Отиди на
Форум "Наука"

Информация относно КОВИД-19


Recommended Posts

  • Потребител
Преди 2 часа, Р. Теодосиев said:

Moderna обяви 94.5% ефективност на своята експериментална ваксина срещу COVID-19

След като преди броени дни компаниите Pfizer и BioNTech обявиха 90% ефективност от ранните данни по изпитанията на разработваната съвместно от тях ваксина срещу коронавирус, сега американската биотехнологична компания Moderna съобщи още по-добри резултати за своята експериментална ваксина - ефикасност от 94.5%. Това е било констатирано в първия междинен анализ на прилагането на ваксината и на плацебо по време на клинични изпитания във фаза 3 на проучването в САЩ. Той е включвал 95 участници. От Moderna уточняват и че са успели да удължат значително - до 30 дни, срокът за съхранение на ваксината при хладилна температура - между 2 и 8 градуса по Целзий. По-ранното предвиждане бе само за 7 дни. Pfizer и Moderna са първите, оповестили добри новини, които носят огромна надежда за обозрим край на огромния проблем с епидемията по света, а още десетина компании са във или близо до фаза 3 на проучванията. Финансовите пазари очаквано реагираха с ръстове на новината, макар и не толкова резки като при анонса от миналата седмица.

Източник: https://www.capital.bg

Едно тревожно има. Че докато в "мирни" обстоятелства за новите лекарства, ваксини имаше разработен протокол от 1, 2, 3, фази/навярно не случайно/то сега в това хистеризирано положение на целият свят се водят експерименти върху хора. Под натиска на медиите, правителствата дават разрешение  прескачат 1, 2 фаза даже може и 3 само и само да са първи тези частни фирми, защото това значително влиае върху акциите им на борсата....Ужас. Не здравеопазните специалисти, ВХО и други диктуват ами политиката диктова на тях.... И хистерията се генерира от медията, но чия е медията? Политиците следят лайковете и се опитват да направят от тази епидемия политически капитал. Дотогава Бил влага всичките пари получени за увиндоза в точно такива фирми/преди пандемията/..... 😎

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

От събота сме болни вкъщи. Надявах се да е грип, но не ми минава, а и вече не усещам вкус и мирис. Сега чакам да стане след обяд , да се обадя на личната лекарка евентуално за антибиотик. Как ще ми го изпише дистанционно идея си нямам.

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 2 часа, Р. Теодосиев said:

В България 18.11.2020:

4828 нови случая при направени 11 611 PCR теста - като общо заразените са 42.86%.

Това е нов рекорд на заразени в България ;)

 

докато не затворят училищата и не се премине изцяло на дистанционно обучение, все така ще е.

Децата се заразяват в училище, карат го безсимптомно и донасят вируса в дома, където заразяват семейството си. Съответно бабите и дядовците накрая го отнасят. Почвам да си мисля че тази безотговорност на правителството е съвсем нарочна...

  • Харесва ми! 3
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Да, то като цяло е пълно с хора в момента, които са болни. Вече имам много приятели и познати, които или са го изкарали или в момента го карат.

Като с тях се свързва не РЗИ, а полицията само да им каже, че са в карантина - само на тези с положителен тест. 

 

Just now, Last roman said:

Почвам да си мисля че тази безотговорност на правителството е съвсем нарочна...

Не е нарочна, просто гледаме какво се случва на запад и ние копираме ;)

  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

ами на запад затварят училища, а тук половин година, вместо да подготвят образователната система за дистанционна форма на обучение, лапаха мухите...

  • Харесва ми! 1
  • ХаХа 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 31 минути, Doris said:

От събота сме болни вкъщи. Надявах се да е грип, но не ми минава, а и вече не усещам вкус и мирис. Сега чакам да стане след обяд , да се обадя на личната лекарка евентуално за антибиотик. Как ще ми го изпише дистанционно идея си нямам.

Дорис, надявам се, че това не пада под цензура и ще го получиш. В март аз прекарах С19 май писах го, но не съм сигуен. Викахме домашната лекарка и тя каза в никакъв случай да не отивам в С19 център защото ще ме заразят още повече. Ако нямам затруднение с дишането, само да слагам призниц върну китките и краката и максимум алгопирин за сваляне на температурата. Понеже е вирус никакъв антибиотик...И пий, пий, пий чай, вода, пилешка супичка. Това беше препоръката на лекарката. Така от Понеделник до следващият понеделник, ми мина. Отслабнах 15 кила и още дълго се чувствах немощен и получих инзулин резистенция/в момента съм на излизане от нея/....В същото време синът ми загуби вкус, и мирис, но освен това нищо друго пу нямаше. А жена ми, която и двамата ни гледаше абсолютно нищо.  От тогава, вземам ежедневно Д и Ц витамин, правя гарганта с водороден пероксид, и от предишната ми операция на белият дроб имам рецепти за Spiriva Respimat който съдържа  tiotropium/може би това ме спаси от пнеумонията на ковида/. Тук направиха вече, че лекарите могат да пишат рецепта /3х може да се ползва/и се слага в "облакът". В аптеката ти искат номерът на здравеопазването и ти дават лекарството. Така е и с изпращането на прегледи и после резултатите....Аз ежегодно правя пълна проверка на кръвта/заради колестерола ми/ и понеже в март бях болен, домашната в май ме изписа....Тогава откриха, че ковидчето ми е направило мръсно защото захарта на гладен стомах беше 17. Веднага при специалист, искаха на инзулин да ме сложи....Не се съгласих затова само Мефорал почнах да взимам 500мг. 1 таблетка сутрин с ядене и 1 вечер. сега вече ми е на 4-5/нормално/ захарта. Това беше последицата при мен от ковида. Имах късмет...Пази се и когото мине на всички една менеджерска проверка на вички. От най-малкото пръстче на кракът до върхът на главата от вътре и вън. Защото този проклет вирус се прикрива най-подло....

 

  • Харесва ми! 3
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 17 минути, Last roman said:

ами на запад затварят училища, а тук половин година, вместо да подготвят образователната система за дистанционна форма на обучение, лапаха мухите...

Тук в месец март го направиха. Затвориха всички училища аламинут. Добре, че в краят на миналата година раздадоха пароли и подготвиха учителите за е-лорнинг но на остро никой не го беше тествал. Значи от март карантена жената в паника, слага ме /буквално бях толкова немощен и аз падам с глава в мониторът/, да работим в софтверът. Добре, че не ежедневно трябваше да се води дневникътр така с една седмица закъснение можах вече да и помагам, да съставяме, дигитализираме учебният материал. Проблемът беше, че освен децата, трябваше да се изпраща и на директорката, и да се регистрира в дневникът защото властите и директорката само така можеха да следят върви ли истинска работа ии че не е "алиби" обучение...Така завършихме годината, оформихме дневникът, и учениците....Много повече работа има колкото при редовното обучение...Поне при специалните деца.....А какво прави една класна с по-20р 40 деца? Нямам представа....Защото гимназията, вишето все пак са големи вече, могат и самостоятелно. Но малките?

 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Проучване в The Lancet показва по кое време пациентите с COVID са най-заразни

Проучване в The Lancet показва по кое време пациентите с COVID са най-заразни

Снимка: Проучване в The Lancet показва по кое време пациентите с COVID са най-заразни

Група вирусолози от Шотландия публикуваха в медицинското списание The Lancet Microbe резултатите от проучване, показващо по кое време на заболяването пациентите с коронавирус инфектират най-интензивно другите.

  • Това е първият опит от систематичен сравнителен анализ на данни за разпространението на три вида коронавирус, опасни за хората - SARS-CoV-2 (известен също като COVID-19), SARS-CoV и MERS-CoV, съобщи ръководителят на групата д-р Мюге Чевик от университета в Сейнт Андрюс.

Проучването в The Lancet показва по кое време пациентите с COVID са най-заразни

След анализ на данни от 98 проучвания за разпространението на коронавирусна инфекция и от трите вида, шотландските учени забелязват, че рискът от инфекция от пациент с COVID-19 е най-висок през първите пет дни след появата на симптомите. В същото време в изследванията, направени на пациенти девет дни след появата на първите симптоми на заболяването, няма живи вируси.

  • Нашите открития са в съответствие с други проучвания, които показват, че по-голямата част от предаването се случва в началото на заболяването и подчертават важността на самоизолацията веднага щом се появят симптоми, добави д-р Чевик.

Авторите обаче отбелязват, че техните заключения могат да бъдат неточни: ниската инфекциозност на пациентите с коронавирус на късен етап може да се дължи на приема на лекарства.

  • В допълнение, увеличаването на дозите на дексаметазон, ремдесивир и други антивирусни лекарства и имуномодулатори влияе върху способността на хоспитализираните пациенти да предават вируса на други хора. Този аспект на проблема изисква допълнително проучване, отбеляза съавторът на изследването д-р Антония Хо от Центъра по вирусология към Университета в Глазгоу.

При много пациенти с коронавирус лекарите диагностицират „тиха хипоксия“ когато нивото на кислород в кръвта бавно намалява, което от своя страна се отразява неблагоприятно на жизненоважни органи. Учените са разработили компютърен модел с три различни сценария, които помагат да се обясни как и защо белите дробове спират да доставят кислород в кръвта.

https://e-zdravey.com/bg/prouchvaneto-v-the-lancet-pokazva-po-koe-vreme-patsientite-s-covid-sa-nay-zarazni/

  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Тялото има достатъчно имунна памет след преболедуване на COVID-19 според ново проучване

 
Оцветена микрография от сканиращ електронен микроскоп на апоптотична клетка (в зелено), силно заразена с вирусни частици SARS-COV-2 (в жълто), изолирана от проба на пациент. Изображение, заснето в Института за интегрирано изследване на NIAID (IRF) във Форт Детрик, Мериленд. Кредит: NIH / NIAID

Досега не бе ясно дали преживяната инфекция с SARS-CoV-2 или COVID-19 води до постоянна имунологична памет и по този начин може да предпази от нова инфекция.

Няколко проучвания показват, че специфичните антитела срещу SARS-CoV-2 се откриват само за няколко месеца у преживелите COVID-19 и следователно могат да осигурят само временна защита срещу повторна инфекция.

Но изследователи от Университета във Фрайбург установяват, че след инфекция на SARS-CoV-2 организмът формира имунни клетки, които се задържат в тялото и могат да дадат бърз имунен отговор в случай на повторна инфекция.

Изследването е публикувано в онлайн изданието на известното научно списание Nature Medicine и е на екип от Медицинския център към Университета във Фрайбург, воден от д-р Майке Хофман (Maike Hofmann), д-р Кристоф Нойман-Хефелин (Christoph Neumann-Haefelin) и проф. д-р Роберт Тиме (Robert Thimme).

Според прессъобщението Т-клетките са ключът към имунитета.

"Тези така наречени мемори (с памет) Т-клетки след инфекция с SARS-CoV-2 изглеждат подобни на тези след грип. Затова сме уверени, че по-голямата част от хората, които са преживели инфекция с SARS-CoV-2, имат известна защита срещу повторна инфекция със SARS-CoV-2 ", обяснява д-р Хофман, учен от Катедрата по медицина II към Медицинския център - Университет във Фрайбург.

Изследването се основава на прегледи на повече от 30 пациенти в университетската клиника във Фрайбург. 26 от тези пациенти са преболедували леко Covid-19. Изследователите сравняват кръвни проби от преди инфекцията с такива, взети непосредствено след инфекцията. В университетската болница пациентите с болест на Covid 19 се лекуват и обгрижват в специално амбулаторно отделение дори след възстановяването от инфекцията.

"Нашите резултати показват, че след инфекция имунитетът срещу SARS-CoV-2 може да бъде постигнат", цитира се в съобщението на клиниката д-р Нойман-Хефелин, ръководител на чернодробния център Gerok в Университетската болница във Фрайбург.

Медицинският център - Университетът във Фрайбург не участва в разработването на ваксини срещу SARS-CoV-2, но д-р Нойман-Хефелин дава надежда за ефективността на предстоящите ваксини: "Ваксините, които в момента се тестват в клинични изпитания, могат да осигурят значителна защита срещу SARS-CoV-2"

Добри новини по дългия път към живот без корона.

Справка: Isabel Schulien et al, Characterization of pre-existing and induced SARS-CoV-2-specific CD8+ T cells, Nature Medicine (2020). DOI: 10.1038/s41591-020-01143-2

Източник: Immunological memory after SARS-CoV-2 infection recovery, University of Freiburg

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Tialoto-ima-dostatachno-imunna-pamet-sled-preboleduvane-na-COVID-19-sp_159979.html

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

От 2005 ги познаваме тези вирусчета. Даже ВХО ги обявява за пандемия. В украйна има значително заболям.ване и смърни случая....Гой дявол е спрял господата да разработят протоколите за такова събитие. Ако не на европейско то поне на национално ниво? Хич не могат да се обосновават, че не са го познавали зашото Х1Н1 си показа вече способностите в 2009 година....10-15 години изтичас с безделие....За това кой е виновен? За щастите за сега нямам починал, но от семействата на починалите бих дал заявка да се изправят пред съд палачите на ковида.....

https://en.wikipedia.org/wiki/Severe_acute_respiratory_syndrome_coronavirus_2

https://en.wikipedia.org/wiki/Influenza_A_virus_subtype_H1N1

 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

СЗО: Не използвайте ремдесивир за лечение на ковид -19

СЗО: Не използвайте ремдесивир за лечение на ковид -19

Снимка: СЗО: Не използвайте ремдесивир за лечение на ковид -19

Световната здравна организация посъветва лекарите да не използват антивирусния препарат ремдесивир за лечение на пациенти, хоспитализирани с ковид-19, като заяви, че понастоящем „няма доказателства” той да намалява смъртността или времето за възстановяване.

Групата от международни експерти за развитие на насоките на СЗО, която е основният консултативен орган на организацията, обяви, че препоръката се основава на нови данни, сравняващи ефектите от няколко медикамента, включително четири международни проучвания, включващи повече от 7000 пациенти, хоспитализирани с болестта.

СЗО: Не използвайте ремдесивир за лечение на ковид -19

„След задълбочен преглед на тези доказателства експертната група на СЗО, в която участват специалисти от цял свят, включително четирима пациенти, прекарали ковид-19, стигна до заключението, че ремдесивир няма значим ефект върху смъртността или други важни резултати при болните, като например нуждата от механична вентилация или времето за клинично подобрение”, се посочва в прессъобщението.

Препоръката е публикувана в „Британското списание за медицинска търговия”  в петък.

От фирмата производител на ремедесивир, „Джилийд” („Gilead”), отговориха, че препаратът „е признат като стандарт за лечение на хоспитализирани пациенти с ковид-19 в насоки от много надеждни национални организации, включително Американските национални институти по здравеопазване и Обществото по инфекциозни болести в Америка, Япония, Великобритания и Германия”.

„Разочаровани сме, че насоките на СЗО пренебрегват тези доказателства в момент, когато случаите драстично се увеличават по целия свят и лекарите разчитат на „Veklury” (търговското наименование на ремедесивир) като първо и единствено одобрено антивирусно лекарство за пациенти с ковид-19 в приблизително 50 страни”, коментира говорителят на „Джилийд” Крис Ридли.

Съединените щати и Европейският съюз издадоха частични разрешения за употребата на ремдесивир, след като проучвания в първите месеци на панадемията показаха, че медикаментът може да намали времето за възстановяване при някои пациенти с ковид-19.

Миналия месец „Джилийд” обяви, че продажбите на антивирусният препарат през третото тримесечие на 2020 г. са нараснали до почти 900 милиона долара.

Първоначално медикаментът е разработен за лечение на хепатит C, но не успява да се наложи на пазара. По-късно е тестван срещу вируса на ебола, без да покаже особена ефективност. През юли производителят публикува изследване, според което ремдесивир намалява вероятността от смърт при ковид-19. Тази констатация обаче не е потвърдена от независимо проучване. Един петдневен курс на третиране с ремдесивир в САЩ струва 2 340 долара.

https://e-zdravey.com/bg/szo-ne-izpolzvayte-remdesivir-za-lechenie-na-kovid-19/

  • Тъжен 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

 

Преди 19 часа, Last roman said:

СЗО: Не използвайте ремдесивир за лечение на ковид -19

СЗО: Не използвайте ремдесивир за лечение на ковид -19

Снимка: СЗО: Не използвайте ремдесивир за лечение на ковид -19

Световната здравна организация посъветва лекарите да не използват антивирусния препарат ремдесивир за лечение на пациенти, хоспитализирани с ковид-19, като заяви, че понастоящем „няма доказателства” той да намалява смъртността или времето за възстановяване.

Групата от международни експерти за развитие на насоките на СЗО, която е основният консултативен орган на организацията, обяви, че препоръката се основава на нови данни, сравняващи ефектите от няколко медикамента, включително четири международни проучвания, включващи повече от 7000 пациенти, хоспитализирани с болестта.

СЗО: Не използвайте ремдесивир за лечение на ковид -19

„След задълбочен преглед на тези доказателства експертната група на СЗО, в която участват специалисти от цял свят, включително четирима пациенти, прекарали ковид-19, стигна до заключението, че ремдесивир няма значим ефект върху смъртността или други важни резултати при болните, като например нуждата от механична вентилация или времето за клинично подобрение”, се посочва в прессъобщението.

Препоръката е публикувана в „Британското списание за медицинска търговия”  в петък.

От фирмата производител на ремедесивир, „Джилийд” („Gilead”), отговориха, че препаратът „е признат като стандарт за лечение на хоспитализирани пациенти с ковид-19 в насоки от много надеждни национални организации, включително Американските национални институти по здравеопазване и Обществото по инфекциозни болести в Америка, Япония, Великобритания и Германия”.

„Разочаровани сме, че насоките на СЗО пренебрегват тези доказателства в момент, когато случаите драстично се увеличават по целия свят и лекарите разчитат на „Veklury” (търговското наименование на ремедесивир) като първо и единствено одобрено антивирусно лекарство за пациенти с ковид-19 в приблизително 50 страни”, коментира говорителят на „Джилийд” Крис Ридли.

Съединените щати и Европейският съюз издадоха частични разрешения за употребата на ремдесивир, след като проучвания в първите месеци на панадемията показаха, че медикаментът може да намали времето за възстановяване при някои пациенти с ковид-19.

Миналия месец „Джилийд” обяви, че продажбите на антивирусният препарат през третото тримесечие на 2020 г. са нараснали до почти 900 милиона долара.

Първоначално медикаментът е разработен за лечение на хепатит C, но не успява да се наложи на пазара. По-късно е тестван срещу вируса на ебола, без да покаже особена ефективност. През юли производителят публикува изследване, според което ремдесивир намалява вероятността от смърт при ковид-19. Тази констатация обаче не е потвърдена от независимо проучване. Един петдневен курс на третиране с ремдесивир в САЩ струва 2 340 долара.

https://e-zdravey.com/bg/szo-ne-izpolzvayte-remdesivir-za-lechenie-na-kovid-19/

Tuk са купили лиценсът и го произвеждат и лекуват вече с него....

https://semmelweis.hu/hirek/2020/10/19/a-semmelweis-egyetem-harom-klinikajan-is-alkalmazzak-a-magyar-remdesivirt/

Докато пък международните власти го предпоръчват.....

https://www.who.int/news-room/feature-stories/detail/who-recommends-against-the-use-of-remdesivir-in-covid-19-patients

Други пък не го препоръчват.....

https://edition.cnn.com/2020/10/15/health/remdesivir-covid-who-trial-mortality/index.html

 

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Още един патолог, който май потвърждава това което българският каза....Преценете дали е хоакс или....

https://medmaldoctors.ca/dr-roger-hodkinson/

https://summit.news/2020/11/18/top-pathologist-claims-coronavirus-is-the-greatest-hoax-ever-perpetrated-on-an-unsuspecting-public/

 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Д-р Ковачев: Съвети за непреболедували все още COVID или как протича болестта

Д-р Ковачев: Съвети за непреболедувалите COVID все още или как протича болестта

Снимка: Д-р Ковачев: Съвети за непреболедувалите COVID все още или как протича болестта

В няколко статии от месец април се опитах да дам своя принос в разгадаването на новостите около епидемичния вирус. Сега, седем месеца по-късно, насочвам перото си популярно към хората, които все още не са боледували, в опит да ги улесня в действията и мислите им в напрегнатата обстановка.
Новата болест протича като двусериен филм.

През първата част болният е заразен с вирус и преживява оплакванията от вирусна инфекция основно разположена в горната част на дихателната система – нос, гърло, гласни връзки.

Общите оплаквания са температура, силно главоболие, силни болки в мускулите и костите, понякога разстройство и гадене, отпадналост. Тези оплаквания са различно изразени – от незабележими до нетърпими. Първата серия на филма трае максимум седем дни, като броим от началното гъделичкане в носа и гърлото или от началното усещане за липса на ентусиазъм. Два дни по-рано болният заразява околните, а пет дни преди това се е заразил. Когато изтекат седем дни от първите симптоми, вирусната активност завършва.
Антигенните тестове безупречно показват положителен резултат само в тези седем дни, след което обикновено са негативни.
ПСР тестовете също са положителни в тези седем дни, но могат да „светнат“ и в други периоди.
За повечето хора с тези максимум седем дни приключва болестта. Това са деца до 16 години, жени до 60 години, много от останалите заболели.


Кои заразени ще влязат във втората част на заболяването? Кой трябва да внимава след седмия ден?
1. Всеки, който не е оздравял до седмия ден
2. Всички млади жени, които по време на бременността са имали прееклампсия или имат доказана тромбофилия
3. Мъже над 30 години
4. Плешиви мъже
5. Всички, които са с наднормено тегло
6. Всички възрастни хора
7. Повечето от болните, които са имали силно разстройство през първите седем дни без децата
Силата на оплакванията от първата фаза не са показател за рискови пациенти.
Диабет, астма, онкозаболявания, автоимунни и други не са предпоставка за влизане във фаза две, но са предпоставка, ако се влезе във фаза две, тя да протече по-тежко.


Сега за втората серия на филма Ковид 19.

Това вече не е вирусна инфекция. Това е възпалителен процес на организма, реагиращ на събитията на първите седем дни, но без присъствие на вируси. Този процес обхваща вътрешната повърхност на кръвоносните съдове, особено малките.
Такива възпаления, стеснения, запушени частично микрокръвоносни съдове се откриват в белия дроб и обменът на газове започва да страда. Това вече е нова болест, ново разболяване, нов за науката процес. Той не е разгадан напълно, но в голяма степен знаем как да му се противопоставим. Тази втора част е работа на лекарите.


Обърнете внимание! През първите седем дни никой не се е задушил и никой не се нуждае от болница. Трудно и сложно за лечение е продължението след седмия ден. Белият дроб е различно засегнат при този втори тласък на болестта. При много от пациентите остават свободни големи пространства от белия дроб и те не страдат от липса на кислород. Такива спокойно дишащи пациенти се лекуват в дома си. Всички в тази фаза обаче трябва да бъдат оценени от лекар и лекувани. Във втора фаза е всеки неоздравял до седмия ден, всеки, който на петия-шестия ден има силно увеличени предвестници на кръвната картина /феритин, лактат дехидрогеназа, прокалцитонин, Д- димери/, всеки с висока температура, всеки, който се задъхва /не бъркайте болката в гръдната кост със задъхване/, всеки с характерни образи на ЯМР или рентген.
Тази възпалителна част на заболяването е отделна болест и има свои начини за лечение – глюкокортикоиди, антикоагулация, плазма, антибиотици, средства, използвани само от специалисти. Влизането в тази по-сложна част от заболяването не е присъда. Само в някои случаи се изисква болнично лечение. Ниската оксигенация, изчислена с пулсов оксиметър, много ниско кръвно налягане, много тежко общо състояние и психическа обърканост изискват хоспитализация.
За протоколите за лечение в първите седем дни съм писал вече. Написах тези редове, за да заостря вниманието към правилната оценка за фазата на болестта и рисковите групи. Особено внимание между шестия и десетия ден, като не се забравя, че първите седем дни може да са били незабележими.

Д-р Димитър Ковачев, Фейсбук профил

https://e-zdravey.com/bg/d-r-kovachev-saveti-za-nepreboleduvalite-covid-vse-oshte-ili-kak-proticha-bolestta/

  • Харесва ми! 3
  • Благодаря! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Група от лекари ръководена от патенто притежателката на нова лекарство dr. Fekete Andrea притежателка на фирмата сигмадругс почва третата фаза на клинични експерименти /болни от фиброза на белите дробове/, след което ще се ползва масово лекарството върху тези пациенти които в последствие на С19 получават фиброза на белият дроб.

В миналите 15 години предимно с това се е занимавала лекарката, че от 1970 година познато Sigma-1 receptor в мозъкът ако го стимулират, значително намалява възпалението и фиброзата. Тя открива, че тези рецептори се намират и в други органи. Започва проучване на бъбреците защото взследствие на диабетеса е фиброзата им....От тук иди идеята, че за белодробната фиброза да разработят лекарството.... Лекарството fluvoxamin действа по-два начина. Първо значително намалява citokin "бурята" и в периода на оздравянето блокира образуването на фиброзата. Така белите бробове не се повреждават значително...

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/uj-magyar-szabadalom-remeny-covid-19-szovodmenyeinek-gyogyitasara

https://hvg.hu/360/202019_fekete_andrea

https://sigmadrugs.com/en/team/

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Въз основа на експерименти се знае, че в целия геном има 2064 гена, свързани с COVID-19. Защо изследователите изучават само 611 от тях? Нова публикация в  eLife поставя тези и други, по-общи, въпроси. Например, мета изследване на същите автори от 2018 г. установява, че 30% от всички гени никога не са били изследвани, а по-малко от 20% от гените са обект на повече от 90% от публикуваните изследвания.

https://elifesciences.org/articles/61981

Редактирано от boyko
  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 18.11.2020 г. at 12:31, Skubi said:

Дорис, надявам се, че това не пада под цензура и ще го получиш. В март аз прекарах С19 май писах го, но не съм сигуен. Викахме домашната лекарка и тя каза в никакъв случай да не отивам в С19 център защото ще ме заразят още повече. Ако нямам затруднение с дишането, само да слагам призниц върну китките и краката и максимум алгопирин за сваляне на температурата. Понеже е вирус никакъв антибиотик...И пий, пий, пий чай, вода, пилешка супичка. Това беше препоръката на лекарката. Така от Понеделник до следващият понеделник, ми мина. Отслабнах 15 кила и още дълго се чувствах немощен и получих инзулин резистенция/в момента съм на излизане от нея/....В същото време синът ми загуби вкус, и мирис, но освен това нищо друго пу нямаше. А жена ми, която и двамата ни гледаше абсолютно нищо.  От тогава, вземам ежедневно Д и Ц витамин, правя гарганта с водороден пероксид, и от предишната ми операция на белият дроб имам рецепти за Spiriva Respimat който съдържа  tiotropium/може би това ме спаси от пнеумонията на ковида/. Тук направиха вече, че лекарите могат да пишат рецепта /3х може да се ползва/и се слага в "облакът". В аптеката ти искат номерът на здравеопазването и ти дават лекарството. Така е и с изпращането на прегледи и после резултатите....Аз ежегодно правя пълна проверка на кръвта/заради колестерола ми/ и понеже в март бях болен, домашната в май ме изписа....Тогава откриха, че ковидчето ми е направило мръсно защото захарта на гладен стомах беше 17. Веднага при специалист, искаха на инзулин да ме сложи....Не се съгласих затова само Мефорал почнах да взимам 500мг. 1 таблетка сутрин с ядене и 1 вечер. сега вече ми е на 4-5/нормално/ захарта. Това беше последицата при мен от ковида. Имах късмет...Пази се и когото мине на всички една менеджерска проверка на вички. От най-малкото пръстче на кракът до върхът на главата от вътре и вън. Защото този проклет вирус се прикрива най-подло....

 

Благодаря, Скуби! 🙂 Общо взето, вече съм добре. 

В личен план премеждията с ковид ни дават и шанс да оценим преди всичко вниманието, загрижеността и човечността на близки и далечни хора. Също и ценността на някои неща, които си мислим за даденост - например, да излезеш навън и да усетиш мириса на света около теб.

В обществен план вероятно сега е шансът да се оправи пробитата ни здравна система, защото всичките проблеми, трупани с години излизат на показ.

  • Харесва ми! 3
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Via Южняка /от фб профила му/:
81% от *неинфектираните* имат Т-клетъчен отговор срещу ковид-19 и имунна реакция срещу вируса, без да са боледували от него, поради което карат заразата безсимптомно или по-леко. Имунната реакция се причинява от предишно излагане на организма на обикновена настинка (причинявана от човешките коронавируси). С други думи, има клетъчен крос-имунитет между настинките и ковид, като имунните системи на 81% от хората, боледували от настинка, имат формиран клетъчен имунитет и срещу ковид. Interesting preprint on T-cell immunity in a large number of #COVID19 patients and controls. T-cell response to #SARSCoV2 was observed in 81% of uninfected individuals. This immune response was caused by prior exposure to 'common cold' coronaviruses." Новината е изключително важна за прогнозиране на хода на епидемията. В състояние е да обясни защо:

1. 80% от серопозитивните карат ковид-19 леко или безсимптомно (боледували са от настинка през последната година)

2. Защо ковид "не тръгна" през март в България и Източна Европа през месец март (защото тъкмо излизахме от сезона на настинките) - парадоксално, през месец март България е имала нещо като групов имунитет срещу вируса,, тъй като тъкмо излизаше от сезона на настинките;

3. защо ковид тръгна тази есен и ни завладя - защото излизаме от топлия сезон, в който настинките са рядкост и организмът на мнозина е "забравил". Идеята, че в България сме влезли в ковид пандемията с групов имунитет, че всъщност сме имали лелеяния групов имунитет още през март (но не и сега), е крайно парадоксална, но може да се окаже вярна.

4. Т-клетките формирани след настинка *не предпазват от заразяване*, но тези, които ги имат, прекарват заразата безсимптомно или по-леко, и тая цифра, 81% с т-клетки специфични за ковид, без да са боледували от ковид, приятно се припокрива с 80-те %, каращи ковид леко. Клетъчният имунитет обаче с времето намалява и затихва, не бива да го забравяме. Особено през топлия сезон А има ли отношение откритието към прогнозния ход на епидемията? Да има, дискретно и косвено; има надежда, че ходът няма да се съобрази с най-тежките прогнози и ще избегнем най-лошите сценарии поради предварителния клетъчен имунитет у голяма част от популацията, който досега не беше вземан под внимание при формиране на прогнозите. Има светлина в края на тунела!
https://www.researchsquare.com/article/rs-35331/v1

  • Харесва ми! 6
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 5 часа, Last roman said:

Via Южняка /от фб профила му/:
81% от *неинфектираните* имат Т-клетъчен отговор срещу ковид-19 и имунна реакция срещу вируса, без да са боледували от него, поради което карат заразата безсимптомно или по-леко. Имунната реакция се причинява от предишно излагане на организма на обикновена настинка (причинявана от човешките коронавируси). С други думи, има клетъчен крос-имунитет между настинките и ковид, като имунните системи на 81% от хората, боледували от настинка, имат формиран клетъчен имунитет и срещу ковид. Interesting preprint on T-cell immunity in a large number of #COVID19 patients and controls. T-cell response to #SARSCoV2 was observed in 81% of uninfected individuals. This immune response was caused by prior exposure to 'common cold' coronaviruses." Новината е изключително важна за прогнозиране на хода на епидемията. В състояние е да обясни защо:

1. 80% от серопозитивните карат ковид-19 леко или безсимптомно (боледували са от настинка през последната година)

2. Защо ковид "не тръгна" през март в България и Източна Европа през месец март (защото тъкмо излизахме от сезона на настинките) - парадоксално, през месец март България е имала нещо като групов имунитет срещу вируса,, тъй като тъкмо излизаше от сезона на настинките;

3. защо ковид тръгна тази есен и ни завладя - защото излизаме от топлия сезон, в който настинките са рядкост и организмът на мнозина е "забравил". Идеята, че в България сме влезли в ковид пандемията с групов имунитет, че всъщност сме имали лелеяния групов имунитет още през март (но не и сега), е крайно парадоксална, но може да се окаже вярна.

4. Т-клетките формирани след настинка *не предпазват от заразяване*, но тези, които ги имат, прекарват заразата безсимптомно или по-леко, и тая цифра, 81% с т-клетки специфични за ковид, без да са боледували от ковид, приятно се припокрива с 80-те %, каращи ковид леко. Клетъчният имунитет обаче с времето намалява и затихва, не бива да го забравяме. Особено през топлия сезон А има ли отношение откритието към прогнозния ход на епидемията? Да има, дискретно и косвено; има надежда, че ходът няма да се съобрази с най-тежките прогнози и ще избегнем най-лошите сценарии поради предварителния клетъчен имунитет у голяма част от популацията, който досега не беше вземан под внимание при формиране на прогнозите. Има светлина в края на тунела!
https://www.researchsquare.com/article/rs-35331/v1

Само питам...

При точка 1.

За година като не сме забравили, защо, всеки нов сезон ни поощряват да се ваксинираме срещу сезоналният грип....А за време година, почти всеки прекарва обикновенна настинка. Но, карай.

НО тогава точка 3. не пасва.

Защото тогава ние на бълкана и в унгария сме много по-специални от тези неуро нормални на запада, защото ние от юни до септември всичко забравихме.....И овчарският менталитет, пардон стадовият имунитет не се е изградил, хем много твърдят, че сме големи овце.....Но, карай.

Това ми се вижда поредното мушкане на мъгла защото и хабер си нямат..засега..макар и все повече информация да набират. СМСМ

Има които казват, че пролетният метеж на грипът при италианците, беше защото/там има пари/, при тях е задължително ваксинирането в старческите домове срещу сезоналният грип, всяка година. И слабичкият имунитет на старците, точно в момента на имунизацията получава заразата на много по-коварният С19....Това може да резонира на точка 1.  А че ние тук на изток сме се спасили през пролетта се касае на това, че все още имаме много по-малко контакти ако ще с запада, китай.

Пък немърливоста на властите самодоволни от пролетните "резултати"/надявам се, че когато мине това ще бъдат осъдени/ доведе до сегашното положение...Днес имаме вече 152 умрели и 6284 нови заболявания.

Лека им пръст.

Link to comment
Share on other sites

Жената, която първа в ЕС разкри генома на коронавируса, директорът на вирусологията на най-авторитетната миланска болница Сакко проф.д-р Мария Рита Джизмондо заяви пред най-престижното предаване на РАИ 1 Порта-а-порта, че няма да си бие ваксина, когато започнат да се разпространяват другия месец. "Лично аз ще се ваксинирам поне след година - година и половина. И ще си бия ваксина, направена по добрите стари технологии, защото са много по-сигурни. Генеричните ваксини дават странични ефекти и след 15 г., така че това, което правят в Англия - да започват мащабно инжектиране на нещо, което се произвежда преди да е одобрено, не ми се струва подходяща практика. Ако бъда задължена да го направя и се налага да се ваксинирам в следващите месеци, за да мога да упражнявам професията си, ще прочета цялата информация, всички публикации за наличните ваксини, когато излязат поне няколко, за да избера коя да използвам.
 
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
След първичните данни на Pfizer Moderna също обявиха, че вече са събрали нужното количество данни от третата и най-значима фаза на изпитване на ваксината, като наблюдението над доброволците ще продължи. Хубаво е да се уточни, че сроковете между отделните фази се съкращават поради обстоятелствата, но качеството и методологията на клиничните изпитвания не се променят.
В самото проучване, наречено COVE, са взели участие 30 000 човека (7000 от тях над 65 години, 5000 с хронични заболявания и в рискова група) като половината са били инокулирани със 100 микролитра от самата ваксина (mRNA-1273), а другата половина с плацебо. Първата и основна цел е превенция на симптоматично COVID-19 заболяване, а вторичната - првенция на тежко COVID-19 заболяване. Самото мащабно изследване е в колаборация с американските FDA и NIH и е стартирано на 22 октовмри. От всички 30 000 човека 196 са се разболели от COVID-19, като 185 от тях са в плацебо групата (без Ковид ваксина), а 11 от тях в Ковид ваксина групата. Това прави 94.1% ефективна защита. Имало е 30 изключително тежки случая на Covid-19, които са били наблюдавани в плацебо групата - 100% ефективност срещу тежко протичащо заболяване. Има и един смъртен случай в плацебо групата. До момента няма сериозни здравни проблеми или странични ефекти, които са по-различни от нормалните за една ваксина. Трябва да се отбележи, че това не са първите хора, получили доза от ваксината. Доброволци са били инокулирани с нея още в началото на 2020 в първите фази на клиничните проучвания.
mRNA-1273 ваксината на Модерна е също основана на информационна РНК. Тя кодира повърхностния вирусен S (шипчест) протеин, a самата РНК е затворена в липидни наночастици (балончета от мазнини). Въпросните липозоми се използват като носител на самата активна ваксинална молекула, която е отговорна за синтеза на антигена в тялото на хората. Без нея РНК би била застрашена от по-бързо деградиране. Ваксината би била по-нестабилна. И при ваксината на Модерна се изисква съхранение при отрицателни температури. Към момента няма данни информационна РНК да причинява каквито и да е сериозни, дълготрайни или автоимунни проблеми. По-скоро се смята, че много от вероятните страничи ефекти на самата ваксина могат да се дължат на самите липидни сфери. Наблюдавано е, че празни липидни липозоми без РНК или протеини в тях предизвикват синтез на сигнални молекули, предизвикващи възпаления, мускулни болки, висока температура и грипоподобни симптоми. Всички подобни странични ефекти на ваксината изчезват обикновено за 24 часа. Ваксинираният плаща тази малка цена и поема този риск в замяна на водене на нормален начин на живот.
Погледнато от оптимистичната страна - това са обещаващи резултати!
Източник: Moderna. November 30, 2020. Moderna Announces Primary Efficacy Analysis in Phase 3 COVE Study for Its COVID-19 Vaccine Candidate and Filing Today with U.S. FDA for Emergency Use Authorization. https://investors.modernatx.com/node/10421/pdf
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Вече са налични резултатите относно ефективността и безопасността на друга ваксина - тази на фармацевтичната компания AstraZeneca и Оксфордския университет. Тя се различава от тези на moderna и Pfizer по това, че тя не е носител на чисти иРНК молекули, а e аденовирусна векторна ваксина (ChAdOx1).
В изследването са анализирани данни от 11 636 човека от Обединеното кралство, Бразилия и Южна африка. Средната ефективност на ваксината е 70.4%. Важно е да се отбележи, че някои от доброволците в проучването са взели участие преди цели 8 месеца. Описани са общо 10 случая на хоспитализирани с Ковид-19 и един смъртен случай, но всички са в контролната група. Наблюдавани са 84 тежки странични реакции във ваксинираната група и 91 такива в контролната, което означава, че рисковете са идентични. Като цяло ваксината към момента е доказано безопасна.
Интересен момент е, че при 1367 човека режимът на поставяне на ваксината е бил сгрешен. Първоначално доброволците са получили половин доза от ваксината, а после втора цяла доза. Макар това да е грешка, в тази група ефективността на режима достига до над 90%. Грешката е довела до желан режим на ваксиниране, който обаче ще бъде допълнително изпитан поради малката представителна извадка. Нужно е да се докаже наистина, че ефективността е над 90%.
Източник: Safety and efficacy of the ChAdOx1 nCoV-19 vaccine (AZD1222) against SARS-CoV-2: an interim analysis of four randomised controlled trials in Brazil, South Africa, and the UK Voysey, MerrynAban, Marites et al. The Lancet, Volume 0, Issue
  • Харесва ми! 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Досега се смяташе и главният инфекционен лекър Др Славик казваше, че около 40-45% от болните сложени на системи за дишане умират в интензивните отдели....Сега един детски лекър Dr. Novák Hunor ритна цукалото, защото четяйки най- новите препоръки, тоест да не се слага на система болният ами по друг начин, балон или оксиженна палатка да се снабдява с кислород защото на системите е опасно. Този лекър издирил, чрез лични допитвания, връзки, че смъртността на интензивните отдели C19 е около 80-90%, но има болници където частично скача на 100%.....

https://nyugatifeny.hu/2020/12/10/novak-hunor-van-olyan-korhaz-ahol-a-lelegeztetett-fertozottek-80-100-szazaleka-meghal?fbclid=IwAR1D7m-br2yBx97MfHtSQJ7jyW1gBiHv-34BobId5xTjTxHe6D_31mANrH0

 

Редактирано от Skubi
Link to comment
Share on other sites

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България /НСОПЛБ/ поставя редица въпроси към здравните власти във връзка с предстоящото ваксиниране срещу COVID-19 и настоява да се освободят от отговорност медиците, които ще поставят ваксините.

„Предвид редица фактори в условията на настоящата пандемия, които променят стандартите за валидиране на ваксини, настояваме МЗ, правителството и ИАЛ да освободят от отговорност предварително всички лекари, които ще правят ваксините чрез съответен документ с необходимата юридическа стойност, каквато практика има вече създадена в други страни“ – това се казва в официално писмо на сдружението до здравния министър проф. Костадин Ангелов, държавния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и председателя на националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов.

В тази връзка от НСОПЛБ напомнят, че  правителството на Великобритания даде правна защита на Pfizer срещу съдебни процеси. „Правителството на Великобритания даде правна защита на фармацевтичния гигант Pfizer от съдебни процеси, съобщи The Independent. Става ясно, че това е било поискано от компанията, за да се разпространи ваксината срещу COVID-19 из страната още следващата седмица. Министерството на здравеопазването и социалните грижи са потвърдили, че Pfizer е получила правна защита от съдебни действия при евентуални проблеми с ваксината. От медията подчертават, че през последните седмици правителството е приело законови промени, които дават защита на компании като Pfizer от съдебно преследване от страна на пациенти в случай на усложнения след ваксинация. Правна защита получават и служителите на NHS, предоставящи ваксината, както и производителите на лекарството като BioNTech в случая“, пише в официалната позиция на Управителния съвет на НСОПЛБ.

Националното сдружение на личните лекари поставя и конкретни въпроси във връзка с ваксините. Джипитата напомнят, че именно те са тези, до които пациентите се допитват най-често в подобни ситуации, каквато е предстоящото ваксиниране на различни групи от населението срещу SARS-CoV-2.  Към момента обаче общопрактикуващите лекари не разполагат с достатъчна информация относно избора на ваксини, които ще бъдат прилагани и техните свойства, изтъкват от НСОПЛБ и поставят следните въпроси към властите:

1. Вид на ваксините и производители, които ще се ползват в България,

2. Кратка характеристика на всеки продукт. Технология на съхранение (хладилна верига) и прилагане (каква е специалната технология на манипулацията по поставяне, която изисква да се извършва само от лекар, както е посочено?),

3. Кратък материал с данни за резултати от проведени проучвания за безопасност и ефикасност на всяка една от тях,

4. Ясни правила за показания и противопоказания: придружаващи заболявания, носителство на SARS-CoV-2, преболедувал и др.,

5. Трайност на имунитета,

6. Защо е необходимо информацията за поставените ваксини да се вписва в Националната информационна система, а да не постъпва по утвърдения с години начин чрез отчетите към НЗОК в края на месеца?

Личните лекари настояват за ясни отговори преди началото на ваксинацията.
 

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 21 часа, laplandetza said:

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България /НСОПЛБ/ поставя редица въпроси към здравните власти във връзка с предстоящото ваксиниране срещу COVID-19 и настоява да се освободят от отговорност медиците, които ще поставят ваксините.

„Предвид редица фактори в условията на настоящата пандемия, които променят стандартите за валидиране на ваксини, настояваме МЗ, правителството и ИАЛ да освободят от отговорност предварително всички лекари, които ще правят ваксините чрез съответен документ с необходимата юридическа стойност, каквато практика има вече създадена в други страни“ – това се казва в официално писмо на сдружението до здравния министър проф. Костадин Ангелов, държавния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и председателя на националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов.

В тази връзка от НСОПЛБ напомнят, че  правителството на Великобритания даде правна защита на Pfizer срещу съдебни процеси. „Правителството на Великобритания даде правна защита на фармацевтичния гигант Pfizer от съдебни процеси, съобщи The Independent. Става ясно, че това е било поискано от компанията, за да се разпространи ваксината срещу COVID-19 из страната още следващата седмица. Министерството на здравеопазването и социалните грижи са потвърдили, че Pfizer е получила правна защита от съдебни действия при евентуални проблеми с ваксината. От медията подчертават, че през последните седмици правителството е приело законови промени, които дават защита на компании като Pfizer от съдебно преследване от страна на пациенти в случай на усложнения след ваксинация. Правна защита получават и служителите на NHS, предоставящи ваксината, както и производителите на лекарството като BioNTech в случая“, пише в официалната позиция на Управителния съвет на НСОПЛБ.

Националното сдружение на личните лекари поставя и конкретни въпроси във връзка с ваксините. Джипитата напомнят, че именно те са тези, до които пациентите се допитват най-често в подобни ситуации, каквато е предстоящото ваксиниране на различни групи от населението срещу SARS-CoV-2.  Към момента обаче общопрактикуващите лекари не разполагат с достатъчна информация относно избора на ваксини, които ще бъдат прилагани и техните свойства, изтъкват от НСОПЛБ и поставят следните въпроси към властите:

1. Вид на ваксините и производители, които ще се ползват в България,

2. Кратка характеристика на всеки продукт. Технология на съхранение (хладилна верига) и прилагане (каква е специалната технология на манипулацията по поставяне, която изисква да се извършва само от лекар, както е посочено?),

3. Кратък материал с данни за резултати от проведени проучвания за безопасност и ефикасност на всяка една от тях,

4. Ясни правила за показания и противопоказания: придружаващи заболявания, носителство на SARS-CoV-2, преболедувал и др.,

5. Трайност на имунитета,

6. Защо е необходимо информацията за поставените ваксини да се вписва в Националната информационна система, а да не постъпва по утвърдения с години начин чрез отчетите към НЗОК в края на месеца?

Личните лекари настояват за ясни отговори преди началото на ваксинацията.
 

Този проблем лесно може да се отстрани....Тук направиха така, че желаещите, освен това на около 2 000 000 пенсионери, хронично болни, застрашени по-друг начин/от къде ще ги знаят?/ ще получат писмо с формуляр който могат да го попълнят и пратят безплатно на даден адрес или с помоща на полученият код да се регистрират онлайн чрез нета. Те ще бъдат първата ваксинирана вълна....

Link to comment
Share on other sites

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...