Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано
Преди 2 часа, Р. Теодосиев said:

На видеоматериал се вижда, че руската противовъздушна отбрана стреля по един от собствените си самолети - пътнически самолет Ил-62.

За щастие самолетът не е свален. Остава неясно как руските оператори на ПВО са приели Ил-62 за украински дрон.

Инцидентът е станал над военновъздушната база "Мигалово" в Твер, докато Украйна е нанасяла тежки удари по базата.

https://t.me/drmjournal/12594

Желая им много такива оператори.....🤣😅😂:Mauridia_21:

• Харесва ми! 1
  • Мнения 2,9k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Администратор
Публикувано

Майор Заур Гурциев от руските въоръжени сили и заместник-началник на администрацията на Ставропол е бил убит.

Гурциев е замесен в извършването на военни престъпления от руските въоръжени сили в Мариупол; той е и един от организаторите на въздушните бомбардировки над града.

Гурциев е убит, след като е задействана граната, докато е седял с още един човек на пейка в двора на къщата му. И двамата са загинали на място, но не е ясно дали гранатата е била хвърлена или е задействана от другия човек.

https://t.me/drmjournal/12645

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикувано

ПОЛТОРАНИН: «ПОБЕДА ПYТИНA ЭТО КОНЕЦ РОССИИ» /ШОКИРУЮЩЕЕ ИНТЕРВЬЮ О BOЙНE КОРРУПЦИИ и БУДУЩЕМ СТРАНЫ

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикувано

Руски източник: Автокъщите, губейки продажби, предприеха атака срещу интернет 

Собствениците на търговски обекти масово съкращават персонал и искат онлайн пазаруването
да бъде забранено.

Лятото на руския автомобилен пазар започна с масови съкращения - в първия работен ден на юни
хиляди продавачи получиха предизвестия за съкращения. Собствениците на дилърски центрове се
оплакват, че всичко е загубено и се опитват да забранят онлайн продажбите на превозни средства
на законодателно ниво. Те казват, че само те знаят как да ги обслужват и ремонтират.

"Автомобилната индустрия преминава през криза, така че автокъщите ще трябва да съкращават
персонал, за да преживеят някак си трудните времена. Не виждам други варианти. Най-масовите
съкращения ще бъдат в автокъщите. Говорим за служители, които се занимават с продажби.
Отговорните за поддръжката на автомобилите също ще бъдат леко съкратени“, прогнозира
наскоро автомобилният експерт Дмитрий Попов.

Това беше преди майските празници, по време на които вече ниските продажби спряха напълно.
Когато счетоводителите се върнаха на работа, направиха сметките, докладваха на ръководството
и то започна да съкращава хора. Някои от тях бяха съкратени в края на миналия месец, но много
бяха "зарадвани“ на първия работен ден на юни.

https://svpressa.ru/auto/article/467076/

• Потребител
Публикувано

След като упорито се държеше на повърхността, руската икономика най-после започна очакваното си
свободно падане. Данните от Русия са, че уволненията там вече са факт, завихря се кредитна криза,
промишлените предприятия масово преминават на четиридневна работна седмица и бавят или не
плащат заплати.

Последната официална новина: 

Руски министър: икономиката навлиза в период на охлаждане

Руската икономика се е охладила след високите темпове на растеж. Това заяви ръководителят на
Министерството на икономическото развитие Максим Решетников, говорейки в Съвета на федерацията
във формат на "открит диалог".

"Икономиката сега навлезе в период на охлаждане след високи темпове на растеж през предходните
две години. Виждаме, че все повече индустрии в реалния сектор показват спад в производството.
Темпът на растеж на потребителското търсене се забавя. В същото време увеличението на доходите на
населението продължава да отива в спестявания, а не към потребителския пазар. Статистиката показва
забележимо забавяне на инфлацията", каза министърът.

Според Министерството на икономическото развитие, инфлацията в страната към 26 май се е забавила
до 9,78% на годишна база от 9,9% седмицата по-рано.

Според Решетников, задачата на държавата сега е внимателно да премине през този период на охлаждане.

https://www.stoletie.ru/lenta/reshetnikov_rossijskaja_ekonomika_voshla_v_period_ohlazhdenija_635.htm

• Харесва ми! 1
  • Глобален Модератор
Публикувано
Небето над Москва вече не е сигурно. Международната гражданската авиация напуска летищата на столицата.
Засилените атаки с украински БПЛА принуждават международните авиопревозвачи да ограничават присъствието си в московските летища и да прехвърлят част от полетите си към други градове на Руската федерация.
Според информация от руски авиационни източници, поне две чуждестранни авиокомпании вече са поискали да пренасочат маршрути от летищата „Шереметиево“, „Домодедово“ и „Внуково“ към „Пулково“ в Санкт Петербург.
Причината е нестабилната въздушна обстановка около Москва, която налага почти ежедневни ограничения на въздушното пространство в резултат на атаките с украински БПЛА. В комбинация с това, нарастващият интерес към международни полети от Санкт Петербург ускорява процеса.
Turkish Airlines и Emirates са сред компаниите, които първи са повдигнали въпроса за промяна на маршрутите, пише „Ведомости“, позовавайки се на свои източници. Emirates вече разглежда вариант за намаляване на полетите от Москва и тотално пренастройване на графика.
Въздействието върху руските пътници: Според експерти в авиационния сектор, пренасочването на полети към Санкт Петербург няма да е удобно за пътниците от централна и южна Русия, но това се разглежда като неизбежна мярка заради опасната ситуация в московското въздушно пространство.
От туристическия бранш предупреждават, че в бъдеще може да се стигне и до редуциране на общия брой полети от Русия, както и до промени в часовете на излитане, включително изместване към дневната част на денонощието. Възможно е и преминаване към по-големи самолети с по-малка честота на полетите.
Контекст: През май руските летища в столицата бяха затваряни многократно всеки ден, което доведе до сериозни закъснения, пренасочвания и хаос в терминалите. Украинските сили показват способност за дълбоки въздушни удари, които принуждават врага да инвестира в защита на тила си, включително в стратегически точки като Москва.
Украйна продължава да води отбранителната си борба не само на фронта, но и чрез стратегическо въздействие дълбоко в тила на агресора.
Източник: Агентство Новости
  • Харесва ми! 4
  • Потребител
Публикувано (edited)

Само си умувам гледайки долното видео....Защо са изгорели някои бомбардировачи, ама буквално до перките, а други имат повреди но не са?

Казват, че някои от тях били заредени с керозин някои не. Защо на някои има съвкуп от гуми а  някои не?

Един логичен въпрос има, и това обяснява много добре ситуацията...Може би руснаците да нямат вече далеч толкова самолета колкото казват. И зада заличат това, са направили редица дървени макети, които за да ни дигне вятарът ги затискат с гуми. Никой до сега не ни е обяснил с каква цел са затрупани с огненопасни гуми. Да влиаят, заличат самолетите  на снимките правени от космоса? Тогава на скъпите Су , Ту и другите защо не им слагат. Ако бяха самолетите зомбирани, и тогава има възможност и точки където с помоща кабели да ги фиксират. 

Но дървеният макет с гумите чудесно гори, и в пепелта му няма 4 мотора, част от метална конструксия. Само дървена пепел и останки от гумите.

Значи в този въпрос  са в интерес и двете страни да мълчат.

Руснака, защото ще се проясни, че независимо от атаката, отдавна не толкова литака имат колкото пропагандират. 

А на укрите затова не е в интерес, защото ще се проясни, че световният резултат с нападението са успели да унищожат 36% от дървените макети на руснаците. СМСМ

Редактирано от Skubi
  • ХаХа 1
  • Администратор
Публикувано
Преди 2 часа, Skubi said:

Само си умувам гледайки долното видео....Защо са изгорели някои бомбардировачи, ама буквално до перките, а други имат повреди но не са?

Казват, че някои от тях били заредени с керозин някои не. Защо на някои има съвкуп от гуми а  някои не?

Един логичен въпрос има, и това обяснява много добре ситуацията...Може би руснаците да нямат вече далеч толкова самолета колкото казват. И зада заличат това, са направили редица дървени макети, които за да ни дигне вятарът ги затискат с гуми. Никой до сега не ни е обяснил с каква цел са затрупани с огненопасни гуми. Да влиаят, заличат самолетите  на снимките правени от космоса? Тогава на скъпите Су , Ту и другите защо не им слагат. Ако бяха самолетите зомбирани, и тогава има възможност и точки където с помоща кабели да ги фиксират. 

Но дървеният макет с гумите чудесно гори, и в пепелта му няма 4 мотора, част от метална конструксия. Само дървена пепел и останки от гумите.

Значи в този въпрос  са в интерес и двете страни да мълчат.

Руснака, защото ще се проясни, че независимо от атаката, отдавна не толкова литака имат колкото пропагандират. 

А на укрите затова не е в интерес, защото ще се проясни, че световният резултат с нападението са успели да унищожат 36% от дървените макети на руснаците. СМСМ

До колкото разбрах гумите върху самолетите се слагат, заради спътниковите снимки и изкуственият интелект, които обхожда тези снимки. По този начин самолетите не влизат в обхвата на алгоритъма, който ги брои и показва.

А самолетите дали са ставали за полети или са се използвали за части за мен е едно и също. Унищожението им е уникално постижение за Украйна.

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикувано
Преди 1 час, Р. Теодосиев said:

не влизат в обхвата на алгоритъма

Може би е БИЛО така. Но ако сегашният АЛ е толкова  тъп, че не ще може да ги приброи заради гумите към реално работещи литака, тогава хуман експертите които са способни от сянката и други неща да определят, че това рисунка ли е или нещо друго? Само в един случай не могат, ако това са макети 1:1  от шперплат и дъски  и за да не ги дигне вятарът са ги притиснали с купища от автогуми.... И това може да бъде вторичната цел на руССия да показва на света/в лъжата са големи/, че колко много самолети има. А в действителност едва няколко летящи екземпляра от великото минало....СМСМ

• Харесва ми! 1
  • ХаХа 1
  • Глобален Модератор
Публикувано
Преди 1 час, Р. Теодосиев said:

До колкото разбрах гумите върху самолетите се слагат, заради спътниковите снимки и изкуственият интелект, които обхожда тези снимки. По този начин самолетите не влизат в обхвата на алгоритъма, който ги брои и показва.

Това ми напомни един виц от началото на войната:

"Защо руснаците пускат на бойното поле танкове Т-55? Защото системите на НАТО ще ги разпознаят като паметници, и няма да ги атакуват" :) 

Доколкото съм чел, гумите се слагат за някаква защита от дронове. Някой е решил, че това помага, и е станало масово. И наистина, кадрите от операция "Паяжина" показват, че на така защитени самолети в някои случаи са трябвали до 4 дрона, за да се постигне повреда.

Все още действащият договор между САЩ и Русия New Start изисква стратегическата авиация на всяка страна да бъде разположена на открито, за да може да се наблюдава чрез спътници. Също така се забранява използване на фалшиви цели, като дървени мулажи, или маскировка която да пречи на разпознаването им от орбита. Така че гумите върху тези самолети много вероятно не са с цел объркване на броящият ги изкуствен интелект.

• Харесва ми! 3
  • Глобален Модератор
Публикувано

Така и така сме на тема Рисия, любопитна информация се появи преди няколко седмици - почти 2 милиона документи, свързани с ядреният арсенал на Русия са изтекли, от конструкцията на датчиците за безопасност, разположението на бойната инфраструктура до чертежи на главните помещения, включая накъде се отваря вратата на тоалетните. Така че възниква резонният въпрос - кой от украинското разузнаване ще се заеме с тая тема:

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикувано (edited)

Този виц го разказвах преди 40 години на литвански колеги тук в Унгария....От сърце се смееха на него. После началникът ми ме предупреди /от къде е узнал и понятие нямам/, че в Рига или Туапсе да не го разказвам... 🤣

Редактирано от Skubi
  • Потребител
Публикувано (edited)

jhghghgККак Россия возвращаеКак Россия возвращает СССРт СССРак Россия возвращает СССР

Редактирано от Skubi
Как Россия возвращает СССР
  • Потребител
Публикувано

Казахстан в момента е протеже на Китай. Така че не знам дали Путин ще посмее да напада там.
Балтийските страни са по-вероятни. Те са малки и Путин сигурно си прави сметката, че Тръмп и
НАТО няма да се хвърлят да ги защитават. 

• Потребител
Публикувано

Руски опозиционер: "Какво ще се случи с Русия през следващите пет години? Ужас"

Алексей Венедиктов, главен редактор на бившата независима радиостанция "Ехото на Москва", заяви
следното в онлайн интервю:

"Нищо добро няма да се случи, дори ако утре бъде сключен мир. Защото най-важното са последствията.
Дори ако утре дойде мир, токсичните последици от всичко това, умножени от развитието на технологиите,
ще се стоварят върху неподготвена Русия."

Венедиктов си представя близкото бъдеще на Русия по следния начин:

Първата последица: много хора загинаха, много хора си тръгнаха и няма да се върнат, много са ранени
и осакатени, трагедията на прекъсването на лични и семейни връзки от наистина много близки страни:
майката спира да общува с баба, децата спират да общуват с родители, братята от различни страни на
фронта и т.н. Дори всичко да замръзне, да спре, да спрат да стрелят – това е гнойна рана, тя само ще се
влоши.

Икономическа история: поради санкциите, с необходимостта от преструктуриране на икономиката, която
сега функционира на военен ритъм, животът на хората определено няма да се подобри в продължение на
пет години.

Репутацията ни сред западната част на света, репутацията не само на правителството, не само на
територията, но и на хората и страната се срина и не може да бъде повдигната. Виждаме как се отнасят
с емигрантите, с тези, които са против Путин, против войната. Не ги посрещат с отворени обятия. Бялата
емиграция беше приета, разбрана, но тук не я приемат, виждаме всички тези проблеми: паспорт, работа
и така нататък. Това няма да се реши за пет години.

И, разбира се, техническото изоставане. В условия, когато водещите технологични компании правят пробив,
Русия се връща назад... Ние сме отхвърлени назад.

Срещам се, общувам, както вътре, така и отвън, и имам такова чувство на ужас... Добре, може би няма да го
доживея, но семейството ми, синът ми, който е на 25 години, ще живее в това... Трябва да лекуваме всички,
всички, такава психология на омразата един към друг, това е отрова, самото тяло започва да произвежда
ензими на омразата... Нищо добро не ни очаква...

Сега ще сключим мир, стрелбата ще спре - и тогава? Това е катастрофа, защото не са готови за това.
Всички си мислят: превключете - и всичко ще бъде като на 23 февруари 2022 г. Няма да бъде.

https://haqqin.az/news/350975

• Харесва ми! 3
  • Потребител
Публикувано
Преди 11 часа, gmladenov said:

Нищо добро няма да се случи, дори ако утре бъде сключен мир. Защото най-важното са последствията.
Дори ако утре дойде мир, токсичните последици от всичко това, умножени от развитието на технологиите,
ще се стоварят върху неподготвена Русия.

Как няма. РоССия ще почне да се разпада. Това ще е революционно бързо или бавничката е друг въпрос. Но по сегашната мода имам съмнението, че ще е с кръв и жертви....

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикувано
Преди 1 час, Skubi said:

Как няма. РоССия ще почне да се разпада. 

Необяснимо е това: Защо все още не е започнала да се разпада? Защо нито една от републиките не е направила опит да се отцепи от туловището РФ🥶

• Харесва ми! 1
  • Глобален Модератор
Публикувано
Преди 1 час, Шпага said:

Необяснимо е това: Защо все още не е започнала да се разпада? Защо нито една от републиките не е направила опит да се отцепи от туловището РФ🥶

Еднакво промити са навсякъде и си мислят, че са велика сила, а ако се отцепят няма да са никои. За повечето републики има резон - ще се лишат от доста привилегии, връзки, ресурси и възможности, ако се отцепят. Но кой знае, ако властта в Кремъл почне да се клати и разпада, а хаосът и икономическата криза се задълбочат, може и на някои от кавказците да им се завъртят такива мисли из главите в Чечня или Дагестан, но из останалите републики едва ли.

• Харесва ми! 3
  • Потребител
Публикувано
Преди 1 час, Warlord said:

Еднакво промити са навсякъде и си мислят, че са велика сила, а ако се отцепят няма да са никои. За повечето републики има резон - ще се лишат от доста привилегии, връзки, ресурси и възможности, ако се отцепят. Но кой знае, ако властта в Кремъл почне да се клати и разпада, а хаосът и икономическата криза се задълбочат, може и на някои от кавказците да им се завъртят такива мисли из главите в Чечня или Дагестан, но из останалите републики едва ли.

Недейте забравя, че разпада на соц. лагера /паневропейският пикник- спомняте ли се?/и предимно бързината изненада не само руснаците ами и самите американци, европейци. Хем върху това работиха от десенилетия.... 😜🤣

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикувано
On 12.06.2025 г. at 20:29, gmladenov said:

Сега ще сключим мир, стрелбата ще спре - и тогава? Това е катастрофа, защото не са готови за това.
Всички си мислят: превключете - и всичко ще бъде като на 23 февруари 2022 г. Няма да бъде.

Не съм съгласен!  Всичко зависи как ще им представят действителноста. "Путин не е виновен за войната. НАТО се разширява към Русия. Те водят война със запада и нацистите в Украйна. "Вокруг одни враги ", САЩ и ЕС   носят отговорност. Те нападат Русия и избиват братушките, Путин ги защитава, накъде са без него. Ако не е той досега натовските солдати да са им разглобили и отмъкнали най ценното, външните тоалетни.

Пропагандата променя реалноста на Руснаците. Даже и при загуба на войната, зависи как ще представят от Кремъл нещата. Ще изкарат запада виновен. Това съвпада с техните представи и те ще повярват. Те и сега умират, търпят лишения, но виновен е САЩ.

СССР се разпадна отгоре. А не чрез протести отдолу.Ако не беше Горбачов, още щяхме да строим социализма. Въпреки слабата икономика. В Сев. Корея и Куба, трева може да пасат , но не се отказват от комунизма. Така щяхме да бъдем и ние, като тях. Какво като няма  коли, телевизори, телефони,...и магазините са празни. Всичко се обяснява с лошия запад.   Щом контролират СМИ, прокуратурата и увеличат заплатите на полицията, демокрацията да го духа.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.