Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Наистина ли умереното пиене е полезно за вас?


Препръчано мнение

  • Мнения 316
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Глобален Модератор
Публикувано
Преди 1 час, makebulgar said:

Каква е целта, ако не е да искаш да подкрепиш позицията, че пиенето на алкохол носи някакви ползи за обществото днес?

Естествено, че днес има полза за обществото алкохола. Кой друг фактор така споява обществото? Както в миналото, така и сега, и много вероятно, в бъдеще.

Разбира се, има проблем - това е неразбираемо за хора, които познават свойствата на алкохола само от сухите статистики. Но тук никой не може да им помогне.

  • Потребител
Публикувано
Преди 16 минути, scaner said:

Кой друг фактор така споява обществото?

Е как алкохола точно ще сплотява обществото, при положение, че като пиеш пиеш обикновено само с 5, 10, 20, 30 души, с които можеш да си на маса или в кръчма. Какво общество е това и как пиенето ти в кръчмата ще те сплоти с всички останали 7 милиона в България или 8 милиарда по света, които са извън кръчмата и не пият с теб? Как алкохола ще те сплоти и с онези които не пият? Или тях явно не ги смяташ за общество?!  

  • Потребител
Публикувано (edited)

Всъщност може много лесно да се проследи начина, по който научните проучвания, определили алкохола и виното за полезни за здравето, са повлияли на ръста на продажбите на алкохол, както в Европа, така и в САЩ. Тези проучвания само няколко години, след като са били направени, са били оборени от други проучвания и са обявени за илюзорни.

Но за това утре ще отворя нова тема. Илюзиите се отнасят до статистически парадокси, които са били използвани в миналото. Обясняват както заблудите за алкохола, така и заблудите за храните с високо съдържание на мазнини и холестерол - месото и сиренето.

"Статистическите парадокси представляват ситуации, в които интуитивната представа за вероятност и статистика се разминава с формалния математически извод. Тези парадокси често се появяват, когато се анализират данни, особено при сравняване на групи с различни размери или при интерпретиране на средни стойности."

Редактирано от makebulgar
  • Глобален Модератор
Публикувано
Преди 13 минути, makebulgar said:

Е как алкохола точно ще сплотява обществото, при положение, че като пиеш пиеш обикновено само с 5, 10, 20, 30 души, с които можеш да си на маса или в кръчма.

И всеки като прави това със собствените си групи, през три ръкостискания се покрива цялото общество. 

какъв ти е проблемът? Няма тревичка или ядка, дето да върши подобна дейност :) 

Преди 15 минути, makebulgar said:

Как алкохола ще те сплоти и с онези които не пият

Те са малцинство, и се присламчват към голямата група :) Или са аутсайдери, не са интересни. По мои наблюдения, масата дето не пият, все се престрашават да се чукнат едно наздраве. И се чувстват много добре, защото не се чувстват изолирани.

Преди 9 минути, makebulgar said:

Всъщност може много лесно да се проследи начина, по който научните проучвания, определили алкохола и виното за полезни за здравето, са повлияли на ръста на продажбите на алкохол, както в Европа, така и в САЩ. Тези проучвания само няколко години, след като са били направени, са били оборени от други проучвания и са обявени за илюзорни.

И е много трудно да се проследи ползата от проучвания, дето определят някаква вредност на алкохола. Та се налага разни проповедници да ходят по форумите, изживявайки се за новият Исус, дето отваря очите на хората за някаква истина. Както се оказва, пак без особена полза :) 

Вероятно може да се повлияе само на неукрепналото съзнание на зумерите, но те и така са изгубеното поколение, тях и секса не ги интересува...

  • Потребител
Публикувано
Преди 7 часа, scaner said:

Естествено, че днес има полза за обществото алкохола. Кой друг фактор така споява обществото? Както в миналото, така и сега, и много вероятно, в бъдеще.

Какво ти "спояване"? :devil: Напротив, най-много разправии, обиди, скандали, побоища, осакатявания и дори убийства стават именно при такива "колективни" консумации на алкохол.

П.П. Ключовият проблем е в понятието "умерено пиене". Което в повечето случаи е нещо като оксиморон🥴

  • Потребител
Публикувано (edited)

Спояването е в "колективната" консумация на алкохол. За да има разправии, обиди, скандали и т.н. значи е имало събиране на хора.

Ключовият проблем в понятието "умерено пиене" е всеки да пие колкото може, докато не стане опасен за събеседниците си. Дори и неконсумиращи алкохол участват в практическите семинари по "умерено пиене". "Барутчийте" рано или късно отпадат от компаниите, събиращи се за практикуване на "умерено пиене". 

А консумирането на алкохол е като нож с две остриета. С ножът можеш и да убиеш, но можеш и да си нарежеш хляб или пържола. 

При алкохола важното е, че "отпуска", "падат задръжките" и това помага за спояването на обществото чрез опознаването на потиснатите ни страни от характера. Един вид разкриване един пред друг. Едни се разкриват за заяждане, други за интимности, а в Перник - за кроше. 

Редактирано от kipen2
  • Глобален Модератор
Публикувано
Преди 6 часа, Шпага said:

Какво ти "спояване"? :devil: Напротив, най-много разправии, обиди, скандали, побоища, осакатявания и дори убийства стават именно при такива "колективни" консумации на алкохол.

Изключения има всякакви, има домашни алкохолици дето си пият самички. Но масовото ползване на алкохол е за "спояване".

Преди 6 часа, Шпага said:

П.П. Ключовият проблем е в понятието "умерено пиене". Което в повечето случаи е нещо като оксиморон🥴

Да, така е.

  • 1 месец по късно...
  • Потребител
Публикувано

Шимпанзетата консумират ежедневно алкохол, еквивалентен на няколко питиета

Шимпанзетата в дивата природа може би получават дневна доза алкохол, без да изпиват нещо. Изследване на Калифорнийския университет в Бъркли показва, че плодовете, които ядат, съдържат ниски нива на алкохол, благодарение на ферментацията на дрожди. Като се сумират, дневната консумация на плодове на шимпанзета доставя приблизително същото количество алкохол, колкото човек би получил от една до две стандартни дози напитки.

Това откритие подкрепя идея, която биолозите обсъждат от години, наречена "хипотезата за пияната маймуна". Теорията предполага, че дългогодишното влечение на хората към алкохола не е започнало с бирата, виното или спиртните напитки. То може да е започнало преди милиони години, когато нашите предци примати са научили, че миризмата на ферментиращи плодове е сигнал за храна и енергия.

Често срещана съставка в хранителния режим на шимпанзетата

Шимпанзетата прекарват голяма част от живота си в търсене на плодове. В резерватите Нгого в Уганда и Тай в Кот д'Ивоар учените са проследили местните популации шимпанзета и са взели проби от плодовете, които най-често ядат. Общо те са тествали близо 500 зрели плода от 20 вида.

Резултатите са последователни: средното алкохолно съдържание е около 0,3% на тегло. Това е далеч по-слабо от бирата или виното, но шимпанзетата ядат много плодове - около 4,5 килограма на ден. Ако се умножи, това се равнява на около 14 грама чист етанол дневно, колкото приблизително една и половина стандартни напитки за хора.

Някои плодове съдържат повече алкохол от други. Вид смокиня, наречен Ficus mucuso, съставляваща голяма част от диетата на шимпанзетата в Уганда, понякога достига около половин процент алкохол в сезона на проучването. В Кот д'Ивоар оглавява менюто Parinari excelsa с подобно ниво на алкохол. Ключовият момент: самите плодове, които шимпанзетата ядат най-често, са и тези, които съдържат повече алкохол.

Колко е това по човешки критерии?

За шимпанзе с тегло от 35 до 40 килограма, тези 14 грама са впечатляващи. Коригирано спрямо телесното тегло, това е все едно човек да пие около 2,2 до 2,6 напитки на ден.

Интересното е, че проучването не е съобщило за пиянско поведение. Шимпанзетата не са се препъвали, нито са се държали необичайно.

Не е за напиване

Изкушаващо е да си представим шимпанзетата като купонджии, но така ще пропуснем същината. Проучването ясно показва, че приемът им на алкохол е страничен ефект от консумацията на плодове, а не умишлено търсене на опиянение. Редовните ниски дози са просто част от диетата, богата на плодове.

За учените това изследване е важно, защото показва, че привличането към алкохола може да е дълбоко вкоренено в биологията. Ако нашите предци са еволюирали, за да свързват миризмата на етанол с питателна храна, това би могло да помогне да се обясни защо хората днес все още намират алкохола за привлекателен, дори когато съвременните напитки съдържат много по-високи концентрации от който и да е див плод.

 

https://nauka.offnews.bg/zhivotat/shimpanzetata-konsumirat-ezhednevno-alkohol-ekvivalenten-na-niakolko-202328.html

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 50 минути, gmladenov said:

Шимпанзетата консумират ежедневно алкохол, еквивалентен на няколко питиета

Шимпанзетата в дивата природа може би получават дневна доза алкохол, без да изпиват нещо. Изследване на Калифорнийския университет в Бъркли показва, че плодовете, които ядат, съдържат ниски нива на алкохол, благодарение на ферментацията на дрожди. Като се сумират, дневната консумация на плодове на шимпанзета доставя приблизително същото количество алкохол, колкото човек би получил от една до две стандартни дози напитки.

Това откритие подкрепя идея, която биолозите обсъждат от години, наречена "хипотезата за пияната маймуна". Теорията предполага, че дългогодишното влечение на хората към алкохола не е започнало с бирата, виното или спиртните напитки. То може да е започнало преди милиони години, когато нашите предци примати са научили, че миризмата на ферментиращи плодове е сигнал за храна и енергия.

Често срещана съставка в хранителния режим на шимпанзетата

Шимпанзетата прекарват голяма част от живота си в търсене на плодове. В резерватите Нгого в Уганда и Тай в Кот д'Ивоар учените са проследили местните популации шимпанзета и са взели проби от плодовете, които най-често ядат. Общо те са тествали близо 500 зрели плода от 20 вида.

Резултатите са последователни: средното алкохолно съдържание е около 0,3% на тегло. Това е далеч по-слабо от бирата или виното, но шимпанзетата ядат много плодове - около 4,5 килограма на ден. Ако се умножи, това се равнява на около 14 грама чист етанол дневно, колкото приблизително една и половина стандартни напитки за хора.

Някои плодове съдържат повече алкохол от други. Вид смокиня, наречен Ficus mucuso, съставляваща голяма част от диетата на шимпанзетата в Уганда, понякога достига около половин процент алкохол в сезона на проучването. В Кот д'Ивоар оглавява менюто Parinari excelsa с подобно ниво на алкохол. Ключовият момент: самите плодове, които шимпанзетата ядат най-често, са и тези, които съдържат повече алкохол.

Колко е това по човешки критерии?

За шимпанзе с тегло от 35 до 40 килограма, тези 14 грама са впечатляващи. Коригирано спрямо телесното тегло, това е все едно човек да пие около 2,2 до 2,6 напитки на ден.

Интересното е, че проучването не е съобщило за пиянско поведение. Шимпанзетата не са се препъвали, нито са се държали необичайно.

Не е за напиване

Изкушаващо е да си представим шимпанзетата като купонджии, но така ще пропуснем същината. Проучването ясно показва, че приемът им на алкохол е страничен ефект от консумацията на плодове, а не умишлено търсене на опиянение. Редовните ниски дози са просто част от диетата, богата на плодове.

За учените това изследване е важно, защото показва, че привличането към алкохола може да е дълбоко вкоренено в биологията. Ако нашите предци са еволюирали, за да свързват миризмата на етанол с питателна храна, това би могло да помогне да се обясни защо хората днес все още намират алкохола за привлекателен, дори когато съвременните напитки съдържат много по-високи концентрации от който и да е див плод.

 

https://nauka.offnews.bg/zhivotat/shimpanzetata-konsumirat-ezhednevno-alkohol-ekvivalenten-na-niakolko-202328.html

Изпревари ме. Преди няколко часа го четох това, но нямах време да го кача 🙂

Важно е да се отбележат ограниченията и че не са наблюдавани директно маймуните, нито дали те се опиянени от плодовете. 

Тук по скоро има връзка  повече алкохол - по узрели и сладки плодове. Вероятно това е и причината в други изследвания шимпанзета целенасочено да търсят и пият алкохол произвеждан от хората. Заради връзката му с по-калорична и добре зряла храна. 

Любопитно е и че алкохола не е "човешка прищявка" или просто порок, а е нещо, което ни е вродено да ни привлича още от времето преди да се обособим като хора. В този случай по-скоро абсолютното и пълно отвращение и нетърпимост към всякакъв вид алкохол дори в минимални количества (има хора които не понасят добре узрели или презрели плодове и ги намират за крайно противни) е някакъв вид отклонение от правилото. Тук говоря единствено за минимални дози получавани от естествено ферментирали презрели плодове. Същите хора като цяло не обичат и алкохол дори слаб или в малки количества. 

Редактирано от Димитър Йорданов
  • Потребител
Публикувано

Човекът пие алкохол (употребява наркотици) за да може да понесе някаква душевна и телесна тежест на битието си... При животните въобще не е така... 

  • 1 месец по късно...
  • Потребител
Публикувано

Проучване показва, че тежките запои сред младите хора могат да помогнат за успех в кариерата

Норвежкият професор по социология Уили Педерсен и неговите колеги от университета в Осло са прекарали 18 години в проследяване на навиците за пиене на повече от 3000 норвежци на възраст от 13 до 31 години. Тяхното проучване идентифицира някои ползи от упойващите вещества, включително алкохола.

Тези, които редовно са имали тежки запои в края на тийнейджърските си години и през двайсетте си години, по-късно в живота са се оказали с по-високо ниво на образование и доходи в сравнение с тези, които са се въздържали или са пили много малко.

„Има корелация“, казва Педерсен. „Статистическите резултати са доста силни, така че очевидно са значими.“

Корелацията не означава непременно причинно-следствена връзка. Възможно е младите хора, които вече са поели по обещаващи кариерни пътища, също така да са по-склонни и способни да пият много - особено в Норвегия, където високите данъци върху алкохола правят този навик необичайно скъп.

Въпреки това Педерсен вярва, че алкохолът може би функционира като социален лубрикант, който има тенденция да изглажда кариерните пътища и да облекчава присъщата неловкост при изграждането на контакти. „Очевидно не е фактът, че алкохолът прави нещо с мозъка ви“, казва той. „Най-вероятното обяснение е, че алкохолът е един вид маркер за социалност и този навик идва с някои видове ползи.“

https://www.thetimes.com/world/europe/article/heavy-drinking-youth-career-success-b92scqwdh

  • Потребител
Публикувано

Може корелацията да е просто, че като цяло интелигентните хора са по-привлечени от алкохола, който си е мозъчен стимулант. При някой индивид с ниво на фантазията права черта, и рудиментно чувство за хумор, за какво му е да пие и да обменя идеи - най-много да си докара махмурлук. А хората с фантазия и чувство за хумор, е много по-вероятно да изберат кариера, която е интелектуално предизвикателство. Още повече че младите хора нямат опита да разберат, че алкохола не ги прави по-брилянтни, само ги кара да се чувстват така. 

  • Потребител
Публикувано

Да,има един интересен въпрос на който няма ясен отговор – защо един и същ алкохол помага както на песимистични и депресирани хора,така и на весели и жизнерадостни хора,да изпреживеят по-пълноценно,но и по-леко настроенията си. Настроения иначе противоположни на двете групи... 

  • Потребител
Публикувано (edited)

Корелацията е същата като онази със сърдечните удари и телевизорите.  Установен е едновременен ръст на сърдечните удари и ръста на броя телевизори в САЩ, след като тв индустрията се развива. Като се сравнят графиките корелацията е очевидна. Но реално нямат причинно-следствена връзка. Просто по онова време американците преминават на друг вид храна с повече захар и маргарини разни, а и пушат повече. 

При алкохола и тинейджърите, които пият повече също има корелация, но не и причинно-следствена връзка. В държави в които алкохола е скъп и контрола върху алкохолните напитки е по-строг, е логично, че повече алкохол с големи напивания ще правят тинейджърите от по-богати семейства, докато връстниците им от по-бедните семейства ще пият в пъти по-малко. Тези по-бедни тинейджъри обикновено още докато учат започват някаква работа, която ги кара да пият по-малко, тъй като не е добре сутрин преди работа да си пиян и махмурлия. След това богатите тинейджъри отиват в университет, където учат, но и се забавляват и пият. По-бедните тинейджъри обикновено започват някаква работа, женят се, раждат им се деца, и само част от тях успяват да съберат пари и да завършат университета, при това задочно. По това време обикновено по-богатите им връстици вече са завършили отдавна, намерили са добре платена работа и градят кариера. Бедните са изостанали с години и десетилетия. Алкохола обаче не е причината, а е просто съпътстващ елемент. Ако учените се разровят вероятно биха намерили и други подобни елементи, които също корелират с по-доброто образование и по-големите доходи. На пръв поглед може корелация да се намери с консумацията на зехтин и омари, или с мощността на колите които карат. 

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикувано
Преди 14 часа, makebulgar said:

Корелацията е същата като онази със сърдечните удари и телевизорите.  Установен е едновременен ръст на сърдечните удари и ръста на броя телевизори в САЩ, след като тв индустрията се развива. Като се сравнят графиките корелацията е очевидна. Но реално нямат причинно-следствена връзка. Просто по онова време американците преминават на друг вид храна с повече захар и маргарини разни, а и пушат повече. 

Сигурен ли си, че няма връзка? Ако гледането на телевизия те кара да стойш седнал през цялото време вместо да правиш нещо което иска движение, то  сърдечните проблеми се увеличават.

Преди 14 часа, makebulgar said:

При алкохола и тинейджърите, които пият повече също има корелация, но не и причинно-следствена връзка. В държави в които алкохола е скъп и контрола върху алкохолните напитки е по-строг, е логично, че повече алкохол с големи напивания ще правят тинейджърите от по-богати семейства, докато връстниците им от по-бедните семейства ще пият в пъти по-малко. Тези по-бедни тинейджъри обикновено още докато учат започват някаква работа, която ги кара да пият по-малко, тъй като не е добре сутрин преди работа да си пиян и махмурлия. След това богатите тинейджъри отиват в университет, където учат, но и се забавляват и пият. По-бедните тинейджъри обикновено започват някаква работа, женят се, раждат им се деца, и само част от тях успяват да съберат пари и да завършат университета, при това задочно. По това време обикновено по-богатите им връстици вече са завършили отдавна, намерили са добре платена работа и градят кариера. Бедните са изостанали с години и десетилетия. Алкохола обаче не е причината, а е просто съпътстващ елемент. Ако учените се разровят вероятно биха намерили и други подобни елементи, които също корелират с по-доброто образование и по-големите доходи. На пръв поглед може корелация да се намери с консумацията на зехтин и омари, или с мощността на колите които карат. 

Предполгам, че не си погледнал статията и дали тези неща са взети под внимание. Нито ти се правил какъвто и да е анализ на такива данни. Така, че това което си написал е напъно измислено и независимо че за за теб е убедилно си остава само голо пожелание.

  • Потребител
Публикувано (edited)

Ако телевизорите бяха причина за сърдечните удари докторите щяха да ти предписват негледане на телевизор, а не разни хапчета за разреждане на кръвта, за кръвно, за холестерол или нитроглицерин. 

 

Логическата грешка в случая е Cum hoc ergo propter hoc (на латински „с това, следователно поради това“). Логическата грешка е, че ако между две променливи съществува корелация, то задължително е налице причинно-следствена връзка между тях.

Примери

В един подробно изследван пример, многобройни епидемологични проучвания показали, че при жените, подложили се на комбинирана хормонозаместителна терапия (ХЗТ), рискът (вероятността) от заболеваемост от коронарна болест на сърцето (КБ) бил по-нисък. Това навело докторите на заключението, че ХЗТ предпазва от КБ. Контролни изследвания обаче показали, че ХЗТ всъщност увеличава риска от коронарна болест. При повторния анализ на данните се установило, че имало голяма вероятност жените на ХЗТ да са от социално-икономическите групи ABC1, с по-добри от средното хранителни и тренировъчни режими. Така двете събития се оказали съвпадащи следствия от обща причина, а не причина и следствие, както се твърдяло първоначално.

Някои американски застрахователни компании заключават, че след като 80% от автомобилните катастрофи са на по-малко от 30 км от домовете на шофьорите, то тогава катастрофите се дължат на това, че водачите на МПС са дотам привикнали към маршрута, че не отделят нужното внимание. Обаче не отчитат, че всъщност рядко човек се отдалечава на повече от 30 км от дома си.

Друго изследване твърди, че средната продължителност на живота сред хората, които и на 60 години практикуват джогинг, е значително по-голяма, следователно тази дейност е повишава продължителността на живота. Не се отчита факта, че за хората, които могат да практикуват джогинг на 60 години, има много по-голяма вероятност да имат по-дълъг живот.

По същата логика, известният френски актьор Колюш заявява, че след като 1/3 от катастрофите са причинени от водачи, употребили алкохол, то трябва да се наказват водачите, които пият вода, понеже те причиняват 2/3 от катастрофите.

Исторически пример за това е, че европейците през Средновековието са вярвали, че въшките са полезни за здравето, тъй като рядко се появяват по болните хора. Обосновката е била, че хората се разболяват, защото въшките си отиват. Истинската причина обаче е, че въшките са изключително чувствителни към телесната температура. Малко повишаване на телесната температура, например при треска, кара въшките да търсят друг гостоприемник. Медицинският термометър все още не е бил изобретен и затова това повишаване на температурата рядко се е забелязвало. Забележими симптоми се появяват по-късно, което създава впечатлението, че въшките са си отишли, преди човекът да се разболее. 

Малките деца, които спят на включена светлина, са много по-склонни да развият миопия в по-късна възраст. Следователно, спането на включена светлина причинява миопия. Това е научен пример, резултат от проучване в Медицинския център на Университета на Пенсилвания . Публикувано в броя на Nature от 13 май 1999 г., проучването получи широко отразяване по това време в популярната преса. По-късно проучване в Държавния университет на Охайо обаче не установи, че бебетата, които спят на включена светлина, причиняват развитието на миопия. То откри силна връзка между миопията на родителите и развитието на миопия при децата, като също така отбеляза, че родителите с миопия са по-склонни да оставят лампата включена в спалнята на децата си. В този случай причината и за двете състояния е миопията на родителите и горепосоченото заключение е невярно.

С увеличаването на продажбите на сладолед, процентът на смъртните случаи от удавяне се увеличава рязко. Следователно, консумацията на сладолед причинява удавяне. Този пример не отчита значението на времето на годината и температурата за продажбите на сладолед. Сладоледът се продава през горещите летни месеци с много по-голяма скорост, отколкото през по-студените периоди, и именно през тези горещи летни месеци хората са по-склонни да се занимават с дейности, свързани с вода, като например плуване . Увеличеният брой смъртни случаи от удавяне е просто причинен от по-голямо излагане на дейности, свързани с вода, а не от сладолед. Посоченото заключение е невярно.

 

Всичко това са примери за грешни разсъждения, които показват, че не трябва да се бърка корелация с причинно-следствена връзка.

Корелацията е ценен вид научни доказателства в области като медицина, психология и социология. Корелациите първо трябва да бъдат потвърдени като реални и след това всяка възможна причинно-следствена връзка трябва да бъде систематично изследвана. В крайна сметка, корелацията сама по себе си не може да се използва като доказателство за причинно-следствена връзка между лечение и полза, рисков фактор и заболяване или социален или икономически фактор и различни резултати. Това е един от най-злоупотребяваните видове доказателства, защото е лесно и дори изкушаващо да се стигне до преждевременни заключения въз основа на предварителния вид на корелация.

Редактирано от makebulgar

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
×

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.