" въз основа на представянето на измислените джедаи, като например "Джедаите са наясно с негативните емоции, които водят до Тъмната страна" и „Джедаите са пазители на мира и справедливостта“.  Привържениците също следват "21 максими".

През 2005 г. Храмът на Ордена на джедаите е регистриран в Тексас. През 2015 г. е освободено от данъчно облагане.

През 2007 г. във Великобритания 23-годишният Даниел Джоунс основава Църквата на джедаизма заедно с брат си Барни, вярвайки, с мотива, че във Великобритания има „повече джедаи, отколкото сциентолози“. През декември 2016 г. Комисията за благотворителност за Англия и Уелс отхвърли заявление за предоставяне на статут на благотворителна организация на Храма на Ордена на джедаите, като реши, че групата не „насърчава морално или етично подобрение“ за целите на благотворителното право. През април 2015 г. студентите от университета Dokuz Eylül в Турция подписаха петиция на с искане да се построи храм на джедаите в кампуса им.

https://en.wikipedia.org/wiki/Jediism

https://www.telegraph.co.uk/men/thinking-man/inside-the-church-of-jediism-what-its-like-to-follow-the-force/

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 27 минути, Б. Киров said:

Стана ми интересна темата и доста рових по нея, но не успях да намеря случай, когато писател или друг творец създава художествено произведение с цел да го превърне в религия. По-скоро открих доста случаи, когато публиката на такъв творец, въпреки неговото намерение да направи фикция, превръща тази фикция в действаща религия. Ето в тази статия е прокарана разликата между традиционните религии /древни и съвременни/ и тези възникнали на базата на фикция:

"Базираната на фикция религия се отнася до религиозна дейност и религиозни традиции, в които художествена измислица в текстове се използват като авторитетни текстове. Базираната на фикция религия се различава от конвенционалната („базирана на историята“) религия, защото се основава на разкази, които не претендират да се отнасят до събития, които са се случили в реалния, исторически-емпиричен свят, докато конвенционалната религия се основава върху разкази, които твърдят, че разказват за действията на свръхестествените агенти в действителния свят. Можем да говорим за религия, основана на фикция в изкуството, когато художествените разкази се използват като авторитетни текстове за действителната религиозна практика.

Въпреки фиктивната им основа, базираните на фикция религии са истински религии, тъй като дейността и убежденията, от които се състоят, се отнасят до свръхестествени същества, за които се твърди, че съществуват в реалния свят."

https://www3.uef.fi/documents/661547/931509/04_Davidsen_Fiction.pdf/10ff60ff-341a-48d4-a3e4-0bf2f4848cee

Примери:

Неоезическата Church of All Worlds (CAW) е американска новоезическа религиозна група, чиято заявена мисия е да развие мрежа от информация, митология и опит, която предоставя контекст и стимул за пробуждане на Гея и събиране на нейните деца чрез племенна общност, посветена на отговорното управление и еволюиращо съзнание. Базиран е в Cotati, Калифорния.Основният основател на CAW е Oberon Zell-Ravenheartт, който служи на Църквата като "Примат", по-късно заедно със съпругата си, Morning Glory Zell-Ravenheart, определена за Върховна жрица. CAW е създадена през 1962 г., като еволюира от група приятели, вдъхновени от измислена едноименна религия в научно-фантастичния роман „Непознат в странна земя“  /Stranger in a Strange Land/  (1961) от  Робърт А. Хайнлайн /Robert A. Heinlein/.Членовете на CAW, наречени Waterkin, почитат „Гея“, богинята-майка на Земята и Бог-Отец, както и царството на феите и божествата на много други пантеони. Много от техните ритуални чествания са съсредоточени върху боговете и богините на древна Гърция.

https://en.wikipedia.org/wiki/Church_of_All_Worlds

https://en.wikipedia.org/wiki/Stranger_in_a_Strange_Land

Chaos Magicians призовават чудовищните богове от цикъла с разкази на ужасите на Хауърд Лъвкрафт /H.P. Lovecraft/, така наречения Cthulhu Mythos.

https://en.wikipedia.org/wiki/Cthulhu_Mythos

https://en.wikipedia.org/wiki/H._P._Lovecraft

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Call_of_Cthulhu

Има различни самоидентифицирани езически, християнски и гностични групи, които се основават на литературната митология на J.R.R.Tolkien твърдят, че комуникират с богове от Вселената на Толкин Valar /Валари/.

https://en.wikipedia.org/wiki/Vala_(Middle-earth)

Otherkin, които вярват, че са „различни от хората“ същества от художествената литература; например, Елфи, Дракони или Вампири.

https://en.wikipedia.org/wiki/Otherkin

И най-яркият, който пишеш че познаваш в първия си пост:

Jediism е религия, основана главно на  героите джедаи в Междузвездни войни. Джедаизмът привлича общественото внимание през 2001 г., когато редица хора записват своята религиозна принадлежност като „джедаи“ при национални преброявания. Ранните уебсайтове, посветени на създаването на система от вярвания от филмите „Междузвездни войни“, цитираха кода на джедаите, състоящ се от 21 максими, като отправна точка за „истинския джедай“. Реалното движение на джедаизма няма лидер или централна структура. Въпреки че последователите на джедаизма признават влиянието на „Междузвездни войни“ върху тяхната религия, следвайки моралните и духовни кодекси, демонстрирани от измислените джедаи, те също така настояват, че техният път е различен от този на измислените герои и че джедаизмът не се фокусира върху мита и измислицата в Междузвездни войни. Въпреки че има някои вариации в преподаването, джедаите от Храма на Ордена на джедаите следват "16 учения" въз основа на представянето на измислените джедаи, като например "Джедаите са наясно с негативните емоции, които водят до Тъмната страна" и „Джедаите са пазители на мира и справедливостта“.  Привържениците също следват "21 максими".

През 2005 г. Храмът на Ордена на джедаите е регистриран в Тексас. През 2015 г. е освободено от данъчно облагане.

През 2007 г. във Великобритания 23-годишният Даниел Джоунс основава Църквата на джедаизма заедно с брат си Барни, вярвайки, с мотива, че във Великобритания има „повече джедаи, отколкото сциентолози“. През декември 2016 г. Комисията за благотворителност за Англия и Уелс отхвърли заявление за предоставяне на статут на благотворителна организация на Храма на Ордена на джедаите, като реши, че групата не „насърчава морално или етично подобрение“ за целите на благотворителното право. През април 2015 г. студентите от университета Dokuz Eylül в Турция подписаха петиция на с искане да се построи храм на джедаите в кампуса им.

https://en.wikipedia.org/wiki/Jediism

https://www.telegraph.co.uk/men/thinking-man/inside-the-church-of-jediism-what-its-like-to-follow-the-force/

 

 

 

Благодаря ти за изчерпателния отговор. В началото ми беше по-интересно да открия дали вече има създадена религия свързана с измислените богове в поредиците на Реймънд Фийст в основата на които стоят Накор ( герой от книгата ) или боговете измислени от автора. Идеята с боговете, които губят своите сили, ако няма кой да им се кланя или могат да бъдат съживени след като са вече мъртви и да придобият сили отново, ако се намерят достатъчно поклонници ми се стори интересна. Също и това, че божествата се изменят според човешките представи за тях ( техният аватар по-скоро ). Подобна идея е спомената и в книгите на Пратчет, ако не греша. 
Изненадвам се, че има толкова малко систематизирана информация по темата на български, след като тя е толкова любопитна. Благодаря ти отново, Киров. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Има една много интересна категория на границата между религия и мит, в която бих поставил Супермен и Батман от американските комикси. Те не са институализирани в нещо като църква или орден, но са много живи в съзнанието на американците, до степен, че някои хора са идентифицират с тези герои и правят "добри дела" по улиците, маскирани като тях.

При американците мисионерството е пуснало дълбоки корени и това се отразява дори на ниво външна политика, може би свързано с паметта за пилгримите и търсенето на Обетована земя, но това е за друга тема.

Във всеки случай, не бих изключил Батман и Супермен от митологията, тези герои живеят в масовото съзнание вече почти цял век.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
On 12.09.2020 г. at 0:37, Димитър Йорданов said:

Също и това, че божествата се изменят според човешките представи за тях ( техният аватар по-скоро ).

Удивително е как посредствени писатели и техни произведения могат да се превърнат чрез интерпретация в религиозен аватар. Много характерен пример за това са два романа на пред-Викторианският писател сър Едуард Булвер-Литън, а именно "Занони" /1842/ и "Врил – силата на идващата раса", The Coming Race (1871) - и двата са издадени на български.

Според Елена Блаватска, Теософското общество и неговите по-късни разклонения, някои от които са религиозни ордени и секти, са били силно повлияни от произведенията на въпросния автор. Той самият и понятие си е нямал за това, дори когато го избират за почетен председател на Ордена на Розенкройцерите във Великобритания отказва оказаната му чест с мотива, че няма нищо общо с тях.

Във "Врил - силата на идващата раса" баронът развива идеята за някаква "супер-енергия" наречена от него "врил", която дава силата на подземна раса /Кухата Земя, населена с различни бегълци след Големия Потоп/ да властва над света. Според романа на Булвер, въпрос на време е тази раса, еволюционно произхождаща от човечеството, но вече генетично различна от него, да излезе на "повърхността" на Земята и да я завладее, като изтреби сега съществуващото човечество.

През 20-те години на 20-ти век от тази идея са запленени окултни и езотерични ордени в следвоенна Германия, включително обществото Туле, което както е известно ражда NSDAP на Антон Дрекслер и по-късно движението на Хитлер.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...

Всички религии след появата на писмеността са повлияни и в значителна степен обусловени от литературата. Най-красноречивият пример е Библията, археолозите в Израел отдавна са се отказали да търсят паралели с описаното в Стария Завет. Дори и за най-видните царе като Соломон и Давид няма никакви доказателства на терен. Единствено в един гроб намериха надпис че починалият е бил от дома (т.е. рода) на Давид, но за самия Давид досега нищо. Няма нищо и в намереното в Египет.

Силата на литературата безспорно е голяма, именно на Библията и другите книги от тази епоха се дължи обединяването и в резултат запазването на евреите след прогонването им от Тит. За съжаление нямаме в нашата история подобна роля на наша литература, освен християнската, която с апокалиптичните си прогнози и призиви за устойчивост във вярата в крайна сметка спасява България. Едва с появата на Историята на Паисий Хилендарски се получава този ефект на вярата в литературата. В тази история се вплитат библейските митове и народностните корени и така се усилва ефекта върху хората от тази епоха. Например османците са наречени исмаилтяни и агаряни защото са били смятани за потомци на Исмаил (дал начало на арабите) и майка му Агара (египтянка), в контраст на Исак (дал начало на евреите и оттам на християните), баща на двамата е Авраам (иракчанин от Ур) направил договор (завет) с Бога за земя на потомците си. Вярата е важна част от цялостната самооценка на хората, корените й са основа за съюзяването им. Литературата е заместила устните предавания на легендите, но те са се запазили, например мита за Гилгамеш се е разказвал и предавал според очевидци чак до 19 век, предполагам и досега.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...