Отиди на
Форум "Наука"

Кои сме ние българите?


Recommended Posts

  • Потребител

    Здравейте! Аз съм Виктория Падалова.

Оръщам се към всички, които живеят в България и тези, които са извън нея, но мечтаят да се върнат. За всички, които днес са загубили надеждата и вярата в доброто. 

    Гледайте youtube канала ми. Той е създаден за тези, които милеят за България и които се чувстват изоставени, предадени от собствената си родина. Ще дам линк към канала "Извор Надежда" - https://www.youtube.com/channel/UCrFEkl8r4gS7OLJqBh1RobQ

    България винаги ще бъде нашия дом. Дали ще живеем добре в нея зависи единсвено от нас. Нека да си подадем ръце и да бъдем заедно по трудния, но славен път, който са ни завещали нашите предци. Пишете ми. Какво е за вас България?

    Предстои ми да издам книга по тази тема. Очаквам вашите коментари.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

    Не, аз не се чувствам изоставена. Това е мнение на други хора. Създадох моя канал Извор Надежда за тях. В него засягам теми за произхода на българите, за славното ни минало и още много различни теми. Аз се гордея с това, че съм родена в България и точно това е посланието в моите видеа. Препоръчвам ви да ги видите и ще се радвам ако ми пишите отново.

    Благодаря ви за отделеното време.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Някой татко или майка е написал сценария и думите за това дете. На тия години децата не са учили кой знае колко много, а какво ли остава тези деца да ни учат за "ТОП 10 Лъжи в българската история " .  Обаче майката или таткото не излизат с имената си. Или пък детето е проявило изобретателност и е създало видео по текст на някакъв интересен текст, прочетен някъде си и незнайно от кого си.

 

Уважаема Виктория, откъде прочетохте за тези 10 големи лъжи и как разбрахте че това са лъжи, а не самата истина?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Цитирай

    Според мен няма голямо значение от къде взимам информация. Важна е целта, с която се предава. Това, което зная го научавам от историци, които си служат с достоверни източници - исторически документи, които може да провери всеки. Един от тези историци е Иван Тренев. Има и много други. Ако не вярвате на мен, можете да проучите. Също има и много книги като книгата на Спас Мавров - Колобър. 

    Според мен няма нищо лошо младите хора да се учат.

 

Link to comment
Share on other sites

Трябва да внимаваш повече мойто момиче, щото има лоши чичковци, които се представят за историци! А целта им е да се възползват от малки момиченца! 

...Сега видях, че влизаш и в някакви "портали"..

А Мама и Тати, знаят ли, че влизаш да четеш там?

Трябва да внимаваш също много с тези "портали", защото това са различни секти, които имат същата цел, да се възползват от малки момиченца!

Редактирано от skiahtro
Link to comment
Share on other sites

Преди 1 час, Втори след княза said:

Мисля, че госпожицата е пълнолетна по закон и няма нужда от покровителство, а от свобода да твори. Да й пожелаем на добър път. А?

Ами незнам... Нямам никаква идея на чии закони се позоваваш... Но дори и да я наречем госпожица, то ще е само от месец-два...

Във видеото което гледах, видях едно невръстно и объркано 11-12 годишно момиче.. Затова предположих, че има нужда поне да поговори и да се посъветва с родителите си, какви сайтове може да посещава и откъде да черпи информация.

..Това преди, да и пожелаем творчески успехи и добър път... Защото едно дете, няма как да има творческо бъдеще, ако посещава подобни "портали", чиято цел е единствено, да мамят и заблуждават... 

Ако съм се объркал, се извинявам..!🤥

 

Редактирано от skiahtro
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Госпожице Падалова,

аз също гледах клипа "10 лъжи в българската история". В него твърдите много неща, но не доказвате, нито пък аргументирате което и да било от тях. Ясно е, разбира се, че нито едно от тези твърдения всъщност не е собствено ваше - вие ги четете дори без да разбирате добре какво точно четете (в противен случай не бихте говорили например за "питографска" вместо "пиКтографска" писменост), а би трябвало, въпреки младата си възраст, да си давате сметка, че голословните твърдения, при това толкова екстравагантни, колкото и категорични, не са никак убедителни за мислещите хора. Собствените ви исторически и лингвистични познания са твърде ограничени и вероятно поради това възприемате приказките примерно на Иван Тренев (който всъщност не е никакъв историк, а пианист, самоуверено упражняващ се в историята) за чиста монета. Нетът гъмжи от претенциозни дилетанти, които сипят гръмко всевъзможни безсмислици, за да привличат вниманието.

Да кажем, че липсата на солидно историческо познание, извинима поради възрастта ви, заслужава донякъде снизхождение, но все пак не е излишно и сама да се отнесете с критичност към това, което говорите (четете) в този клип. Заявявате например, че древните българи наричали 21-ви декември "нулев ден" в своя календар. Но - за да наричат един ден "нулев" - древните българи трябва да са познавали и да са си служили с нулата. Само че нулата навлиза в българската математическа и хронологическа практика едва през османското владичество - това е арабска цифра,  създадена върху индийска подложка около средата на първото хилядолетие сл. Хр. У средновековните българи тя е напълно непозната и не участва в българското изписване на числата. Ако някой твърди обратното, би трябвало да покаже поне средновековен български текст, в който е използвана нула, но такъв няма. И като се върнем към изявлението ви, което цитирах, от позицията на факта с нулата, излиза какво? Излиза, че или древните българи никак не са били древни (защото, ако действително са наричали 21 декември "нулев ден", календарът им няма начин да е бил по-стар от XIII-XIV век), или че твърдението, че са наричали този ден в календара си "нулев", е просто несъстоятелна глупост. Смятам, че това не е толкова трудно да се прецени и разбере.

На друго място казвате: "... няма как през 864 година да е била покръстена една държава, в която християнството е било прието хилядолетия преди това". Нека поразмислим върху това изявление, за да видим каква е неговата фактологическа стойност. Не споменавате колко хилядолетия имате предвид, но щом думата е в множествено число, трябва да са минимум две, нали така? И като върнем тези 2 хилядолетия назад спрямо 864г., попадаме в 1136г. пр. Хр. Знаете ли поне през кой век е роден Христос?

Според мен тези два примера са достатъчни, макар че бих могъл да дам още двадесет. За да се прекроява историята никак не е достатъчно човек да има амбиции - необходимо е и много сериозно познание.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 1.07.2021 г. at 13:18, Victoria Padalov said:

Гледайте youtube канала ми.

Госпожице Виктория,

Поздравления за ентусиазма и смелостта да отворите ваш канал! На добър път!

Както много скоро ще научите (ако не сте научили вече), всяко изявление в общественото
пространство задължително приканва проверки и критики. Това е най-нормално.

Не се обезкуражавайте от това критично отношение, а го използвайте да учите.
Може би най-важният урок, който трябва да научите, е да не представяте ваши убеждения
и вярвания като факти и истини. С това ще се навлечете много гневни реакции.

Пожелавам ви успех.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Уважаема Виктория, препоръчвам ти да прочетеш внимателно това, което е написал T.Jonchev. А от мен следната дребна препоръка - ако смяташ да продължаваш с правенето на клипчета за българската история, ползвай за онагледяне картинки, които все пак са свързани с нея. Не върви например да говориш за български календар, а във видеото да се мъдри снимка на ацтекския камък на слънцето.

Успехи!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Какво значи изоставени от собствената си родина? България плаща на учителки да създават български училища дори в САЩ. Има учебници и годишен изпит. Вярно, местните българи организират всичко и по български нещата стават трудновато, но държавата в никакъв случай не е безразлична. Вече и в Цариброд табелите по улиците са на български. Ами изборните секции в чужбина? Проверките на външно при сигнали на закъсали българи в чужбина…

Може би не разбирам апела, обаче ако има държави които са нефункциониращи, България вече не е сред тях, или поне бавно и мъчително се измъква нагоре. Може да сме все още малко уплашени, повредени и объркани от турските и руските робства, но все още имаме българският вътък.

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...