Отиди на
Форум "Наука"

Кагуя лети!


Spirit

Recommended Posts

  • Потребител

Рано тази сутрин излетя японската ракета H-IIA с лунния научен апарат Кагуя (SELENE). Според мен това е най-сериозната лунна мисия от Аполо насам. Тези дни Китай също ще изстреля научни мисия до луната, а догодина са наред САЩ и Индия. Но от всички, мисията на Япония ми се вижда най-интересна и най-добра. Да се надяваме, че Кагуя успешно ще достигне до луната (отнема около два дена) и ще влезе в орбита около нея, а после безпроблемно ще изпълни мисията си. Това е втората мисия на Япония до луната. Япония е третата държава, която е изпратила космически апарат на луната - и то успешно още от първия път.

ПП Щях да кача видеото на изстрелването, но то няколко килобайта по-голямо от разрешеното :(

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Може би е интересно да видите първите снимки от сондата Хитен ( първата японска сонда до Луната ). Снимките са на адрес strykfoto.org

А наистина Кагуя е най-амбициозна от всички. Общо на борда има три космически апарата - главен бус и два микроспътника. Това е от което Луната има нужда - сериозна научна мисия а не инженерно постижение и безсмислена надпревара.

Аз чакам с нетърпение SELENE-B. Това ще бъде спускаем апарат. Не забравяйте и Луна-Глоб на Русия.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Наско неможеш ли да го орежеш малко за да се събере в позволената големина?

Каква ще е главно целта на мисията - фото и видео материал, взимане на проби от повърхността, смятат ли да правят някакво изследване което не е правено досега?

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Warlord: да, смятат. Ще бъде направено ново цялостно проучване на магнитните свойства на Луната и в частност наличието/отсъствието на магнитно поле. Кагуя е първата мисия, която ще проучва магнитното поле от обратната страна на Луната.

Иначе типа и профила е орбитър + два микроспътника. В някои отношения мисията върви към повторение на успехите на Аполо 8 ( планират се снимки на изгрева на Земята ). Ще бъде изготвена нова карта на повърхността на Луната, включително и 3D такава.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ще изследват и гравитацията на тъмната страна на Луната, а накрая на мисията тестово ще бъде приземен модул от главния сателит. На борда има цели 14 научни инструмента!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Кагуя засне 8-минутен HD видеофилм от 110 000 км разстояние на път за Луната. Филма още не е достъпен, но е бил публикуван следния скрийн шот:

071001jaxaearth02ri2.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

"Калуя" вече изпрати първите си снимки, които са снимани в по-голяма близост до Луната. "Селена" успешно застана на орбита около Луната на 4 октомври. Засега тя е елиптична (с височина от 127 до 795 километра, по данни от 11 октомври), но в близката една седмица постепенно ще се промени - ще стане по-кръгла и ниска. Основният апарат е снабден с много прибори, които могат да правят триизмерни снимки на участъци от лунния релеф с размер до 10 метра и да изследват лунните недра на дълбочина 5 км.

20071009_kaguya_07l.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Калуя вече ще пристъпи към тестване на уредите си. Засега отделилите се от нея два мини спътника са в отлично състояние. След като от сондата се отделиха спътниците тя се доближи до лунната повърхност, за да се стабилизира на кръгова орбита за наблюдение, на около 100 км от естествения спътник на Земята.

Наблюденията обаче ще започнат едва в края на декември, след като приключат техническите тестове.

Сондата освен че трябва да изследва лунните магнитни феномени и поведението на енергийните частици, тя ще потвърди или отхвърли хипотезата, че на полюсите на Луната има вода под формата на лед. Също така ще трябва да намери идеалното място за инсталиране на международна лунна база, в която ще работят изследователи, към 2025 г.

След около една година - след като събере и изпрати скъпоценните данни, сондата ще се блъсне в лунната повърхност.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Потребител

Ето и първите видео снимки направени от Калуя:

http://space.jaxa.jp/movie/20071113_kaguya_movie01_e.html

http://space.jaxa.jp/movie/20071113_kaguya_movie02_e.html

Ето и две хубави снимки:

20071113_kaguya_02l.jpg

20071113_kaguya_01l.jpg

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...