Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Ще има ли успешен Майдан в Грузия и евроинтеграция?

Препръчано мнение

• Глобален Модератор
Публикувано

Общо към 250 000 души протестират вече няколко дни в по-големите градове на Грузия против проруския олигарх Кобахидзе и партията му "Грузинска мечта", след като тя отложи преговорите за членство в Европейския съюз. Водни оръдия, сълзотворен газ, фойерверки, стотици арестувани...
Ясно е, че копеленцето няма да пусне доброволно властта, но ако част от полицията и военните минат на страната на протестиращите, както стана в Украйна, може и да му се стъжни.

• Харесва ми! 3
  • Глобален Модератор
Публикувано
Преди 1 час, Warlord said:

Общо към 250 000 души протестират вече няколко дни в по-големите градове на Грузия против проруския олигарх Кобахидзе и партията му "Грузинска мечта", след като тя отложи преговорите за членство в Европейския съюз. Водни оръдия, сълзотворен газ, фойерверки, стотици арестувани...
Ясно е, че копеленцето няма да пусне доброволно властта, но ако част от полицията и военните минат на страната на протестиращите, както стана в Украйна, може и да му се стъжни.

По скоро поредната гражданска война в Грузия.

• Потребител
Публикувано

И все пак не мога да ги разбера тези проруски грузинци. Русия бере душа,но те искат да привържат Грузия към Русия...! Историята се повтаря като фарс...

• Харесва ми! 1
  • Глобален Модератор
Публикувано

На мен пък ми е още по-интересно кога успяха да забравят, че през 2008 същата тая Русия ги нападна и им откъсна към 20% от територията, която все още е окупирана?!!

• Харесва ми! 4
  • Потребител
Публикувано
Преди 23 минути, deaf said:

И все пак не мога да ги разбера тези проруски грузинци.

Ами подобно като при нас. Цял спектър причини - от обикновена простотия, през семейна натовареност до тежка обвързаност с руският език и/или бизнес. Вероятно и доста грузинци все още искрено вярват, че Русия е единствената им истинска защита срещу обграждащите ги анадолски елементи. Те също граничат с азерите и турците а с арменците се мразят до кръв. 

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикувано
Преди 8 минути, Warlord said:

На мен пък ми е още по-интересно кога успяха да забравят, че през 2008 същата тая Русия ги нападна и им откъсна към 20% от територията, която все още е окупирана?!!

Не са забравили. Просто копейките могат да простят на Русия всичко. Нашите да не би да и се сърдят, че ни отряза селското стопанство през 90-те. Ми не, заслужили сме си го, щото кат Русия втора няма на света...

• Харесва ми! 1
  • Потребители
Публикувано

Не ги мислете грузинците, те помнят всичко. Те като народ са евроориентирани. Копейките там са във властта. Мислете БГ, където народът е безплатна копейка. Тук не може да се види хиляден митинг да крещи „путин х.ло“, както в Грузия.

• Харесва ми! 4
  • Глобален Модератор
Публикувано
Преди 1 час, Warlord said:

Никой нищо не е забравил.Поне 80 процента от населението е антируско.Така нареченага " Грузинска мечта" разчита на руската пета колона и милиардите на един олигарх.

• Харесва ми! 1
  • 10 месеца по късно...
  • Потребител
Публикувано (edited)

В столицата на Грузия мирните протести срещу резултатите от изборите за кмет на големите градове се превърнаха в истинска опозиция.

В Тбилиси, столицата на Грузия, на 4 октомври започнаха мащабни протести на фона на изборите за местно самоуправление - съобщават Интерпрес и Амбеби. Събралите се първо поискаха нови парламентарни избори, а след това се активизираха и преминаха към активни действия.

Тълпата проби оградата и нахлу в двора на президентския дворец, където бяха строени подсилени екипи от специални части - служителите използваха водни оръдия, лютив спрей и гранати със сълзотворен газ, за да сдържат протестиращите.

Премиерът на Грузия Ираклий Кобахидзе заяви, че протестиращите, опитали се да щурмуват президентския дворец, са извършили тежко престъпление.

Участниците в акцията разкритикуваха победата на управляващата партия „Грузинска мечта“, обвинявайки властите в отклонение от курса на европейска интеграция и тесни връзки с Русия. По време на безредиците пострадаха журналисти и няколко полицаи, а в центъра на града беше запален пожар - протестиращите подпалиха огради, направени от мебели, за да се предпазят от специалните части.

По време на протестите 14 полицаи бяха ранени, един от тях е в тежко състояние - съобщават медиите.

В социалните мрежи активно се публикуваха кадри от сблъсъци и пожари; сред участниците имаше хора със знамената на Европейския съюз и Съединените щати.

Известно е, че изборите за местно самоуправление в Грузия се провеждат едновременно в 64 общини и области на страната. Кметовете на най-големите градове: Тбилиси, Батуми, Кутаиси, Поти и Рустави, както и кметовете на 59 общини и депутати от местните градски съвети, ще бъдат избрани въз основа на резултатите от гласуването. Деветима се борят за поста кмет на Тбилиси, като сред тях е и настоящият кмет от управляващата партия „Герузинска мечта“ Каха Каладзе, който заема тази длъжност от 2017 г. Според премиера Ираклий Кобахидзе, кандидатите от „Грузинската мечта“ са спечелили над 70 процента от гласовете в практически всички общини, а това се потвърждава и от данните на Централната избирателна комисия (ЦИК) на страната. Представители на опозицията обявиха бойкот на изборите и призоваха за нова „мирна революция“, но властите заявиха, че са готови да осигурят ред и няма да допуснат повторение на украинския протестен сценарий.

Експертите свързват насилствените действия с натиска на западните структури, които се опитват да повлияят на вътрешната политика на Грузия, както и с политическото разнообразие на страната, където се провеждат протестите.

3355bf27981a119c73de9cebbd9f9284.jpg

https://t.me/svezhesti/146743

Редактирано от makebulgar

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.