Отиди на
Форум "Наука"

"Парадоксът на нашето време"


Recommended Posts

  • Потребител

Е, да, макар и написано преди повече от двайсет години, това есе звучи напълно актуално и днес. Дори може да се каже и така:

Това есе вече е до такава степен актуално, че чак се е превърнало в банално - като всяка една всеизвестна и "по навик" пренебрегвана истина...

Парадоксът на нашето време е, че имаме високи сгради, но ниска търпимост, широки магистрали, но тесни възгледи. Харчим повече, но имаме по-малко, купуваме повече, но се радваме на по-малко. Имаме по-големи къщи и по-малки семейства, повече удобства, но по-малко време. Имаме повече образование, но по-малко разум, повече знания, но по-лоша преценка, имаме повече експерти, но и повече проблеми, повече медицина, но по-малко здраве.

Пием твърде много, пушим твърде много, харчим твърде безотговорно, смеем се твърде малко, шофираме твърде бързо, ядосваме се твърде лесно, лягаме си твърде късно, събуждаме се твърде уморени, четем твърде малко, гледаме твърде много телевизия и се молим твърде рядко. Увеличихме притежанията си, но намалихме ценностите си. Говорим твърде много, обичаме твърде рядко и мразим твърде често.
Знаем как да преживяваме, но не знаем как да живеем. Добавихме години към човешкия живот, но не добавихме живот към годините. Отидохме на луната и се върнахме, но ни е трудно да прекосим улицата и да се запознаем с новия съсед. Покорихме космическите ширини, но не и душевните. Правим по-големи неща. но не и по-добри неща.

Пречистихме въздуха, но замърсихме душата. Подчинихме атома, но не и предразсъдъците си. Пишем повече, но научаваме по-малко. Планираме повече, но постигаме по-малко. Научихме се да бързаме, но не и да чакаме. Правим нови компютри, които складират повече информация и бълват повече копия от когато и да било, но общуваме все по-малко.

Това е времето на бързото хранене и лошото храносмилане, големите мъже и дребните души, лесните печалби и трудните връзки. Времето на по-големи семейни доходи и повече разводи, по-красиви къщи и разбити домове. Времето на кратките пътувания, еднократните памперси и еднократния морал, връзките за една нощ и наднорменото тегло и на хапчетата, които правят всичко – възбуждат ни, успокояват ни, убиват ни. Време, в което има много на витрината, но малко в склада. Време, когато технологията позволява това писмо да стигне до вас, но също ви позволява да го споделите или просто да натиснете „изтриване”.

Запомнете, отделете повече време на тези, които обичате, защото те не са с вас завинаги. Запомнете, кажете блага дума на този, който ви гледа отдолу нагоре с възхищение, защото това малко същество скоро ще порасне и няма да е вече до вас. Запомнете и горещо прегърнете човека до себе си, защото това е единственото съкровище, което можете да дадете от сърцето си и не струва нито стотинка.

Запомнете и казвайте „обичам те” на любимите си, но най-вече наистина го мислете. Целувка и прегръдка могат да поправят всяка злина, когато идват от сърцето. Запомнете и се дръжте за ръце, и ценете моментите, когато сте заедно, защото един ден този човек няма да е до вас. Отделете време да се обичате, намерете време да си говорите, и намерете време да споделяте всичко, което имате да си кажете.

Защото животът не се мери с броя вдишвания, които правим, а с моментите, които спират дъха ни.”

Джордж Карлин

 

Link to comment
Share on other sites

Преди 22 минути, Шпага said:

..........

Защото животът не се мери с броя вдишвания, които правим, а с моментите, които спират дъха ни.”

Джордж Карлин

 

 

Леле, леле ! Повярвай ми, за теб , за хората като теб, за масата хора ......................................не е туй добре да имат много моменти спиращи дъха!..................... просто няма да издържите.........а ако го направите.......... няма да го осъзнаете.....ще сте като изсмукани, изконсумирани.........

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 12 часа, laplandeca said:

Причините ................. причините за тези излеяния ........можеш ли да ги откриеш? Откриваш ли слабости...............катализатори на тази вълна промени?

Причината за тази "вълна от промени" според мен е науката. Или по-точно, основните насоки, в които се развиват науките.

И да, откривам слабости-катализатори на тази вълна, но те няма как да бъдат избегнати, нито дори смекчени - именно поради естествените амбиции за изява на тези талантливи учени, които "движат" човечеството напред. Като това "напред" всъщнот вече означава към гибел🌐

Link to comment
Share on other sites

Преди 28 минути, Шпага said:

.... Като това "напред" всъщнот вече означава към гибел🌐

 

гибел, замяна, подмяна, смяна............както ви е по-удобно Уважаема Госпожо, .......... на Ваше разположение и във Ваша служба.......................до Деня Z:ag:

Не са учените водещи в процеса, не и <науката>........... амбициите.. несъответстващи на Притежателите им........рецепта за Деня Z !

Така е било и така ще бъде......в тъмнините на Вселена.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 58 минути, Шпага said:

 ...изява на тези талантливи учени, които "движат" човечеството напред.

Хи-хи! - явно знаят, че Земята е кръгла и ще стигнат ... задниците си!🙄

(Агоп Мелконян: "Земята е кръгла и всичко е трап!")

Грешката не е основно в Науката, а в Технологиите, щото ... там са печалбите. Духовните блага са пренебрегнати.

...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, Малоум 2 said:

Грешката не е основно в Науката, а в Технологиите, щото ... там са печалбите.

Да, но нали именно науката е "майка" на технологиите...

Преди 1 час, Малоум 2 said:

Духовните блага са пренебрегнати...

По-лошо е. Тези блага вече са непотребни за огромна част от... хората.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 4 часа, Шпага said:

Да, но нали именно науката е "майка" на технологиите...

По-лошо е. Тези блага вече са непотребни за огромна част от... хората.

Така е . По-горе, в есето,  е описано като парадокси. Обясненията на науката не могат лесно да се разбират от хората - просто, тези обяснения, са "чужд" език за неучилите висша математика, а ... това са много хора.😶 Затова опитвах с хипотезата, на достъпен език да обясня основното: При само една предпоставка - непрестанно образуване на частиците от това, което наричаме светлина - да се получи обяснение, поне на "странностите" в КМ и да не изглеждат като "магия на учените". Това е друга парадигма, друг начин за възприемане на обективна действителност и няма нищо странно, че лесно се обясняват и времето, и пространството (за средните мащаби). Също и наблюдаваното във Вселената - кръговрат на материята: от полева форма във вещева и обратно. Дори и да си го обясняват хората като "седмо" доказателство за съществуване на божествена намеса (за вярващите хора) - за  ТГВ, че е нужен начален тласък, поне за започване на "взрив" - няма лошо, ако има кръговрат на материята. И това се вижда.

Понеже поставените въпроси са с философски привкус - важна е началната гледна точка на всеки, за разсъждаване, върху случващото се около него. Капиталът винаги е правил от материализма мръсна дума, а ползва материалните блага с пълни шепи - парадокс. Значи ... нещо не е наред, нещо средно като парадигма трябва. Трябва да не се лъжем, поне !?!. Ама, тук  на "кръстопът"- бърза смяна на парадигма - това не е възможно да се преодолее бързо - който е минал през балканите е лъгал, крадял, ограбвал и т. н. - лоши неща е правил. Исторически - ползваната Парадигма е: Да не се минем и ... да не настинем!.. И сме прави!😎😑

...

Link to comment
Share on other sites

Преди 19 минути, Втори след княза said:

..

Явно е време за ново разбиране, в което съперничеството и конкуренцията имат по- малко място. 

 Ерата на безкапиталофинансова икономика.........икономика на Материалознанието и материаломенажиране....... да ама не!.............няма да се случи в рамките на човешкия вид....................Ерата на <боговете>

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Моят прочит: ставаме все по-богати материално, но все по-бедни духовно.
Докато гоним удобствата на съвременния живот, забравяме какво е да сме
хора и как да се отнасяме с близките си.

Не са ни виновни само науката и технологиите, а ние сме тези, които трябва
да положим усилието и да запазим душите си.

Или както се пееше на времето, "за миг спри да бъдеш все първи ти".

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

"Разумът е възникнал, за да се самоунищожи"

https://www.obekti.bg/nauka/razumt-e-vzniknal-za-da-se-samounishchozhi/page/0/2

Доста неприятна статия, особено в настоящата ситуация🥴

Link to comment
Share on other sites

Преди 1 час, Шпага said:

"Разумът е възникнал, за да се самоунищожи"

https://www.obekti.bg/nauka/razumt-e-vzniknal-za-da-se-samounishchozhi/page/0/2

Доста неприятна статия, особено в настоящата ситуация🥴

Хахахх ! Много,много плоско и примитивно. 
Съгласен, ще се <самоунищожи>, и има защо да се плашите, Ние Демоните сме тук да свършим тая неприятна работа.
Практически целия У.М  * Универсален Материализъм * се върти около <самоунищожение> .😷😈

Link to comment
Share on other sites

On 19.09.2022 г. at 21:21, Втори след княза said:

Ама не е и лесно да изберем кое е духовното. Понеже християнството е безнадеждно остаряло барабар светата църква. А няма духовни лидери с одобряван от повечето хора морал. При това възрожденските ценности бяха заменени от ценностите на консуматорството и се получи нещо без връзка с българското минало и душевност. Не се ценят ценностите от двора на чорбаджи Марко и дори на Мунчо, който както и да го гледаме е до смърт верен на най- свестния човек в Под игото.

Духовното може да бъде само наравно с материалното!

..и понеже си нямате идея от "християнстфото" барабар със "сфетата ви църкфа", положението е наистина безнадежно, но за щастие е оградено от държавни граници...

Редактирано от skiahtro
Link to comment
Share on other sites

Преди 42 минути, skiahtro said:

Духовното може да бъде само наравно с материалното!

..и понеже си нямате идея от "християнстфото" барабар със "сфетата ви църкфа", положението е наистина безнадежно, но за щастие е оградено от държавни граници...

Че кой има идея за християнството......... никой, и поповете нямат, даже и митрополитите , та и папата.
Нямат идея какво е <търсил> и  правил Исус, какви са му били целите , за какво е рискувал.
Никакви граници не могат да спрат забвението на църква и тази религия, обречени са и .................... да им помогнем да се свършва бързо и качественно.

Link to comment
Share on other sites

Just now, laplandeca said:

Че кой има идея за християнството......... никой, и поповете нямат, даже и митрополитите , та и папата.
Нямат идея какво е <търсил> и  правил Исус, какви са му били целите , за какво е рискувал.
Никакви граници не могат да спрат забвението на църква и тази религия, обречени са и .................... да им помогнем да се свършва бързо и качественно.

Като сте тръгнали натам и никой няма идея, приключвайте.

Има кой да продължи.🙂

Link to comment
Share on other sites

Преди 7 минути, skiahtro said:

Като сте тръгнали натам и никой няма идея, приключвайте.

Има кой да продължи.🙂

Да продължава Какво?
Каквото е изгубено, няма го, останали са само разни банди и разбойници  Каквисти.........само Машината, Машата ... без Душата !:ag:
Искащите , приемащите Друг Изход освен материалния свят и собственната си смърт ще са все същите независимо от Машината, Машата - дали християнство, ислям, индуисти, будисти и себеучения,юдаисти , яховисти и всякакви -яни,ани и -исти..............Душата я Няма...................Огънят ............. огънят още не е запален.................. но Ние сме тук! Демони-пиромани😈

Link to comment
Share on other sites

Преди 2 минути, laplandeca said:

Да продължава Какво?

Как Какво? Тези които не сме приключили още, продължаваме да попълваме липсите, разбира се..

Останалите почивайте в мир, при демоните-пиромани😇

Link to comment
Share on other sites

Преди 7 часа, skiahtro said:

Как Какво? Тези които не сме приключили още, продължаваме да попълваме липсите, разбира се..

Останалите почивайте в мир, при демоните-пиромани😇

Какво липсва на вашата версия - Обещание за Изход от материалния ред?

Link to comment
Share on other sites

Преди 11 часа, laplandeca said:

Какво липсва на вашата версия - Обещание за Изход от материалния ред?

Не - Защото християните живеят тук и сега на този свят, какъвто е!

Съчетаваме дух и материя в съвършенство - Стремежа е този свят да стане по-хубав, а не оня.

Попълваме красота и хармония - Както материална, така и духовна, където липсва, защото сме творци и създатели...😇

 

Редактирано от skiahtro
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, skiahtro said:

Не - Защото християните живеят тук и сега на този свят, какъвто е!

Съчетаваме дух и материя в съвършенство - Стремежа е този свят да стане по-хубав, а не оня.

Попълваме красота и хармония - Както материална, така и духовна, където липсва, защото сме творци и създатели...😇

 

Би било чудесно, ако беше вярно:JC_cupidboy:

Link to comment
Share on other sites

Преди 7 часа, Шпага said:

Би било чудесно, ако беше вярно:JC_cupidboy:

Разбира се че е вярно, освен ако виждаш само демони...🙂

 

Преди 6 часа, Втори след княза said:

Какви ти държавни граници? Пълно е с католици, протестанти, кришнаити, сатанисти. Само развалят атеистичния морал

Какъф ти атеистичем морал, нихилизма е бяс, не морал...

Link to comment
Share on other sites

Преди 1 час, Втори след княза said:

Що? Много от атеистите стават носители на най- напредничави идеи и творби, както и много вярващи стават лоши хора. Ние, толерантните атеисти не се впрягаме много на оскърбленията и от двете страни. Всякакви хулители има. Прочее, спазването на законите и морала е изискване за всички хора, включително за атеистите. Различаваме се само по това, дали се приема някакво свръхестествено, правещо неестествени, неприродни неща същество. Същество, което може да спре слънцето, да създаде човек от кал, да се роди човек без връзка на семе и яйцеклетка, да създаде небесен град и прочее. Другото са си хорски норми, които хората спазваме. 

Нихилизмът е съвсем друго нещо, поне от Достоевски зная за него. Не съм нихилист и смятам, че моралът е човешко творение и като такъв е познаваем и променяем. Религиозните смятат, че е даден от бога и по тази причина извечен и непроменим. Примерно отношението към жената в християнството ми се вижда крайно неприсъщо за съвремието. Като цяло, отнасям се с уважение към религиозните. Днес бях на концерт на религиозна музика. Беше вълнуващо.

Малко ме дразни неприемането от теб на граматическите норми и се чудя, дали така трябва да се постъпва със словото.

Самия ти изпадаш в нихилизъм в търсене на духовното, по-горе.

Не може да изкривяваш християнските норми и да го заменяш с изискфане за спазване на граматическите норми! Вярно, дразнещо е, но се налага да търпим, ако ще трябва да си говорим като равни...🙂

Нарицателното "атеист" звучи също толкова обидно, като нарицателното "безбожник". На български език, "атеист" се превежда като "безбожник"! Ако му предаваш някакъв личен ореол, това не променя понятието, както и не променя морала на безбожника..😇

Редактирано от skiahtro
Link to comment
Share on other sites

Преди 23 минути, skiahtro said:

Самия ти изпадаш в нихилизъм в търсене на духовното, по-горе.

Не може да изкривяваш християнските норми и да го заменяш с изискфане за спазване на граматическите норми! Вярно, дразнещо е, но се налага да търпим, ако ще трябва да си говорим като равни...🙂

Нарицателното "атеист" звучи също толкова обидно, като нарицателното "безбожник". На български език, "атеист" се превежда като "безбожник"! Ако му предаваш някакъв личен ореол, това не променя понятието, както и не променя морала на безбожника..😇

Какъв според теб е моят морал. Аз съм Безбожник. Смяташ ли, че моят морал има по-малка стойност от твоя морал , или обратното, моят е по-ценен от твоя. Ти преценяш според времето си и мястото си, според твоето битие , но ти с и обкръжението ти сте само незначителна прашинка от Свеата-Космос, твоят бог е също толкова незначителен, той не е универсален а е зазидан в Човешката Къща - Вашият малък свят.

Link to comment
Share on other sites

В случая няма защо да се препираме.Тук противоречието е очевидно и показателно. Когато те нарекох "безбожник" ти ми се обиди, въпреки предхождащите ти писмени позиви, че си "атеист"

Чесно да ти кажа, аз тук "атеисти-безбожници" не виждам, виждам само заблудени от сатанисти. Може би не си се замислял, но комунистическия пентаграм не е случаен и може за се разровиш по темата. Църквата на Луцифер и вярващите в него имат много лица, вкл. и безбожието...

Редактирано от skiahtro
Link to comment
Share on other sites

Преди 2 минути, laplandeca said:

Какъв според теб е моят морал. Аз съм Безбожник. Смяташ ли, че моят морал има по-малка стойност от твоя морал , или обратното, моят е по-ценен от твоя. Ти преценяш според времето си и мястото си, според твоето битие , но ти с и обкръжението ти сте само незначителна прашинка от Свеата-Космос, твоят бог е също толкова незначителен, той не е универсален а е зазидан в Човешката Къща - Вашият малък свят.

Не разбира се, видно е  че твоя морал е по-висок от моя.

Но са ти присъщи твърде характерни хули, които че характеризират конкретно по-точно определен начин...😉

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...