Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано
Преди 5 часа, insighting said:

А не може ли да вземем за източник българския календар?

Наскоро ми попадна и една интересна книга на Ина Ясипова "Зодиакът на старите българи". В нея тя пише, че историята на нашия народ започва още в 620 г. преди Христа.

https://www.book.store.bg/p634305503/zodiakyt-na-starite-bylgari.html#&gid=3&pid=1

С удоволствие бихме го ползвали за източник, но не го знаем какъв е бил. Нали точно това се опитваме да установим.

Преди 2 часа, insighting said:

В древността всеки народ е имал собствен календар. Интересното тук е предисторията. Авторката пише, че има завещани свитъци и че се е консултирала със специалисти. Все пак мисля, че може да не е публикувала всичко. Бях чела някъде да казват, че китайският календар е направен въз основа на древния български календар. Вие веднага се хващате за лошата прогноза. Не става дума за кармичен календар, а че всякакви налични сведения би трябвало да са добре дошли, колкото и оскъдни да са. Нали говориха и за маите, че календарът им свършил през 2012 г., а това не е вярно.

Не е точно така. Възможните календари не са чак толкова много, че всеки народ да си има собствен. Ползвали са разновидности на едни и същи календари, с леки различия като начало на годината и имената на месеците. При това най-често календарите им са заети от други народи.

Авторката може да си пише каквото си иска. Всеки човек може да си развихри въображението.  Да не говорим че ако имаше някакви "свитъци", ДАНС отдавна да са и отишли "на гости" и да са ги прочели. С календара науката се занимава вече повече от 100 години и все още е доникъде. И като казвам науката, говоря за световната наука, за истински професори и академици, а не за самозванци. Интерес има, нова фактология няма. Всичките факти са известни и познати. И все още сме доникъде.

Преди 2 часа, insighting said:

И как ще възстановявате Именника, след като нямате данни за предисторията...

Ха сега де. За да възстановим Именника, трябва да възстановим Календара. Обаче за да възстановим Календара, трябва да възстановим Именника.

Параграф 22.

• Мнения 855
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикувано
Преди 5 часа, insighting said:

А не може ли да вземем за източник българския календар?

Наскоро ми попадна и една интересна книга на Ина Ясипова "Зодиакът на старите българи". В нея тя пише, че историята на нашия народ започва още в 620 г. преди Христа.

https://www.book.store.bg/p634305503/zodiakyt-na-starite-bylgari.html#&gid=3&pid=1

Каквото и да вземем, това няма да реши въпроса откъде въпросните двама монаси - живели векове след описаните събития, единият в днешна Белгия, а другият във Франция - са почерпили дискутираните тук хронологични данни. Те са със сигурност не са ползвали никакви български календари. 

• Потребител
Публикувано
On 17.02.2026 г. at 23:31, Tomata said:

„Вокил“ не е ли по логично да е преписаноно от „сарацинските книги“ -  където „W“ според мястото му в думата може да звучи и като гласна„ У“  (ܘ ,- ' vau, ' waw) ?

' wa ki:l ,-   one who has the power to act for another.

( Този княз измени рода Дулов, тоест Вихтун,-' waq ta: Time, т.е временно)

А и самото име  Кормисош, узурпирал власта,  дава известна аналогия с ' ha: ra:m (кхарам),- unlawful , illegal.

Опасявам се, че оригиналът на именника е изгорен заедно с други безценни за нашата история книги по заръката на папа Николай.. 

Да, тази етимологична идея за Вокил ми е известна. Принципно тя се връзва с идеята, че името Умар~Умор също е арабско или по-общо семитско.

Не мисля, че Именника е бил част от някакви сарацински книги. Тези книги, доколкото ги е имало според отговора на папа Николай, са донесени в България отвън и не виждам от какъв зор в тях ще има и откъде въобще ще дойде описание на някакви събития и личности от 7-8 век, които нямат никакво отношение към исляма, арабите или халифата. 

• Потребител
Публикувано
Преди 3 минути, sir said:

и не виждам от какъв зор в тях ще има и откъде въобще ще дойде описание на някакви събития и личности от 7-8 век, които нямат никакво отношение към исляма, арабите или халифата. 

Не става въпрос за тях, това е западно-хрисиянската представа за арабите. Аз имам предвид семитски език някакъв клон. Да речем ассирийски😀 от който са профитирали и дедите ни. Може писарят да е някакъв сириец, както Вулфиус при братчедите немци, нпр.😀

• Потребител
Публикувано
Преди 11 минути, sir said:

Не мисля, че Именника е бил част от някакви сарацински книги.

Книгите, щом сме ги имали, би трябвало и да сме ги чели.. Иначе за какво ще са му на Борис?  

Давам и още някой и друг пример, за да не съм голословен.

' an gal   English :    a hindrance , anything that is in the way , an obstacle , an obstruction , an encumbrance , a hurdle , a delay , a barrier ;
t ' ul ma:     English :    drilled , thoroughly instructed in the methods of any art , trained , prepared ;

• Потребител
Публикувано
Преди 8 минути, Tomata said:

Не става въпрос за тях, това е западно-хрисиянската представа за арабите. Аз имам предвид семитски език някакъв клон. Да речем ассирийски😀 от който са профитирали и дедите ни. Може писарят да е някакъв сириец, както Вулфиус при братчедите немци, нпр.😀

Въпросните сарацински книги от отговорите на папата са мюсюлмански книги, а не древни асирийски или някакви други. Това е пределно ясно. 

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.