Отиди на
Форум "Наука"

Когато петимата варвари преминаха стената (Китай по време на Великото преселение на народите)


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Великото преселение на народите е епохален процес, който води до драматични промени в живота, статуквото и облика на Стария континент.
Той е следствие от раздвижването през ІV в. на хуните и други номадски племена от степния пояс на Евразия, предизвикало огромни миграции на човешки маси. Което пък от своя страна е следствие от климатични промени, свързани със засушаването на Централна Азия, както и трайното застудяване на климата в глобален мащаб. Съответно изхранването на племената в този регион става все по-трудно и те тръгват да търсят нови земи с повече ресурси или пък да се нападат и грабят едни други. 

В хода на този водовъртеж от събития постепенно избледнява античният блясък на вечния град Рим, а Западната империя рухва под ударите на варварите. 
Събитията, случили се тогава в Европа по принцип са доволно известни на европейците, но не толкова фактът, че по същото време вълна от варварски преселения се понася и в противоположната посока, достигайки чак до Китай.

Далеч на изток, през зимата на 208-209 г. в Централен Китай (включително и с кораби по р. Яндзъ) се води Битката при Червените скали, колосално сражение, в което според различни източници участват общо между 300 и 800 000 войници. Резултатът от тази битка е, че някогашната могъща империя Хан се разпада на три царства: Уей (в северната част), У (в южната) и Шу (в западната). Благодарение на масовите си земеделски инициативи за издръжка на армията, до 263 г. войнственото царство Уей успява да завладее Шу. Малко след това военната фамилия Су Ума прави преврат и взима властта в страната. Под името Западен Дзин тази династия провежда поредица походи на юг с цел да обедини отново страната, което е постигнато до 280 г.

image1-6.jpg

Изображение: dragonsarmory

 

Новите владетели дават широки права на селяните да обработват земята, като се стремят така да върнат модела на семейното селско стопанство от времената на династията Хан. Като включително и на държавните чиновници се плаща със земя и правото да я обработват, което допринася значително за подобряването на селскостопанската инфраструктура.

Отново в духа на управленските традиции от династията Хан, даоизмът е приет за официална философия, основан на принципа на ненамесата. Паралелно с него през този период широко се разпространява и будизма, като тези две течения почти изцяло изместват конфуцианството като официална етично-философска система в страната. За това свидетелстват запазените 51 000 будистки статуи в пещерите Юн Ган и то на фона на оскъдицата от оцелели културни паметници от периода, вследствие на разрухата, настъпила с войните през тази бурна епоха.

В резултат на тази политика държавният апарат и икономиката са успешно стабилизирани, но постепенно назрява криза по върховете на властта, която към края на века ескалира в кървави дворцови междуособици. В периода между 291 и 306 г. протичат поредица от сблъсъци и убийства в императорския двор, останали известни в историята като „Войната на осемте князе“. Като последствие от това властта и контрола над страната отслабват дотолкова, че в един момент империята вече съществува само на книга. Възползвайки се от ситуацията, някои некитайски племена (т.е. такива, които не принадлежат към основната китайска етническа група – хан) се разбунтуват против императора и основават свои независими царства. 

image7.jpg

Изображение: historycollection.com

 

Тъкмо в този период на хаос вълната на Великото преселение на народите достига до Китай и го залива като цунами. За беда Великата китайска стена се оказва недостатъчно устойчив вълнолом за да разбие тази щормова вълна. Въпреки че огромни участъци от съвременната й дължина още не са били построени, тя и тогава вече с векове наред успешно е отбивала нападенията на степните народи и рядко се е случвало някое племе да пробие през нея. 

Сега обаче цели пет варварски орди преминават стената и се нахвърлят върху земите и богатствата на Небесната империя. Затова и този период, който е един от най-смутните и кървави епизоди от историята на Китай, остава запомнен като епохата на Петимата варвари.

 

image3.jpgИзображение: pinterest.com

 

Петимата варвари, или Ву Ху, е китайски исторически екзоним за древните некитайски народи, които започват набезите си в Китай още при династията на Източен Хан, а след това свалят династията на Западен Дзин и установяват техни собствени царства през ІV-V в. Народите, категоризирани като петимата варвари, са Сюнну, Дзие, Сиенбей, Ди и Цян. 

От тези пет племенни групи Сюнну и Сиенбей са номадски народи от северните степи. Етническата идентичност на Сюнну е несигурна, макар много историци да ги свързват с хуните, а освен това и те като тях са представлявали по-скоро голям военно-племенен съюз от различни етноси; докато за Сиенбей се предполага с по-голяма сигурност, че са протомонголска народност. Дзие, които също като тях са скотовъдно племе, може да са били клон на Сюнну, но според по-новите проучвания най-вероятно са били с енисейски произход. Докато за Ди и Цян се знае, че идват от планинските райони на Западен Китай. Цян са предимно скотовъдци, говорещи тибетско-бирмански език, докато Ди са фермери, които най-вероятно са говорили или китайско-тибетски или тюркски език. 

Терминът „Ву Ху“ се среща за първи път в съставената през VІ в. хроника, озаглавена “Пролетните и есенните летописи на Шестнайсетте кралства”. 

В нея е записана историята на късната династия Западен Дзин и бунтовете и войните на общо 16-те новообразувани кралства, от народи с некитайски етнически произход, които тогава опустошават Северен Китай.

Цялата статия:
Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Глобален Модератор

Видео на БгНаука с Проф. Витанов, надълго и нашироко за Китай, включително и за засегнатия тук период. Не с всичко съм съгласен, но все пак доста интересни неща по една безкрайна тема, за която всъщност знаем много малко.

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...