Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Реална ли е вълновата функция

Препръчано мнение

• Глобален Модератор
Публикувано

Ето едно видео в заливащият ни вече стил AI Storytelling, образ и разказ (глас) създадени изцяло от ИИ. Единствено историята е писана от човек, и е коректна от научна гледна точка. 

Става дума точно за това което се обсъжда тук, в лека и разбираема форма - изкривената геометрия:

И разбира се, Файнман никога не е говорил това :) 

• Мнения 386
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Потребител
Публикувано
Преди 4 часа, scaner said:

Ти се бъркаш, интерпретирайки ограничено нещата само според Нютон.

Правата линия обаче не е по Нютон, а по Минковски. Което е математически еквивалентно на нулево гравитонно поле според КТП, понеже там пространството е на Минковски. Без нулевите колебания, разбира се, защото още не можем да ги смятаме за гравитона.

Преди 4 часа, scaner said:

Така че не е за учудване, че и без въздействие кометата може да обикаля по кръгова траектория :) 

Обикалянето без въздействие в кръг според ОТО е математически еквивалентно на обикалянето в кръг под въздействието на гравитонно поле според КТП. Оказва се, че много отдавна са извели точни решения на това поле, които съвпадат с уравненията на ОТО. Тоест ОТО може да се изведе от КТП, за съжаление без квантуване.

Photons and Gravitons in Perturbation Theory: Derivation of Maxwell's and Einstein's Equations

• Потребител
Публикувано
Преди 9 часа, scaner said:

Гравитационните вълни са тези свойства. Съвсем нормално е за геометрията да има вълни по нея, вълнови смущения в метриката. Но вълни, който пренасят енергия, вече е в материален контекст.

В такъв случай защо ми отговори така:

Пак не разбирам в какво съм сгрешила?😟

• Глобален Модератор
Публикувано
Преди 37 минути, Шпага said:

В такъв случай защо ми отговори така:
...
Пак не разбирам в какво съм сгрешила?

Отговорих ти, че геометрията (като описание на свойствата на пространство-времето) няма енергия и импулс, не е материя. Но смущенията по тази геометрия проявяващи се като вълни, могат да пренасят енергия.

Преди 5 часа, Кухулин said:

Правата линия обаче не е по Нютон, а по Минковски. Което е математически еквивалентно на нулево гравитонно поле според КТП, понеже там пространството е на Минковски. Без нулевите колебания, разбира се, защото още не можем да ги смятаме за гравитона.

По-точно е да се каже, че не е по Минковски или Нютон, а според метриката на реалното пространство. Нютон се е ограничил само до евклидова метрика, затова геодезичните линии там са интуитивно представимите прави линии. Но пространство с друга метрика, геодезическите линии могат да са кръгове или елипси (траекторията на кометата в примера), и в това пространство те пак са "прави линии" (най-късият път между две точки) по които тялото не изпитва взаимодействие. 

• Потребител
Публикувано
Преди 18 часа, scaner said:

По-точно е да се каже, че не е по Минковски или Нютон, а според метриката на реалното пространство.

А знаем ли всъщност каква е метриката на реалното пространство?

Разрових се в темата и нещата се оказаха по-интересни, отколкото изглеждат на пръв поглед.

Имаме два математически апарата, които описват гравитационните явления в пространство-времето: ОТО и КТП. ОТО - това е кривина в пространство-времето, която зависи от тензора енергия-импулс. КТП - това е плоско пространство на Минковски, в което телата си взаимодействат чрез гравитони. Математически е доказано, че тези два апарата са еквивалентни с точност до квантови явления. Резултатите от единия апарат са еднакви и винаги ще бъдат еднакви с резултатите от другия апарат, докато не получим някакви преки или косвени данни за квантови гравитационни явления.

Това е на теория. А практиката е съвсем различна.

Съществува мерило за прецизността на резултата, наречено пост-Минковски ред:

https://en.wikipedia.org/wiki/Post-Minkowskian_expansion

Математическият апарат на ОТО може да даде аналитични решения на ниво 3PM, максимум и с огромни усилия 4PM. Оттам нататък дава само числови решения, които изискват огромни ресурси и не разкриват "физическата същност на явленията" :D 

Днес обаче точност на ниво 4PM е не достатъчна. Задълбоченото изследване на гравитационните вълни изисква моделиране на взаимодействията между две черни дупки на ниво 5PM. Какво да правим? Ами ползваме КТП. Оказва се, че ЛИГО смята по нея.

Отново - на теория хубаво, но на практика възникват проблемчета...

"Математически апарат на КТП" звучи хубаво, само че моделирането на гравитацията е на порядък по-сложно от моделирането на силното взаимодействие (квантовата хромодинамика). А КХД е най-сложното, което човечеството може да смята в момента. Значи взимаме апарата на КХД и смятаме гравитацията по него. Двете "сили" много си приличат в КТП - калибровъчни бозони със самовзаимодействие. И нещата се случват... :) 

• Потребител
Публикувано
On 11.06.2026 г. at 22:39, Станислав Янков said:

Сега, когато има промяна в пътя на кометата - тя колко енергия е изразходвала, за да се случи тази промяна? Нали знаеш, как една ракета пуска двигателите, за да направи някакъв завой? Кометата колко гориво през своите двигатели е изразходвала, за да направи този завой?

Кометата губи от кинетичната си енергия в полза на гравитационни вълни, които се създават при въртенето си заедно със слънцето

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 6 минути, Ниkи said:

Кометата губи от кинетичната си енергия в полза на гравитационни вълни, които се създават при въртенето си заедно със слънцето

Когато един космически кораб прави завой в Космоса (ускорява се, не се движи праволинейно равномерно, по инерция), той разходва гориво, за да създаде сила за поддържането на това ускорение и това намалява масата му. Намаляването на кинетичната енергия на кометата не е загуба на маса на кометата, за да създаде сила за реализиране на наблюдавания ефект, който обсъждаме.

Редактирано от Станислав Янков
  • Потребител
Публикувано

Ето някакви опити за получаване на енергия от квантовите флуктуации (допълнителни детайли относно въпроса за материалност и реалност):

Стартъп на учен от НАСА съобщи за разработването на неизчерпаеми източници на енергия, задвижвани от вакуум - kaldata.com

• Потребител
Публикувано
Преди 54 минути, Станислав Янков said:

Ето някакви опити за получаване на енергия от квантовите флуктуации (допълнителни детайли относно въпроса за материалност и реалност):

Стартъп на учен от НАСА съобщи за разработването на неизчерпаеми източници на енергия, задвижвани от вакуум - kaldata.com

Тия най-вероятно ще предизвикат спонтанно разпадане на вакуума. Ако преди това петролната мафия не ги набеди за педофили :ag: 

• Потребител
Публикувано
On 10.06.2026 г. at 18:37, Кухулин said:

Освен това самото пространство взаимодейства със себе си (примерно гравитационни вълни една с друга), но доколкото съм останал с впечатление от разговорите със scaner, този въпрос не е напълно изяснен в науката.

В светлината на новите ми "прозрения" в тази твърде сложна област, изглежда че въпросът ще почне да се изяснява, щом моделите достигнат ниво 6PM.

• Потребител
Публикувано
Преди 37 минути, Кухулин said:

В светлината на новите ми "прозрения" в тази твърде сложна област, изглежда че въпросът ще почне да се изяснява, щом моделите достигнат ниво 6PM.

На мен това твое твърдение (за взаимозействие на гравитационни вълни помежду им) ми се стори странно. Електромагнитните вълни не си влияят една на друга по никакъв материален начин (пренос на енергия, взаимодействие) - те се намират в състояние на суперпозиция една спрямо друга. Аз не съм срещал (което не значи, че няма) твърдения, че гравитационните вълни не се намират в същото състояние на суперпозиция една спрямо друга (да не си влияят материално), в което се намират електромагнитните вълни.

• Потребител
Публикувано
Преди 4 минути, Станислав Янков said:

На мен това твое твърдение (за взаимозействие на гравитационни вълни помежду им) ми се стори странно. Електромагнитните вълни не си влияят една на друга по никакъв материален начин (пренос на енергия, взаимодействие) - те се намират в състояние на суперпозиция една спрямо друга. Аз не съм срещал (което не значи, че няма) твърдения, че гравитационните вълни не се намират в същото състояние на суперпозиция една спрямо друга (да не си влияят материално), в което се намират електромагнитните вълни.

Електромагнитното поле не взаимодейства само със себе си, а се нуждае от посредник. Взаимодействието може да минава например през електронното поле. За разлика от него гравитонното поле взаимодейства със себе си, също като глуонното и като Хигс полето.

Грубо казано, два гравитона (две гравитационни вълни) взаимодействат като четири глуона.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.