Отиди на
Форум "Наука"

Пилотиран космически кораб Крю Драгън - за пръв път руснак ще лети на частен кораб. Старт 5-ти октомври 2022 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Ракета-носител Фалкън 9 с ПКК Крю Драгън е на стартовата площадка

2022-crew-dragon-static-fire-1024x578.jp Кадър от снощното статично огнево изпитание. Photo credit : NASA

3 октомври 2022 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Космическата ракета на СпейсЕкс „Фалкън 9“ с пилотирания космически кораб „Крю Драгън“ бе позиционирана на стартовата площадка в очакване на историческа мисия – за пръв път руски космонавт ще полети на борда на частен американски кораб!

Полетът е насрочен за не по-рано от 5-ти октомври в 19:00 ч. българско време.

Това е петата дългосрочна експедиция, която СпейсЕкс ще превози до Международната космическа станция. Четиричленният екипаж на „Крю Драгън“ се състои от астронавтите на НАСА Никол Ман (командир) и Джош Касада (пилот), както и от японския астронавт Коичи Уаката и руската космонавтка Анна Кикина.

Вчера НАСА и СпейсЕкс изпълниха успешно статично огнево изпитание на ракетата-носител „Фалкън 9“, по време на което тя бе напълнена с гориво, премина през цялостно обратно броене, което включваше запалване на двигателите.

Екипажът на „Крю Драгън“ също проведе цялостна репетиция.

Стискаме палци за успех!

https://cosmos.1.bg/space/2022/10/03/2022-nov-crew-dragon-launch-pad/

Редактирано от SAlexandrov
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Излетя американският пилотиран кораб Крю Драгън с четирима души, сред които руската космонавтка Анна Кикина!

2022-5-aug-crew-dragon-launches-1024x581 Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX

5 октомври 2022 г. 19:25 ч.

Светослав Александров. Днес е исторически ден за пилотираната космонавтика! За пръв път след 20-годишно прекъсване руски космонавт полетя в космоса на американски космически кораб и за пръв път изобщо в историята руски космонавт полетя в космоса на частен космически кораб! Това се случи днес, на 5-ти октомври, в 19:00 ч. българско време, когато беше изстреляна ракетата на СпейсЕкс „Фалкън 9“ с пилотирания космически кораб „Крю Драгън“.

Командирът на експедицията е астронавтката на НАСА Никол Ман – тя влезе в историята като първата жена-командир на частен космически кораб. Пилотът е Джош Касада. Както пилотът, така и командирът летят за пръв път до орбита. Към тях се присъедини астронавтът на Япония Коичи Уаката, който полетя за пети път в космоса, а също така и единствената жена от руския отряд на космонавтите – Анна Кикина.

Ето какво съобщава Роскосмос за мисията на Кикина:

  1. Анна Кикина е петата жена-космонавт на Русия, която излетя в космоса
  2. За последен път рускиня летя в космоса преди осем години – това бе Елена Серова, която се върна на Земята през 2015 г.
  3. За пръв път руски космонавт полетя на комерсиален космически кораб
  4. За пръв път от 20 години насам руски космонавт полетя на американски космически кораб. Последно преди днешния старт през декември 2002 г. американската совалка „Индевър“ върна на Земята космонавтите Валерий Корзун и Сергей Трещьов
  5. Анна Кикина е 22-рият руснак, летял на американски кораб
  6. Освен Кикина, Елена Кондакова е единствената друга жена-космонавт на Русия, летяла на борда на американски кораб – предишната бе Елена Кондакова, която през 1997 г. беше изстреляна със совалката Атлантис.

За нуждите на днешната мисия беше използвана ракета „Фалкън 9“ с чисто нова неупотребявана досега първа степен под сериен номер „B1071“. Девет минути след началото на полета степента извърши меко кацане върху плаващата платформа „Просто прочети инструкциите“, позиционирана в Атлантическия океан. Скоро тя ще бъде прибрана обратно в хангара и рециклирана за ново изстрелване.

Пилотираният космически кораб „Крю Драгън“ с четиричленния му екипаж ще пристигне на Международната космическа станция около 29 часа след началото на полета, ориентировъчно в 23:57 ч. българско време на 6-ти октомври.

За повече информация: НАСА

https://cosmos.1.bg/space/2022/10/05/crew-dragon-anna-kikina-launches/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ти си цяла енциклопедия на космонавтиката...

Цитирай

За пръв път след 20-годишно прекъсване руски космонавт полетя в космоса на американски космически кораб

Не знаех, че толкова време е минало, струваше ми се че е било по-скоро, а то било още по времената на совалката.
Как мислиш, грешка ли беше че пенсионираха совалката преди да имат заместител?

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки
Преди 36 минути, и аз да кажа said:

Как мислиш, грешка ли беше че пенсионираха совалката преди да имат заместител?

Не. Самата совалка беше грешка и не трябваше да бъде правена. 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Сергей Крикальов: днес Русия започна нов етап от сътрудничеството със САЩ в космоса!

sergey-krikalev-1024x576.jpg Сергей Крикальов по време на днешната пресконференция, излъчена по НАСА ТВ. Photo credit : NASA TV

5 октомври 2022 г. 21:15 ч.

Светослав Александров. Легендарният космонавт и директор на пилотираната космонавтика към Роскосмос Сергей Крикальов приветства днешното изстрелване на руската космонавтка Анна Кикина с американски кораб „Крю Драгън“ и обяви, че това е нова фаза от сътрудничеството между САЩ и Русия. Първата, припомни той, бе положена през 1975 г. по времето на мисията „Аполо-Союз“.

Крикальов бе един от участниците на днешната пресконференция в САЩ, излъчена по НАСА ТВ скоро след излитането на „Крю Драгън“.

Напомням на читателите, че Крикальов е не просто изключително опитен, но е същинска легенда. Това е космонавтът, който бе зарязан на орбиталната станция „Мир“ след разпадането на СССР през 1991 година и така изпълни 311-дневна мисия, два пъти по-дълга от първоначално планираното. По-късно през 2001 година Крикальов беше част от Първа дългосрочна експедиция до Международната космическа станция. Тази блестяща кариера е причина днес той да е директор на пилотираната космонавтика в Роскосмос.

На пресконференцията нямаше как Крикальов да не бъде попитан от журналисти за войната в Украйна и дали тя разсейва работещите в Роскосмос. „Ние се опитваме да останем фокусирани върху научните задачи и екипажът ще прави всичко, което се очаква от него в космоса“, отговори той.

Директорът на Роскосмос също така потвърди, че Русия ще остане да си партнира с Щатите на Международната космическа станция и няма да се оттегли. Докато е вярно, че следващият приоритет за Роскосмос е нова орбитална станция, това ще отнеме време, категоричен е той.

https://cosmos.1.bg/space/2022/10/05/krikalev-new-phase-cooperation/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Сергей Крикальов: Ръководството на Роскосмос се опитва да успокои създаденото от Рогозин напрежение

sergey-krikalev-1-1024x576.jpg Сергей Крикальов по време на днешната пресконференция. Photo credit : NASA

5 октомври 2022 г. 22:45 ч.

Светослав Александров. Директорът на пилотираната космическа програма към Роскосмос Сергей Крикальов призна след изстрелването на пилотирания космически кораб на САЩ „Крю Драгън“ с руската космонавтка Анна Кикина, че новото ръководство на руската космическа агенция се опитва да успокои напрежението, създадено по времето управлението на Дмитрий Рогозин.

Напомням на читателите, че по-рано през това лято Рогозин беше уволнен, а неговото място беше заето от бившия вицепремиер Юрий Борисов.

Сергей Крикальов, легендарен космонавт на СССР и Русия, днес заемащ важен ръководен пост в Роскосмос, участваше в следполетната конференция, излъчена на живо по НАСА ТВ. На пресконференцията журналистът Крисчън Дейвънпорт от Уошингтън поуст попита: „Дали новото лидерство на Роскосмос се опитва да успокои напрежението с НАСА по времето на предишния лидер Рогозин?“.

„Отговорът е да“, отвърна Крикальов.

https://cosmos.1.bg/space/2022/10/05/sergei-krikalev-rogozin/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Американският пилотиран космически кораб Крю Драгън се скачи с МКС!

2022-7-oct-crew-dragon-docks-iss.jpg На кадъра: руската космонавтка Анна Кикина бива посрещната на борда на МКС. Photo credit : NASA TV

7 октомври 2022 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Днес, на 7-ми октомври в 00:01 ч. българско време, пилотираният космически кораб на СпейсЕкс „Крю Драгън“ с петата му дългосрочна експедиция се скачи с Международната космическа станция. На борда на станцията пристигнаха астронавтите на НАСА Никол Ман и Джош Касада, японският астронавт Коичи Уаката и руската космонавтка Анна Кикина – тя е първият руснак, извозен в космоса с частен космически кораб.

От всички представители на петата дългосрочна експедиция, изстреляна от СпейсЕкс, единствено Коичи Уаката е ветеран с четири предходни мисии за гърба си. Всички останали са „зайци“, като за тях това е първото космическо пътешествие.

Сега на Международната космическа станция живеят временно 11 души, доставени общо с два американски кораба „Крю Драгън“ и с един руски „Союз“. Освен гореспоменатите имена, останалите космически жители са руските космонавти Сергей Прокопиев и Дмитрий Петелин, астронавтите на НАСА Чел Линдгрен, Робърт Хайнс, Джесика Уоткинс и Франциско (Франк) Рубио, както и европейската астронавтка Саманта Кристофорети.

Но МКС няма да е гъсто населена още дълго. Предишният кораб „Крю Драгън“ с четвъртата дългосрочна експедиция (Линдгрен, Хайнс, Уоткинс и Кристофорети) скоро ще се разкачи от МКС и ще се завърне на Земята. Очаква се това да се случи до седмица, но точната дата зависи от метеорологичните условия в близост до брега на Флорида. Екипите на НАСА наблюдават метеорологична обстановка много внимателно и когато тя е оптимална, ще бъде даден ход за разкачването.

За повече информация: НАСА

https://cosmos.1.bg/space/2022/10/07/7-oct-crew-dragon-docks-iss-2022/

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Пилотираният космически кораб Крю Драгън-Ендюрънс започна обратното пътешествие към Земята!

2023-crew-dragon-undocks-iss.jpg На снимката: “Крю Драгън – Ендюрънс” след разкачването му от МКС. Photo credit : NASA TV

11 март 2023 г. 10:50 ч.

Светослав Александров. Днес пилотираният космически кораб на СпейсЕкс “Крю Драгън – Ендюрънс” с четирима души на борда се разкачи от Международната космическа станция и започна своето обратно пътешествие към Земята. Завръщането е насрочено за ранната неделна утрин, на 12 март, в 04:02 ч. българско време.

На Земята ще се прибере екипаж, състоящ се от астронавтите на НАСА Никол Ман и Джош Касада, японския астронавт Коичи Уаката и руската космонавтка Анна Кикина. Напомням на читателите, че “Крю Драгън – Ендюрънс” бе първият частен космически кораб на САЩ, който извози до орбита представител на отряда на космонавтите на Русия.

Ман, Касада, Уаката и Кикина прекараха пет месеца в околоземна орбита.

Важен е фактът, че сега има застъпване на мисиите на СпейсЕкс – на МКС продължават да живеят и работят астронавтите на новоизстреляния кораб “Крю Драгън – Индевър” – Стийв Боуен и Уорън Хобърг (астронавти на НАСА), Султан Ал Неяди (астронавт на ОАЕ) и Андрей Федяев (космонавт на Русия). Корабът излетя на 2-ри март и се скачи към модула “Хармъни” на 3-ти март. Той ще се завърне на Земята след около половин година.

Следващата мисия на компанията на Илон Мъск по проекта МКС ще е товарна – корабът с провизии “Карго Драгън” е насрочен да бъде изстрелян на 15-ти март в 02:30 ч. българско време.

https://cosmos.1.bg/space/2023/03/11/crew-dragon-undocks-iss

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Пилотираният космически кораб Крю Драгън-Ендюрънс се завърна на Земята!

2023-crew-dragon-endurance-returns-earth Снимка от завръщането на “Крю Драгън – Ендюрънс”. Photo credit : NASA

12 март 2023 г. 09:00 ч.

Светослав Александров. Петата дългосрочна експедиция на СпейсЕкс и НАСА до МКС, състояща се от астронавтите на НАСА Джош Касада и Никол Ман, астронавта на Япония Коичи Уаката и космонавтката на Русия Анна Кикина, се завърна на Земята тази сутрин в 04:02 ч. посредством успешно приводняване на кораба “Крю Драгън – Ендюрънс” в района на Мексиканския залив.

Космическият кораб замалко щеше да се прибере с петима души на борда за пръв път в историята на нговата експлоатация, след като руският кораб “Союз МС-22” претърпя авария през декември. Заради аварията, свързана с изтичане на охладителна течност, НАСА обмисляше да прехвърли извозения от “Союз МС-22” астронавт Франко Рубио на “Крю Драгън – Ендюрънс”. Но през февруари Русия успешно изстреля и скачи към МКС в безпилотен режим “Союз МС-23” и засега Рубио, както и неговите руски колеги Сергей Прокопиев и Дмитрий Петелин, си имат превоз до дома.

С днешното завръщане на “Крю Драгън – Ендюрънс” се прибра Анна Кикина – първият космонавт на Русия, превозен до орбита посредством частен американски космически кораб. Така, парадоксално, но на фона на войната в Украйна партньорството между САЩ и Русия продължава на МКС – американските астронавти продължават да се возят на руските кораби “Союз”, а руските космонавти се возят на американските кораби “Крю Драгън”.

Горе в орбита остава да изпълнява мисията си корабът “Крю Драгън – Индевър”, който също превози руски космонавт – Андрей Федяев. Заедно с него на МКС живее астронавтът на ОАЕ Султан Ал Неяди, както и двама астронавти на НАСА – Стийв Боуен и Уорън Хобърг.

Следващата мисия на компанията на Илон Мъск по проекта МКС ще е товарна – корабът с провизии “Карго Драгън” е насрочен да бъде изстрелян на 15-ти март в 02:30 ч. българско време.

https://cosmos.1.bg/space/2023/03/12/crew-dragon-endurance-returns-earth/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...