Отиди на
Форум "Наука"

Руско-украинската война 2022-2023 година. (2)


Recommended Posts

  • Потребител
Преди 14 часа, scaner said:

Коментар от Александър Коваленко:

Загуби на руските окупатори за октомври 2023 г.

Руското командване заповядва на войските си да засилят настъпателната дейност през октомври, особено в района на Авдеевка, което доведе до рязко увеличаване на загубите на РОВ. През октомври бяха постигнати няколко много високи процента на унищожаване на руска техника, като не липсваха и рекорди.

Танкове.

Именно за танковете беше поставен рекордният показател за унищожаване - 521.

Такива цифри станаха възможни поради факта, че в силите на РОВ има непропорционално много танкове, тъй като едни и същи ББМ се възстановяват в приблизително същите обеми като ОБТ. Именно поради тази причина танковете, които сега все по-често изпълняват функции, които не са им присъщи, особено в настъпление, се унищожават по-често.

ББМ.

Не е рекорд, но е много, много висока цифрата от 843 броя загуби за ББМ. Загубите на Русия в категорията ББМ бяха толкова високи само в началото на пълномащабното нахлуване, през март, април и май.

Това драстично нарастване на загубите се дължи и на надценяването на възможностите на нейните войски, дори в контекста на настъпление на тесен фронт, както и на отсъствието на редица съпътстващи фактори, които подобряват настъпателните операции. Например липсата на пълноценен "огневи вал" в настъплението и отбраната.

Артилерия.

През октомври е постигнат вторият резултат по брой на унищожената артилерия на РОВ - 773 единици артилерия.

Тази цифра потвърждава факта на високата интензивност на артилерийските двубои и нивото на контрабатарейната война, в която РОВ губят качествено, но продължават да имат превъзходство в количествено отношение поради пълното и много бързо разконсервиране на съветските артилерийски резерви.

Автомобилен транспорт.

Не е рекордна цифра, но е много висока, третата за цялото време на пълномащабното нахлуване в Украйна - 741 превозни средства.

Автотранспортът продължава да бъде един от най-ярките показатели за представянето на СОУ по отношение на логистиката на противника. Трябва особено да се отбележи, че преобладаващата част от унищожените единици не са специализирани превозни средства. РОВ имат сериозни проблеми с пълното компенсиране на загубите в тази категория и успяват да преодолеят ситуацията за сметка на гражданския сектор.

Персонал.

И за да завършим прегледа на загубите на РОВ за октомври, не можем да не отбележим високия процент на ликвидиране на самите окупатори - 22 920.

Това е втората цифра за целия период на пълномащабното нахлуване в Украйна и се дължи не само на пренебрежителното отношение на руското командване към живота на войниците и острия недостиг на техника, който не позволява редовното окомплектоване на подразделенията за пълноценно изпълнение на бойните задачи. А наличното оборудване често е толкова остаряло по своите характеристики, че отдавна е морално непригодно за ефективно използване в настоящите условия.

Струва си да се отбележи, че този проблем оказва комплексно въздействие върху всички категории загуби, в резултат на което те ще бъдат предразположени към високи показатели в бъдеще.

Пак от Коваленко:

Наблюдение по операции ЦАХАЛ "Железные мечи" в секторе Газа. Главным поражающим средством у ХАМАС стали тандемные кумулятивные выстрелы к РПГ-7, так называемые "Аль Ясин", являющиеся местной копией ПГ-7ВР "Резюме". Нюанс в том, что выстрелы ПГ-7ВР "Резюме" известны как своей бронебойностью, так и дефективностью. Примерно из трёх выстрелов срабатывал один, а потому их редко использовали даже в нынешней войне в Украине, ибо пока сделаешь результативный выстрел, то дважды демаскируешь свою позицию. В свою очередь, применяемые "Аль Ясин" практически на всех видео срабатывают штатно. То есть, в секторе Газа, в кустарных условиях, смогли наладить производство исправно работающих копий ПГ-7ВР "Резюме", в то время как в самой россии, качество этих выстрелов как было стрёмное, так им и остаётся по сей день. Вот и всё, что нужно знать про заводское, серийное производство в россии. А вот для техники ЦАХАЛ "Аль Ясин" стали настоящим бичом, к противодействию которому они абсолютно оказались неготовыми. Не удивлюсь, если в скором времени ХАМАС начнёт поставлять "Аль Ясины" российской армии, испытывающей дефицит в противотанковых средствах.

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 5,4k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребител

Интересно интервю със Валерий Залужний за The Economist:

Ukraine’s top general on the breakthrough he needs to beat Russia

"Според учебниците на НАТО и математическите изчисления 4 месеца трябваше да са ни достатъчни, за да стигнем до Крим, да се бием в Крим, да се върнем от Крим и да влезем и излезем отново" - Залужний


Основното от интервюто на Главкома:
▪️ Достигнахме ниво на технологично развитие, което ни поставя в задънена улица. Тази война не може да бъде спечелена с оръжия от миналото поколение и с остарели методи;
▪️ За да излезе от задънената улица, Украйна се нуждае от огромен технологичен скок. Но е малко вероятно да се случи дълбок и красив пробив;
▪️ "Схващането, че можеш да спреш Русия, като обезкървиш войските ѝ, е моя грешка. Русия е загубила най-малко 150 000 убити мъже. Във всяка друга страна подобни загуби биха спрели войната".
▪️ За контраофанзивата: "Отначало си помислих, че нещо не е наред с нашите командири, затова смених някои от тях. След това си помислих, че може би нашите войници не са добри, затова прехвърлих войници в други бригади." Тези промени не доведоха до никакъв резултат;
▪️ За Авдеевка: "на екраните на мониторите ни в деня, в който бях там, видяхме 140 горящи руски автомобила, унищожени в рамките на четири часа".
▪️ Ние виждаме всичко, което прави врагът, а той вижда всичко, което правим ние. Трябва ни нещо ново;
▪️ оръжията, доставяни от Запада, са достатъчни, за да подкрепят Украйна във войната, но не са достатъчни, за да й позволят да спечели. "Те не са длъжни да ни дават нищо и ние сме благодарни за това, което имаме, но аз просто констатирам фактите."

▪️ като задържа доставките на ракетни системи с далечен обсег и танкове, Западът позволи на Русия да се прегрупира и да укрепи отбраната си;
▪️ важно е да не се допусне войната да премине в окопи, в противен случай тя ще се проточи с години;
▪️ "трябва да търсим решение, трябва да намерим " барут", да го овладеем бързо и да го използваме, за да победим възможно най-скоро. Защото рано или късно ще се окаже, че просто нямаме достатъчно хора, които да се бият".

  • Харесва ми! 7
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

MODERN POSITIONAL WARFARE AND HOW TO WIN IN IT
Valerii Zaluzhnyi Commander-in-Chief of the Armed Forces of Ukraine, Kyiv, Ukraine

Валерий Залужний за The Economist - пълна версия, цитирана дословно на руски от М.Наки в ролика

https://infographics.economist.com/2023/ExternalContent/ZALUZHNYI_FULL_VERSION.pdf

 

 

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Според „Милитари Уоч”, от 13 до 23 октомври руските войски са свалили 17 украински изтребителя МиГ-29, предава „Фокус”.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Шойгу и за по-големи цифри бълнуваше, но няма показано едно видео или барем снимка на чарколяк от тия маса свалени уж самолети.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 39 минути, Warlord said:

Шойгу и за по-големи цифри бълнуваше, но няма показано едно видео или барем снимка на чарколяк от тия маса свалени уж самолети.

Значи щом няма снимки, няма и никакви украински загуби. Логично. Загуби са възможни само за ситите, а джедаите са безсмъртни. 

Ако не си ходил в гората и не си видял на снимка как дърво е паднало, дали дървото е възможно да е паднало?

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 7 часа, makebulgar said:

Според „Милитари Уоч”, от 13 до 23 октомври руските войски са свалили 17 украински изтребителя МиГ-29, предава „Фокус”.

Ето статията на "Милитари Уоч” - което на руски се превежда като "Военное Обозрение".
Статията е от 1-ви ноември и като източник се посочват "множество оценки":
https://militarywatchmagazine.com/article/ten-days-air-battles-lose-mig29-left

Ето и оригиналната статия на "Военное Обозрение" от 22-ри Октомври, откъдето "Милитари Уоч”
явно е преписвал. Като източник в руския уебсайт се посочва руското министерство на отбраната:
https://topwar.ru/228626-tri-istrebitelja-mig-29-i-frontovoj-bombardirovschik-su-24-vsu-sbila-rossijskaja-pvo-za-sutki-minoborony.html

Много е странна тази цифра 17 Мига. Почти като Седемнайсет мига от пролетта ... само дето
украинските Мигове са свалени през есента, а не пролетта.

Иначе е ясно, че руското МО никога не лъже. Там който излъже си прави харакири. По устав.

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Още един цитат от статията на Залужний за The Economist:

  • Нека бъдем честни, това е феодална държава, в която най-евтиният ресурс е човешкият
    живот.
    А за нас … най-скъпото нещо, което имаме, са нашите хора.

Дефакто аз съм много доволен от това, което чета. В Украйна явно има хора от елита, които виждат
ситуацията реалистично.

Украйна няма да победи феодална "държава", която хвърля хиляди хора да мрат без проблем.
С това си имат работа украинците и трябва да действат адекватно.

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 24 минути, gmladenov said:

Иначе е ясно, че руското МО никога не лъже.

Ами тук, явно всичко което пишат руснаците се приема за абсолютна лъжа, все пак орки са, няма как да е по друг начин. И разбира се тъй като са орки, живеещи в пещери, нямат нито ума, нито техниката да свалят самолети.

 

Преди 15 минути, gmladenov said:

Украйна няма да победи феодална "държава", която хвърля хиляди хора да мрат без проблем.
С това си имат работа украинците и трябва да действат адекватно.

Голяма част от тези, които са хвърляни без проблем, са жители на земите за които се бият. Тоест, по скоро се хвърлат, а не са хвърляни. 

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
Преди 7 часа, makebulgar said:

Значи щом няма снимки, няма и никакви украински загуби. Логично. Загуби са възможни само за ситите, а джедаите са безсмъртни. 

Ако не си ходил в гората и не си видял на снимка как дърво е паднало, дали дървото е възможно да е паднало?

Всичко се доказва в този живот.Шойгу може да заяви и че 200 самолета са унинощили.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 минути, makebulgar said:

Ами тук, явно всичко което пишат руснаците се приема за абсолютна лъжа, все пак орки са, няма как да е по друг начин.

Ако питаш Путин, Русия се защитава от укронацисти и бори вероломния лош Запад ... на чужда/украинска територия.

Концепцията, че една държава се защитава от врагове на чужда територия е  абсолютно същата като концепцията,
че гадните кравари намерили своя нефт в Близкия Изток.

Разликата е единствено в това, че краварите са много гадни, докато орките са "асвабадители".
Ти що не вярваш на краварите, че се борят за демокрация в чужди страни?

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
Преди 12 минути, makebulgar said:

 

 

Голяма част от тези, които са хвърляни без проблем, са жители на земите за които се бият. Тоест, по скоро се хвърлат, а не са хвърляни. 

Пропаганда,обикновена пропаганда. Колкото намериха и руснаци в Киев,Харков,Херсон а и Украйна като цяло.

  • Харесва ми! 3
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, resavsky said:

Всичко се доказва в този живот.Шойгу може да заяви и че 200 самолета са унинощили.

Именно, че може да заяви каквото реши, се приема априори, че всичко което напишат е лъжа, а реално може самолетите наистина да са свалени. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, resavsky said:

Пропаганда,обикновена пропаганда. Колкото намериха и руснаци в Киев,Харков,Херсон а и Украйна като цяло.

Тоест според теб в Крим, Донецк, Одеса и на други места там няма руснаци и никога не е имало, така ли?!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, gmladenov said:

Разликата е единствено в това, че краварите са много гадни, докато орките са "асвабадители".

Гледай сега, шаблона, че всеки, който каже нещо относно руснаците, което е различно от обида, е русофил милеещ за освободителите е интересна психологична травма и имплант, от който едва ли скоро ще се излекуват доста от българите. Да виждаш нещата само в черно и бяло е чиста проба слепота. 

Реално е напълно възможно да искаш да се изринат всички социалистически и руски пропагандни паметници от България, и да искаш да се върне Камчия на държавата, но същевременно да анализираш ситуацията в Украйна обективно и да допускаш, че все пак в Украйна е имало дискриминации на етническа и езикова основа и че руснаците имат някакви исторически права над онези земи, в които също така живеят много руснаци и рускоезични.   

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Търканията между Украйна и САЩ се получават,защото управляващата Демократическа партия и Байдън искат войната да е продължителна,за да може да съсипе максимално Русия. Украинците обаче искат войната бързо да приключи...

  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
Преди 21 минути, makebulgar said:

Именно, че може да заяви каквото реши, се приема априори, че всичко което напишат е лъжа, а реално може самолетите наистина да са свалени. 

Като на приятел ми кажи ти вярваш ли че руснаците са унищожили 200 самолета за една седмица?

  • Харесва ми! 1
  • ХаХа 2
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
Преди 21 минути, makebulgar said:

Тоест според теб в Крим, Донецк, Одеса и на други места там няма руснаци и никога не е имало, така ли?!

Не знам дали е имало но в момента всичка /без Крим/ се самоопределят като украинци.И не желаят да бъдат освобождаване от пишман освободители.

  • Харесва ми! 4
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 9 часа, makebulgar said:

Значи щом няма снимки, няма и никакви украински загуби. Логично. Загуби са възможни само за ситите, а джедаите са безсмъртни. 

Ако не си ходил в гората и не си видял на снимка как дърво е паднало, дали дървото е възможно да е паднало?

Къде съм казвал, че украинците нямат загуби? Казах само че статията е рашистки фейк. Нищо ново под слънцето.

  • Харесва ми! 3
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 58 минути, resavsky said:

Като на приятел ми кажи ти вярваш ли че руснаците са унищожили 200 самолета за една седмица?

Желанието да се вярва най-силно вреди на обективното намиране и възприемане на фактите.

  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
Преди 13 минути, scaner said:

Желанието да се вярва най-силно вреди на обективното намиране и възприемане на фактите.

Руснаците трябваще да отговарят с нещо на пропагандния фронт след колосалните руски загуби в бронирани машини при Авдеевка.Няма проблем ще обявим  и 200 свалени украински самолета.Утре ще обявят и два потопени украински самолетоносача в Черно море.

  • Харесва ми! 2
  • Благодаря! 1
  • ХаХа 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 7 часа, makebulgar said:

Гледай сега, шаблона, че всеки, който каже нещо относно руснаците, което е различно от обида, е русофил милеещ за освободителите е интересна психологична травма и имплант, от който едва ли скоро ще се излекуват доста от българите. Да виждаш нещата само в черно и бяло е чиста проба слепота. 

Реално е напълно възможно да искаш да се изринат всички социалистически и руски пропагандни паметници от България, и да искаш да се върне Камчия на държавата, но същевременно да анализираш ситуацията в Украйна обективно и да допускаш, че все пак в Украйна е имало дискриминации на етническа и езикова основа и че руснаците имат някакви исторически права над онези земи, в които също така живеят много руснаци и рускоезични.   

Това е пример за смахната путинска психопатология, чиято цел е нещата в живота именно да са омазани, да не е ясно кое какво е, да не е ясно кой е архизлодеят. А истинската психология е нещо съвсем друго и според нея омазано - нито черно, нито бяло, гледа само примитивното съзнание. Любопитството към узнаване на истината за дадено нещо е интелектуално детерминирано и то води до различаване. В нашия случай интелектуалното съзерцание, което се позовава на информираност, ясно различава кое какво е, кое е черно и кое е бяло, какво означава „да“ и какво означава „не“.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 7 часа, resavsky said:

Като на приятел ми кажи ти вярваш ли че руснаците са унищожили 200 самолета за една седмица?

За 200 ти ще кажеш, а иначе хората говорят за 17, което не е невъзможно. 

Link to comment
Share on other sites

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...