Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано
Преди 29 минути, Warlord said:

Вчера е имало мащабен налет на украински дронове по цели в Москва, всички летища са били затворени, пътнически самолет Ан-124 е трябвало да прелети опасно ниско над блоковете за да избегне дронове.

Колко ли руснака се насараха мислейки, че е украински мегадрон.....😂🤣😅

• Харесва ми! 2
  • Мнения 4,4k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Администратор
Публикувано

🔴🇷🇺🇺🇦Украйна провежда две мащабни атаки срещу руската военноморска база в Новоросийск. Отбелязани са множество удари, като офисът на Каспийския тръбопроводен консорциум е евакуиран след пряк удар.

https://t.me/drmjournal/14019

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикувано

2025. szept. 24.
🔵 Можете да ни подкрепите, като станете член на YouTube канала:   yt_favicon_ringo2.png / @reportajotukraina   🔵 Можете да ни подкрепите с дарение през бутона "Thanks" под видеото 🔞 Последвайте ни в Телеграм за нецензурирани бойни кадри: https://t.me/RFUenglish В това видео ще разгледаме актуалните военни новини и най-интересните събития от фронтовете в Украйна през ден 1309 от руската инвазия. Днес идват интересни новини от направлението на Покровск. Тук украинските сили натиснаха в сектора на Добропиля, разсякоха руските линии и затвориха капана зад вече изолираните групировки. Със стотици украински дронове в небето се оформи трети чувал с руски войски, по-голям от предишните два взети заедно и времето изтича за тези, останали в него. Украинските войски започнаха настъпление на юг, отблъсквайки руснаците и превземайки ключови позиции около и в Панкивка. Това придвижване стана възможно благодарение на денонощната работа на украинските дрон оператори, които следяха и унищожаваха всяко движение на врага. В резултат пехотата успя да напредне, а Първи Азовски корпус потвърди, че са прочистили Панкивка напълно. Русия се опита да контраатакува, хвърляйки четири пехотни подразделения и един морски полк, но украинската тактика да удря подкрепленията още в движение, осуетява всеки такъв опит. Бойни кадри показват колко успешни са ударите на украинските дронове, от десет руски войници оцелява само един, който успява да се предаде, докато останалите девет са унищожени още по подходите. Други кадри показват как руска мотоциклетна група за нападение е засечена и унищожена още преди да стигне фронтовата линия и да окаже помощ. В друг случай снабдителен микробус е ударен директно и се превръща в огнено кълбо заедно с боеприпасите, оръжията и провизиите, които превозва. Тези тактики, съчетани с навика на Русия да отказва на обкръжени войници правото на оттегляне, доведоха до формирането на трети чувал, най-голямото обкръжение досега, оставено без снабдяване и без изход. Така примката около руските позиции се затяга още повече. И макар украинското настъпление вече да е разсякло бойното поле на отделни чували, последните събития между Разине и Бойковка влошават ситуацията за руското командване. Тази ивица земя се превърна в смъртоносна сива зона, всеки руски войник, опитал се да премине, бива веднага засичан и поразяван от дронове. Украинските оператори доминират района, пречат на снабдителни конвои или подкрепления да проникнат и дори блокират опитите на отделни войници да избягат. Полковник Валентин Манко, ръководител на Командването на щурмовите войски на Украйна, потвърди, че руски сили край Добропиля са откъснати вече три седмици и че сега има три отделни чувала под украински огневи контрол. С дронове, които непрестанно кръжат, и артилерия, покриваща всички подходи, тези руски формирования са обречени на същата съдба като онези в най-първия северен чувал, който вече бе прочистен. На този фон президентът Володимир Зеленски направи символично посещение на фронта. Видео от оста Покровск Добропиля показа как се среща с войници, участващи в контранастъплението, връчва държавни отличия и получава доклади от командващия генерал Олександър Сирски. Зеленски използва случая, за да подчертае мащаба на украинския напредък в най-новата контраофанзива, при която въпреки ожесточените боеве украинските войски нанесоха тежки загуби на врага. Той потвърди, че са освободени напълно сто и шестдесет квадратни километра, още сто седемдесет и един са прочистени, но все още не са консолидирани, включително седем освободени и девет прочистени селища. В битката за Добропилския издатък над сто руснаци са пленени, хиляда триста двадесет и два са убити и други хиляда сто тридесет и четири са ранени. Представените числа съответстват на доказателствата, като геолокирани кадри потвърждават стабилния украински напредък, тежките противникови загуби и критичното положение за руските въоръжени сили.
  • Харесва ми! 2
  • Глобален Модератор
Публикувано (edited)

Вчера е имало масирани ракетни атаки по Кримския п-в и Краснодарския край с ракети Нептун и Фламинго, както и с морски дронове по пристанищата. На това видео е хванат един приближаващ пристанището на Туапсе, откриват стрелба по него, но не успяват да го улучат и той се врязва в доковете с експлозия, сирените започват да вият. Целта изглежда, освен рафинериите, е да удрят и пристанищата откъдето руснаците изнасят суровия петрол, та да не могат да спечелят нищо и от него.

Редактирано от Warlord
  • Харесва ми! 3
  • Администратор
Публикувано

Военновъздушните сили (ВВС) на Украйна съобщиха, че са свалили руски изтребител-бомбардировач Су-34 в Запорожко направление около 04:00 ч. тази нощ, докато самолетът е извършвал нападение над град Запорожие с управляеми авиобомби.

Известният руски Телеграм канал Fighterbomber, който е обвързан с руските ВВС, потвърди информацията няколко часа по-късно.

Екипажът от двама пилоти най-вероятно е загинал.

https://t.me/drmjournal/14038

• Харесва ми! 2
  • Администратор
Публикувано

Нов удар на украински безпилотни самолети е докладван по позиции в окупирания Крим. Според наличната информация са поразени два самолета Ан-26, както и радиолокационни станции.

https://t.me/drmjournal/14040

• Харесва ми! 2
  • Администратор
Публикувано

🔴🇵🇱 По данни на изданието Euractiv, Полша се готви да измени закона си за разполагане на военни части в чужбина, за да позволи на своите сили да свалят над Украйна дронове и ракети, изстреляни от Русия, без предварително одобрение от НАТО или Европейския съюз.

https://t.me/drmjournal/14042

• Харесва ми! 3
  • Потребител
Публикувано
2025. szept. 25.
🔵 Можете да ни подкрепите, като станете член на YouTube канала:   yt_favicon_ringo2.png / @reportajotukraina   🔵 Можете да ни подкрепите с дарение през бутона "Thanks" под видеото 🔞 Последвайте ни в Телеграм за нецензурирани бойни кадри: https://t.me/RFUenglish В това видео ще разгледаме актуалните военни новини и най-интересните събития от фронтовете в Украйна през ден 1310 от руската инвазия. Днес важните новини идват от направлението на Лиман. Тук, докато руските сили се приближават към града и заплашват да пробият украинските линии, решаваща доставка на латвийски бронирани машини пристигна, за да подсили защитниците. С този навременен тласък елитни украински бригади вече са готови да контраатакуват и да притъпят руското настъпление, преди то да достигне целта си. На южния фланг руснаците успяха да поставят под контрол голяма част от Серебрянската гора и дори да достигнат покрайнините на Ямпил. Русия се ангажира сериозно в гората, насищайки района с дронове с оптични влакна, насочени към украинските линии за снабдяване, което се вижда от паяжината от влакна в многобройни геолокирани видеа и снимки. Украинските защитници, след години на изтощителна отбрана в гората, в крайна сметка бяха принудени частично да се изтеглят поради липса на храна, вода и медицинска евакуация под постоянните руски удари с дронове. Сега вражески инфилтратори се опитват да прекосят река Жеребец и да проникнат в гората, дори прибягвайки до военни престъпления и действайки в цивилни дрехи, за да пробият украинските линии. Въпреки това украинските сили остават в Ямпил и околностите му, елиминирайки голям брой вражески инфилтратори. Разпознавайки възможността за обграждаща маневера около Лиман, руските командири вкараха подкрепления в северния си плацдарм, надявайки се да се разгърнат и да претоварят украинската отбрана. Въпреки това Трета щурмова бригада действа решително и значително увеличи натиска върху руския северен фланг. Геолокирани кадри показват как щурмовите групи се придвижват с висок интензитет, прочистват землянки, елиминират руски войници и пленяват множество военнопленници. Но поради липса на бронирана поддръжка украинците трябваше да разчитат на минохвъргачки за прикриващ огън, и въпреки че успяха да възстановят контрола над две ключови селища, не успяха да пречупят руската съпротива. Стана ясно, че без повече бронирани машини за ефективна огнева поддръжка и повече мобилност украинските контраатаки няма да могат да поддържат своя устрем срещу руските сили, защитени от дронове. Със застинали контраатаки руските войски натиснаха на юг към Лиман, овладявайки няколко тактически значими района, но все пак заради украинския натиск от север не успяха да постигнат пълен пробив. Основната руска цел беше да напреднат още и да прекъснат западните линии за снабдяване, водещи към Лиман, оперативна стратегия, която вече са изпълнявали няколко пъти. Но геолокирани кадри показват, че при движението си на юг руските войски са били посечени от украински дронове и артилерия, което драматично забавя темпото им, но въпреки това ситуацията бързо става все по-сложна. За щастие на украинците, Латвия се притече навреме и обяви втората доставка на четиридесет и две бронирани машини Патрия за Трети армейски корпус, сражаващ се при Лиман. Достатъчни, за да бъдат оборудвани цял украински механизиран батальон плюс резерви. Тези машини ще дадат на украинските сили защитата и мобилността, необходими за противодействие на руските настъпления, и са особено ценни по оста Лиман, където активността на руските дронове е висока. Машините почти винаги са цел на удари, но пехотата вътре има значително по-голям шанс за оцеляване в западно произведени бронирани машини, което им позволява да изпълнят мисията си или да се изтеглят и да продължат битката друг ден. Модулният дизайн на Патрия я прави адаптивна за транспорт на войски, огнева поддръжка и благодарение на амфибийната си система ще даде на украинците допълнително предимство при преминаване на реки и водоеми, които усложняват обичайните маневри.
  • Харесва ми! 1
  • Администратор
Публикувано

Към 02:10 ч. българско време във въздушното пространство западно от Литва и Латвия се намират два американски разузнавателни самолета - P-8 Poseidon и RC-135V Rivet Joint, които участват в операции за въздушно наблюдение.

Във въздушното пространство над Полша оперира британски самолет-цистерна A330 MRTT. На база на изпълнявания от него маршрут може да се предположи, че в близост действат изтребители, които извършват въздушно патрулиране на източната граница на НАТО.

https://t.me/drmjournal/14057

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 2 часа, Warlord said:

Всичките петролни рафинерии на Русия, подредени по големина и по колко пъти са горяли досега. Повечето от атаките бяха направени през последните два месеца. Не мисля че ще остане неударена рафинерия, изтощеното им ПВО очевидно изнемогва, няма как да ги скрият, естеството им е такова, че не могат да ги преместят под земята. Накрая ще им остане само опцията да изнасят суров петрол, за много по-малко пари, но и това ще бъде саботирано поне през Черно море - като им унищожат всичките рафинерии на дневен ред ще дойдат товарните докове на пристанищата, вече започнаха да удрят и по тях. Очаквам с нетърпение момента, в който ще се наложи да внасят бензин.

ChatGPT Image Sep 26, 2025, 10_13_00 AM.png

Аз пък когато двама сътрудникът на ФСБ почукат на вратата на путлер:

- Владимир Владимирович Путин, дошли сме не срещо Вас, а за Вас.....😅🤣😂

Редактирано от Skubi
  • Харесва ми! 2
  • ХаХа 1
  • Потребител
Публикувано

Унгарски "Грипен"-и са прехванали руски Су и МиГ. Не са ли голяма "хапка" за "Грипен"? Шведският изтребител има предимно полицейски функции,поне така пише по медиите...

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикувано (edited)

От мрежата:

"Самолетните" провокации продължават, като вчера няколко унгарски изтребители бяха вдигнати, за да прехванат група руски самолети до Латвия. Този път обаче не се говореше за нарушаване на границата, а само за близък прелет.

Също така в Северна Европа има странна активност на безпилотни летателни апарати. Тази седмица неидентифицирани обекти принудиха Дания и Норвегия да затворят летищата си, а след това безпилотни летателни апарати бяха забелязани близо до шведска военна база. Самоличността на тези безпилотни летателни апарати обаче остава неизвестна и никой все още не обвинява директно Русия.

Най-сериозният инцидент досега остава 12-минутният прелет на група от три МиГ-31 през естонското въздушно пространство. Той беше широко обсъждан сред лидерите в кулоарите на Общото събрание на ООН, с много различни и противоречиви мнения.

Тръмп първоначално заяви, че страните от НАТО трябва да свалят руски самолети, нарушаващи въздушното им пространство. Шефът на НАТО Рюте веднага се съгласи: "Подкрепям призива на Тръмп да се свалят руски самолети, нарушаващи въздушното им пространство на НАТО." По-късно обаче той коригира позицията си и заяви, че хипотетично самолет може да бъде свален, ако представлява заплаха, а ако не, ще бъде ескортиран и принуден да напусне въздушното пространство на НАТО. Като цяло мненията са разделени. 

Все пак вече е ясно, че събитията през последните седмици не са съвпадение, а умишлени действия от страна на Кремъл, целящи да повишат залозите, да уплашат Европа и САЩ от евентуална пряка конфронтация между Русия и НАТО, и да окажат натиск върху Украйна - най-малкото да спре атаките срещу петролните рафинерии.

Но засега изглежда, че това не работи. Освен това да накараш Европа да повярва в заплахата е само първата стъпка. След това те трябва да бъдат уплашени от тази заплаха, а след това ЕС трябва да започне да оказва реален натиск върху Украйна. И няма гаранция, че Украйна ще се поддаде на този натиск; напротив, Киев продължава да атакува петролни рафинерии и друга петролна инфраструктура. Например, в сряда БЕК атакуваха петролни терминали на Черно море.

Следователно, настоящото ниво на ескалация не работи и Кремъл сега трябва да реши дали да ескалира допълнително напрежението или да се оттегли. Защото ако това е блъф и Русия наистина е неподготвена за пряка конфронтация с НАТО, това рано или късно ще бъде разкрито и нещата ще се влошат още повече.

Редактирано от gmladenov
  • Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикувано
Преди 5 минути, deaf said:

Унгарски "Грипен"-и са прехванали руски Су и МиГ. Не са ли голяма "хапка" за "Грипен"? Шведският изтребител има предимно полицейски функции,поне така пише по медиите...

Това си е въздушен балет...Орките проучават натовците, колко им трябва за детектиране, излитане и тнт. После караулът идва поклаща си крилата и нарушителя напуща....Толкова...Би било интересно, ако това го направят от НАТО в посока Москва или Петербург. Каква би била реакцията на троловете....

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикувано
Преди 2 минути, Skubi said:

Орките проучават натовците ...

Не знам какво точно проучват орките. Повече ми изглежда, че те стрелят в тъмното и се надяват оттам да изкочи някаква полза за тях. 

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикувано

Системата за прихващане на руски дронове с помощта на безпилотни летателни апарати (БЛА) е "в разгара“ на своето развитие, заяви главнокомандващият на ВСУ Александър Сирски.

"Имам предвид дронове-прехващачи, произведени в страната и чужбина, които унищожават "Шахеди“ с висока ефективност – 70% или повече... За това се създават и разширяват подразделения, оборудвани с тези дронове-прехващачи, заедно с командна структура, която ще се справя с тези дронове. Вече ги използваме, увеличаваме броя на (радарните) станции, увеличаваме числеността си и обучаваме персонала. Този процес е в разгара си, така да се каже“, каза Сирски.

Украинските въоръжени сили също така увеличават броя на бойните хеликоптери за борба с дронове – в момента те свалят до 40% от БЛА.

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикувано

Руската офанзива от 2025 г. се провали, заяви главнокомандващият на ВСУ Александър Сирски, цитиран от Ройтерс.

"Може да се каже, че руската пролетно-лятна кампания е ефективно осуетена“, каза Сирски пред репортери.

Той добави, че активната фронтова линия в момента се простира на 1250 километра, като приблизително 712 000 руски войници участват в бойни действия.

Плановете на Русия за създаване на "буферна зона“ в Сумската и Харковската области на север и североизток и за превземане на град Покровск и цялата Донецка област се провалиха, заяви главнокомандващият на ВСУ.

През последните два месеца Украйна е нанесла удари по 85 военни или военно-промишлени обекта на руска територия, включително авиобази, складове и фабрики, каза Сирски.

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикувано
Преди 13 часа, gmladenov said:

Не знам какво точно проучват орките. Повече ми изглежда, че те стрелят в тъмното и се надяват оттам да изкочи някаква полза за тях. 

Незнам коя от двете думи детектиране, излитане и така на татък/тнт/ не разбра? Ето Ти подробен отговор, от АЛ.😉

Какво проучават руснаците, когато влитат с дронове или самолети над чужди територии?

ChatGPT said:

Нека да разгледаме въпроса стъпка по стъпка.

Когато руски самолети или дронове навлизат в чуждо въздушно пространство (обикновено става дума за нарушения или за полети близо до границата), целта обикновено е събиране на разузнавателна информация или тест на реакцията на противниковата страна. По-детайлно:

1. Разузнаване (събиране на данни)

• Радарна обстановка – какви радари, системи за противовъздушна отбрана и самолети излитат в отговор.

• Радиоелектронно разузнаване (ELINT/SIGINT) – прихващане на комуникации, честоти, кодове и други електронни сигнали.

• Снимки и видео – картографиране на военни или инфраструктурни обекти.

2. Тест на реакцията

• Време за реакция – колко бързо излитат изтребители на НАТО или други държави.

• Тактика на прехващане – какви маршрути използват, какви са процедурите за комуникация.

3. Демонстрация на сила / психологически ефект

• Политически натиск – показване на военна активност близо до чужди граници, за да се упражни натиск.

• Сигнализиране – напомняне, че Русия има възможности да действа в определени райони.

4. Изпитване на собствените технологии

• Тест на нови дронове/сензори – как се справят в реална среда.

• Оценка на GPS/ГЛОНАСС и системи за смущения – дали могат да работят в електронно наситена зона.

📌 Важно уточнение: често тези полети не са чисто „шпионски мисии“, а се извършват в международното въздушно пространство близо до границите. Когато навлязат в чуждо въздушно пространство без разрешение, това вече е нарушение на международното право и се третира като сериозен инцидент.

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикувано

Когато нарушиха турското пространство, самолетът бе директно свален и ликвидиран с пилота.

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикувано
2025. szept. 26.
🔵 Можете да ни подкрепите, като станете член на YouTube канала:   yt_favicon_ringo2.png / @reportajotukraina   🔵 Можете да ни подкрепите с дарение през бутона "Thanks" под видеото 🔞 Последвайте ни в Телеграм за нецензурирани бойни кадри: https://t.me/RFUenglish В това видео ще разгледаме актуалните военни новини и най-интересните събития от фронтовете в Украйна през ден 1311 от руската инвазия. Днес най-големите новини идват от Руската федерация. Тук украинската кампания с далекобойни дронове постигна феноменални резултати, като на практика парализира една пета от нефтопреработващата система на Русия. Това, което започна като малки проучвателни набези, вече се е превърнало в постоянна мащабна кампания, насочена към разграждането на способността на Русия да преработва петрол на национално ниво. Най-тежко засегнатият регион е Самара, където рояк от двадесет и девет дрона удари рафинерията в Куйбишев, един от най-големите производители на горива в Русия, последвана от серия повтарящи се атаки, които спряха ремонтните дейности и принудиха предприятието да остане затворено за дълго. Огньове избухнаха в хидрогенни инсталации, резервоари и дестилационни съоръжения, напълно изваждайки рафинерията от строя. Само дни по-късно бе ударена и близката рафинерия в Сизран при координирана последваща атака, която повреди нейното главно звено и основни резервоари. Двете предприятия бяха атакувани общо шест пъти за шест седмици, като последните удари целяха новозаменени компоненти и допълнително забавиха ремонта. В Саратов украинските дронове се завърнаха три пъти за по-малко от три седмици, поразявайки складови терминали и трансферни тръбопроводи, на практика нулирайки възстановителните усилия тъкмо когато започваха. Рафинериите в Илски и Афипски в Краснодарския край също бяха атакувани общо пет пъти за последните шест седмици, като производството им бе напълно нарушено. Последните удари повредиха новоинсталирани звена за каталитичен крекинг и реформинг, което показва, че Украйна не само намалява капацитета, но целенасочено поддържа тези обекти извън строя. Във всички тези локации ритъмът на повтарящи се удари вече е ключов за кампанията, предприятията не просто се повреждат, а систематично се държат неработещи. Руските власти вече избягват да публикуват пълни срокове за ремонт, вероятно за да прикрият мащаба на вътрешните щети и да не дават на Украйна данни за най-уязвимите моменти за повторни удари. Това не са изолирани случаи, през последните два месеца Украйна е ударила поне петнадесет големи петролни обекта, включително рафинерии и помпени станции из цяла Русия. Според консервативни оценки над двадесет и един процента от общия капацитет на Русия е повреден или изваден от строя само за последните два месеца. Във Волгоград Украйна удари рафинерия, която преработва над петнадесет милиона тона суров петрол годишно, най-голямата в южна Русия. Ударът предизвика множество пожари в ключови производствени звена, довел до аварийно спиране и пълно прекратяване на дейността на най-голямата южноруска рафинерия. В Рязан избухнаха пожари в два от основните мощности на предприятието, атмосферно-вакуумната дестилационна инсталация Ей Ви ТИ Четири и Илоу Ей Ти Шест, които бяха повредени, а заедно те осигуряват голяма част от дневния капацитет на завода. В Кириши, една от най-големите рафинерии в северозападна Русия, щетите, нанесени от неизвестен брой украински дронове, намалиха производството с до четиридесет процента. В Уфа, един от най-плътно съсредоточените горивни хъбове в страната, Украйна удари две рафинерии, намиращи се на километри една от друга: Бово Уфимския и Салаватския завод. В Салават украинците подпалиха звеното за крекинг, което преработва тежък петрол в бензин и дизел, жизненоважно както за военните, така и за цивилните доставки на горива в региона. В Башкортостан, на над хиляда и четиристотин километра от Украйна, бе повреден заводът Газпром Салават при рядък далекобоен дрон удар, който напълно заобиколи ранните системи за предупреждение. Украйна удари цели още по-дълбоко, в Република Коми, близо до Ухта, беше регистрирана първата потвърдена атака върху инфраструктура, свързана с арктическия петролен поток на Русия. Район, който досега се смяташе за недостижим за дроновете. Помпени станции и тръбопроводи също станаха цел. Във Владимирска област помпената станция във Второвo беше ударена три пъти, прекъсвайки част от доставките на дизел към московския пръстен. В отделна операция украински дронове удариха мрежата от тръбопроводи Куйбишев Тихорецк, запалиха помпени станции и временно спряха потока към износния терминал в Новоросийск. На практика това има същия ефект като удар по рафинерия, ако петролът не може да бъде транспортиран, производството и доставките напълно спират. Сателитни снимки от ударите във Волгоград и Рязан потвърждават масивни пожари и щети по дестилационни кули и резервоари, доказващи успешното проникване до ядрото на инфраструктурата.
  • Харесва ми! 2

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.