Отиди на
Форум "Наука"

Маслиново дърво


Recommended Posts

  • Потребители

Маслината е вечнозелено дърво, което е известно в целия свят и е особено популярно в Средиземноморието. Тя е част от семейство Oleaceae и е важна част от икономиката на много страни в региона. Маслината е известна със своите плодове, които се използват за производство на зехтин и широко използвана и като храна.

Маслината е дърво с височина до 10-20 метра и има широки, сиво-зелени листа. Плодовете са малки, обикновено с дължина от 1 до 2.5 см, и са известни със своята горчива вкусова характеристика. Те се обработват, за да се премахне горчивината и да се приготвят за консумация или производство на зехтин.

Вида се отглежда във всички страни от Средиземноморието, както и в Австралия, Нова Зеландия, Северна и Южна Америка и Южна Африка. Той е типов вид за своя род, Olea. Дървото и плодът му дават името си на семейство растения Oleaceae, което включва и видове като сирен, жасмин, форсития и ясеново дърво.

Плодът на маслината, също наречен "маслина", е от голямо селскостопанско значение в Средиземноморския регион като източник на маслиново масло; той е един от основните съставки в кухнята на Близкия изток и Средиземноморието. Известни са хиляди сортове на маслиновото дърво. Сортовете маслини могат да се използват предимно за масло, за консумация или и за двете. Около 80% от всички събрани маслини се превръщат в масло, докато около 20% се използват като маси за маса.

Етимология Думата маслина произлиза от латинската ŏlīva 'маслинов плод; маслиново дърво', вероятно чрез етруските 𐌀𐌅𐌉𐌄𐌋𐌄 (eleiva) от архаичната протогръцка форма *ἐλαίϝα (*elaíwa) (класически гръцки ἐλαία elaía 'маслинов плод; маслиново дърво'. Думата масло оригинално означава 'маслиново масло', от ŏlĕum, ἔλαιον (élaion 'маслиново масло'). Думата за 'масло' на много други езици също в крайна сметка произлиза от името на това дърво и неговия плод.

Маслината е важна част от историята и културата на много народи. Тя е била символ на мир, мъдрост и победа в различни култури и религии. В древногръцката митология, например, маслината е била подарък от богинята Атина на гражданите на Атина.

Маслината е важна и за околната среда. Тя помага за предотвратяване на ерозията на почвата и е източник на храна за различни видове диви животни. Освен това, маслиновите гори са важен хабитат за много видове птици.

Маслината е известна със своите здравословни ползи. Маслиновото олио, например, е богато на мононенаситени мазнини и антиоксиданти, които могат да помогнат за подобряване на здравето на сърцето и да намалят риска от хронични заболявания.

 

Картата показва как маслиновите дървета се разпространяват в средиземноморския басейн:

MapshowshowolivetreesspreadthroughtheMediterraneanbasin..jpg.83aecd7ba331c2897dc3df655d62d7ac.jpg

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Маслиновите плодове са много горчиви докато са сурови. Маслините са естествено много горчиви поради вещество, наречено олеуропеин, което е най-разпространено в маслините по време на прибиране на реколтата. Олеуропеинът е антиоксидант и фенолно горчиво съединение, на което са богати листата, кожата, семената и плодовете на маслината. 

За да стане плодът по-годен за консумация, олеуропеинът се отстранява. По време на целия процес основната трансформация, която се използва, е химическата хидролиза на олеуропеина, която го превръща в еленолова киселина и хидрокситирозол. 

Според проучване на Le Houerou (1980), голямо разнообразие от животни е известно, че се хранят с маслинови фуражи. Те включват овце, говеда, кози, камили и дори коне. Овцете, по-специално, са известни с това, че предпочитат маслиновите листа пред други видове фураж, докато говедата и козите са склонни да предпочитат малките клони. В някои региони фермерите също режат клоните и ги използват като хранителна добавка за млечни крави.

Птиците са един от малкото животински видове, които могат да ядат маслини. Високото киселинно съдържание и горчивият вкус го правят неприятен за повечето животни, но птиците имат различно вкусово възприятие.

Дивите животни като мечки, миещи мечки и опосуми са известни с това, че имат вкус към плодовете, но е рядкост да ги видим да ядат маслини поради неприятния им вкус.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Между другото,по клоните на маслиновото дърво има шипове (като на розите),които затрудняват брането на маслини. Освен това има много скорпиони в маслиновите плантации и затова работодателите са се запасили с противоотрова от убождане от скорпион.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, deaf said:

Между другото,по клоните на маслиновото дърво има шипове (като на розите),които затрудняват брането на маслини. Освен това има много скорпиони в маслиновите плантации и затова работодателите са се запасили с противоотрова от убождане от скорпион.

Има ли някаква причина - нещо свързано с особеностите на самите маслинови дървета, - на което да се дължи големият брой на скорпионите там? 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 4 часа, makebulgar said:

Маслиновите плодове са много горчиви докато са сурови. Маслините са естествено много горчиви поради вещество, наречено олеуропеин, което е най-разпространено в маслините по време на прибиране на реколтата. Олеуропеинът е антиоксидант и фенолно горчиво съединение, на което са богати листата, кожата, семената и плодовете на маслината. 

Мммм, много обичам сурови маслини! Всички около мен казват, ужасни са, горчиви са. Всъщност има няколко отенъка в това горчиво, трудно е да се опише с познати думи.  Дори много слаба сладка жилка се усеща, както и кисела.

Преди 4 часа, makebulgar said:

Птиците са един от малкото животински видове, които могат да ядат маслини. Високото киселинно съдържание и горчивият вкус го правят неприятен за повечето животни, но птиците имат различно вкусово възприятие.

Птиците имат много по-малко вкусови рецептори, отколкото хората - от 30 до 100 пъти по-малко. Човек има около 9000 вкусови рецептора, докато при птиците варират според вида от 100 до 350. А и усещат вкусовете по различен начин, от хората. Например, повечето птици нямат рецептори за лютото, или не го усещат като люто а по друг начин. Моите папагали са ненаситни за люти чушки, изглежда миризмата ги привлича. Но забелязвам, че обичат горчивото, така че вероятно лютите чушки им се струват горчиви.  А горчивото за тях съответно е вкусно! :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 50 минути, Шпага said:

Има ли някаква причина - нещо свързано с особеностите на самите маслинови дървета, - на което да се дължи големият брой на скорпионите там? 

Маслиновите дървета растът на сухи почви и каманяк, без много трева около тях, а и сянката им е рехава и сигурно скорпионите се препичат на слънце по каманяка. 

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 20 минути, scaner said:

Мммм, много обичам сурови маслини! Всички около мен казват, ужасни са, горчиви са. Всъщност има няколко отенъка в това горчиво, трудно е да се опише с познати думи.  Дори много слаба сладка жилка се усеща, както и кисела.

Горчивите неща в растенията (алкалоиди, гликозиди) обикновено са токсини за отблъскване на растителноядните животни, насекоми, гъби и бактерии. Затова и имаме рецептори, за да ги избягваме. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 5 минути, makebulgar said:

Горчивите неща в растенията (алкалоиди, гликозиди) обикновено са токсини за отблъскване на растителноядните животни, насекоми, гъби и бактерии. Затова и имаме рецептори, за да ги избягваме. 

Те токсичните неща са си токсични, и не е задължително да имат горчив вкус. Горчивият вкус е главно за плашене и отблъскване на животните. В случая олеупропеинът не е отрова, а много полезна съставка. Понижава кръвното налягане, намалява рискът от сърдечносъдови проблеми, понижава лошият холестерол и триглицеридите, има изследвания че намалява рискът от развитие на туморни клетки, свързани с рак на гърдата и простатата. Елексир от всякъде :)

Всичко е в дозата. И червените мухоморки са полезни в малки количества и се ползват в медицината. Човек просто трябва да ги знае тези неща и да внимава.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 14 минути, scaner said:

Те токсичните неща са си токсични, и не е задължително да имат горчив вкус. Горчивият вкус е главно за плашене и отблъскване на животните. В случая олеупропеинът не е отрова, а много полезна съставка. Понижава кръвното налягане, намалява рискът от сърдечносъдови проблеми, понижава лошият холестерол и триглицеридите, има изследвания че намалява рискът от развитие на туморни клетки, свързани с рак на гърдата и простатата. Елексир от всякъде :)

Всичко е в дозата. И червените мухоморки са полезни в малки количества и се ползват в медицината. Човек просто трябва да ги знае тези неща и да внимава.

Можем и без да ги знаем тия неща. Просто като избягваме горчивите неща ще е сигурно, че няма да превишим дозата, защото винаги ще е нулева. :) 

А проблемите с кръвното, сърдечно-съдовите проблеми, лошият холестерол и триглицеридите, се решават по други начини, основно с диета, без много преяждане и угаждане. Туморите пък често са следствие от подобни горчиви растителни токсини като никотин, кофеин, хероин, кокаин и други, а също са следствие от горчивия етанол.  

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 минута, makebulgar said:

Можем и без да ги знаем тия неща. Просто като избягваме горчивите неща ще е сигурно, че няма да превишим дозата, защото винаги ще е нулева.

Избягването на горчивите неща не е изход. Например много от лекарствата са горчиви, и това че ти ги гълташ, прескачайки вкусовите рецептори не означава че не консумираш горчиви неща.

А когато същите тези лекарства ги опиташ на вкус, се отваря нова вселена. Знаеш ли, че в хининът освен горчивината има сериозна сладка жилка? И че ако обичаш лютивото, хининуът изобщо не е неприятен на вкус?

И в кръвното, и в сърдечно-съдовите болести има сериозна генетична съставка, която човек не може да избегне и която може да се отключи от външните условия, както показва епигенетиката. А хората не живеят под стъклен похлупак, така че само диети да ги спасяват. С възрастта рисковете нарастват, социалната комуникация поддържа нивата на стреса, и рано или късно някой фактор се отключва, или някакъв тумор се появява. И тогава досегашната диета започва да работи контрапродуктивно. Какво би и попречило да се добавят и малко сурови маслини? :) Затова е по-добре нещата да се знаят.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, scaner said:

Какво би и попречило да се добавят и малко сурови маслини? :)

Еми нищо не пречи. Просто са горчиви, а хората инстинктивно избягват горчивото. Затова и производителите, за да им се продава продукцията преработват и маслините и зехтина, и им махат горчивината. 

 

Преди 1 час, scaner said:

Например много от лекарствата са горчиви, и това че ти ги гълташ, прескачайки вкусовите рецептори не означава че не консумираш горчиви неща.

Лекарствата може и тях да не ги пиеш и няма да имаш проблем с горчивите и токсични неща. :) 

 

Преди 1 час, scaner said:

И в кръвното, и в сърдечно-съдовите болести има сериозна генетична съставка, която човек не може да избегне и която може да се отключи от външните условия, както показва епигенетиката. А хората не живеят под стъклен похлупак, така че само диети да ги спасяват. С възрастта рисковете нарастват, социалната комуникация поддържа нивата на стреса, и рано или късно някой фактор се отключва, или някакъв тумор се появява.

Тия неща с генетиката и стреса, които отключвали болестите и рака, са само успокоение и разрешение за хората, за да продължат да ядат здраво каквото им падне, да затлъстяват, да пият и да пушат, и да ядат горчиво и люто. :) Като ти кажат, че не се знае кое точно ще отключи рака и болестите след 20-30 години, и че може причината да е генетична, тоест независи от действията ти, ти се отваря преспективата да ядеш и пиеш всичко възможно.   

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 часа, Шпага said:

Има ли някаква причина - нещо свързано с особеностите на самите маслинови дървета, - на което да се дължи големият брой на скорпионите там? 

Колегата Маке е отговорил. Доколкото знам няма починали работници на плантациите от убождане от скорпион. За Гърция става дума.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 14 минути, makebulgar said:

Еми нищо не пречи. Просто са горчиви, а хората инстинктивно избягват горчивото. Затова и производителите, за да им се продава продукцията преработват и маслините и зехтина, и им махат горчивината. 

Ами махайки горчивината, те махат и полезното вещество за което става дума - олеуропеинът. Здравето не се постига само със сладки неща.

Преди 16 минути, makebulgar said:

Тия неща с генетиката и стреса, които отключвали болестите и рака, са само успокоение и разрешение за хората, за да продължат да ядат здраво каквото им падне, да затлъстяват, да пият и да пушат, и да ядат горчиво и люто. :) Като ти кажат, че не се знае кое точно ще отключи рака и болестите след 20-30 години, и че може причината да е генетична, тоест независи от действията ти, ти се отваря преспективата да ядеш и пиеш всичко възможно.   

Това е резултат на много сериозна наука. Медицината на този етап не може точно да ти даде прогнози - тя не е наука, но статистиките демонстрират какви са тенденциите. И да, не зависи само от действията ти - зависи и от действията на околните, както и от самата ти генетика.

Ето ти добър пример доколко действията определят дълголетието: Рита Леви-Монталчини, нобелов лауреат по биология за 1986 г., починала на 104 г. Трудно може да се намери снимка, на която тя да е без чаша вино :)

Rita-Levy-10.jpg

което тя обяснява по следния начин: "За подобряване на храносмилането пия бира, когато нямам апетит, пия бяло вино, когато имам ниско кръвно налягане, пия червено вино, когато имам високо кръвно налягане, пия коняк, когато ме боли гърлото, пия водка". Когато я попитали кога  пие вода, тя отговорила: "Досега не съм имала такова заболяване".

И друго нейно изказване: "Въпреки че навършвам 100 години, благодарение на опита си сега мисля много по-добре, отколкото когато бях на 20 години. На 20 години всички сме толкова глупави..."

Бих добавил - и се увличахме по всякакви диети :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 5 часа, scaner said:

Ами махайки горчивината, те махат и полезното вещество за което става дума - олеуропеинът.

Всъщност олеуропеинът не е напълно доказано, че има всичките описани полезни свойства. Ако съдим от статията [Oleuropein, unexpected benefits! https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5392257/], всъщност проучванията са все още начални и при това са основно върху мишки. За антибактериалните и ефектите върху кръвното нещата са изяснени, но за рака и останалите предимства има само частични изследвания върху мишки. Затова и хората все още умират от рак и болните от рак не се излекуват с горчиви маслини. 

 

Преди 5 часа, scaner said:

Ето ти добър пример доколко действията определят дълголетието: Рита Леви-Монталчини, нобелов лауреат по биология за 1986 г., починала на 104 г. Трудно може да се намери снимка, на която тя да е без чаша вино :) което тя обяснява по следния начин: "За подобряване на храносмилането пия бира, когато нямам апетит, пия бяло вино, когато имам ниско кръвно налягане, пия червено вино, когато имам високо кръвно налягане, пия коняк, когато ме боли гърлото, пия водка". Когато я попитали кога  пие вода, тя отговорила: "Досега не съм имала такова заболяване".

И друго нейно изказване: "Въпреки че навършвам 100 години, благодарение на опита си сега мисля много по-добре, отколкото когато бях на 20 години. На 20 години всички сме толкова глупави..."

Примера никак не е добър и е пълен с логически заблуди и грешки. :) Вече го коментирахме веднъж в темите за алкохола.

Първо, да се осланяш на думите й на 100 годишна възраст, само защото е авторитет по биология, е заблудата "позоваване на авторитета". Тя може да твърди, че дълголетието й е следствие от употребата на вино, но всички други учени са на мнение, а и има много проучвания, че горчивия етанол е токсин, че убива мозъчните клетки и т.н. Тя може да твърди, че на 100 годишна възраст мисълта й е била по-добра от тази на младини, но реално това едва ли е било така. Мисълта се определя не само от натрупаните знания, но се определя и от скоростта на реакция на мозъка. С възрастта натрупаните знания се увеличават, и затова всеки смята, че е по-умен от себеси на младини, но от друга страна скоростта на мисълта намалява, и затова диспечерите и други длъжности изискващи концентрация и скорост на мисълтта работят само докато са млади до 40-45 години. На писатели-алкохолици като Стивън Кинг късните творби са по-лоши от ранните, защото мозъка му се е смалил от пиенето.

Второ, заблуда е и това, че на повечето снимки е с чаша вино в ръка. Всъщност е с чаша само на снимките на преклонна възраст, а снимките й на младини са без чаши. От снимките и обаче се вижда това, че е била много слаба както на младини, така и като възрастна, тоест не е страдала много от болестите на метаболитния синдром, които са основните убийци. Това означава също, че и по-рядко е прибягвала до алкохола, за да се лекува. :) Ако се е лекувала веднъж седмично с чаша вино за високо кръвно и след седмица с още една чаша бира за храносмилане, то явно не е била голяма пиячка и дълголетието й не е следствие на пиенето.

Трето, жената е слаба и е доживяла до 100 години вероятно защото се е грижила за здравето си. Тя започва да се занимава с медицина защото нейн близък умира от рак, а това означава, че се е интересувала от здравето си. За да е толкова слаба със сигурност е спазвала хранителен режим. Като еврейка живееща в Италия тя първо е била на диета според кашер канона, а след това като цяло се е хранила и с италианската средиземноморска диета, в която се набляга на зеленчуците и плодовете. 

И четвърто, тъй като знаем, че етанола е токсин и вреди, то можем да предположим, че ако не беше пила седмично по чаша алкохол с лечебни цели, вероятно щеше да доживее до повече от 104 години. Тоест, алкохола вероятно не е причината да доживее до 104 годишна възраст, а е по-скоро причината да не доживее до 120 годишна възраст. :)

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 33 минути, makebulgar said:

Първо, да се осланяш на думите й на 100 годишна възраст, само защото е авторитет по биология, е заблудата "позоваване на авторитета". Тя може да твърди, че дълголетието й е следствие от употребата на вино, но всички други учени са на мнение, а и има много проучвания, че горчивия етанол е токсин, че убива мозъчните клетки и т.н. Тя може да твърди, че на 100 годишна възраст мисълта й е била по-добра от тази на младини, но реално това едва ли е било така. Мисълта се определя не само от натрупаните знания, но се определя и от скоростта на реакция на мозъка. С възрастта натрупаните знания се увеличават, и затова всеки смята, че е по-умен от себеси на младини, но от друга страна скоростта на мисълта намалява, и затова диспечерите и други длъжности изискващи концентрация и скорост на мисълтта работят само докато са млади до 40-45 години. На писатели-алкохолици като Стивън Кинг късните творби са по-лоши от ранните, защото мозъка му се е смалил от пиенето.

Усещаш ли си сега заблудата в основата на тези разсъждения? Не? Заблудата е, че разчиташ нба някакви свои предразсъдъци. "Тя може да твърди..." не е факт, който познаваш, и това е видно от съпоставянето с реалността.

Не, тук разчитаме на обективната реалност, не на нечии собствени оценки. А обективната реалност е, че тя почти до смъртта си се занимава с научна дейност и публикува статии в уважавани списания, които не само се публикуват та, но и многократно се цитират. Което свидетелства за ясна мисъл на тези години. Ей на, боцнах случайно:

- Viktor Hamburger and Rita Levi-Montalcini: The Path to the Discovery of Nerve Growth Factor, 2001 (била е на 92 години) ТУК

- Experimental and clinical evidence of neuroprotection by nerve growth factor eye drops: Implications for glaucoma , 2009 (била е на 100 години) ТУК

- Nerve growth factor is an autocrine factor essential for the survival of macrophages infected with HIV, 1999 (била е на 90 години), ТУК

Десетки са тези статии след 90-тата и година.

Маке, този начин на разсъждения силно контрастира с претенциите да се търсят логически грешки...

Преди 46 минути, makebulgar said:

Второ, заблуда е и това, че на повечето снимки е с чаша вино в ръка. Всъщност е с чаша само на снимките на преклонна възраст, а снимките й на младини са без чаши. От снимките и обаче се вижда това, че е била много слаба както на младини, така и като възрастна, тоест не е страдала много от болестите на метаболитния синдром, които са основните убийци. Това означава също, че и по-рядко е прибягвала до алкохола, за да се лекува. :)Ако се е лекувала веднъж седмично с чаша вино за високо кръвно и след седмица с още една чаша бира за храносмилане, то явно не е била голяма пиячка и дълголетието й не е следствие на пиенето.

Отново предубеденост някаква изказваш.

А всеки ли страда от метаболитен синдром? Къде пропускаш генетичната предразположеност? И отново изказваш предположенията си като аргументи. "Ако..." не работи така, то не предлага факти, а само предположения. А в този случай предположенията нямат реална основа. Всъщност чрез тях се опитваш да се оправдаеш, че твоята позиция трябва да е вярна. Ама що за оправдание е с "ако..."?

Преди 50 минути, makebulgar said:

Трето, жената е слаба и е доживяла до 100 години вероятно защото се е грижила за здравето си. Тя започва да се занимава с медицина защото нейн близък умира от рак, а това означава, че се е интересувала от здравето си. За да е толкова слаба със сигурност е спазвала хранителен режим. Като еврейка живееща в Италия тя първо е била на диета според кашер канона, а след това като цяло се е хранила и с италианската средиземноморска диета, в която се набляга на зеленчуците и плодовете. 

Отново предположения. Сега пък "вероятно", "със сигурност"... Предположения, предположения, и следствия от предположения.

Преди 51 минути, makebulgar said:

И четвърто, тъй като знаем, че етанола е токсин и вреди, то можем да предположим, че ако не беше пила седмично по чаша алкохол с лечебни цели, вероятно щеше да доживее до повече от 104 години. Тоест, алкохола вероятно не е причината да доживее до 104 годишна възраст, а е по-скоро причината да не доживее до 120 годишна възраст. :)

А това направо изтрепа рибата. :)

Маке, къде останаха научните аргументи? Защо ги заместваш с някакви фантазии, че и не една, а цели четири?

Причината за този проблем е елементарна логическа грешка - презумпцията, че алкохолът е само токсин и нищо друго. Тоест едностранно филтриране на прочетеният материал, предразсъдък в подбора на материала за получаване на знания. А това хич не е добре.


Ще се отклоня силно от темата. Ето няколко примера за изследвания по темата кога и за какво може да е полезен алкохолът, с конкретни примерни статии:

1) Сърдечно-съдово здраве: Няколко проучвания съобщават за връзка между умерената консумация на алкохол и намаления риск от сърдечносъдови заболявания. Някои изследвания сочат, че умерената консумация на алкохол, особено на червено вино, може да има положително въздействие върху здравето на сърцето поради наличието на някои съединения като ресвератрол и полифеноли. Все пак е важно да се отбележи, че Американската асоциация за сърдечни заболявания не препоръчва започване на пиене или увеличаване на консумацията на алкохол за ползи за здравето на сърцето, тъй като други фактори на начина на живот, като здравословна диета и редовни физически упражнения, имат по-ясни ползи.

-- статия:  "Alcohol and cardiovascular health: the dose makes the poison...or the remedy." Journal of the American College of Cardiology, 2017.

2) Диабет тип 2: Някои проучвания са установили връзка между умерената консумация на алкохол и по-ниския риск от развитие на диабет тип 2. Предполага се, че алкохолът може да подобри инсулиновата чувствителност или да има други метаболитни ефекти. Въпреки това прекомерната консумация на алкохол може да увеличи риска от диабет и други здравословни проблеми, така че умереността е от решаващо значение.

-- статия:  "Alcohol consumption and risk of type 2 diabetes: a systematic review and dose-response meta-analysis of more than 1.9 million individuals from 38 observational studies." Diabetes Care, 2015.

3) Когнитивна функция: Някои проучвания показват потенциална връзка между умерената консумация на алкохол и намаления риск от влошаване на когнитивните функции и деменция. Важно е обаче да се отбележи, че прекомерната консумация на алкохол е свързана с повишен риск от когнитивни нарушения и други негативни ефекти върху мозъка.

-- статия: "Alcohol consumption and cognitive impairment: longitudinal study in the general population with repeated cognitive assessments: the Doetinchem Cohort Study." Alcoholism: Clinical and Experimental Research, 2014.


Разбира се, тези изследвания си имат недостатъци, те не могат да установят причинно-следствена връзка. Освен това най-важното - индивидуалните реакции към алкохола могат да варират в зависимост от генетиката, общото здравословно състояние и други фактори. Неотчитането на генетиката обяснява мътните обяснения - еди кой си фактор водел до ЕН-процента опасност/подобрение от еди какво си. Ако генетиката е известна, интерпретацията на подобни статистики може да се промени коренно.

И помни - всяко нещо е отрова за организма, дори храната и марулата, всичко зависи от дозата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 30 минути, scaner said:

А обективната реалност е, че тя почти до смъртта си се занимава с научна дейност и публикува статии в уважавани списания, които не само се публикуват та, но и многократно се цитират. Което свидетелства за ясна мисъл на тези години. Ей на, боцнах случайно:

- Viktor Hamburger and Rita Levi-Montalcini: The Path to the Discovery of Nerve Growth Factor, 2001 (била е на 92 години) ТУК

- Experimental and clinical evidence of neuroprotection by nerve growth factor eye drops: Implications for glaucoma , 2009 (била е на 100 години) ТУК

- Nerve growth factor is an autocrine factor essential for the survival of macrophages infected with HIV, 1999 (била е на 90 години), ТУК

 

Първия материал не е на Леви, а е W. Cowan и е нещо като описание на откритията на Някакъв си Хамбургер и на Леви. 

Другите два материала не са само на Леви, а са от колективи, в който тя не е на първо място. 

 

Тъй че едва ли на 100 години е публикувала сама нещо. Едва ли й е било по силите през последните 30 години да пише дисертации и монографии. А да напише 2 страници в сборна статия не е голям критерий за интензивна научна активност. 

 

Преди 30 минути, scaner said:

Маке, къде останаха научните аргументи? Защо ги заместваш с някакви фантазии, че и не една, а цели четири?

Еми няма как с научни изследвания да ти докажа дали жената е можела да доживее до 120 години ако не е пиела алкохол, тъй като тя е пиела алкохол. Затова и само предполагам на база данните. 

 

Преди 30 минути, scaner said:

И помни - всяко нещо е отрова за организма, дори храната и марулата, всичко зависи от дозата.

Дозата при алкохола дори в една бира на ден вече е висока. Или поне така показват изследванията на намаляването на сивото мозъчно вещество при консумация на алкохол. 

 

Дозите при останалите горчиви вещества, като примерно олиеуропеина, също са важни, като при еволюцията растенията са достигнали до концентрации, които да са достатъчно вредни и отблъскващи, така че растителноядните да не ядат растенията. 

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 8 минути, makebulgar said:

Първия материал не е на Леви, а е W. Cowan и е нещо като описание на откритията на Някакъв си Хамбургер и на Леви. 

Другите два материала не са само на Леви, а са от колективи, в който тя не е на първо място. 

И какво от това? След като тя е съавтор, значи има достатъчен принос към работата.

 

Преди 9 минути, makebulgar said:

Тъй че едва ли на 100 години е публикувала сама нещо. Едва ли й е било по силите през последните 30 години да пише дисертации и монографии. А да напише 2 страници в сборна статия не е голям критерий за интензивна научна активност. 

Изрично споменах, че боцнах случайно няколко статии. Ето, можеш да се потрудиш за повече: ЦЪК

Преди 14 минути, makebulgar said:

Еми няма как с научни изследвания да ти докажа дали жената е можела да доживее до 120 години ако не е пиела алкохол, тъй като тя е пиела алкохол. Затова и само предполагам на база данните. 

Ами тогава ще си мълчиш. Не са ни нужни празни фантазии.

Преди 15 минути, makebulgar said:

Дозата при алкохола дори в една бира на ден вече е висока. Или поне така показват изследванията на намаляването на сивото мозъчно вещество при консумация на алкохол. 

 

Дозите при останалите горчиви вещества, като примерно олиеуропеина, също са важни, като при еволюцията растенията са достигнали до концентрации, които да са достатъчно вредни и отблъскващи, така че растителноядните да не ядат растенията. 

Отново продължаваш на собствени интерпретации... Особено връзката горчиво с отровно трепа рибата :) Ех Маке...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 19 минути, scaner said:

Ами тогава ще си мълчиш. Не са ни нужни празни фантазии.

Значи не искаш моите научни предположения и научни анализи, обаче ти харесва да цитираш голите, но авторитетни твърдения на разни стогодишни баби, които твърдения останалата наука е опровергала.  Странна логика или по скоро липса на логика. Ако бирата, виното и спирта лекуваха кръвно, сърце и стомах, щяха и докторите да ги предписват като лечение, а те ги забраняват. 

Ако полезните свойства на олеуропеина от маслините и зехтина са причината средиземноморската диета да води до дълголетие и до столетие, защо да приемаме, че при пиене на алкохол с тази диета то и алкохола е причина за това дълголетие, без да имаме научни доказателства за това?! 

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 23 минути, makebulgar said:

Значи не искаш моите научни предположения и научни анализи, обаче ти харесва да цитираш голите, но авторитетни твърдения на разни стогодишни баби, които твърдения останалата наука е опровергала.  Странна логика или по скоро липса на логика. Ако бирата, виното и спирта лекуваха кръвно, сърце и стомах, щяха и докторите да ги предписват като лечение, а те ги забраняват. 

Ако полезните свойства на олеуропеина от маслините и зехтина са причината средиземноморската диета да води до дълголетие и до столетие, защо да приемаме, че при пиене на алкохол с тази диета то и алкохола е причина за това дълголетие, без да имаме научни доказателства за това?! 

На баба ми бог да я прости лекаря изрично препоръча да пие по глътка ракия (10-15 грама) обед и вечер преди вечеря за да се засили нейния апетит и за по добро храносмилане. На дядо ми, който гони 100 също, като той самия всеки ден откакто се помня пие по чаша или две вино с вечерятя или 2 чаши бира. Ще спомена само че не се е напивал в живота си. 

Аз когато спрях с алергията и почнах да се храня нормално неофициално лекар ми препоръча да дръпвам по 1 път марихуана (не го направих) за засилване на апетита и по бързо възстановяване на килограмите. 

А теб спорохме и за "токсините", когато ти се изказа като върховен авторитет че и в минимални количества те са само вредни и нвма ползи от тях. Ако помниш ти показах доста статии в които точно ползите за хора и животни се споменаваха. Но ксто гледам пак завъртя плочата отново. 

П. С. А лютото с какво по дяволите е вредно, ако не се прекалява с него?  По твоята логика трябва да изхвърлим всички видове лук, праз и чесън, разни люти треви и билки, подправки само защото го усещаме като люти или горчиви при ядене. 

Редактирано от Димитър Йорданов
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 49 минути, Димитър Йорданов said:

На баба ми бог да я прости лекаря изрично препоръча да пие по глътка ракия (10-15 грама) обед и вечер преди вечеря за да се засили нейния апетит и за по добро храносмилане. На дядо ми, който гони 100 също, като той самия всеки ден откакто се помня пие по чаша или две вино с вечерятя или 2 чаши бира. Ще спомена само че не се е напивал в живота си. 

Пак грешни примери използвани като грешни аргументи. На възрастни хора, на които не им остава много живот, докторите свободно предписват какви ли не неща. И ако нещо им се случи едва ли ще пишат в смъртния акт, че са умрели от рецептата на лекаря, а ще пишат естествена смърт заради възрастта. 

Докторите не предписват алкохол за по-добър апетит на всеки, а само на хора, които питат дали могат да пият алкохол. Как да забранят на някакъв старец на 90 години нещо което пие или яде, при положение, че знаят, че така или иначе не му остава много?!

На трезвеници едва ли обаче ще предпишат алкохол. Не предписват и на деца по малка ракия за храносмилане, по две бири срещу запек или греяно вино срещу настинка. Защо ли не предписват? Просто няма как да стане това. 

И в крайна сметка алкохола повишава апетита основно защото е вреден токсин. Каквото и друго токсично горчиво нещо да изпиеш или изядеш ще ти повиши апетита. Организма просто започва да приема повече храна и повече вода, за да неутрализира токсините. За това са нужни ресурси. 

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 45 минути, makebulgar said:

Значи не искаш моите научни предположения и научни анализи, обаче ти харесва да цитираш голите, но авторитетни твърдения на разни стогодишни баби, които твърдения останалата наука е опровергала. 

Стогодишната баба публикува научни разработки на 100-годишна възраст. Кои нейни твърдения науката е опровергала? Тук лъжеш определено.  Просто говориш по инерция, което  показва странна закономерност в твоите "научни" (в скоба) аргументи. Маке, престани да фантазираш. Бабата никъде не е казала, че алкохолът е полезен, не и като научен аргумент. Защо се бориш със стената? Изобщо, за какво се бориш? За изкривеното твърдение, че алкпохолът е само токсин? Което се мултиплицира от една от докторските мафии?

А за твоите "научни твърдения" ти дадох други научни статии, които не са съгласни с тях. Сега ще проумееш ли, че истината не е в крайностите? И че едностранният поглед към науката, колкото и да е съблазнителен за егото, е ненаучен?

Преди 50 минути, makebulgar said:

Ако полезните свойства на олеуропеина от маслините и зехтина са причината средиземноморската диета да води до дълголетие и до столетие, защо да приемаме, че при пиене на алкохол с тази диета то и алкохола е причина за това дълголетие, без да имаме научни доказателства за това?! 

Не подхождай с "ако", ако няма на какво сигурно да стъпиш - защото следствието ще се основава на равностойно нему предположение, а това чупи логиката, колкото и наукоподобно да изглежда като формулировка. "Ако приемем че сиренето не е толкова солено, защо да не приемем, че извънземните са кацали в миналото на земята" има същият смисъл както и твоето твърдение. Нямаш право едно заключение да пренасяш по аналогия върху друго несвързано твърдение. Това е логическа грешка от онези, дето си нямат специално име :)

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, Димитър Йорданов said:

П. С. А лютото с какво по дяволите е вредно, ако не се прекалява с него?  По твоята логика трябва да изхвърлим всички видове лук, праз и чесън, разни люти треви и билки, подправки само защото го усещаме като люти или горчиви при ядене. 

Ами според сектантските виждания, всички вкусове извън марулата са вредни. :) 

Лютото е велико достояние на природата, и дава много ползи. Ето някои:

-- Теглото: установено е, че капсаицинът има потенциални ползи за регулиране на теглото. Той засилва метаболизма и окисляването на мазнините, което води до умерено увеличаване на изгарянето на калории. Само по себе си обаче ефектът му не е достатъчно значителен за загуба на тегло и трябва да се комбинира със физически упражнения.

-- Осигурява здраве на храносмилателната система: В някои случаи капсаицинът се използва за облекчаване на симптомите на храносмилателни разстройства като лошо храносмилане, подуване на корема и стомашни язви. Той стимулира освобождаването на определени вещества, които подпомагат храносмилането и намаляват възпалението в стомашно-чревния тракт.

Бедните индийци в цялата мърсотия в която живеят, оцеляват и с консумацията на много люто.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 10 минути, scaner said:

Бабата никъде не е казала, че алкохолът е полезен, не и като научен аргумент. Защо се бориш със стената? Изобщо, за какво се бориш?

Бабата не била казала нищо, но ти я цитираш и използваш думите й, за да аргументираш желанието си алкохола да не е токсичен и да ти удължава живота. Подобна липса на мисъл и логика, и наличието на куп логически заблуди и манипулации в подобни аргументации заслужават да бъдат борени. :) Защото е твърде лесно. 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Just now, makebulgar said:

Бабата не била казала нищо, но ти я цитираш и използваш думите й, за да аргументираш желанието си алкохола да не е токсичен и да ти удължава живота.

Аз я цитирам като нагледен пример, който опровергава мантрата, че "горчивия етанол е токсин". То и витамин В е токсин, какво правим тогава? :)И той е горчив, опитай да сдъвчеш някое хапче от добавка.

Ако ти подскажа, че етанолът има смесен, сладко-горчив вкус (горчивото преобладава при високи концентрации, сладкото се усеща при ниски), ще престане ли да е отровен? :)  Допълнително към вкуса му се добавят усещане за затопляне и парене в устата, дължащи се на дразнещото му действие втрху нервните окончания в устата и гърлото.

Тези прости връзки - алкохола е само токсин, горчивото е отровно и подобни, дават някакво успокоение и привидност на знание, но не са верни.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, makebulgar said:

Пак грешни примери използвани като грешни аргументи. На възрастни хора, на които не им остава много живот, докторите свободно предписват какви ли не неща. И ако нещо им се случи едва ли ще пишат в смъртния акт, че са умрели от рецептата на лекаря, а ще пишат естествена смърт заради възрастта. 

Докторите не предписват алкохол за по-добър апетит на всеки, а само на хора, които питат дали могат да пият алкохол. Как да забранят на някакъв старец на 90 години нещо което пие или яде, при положение, че знаят, че така или иначе не му остава много?!

На трезвеници едва ли обаче ще предпишат алкохол. Не предписват и на деца по малка ракия за храносмилане, по две бири срещу запек или греяно вино срещу настинка. Защо ли не предписват? Просто няма как да стане това. 

И в крайна сметка алкохола повишава апетита основно защото е вреден токсин. Каквото и друго токсично горчиво нещо да изпиеш или изядеш ще ти повиши апетита. Организма просто започва да приема повече храна и повече вода, за да неутрализира токсините. За това са нужни ресурси. 

Човек това беше преди 35 години като бях още в детската градина. Така че не ми пиши ей така.

И не тя не е питала тя дори не обичаше алкохола но това предписаха за да е по-спокоен стомаха ѝ и да има по добър апетит. Тогава още дори не беше пенсионерка, 35 години по късно продължаваше така обед и вечер по 10-15 грама и си беше ок. 

На теб да ти кажат че слънцето е изгряло и навън е топъл летен ден ти ще се напъхаш в някой тъмен фризер и ще питаш "де е това топлото и слънчевото". 🙂

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...