Отиди на
Форум "Наука"

Култура Градешница


tantin

Recommended Posts

  • Потребител

Култура Градешница

За мое учудване такава тема във форум Наука-България няма.

Нека се опитаме да доуточним понятията. Първо : че тази култура понякога се преплита с Варна, после с Винча и също с Триполье-Кукутень .

https://en.wikipedia.org/wiki/Cucuteni–Trypillia_culture

Отделно прилики с Караново...

Толкова ли е сложна класификацията ? Коя е първа и коя е втора? Може ли една и съща култура да я наричаме с 5 имена?

Приликата, сходството между Варна и Градешница едва ли имат нужда от пояснение.

Само че във Варна имаме владетел или жрец, много злато и други атрибути.. А по други места имаме скромни находки, глинени съдове , разни знаци.. И въпреки това знаем и сме сигурни че това е все същата култура.. 

Аз вече знам защо са едни и същи.. има си ключови знаци, символи.  Нищо че го няма златото.. Градешница е много по-удачното наименование за тази култура, понеже Градешница е бита, символиката, начина на живот на народо-населението. А Варна е символа на централизацията, властта, богатството и натрупванията.  Подобни натрупвания са рядкост и нямаме други такива подобни примери, или и да имаме те са несравними по количество на златото .

https://bg.wikipedia.org/wiki/Плочка_от_Градешница

Символиката на културата Градешница е изведена от едни много прости дървени табелки , плочици.. 

Дори е много учудващо че те са се запазили..

Още по невероятни са тълкуванията по тези таблички. Някои откриват пра-историческа писменост. Имаше едни откриватели (пророци) дето успяха да ги прочетат по системата на египетската писменост. 

"Знаците върху нея се приемат за писменост от палео-езиковеда Владимир Георгиев. "

- дори и много-уважаваният В. Герогиев вижда в тези драсканици някаква древна писменност.

А истината е много по-проста.  Същата символика е нарисувана по множество керамични съдове, плочки, камменни статуи и други места.. При това не може да бъде сбъракана..

Ако се разтърсите ще видите тези символи на поне 10- 20 други съдове, керамики, изваяния.. Странно защо само и единственно тези лошо запазени дървени плочици добиват популярност, а камменни и глиннени съдове със абсолютно същите изображения остават пренебрегнати и неразгледани.. 

В следващите няколко публикации ще ви дам примери с тази символика.  Нека за момента да я наричаме "Култура Градешница" . Възможно е да има и по-добро наименование за същата.  При това тя не се изчерпва само и единственно със символите от Градешница.. Имаме цял набор, множество други символи.. И въобще имаме много още какво да кажем за тази пра-историческа култура.  Оказва се че във всеки български музей , във почти всеки град на България се пазят подобни екземпляри от праисторията, от пред-тракийско и тракийско време.  Богинята майка, и не само тя, множество пра-исторически божества, вярвания и символи са изобразени по тези артефакти.  Това би трябвало да са неолитните фермери от Анатолия, но е възможно и да са преплетени с автохонното население от ловци-събирачи..  Ще успеем ли да ги разграничим?  Нека да видим с какво разполагаме и какво ги определя като такива.

 

 

Редактирано от tantin
Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 55
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребител

Знаменитата плочка от Градешница:

Vratsa-history-museum-Gradeshnitsa-table

 

А това е статуя със същата или подобна  символика, показана във Варна.

 

image.thumb.png.26ddac7a9507891b72c0ef2e1df8dcb5.png
Снимката успях да я взема от видеото  на Ирен Григорова за прастари времена. (1:45 мин.)

 

Редактирано от tantin
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Варненския музей по всичко личи да е най-богат на подобни каменни статуи.  Дали са тюркски, скитски, тракийски или Анатолийски не е сега времето да спорим.  Важното е че ги имаме. При това за множество от тях има и прилична датировка.. Ще разберете че това е важно.. Тези статуи са свързващ елемент. Символиката на тези статуи често се среща и по глинените съдове и статуетки.  Фактът че такива находки са намерени в голямо количество, факт е също че са намерени в множество форми.   Остава ни само и единственно да ги сравняваме с другите места, където подобни култури са разпространени и да се опитаме да разгадаем част от тази символика. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Доста трудно е да разграничим Варна - Градешница  - от културата Боян- Марица.

 

https://ru.wikipedia.org/wiki/Боян-Марица

Въпреки че тези култури се формират на наша територия - дори ги нямаме описани в Уикипедията.  Предполага се че културата Боян на наа територия се нарича култура Марица и че е близка до Караново V

Все пак тези от Боян ще да са от първите ямненци - индо-европейци.  Постепенно тези завоеватели от север изместват и завладяват анатолийските фермери и заемат тяхното място. По-късно се превръщат в същитнските траки.  Характерно за тези северни завоеватели е че при тях каменните статуи започват да приличат на тези на скитите: появяват се оръжия - саби на колана на изобразеното божество или войн. Появяват се множвство битови подробности по тези статуй. По-ранните статуи имат божественна насоченост, а по-късните такива се превръщат постепенно в най-обикновенни надгробни паметници..

Да не забравяме че първите удостоени с подобни паметници са царе и жреци - хора свързани с божественото начало.  В тоя смисъл статуите на ранните владетели са донякъде идентични с божеството, понеже владетеля е предствител на божеството. Донякъде синоним, пратеник отгоре.  В последствие такива статуи (стеле) се прявят и за герои, проявени войни - багатури, боляри или заслужили герой.   Виждаме един постепеннен преход.  Броя на подобни статуи на Бг-територия не е огромен... Което показва че такива са правени само за владетелската или жреческата каста.  Иначе щеше да е подобно на Монголия , където такива каменни изваяния са правени в продължение на много векове. 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не знам дали е известно, но румънците претендират, че те първи са изобретили писмеността с плочката от Тартариа, Трансилвания. Това е даже културата Винча от класически неолит, а не ранен халколит, както са нашите претенции. 

Разбира се, и при тях има дискусии, че това е съвременен фалшификат, напомнящ Шумерско писмо.

https://en.wikipedia.org/wiki/Tărtăria_tablets

Tartaria_amulet_retouched.PNG

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ще се възползвам от представените тук  материали за да споделя снимки на статуетки със символика, подобна или идентична на Градешница.

boginia_maika.png

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Препоръчвам ви следната публикация:

 

https://www.academia.edu/5322863/History_of_Dobrogea_Volume_1_Second_revised_edition_ISBN_978_619_00_0089_1_Complete_book

 

Това е най-пълната и задълбочена работа, представяща праисторическото развитие на Балканите с по-специално внимание на Добруджа, културата Варна, Езерово и други.  Много снимков материал, много цитати. Въобще професионална работа на професионалисти.  Интересно и приятно за четене.  Вижте сами и се убедете.  Ако трябва да цитирам пасажи от тази работа, бих цитирал всичко, страница по страница.  Невероятно добра колекция и обобщения. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Забележете каква е украсата на тоя бик:

image.thumb.png.579e1972bb5e64eb2de0fd5fc89ff5e0.png

Статуетката е намерена до ГКПП Капитан Андреево.

Ако желаете да видите и други интересни форми на праисторически божества и по специално на богинята майка, вижте това видео от Ирен Григорова:

Видео

А защо окрасата на този бик е толкова важна и интересна? 

Защото същата украса я имаме по множество други глинени съдове, статуетки и прочие...  Питаме се - бика ли е първообраз на тази окраска или пък те са нарисували бика и са му придали разцветки и форми наподобяващи на божествените ?

 

 

 

Редактирано от tantin
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За сравнение, вижте шарките от украсата на бика и сравнете със следните:

0019.jpg

 

0015.jpg

Отделно че същите извивки се ползват много и при келтите.  Затова този бик ни е много важен, понеже дава идея за първоначален източник, вероятен първообраз за тази форма.  

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Можем да говорим за 3 вида окраса:

1.  Гърдите:  две успоредни линии с подобие на стрелки в края.

image.png.1d1b5ca740187847f3c9e668f832c569.png

 

Тази украса я има на много места, особено при статуетките от Варна.

2.  Правоъгълни, преплетени форми, най-типични за Градешница.  

image.png.a6e80ee1783db86341a0f450fb2912d3.png

 

 

При мъжката статуетка липсва формата за гърдите, но правоъгълните форми включват целия гръден кош, липсват типичните извивки за жените.  И въпреки че се спазват мъжките пропорции, забележете че линиите са представени в диагонал с подобие на 

 

 

0014.jpg

3. И третото, в ниската част, около краката са извитите форми, тези подобни на окрасата на бика.

Тази схема не се спазва на всякъде, но за момента можем да го предложим като типична схема.   За сравнение вижте Микена:

https://en.wikipedia.org/wiki/Cycladic_art

В Микена богинята майка е със скръстени ръце.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Модератор антропология
On 29.08.2021 г. at 2:15, tantin said:

За сравнение, вижте шарките от украсата на бика и сравнете със следните:

0019.jpg

 

0015.jpg

Отделно че същите извивки се ползват много и при келтите.  Затова този бик ни е много важен, понеже дава идея за първоначален източник, вероятен първообраз за тази форма.  

 

 

Брех, че те приличат механично на някои от фигурите в бмак. Seated female | Bactria-Margiana Archaeological Complex | Bronze Age | The  Metropolitan Museum of Art

 

The Bactria-Margiana Archaeological Complex in pictures : r/IndoEuropean

 

В това Марица- Боян последното трябва да е "Бояново", има дори днк секвенирано от там. А ако марица има нещо общо с меричлери, и от там има днк, което е измежду най-интересното от халколит/бронза в БГ. За спиралите, май студено, това изглеждат типичните неолитни "трискелон". image.jpeg Трискелонът от нюграндж, 3200 г. пр. Х>,

 

 

трискелон от Яса Тепе, пловдив, 4000 г. пр. Х.

Праистория | visitplovdiv.com

Средиземноморието, вкл. Балканите, но и атлантическия неолит са пълни с трискелони, даже са влезли във флага на сицилия и на някакви островчета в ламанша, но минават за религиозно-календарни символи. Интересна тема, имам предвид градешница и подхода на Тинтин към нея.

Редактирано от Южняк
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Автохтонците като видят подобни шарки и паници някъде по Китай или Индия все изкарват, че траките, тоест дедите ни, са ги били занесли там. 

Реално подобни шарки могат да се получат и случайно при развитието на технологиите на грънчарство при различните племена. Примерно откривайки бързото грънчарско колело грънчарите по света са почнали да правят сходни, изделия, дори и без да са ги учили специално, просто технологията води до еднотипни изходни продукти. Нищо учудващо няма.

Със сигурност ако има съвпадение на някакви шевици от български носии и килими и някакви индиянски шевици от Северна Америка, това не доказва нищо. 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 6 минути, makebulgar said:

Автохтонците като видят подобни шарки и паници някъде по Китай или Индия все изкарват, че траките, тоест дедите ни, са ги били занесли там. 

Реално подобни шарки могат да се получат и случайно при развитието на технологиите на грънчарство при различните племена. Примерно откривайки бързото грънчарско колело грънчарите по света са почнали да правят сходни, изделия, дори и без да са ги учили специално, просто технологията води до еднотипни изходни продукти. Нищо учудващо няма.

Със сигурност ако има съвпадение на някакви шевици от български носии и килими и някакви индиянски шевици от Северна Америка, това не доказва нищо. 

сходните проблеми раждат сходни решения. Същото е и с пирамидите по света, които нямат нищо общо /като произход/ помежду си.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология
Преди 27 минути, Last roman said:

сходните проблеми раждат сходни решения. Същото е и с пирамидите по света, които нямат нищо общо /като произход/ помежду си.

А де? Трискелон от индианска пещера в щатите отпреди пристигането на белите братя. В дъното на пещера. Точно в деня на зимното слънцестоене- и само тогава - в пещерата прониква лъч, който осветява точно средата на трискелона. После се мести заедно със слънцето, с по една стрелка месечно и сравнително точно отмерва времето. Ти да видиш.  Тракийска работа, перфектна. От Яса Тепе до Нюгранц, където спиралата върши същата работа, хем в същия ден (на зимното слънцестоене)...   http://westerndigs.org/thousands-of-ancient-petroglyphs-including-dramatic-solar-calendar-found-in-northern-arizona/http://westerndigs.org/wp-content/uploads/2016/03/Horseshoe-Mesa-solar-calendar-730x438.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Трискелонът не е тракийски символ /макар и да са го поприхванали покрай нахлулите на Балканите келти през 3 в. пр. н.е ./.

А и не видях нищо подобно на този символ в статията.

Иначе трикът с осветяването на определени сакрални части от даден обект, по време на астрономически явления явно е стар колкото човечеството.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология
Преди 19 минути, Last roman said:

Трискелонът не е тракийски символ /макар и да са го поприхванали покрай нахлулите на Балканите келти през 3 в. пр. н.е ./.

А и не видях нищо подобно на този символ в статията.

Иначе трикът с осветяването на определени сакрални части от даден обект, по време на астрономически явления явно е стар колкото човечеството.

Не е и келтски. В яса тепе е отпреди 6000 години, в нюграндж също предхожда с много келтите, на на 5200 години е. Няма келти тогава. Неолитен символ е. Аз поне за по-старо изображение от българския неолит не знам. И при индианците го има, просто не искам да го поствам тук.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Кръговете и тройните спирали едва ли имат нещо общо с астрономията. Предполагат се връзки и се правят хипотези, но реално нищо доказано няма там. Просто чрез следене на движението на Слънцето не се получават кръгове и спирали, а се получават други фигури. 

В Нюгрейндж спиралите са просто декораци издялани както във вътрешността, така и на стели извън могилата, тъй че няма как да се твърди, че са някакви мишени, където е попадал слънчев лъч или друго от рода. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 4 часа, makebulgar said:

Автохтонците като видят подобни шарки и паници някъде по Китай или Индия все изкарват, че траките, тоест дедите ни, са ги били занесли там. 

Реално подобни шарки могат да се получат и случайно при развитието на технологиите на грънчарство при различните племена. Примерно откривайки бързото грънчарско колело грънчарите по света са почнали да правят сходни, изделия, дори и без да са ги учили специално, просто технологията води до еднотипни изходни продукти. Нищо учудващо няма.

Със сигурност ако има съвпадение на някакви шевици от български носии и килими и някакви индиянски шевици от Северна Америка, това не доказва нищо. 

Трябва да си пълен аматьор за да сбъркаш неолитната керамика и украси с тракийските.

Тракийците се появяват 2-3 Хил. Г. след неолитчиците и културата им е съвсем различна .

Иди в кой искаш музей: има секция за праистория, има секция за тракийците. Има римски находки. 

Тракийците идват с коне, шлемове, лъкове и копия, колесници. Това го има в тракийските погребения. Съответно божествата и погребенията им са различни.

Но да говорим за случайности - не става. Неолитната експанзия е видима и по археология, погребенията, мегалитни структури и палеогенетиката.

България има огромни находки от неолитната култура допреди тракийците.

Същата тая култура продължава експанзията си до Централна Европа. 

Съществува минимална вероятност тия Неолитчици да са Индо-европейците.

Аз почвам да ставам все по-подозрителен че именно неолитните фермери от Анатолия са първите ИЕ.

Доказателство за това са гърците: при техните ранни микенци и минойци степен компонент почти липсва.

Оттам нататък с проследявате неолитната експанзия и подреждате ИЕ едни след други.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 часа, tantin said:

Трябва да си пълен аматьор за да сбъркаш неолитната керамика и украси с тракийските.

Тракийците се появяват 2-3 Хил. Г. след неолитчиците и културата им е съвсем различна .

Иди в кой искаш музей: има секция за праистория, има секция за тракийците. Има римски находки. 

Тракийците идват с коне, шлемове, лъкове и копия, колесници. Това го има в тракийските погребения. Съответно божествата и погребенията им са различни.

Но да говорим за случайности - не става. Неолитната експанзия е видима и по археология, погребенията, мегалитни структури и палеогенетиката.

България има огромни находки от неолитната култура допреди тракийците.

Същата тая култура продължава експанзията си до Централна Европа. 

Съществува минимална вероятност тия Неолитчици да са Индо-европейците.

Аз почвам да ставам все по-подозрителен че именно неолитните фермери от Анатолия са първите ИЕ.

Доказателство за това са гърците: при техните ранни микенци и минойци степен компонент почти липсва.

Оттам нататък с проследявате неолитната експанзия и подреждате ИЕ едни след други.

 

 

За автохтонците нямат значение периоди някакви и хилядолетия, всичко е едно, траки, неолитчици, праславяни, все е едно, все деди и прадеди, с които да се гордеем и чието наследство да притежаваме и ревностно да защитаваме. 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Потребител

Темата е много добра ...

По този случай ми се ще да обърна внимание и на един друг много интересен пример:

Преди време гледах по едно от предаванията по Археология и История на съответния канал за едни обходни теренни проучвания съответно последвали разкопки , изследвания както и всичко останало с което се занимава великолепната наука Архаелогия ...

Действията и събитията се развиваха някъде в Перу, Чили или Колумбия беше сега точно не мога да си спомня (не беше скоро) но несъмнено за вас разбирайте някъде из Южната Америка, естествено свързано с Ацтеките, Майте, Инките сиреч най общо казано с Индианците. Съвсем разбираемо  беше интересно и увлекателно предавне което е както се сещате от типът предавания свързани с тези географски ширини те мисля са цяла поредица от епизоди за там и макар че лично си падам най вече по Тракията, Рим, Гърция малко Египет а тук - там и от Азията по някога когато улуча за Америките нямам нищо против да проследявам някой и друг епизод от поредицата ..

Докато следях предаването  какво беше изумлението ми е трудно да ви опиша (вие ще се присетите и сами) когато се стигна до една част от епизода където почнаха да показват едни керамики, съдове и други подобни както и други разни предмети които бяха наредени и подредени по съответният специфичен начин но и самите керамични съдове техният вид, начин на счупване който в случаят беше и съвсем умишлен (понеже имаше и редица фрагменти от тези керамични съдове) и въобще тяхното предназначение като всичко това несъмнено и показваше един от многото видове ритуали и естествено придружени от съответните религиозни свещенодействия нещо което стана ясно и без това още на място в самият епизод от самите археолози.

Дотук добре но сега идва ред вече да споделя и какво беше това толкова голямо мое изумление ...

Същият този религиозен "Индиански" обичай но и последвалият го ритуал е абсолютно идентичен и напълно еднакъв поне в повечето си части с един много специфичен Тракийски такъв Нещо повече това по начало си е абсолютно тракийски ритуал както и ползваните при него инструменти разбирайте един вид намерените находки и техният начин на ползване полагане и всичко останало включително забележете и самите изработки на предметите. Преди това бяха показали иначе точно някакви такива техни си индиански ритуали докато по едно време не се стигна и до този момент за който сега ви говоря. Това е тракийски ритуал който е наблюдаван поне до момента но навярно вече и добре доказан че е съществувал единствено  само в пределите на тракийските земи в древността като единствено мисля се наблюдаваше но само като някакви сходства на същият който се е разпростирал но не и излизал като цяло от Балканският регион достигайки ако не се лъжа до около централна Европа естествено на принципа на взаимодействието ,унаследяването приемствеността в различните му периоди и така нататък но както споменах повече е само като по близка или далечна прилика пак да повторя че този не е излизал така да го кажем от тези пределни граници но това  иначе което наблюдавах в онзи момент на епизода е напълно натурален и оригинален познат само тук по днешните земи тракийски обичай. Ще дам и един или два примера за да стане още по ясно защо е толкова изумително. Напълно съм съгласен с някъде по горе казаното, че според проблемите се налагат и съответните решения даже бих допълнително и добавил, че също така и според нуждите такива ще последват и действията, няма отново да говорим за взаимственоста и всичко останало свързано с това предвид, че имаме налице условието за огромното разстояние от едните до другите особено в онези времена НО ето един прост дори елементарен пример който обаче показва много а именно това, че въпреки единият и другият край на света няма как да хрумне едновременно или дори в близки граници от време напълно еднакво при едните и  другите понеже сега следва вече и същинският пример който показва че това иначе не би било толкова чудно ако ставаше въпрос за вилици и лъжици защото при този само образен пример не е толкова трудно нито пък дето казахме и чудно ако в различни краища на света едновременно в едно общо или пък в близки граници от време им хрумне на Пешо, Мишо и Гошо и дори на лицето Дзян Дзин Пън от Китай (това са само примерни имена) еднаквата идея за изработка но и ползване на уредите за хранене наречени вилици у лъжици и тъй като различни хора от различни точки на света са се присетили че с такива приспособления ще е по удобно но все пак и по цивилизовано да се хранят решават да ги изработят по предназначение дори и китайците накоити пък са на  един друг край на света по някое време са се сетили или просто във времето са взели идеята за лъжиците и вилиците макар че все още много от тях си падат и наблягат на пръчиците но е разбираемо за останалите хора, тъй като навярно вече става въпрос на традиция. Това за което говорим обаче няма как да се появи в едно и също или в близки периоди от време в единият както и в другият или в който и да е друг край на света това не са просто вилици и лъжици. Искам да напиша още важни а навярно и интересни неща за мнозина по темата и най вече за този случай но ще го направя в друг пост в същата тема тъй като подозирам, че ще привърша или най малко ще наближавам лимита от 10 000 думи но пък тъкмо и да не стане този пост прекалено дълъг. 

 

Редактирано от Gladius
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 37 минути, Gladius said:

По този случай ми се ще да обърна внимание и на един друг много интересен пример:

Това твоето се нарича словоблудство. Говориш с 10 000 думи за някакъв пример с някакви сходства, а реално самия пример не даваш, а си щял да го дадеш после. Да не си политик... или пък си жена и обичаш да разтягаш локуми :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 36 минути, makebulgar said:

Това твоето се нарича словоблудство. Говориш с 10 000 думи за някакъв пример с някакви сходства, а реално самия пример не даваш, а си щял да го дадеш после. Да не си политик... или пък си жена и обичаш да разтягаш локуми :)

Както казах в самият край на  горният си пост следва да напиша и продължение по въпроса а за сега този пример който дадох е само да се вникне по надълбоко в същността на разглежданият от мен и споделен с вас тук във форума а по точно в тази тема въпрос - та сигурно ще дам и други примери но ти makebukgar спокойно, разбирам че си хванал интерес  но имай и малко търпение, всъщност наистина е доста интересно ако бъде изнесено вече и официално това почти сигурно ще преобърне не само локало и регионално а навярно ще измени и самата световна история в някои нейни съставни части.Ето защо е толкова велика Архаелогията която и без това е ясно, че тя е Майката и на всички  останали свързани с нея науки които едва ли има нужда да изброя това се знае от всички щото те иначе пак са си науки но нямаше да са това което са сега ако не е Майката ..

 

Редактирано от Gladius
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Е то е ясно, че с примера ти нищо никъде няма да се преобърне. Въпросът е да видим примера, че да го включим в поредицата от примери, които се използват от автохтонците да правят от траките най-велики и най-древни културни оплодотворители на света. Разни шевици, грънци, дудуци, гайди и други чудеса, които траките са измислили и гравирали никой друг човек по света не може да ги измисли и сътвори. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 1.02.2023 г. at 22:52, makebulgar said:

За автохтонците нямат значение периоди някакви и хилядолетия, всичко е едно, траки, неолитчици, праславяни, все е едно, все деди и прадеди, с които да се гордеем и чието наследство да притежаваме и ревностно да защитаваме. 

.. ами така правят гърците: всичко, което е малко по-висша култура и изкуство е тяхно, примитивното великодушно го отстъпват на нас  :)

Та, на тях не им стига древно-гръцкото наследство, а посягат на тракийско, минойско, пеласгийско и т. н. и не ни дават да се гордеем с тракийското наследство даже по нашите земи. Ако трябва да сме точни - те са толкова кръвни наследници, колкото и ние. Нека Южняка да го отрече?

   Идеята ми е - нека поне малко да бъдем автохтонци. Много от цивилизованите европейски нации стоят върху митове и не бързат научно да ги развенчаят... Кефят се на "своя" палеолит, неолит и т.н., въпреки, че е толкова техен, колкото и наш. Защо и ние да не правим така?

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...